2019-09-27 459 views
今天同同事一起吃午餐。點了蟹膏石頭飯。平時午餐一向吃開這飯也覺得味道不錯。可是食物遲遲不來。我的六位同事差不多吃完,我的飯還沒有來。問了店員多次,他們才跟單。我的飯上的時候,其他同事己經吃完。可是我吃了不夠五分鐘,店員己遞上單要求結帳離開再過五分鐘,她竟再次來要求結帳並且指責我吃得慢。可是我們全部人用膳時間只是三十分鐘。而且遲上菜是店方的問題!認真食物味道是不錯。可是這樣的服務態度,能否改善一下?

可是食物遲遲不來。我的六位同事差不多吃完,我的飯還沒有來。

問了店員多次,他們才跟單。

我的飯上的時候,其他同事己經吃完。

可是我吃了不夠五分鐘,店員己遞上單要求結帳離開

認真食物味道是不錯。可是這樣的服務態度,能否改善一下?
蟹膏石豆飯
2019-09-27
$100 (Lunch)
2019-09-20 513 views
同女朋友平日晚餐去食韓燒。由入坐到走果一刻餐廳都未曾坐滿過,唔使等位真係好爽 。未叫嘢食已經上沙律同前菜。沙律上面有個紅蘿蔔笑哈哈,同四款前菜一樣,整體味道不過不失。附送生菜同辣椒蒜頭可以同啲肉夾住食,減低油膩感。仲有豉油,大醬同鹽俾你自己加。可能個火太細,食咗一個半鐘果條蛋先至熟,粟米芝士都要差唔多一個鐘先至溶曬。不過好處就係啲肉會無咁易燶。夢幻特級牛肋骨($288)充滿肉汁,肉質軟淋,值得推介。店員見我哋剪到雞手鴨腳主動幫我哋切開啲肉,好細心。韓牛貝身肉($220)超多脂肪,一咬落去牛脂爆曬出嚟,有點太過油膩。厚切上等鹽烤牛舌($128)好夠厚,牛脷爽身,一定唔係平價貨,但唔好燒太熟,會好韌。石頭鍋飯{什錦}($118)有齊牛豬雞肉,仲有雜菜,分量好多,起碼有五碗飯。石頭鍋夠熱,有好多飯焦,超好味。

夢幻特級牛肋骨($288)

韓牛貝身肉($220)
超多脂肪,一咬落去牛脂爆曬出嚟,有點太過油膩。

厚切上等鹽烤牛舌($128)
好夠厚,牛脷爽身,一定唔係平價貨,但唔好燒太熟,會好韌。

石頭鍋飯{什錦}($118)

2019-08-30 382 views
九龍灣似乎比較少韓式餐廳,甘岩經過megabox見到有炑八,平時都鐘意食韓式飯,就嚟試下lunch。等位等左十分鐘左右,唔算好耐,小食有芽菜同泡菜,仲有一碗紫菜湯。飯分別點左鐵板芝士牛肉漢堡飯,同泡菜五花肉芝士拌飯,味道唔錯,下次會再嚟

2019-08-29 300 views
又係讓領導先行嘅日子,今日老細就帶路去megabox 間炑八食lunch。呢間鋪需然開起後門,但lunch 成日都好多人排,等咗兩三個字,入得去。起等嘅期間我已經決定好食咩喇。入到去,店員就將啲小食前菜擺晒係枱面度,有醃青瓜,泡菜,大豆芽,仲有昆布湯。除咗昆布湯同大豆芽係比較清淡之外,其他嘢都好甜。雖然你見到泡菜張相好紅,你會覺得佢會好辣,但係結果係唔太辣嘅,連我呢個唔食得辣嘅人都覺得唔辣而且好甜,佢真係唔辣得去邊。好啦主菜嚟到,我叫咗芝士泡菜五花拌飯。賣相其實都OK嘅,佢個鍋就好似Pepper Lunch嗰個鐵鍋咁燒到好熱,所以隻蛋嘅蛋白都熟熟地。我就趁佢未動之前就將佢全部撈勻晒佢。撈勻晒之後個賣相就好似一堆X咁,主菜嘅泡菜同前菜嘅泡菜有啲唔同,主菜嘅泡菜會辣啲。五花籃有啲煙韌,佢切到薄薄地地所以加埋熱鍋啲熱力,整體都好熱好辣口。而飯侒珍珠米,都乾身。 $60 免加一黎講起megabox 都叫做平喇,係有啲覺得太甜。野飲要加$8以上,好貴,冇加到。題外話,佢係一間韓燒鋪嚟嘅,所以呢有啲人會喺度食緊燒肉,佢個抽風系統就唔係幾得啦,好大浸燒肉味,令人覺得好唔自在。

起等嘅期間我已經決定好食咩喇。

除咗昆布湯同大豆芽係比較清淡之外,其他嘢都好甜。

好啦主菜嚟到,我叫咗芝士泡菜五花拌飯。
特級芝士泡菜五花腩韓式拌飯

而飯侒珍珠米,都乾身。

特級芝士泡菜五花腩韓式拌飯
🐹鼠弟一直叫肥老鼠帶他去韓燒,為了滿足他的心願,選擇了近近地Megabox新開的韓燒,誰知就成為了惡夢的開端星期日6:00到,店內滿滿都是人,剛好有一張枱,而且下一輪訂位是在7:30,所以可以即時入限時一個半小時。一坐下來,店員馬上為我們加爐邊蛋和芝士粟米。可惜,這次之後錯事不斷。我們點了餐後,等了十五分鐘都未有菜到,原來是漏單了。然後,點飯品時來來回回三次,才點到有貨的一款。韓牛前胸肉(半份)$135影起來就美,食起來就已經控制了火喉,沒有過熟,但仍然是充滿韌性,沒有牛味,冷味重,甚至懷疑不是聲稱的韓牛。這個價錢在一田減價時買塊牛,都不會是這個味道霜降牛小排(半排)$98的確是霜降,是冰箱的雪霜味,霜味重到呢又是彈性十足,感覺有口腔內玩了場乒乓波賽,最後硬生生地吞下了薄切牛舌 $118已經是最好食的一碟牛,不是因為牛靚,而是牛舌本身的口感。可惜,離靚牛舌還是有一段距離,油脂感剛好,但還是不夠爽脆。五花肉 $148可食物都拍得太好了,瘦肉跟油脂分佈平均。確實,燒起來是油肉均勻,但食下去一般過一般,肉質不好是原罪,食之無味、棄之可惜。大八爪魚 $108這隻大八爪魚幾經波折先來到,先是漏單

韓牛前胸肉(半份)

韓牛前胸肉(半份)$135
影起來就美,食起來就

霜降牛小排(半排)

霜降牛小排(半排)$98
的確是霜降,是冰箱的雪霜味,霜味重到呢

薄切牛舌

薄切牛舌 $118

五花肉

五花肉 $148

大八爪魚

大八爪魚 $108
這隻大八爪魚幾經波折先來到,先是漏單,後是送錯枱
燒起來還是挺過癮,雖然味道不夠鮮不夠辣,但勝在夠大隻夠爽口。

芝士生蠔(半份)

芝士生蠔(半份)$58
這個燒了大半天才熟,不過算是好食,起碼沒有腥臭味。雖然已經把芝士煮融了,但拿起來食的時候,生蠔跟芝士都未能融合在一起,可能因為生蠔有出水的關係,芝士都黏不上蠔上面,唯有各有各食。

真露(柚子味)

真露(柚子味)$78
不用說,很好飲,酒味清純淡淡柚子香,有純釀的清酒味道。不過不愛飲酒的人可能會覺得像消毒酒精的味道

這家店人手看來充足,但就總是東漏西落。只有第一次很主動為我們加配菜和爐邊蛋後,之後都要三催四請才有,每次問完轉頭又忘記了,旁邊幾桌都是這個情況。服務跟食物的質素都對不起這個價錢,如果在Megabox寧願食樓上某家非連鎖的韓國餐廳。

🐹溫馨提示
堅持要來食晚餐,最好先訂位,很多人
你值得更好的選擇

2019-08-04
$400 (Dinner)
真露(柚子味)
2019-08-06 301 views
前幾日去到九龍灣,唔算好餓但又想搵個地方坐低同朋友傾吓計🤭於是決定平平哋食個下午茶。發現原來呢到的下午茶都幾抵食㗎,唔使$50就有一個餐。今次我就試咗辣炒年糕配紫菜卷。食落年糕小小辣,但感覺幾惹味。紫菜卷都幾足料,咬落去啖啖滿足。另外枱面上的泡菜是自取的。泡菜的款式是白菜泡菜,有用辣椒醬等調味好,食落小小辣可以加入年糕裏面一齊食,雙重滋味。🤣🤣值得一題的是,這個時間店內客人不多都幾適合聊天。.🏠炑八韓烤 (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場第五期 Megabox地下21號舖

🏠炑八韓烤 (九龍灣)
2019-08-01 140 views
We went to this restaurant for lunch as we want to have some Korean foodThe lunch set is quite cheap as we can have a try on the meats and small dishes with rice , only cost around $100 for the lunch set. You can add the cheese and egg for the barbecue It is fine to have Korean Barbecue during lunch time. We are having a great time here

2019-07-27 310 views
今日黎食韓食,因為冇得book位,所以要攞票等位,但因為太多人黎食,所以都等左25至30分鐘,之後入到去坐低就叫野食,因為時間關係,係出面等既時候就睇定食咩,之後服務員就上水同小菜,小菜有三樣,青瓜,芽菜同泡菜,因為我唔食辣,所以我只食左青瓜同芽菜,兩樣都好好食,重可以無限添加,非常好,之後上左牛肋骨煲,d牛肋骨煲得好軟,放入口,唔使點咬就可以吃落肚,超好食,個飯唔太硬,適中加埋d牛肋骨煲個汁,超好味,絕對會再去食,試下其他野。

之後上左
牛肋骨煲

2019-07-26
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
牛肋骨煲
2019-07-25 223 views
超正超正!燒烤爐兩邊有芝士粟米同蛋,等佢慢慢燒熟就可以食,食完仲可以叫店員補充,設計得好好。我仲叫左好多肉類,有唔同款式,肉質鮮嫩,口感一流,燒熟仲聞到陣陣香味,令人垂涎三尺。

2019-06-18 335 views
最近megabox開左一間燒肉店,但係午餐時間門口都會一條長長的人龍,當同事們都議論紛紛,討論緊點解有咁多人可以有時間午餐時間食燒肉之際,有同事提出原來是有set lunch首先,前菜是任食的,包括泡菜,所以食完可以再叫,如果選擇的是燒肉套餐,則可以無限享用爐邊蛋,芝士要再加錢,飲品亦不包含在套餐內我選了雞扒蛋包飯,雞扒和蛋上菜時很熱,相信是即製的,而且飯是炒飯,不是白飯,再加上碟上亦有沙津,所以絕對夠食,而且好食,價錢方面亦不貴

雞扒蛋包飯
雞扒蛋包飯
2019-06-13 351 views
星期日既Megabox到處都好多人,由10樓掃落去搵野食,發現下午茶唔係好多選擇,掃到地下果層,都預左要求其食d野,就俾我發現係好偏偏的一邊,有一間韓式餐廳。地方都好寬敞,主力for俾人韓式bbq。睇menu都好吸引,主打有$48下午茶 (包主茶、小食、前茶、湯&飲品),仲有一種食貴少少,唔同set唔同價錢,由$42-$90不等,不過就唔包飲品,小食亦要加錢。我同老公都選擇叫$48 tea set。首先送上前茶,泡茶+芽菜,可以冇限添加。老公唔食呢d,我每樣試左少少,芽菜係普通野,泡菜都唔錯,對我而言就辣左d咁。迷你烤牛肉流心蛋飯真係好迷你,唔好預大碗,飯係少d,但牛肉對比之下係算多,而且唔係薄切,食落好入味,亦唔會好乾身,有質感。不過擺隻蛋就求其左少少,如果放係中間會更加美觀。韓式炒粉絲都係細細碗,好多配料,粉絲反而唔多,呢點有d失望,味道都偏淡,過口癮就可以。甜辣炸雞+薯條呢個小食可以encore,炸雞細細舊,但都唔少,個醬料都好惹味,我個人食唔到有辣,可能之前d泡菜太辣掩蓋左la。薯條係放炸雞下面,已經軟身,冇左脆口感覺,不過都應該係即整,因為最遲上枱。韓式炸餃子望到個樣係好吸引

我同老公都選擇叫$48 tea set。

迷你烤牛肉流心蛋飯

韓式炒粉絲

甜辣炸雞+薯條

韓式炸餃子

望到個樣係好吸引,食落亦都係脆卜卜,唔會好乾身,餡料係多肉少菜,趁熱食就會好d,我地有兩隻放涼左先食,就feel到好油lu。

柚子冰茶

全個tea set最失望!因為只有凍飲跟,我大住肚唔想飲咁凍,冇得走冰,就要求少冰,個員工好似好趕時間咁,求其答應就行開。兩杯冰茶黎到,係完全冇少冰!因為送餐員工個盤上面有6-7杯,我地問係咪少冰,佢話係,但我地望到同其他係完全冇分別。後來,我們唯有自己囉2個杯整少D冰,最後用左3個杯,而仲有好多冰,放棄lu,飲左兩啖就算。
2019-06-09
$48 (Tea)
2019-05-08 373 views
係香港食韓燒有好多選擇,我就鍾意去炑八。坐底無耐就上哂啲前菜。個沙律加左柚子醬,酸酸甜甜咁,啲菜都好新鮮,好開胃。炑八的前菜係可以無限refill,我地當晚都加左幾次泡菜蛋同芝士粟米,好味護心肉好淋,燒一陣就食得,不過肉味唔重。五花腩係韓燒必食之一,望落已經好吸引,厚度適中,油分好夠,燒個時搶哂火,層肥肉都燒到好香口,不過肉質就硬左啲。雞肉就麻麻地,無咩特別,可省略。最好味係個牛肋條,上枱時係一大條,燒一陣就可以剪開佢再燒多陣就食得。肉質夠淋而且多汁,加少少鹽已經好好咪年糕同魚糕都仲好煙韌,但啲配菜就偏淋,無哂口感。
係香港食韓燒有好多選擇,我就鍾意去炑八。

護心肉好淋,燒一陣就食得,不過肉味唔重。

雞肉就麻麻地,無咩特別,可省略。

年糕同魚糕都仲好煙韌,但啲配菜就偏淋,無哂口感。
2019-04-26
2019-04-30 332 views
同朋友溜完冰,行過竟然發覺新開左間炑八,就一齊入去試下。裝修同以往去過既炑八好唔同,感覺清新d,座位寬落d。店員介紹話呢家推出左新套餐,就一於試下。以濟州為主題,同幾個朋友點左個濟州風情燒烤餐($588)同黑毛豬豬肉拼盤($188)。厚切五花肉肥落肥瘦相間,將佢放上爐上燒至黃金,入口焦脆!特級牛肋骨就非常震撼!一拎出黎份量相當驚人,牛肋骨經過醃製,入口非常juicy😍新出既柑橘水蜜桃特飲都唔錯,用左濟州出名既柑橘去整,配合水蜜桃既果甜,飲落都幾解膩❤️

厚切五花肉肥落肥瘦相間,將佢放上爐上燒至黃金,入口焦脆!

2019-04-29 279 views
每次行Mega Box 都好想入去試下,但因為總是中午時段去行街,但又不想午飯食所以遲遲也沒有機會試下,這天晚上友人生日想食韓燒,真湊巧地還選了這間。我們一行五人被安排了近門口位置的圓枱梳化,但個人覺得實太逼....下次去一定不會坐這張枱,大家去洗手間🚻也不太方便。先說說服務態度,因為我們坐的位置較遠,所以每次差不多想叫食物也要行出中間位置叫服務員💁‍♂️,建議不如裝置服務燈吧!很不爽呢!不過服務員💁態度是好好的。再說說食物質素,相當不錯👍新鮮,飲品也有很多選擇,詳細(見圖),整體來說這晚的晚餐是滿足和滿意的
前菜沙拉🥗
燒烤餐
荔枝味果茶
烤肉
2019-04-29 235 views
Mega box分店睇相其實唔差牛舌👍🏻牛肋骨肉👍🏻梨汁雞肉👍🏻牛拼豬拼都好既不過.👉🏻👈🏻張枱唔夠位擺食物.而服務員來到求其就想擺底走.同佢講你地諗諗方法好woo跟手好耐先番...唉泡菜.芽菜.生菜......等都可以免費再叫.又係一樣.叫左佢個人影都冇左咁.問左3個人先有一個直接去眼見佢人手嚴重不足(因為真係唔見人)
Mega box分店
豬拼
都好既

不過.👉🏻👈🏻

泡菜.芽菜.生菜......等
眼見佢人手嚴重不足(因為真係唔見人)