2018-03-26 2008 views
本來想去屯門市廣場嗰間食嘅,但係因為星期日,我知道實在太多人排隊啦,所以選擇了這間沒有太多人排隊的蝴蝶邨炑八幫襯, 正如我所料真的不用排隊一去到 大約有五成都是吉枱, 入座後服務生很快便上了配菜、沙律等等, 我們一行三人點了一個豬厚切五花腩,和一個牛五花肉, 淨係食爐邊蛋和粟米芝士都夠飽了, refill速度尚算可以,冷氣都好足夠,友人食到後段覺得有啲凍添。總結, 如果唔係太好食肉,兩個人叫一點肉都夠了,三個人叫兩碟剛剛好,不用叫太多肉食,食食配菜、粟米芝士和蛋都夠了,大滿足。
爐邊蛋,栗米芝士
配菜
爐邊蛋,栗米芝士
配菜
2018-02-12 2374 views
一直都想試炑八韓烤,但初時實在太多人所以未有試過。不過隨住分店愈開愈多,舖面人流亦得以分流。幾喜歡呢度烤爐爐邊一邊注有蛋漿,另一面有芝士粟米。食材方面呢度值得一提既係有韓牛供應,我就推薦炑八牛臉肉,幾腍滑好食小食方面泡菜餅都唔錯,生牛肉就一般了。
小食方面泡菜餅都唔錯,生牛肉就一般了。
2017-12-21 2212 views
今日又和爸爸吃午餐, 來這裏吃當然等下午茶啦,48蚊價錢合理而且不用加一,飲品方面加六蚊上可接受因為都幾大杯 。烤牛肉蛋包飯 配 菠蘿梳打 $54蛋包飯蛋煮得吾錯,但入面飯凍有失望,味道似淡蕃茄醬飯。牛肉作甜但煮得幾入味,有肉香。菠蘿梳打只有一片冇咩味菠蘿片,但飲品的確吾錯又吾太甜,每次來到必叫。五花肉流心蛋飯 ,流心蛋都算嘅流心蛋味都幾香,花肉有泡菜味道書帶點辣但係唔太油,味道唔錯,可以混和飯一起吃就更好,因為有唔少嘅菜喺度所以感覺上唔會話好滯。

烤牛肉蛋包飯 配 菠蘿梳打 $54

2017-12-13 1827 views
諗起好耐冇食韓燒,就同屋企人嚟食☺️9點鐘嚟到,入到入面聽到好多韓文,有兩枱都係韓國人嚟食,唔通都算係幾正宗😂😂入到嚟待應問我哋係咪韓燒,答咗佢之後都未叫嘢食,就已經上咗前菜。我哋三個人,叫咗三款肉,一個安東燉雞配飯。前菜我自己就覺得不過不失,屋企人就鐘意佢個蘿白,覺得佢酸酸地,好開胃。肉我哋叫咗 柚子果汁雞肉,豬肩肉,兩款肉都唔錯。前菜同爐邊蛋,芝士粟米都可以無限加。睇落好似唔係叫咗好多嘢,但加埋前菜,爐邊蛋好快就飽晒,燉雞都食淨好多!睇到食評話服務好差,但嚟到又唔見,待應好主動幫我哋換盤,加水,又會主動問要唔要加蛋!整體嚟講都幾好!

我哋三個人,叫咗三款肉,一個安東燉雞配飯。

2017-11-19 1853 views
屯門蝴蝶已經冇咩好食,間中真係太餓就會去食炑八,雖則話五六十蚊食個飯係貴,但起碼好食飽肚坐得舒服嘛同事明明叫泡菜牛肉飯,但呢左呢個,睇返原來直情落錯單,是但啦,太餓,咩都食啦!一上枱時笑左,個碗已經好大,碗面鋪滿菜,真心以為係沙律😂同事話豚肉好淋好入味,菜好爽好新鮮,最重要都係夠大碗嘛,佢食得好開心加$48叫左個紫菜卷,呢份係外賣俾另一位同事嘅,但其實炑八係不設外賣,所以佢都要上碟先,然後再俾膠盒我地自己入。紫菜卷咪即係卷壽司囉,不過韓式嘅多數會用泡菜、醃蘿蔔,所以唔駛點醬油都好惹味,酸酸辣辣係開胃嘅到我喇,餓得很,叫左個牛肋骨煲,份量好足,牛肉超入味,未食已經聞到好羶香嘅牛肉味,第一啖咬落去都怕佢韌,但原來係爽架,大舊肉大舊骨,女仔食都好容易,煲裡仲有蘿蔔都係好好味,然後再用啲汁撈飯,簡直人間美食午市套餐跟前菜、湯,加$6有特式飲品過左午飯時間,舖面就會得返三四個人,但佢地好忙,又要吹水又要講電話,有個仲講得太投入整到個喇叭掣,突然轟炸起黎,佢仲傾電話傾到眉飛色舞,嚇到其他人即刻衝去閂返細聲

牛肋骨煲

午市套餐跟前菜、湯,加$6有特式飲品
2017-11-16
$60 (Tea)
牛肋骨煲
2017-10-20 1338 views
朋友推仲大午餐一人烤肉餐,百幾蚊有烤肉又真心覺得幾抵,兩大一小去幫襯,叫了一客烤牛肉蛋包飯,一人烤套餐,再加一客生伴牛肉。味道不錯,原本應會再去食,但職員的侮辱令我卻步了。烤肉套餐上明明寫住爐邊蛋任加,我只吃了一邊的泡菜蛋覺得好吃,要求只加一邊泡菜蛋,竟被職員拒絕兼侮辱,一句「唔會加蛋比你架,唔通比你食蛋食到飽咩?」自問並非兩大一小只幫襯一人烤啦,又有叫飯餐又有叫生拌牛肉,絕對唔會食唔飽囉!職員仲要大大聲話我地要靠食蛋食到飽,鄰座客人都望晒過黎,勁難堪又尷尬。今次好難忘,原本諗住生日時再來,我怕到時會比職員話我要乞聽生日歌了!
味道不錯,原本應會再去食,但職員的侮辱令我卻步了。

2017-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-10-08 640 views
參考了其他店舖的評論,帶著點期望來到此店一嚐其韓燒,卻有點失望而回。套餐選擇不多,選了一個$508的套餐,因為其中有蝦、雪魚、牛五花腩、小牛排及牛舌。另外再嗌了醬牛煎餅、蜜糖牛油炸雞、厚切五花腩及辣豆腐海鮮湯等。最令人失望的是那蝦,一點也不新鮮,帶點腥味,肉身不爽也不鮮味。其次那雪魚,魚身夠滑,可是一點魚的味道也沒有,不知是否雪得太耐。最好味的就是那牛舌,爽口不帶「SO」味。 其他食物都很一般。每人平均消費$360,韓燒來說不是最貴的,但論質素,跟價格有點不符。
2017-10-08
$360 (Dinner)
2017-07-29 1096 views
今日下午興致勃勃好想食韓燒,諗起屋企附近最近開咗間幾出名嘅韓燒, 就拉埋屋企人一齊去食啦~叫咗個炑八牛肋骨煲配飯$72 ,賣相非常吸引,牛肋骨煲到好深色,好爽口彈牙,又滑又嫩,唔會煮得太耐。有好多舊,大大份好抵食。上面有啲蛋絲,仲有湯飲,個湯都幾清。兩個人share one set都夠食,啲飯仲加左啲紫菜,好好食呀。小食叫左個迷你炒粉絲,迷你但係份量都算夠,幾抵食,叫完個飯怕悶可以叫個炒粉絲食~ 粉絲幾彈口,如果多啲牛肉就好喇。我會推介朋友黎食!

Type of Meal
Tea
2017-07-29 822 views
今日山長水遠入到屯門搵朋友,同佢晚餐唔知食咩好,佢就話屋企樓下竟然開咗間幾出名嘅韓燒,而佢又未試過咁就陪佢你試吓啦!老實講,我都估唔到呢間咁多分店嘅韓燒,會開喺屯門呢一條屋村嘅商場入邊,黎食嘅時候都有好多人架~ 下午茶餐幾抵食,我哋叫咗個韓國拌飯,賣相都好得啊,撈埋一齊食好夠味,份量有幾多,我哋兩個幾細食嘅女仔一齊食一個餐都夠了。呢個餐仲包埋清湯,前菜,主菜,仲有甜品同飲品簡呀!個湯都幾好飲,仲有啲蘿蔔食下。前菜方面就有泡菜同芽菜,因為本人好鍾意食芽菜,佢啲芽菜又整得幾爽口,加埋少少麻油,非常上癮,好快就食晒啦。

呢個餐仲包埋清湯,前菜,主菜,仲有甜品同飲品簡呀!
2017-07-29 561 views
同屋企人去食韓燒,期待左好耐架啦!係屯門住左好耐,除咗出市中心之外都冇咩特別嘅嘢食😖,難得而家蝴蝶邨開咗間韓燒,梗係要來試吓啦!今次就試吓食佢個下午茶餐先。😇環境闊落,可以揀坐卡位或者圓枱,坐得同食得好舒服啊~😉我哋兩個人,就叫左一個黃金芝士炸雞(半隻)😍,係啱啱好兩個人份量架,賣相好吸引啊,啲雞炸到金黃色,加左少少芝士粉係上面,再加左d香草碎,好想快啲戴上手套大啖大啖咁咬啲雞😀。食落啲雞都好滑好嫩😱,唔會炸到鞋颯颯。我哋都食得好滋味,舉晒手指公!👍🏻加錢要咗杯detox water,strawberry and blueberry detox water, 最細心嘅地方係糖漿係自己加落杯野飲到😳,可以自己調較杯detox water既甜酸度,啲生果都幾新鮮幾甜啊,飲落都健康啲!👀對於住屯門嘅人來講,呢間韓燒真係啱晒一家大細黎呀!😍
環境闊落,可以揀坐卡位或者圓枱,坐得同食得好舒服啊~😉
對於住屯門嘅人來講,呢間韓燒真係啱晒一家大細黎呀!😍
$70 (Tea)
2017-07-23 453 views
今日放假好想食韓國野,又訓到好晏,見到炑八有下午茶set就決定自己一個去食。我覺得下午茶餐包埋韓式清湯同前菜真係好抵。個清湯都算多海帶,味道不過不失。前菜係酸蘿蔔,都幾開胃。我好中意我叫左個韓式炒粉絲($48)。上菜果陣都有少少嚇親,因為估唔到咁大碟。個粉絲炒得岩岩好,唔會太乾又唔會太濕。加埋d泡菜一齊食有少少辣都幾惹味。總括黎講都算好味,不過真係太大碟,女仔就未必食得哂喇。所以性價比黎講,都算好唔錯!

我好中意

總括黎講都算好味,不過真係太大碟,女仔就未必食得哂喇。
所以性價比黎講,都算好唔錯!
海帶湯
韓式炒粉絲
2017-07-10
$48 (Tea)
韓式炒粉絲
2017-07-23 430 views
今日同朋友心血來潮好想食炸雞,就去左炑八到食。叫左個蜂蜜牛油炸雞二人餐盛惠六十八蚊,不過包埋湯,前菜同飲品都幾抵食。個炸雞唔會話太油,上到台都仲係外脆內軟,隻雞唔會鞋。重點係蜂蜜牛油味好好味!佢另外有個醬加埋都好夾。朋友都好鐘意。我地另外叫左個oreo朱古力迷信冰($48),果然真係好迷你,都算係一個人既份量,所以價錢算係有啲貴。個冰味道不過不失啦,朱古力同Oreo依個配合真係好難會係難食既哈哈。

炸雞唔會話太油,上到台都仲係外脆內軟,隻雞唔會鞋。

Oreo  朱古力冰
蜂蜜炸雞
2017-07-18
$50 (Tea)
Oreo  朱古力冰
蜂蜜炸雞
2017-07-23 284 views
炑八係食韓燒嘅 所以張張檯都有個爐 好在張檯夠大 仲有好多位剩lunch過來幫襯午市套餐烤五花肉流心蛋飯 盛惠$52 有酸蘿蔔同大豆芽菜做appetizer啲五花肉無乜膏 啖啖肉 唔油膩 有新鮮生菜墊底 又有隻蛋 好味得嚟有均衡營養口痕加$68要咗蜂蜜咖啡炸雞(半隻) 原來有埋薯條... 雞皮和薯條都炸得超級香脆 調味好香 雖然高油高鹽 但真心好味.....為咗平衡心理、令自己無咁guilty 我加$12要咗杯士多啤梨藍莓Detox Water 多份新鮮水果補充吓dietary fiber同水份 應該無咁熱氣同肥膩掛.....

lunch過來幫襯午市套餐

2017-07-22
$100 (Lunch)
2017-07-22 207 views
今日晨早就入屯門做野,早餐都未食,Lunch決定要搵間食飽啲。做完野附近就係蝴蝶廣場,入去兜兩個圈就揀咗食間韓式餐廳。個人食野鍾意清淡啲,健康啲。所以嗌咗依個:韓牛雪濃湯配飯。有湯有飯,係冇食早餐情況下會比較易入口,感覺冇咁傷腸胃。一上菜原來唔只飯同湯,仲有前菜同韓式清湯,視覺上已經好豐富。 雖然餐廳係連鎖,但係野食唔會好馬虎。主菜韓牛湯,牛嘅份量相當足夠,入面亦有粉絲同蘿蔔,粉絲唔會因為浸太耐湯而變得淰身。細食嘅朋友可能淨係個湯都夠食。不過個人認為韓式飯係另一個特點,特點在飯上面嘅紫菜碎,連埋芝麻入口相當香口,如果紫菜碎多啲就咁食白飯都得哈哈。食晒所有野絕對飽過平時係茶記食個碟頭飯!餐廳除咗屯門之外,係港九新界都有分店,屯門個人黎講都叫遠,想再食下次唔洗專登入黎。
。做完野附近就係蝴蝶廣場,入去兜兩個圈就揀咗食間韓式餐廳。

韓牛雪濃湯配飯

一上菜原來唔只飯同湯,仲有前菜同韓式清湯,視覺上已經好豐富

2017-07-19
$72 (Lunch)
韓牛雪濃湯配飯
2017-07-21 242 views
女友喜歡食韓國嘢 今日帶佢嚟試新嘢 炑八開到成行成市 佢居然無幫襯過呢度啲lunch set $48-68不等 雖然款式唔算多 但款款都唔錯 又大份 包泡菜、酸蘿蔔或大豆芽菜等前菜我的至愛係雞扒蛋包飯 蛋皮夠濕潤 仲加咗奶 好香滑 賣相似玫瑰花(女友十分喜愛 用手機食咗好耐) 黑椒雞扒有四塊 肉質鮮嫩 伴碟生菜顏色翠綠 口感爽脆飯後 女友order咗Oreo朱古力迷你冰沫 我自己都係第一次食 面頭有五塊Orea 頗為足料 中間刨冰磨得幾綿 可可粉味道濃郁女友對於今餐相當滿意~~

女友對於今餐相當滿意~~
2017-07-19
$70 (Lunch)
  • 雞扒蛋包飯