Restaurant: Metropol Restaurant
Info:

2022-05-31 6341 views
❤️原本打算食海港薈但係冇晒位,於是見到金鐘有呢間名都嘅酒家,咁打算試下,開頭仲傻傻下咁問佢哋有冇點心紙,原來人哋係推車仔🤣🤣🤣好有懷舊嘅感覺🤵🏻啲阿姐好nice,好熱情,好有人情味😆仲要推住架車,唔駛等幾好🤩✍🏾蟹子燒賣,估唔到燒賣個皮唔係黃色而係白色,都係第一次見,不過都冇影響過佢個味道,都係咁好食✍🏾蝦餃,蝦餃同出邊酒樓差唔多,冇乜特別唔好食亦都幾好食嘅😂😂✍🏾金錢肚,都幾淋下,同埋黑椒味都幾濃郁,幾好食✍🏾牛柏葉,唔會過靭,唔會咬唔郁,調啲味都唔錯,好味✍🏾排骨,豆豉配排骨蒸真係好正✍🏾魷魚都係唔會好韌,味道唔差✍🏾鳳爪,鳳爪好濃郁嘅醬汁味,好食✍🏾春卷,炸得金黃鬆脆,如果有醬點會更加好😂✍🏾芒果布甸,好足料,好食😋📝評分:4.5(5最高)

✍🏾金錢肚,都幾淋下,同埋黑椒味都幾濃郁,幾好食

✍🏾牛柏葉,唔會過靭,唔會咬唔郁,調啲味都唔錯,好味

✍🏾排骨,豆豉配排骨蒸真係好正

✍🏾魷魚都係唔會好韌,味道唔差

✍🏾鳳爪,鳳爪好濃郁嘅醬汁味,好食

✍🏾春卷,炸得金黃鬆脆,如果有醬點會更加好😂

✍🏾芒果布甸,好足料,好食😋

📝評分:4.5(5最高)

2022-03-28 4260 views
假期要搵位有啲難💪🏻💪🏻估唔到有位,仲要係有推車仔同大排檔,懷舊點心🥧應有盡有👍🏻👍🏻沙翁這類點心,賣小見小,連麵包鋪🥯也絕跡,鬆軟不硬,好味😋😋啫喱糖更加係經典之作,加上小傘,童年回憶返晒嚟😙😙😙其他點心就😛😛😛夠熱,因為用車仔賣點心,雞翼也甜甜地,吃完想再起,似燒雞翼的味道🤩🤩🥳🥳煎腸粉既靈魂在芝麻上,粒粒均勻,香口,不黏牙🤪😜牛肚夠大碟,件件軟稔好味✌🏻✌🏻
2021-12-25
$150 (Breakfast)
Celebration
Christmas
2021-12-02 3876 views
金鐘名都酒樓🍵人大左反而鐘意啲懷舊野今日同父母親黎左名都感受舊日港式情懷名都係1992年開張到依家仡立香港三十年而且名都仲保存左一啲舊式習慣例如仲有呀姐手推車叫賣點心不過因疫症關係依家點心車放左係外面自己出去同呀姐落單阿姐仲會係點心紙蓋個印仔大中小點🥸真係好有Feel😍當然唔少得就係啲消失了的點心🥇沙翁呢個真係好耐無食啦就算見到都唔一定會好食而名都呢個真係好好食新鮮出爐 點埋砂糖甜而不油膩真係100分呀🥈椰汁糕簡單得黎又好食白雪雪又白又滑既椰汁糕好耐無食啦🥈蝦餃入面隻蝦都幾新鮮但係外皮較厚📍 名都酒樓 (金鐘)金鐘金鐘道95號統一中心4樓
金鐘名都酒樓🍵

好耐無食啦

🥈蝦餃
入面隻蝦都幾新鮮
但係外皮較厚

📍 名都酒樓 (金鐘)
金鐘金鐘道95號統一中心4樓
莎翁
燒賣
莎翁
燒賣
2021-11-09 3599 views
第一次到金鐘 「名都酒家」嘆茶,感覺懷舊有趣。這家酒家非常大地方闊落,空間十足,我們有幸坐房單邊位境觀一流。我不算茶精平日獨愛普洱,不過今日自己帶了包茶葉就先飲為敬。🥢叉燒包必食,傳統包皮香鬆軟香甜,叉燒醬醃得入味好食。🥢灌湯餃,魚翅瑤柱灌湯餃真材實料,高湯香濃味鮮,回味了久違的感覺。👍🥢干蒸牛肉,同樣也是兒時味道,啖啖陳皮甘香加牛肉濃香絕配。👏🥢即炸煎堆,傳統美食雖然非常邪惡,但實在忍不住誘惑,啖啖芝麻香口感軟糯香外層香脆可口,美食當前都是食咗先講。😂👏推車仔酒樓買小見大堂都有即煮檔點心價錢合理
第一次到金鐘 「名都酒家」嘆茶,感覺懷舊有趣。
我不算茶精平日獨愛普洱,不過今日自己帶了包茶葉就先飲為敬。

🥢叉燒包必食,傳統包皮香鬆軟香甜,叉燒醬醃得入味好食。

推車仔酒樓買小見

大堂都有即煮檔

點心價錢合理

2021-11-08 2407 views
呢一間係金鐘嘅酒樓,佢唔係寫點心紙落單嘅,而係要自己出去攞或者落order,間唔中仲會有姐姐推住點心車sell下你~呢個拎嘢食嘅模式真係買少見少!🤓.我哋4個人都嗌咗唔少點心,當中以下幾款我覺得幾好食嘅~✨蝦餃入邊嘅蝦大隻,包得夠晒飽滿,食得滿足! 🦐 ✨鯪魚肉釀豆腐,鯪魚肉冇腥味,炸豆腐香口。🐟✨燒賣大大粒,蝦都大大隻,有好濃嘅冬菇味。🦐✨牛肉球彈牙,配喼汁一流~🐮✨腸粉煎得香口,加埋芝麻同蔥,香氣四溢!
我哋4個人都嗌咗唔少點心,當中以下幾款我覺得幾好食嘅~

✨蝦餃入邊嘅蝦大隻,包得夠晒飽滿,食得滿足! 🦐

✨鯪魚肉釀豆腐,鯪魚肉冇腥味,炸豆腐香口。🐟

✨燒賣大大粒,蝦都大大隻,有好濃嘅冬菇味。🦐

✨牛肉球彈牙,配喼汁一流~🐮

✨腸粉煎得香口,加埋芝麻同蔥,香氣四溢!
2021-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
2021-09-16 2827 views
金鐘返工,名都嘅燒味飯都算經濟實惠。上到去有外賣部,乳豬通常一點幾佢就會賣晒,今日好好彩食到乳豬叉燒雙拼飯。比完錢之後,自己攞飛去燒味部,睇住佢即斬。師傅都好好人,多汁少汁都得。
2021-08-09 3519 views
今日放假,突然間好想食點心,記得之前返工同同事來過呢間飲茶,一陣間中午時間係有推車仔點心,不過今日有啲晏三點幾去到都差唔多3:30冇咩人,原來下午茶就嚟完,職員都好好話幫望吓有啲咩點心仲有先,有即叫即蒸的點心,所以就招呼左我哋入坐,都嚟到喇咁就入去坐吓飲下茶啦。發現下午茶都幾好,大中小點一律當$22都OK喔,即叫即蒸嘅點心係特別好味😋
2021-08-04 2339 views
名都酒樓喺金鐘真係一個老字號,好懷念呢度嘅推車仔酒樓一中中嘅推車仔點心試咗呢個鵪鶉燒賣 除咗佢係比較懷舊之外,其實嘢食真係好普通通, 可能都是老人家傳統口味吧💡 個人就覺得呢度啲推車仔姐仔服務態度都比較差,粗聲粗氣,又大聲又冇禮貌🤣 畢竟都係金鐘區。

2021-08-01 1583 views
好耐冇同屋企人去食推車仔點心,星期日黎試吓,但食物質素真係非常一般,可以話唔好食。失望,唔會返黎嗰隻。咖喱魷魚冇咖喱味, 金錢肚淡而無味,燒賣啲肉霉霉地。同埋咁嘅價錢香港大把有得揀。
2021-08-01
$160 (Lunch)
2021-06-28 2541 views
咁岩返工黑雨就吾洗返諗住去飲茶,去到比左點心紙超過40分鐘都未有野食,其他枱比我遲黎都已經食緊,問員工員雪又態度超級差,追極都無野食,員工其實喺度吹水,下次唔會再嚟。
2021-03-30 3946 views
上星期五與友人飲茶。有手推車點心的,在金鐘只有名都一家,行遠少少亦有大會堂美心大酒樓。不過最後都選定在名都醫肚。今次叫了傳統點心,排骨,燒賣,蛋球,灌湯餃。灌湯餃湯底味道濃郁😋😋,蛋球亦很好吃。美中不足的是,當天知客極沒禮貌😤😤,不過想起自己的目的是要吃點心,便決定不與她計較。
2021-03-26
$150 (Lunch)
  • 蛋球
2021-03-06 3642 views
是日繼續到金鐘工作。接近兩小時的午飯時間確實令人懊惱去那裏可以坐得耐一點。同事就提議不如去飲茶。離遠已經看見名都酒家的招牌。二話不說就決定飲茶。雖然是午市時間。而且人又多,但酒樓的面積大。所以不用等位就可以坐下。我們被安排坐在小房子內。竟然!香港還有傳統的手推車點心。確實令我驚訝。而且姐姐還會叫賣。兒時回憶即時湧現。而且最驚喜的是。這裏有沙翁可以點。要知道,這種食物不是每一間酒樓都有。另外蘿蔔糕還有馬蹄糕亦很出色。
二話不說就決定飲茶。
2020-10-16 5572 views
久違了的推車點心。。 名都 一向都是中價價位! 16元一個人的茶錢就是金鐘正常價吧了! 現在香港要找到熱辣辣推車仔賣點心的地方確實不多!而名都的水準又確實不差!所以捧場客其實不少! 他在金鐘地鐵站上蓋亦是一個加分的地方!作為聘珍樓集團的其中一員,食物水準一向都是保證的。 很少見到的牛柏葉,今天點了,很淋、很滑! 推介芝麻卷及芋頭糕!芝麻卷看甜軟滑,高水準之作。現場煎的檔口 看到 都覺得垂涎欲滴! 本來想點 煎饟青椒但早已經賣光。 和他就緣慳一面了!繼而轉點煎糕, 因為是現場煎所以就詢問可否作為三拼安排, 就像一般傳統酒樓,三色拼糕是可行的。三個款都試過之後覺得芋頭糕最香,馬蹄糕亦非常清甜爽口!反而蘿蔔糕就有點失色了!比較淡口! 乾蒸牛肉在其他地方已不常見! 質素亦佳! 反而雞絲粉卷皮有點厚但就是那種傳統茶樓的味道! 叉燒餐包的包皮非常香甜柔軟,唯一失色了的一點是它的內餡有點點鹹! 當我未到達之前已消化掉的雞包仔, 聽說不差!每人95元 在金鐘內說是一個極佳選擇!

每人95元 在金鐘內說是一個極佳選擇!
2020-10-16
$95 (Lunch)
  • 芋頭糕
  • 芝麻卷
原來香港仲有有手推車嘅酒樓週六做孝順女陪屋企人飲茶黎到金鐘入黎見到手推點心車 好興奮呢仲有小食亭 要咩同姐姐講腸粉 蘿蔔糕 好香口整體裝修是整潔,空間闊落推點心車仔既酒樓買少見少食物味道正正常常。得閒同屋企人黎緬懷下都唔錯既
原來香港仲有有手推車嘅酒樓

週六做孝順女陪屋企人飲茶
黎到金鐘

入黎見到手推點心車 好興奮呢

仲有小食亭 要咩同姐姐講

腸粉 蘿蔔糕 好香口

整體裝修是整潔,空間闊落

推點心車仔既酒樓買少見少
食物味道正正常常。得閒同屋企人黎緬懷下都唔錯既
2020-06-06
  • 腸粉
  • 蘿蔔糕
2020-02-13 5184 views
難得一間,可以仲有小食亭同埋手推車嘅酒樓,呢間就係啦!食得舊式酒樓,咁梗係食舊式D嘅嘢啦!鵪鶉蛋燒賣,夠正宗,味道都一般正宗嘅一般好味,未去到驚為天人,但ok。魚肉生菜個魚肉唔夠爽口,但都尚算好味,魚肉唔腥。菠蘿叉燒包,個皮夠脆,叉燒夠入味,個醬汁唔算好甜。西米布甸,好味呀,係個邊乾左少少,但總之好味。芝蔴味好香喎,又夠滑,三條唔夠喉添。難得可以見點心車推來推去,不斷望下有乜食,好過剔點心紙,要間唔中去懷緬下。而價錢,唔太知,因唔係我比錢,只知中上價,都算貴嫁,所以真係間中去懷緬下就得。
難得一間,可以仲有小食亭同埋手推車嘅酒樓,呢間就係啦!

食得舊式酒樓,咁梗係食舊式D嘅嘢啦!

魚肉生菜個魚肉唔夠爽口,但都尚算好味,魚肉唔腥。

菠蘿叉燒包,個皮夠脆,叉燒夠入味,個醬汁唔算好甜。

西米布甸,好味呀,係個邊乾左少少,但總之好味。

芝蔴味好香喎,又夠滑,三條唔夠喉添。