2022-09-23
好耐冇同班姊妹去飲茶,想食好啲、高質啲,於是決定去灣仔明閣。幸好一早打電話訂位,星期六真係要預早訂位先有得入。首先極品蜜汁叉燒係必叫,個麥芽糖汁上得十分好,增加甜味之餘幫助叉燒保留肉汁,加上本身豬肉部位肥瘦適中,本人至愛。另外點心叫了鹹水角、期間限定賽螃蟹餃、羊肚菌香辣上素粉果等。鹹水角做得香口而不油膩,要提提大家新鮮做起好熱,食嘅時候要注意下唔好太心急。另外蒸餃類皮薄餡靚,水晶皮薄之餘有Q彈口感,配上明閣自家特製XO醬,巧滿足啊!隨後點了魚湯米線,魚湯熬到白雪雪、女士最愛,睇顏色已經知道夠足料,飲一啖全身暖晒。我食完米線全部湯都飲晒,讚👍🏻最後甜品點了未試過嘅綠茶十勝紅豆卷,不太甜,綠茶帶有少少甘味配上日本紅豆蓉,個個姊妹都喜歡。食完呢餐個個都話要下次encore,睇來以後聚會都會經常嚟啦👍🏻