明閣 (鷹君中心)

Restaurant: Ming Court (Great Eagle Centre)
Terms & Details:
2023-01-28 802 views
自上次吃過鷹君明閣的點心後,就念念不忘💬其美味,趁着農曆年假再光顧品茗👇🏼筍尖鮮蝦餃$88,蝦餃皮厚薄適中,蝦肉鮮爽,且有我喜歡的蝦餃香,連吃3隻也不為多🤣👇🏼原隻帶子滑燒賣$88,三個字形容👉🏼很好吃😋,除了有撲鼻的香菇味,內裏的肉餡軟滑😍,還有一隻厚身帶子(坊間大部份都是一開二)。太好了,遇到好味又合我的燒賣👇🏼鮮竹陳皮牛肉球$78,芫荽牛肉球也是賣飛佛,芫荽量多,香氣撲鼻,牛肉球質感也不錯,還有喼汁也是不可缺少的👇🏼蒜茸鮮蝦春卷$88,外皮薄而香脆可口,蝦粒新鮮味美👇🏼韭黃鮮蝦腸粉$98,外皮做得好,皮薄滑溜,包裹着每隻碩大爽口蝦,蝦控的我大🈵️足😁👇🏼楊枝甘露$68,明閣的佳作🤩,食材豐🈵️,芒果肉甜,柚子肉不澀,稀杰度剛好,味道也不太甜,最驚喜是西米當中有脆口西米,令口感一流,既有特色又好吃,讚👍🏼!了解後,原來是加入了日本西米

筍尖鮮蝦餃

原隻帶子滑燒賣

鮮竹陳皮牛肉球

👇🏼蒜茸鮮蝦春卷$88,外皮薄而香脆可口,蝦粒新鮮味美
蒜茸鮮蝦春卷

韭黃鮮蝦腸粉

楊枝甘露

$255 (Lunch)
筍尖鮮蝦餃
原隻帶子滑燒賣
鮮竹陳皮牛肉球
蒜茸鮮蝦春卷
韭黃鮮蝦腸粉
楊枝甘露
2023-01-27 1056 views
早兩個星期,同屋企人食灣仔明閣。水準依然唔錯呀!打頭陣有明閣三小碟,份量啱啱好。平視我好鍾意飲湯,今次呢個川貝海底椰螺頭燉水鴨都係我喜愛湯水嘅top Five。跟住再嚟魚子醬雪地明蝦球,蝦肉好大㗎,配上魚子醬,口感味道兼備。鮑汁脆皮花膠素千層同家鄉魚湯浸龍躉球好唔錯。食到紅燒牛尾伴菜苗開始有啲飽,但因為好食,最後都清晒。一定要睇佢哋嘅鍋燒滋補竹絲雞炒飯,真係好香好好食,每口都係雞香味。最後以桃膠姜茶湯圓、暖胃棗皇糕作結。抵食,一家大細都啱食!
早兩個星期,同屋企人食灣仔明閣。水準依然唔錯呀!

打頭陣有明閣三小碟,份量啱啱好。

2023-01-08
Dinner
  • 魚子醬雪地明蝦球
2023-01-18 966 views
星期六訂位飲茶,睇Menu發覺有一個香檳配對嘅brunch。有趣得嚟有興趣,價錢亦吸引。先上頭盤兩小碟,酒香海蜇醉鮑魚及青瓜雲耳,十分開胃的開胃菜。酸甜滋味配上特選香檳,只可以講:配得好!之後到飲茶最愛點心加叉燒,蘿蔔千絲酥香口,元貝餃入口清甜,叉燒肥瘦適中,外層麥芽糖甜度剛好。再來一杯delamotte pairing 鮮花椒蒸龍躉柳,花椒香味配上魚油十足的龍躉柳,原來同偏酸既香檳可以咁夾!!超乎想像,尼一道配得出色,不得不讚。最後上埋菠菜苗,蝦球伊麵,飽了飽了。但最後的勁薑番薯糖水真係勁薑,個人暖一暖醒一醒,作結很好。個人認為尼個粵式brunch為必試之選。

個人認為尼個粵式brunch為必試之選。
2023-01-14
2022-12-25 5521 views
今日是聖誕節,選擇了吃中式午餐。這家店位於灣仔鷹君中心二樓,空間感十足,裝修高雅又極具現代氣息。午市套餐$598酒香海蜇醉鮑魚、極品蜜汁叉燒這鮑魚上枱有著陣陣煙霧,很仙氣的感覺。鮑魚煮得很腍身,口感爽滑,而那海蛰大大塊,爽脆之餘,滿有酒香。叉燒是厚切,真係極味,叉燒帶半肥瘦,軟滑豐腴,蜜味加上脂香和豚肉風味,正呀!和六公館的黑豚叉燒有得fight.筍尖蝦餃、陳皮雞湯小籠包、油雞從菌蒸餃蝦餃皮晶瑩透亮,蝦肉饀料十分鮮美爽彈;小籠包子和平日吃的不-樣,湯汁比較淡口,是雞湯,有著陳皮香,比平日的清淡;那油雞從菌蒸餃的皮很薄很滑,滿有菌香,還有少少花椒吊味,味道素雅。姬松茸螺頭滋補燉湯 這燉湯火候十足,湯汁清澈濃郁,湯汁-點也不膩口,有著螺頭瘦肉的鮮甜味,又帶-點姬松茸的茹菌香,既滋潤又鮮美,有水準。上湯焗鴛鴦蝦球焗千層這個真可口!龍蝦肉加上高湯湯汁,肉質軟身,極為爽滑鮮甜!另-蝦球同樣的嫩滑,蝦味濃,又鮮美,正呀!蟲草花雞湯浸時蔬這枸杞葉相當幼嫩,帶-點枸杞獨有的青菜氣息,加上清雅的雞湯,無油的健康風味,容易消化。欖菜肉鬆炒飯這炒飯炒得鑊氣十足,飯粒粒粒分明,沒有太油膩,軟硬適中亦不會太乾。

裝修高雅又極具現代氣息。

午市套餐$598

酒香海蜇醉鮑魚、極品蜜汁叉燒

這鮑魚上枱有著陣陣煙霧,很仙氣的感覺。

筍尖蝦餃、陳皮雞湯小籠包、油雞從菌蒸餃

姬松茸螺頭滋補燉湯

上湯焗鴛鴦蝦球焗千層

蟲草花雞湯浸時蔬

欖菜肉鬆炒飯

這炒飯炒得鑊氣十足,飯粒粒粒分明,沒有太油膩,軟硬適中亦不會太乾。加上惹味的欖菜和香口的肉鬆,簡單而味美。

黑糖桃膠薑汁3.6牛乳燉奶

這燉奶極為香滑creamy! 每-口都係濃濃的3.6牛奶滋味, 配上黑糖桃膠,加上甜香味道溫和的薑汁,香甜奶滑的感覺,好吃又不膩口。

這-天的午餐真係唔錯,水準不錯的中菜。

2022-12-25
Lunch
同屋企人慶祝生日,特登揀左灣仔呢間明閣嘆下。餐廳環境舒適寬敞,好寧靜,服務態度非常好,會介紹菜式、斟茶遞水,服務很貼心有禮。焗釀鮮蟹蓋🦀 $158舖滿烤焗焦黃色既芝士,內裏釀了好多蟹肉,再撈上少許芝士、薯仔,食落去有蟹肉既鮮甜香味,仲要啖啖都係蟹肉,非常足料,絕對係signature dish!功手醋香黑豚肉🐖 $268外層用左黑糖黑醋煮成的醬汁,有拔絲效果,味道酸甜開胃,口感香脆,而且豚肉肉質滑嫩,啖啖肉。極品蜜汁叉燒🥓 $208叉燒賣相色澤金香,半肥瘦厚切,食落去肉質細嫩,口入面有蜜汁同肉汁既香油味,口感淋得黎又好爽口,好出色!招牌炸子雞(半隻)🐓 $288外層炸到皮脆肉嫩,再配上淮鹽同檸檬汁,食落好夾,好香!伴碟仲有炸脆的蓮藕片,好似薯片咁香脆。窩燒海味飯🍚 $238海味飯入面加左蝦肉、帶子、瑤柱等不同既海味,再加左鮑魚汁豉油去少,食落調味好夾,飯粒粒粒分明,又帶點濕潤,同埋好香,食食下就食左好多。鮮杏汁杞子百合浸時蔬🥦 $238杏汁非常香濃,蔬菜新鮮,再配上百合、杞子、雲耳等,每一啖都好香杏汁,甚至飲埋啲杏汁,好味!整體來講,環境高雅,服務態度良好,小菜惹味,難怪被譽為米芝蓮中

焗釀鮮蟹蓋🦀 $158

窩燒海味飯🍚 $238
窩燒海味飯

鮮杏汁杞子百合浸時蔬🥦 $238
鮮杏汁杞子百合浸時蔬

整體來講,環境高雅,服務態度良好,小菜惹味,難怪被譽為米芝蓮中菜,有正宗粵港既味道!

🌟推薦指數:8/10
💰人均消費:$400
📍地點位置:灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
功手醋香黑豚肉
招牌炸子雞
窩燒海味飯
鮮杏汁杞子百合浸時蔬
2022-11-22 1521 views
️明閣灣仔港灣道23號鷹君中心2樓(港鐵會展站B3出口,大約步行3分鐘)我期待已久的米其林粵菜,終於吃到了‼️香港入秋,天氣開始轉涼,明閣推出了金秋暖心套餐🍁限時優惠$768/位有8道菜,即刻去試試~~1️⃣明閣三小碟拍黃瓜🥒酒香醉鴨舌+脆香蜜汁風鱔球+陳醋紫海蜇醉鴨舌係無骨架,同我一樣的懶人最愛😂風鱔有驚艷到我,無唸到可以用炸的方式煮配蜜汁好夾🌟海蜇好開胃2️⃣川貝海底椰螺頭燉水鴨廣東人秋天必喝的湯非常滋潤🥣料都好足3️⃣黃金蟹粉百花龍躉球時令的黃金蟹粉配龍躉球太好吃啦😋直接比多份我🌝唔該4️⃣蠔王六頭鮑魚配天白菇鮑魚好入味👍🏻天白菇有調節人體新陳代謝、幫助消化、降低血壓的功效,令人元氣滿滿的菜5️⃣香辣燴牛尾平常牛尾大多數都是以紅酒🍷燴既,我第一次吃帶辣味的牛尾,無諗到牛尾可以加辣,廚師真的很用心😍6️⃣竹苼上湯扒菜遠食完味道比較濃既牛尾之後,上一碟比較清淡既菜,廚師照顧得我個胃好好🥰7️⃣生炒臘味糯米飯秋天一定要食吧,佢哋既臘味好香呀!8️⃣勁姜番薯桃膠湯圓糖水+鴛鴦美點雙輝真係勁姜連番薯🍠都有姜味,湯圓係我最愛既芝麻餡整體來講八道菜令人超級滿足,環境亦非常舒適好啱一家人聚會⭐
️明閣
灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
(港鐵會展站B3出口,大約步行3分鐘)

1️⃣明閣三小碟

4️⃣蠔王六頭鮑魚配天白菇

5️⃣香辣燴牛尾

6️⃣竹苼上湯扒菜遠

7️⃣生炒臘味糯米飯
秋天一定要食吧,佢哋既臘味好香呀!

8️⃣勁姜番薯桃膠湯圓糖水+鴛鴦美點雙輝
真係勁姜連番薯🍠都有姜味,湯圓係我最愛既芝麻餡

整體來講八道菜令人超級滿足,環境亦非常舒適好啱一家人聚會⭐
2025 views
2022-11-14 1735 views
平時用hsbc premier creditcard嘅promotion買一送一食都要1680hkd/位, 加埋一同野飲埋單約2400hkd兩位, 同呢個新menu 雖然有2款菜唔同,但1080hkd/位,真係抵到爛💯最正係佢周圍都掛咗啲藝術品係度,入到去已經被巨型《真假美猴王》(by 遲鵬)吸引咗🤣餐酒叫咗Francois Carillon Bourgogne Aligote, 一般般,中餐始終都係茶(鐵觀音)好💯

2022-11-10 1092 views
明閣、第一次來光顧,第一感覺是環境很優雅、清新,台桌的擺設很有綠色味道,讓人感覺輕鬆、舒暢!食肆的服務屬於高質素、每位服務員態度誠懇、有禮。點餐也是有耐心、說話清晰!菜式高質素、乳豬叉燒爽脆嫩肉、羊肉菌素菜鍋湯料十足、味道清甜、豆腐魚腩汁香口感鬆化、荷葉飯用新鮮荷葉包裹、飯香濃郁、面層有爽口蝦肉,配搭合宜,今次同三五知己來一次聚舊、晚餐選這個地方聊天談心,很享受。如果有多點優惠套餐、相信更有吸引力。
如果有多點優惠套餐、相信更有吸引力。
2022-11-08 5362 views
1️⃣第一次光顧灣仔明閣,皆因有了會展站很方便。以往從灣仔站步行至鷹君中心,真的行到隻嘢咁🤣坐得舒服,空間感夠,當晚滿意枱之間的距離🔖整個套餐的食物質素好,只有點兒瑕疵,就是竹笙扒菜遠,菜心不夠淋,還有草青味😟🔰明閣三小碟:1. 拍黃瓜酒香醉鴨舌,不錯2. 脆香蜜汁風鱔球,外層是薄薄的糖膠,包裹着香脆新鮮的鱔球,味美😋,推介💁‍♀️3. 老陳醋紫海蜇,老陳醋味順,海蜇爽口🔰川貝海底椰螺頭燉水鴨,合時的靚湯,螺頭味飄香撲鼻🔰蟹粉百花龍躉球,足料蟹粉芡,有蟹肉和蟹肉絲,龍躉肉紮實,蝦膠(百花)彈牙,伴在龍躉肉下面🔰蠔皇六頭南非鮑魚天白菇,鮑魚和芥菜膽都夠腍😍,天白菇厚肉🔰香辣燴牛尾,令人驚喜的碩大橫切面,肉質軟腍入味,微辣,有頗濃的牛味。烹調出色👍🏼,推介💁‍♀️🔰竹笙上湯扒菜遠,菜心不夠腍,帶有點草青味🔰生炒臘味糯米飯,有臘味的飯當然惹味,而整碗糯米飯軟糯好吃,推介💁‍♀️🔰勁薑蕃薯桃膠湯丸糖水,黃糖糕,紅豆卷,糖水果然夠薑味,芝麻餡湯丸軟滑粘糯,黃糖糕不太甜,紅豆卷外層很脆,🫘紅豆蓉甜美👇🏼🍁金秋暖心套餐🍁👇🏼

坐得舒服,空間感夠,當晚滿意枱之間的距離

🔰明閣三小碟:
1. 拍黃瓜酒香醉鴨舌,不錯

3. 老陳醋紫海蜇,老陳醋味順,海蜇爽口
明閣三小碟

🔰川貝海底椰螺頭燉水鴨,合時的靚湯,螺頭味飄香撲鼻
川貝海底椰螺頭燉水鴨

蟹粉百花龍躉球

🔰蠔皇六頭南非鮑魚天白菇,鮑魚和芥菜膽都夠腍😍,天白菇厚肉
蠔皇六頭南非鮑魚天白菇

香辣燴牛尾

🔰竹笙上湯扒菜遠,菜心不夠腍,帶有點草青味
竹笙上湯扒菜遠

生炒臘味糯米飯

🔰勁薑蕃薯桃膠湯丸糖水,黃糖糕,紅豆卷,
勁薑蕃薯桃膠湯丸糖水,黃糖糕,紅豆卷

香辣燴牛尾
生炒臘味糯米飯
勁薑蕃薯桃膠湯丸糖水,黃糖糕,紅豆卷
2022-11-04 1235 views
期間限定❤️金秋暖心套餐$7688號風球前夕,趁街外人少少,Book到成日full house嘅灣仔明閣👍🏻一早上網睇定有咩抵食套餐,嚟到餐牌都唔使睇就叫咗金秋暖心套餐。套餐連糯米飯及甜品共有8個菜式:先嚟明閣三小碟:有青瓜醉鴨舌、蜜汁風鱔球、陳醋紫海蜇。三款各有特色,不同口味,匯集酒香、脆香及醋香於一身,為之後嘅餸菜打響頭炮,實在出色。第二道湯品:川貝海底椰螺頭燉水鴨。秋天滋潤皮膚必備湯品,飲得出所有食材味道,香甜養顏。第三道:黃金蟹粉百花龍躉球。時令黃金蟹粉配龍躉球簡直天衣無縫。食得出黃金蟹粉係新鮮即拆,龍躉球魚油齒頰留香。淨係呢道菜已經值回票價。第四道:六頭南非鮑魚。大體得來鮑魚十分入味。七百幾蚊竟然有呢道菜,食到呢度已經拍晒手掌。第五道:香辣燴牛尾。有中西合璧感覺,令餐廳更上一個層次。睇得出廚師配搭食材嘅心思,牛尾肉淋,既香且辣,每一道菜都咁精彩,我已經分唔出邊一道係主菜。最後係菜遠、糯米飯、勁薑番薯糖水,全部都高質。$768呢個餐真係抵到無話可說。
期間限定❤️金秋暖心套餐$768
套餐連糯米飯及甜品共有8個菜式:

最後係菜遠、糯米飯、勁薑番薯糖水,全部都高質。

$768呢個餐真係抵到無話可說。
2022-11-02
2022-10-29 1087 views
鮑汁鳳爪無味,唔係冇鮑汁味,係完全冇味,雖然鳳爪煮得好淋,但係強差人意叉燒亦好淋,可能用慢煮造成,但係失去左叉燒嘅本來面目,應該外面小小硬,甚至脆,少少燶更香,呢一個頂多係慢煮蜜汁豬柳最離譜嘅係肉絲「雙面黃」,其實就係一個肉絲炒麵,完全冇煎過,一睇到用嘅碟就知道唔係雙面王,雙面王應該係用扁平碟上,因為煎完之後應該係程扁平狀態,呢度用小鍋碟上,夾起完全係炸麵!同經理反映嘅時候,佢堅持話有煎過,好明顯佢冇食過真真正正嘅雙面黃⋯ 一餐之中最好嘅,就係個XO醬!配燒賣好吃!

一餐之中最好嘅,就係個XO醬!配燒賣好吃!
我們的朋友聚會很久都沒有獵食,這次定的主題居然是素食! 今次去的是鷹君中心的明閣 (今次終於不是下午茶,是晚餐) 兩小碟 鹽燒茄子 松露珍菌竹笙羹 羊肚菌鮮百合扒露筍 脆柳金磚 玉盤藏珍 素上湯素菜絲湯面 美點雙輝(桂花糕,蝴蝶酥和楊枝金露) 整晚最嘉歡的是鹽燒茄子,羊肚菌鮮百合扒露筍及玉盤藏珍。 首先是鹽燒茄子燒得很好,十分酥嫩,除了茄子以外,下面的脆米真的要一試 炸得剛剛好,大人細路都喜歡,同時也沒有蓋過主角的風頭。 另外百合扒露筍那個真的沒有讓我失望,那百合的鮮味湧發而出,芡汁勾畫出露筍和百合不用的鮮味,雙鮮夾擊味道很突出,十分出色!這才是我想要的素食。 而玉盤藏珍是把不同的素食都藏到瓜裡,瓜本身燜很淋,配合裡面各種質感,並發出不一樣的口感層次。我,全,都,吃,光,了! 到他們的招牌甜品楊枝金露,我都感覺到飽了,但美點雙輝優質的軟硬兼施下,我又懂欣賞了。服務是很到位又窩心,跟其他星級餐廳都各有千秋,都是專業員工! 也能感受到他們推出這個素菜餐的熱誠。 (後記,原以為它們級數和星級餐廳都差不多,但原來星級的都未必及他們的品質到位,之後去過類似中餐廳食素菜,但失望而回,但我還是不開名
我們的朋友聚會很久都沒有獵食,這次定的主題居然是素食!
今次去的是鷹君中心的明閣 (今次終於不是下午茶,是晚餐)
兩小碟
鹽燒茄子
松露珍菌竹笙羹
羊肚菌鮮百合扒露筍
脆柳金磚
玉盤藏珍
素上湯素菜絲湯面
美點雙輝(桂花糕,蝴蝶酥和楊枝金露)

整晚最嘉歡的是鹽燒茄子,羊肚菌鮮百合扒露筍及玉盤藏珍。
首先是鹽燒茄子燒得很好,十分酥嫩,除了茄子以外,
下面的脆米真的要一試 炸得剛剛好,大人細路都喜歡,
那百合的鮮味湧發而出,芡汁勾畫出露筍和百合不用的鮮味,
雙鮮夾擊味道很突出,十分出色!這才是我想要的素食。

而玉盤藏珍是把不同的素食都藏到瓜裡,瓜本身燜很淋,
配合裡面各種質感,並發出不一樣的口感層次。
我,全,都,吃,光,了!

到他們的招牌甜品楊枝金露,我都感覺到飽了,
但美點雙輝優質的軟硬兼施下,我又懂欣賞了。

服務是很到位又窩心,跟其他星級餐廳都各有千秋,
都是專業員工! 也能感受到他們推出這個素菜餐的熱誠。
(後記,原以為它們級數和星級餐廳都差不多,
但失望而回,但我還是不開名了)

2022-10-10
$1000 (Dinner)
  • 鹽燒茄子
  • 羊肚菌鮮百合扒露筍
  • 玉盤藏珍
女朋友轉工成功,一直諗緊帶佢食咩好慶祝一番。難得地佢話想食中餐,我即刻諗起會展站隔離果間明閣,之前同同事黎過幾次;食物,質素,服務都幾好,所以決定book呢間。 可能因為早左book位,靚女店員安排左個落地玻璃窗邊位俾我地, 可以望多d景同埋闊落d,幾賞心悅目,坐得舒服。 環境同服務總括黎講都無野可以挑剔。 經推介後我地兩個都點左當期的limited edition - 嚐鮮珍味海鮮餐 有7道菜,另外我地再點左house wine pairing。 靚仔店員上菜時都會介紹返菜式特色同埋材料,同以往一樣高質。 我其實最鍾意係佢地個明閣小碟,每次來吃都有驚喜。 而這個海鮮餐的重中之中 — 6頭鮑配銀鱈魚 也帶給我口感上相當刺激。 我覺得每道菜的濃淡配搭都恰到好處,一淡一濃,像捉期一樣,口感佈置得相當精采! 明閣四小碟 個人覺得明閣的頭盤是最eye catching的,這次四小碟分別是: 醋香海蜇,乾燒元貝,明閣最出名的叉燒和酥炸蠔。那個蠔這次真的炸得不得了! 口感豐富之餘蠔味鮮香。 蟹肉花膠魚茸羹 這個魚茸羹用料優質豐富,每口也有滿滿的蟹肉, 除了在明閣,我也想不到在哪裡可以吃到和這個差不
女朋友轉工成功,一直諗緊帶佢食咩好慶祝一番。
難得地佢話想食中餐,我即刻諗起會展站隔離果間明閣,
可以望多d景同埋闊落d,幾賞心悅目,坐得舒服。
環境同服務總括黎講都無野可以挑剔。

靚仔店員上菜時都會介紹返菜式特色同埋材料,
同以往一樣高質。 我其實最鍾意係佢地個明閣小碟,
一淡一濃,像捉期一樣,口感佈置得相當精采!

明閣四小碟
個人覺得明閣的頭盤是最eye catching的,
那個蠔這次真的炸得不得了! 口感豐富之餘蠔味鮮香。
蟹肉花膠魚茸羹
這個魚茸羹用料優質豐富,每口也有滿滿的蟹肉,
除了在明閣,我也想不到在哪裡可以吃到和這個差不多的羹
魚子獎蝦球蛋白
這道菜是我女朋友最喜歡的,女生果喜歡這些有豐富骨膠原感覺的東西
深入發掘後才發現下層原來是蛋白,很香也很滑
6頭飽魚配銀鱈魚
沒錯!這個是重中之重的推介,看到樹葉的時候,心想這是怎樣造出來的?
當然也相當有驚喜,翻過那片葉,切開放入口的一瞬 — 口感做得十分之淋!
海參燴飯
吃了五道菜後,是時候準備收尾了,
這個海參燴飯來得剛好。 滿滿當當的材料合起來是和諧的味道,
豐富了我和女朋友的胃 (不過她吃到這道已經飽了,說要留肚給甜品
所以我吃了double ! 合我口味所以OK!)
甜品
到最後,真的收尾了。香芋燉奶,完美收官。

埋單大約2K,女朋友也十分滿意,所以是物超所值!
玉白甚麼,忘記了
2022-10-03
$1200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
玉白甚麼,忘記了
2022-10-05 1305 views
前幾日係灣仔Meeting 完,突然好想飲茶食點心,就行咗去明閣試吓有冇位,兩位好在有位。我哋兩個點左脆皮燒腩肉,同各自點左自己想食嘅廚師精選點心(special menu) 包括原隻鮑魚荔茸海鮮盞,雜菌蒲燒鰻魚酥,牛油果鮮蝦春卷,雪山竹炭餐包同賽螃蟹餃,最後仲叫多左個炒河(但唔記得左影低😅)。今次主要試呢個精選點心menu, 自己私心最鍾意賽螃蟹餃,因為味道幾清新,無諗過賽螃蟹可以變成🥟。另外,牛油果蝦春卷都幾好味,勁香口 又有健康嘅食材牛油果,食落冇咁quilty 😆最後,唔知廚師精選點心menu幾耐先update 呢? 期待下次既menu 💕

小編今日來到灣仔一間米芝蓮星級中菜館「明閣」🥢餐廳榮獲米芝蓮一星,採用各地優質食材,呈現高質正宗粵菜手藝,招牌菜包括有鮮花椒蒸龍躉柳、乾燒遼參配鮑汁脆米等,食客細味粵菜之最😋 今次點了八道菜套餐,淺嚐米芝蓮星級中菜☺️前菜「花雕貴妃醉鴨肝、極品蜜汁叉燒、叉燒醬燒脆皮乳豬件」😍 重點推介蜜汁叉燒,其選用新鮮脢頭肉燒製而成,表面燒得焦香帶些許燶邊,入口是滿滿的黏蜜汁🍯,咬下是香脆的脆皮,入口肉質鮮嫩軟腍膏位充滿油香☺️ 果然是招牌神級叉燒😁 而乳豬皮切走多餘脂肪,薄脆炸乳豬皮和鮮嫩的肉超香,鵝肝嫩滑入口即化,加少少花雕調味更突出鵝油的香味😎「松茸竹笙菜膽燉海螺」🐚 熱騰騰的燉湯的濃醇和清甜,沒有一點油份,吃到足料上湯的味道,松茸片味道香,夠滋潤又養顏☺️「龍蝦汁燴魚肚百花龍蝦鉗」🦞 以新鮮龍蝦膠,包上木糠後外層炸至酥脆,裡面爽口彈牙,龍蝦汁香濃,更有龍蝦肉碎增加口感,每啖都是海洋的鮮味🧡「紅棗菇絲蒸龍躉柳」龍躉肉以紅棗香蔥蒸,魚肉嫩滑鮮甜,底下的粉絲吸收魚肉的鮮甜☺️ 紅棗和菇絲香味十足,這種特別的煮法帶來海鮮出色的味道😁 「六頭南非鮑魚鮮花椒雞件配菜膽」😍 如手掌般大的的鮑魚,充滿著花椒的麻香的

「六頭南非鮑魚鮮花椒雞件配菜膽」😍 如手掌般大的的鮑魚,充滿著花椒的麻香的醬香,其煮至入味口感帶點爽口,鮑魚香味越嚼越香,配上嫩滑的雞件,外脆內嫩夠香口😊配菜有木耳、唐芹、紅椒和生菜膽,整體味道鮮味和惹味十足😋

「伴水芹香素肉釀羊肚菌」野生羊肚菌為天然滋補佳品,於雲南被稱為「菇中之王」,是相當珍稀的野生食用菇類,土壤條件嚴苛,生長於海拔約 2000 至 3000 米的闊葉林地上,羊肚菌味道濃郁,除了堅果的氣息,還帶點肉香,與鮮淮山、百合、蘆筍與銀杏爆炒,清清爽甜的,味道一流😁

「乾燒遼參鮑汁脆米伴松本茸」😍 原氣遼參起釘效果夠搶眼‼️ 充滿骨膠原的原條遼參,爽口彈牙,底下是鮑魚汁炒飯,驚喜位是加內裡加了炸米通,增加脆卜卜的效果,加上原隻松本茸,散發出本身特殊的菇菌香味,令整道菜的色香味更加完滿👏🏼

「生磨合核露湯丸」核桃露濃稠,甜度剛剛好,兩顆黑芝麻湯圓皮薄帶煙韌,餡料流心夠香濃,合核香味散發出來,香味餘韻繞在口中🧡

🍽 :明閣晚宴 - 匯豐套餐
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$1,688/位
📍 地址:明閣 (鷹君中心) (灣仔)
灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
🈹推介優惠:由即日起至 2022年 12 月 31 日,使用 HSBC 卓越理財信用卡付款可享指定套餐「買一送一」