Intro: 旺角餐廳多,真係多不勝數;而創興中心附近有一間食刀削麵嘅店舖,仲有湯、冷拌、熱撈作選擇,而肉類都有好多嘅選擇,賣單都係70蚊內,仲包埋飲品,晚餐都算少有~___________________🍽 熱拌刀削麵套餐 - 豬軟骨💰 60 (凍飲+3)⭐️ 7.75/10✍🏻 呢一碗熱拌刀削麵真係多配料,有青瓜絲、蔥花、同花生;✍🏻 豬軟骨幾冧,連啲骨都容易咬開,厚肉得黎帶點辣;✍🏻 刀削麵份量多好足料,好掛汁仲幾彈牙,可以食到好飽;✍🏻 除左辣醬外,仲有蒜蔥同好多嘅胡麻醬,但整體感覺太多醬,口味較重;✍🏻 飲品就叫左凍檸茶,好普通無乜特別。___________________🏠 銘興山西刀削麵📍 旺角砵蘭街120-122號和豐行地下A號舖⭐️ 7.75/10___________________
Intro:
🍽 熱拌刀削麵套餐 - 豬軟骨
💰 60 (凍飲+3)⭐️ 7.75/10
✍🏻 呢一碗熱拌刀削麵真係多配料,有青瓜絲、蔥花、同花生;
✍🏻 豬軟骨幾冧,連啲骨都容易咬開,厚肉得黎帶點辣;
✍🏻 刀削麵份量多好足料,好掛汁仲幾彈牙,可以食到好飽;
✍🏻 飲品就叫左凍檸茶,好普通無乜特別。
🏠 銘興山西刀削麵
📍 旺角砵蘭街120-122號和豐行地下A號舖
⭐️ 7.75/10
___________________
偶爾下班後想簡單地吃個湯麵拌麵之類便會想起這間旺角鬧市區轉位小店不經不覺間原來它已開到第五間分店雖說餐牌上多是常見選餸麵食類卻少有地主打刀削麵 連拌麵都有冷熱之分 超級適合這種夏日暑氣不散的欠胃口狀態花雕醉雞配刀削麵 是這家的招牌也是多次點下的首選雞件厚肉甚多 甚多是白滑大雞腿或雞翼 加雞蛋一大顆肉質算不錯吧 花雕味頗入味 略帶偏鹹喜配清湯掛麵中和那份酒釀浸泡的咸味熱拌刀削麵又是另一種風味 拌麵麵條屬煙韌與軟糯之間 可接受的口感 經過一番攪拌 擔擔醬麻醬青瓜花生黏滿麵條上豬頸肉好吃就只差那少許的焦香感一口拌麵一口自家醃製酸蘿蔔 解膩開胃感覺拌麵份量比湯麵的更多 絕對飽足 點麵餐還贈送紙包飲品啊~整體來說 餐點味道可以也切合大眾化口味選擇偏向單一刀削麵 幸好配料選擇頗多喜好刀削麵或拌麵可嚐嚐 平民化算之選𓏭𖤥 銘興山西刀削麵 旺角砵蘭街120-122號和豐行地下A號舖༶ 豬頸肉熱拌刀削麵 ₆₀༶ 花雕醉雞刀削麵 ₆₂𓏭
偶爾下班後想簡單地吃個湯麵拌麵之類

༶ 花雕醉雞刀削麵 ₆₂
𓏭
  • 花雕醉雞刀削麵
2023-07-06 625 views
中午時間很迫,通常都要等位和搭枱。不過份量很足夠,而且價錢算是中規中矩,但絕對合性價比。我點了一份雞絲,但是相對來說有點乾,口感稍微有些「鞋」口。另外我也點了春卷,它是最普通的平時凍肉舖買到的那種春卷,但是炸得還算正常。我還嚐試了朋友仔的金沙骨,它有著大排檔水準的美味,值得推薦。另外,我最近也嚐試了一份撈刀削麵中辣,它有著濃郁的大陸風味,加入了大量蒜頭,如果你喜歡重口味的食物,那這個絕對可以滿足你的口味。總的來說,這家餐廳的環境和價錢都還可以接受,菜品份量足夠,但是味道有些起伏。我希望這份詳細的評論可以幫到你。

2023-06-03 562 views
啲嘢食真係OK,同埋幾好食嘅抵食但係佢啲員工真係好唔掂,一來入嚟嗰陣,又唔問你想坐邊度,又唔只是你可以做啲乜嘢。餐牌都要自己拎。最過分嘅係自己落錯單,仲要西口西面,之後話拎去轉拎走嗰啲嘢食, 15分鐘都唔拎返返嚟幫我行出去追嗰陣,西口西面嗰個員工仲要好驚訝咁望住我,問我係咪買單。但係其實我連嘢食都未到。可唔可以訓練吓啲員工先開餐廳,又或者適當咁樣訓練吓員工嘅態度,食餐飯啫,見到你西口西面,我都覺得好難受。
啲嘢食真係OK,同埋幾好食嘅抵食

2023-04-20 725 views
話說見朋友推介佢嘅醉雞刀削麵餐,話仲有隻蛋送,好抵食。今日做完運動就嚟咗試佢,點知打開menu,原來佢刀削麵都分好多款,攪到花多眼亂~最後冇揀醉雞,反而揀咗 #溫泉蛋木耳刀削麵套餐 ,餸揀咗 #手撕雞 + #肥牛 !上枱時發現原來係分開上,與坊間蛋白比較流質嘅溫泉蛋不同,其實有啲溏心蛋,湯就正常口味,我怕好鹹嘅湯;餸方面雖然叫小辣,但呢隻偏麻嘅辣我頂唔順,流曬鼻水🙈,好彩我冇撈勻曬,同肥牛、手撕雞都有味,手機期雞仲軟稔稔但有𡁻口,不過量太多,食淨少少🤏。下次會試下可唔可以走辣。
話說見朋友推介佢嘅醉雞刀削麵餐,話仲有隻蛋送,好抵食。
下次會試下可唔可以走辣。
2023-03-29 675 views
呢間刀削麵,我真係強烈推介!我自己都食咗好多次😆佢而家又開咗分店啦👍🏻希望佢開多啲地方,咁我就可以成日有得食啦😚🍀花雕雞冷撈刀削麵雞嘅份量超級多!😆本身仲好怕佢出咗名之後啲份量會少咗, 但係完全冇呢個情況出現!雞醃得好入味👍🏻仲會配有一隻蛋㖭!喺呢間舖頭裏面無論係湯嘅刀削麵、熱嘅撈刀削麵定係今次食嘅冷撈刀削麵!我都通通食過晒🤭個人會最鍾意食嘅就係冷撈👍🏻因為個口感會比較煙韌啲,其實我會鍾意食熱嘅,但係食過幾次佢熱嘅刀削麵都好鍾意黐埋一齊,個口感冇咁好!所以我會揀冷撈都多啲😙夏天食嘅話就啱晒!唔單止雞嘅份量好多,其實連佢面嘅份量都超級大碗!係一個湯碗滿晒嘅份量👻好食:❤️❤️❤️❤️❤️抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

🍀花雕雞冷撈刀削麵

好食:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤
2023-03-13 590 views
行經旺角,見到依間刀削麵館,餐牌上主打花雕醉雞,就試試運氣。叫左個 "花雕醉雞刀削麵",附送紙包野飲,或者可以加錢叫其他飲品都得。醉雞用膠盒上菜,另外附上一隻醉雞蛋。依個價錢黎講,醉雞份量都算多。醉雞食落好香花雕味,不是太酒,刀削麵彈牙,個人認為麵條唔算太厚,唔錯。另外餐牌有幾款係麻辣冷拌,應該都幾惹味,下次可以一試。整體食物質素不過不失,都可再 encore。如想食平價醉雞,可以一試。服務一般,環境衛生中規中矩。
花雕醉雞
醉雞用膠盒上菜,另外附上一隻醉雞蛋。

依個價錢黎講,醉雞份量都算多。

另外餐牌有幾款係麻辣冷拌,應該都幾惹味,下次可以一試。
整體食物質素不過不失,都可再 encore。

如想食平價醉雞,可以一試。

服務一般,環境衛生中規中矩。
2023-02-28
2023-02-24 619 views
之前食過呢間外賣都唔錯,同埋我好鐘意食雞😂佢又仲未收檔就去食啦。我地嗌左招牌推介,刀削麵係正常普通,係分碗上的。🍜花雕醉雞刀削麵佢用一個食物盒裝住醉雞,有花雕半浸住,仲有半邊蛋,佢應該係分開一盒盒咁浸雞(?)Anyway,雞件都算多,肉質都算入味,皮呢就厚少少,但唔過份既🍜麻辣香雞刀削麵呢碟雞就用碟去裝,賣相好好多😂可能有d蔥呀花椒放係上面,麻辣味都唔算突出,食唔到辣嘅朋友應該都可以嘗試。個人認為,可以再麻d🥛野食嗌涷檸茶,正常發揮

🍜花雕醉雞刀削麵

🍜麻辣香雞刀削麵

🥛野食嗌涷檸茶,正常發揮

2023-02-14 398 views
睇完戲見開始涼諗住去食碗熱麵,行過見仲未收舖就入去試下推介嘅花雕醉雞刀削麵。落單無耐就放低咗兜花雕醉雞,但係碗麵就等咗二十分鐘先有😢仲要上菜次序亂晒,唔係跟落單時間,明明同其他人叫同一樣野,竟然遲來先上岸😤,再催單嗰陣時個侍應話d麵要淥仲未輪到我嗰碗🤔雖然好少舖頭可以睇現場即削麵,但係我prefer上菜速度同準確度多過額外嘅”表演”。個醉雞係幾入味同埋有隻蛋係加分位,不過侍應嘅服務態度大打折扣,下次可能去第二間分店試。
2023-02-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2023-02-11 412 views
枱櫈間距比黃埔店闊,上菜速度都還可以。不過服務認真一般,又唔識預四人枱,後面4 5 個二人入曬都唔畀入,態度又串,強烈唔建議3人或以上去幫襯,根據今次經驗冇咩人都要等半個鐘。抹枱好求其,要求抹多幾次先抹走到兩粒蔥。好掛住黃埔店門口同店入面啲姐姐🥺食物方面,坦白講味道係中上,但係啲醉雞就冇黃埔店咁入味同大份。隻蛋太熟。刀削麵亦略嫌太腍,唔知係咪上個陣浸太耐。其實由旺角站新開都有間唔中試下,已經覺得質素冇咁高。之後覺得愈做愈一般,所以都少幫襯旺角。原本諗住見佢畀人偷雞支持下,以後都睇嚟唔會再去嚕。

2023-02-11
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2023-01-21 471 views
本身諗住食麻辣香雞 但今日年三十 可能準備唔夠 得番醉雞 本身都未試過 咁就試下啦估唔到份量又幾多 而且一打開就好香酒味試食一啖d雞肉 嫩 好入味 但個湯就好一般 個人覺得淡左d 無咩味刀削麵保持水準

估唔到份量又幾多 而且一打開就好香酒味
試食一啖d雞肉 嫩 好入味
但個湯就好一般 個人覺得淡左d 無咩味
刀削麵保持水準
2023-01-14 473 views
周圍行唔知食乜好. 見到呢間都多人食. 就打算試一下.因此入去叫左一個清湯花雕醉雞刀削麵.醉雞唔錯 夠味 而且冇苦味!雖然配左粒糖心蛋 但蛋就有dd顯的未夠味但整體上 其實都唔錯的!而刀削麵好有嚼口 而且湯底都唔錯 起碼唔會係好鹹果種味精湯底醉雞同刀削麵既份量比想像中多很多 所以食完好飽! 覺得店舖可以改善番衛生程度 例如店舖玻璃 令人覺得舒適既環境會再加分!期待下次食其他! 我見到d 麻辣小食都好好味甘! 但由於今次係一個人去食…只能下次帶朋友一起share下啦!
周圍行唔知食乜好. 見到呢間都多人食.
就打算試一下.
因此入去叫左一個清湯花雕醉雞刀削麵.
醉雞唔錯 夠味
而且冇苦味!
雖然配左粒糖心蛋 但蛋就有dd顯的未夠味

但整體上 其實都唔錯的!
而刀削麵好有嚼口 而且湯底都唔錯

起碼唔會係好鹹果種味精湯底

醉雞同刀削麵既份量比想像中多很多
所以食完好飽!

覺得店舖可以改善番衛生程度 例如店舖玻璃
令人覺得舒適既環境會再加分!
期待下次食其他!
我見到d 麻辣小食都好好味甘! 但由於今次係一個人去食…
只能下次帶朋友一起share下啦!
  • 花雕醉雞刀削麵
2023-01-11 287 views
已經是第n次幫襯。每次係附近初初都想食唔同野,但是最後因為其他餐廳排長龍,或者沒有興趣/膽量試。最後都係default 來這裡。從來沒有失望。每次都一樣的味道,而且 超抵食。原價52蚊;加了面底10蚊,總共62蚊。我唔知邊躲還有此類餐廳。

從來沒有失望。每次都一樣的味道,而且 超抵食。
麻辣金錢肚刀削麵套餐
麻辣金錢肚刀削麵套餐
2022-12-17 462 views
位於油麻地的山西刀削麵店。先說我個人不太懂得欣賞刀削麵,總覺得刀削麵的麵粉感太重,口感太厚實;但同行友人表示那只是因為我仍未吃到真正好食的刀削麵,因此決定一試這間堪稱正宗的刀削麵,是否能讓我改觀麻辣牛筋腩拼麻辣金錢肚上湯刀削麵套餐 (轉胡麻醬湯底+$5)  $72刀削麵條本體光滑,麵條削得比較寛,中厚邊薄,彈牙有嚼勁,由於一碗份量不少,吃完十分飽肚;但湯底比較鹼,喝完會有點口渴。另外我加了$5轉胡麻醬湯底,侍應亦曾問我是否小辣便可,我便以為所謂胡麻醬湯底應是類似譚仔的煳麻辣湯底,結果竟然是一小碟的麻醬配清湯底 (我甚至吃得出是金字牌的日本麻醬),侍應表示可以用作蘸配菜用或是倒進湯底拌勻吃用,由於與我預期落差太大,實在有點失望;幸好配菜份質素不錯,配菜會另上,舖滿一整碟,份量絕不吝嗇。金錢肚切成絲狀,略嫌欠缺嚼勁但口感軟腍,滷得十分入味,味道不錯;牛筋腩大大件,油而不膩,質嫩爽口。豬軟骨溫泉蛋木耳刀削麵套餐  $65兩款刀削麵的湯底應該是一樣的,但這款刀削麵多了一隻溫泉蛋及一堆配菜木耳,感覺上好像比較划算吧!  豬軟骨雖然顏色偏淺色,但味道很濃郁,滷醃的時間應該不短; 豬軟骨肉嫩香濃,軟

豬軟骨溫泉蛋木耳刀削麵套餐  $65
 豬軟骨雖然顏色偏淺色,但味道很濃郁,滷醃的時間應該不短; 豬軟骨肉嫩香濃,軟骨部分軟腍但仍帶有一點點爽脆,而且每一件豬軟骨都十分大件,非常好吃。

花雕醉雞 $52
花雕醉雞事先用上一盒盒膠盒盛著,但凡有客人點這道菜,侍應便從冰箱取出,十分方便快捷;花雕醉雞不能加錢要求改用雞脾肉,略嫌不夠靈活變通,但小店運作的確應該以方便快捷為主;每盒雞肉配上一隻花雕溫泉蛋,雞肉份量很多,$52 非常超值。花雕汁夠香且帶點甜味,完全沒有酒的苦澀,雞肉肉質十分軟嫩,味道甘醇濃厚,很好吃;惟雞皮有點太厚,皮下便已是雞肉了,中間沒有薄薄的一層雞湯凍,而且部分雞皮仍帶有毛,有點駭人,一大扣分位
$75 (Dinner)
2022-12-08 285 views
中午去旺角辦事,趕時間想買埋外賣返公司繼續工作,就試吓你啦揀咗麻辣冷伴刀削麵+豬大腸滷水豬大腸好入味,有好多件叫咗大辣都唔太辣,反而發覺加咗好多麻醬,好香但係感覺肥肥囉望返個刀削麵,好厚實…食咗呢個午餐搞到夜晚都食唔落飯配菜有青瓜絲同埋花生,食落清爽總體感覺可以,下次試吓熱湯嘅刀削麵姐姐有禮貌同快手,外賣只等了兩三分鐘,加分
中午去旺角辦事,趕時間想買埋外賣返公司繼續工作,就試吓你啦

揀咗麻辣冷伴刀削麵+豬大腸

滷水豬大腸好入味,有好多件

叫咗大辣都唔太辣,反而發覺加咗好多麻醬,好香但係感覺肥肥囉

望返個刀削麵,好厚實…食咗呢個午餐搞到夜晚都食唔落飯

配菜有青瓜絲同埋花生,食落清爽

總體感覺可以,下次試吓熱湯嘅刀削麵
姐姐有禮貌同快手,外賣只等了兩三分鐘,加分

麻辣冷伴刀削麵
2022-12-07
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
麻辣冷伴刀削麵