2018-05-11 330 views
星期六下午,我在「天后」食街「電氣道」掃街,搜尋一些有興趣幫襯試食的餐廳食店。結果我先在「帆船街」幫襯了一檔小食店「臨X」,試食由氣炸鍋製造的「單骨雞翼」,以及由香蕉跟牛奶製作而成的奶昔飲品。離開了「臨X」之後,我沿着「電氣道」繼續向前走,結果又給我在另一個街道「清風街」的交界點,找到了另一檔甜品店,甜品店的名稱叫做「明記甜品」。或許甜品店就是有它自己的命運,甜品店的命運就是日間的生意額,永遠很難跟晚上的生意額看齊。「明記甜品」似乎亦逃不過這個宿命,所以我下午來到「明記甜品」店前,「明記甜品」樓面一個客人都沒有。到我正式進入「明記甜品」樓面之後,上門幫襯「明記甜品」的食客忽然又開始增加了,當然客人又未至於,多到要搭檯擠滿食店,「明記甜品」侍應還未需要左右兩邊走不斷頻撲。由於「明記甜品」當時上門幫襯的客人還未算多,所以我還有足夠時間與空間去拍攝,跟打開「明記甜品」的餐牌,研究「明記甜品」有什麼甜品值得一試。「明記甜品」在天后「清風街」的分店,樓面看來頗為新淨與整潔。不過即使食店清潔企理,但是食店環境與食品質素沒有單一直接的關係。所以我對「明記甜品」餐牌裡面,有點像「X記甜品」的中式甜品,

或許甜品店就是有它自己的命運,甜品店的命運就是日間的生意額,永遠很難跟晚上的生意額看齊。「明記甜品」似乎亦逃不過這個宿命,所以我下午來到「明記甜品」店前,「明記甜品樓面一個客人都沒有。

到我正式進入「明記甜品樓面之後,上門幫襯「明記甜品」的食客忽然又開始增加了,當然客人又未至於,多到要搭檯擠滿食店,「明記甜品侍應還未需要左右兩邊走不斷頻撲。

所以我對「明記甜品」餐牌裡面,有點像「X記甜品」的中式甜品,跟各式冰類甜品,都抱着半信半疑的態度。

尤其是我一看到「明記甜品」餐牌裡面,「芥末綿花冰」,「芥末綿花冰」表面那一層層的摺疊痕跡,我看見立刻對「芥末綿花冰」的味道評價打了輸數,認定「芥末綿花冰」可能只是「雪花冰」類的冰品。

反而「明記甜品」另外一款口味的「芒果綿花冰」,「芒果綿花冰」在餐牌裡面的造型反而有點兒的微妙。「明記甜品」的「芒果綿花冰」之所以略帶微妙,主要因為「明記甜品」餐牌裡面的「芒果綿花冰」造型實在太像韓國雪奶甜品

既然大家都是「棉花冰」,為什麼「明記甜品」的「芥末棉花冰」的造型是有摺痕的刨冰,反而「芒果棉花冰」的造型,卻是像韓國雪奶冰,像金字塔一樣的圓錐體?

我始終還是對「明記甜品」餐牌裡面的「芒果棉花冰」照片有很大的懷疑,種種對「明記甜品」「芒果棉花冰」的猜忌,令我遲遲不敢開口,貿然嚐試試點「芒果棉花冰」。

我看完「明記甜品」「芥末綿花冰」,跟「芒果綿花冰」兩款冰類甜品在餐牌裡面的造型後,我立刻對「明記甜品」的「綿花冰」保留了一點點的戒心,臨崖勒馬果斷放棄了「綿花冰」。

我果斷地放棄了「明記甜品」的「綿花冰」之後,把試食天后分店「明記甜品甜品目標轉移到「明記甜品」餐牌裡面的傳統口味暖食甜品好過。

「明記甜品」眾多款式甜品裡面,自然少不免會有例如「香蕉船」、「心太軟」、「梳乎厘」等熱門西式甜品。「明記甜品」餐牌好像亦有以水果為主要材料的甜品,例如「蜜瓜涼粉」跟「西瓜西米露」。

結果我就選擇了,「明記甜品」餐牌的另一款招牌甜品,名稱叫做「烤棉花糖燉蛋」。「烤棉花糖燉蛋」最初給我的第一個印象,反而感覺是像蛋糕多一點,不過,後來「烤棉花糖燉蛋」製成品上檯,跟我想像的完全不同。

雖然「烤棉花糖燉蛋」製成的時間不長,但是我試食完「烤棉花糖燉蛋」後,發現「烤棉花糖燉蛋」跟我期望的有點點落差。

早知如此,我就寧願在天后店「明記甜品」裡面,簡簡單單地只食一款跟水果有關的甜品,最後吃到的味道與感覺,都可能會比吃「烤棉花糖燉蛋」,或者吃「芒果棉花冰」更理想。

不過「烤棉花糖燉蛋」有一個地方是「明記甜品」比較理想,但是又有點值得商榷爭議的是,「烤棉花糖燉蛋」的製作時間,比我事前預計的來得太短,太簡單了。

「明記甜品」的廚房,只是用了大約十分鐘的時間,就順利烤好一客「燉棉花糖燉蛋」出來,速度比我想像中來得快捷,亦引起了我的懷疑。

「明記甜品」廚房製作「烤棉花糖燉蛋」的時間跟速度之快,令到「烤棉花糖燉蛋」出來的口感溫度都未夠熱辣辣。

至於「烤棉花糖燉蛋」表面的棉花糖,由棉花糖推砌而成的「棉花糖外層」外殼,棉花糖的口感亦都被焗爐烤至完全收縮乾水,結果我用匙羹刮起「烤棉花糖燉蛋」的棉花糖試食一口,發現棉花糖烤焦至口感盡失。

至於「烤棉花糖燉蛋」棉花糖底下的燉蛋,燉蛋亦因為「明記甜品」廚房伙計加熱程度未如理想,結果燉蛋入口後,燉蛋口感稍嫌冰冷,不像平日吃的燉蛋那麼暖粒粒。
烤棉花糖燉蛋

再將「烤棉花糖燉蛋」棉花糖,燉蛋兩者同時放入口內,吃到的感覺又如何?結果還是口感偏乾,棉花糖跟燉蛋的彈性口感亦都相繼失去,剩下比較平淡冰冷的溫度感覺。

我明明從肉眼的角度,看到「明記甜品」「烤棉花糖燉蛋」的棉花糖外形,仍然保留了圓潤狀態的,為什麼棉花糖最後入口,棉花糖只剩下軀殼,裡面的柔軟口感卻蕩然無存的?

至於「烤棉花糖燉蛋」的主角燉蛋,燉蛋亦都令我有點失望,儘管燉蛋味道還是甜的。「明記甜品」廚房為「烤棉花糖燉蛋」加熱的時間不足,固之然是「明記甜品」「烤棉花糖燉蛋」的問題。

而且「明記甜品」「烤棉花糖燉蛋」的棉花糖外層亦都太乾水,欠缺柔性口感。「烤棉花糖燉蛋」由內到外的食材,都很明顯因為廚房加熱烤焗時間不足,而導致「烤棉花糖燉蛋」整體味道評價下跌,跌至僅僅合格水平。

不過,儘管「明記甜品」自己都一直強調,強調「烤棉花糖燉蛋」是「明記甜品」他們自己的招牌甜品菜式。但是我享用完「烤棉花糖燉蛋」過後,一直都感覺不到「烤棉花糖燉蛋」味道有何值得我下次再試。

我光顧天后「明記甜品」的其中一個重要原因,就是想品嚐,看看「明記甜品」有什麼招牌甜品是非嚐不可,「烤棉花糖燉蛋」外形雖然精緻得體,但是「烤棉花糖燉蛋」給我的味道感覺只是一般而已。

或許我下次再光顧「明記甜品」的話,應該試食其他的甜品,例如「蜜瓜涼粉」、「西瓜西米露」,那些甜品可能更適合我。

又或者選「明記甜品」的「芒果棉花冰」,然後把棉花冰的冰底轉做牛奶底,這樣的「芒果棉花冰」,可能才是我最喜歡的甜品口味吧!
2018-03-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
2018-03-31 102 views
同朋友去天后食晚飯,飯後諗住搵間甜品舖繼續傾計,發現天后都有好多甜品選擇!揀左幾間之後,最後決定環境寬闊啲既明記!我地叫左芒果豆腐花,榴槤甘露同湯圓!上菜速度都算快!我碗芒果豆腐花黎到既時候,我真係嘩左出黎呀!勁多芒果,超正!😋同埋芒果好甜好開心!朋友既榴槤甘露都好似好好味,雖然我唔食榴槤,但係朋友就食得好滋味!店員都好細心,湯圓等耐左,都有主動同我地講因爲即叫即煮所以會耐啲!值得一讚!我地見到隔離枱個souffle好靚好大個, 下次都要encore先得!

2018-03-11 101 views
公司附近食完晚飯,見到新開甜品店。明記,以我印象係屋企人買過筲箕灣店外賣。楊枝甘露和芒果腸粉最出名。今次試分店,晚餐時間人唔多兩三個客。食物種類選擇多除左傳統甜品之外,仲有窩夫和沙冰。同男朋友叫左楊枝金露和抹茶紅豆窩夫楊枝金露不過不失,落單時叫左小花奶。最後,反而仲多左另外窩夫即叫即整,等大概十分鐘上枱賣相有趣雪糕送上甜筒。首先試抹茶雪糕,茶味一般味道似現成雪糕,相信唔係自家製。主角窩夫,有一半以上係燶既睇到仲以為叫左朱古力窩夫味道唔洗講,當然係燶味非常失望,絕對唔會再幫襯
公司附近食完晚飯,見到新開甜品店。

今次試分店,晚餐時間人唔多兩三個客。
食物種類選擇多除左傳統甜品之外,仲有窩夫和沙冰。

同男朋友叫左楊枝金露和抹茶紅豆窩夫

楊枝金露不過不失,落單時叫左小花奶。最後,反而仲多左

另外窩夫即叫即整,等大概十分鐘上枱

賣相有趣雪糕送上甜筒。
首先試抹茶雪糕,茶味一般味道似現成雪糕,相信唔係自家製。
主角窩夫,有一半以上係燶既睇到仲以為叫左朱古力窩夫
味道唔洗講,當然係燶味
非常失望,絕對唔會再幫襯

抹茶雪糕窩夫
2018-02-21
$40 (Dinner)
2018-03-02 122 views
明明叫凍,餐牌亦提供凍熱選擇,卻來了碗熱糖水,侍應仲話冬天只有熱糖水,如果冇凍, 為什麼不在落單前講明,硬要顧客order她 不想的,實在服務惡劣的糖水店、一定不再光顧!
明明叫凍,餐牌亦提供凍熱選擇,卻來了碗熱糖水侍應仲話冬天只有熱糖水,如果冇凍, 為什麼不在落單前講明,硬要顧客order她 不想的,實在服務惡劣的糖水店、一定不再光顧!
2018-02-02 191 views
第一次食明記甜品,四個人點了四款,三凍一熱。我食楊枝甘露,唔錯唔錯,好清新,又夠味!老公同朋友都食了有榴連嘅甜品,唔食榴連嘅我都覺得ok,口感幾好!另外朋友點了芝麻糊,呢個就實係唔掂,口感極差!我諗我下次嚟都係食凍甜品!P.S. 其實我覺得都幾貴!

P.S. 其實我覺得都幾貴!

2018-01-02 183 views
雖然係失望㗎啦,不過就冇平時食嘅焦糖燉蛋咁甜。但整體來講小編就覺得驚喜唔太大。表面嘅棉花糖烤得好靚,而且外脆內軟,另外雖然棉花糖擺面,但係亦都唔會話太甜。不過下面嘅燉蛋真係…首先小編的確欣賞佢哋個燉蛋整好滑身,但係蛋味真係弱到不行了,明明燉蛋先係精粹但係蛋味咁弱真係超失望。雖然話就話係招牌,但小編一啲都唔欣賞。因為估唔到叫凍餅佢真係凍餅,呢個凍餅完全係啱啱係冰箱攞出黎嘅狀態(可能呢個就係佢嘅賣點掛🤷🏻‍♀️)凍餅嘅口感某程度上小編覺得有少少似棉花冰咁樣。不過好彩上面嘅芒果唔算酸,如果唔係就真tootootoobad。而每舊凍餅嘅兩邊都有兩層薄薄嘅木糠喺度,估唔到仲係脆個喎😯
招牌芒果凍餅
2017-11-27 196 views
友人約去天后食宵夜,見明記甜品新開冇耐就走去試下。甜品款式都幾多,主打係芒果系列。另一個賣點就係窩夫,可以叫半份或者全份。芒果蛋白。満懷希望可以一試芒果夾蛋白嘅味道,但無奈有點失望。其實你可以話係布丁,囗感比較挺身,蛋白味完全唔覺。有彈就有讚,芒果味香甜,最喜歡就係粒芒果珠珠,似係食魚子咁流左芒果汁出泥,好得意。全份紫薯窩夫。一上檯簡直係驚嚇,究竟係米冇咩人order全份窩夫定係冇咁大隻碟去放?一件件窩夫散哂咁,好似整完之後冇刀切開,要人手meet到一舊舊,冇專業可言。不過咁,一樣還一樣,個窩夫係好食嘅,紫薯好香而且好足料。雪糕同個cone都正常,唯獨是啲芋圓係冷與熱嘅邊緣,略硬。總括泥講,我認為仲有改善空間。
友人約去天后食宵夜,見明記甜品新開冇耐就走去試下。
甜品款式都幾多,主打係芒果系列。
另一個賣點就係窩夫,可以叫半份或者全份。

總括泥講,我認為仲有改善空間。
2017-11-21 115 views
今日同女友係天后食完飯,就捻住去食糖水點知經開天后明記,原來天后明記重開啦 同以前一齊多糖水不過多左好多西式甜品 除左中式之外西式一樣超有水準 !!!我同女友叫左楊枝甘露 芝麻合桃糊 心太軟 楊支好足料 好多芒果係裹面 芝麻幾香最中意就係朱古力心太軟 超流心 好鬆軟 好好食👍👍👍👍👍👍👍👍下次再尼一定會再食心太軟 100分💯💯💯坐格隔果台叫左個窩夫 勁大份 又勁香 見到有兩球雪糕,下次可以都試下!!!!!
今日同女友係天后食完飯,就捻住去食糖水
除左中式之外西式一樣超有水準 !!!
我同女友叫左楊枝甘露 芝麻合桃糊 心太軟
楊支好足料 好多芒果係裹面 芝麻幾香
下次再尼一定會再食心太軟 100分💯💯💯

2017-10-27 162 views
琴日同朋友食完晚餐之後 去咗天后附近食甜品!本身打算食其他甜品舖,但係見呢度開咗一間新嘅明記 ,就打算入去試下😋😋😋因為係新開,所以好新淨同乾淨!我哋總共叫咗三個甜品第一個係我每次去明記糖水都必叫嘅芒果凍餅呢個係我平時食開嘅, 當然冇咩問題 同筲箕灣嗰間總店冇咩分別 正😍第二個係棉花糖燉蛋 個餐牌上面寫住製作時間15分鐘我哋都選擇咗試下!嚟到嘅時候,棉花糖咬落就好似燒烤嗰啲棉花糖咁樣!入面軟淋淋,出面脆卜卜,好好食但係個燉蛋竟然係凍嘅咁嗰15分鐘純粹係揾枝火槍噴一噴?味道就唔錯嘅,可惜個燉蛋係凍嘅,有少少失望😐😐順帶一問其實燉蛋應該係熱定凍㗎?🤔🤔🤔第三個係綠茶心太軟 全晚最難食就係呢個心太軟😣本身抱住好大期望!因為舖入面四周圍都貼住心太軟嘅poster,以為係招牌喇,咁就叫咗一個試下!當個心太軟黎到嘅時候,見到都仲係覺得好興奮,大家就攞曬電話出嚟拍片影相!個心太軟係真係流心嘅,但係食落成口綠茶粉,紅豆又出曬水,啲水有順住隻碟流向個心太軟同埋舊雪糕度,搞到成件事好核突!🤢個雪糕下面仲有舊忌廉,入面苦到阿媽都唔認得 我哋大家每人食咗兩啖就食唔落去總括黎講,黎到明記糖水,最好都係食番佢哋最

琴日同朋友食完晚餐之後
去咗天后附近食甜品
本身打算食其他甜品舖,
但係見呢度開咗一間新嘅明記 ,
就打算入去試下😋😋😋

因為係新開,所以好新淨同乾淨!
我哋總共叫咗三個甜品
第一個係我每次去明記糖水都必叫嘅
芒果凍餅
呢個係我平時食開嘅, 當然冇咩問題
同筲箕灣嗰間總店冇咩分別 正😍

第二個係棉花糖燉蛋
個餐牌上面寫住製作時間15分鐘
我哋都選擇咗試下!
咁嗰15分鐘純粹係揾枝火槍噴一噴?
味道就唔錯嘅,
可惜個燉蛋係凍嘅,有少少失望😐😐
順帶一問其實燉蛋應該係熱定凍㗎?🤔🤔🤔

第三個係綠茶心太軟
全晚最難食就係呢個心太軟😣
本身抱住好大期望!
因為舖入面四周圍都貼住心太軟嘅poster,
以為係招牌喇,咁就叫咗一個試下!

個雪糕下面仲有舊忌廉,
入面苦到阿媽都唔認得
我哋大家每人食咗兩啖就食唔落去

總括黎講,黎到明記糖水,最好都係食番佢哋最出名嘅芒果撈珠同芒果丸子!
心太軟就真係唔好試喇!

2017-10-07 153 views
時日同朋友係銅鑼灣食完晚飯後,一齊行到去同樣好多美食既天后食甜品。呢間明記有其他分店,而呢間天后既分店係最近先開既,所以裝修都好新淨。我地總共叫左個3個甜品。正值夏天係榴槤既當造期,當時要叫返d榴槤既甜品啦!我叫既係榴槤小丸子,入面有煙煙unun既小丸子,配以榴槤汁同榴槤雪糕,就算本來冇咩味道既小丸子都變得好好味!剛好中和榴槤俾人滯既感覺。友人叫既榴槤蛋白同我地想像中有d出入,所謂蛋白其賓似奶露,質感比較浠。榴槤唔算多,比較似榴彈西米露。另外榴槤西米露不過不失,西米比較大粒,口感唔錯,有d似爆珠既感覺。

我地總共叫左個3個甜品

正值夏天係榴槤既當造期,當時要叫返d榴槤既甜品啦!
榴槤小丸子

榴槤唔算多,比較似榴彈西米露。

榴槤蛋白

榴槤西米露
2017-09-28
$40 (Last Night Supper)
榴槤小丸子
榴槤蛋白
榴槤西米露
2017-10-06 110 views
吃完晚飯又是意猶未盡,行過明記見到入面幾乎滿座,對比附近的甜品店明顯人流比較多,事出必有因,便決定去試試,看進去見到餐廳正中間只剩下一張很小的兩人枱,簡直就是留給我的嘛!看了一看似乎主打是芒果和榴蓮甜品,雖然天氣很熱有點想吃沙冰,但還是先試試鎮店名物吧。今天想吃些比較有口感的,就點了芒果撈珠。四種珠:透明帶黑點的不知道什麼名字,每一粒都會爽脆地爆開,我最喜歡是這個黑色就是台式珍珠吧?沒什麼特別,穩扎穩打的珍珠,可是中間有7,8粒都黏在一起了透明芒果色的就是芒果珠了,咬下去口感跟魚子差不多,流出來的是很香的芒果汁最後就是西米,最沒有存在感就是它,感覺只是加進去湊多一種珠的種類而已還有一些新鮮芒果~甜品底就是很新鮮很濃的芒果汁/蓉,酸酸甜甜,整道甜品的靈魂就是它,本來五樣材料各不相干,然後芒果蓉下去,就把這五樣東西完美連在一起,唯一一點美中不足,就是甜品只是微凍,若能做到冰凍,便堪稱完美。42元,感覺是有點貴,不過再回味一下口中那芒果香,也算物有所值。

今天想吃些比較有口感的,就點了芒果撈珠。
芒果撈珠

四種珠:

還有一些新鮮芒果~

2017-10-06
Type of Meal
Dinner
芒果撈珠
2017-08-21 200 views
同朋友十二點幾經過,本身諗緊會唔會阻人收工,但係店員好nice咁叫我入去,所以就決定試下。作為榴連愛好者,就叫左榴連西米露。係最近食過最足料嘅榴連甜品。平時好怕啲榴連香精味,又假又難食。依個係真材實料,又香又濃郁,好滿足。另外試左店員推薦嘅芒果丸子。同樣係鮮芒果打成汁,丸子好煙韌有糯香,撈埋芒果汁,甜度剛好。唯一不足係個芒果雪糕麻麻地。本身嗰日心情好低落,有朋友陪我談心,環境舒適,店主同店員熱情招呼,即刻心情靚哂

Type of Meal
Last Night Supper
  • 榴連西米露
2017-08-15 152 views
講起天后既野食,第一印象應該唔係清湯腩就係甜品啦掛!呢晚sweet過晚餐後就繼續食甜品!清風街雖然有出名既甜家親戚湯水店但已經唔想再俾人昆水,所以決定試下對面呢間頗新淨既明記(搵食理論:出名既店附近的competitor 都唔會差!)雖然明記選擇無對面店多,但都有中有西,有平有貴,主打既甜品好似係心太軟同waffle,不過呢晚又係夏日炎炎既一晚,唔想食完仲頸渴過未食,所以2人以水果為主。-蜜瓜涼粉:淨涼粉黎講都算幾大碗!蜜瓜唔算好甜但都ok, 淋左頗多既椰奶同花奶,不過涼粉出左黑色水,同花奶溝埋變左灰色@.@ 如果可能倒左涼粉水再加奶,整體應該會香d 奶味唔會被溝淡。-本身想點西瓜河粉(椰汁果隻),但竟然賣晒⋯所以order左大路兼穩陣既芒果小丸子:好多好多芒果醬汁,好似飲緊許氏咁,中間有個味道唔錯既芒果味雪糕,芒果肉切碎左不過都好甜;小丸子數量都幾多,不過有d太淋,咬落會痴牙唔係QQ彈彈的;any肥,小丸子等的糯米製品我一律隔殺勿論,食晒!下次再黎天后甜品都可以試試,未食河粉心不息。

下次再黎天后甜品都可以試試,未食河粉心不息。
香芒小丸子
蜜瓜涼粉
2017-08-14
$40 (Last Night Supper)
香芒小丸子
2017-08-05 168 views
話說 本人訂左幾條汽車輪呔 在天后某車房裝 當天裝時需時 於是四周圍行下 路經 多間糖水店 最後意外見到 明記甜品 四隻字 當時心諗 係咪西灣河個間 於是行上前一睇 門口照片 同西灣河個間一樣!! 於是決定入去試食 但本身都平常心 因為分店質素可能有偏差,於是叫左杯芒果益力多沙冰 好快就送到 入口時 喜出望外 芒果味勁香勁濃 益力多比例又岩岩好 相比起西灣河 有過之而無不及 絕對抵讚 相信下次在天后食飯 必會再到訪的一間糖水店 而且價錢公道 眼見門口仲可以泊到車

• 芒果益力多沙冰