2019-02-12 53 views
Lunch想係中上環找間冇咁迫又易揾位嘅越式餐廳, 簡直係有難道。咁岩發現呢間地方既寬敞又唔洗排太耐嘅越南餐廳, 那就同朋友入去試一試。 Menu有一道幾特別嘅檬粉, 有別於一般越南餐廳只食生牛肉河粉及火車頭河, 就立刻點黎試下。蟹頭膏蕃茄湯濛 $66蟹膏嘅香味融入濃厚嘅蕃茄湯 好惹味 配料上有蝦加扎肉 非常有口感 美中不足蕃茄嘅香甜略蓋過蟹膏嘅香 有點像好rich嘅羅宋湯 但濛份量加濃郁嘅蕃茄湯 開胃且飽肚 這個價$係中環算唔錯最後再點杯越式熱青檸薏米水 非常滿足 以後係中環食越式菜又多一個選擇 整體算滿意嘅體驗 因為lunch time以旺時間黎講 都算唔洗等太耐 同埋地方算寬敞。

蟹頭膏蕃茄湯濛 $66
蟹頭膏蕃茄湯濛

2019-02-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 蟹頭膏蕃茄湯濛
2019-02-12 281 views
今日去AIA環球嘉年華玩完之後入番中環食晚飯,雖然只係六點幾,但已經又餓又攰......因為前排去完越南所以想食越式野,於是朋友提議食鳴越,果然冇介紹錯~餐廳雖然位於地庫,但都容易搵。餐廳座位好闊落,環境舒服,有醬汁、紙巾同牙籤。朋友同我都係叫套餐,我叫咗香茅豬扒湯檬($66),佢就要蝦頭膏酸辣湯河($68),然後加$25點越式春卷。飲品方面就各加$10,分別點椰汁紅豆冰同椰汁三色冰。初時以為湯檬好細碗,所以見到咁大碗好滿足仲要塊香茅豬扒醃得入味,煎至微焦,最正係肥瘦適中,唔會又乾又“鞋”。另外,豬扒帶有香濃既香茅味,咬落鬆軟又多汁,而且已經去咗骨,食落唔會狼狽。蝦頭膏酸辣湯河一樣大大碗,湯底味道酸得嚟帶點微辣,好開胃。河粉爽口,而且配料豐富,有蝦、青口、蟹柳、帶子等。越式春捲(跟餐加$25)春捲餡料豐富,包括木耳、粉絲、紅蘿蔔絲等,而且炸得金黃酥脆熱辣辣,用生菜包住嚟食感覺好fresh~飲品方面大家都加咗($10)點風情特飲。無論係紅豆冰定三色冰,都唔會只係得個甜字,兩杯都帶有濃郁既椰香味道,紅豆亦軟腍唔會過硬。埋單每人90,冇諗過喺中環既地段食晚餐會食到抵食又高質既越式料理👍👍
餐廳雖然位於地庫,但都容易搵。

餐廳座位好闊落,環境舒服,有醬汁、紙巾同牙籤。

香茅豬扒湯檬

初時以為湯檬好細碗,所以見到咁大碗好滿足

蝦頭膏酸辣湯河
越式春卷

越式春捲(跟餐加$25)

前:椰汁紅豆冰;後:椰汁三色冰

飲品方面大家都加咗($10)點風情特飲。
香茅豬扒湯檬
蝦頭膏酸辣湯河
越式春卷
前:椰汁紅豆冰;後:椰汁三色冰
上環區一向是商業區既中心,除左高樓大廈寫字樓外,特色餐廳既選擇亦唔少。是日晚上於永安對出大街與友人相見,本想吃個快餐飽肚了事,但卻見到大街地鋪下有一間地下越式餐廳- 鳴越越式料理😊😊,門外掛滿越式火鍋、串燒既圖片,令我涶涎欲滴🤪🤪,最終與友人走去餐廳看個究竟😲先介紹店內佈置,透過歐陸式畫作佈置,讓整間餐廳感覺西式化👨🏼‍🦱👩🏼‍🦱而食物方面則選擇左幾款越式風味既海鮮及生牛肉河,讓我逐一介紹🤤🤤1. 越式生牛肉河牛肉以全生形式放於湯河上,賣相非常吸引。湯底加入了金不換及青檸汁,友人將生牛肉放於湯底內混合,湯底頓時充滿著牛肉鮮甜味🤪🤪2. 軟殼蟹米紙卷有別於其他壽司店既軟款殼卷,鳴越軟殼蟹卷較大隻,卷內包了多層特色配料,而且層次分明😍😍3. 串燒大頭蝦🥰🥰🥰越式大頭蝦一般在越式餐廳較少有,然而鳴越卻讓客人滿有驚喜😍😍一客共有3隻,尺寸足足有我手掌大。大頭蝦經高溫燒後蝦殼燻黑,揭開蝦頭,可見到超多蝦膏,蝦肉爽甜彈牙,膏香熱辣辣,讓人好想再叫多客😎😎整體鳴越越式料理水準高,下次可試試越式火鍋😍😍

1. 越式生牛肉河
越式生牛河

2. 軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹米紙卷

3. 串燒大頭蝦🥰🥰🥰

整體鳴越越式料理水準高,下次可試試越式火鍋😍😍
串燒大頭蝦
越式生牛河
軟殼蟹米紙卷
串燒大頭蝦
2019-01-29 55 views
今日放工係中環🤓收工時間已經有點晏😞想快速食快速番屋企休息😴公司附近有間越南餐廳😬成日經過都想試今晚下定決心入去試下😎要行一條小樓梯就到達餐廳鮮蝦藕苗沙律🥗蓮藕食得多😆藕苗第一次見到😙試試佢藕苗幼細😌好入味酸酸甜甜食落脆卜卜😝爽口印象唔錯😍黎到越南餐廳當然叫碗越式生牛肉河🍜不過小妹中意檬粉多D😋所以轉左都相當大碗🤩檬粉軟硬適中湯底唔錯🔥夠熱令生牛肉輕輕灼下就熟透☺️牛肉熟透😋口感嫩腍
今日放工係中環🤓

湯底唔錯🔥夠熱
令生牛肉輕輕灼下就熟透☺️
牛肉熟透😋口感嫩腍

2019-01-26 42 views
就快過年,不過公司話會計部仲未埋晒數,雙糧要等多幾日先出。喺呢個咁徬徨拮据嘅時刻又要發揮慳錢小宇宙了,食晚飯就要揾啲平靚正的經濟抵食之選。今晚在中環德輔道中食,這間越式餐廳在地庫,裝修唔失禮,好靚好有格調,牆身掛咗好多靚畫,充滿新派越式風情,幾清靜。套餐選擇多,飯、撈檬、金邊粉都有,價錢唔貴,啱晒我哋個budget。叫咗一個【原隻軟殼蟹撈檬】配【熱鹹金桔】和一個【下龍灣海鮮炒金邊粉】配【凍鹹梅梳打】金桔酸酸微微,生津解渴,仲好醒胃。鹹梅比起金桔略為酸啲,加梳打水,飲完成個人gur晒。隻軟殼蟹炸得好夠,脆口鬆化,又多膏。撈檬夠多菜,好健康。金邊粉炒得夠鑊氣,亦好足料,有蝦、蟹柳、青口、帶子等配料,味道有少少辣,幾惹味。呢餐經濟抵食,百幾蚊乍!

隻軟殼蟹炸得好夠,脆口鬆化,又多膏。撈檬夠多菜,好健康。

呢餐經濟抵食,百幾蚊乍!
Type of Meal
Dinner
今日同媽媽約了中環撐枱腳,行下睇下有乜好野食。見到有一間地下鋪是食越南料理,幾多選擇又幾抵食!所以就落樓梯試試環境原來好大好寬敞,欣賞這裡許多好特色又有風色的圖畫,舒適坐位服務優越,老細好落力又有禮,收錢、招呼、點菜、送菜都做,加上另一個姐姐好好客,主動又勤快越式食物好多樣化,串燒、紙卷、粉麵飯、小食,更有一人一火鍋、羊腩煲!(龍脷柳米紙卷)米紙卷我好喜歡的越式小食,因為好多蔬菜又唔油又健康!媽媽喜歡魚,見有龍脷柳的款式就點了(第一次見有這選擇)魚柳肉好滑外面脆口微咸味,配上青瓜、蔬菜、紫椰菜、花生粒粒,口感豐富!點了魚露更美味6大卷,好豐富顏色又靚魚好大件!(香茅豬扒湯撈)喜歡豬扒同湯粉分開上!湯撈都好大碗,分量好多香茅豬扒好軟腍又香茅味濃,媽媽食得好滋味!好易咬我喜歡骨的位置!超香超野味(香茅串燒雞肉)3串都幾多!抵食又香噴噴微微辣香味!好軟好香雞味點上重點沙嗲醬,更正更濃

(龍脷柳米紙卷)
龍脷柳米紙卷

米紙卷我好喜歡的越式小食,因為好多蔬菜又唔油又健康!

6大卷,好豐富顏色又靚

龍脷柳

魚好大件!

(香茅豬扒湯撈)
香茅豬扒湯撈

喜歡豬扒同湯粉分開上!

香茅豬扒湯撈

湯撈都好大碗,分量好多

香茅豬扒

香茅豬扒好軟腍又香茅味濃,媽媽食得好滋味!好易咬

豬扒

我喜歡骨的位置!超香超野味

(香茅串燒雞肉)

3串都幾多!抵食又香噴噴

微微辣香味!好軟好香雞味

雞肉

點上重點沙嗲醬,更正更濃

2019-01-22
$80 (Dinner)
龍脷柳
香茅豬扒
雞肉
放工後一心想去對面海 但看見走廊上大有古典氣息風味 食飯之後去在一間嗚越越南菜🇻🇳但帶有泰國菜的風味料理餐廳 😆豬扒拼雞扒飯 雖然鴛鴦雜扒飯 香濃香炸味道 但個飯賣相很可愛 弄到像入日本富士山👍🏻非常有創意🤣香茅豬頸肉撈檬 豬頸肉香脆鬆化 雖然有少少炸香味道 不過配撈㩚最適合不過👍🏻馬拉盞炒通菜 炒剛到剛剛好 朦朧香的馬拉盞的味道 香氣可口👍🏻香茅串燒雞肉 非常美味可口 原來沙嗲醬非常之特別 食落口時像花生一樣 但面上放一點胡椒粉調味。香脆可口🤣香茅串燒牛肉 牛肉非常入口即溶 都非常很多人點這道菜的🤭非常特別推介這一間平民越色小食👍🏻

香茅串燒牛肉 牛肉非常入口即溶 都非常很多人點這道菜的🤭

非常特別推介這一間平民越色小食👍🏻
2019-01-18
Type of Meal
Dinner
  • 越式生牛河
  • 越式海鮮炒金邊粉
2019-01-21 46 views
中環晚餐想食到每人一百蚊 真係太難了,而家雲吞麵一碗也索價四五十元。 平日等巴士回新界會看見一間親民的越南餐廳。今日一於約係附近工作的友人。 餐廳在地庫位置,但裝修很光亮 座位也坐得很舒服 香茅雞翼湯金邊粉 $55泰菜小食真係款式很多 價錢太親民吧 🤑 主食點左香茅雞翼湯金邊粉 雞翼醃得入味煎得香脆 金邊粉十分煙韌 大讚✨👍🏻.米紙卷是我另一必點 鳴越有七款肉 海鮮和素菜🌯 軟殼蟹米紙 上菜呆左 超大卷😱 配菜足料 加上酸甜醬好開胃✨.椒絲腐乳炒通菜 夠惹味又不會太油 👍🏻

餐廳在地庫位置,但裝修很光亮 座位也坐得很舒服

香茅雞翼湯金邊粉 $55

椒絲腐乳炒通菜 夠惹味又不會太油 👍🏻
2019-01-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 越式滴漏咖啡
  • 軟殼蟹米紙卷
2019-01-19 52 views
放工去搵朋友食飯😋 好想食Pho~餐廳裝修好靚,入面掛左好多靚相,仲有越南嘅著名景點照☺️環境好靚好舒服👏🏻落完單之後見到好多人都叫左羊腩煲,好似幾吸引🤩下次可以試下☺️~火車頭河粉~雖然係一人分量,但好大碗好足料!大大塊牛肉好味,牛筋煮得好淋,仲有牛丸,牛柏葉🤩加埋青檸,湯底好清甜,正👍🏻大大條牛筋👍🏻~香茅雞中翼~套餐+$20,好重香茅味,個外皮好香脆,入面仲係juicy👍🏻~香茅串燒雞肉~好惹味,雞肉仲好嫩滑👍🏻雞肉好入味,食落有少少辣味,加埋特調沙嗲醬,好味!😋~法式蒜蓉牛油焗青口~好香牛油蒜蓉味 😋~金桔青檸梳打~套餐+$10,金桔好潤喉食左咁多野都係每人$100,好抵食☺️
放工去搵朋友食飯😋 好想食Pho~

~火車頭河粉~

大大條牛筋👍🏻

~香茅雞中翼~

~香茅串燒雞肉~

~法式蒜蓉牛油焗青口~
好香牛油蒜蓉味 😋

~金桔青檸梳打~
套餐+$10,金桔好潤喉
食左咁多野都係每人$100,好抵食☺️
$100 (Dinner)
裝修都好有心思係行落地牢嘅一間越南餐廳好欣賞佢哋嘅每一幅壁畫🏞🎑幅都好靚越南火車頭🚆 晚餐套餐 ($78)超級無敵勁大碗嘅越南河粉😌😌雖然店家話一個人嘅份量但係我哋兩個人share左再加小食都超級無敵飽🥳🥳🥳🥳😊佢嘅牛筋勁大條,唔會太硬有咬口煮得啱啱好😌生牛肉牛脊全部都有🐮🐮🐮份量真係好抵食啊而且湯底係有牛肉味相對唔會好鹹算係清甜嘅🤤🤤🤤❤️金橘青檸梳打 (+$10)你又想滋潤下又想飲青檸梳打😊兩樣加埋甜甜酸酸好開胃啱晒我食飯飲🤗跟餐都只係加$10🤘💪🏻法式蒜蓉牛油焗青口(六隻)我嘅朋友應用為呢個青口😃好似食緊蒜蓉包咁😂因為爆多蒜蓉啊😊蒜蓉愛好者你一定唔可以放過呢一個菜😍😍😍香茅🍢串燒🐔雞肉(三串)$38香茅雞🐔中翼🍗🍗(三隻)+20/3隻兩樣嘢都超有香茅味而且雞肉雞肉汁並沒有流失!好juicy!平時食呢啲燒烤串燒都好怕佢會太乾🍗每一舊都係厚切而且入邊係屬得啱啱好唔會過分柴皮🥰🥰🥰🐔🐔🐔呢一個雞串消埋個沙嗲醬真係值得再encore🤤🤤

裝修都好有心思係行落地牢嘅一間越南餐廳

好欣賞佢哋嘅每一幅壁畫🏞🎑幅都好靚

越南火車頭🚆 晚餐套餐 ($78)

超級無敵勁大碗嘅越南河粉😌😌
佢嘅牛筋勁大條,唔會太硬有咬口煮得啱啱好
😌生牛肉牛脊全部都有🐮🐮🐮

金橘青檸梳打 (+$10)
你又想滋潤下又想飲青檸梳打😊
兩樣加埋甜甜酸酸好開胃啱晒我食飯飲🤗
跟餐都只係加$10🤘💪🏻

法式蒜蓉牛油焗青口(六隻)

香茅🍢串燒🐔雞肉(三串)$38

香茅雞🐔中翼🍗🍗(三隻)+20/3隻
兩樣嘢都超有香茅味而且雞肉雞肉汁並沒有流失!

• 越式火車頭
2019-01-16 55 views
晚上的中環變得寧靜、今晚帶友人來到中午時份要大排長龍的鳴越。晚市的選擇很多、還有最新推出的$68火鍋套餐四人同行一人免費。香茅串燒雞肉、三大串只是$36、雞肉嫩滑、燒得好香、沾上沙爹醬好美味啊!辣辣地伴上旁邊的酸蘿蔔絲吃剛好~馬拉戔炒通菜$68 幾大碟、惹味唔會太辣。越南火車頭 $78 份量十足、湯底好香牛骨湯味、非常鮮甜。牛栢葉亦爽滑唔韌、好新鮮、牛𦟌味道也很不錯。跟餐另點的越式蒸粉卷、皮薄且滑做得不錯。

馬拉戔炒通菜$68 幾大碟、惹味唔會太辣。

跟餐另點的越式蒸粉卷、皮薄且滑做得不錯。

$80 (Dinner)
2019-01-15 72 views
餐廳位於地庫,環境寬敞,有大量卡位,坐得非常舒服。原隻軟殼蟹撈檬 $72豬頸肉、豬扒、雞絲撈檬食得多,軟殼蟹撈檬真係第一次試,檬粉底夠爽口彈牙,加上青瓜絲,紅蘿蔔絲同花生碎更香口,主角軟殼蟹炸得剛好,香脆而唔油膩,還有兩片扎肉附上。馬拉盞芥蘭炒豬爽肉 (配白飯) $78平時食馬拉盞炒菜最怕咸,今次馬拉盞份量控制得非常好,配上芥蘭爽脆,炒得夠乾身,送飯一流。咸檸梳打咸檸味道適中,加上青檸非常合拍,跟套餐只需加8蚊,認真抵飲。
餐廳位於地庫,環境寬敞,有大量卡位,坐得非常舒服。

原隻軟殼蟹撈檬 $72

馬拉盞芥蘭炒豬爽肉 (配白飯) $78

咸檸梳打
2019-01-13 75 views
有晚同朋友喺中環上完堂,隨便入咗一間越南菜做晚餐,意外地又幾好食!我哋叫咗一人套餐再加小食原隻軟殻蟹撈檬($72)炸到好脆,夾埋扎肉同好新鮮嘅蔬菜撈埋一齊唔會油膩!馬拉盞芥蘭炒豬爽肉配白飯($78)芥蘭都算新鮮,食咗一舊豬爽肉就明點解佢叫個咁得意嘅名,真係好爽口,好啱送飯食下龍灣海鮮炒金邊粉($80)金邊粉好彈牙,估唔到好足料,有幾隻青口同埋蝦,又新鮮!越式炸春卷入邊都有好多了口感好豐富豬肉蝦片蝦片好脆好好味!總括嚟講係港島黎講唔算特別貴,食物質素都好唔錯!

我哋叫咗一人套餐再加小食
原隻軟殻蟹撈檬($72)
炸到好脆,夾埋扎肉同好新鮮嘅蔬菜撈埋一齊唔會油膩!

馬拉盞芥蘭炒豬爽肉配白飯($78)

下龍灣海鮮炒金邊粉($80)
金邊粉好彈牙,估唔到好足料,有幾隻青口同埋蝦,又新鮮!

越式炸春卷
入邊都有好多了口感好豐富

豬肉蝦片
蝦片好脆好好味!

總括嚟講係港島黎講唔算特別貴,食物質素都好唔錯!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-01-09 113 views
<上環越南野>如果喺中上環想食下越南菜 鳴越係一個唔錯既選擇 😃 雖然佢地址寫中環 但其實佢上環近 d. 坐位有卡位 同夠大 仲有 wifi環境唔錯 食物都好多選擇 🍴法式蒜蓉牛油雞翼 42 蚊🐥雞翼炸得十分香脆 都幾夠蒜同牛油香味 🔥 咬開出面既茨粉 就有嫩滑既雞肉 熱辣辣 唔錯🍴香茅串燒雞肉 3 串 36 蚊🐥🔥火喉燒得唔錯既串燒 雞肉係切得厚粒 d . 口感彈牙 香茅肉味香 點埋沙嗲醬十分唔錯💪🏻 🍴香茅牛肉米紙卷 58 蚊🐂🍚越南特色米紙卷 用薄身米紙包住 蒜 生菜 米粉 蘿白 🥕 連埋 煙靭既牛肉 一齊食 口感豐富 點埋香茅酸辣汁 十分 match 🍴鳴越春卷拼盤 65 蚊😍炸蝦出面層粉好香脆 🦐. 鳳尾蝦 都一樣 而佢既春卷 入面有木耳 粉絲 豬肉等🐷 都幾香口 點埋酸甜汁 十分唔錯 😃#春卷 #蝦春卷 #越南菜 #牛肉 #米紙卷 #雞翼 #牛油雞翼 #串燒 Score 平均分 <6.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $

<上環越南野>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鳴越越式料理
中環德輔道中144 至148 號安泰大廈地庫
~~~~~~~~~~~~
2019-01-09
$100 (Last Night Supper)
2019-01-03 114 views
最近很喜歡吃越南菜, 經過上環, 見到有一家在地庫的越南菜餐廳, 風評不錯, 就和朋友這裡晚餐。晚上都有一些套餐, 或一人火鍋, 價錢和一般茶餐廳差不多, 不貴, 值得一試。越式春卷 +$25: 春卷是脆身的, 不多油, 送上爽脆新鮮的生菜葉, 包著春卷吃, 春卷餡料豐富, 包到滿滿的, 真材實料。越南火車頭$78: 什麼都有一點的火車頭, 有生牛肉, 牛腩, 牛丸, 牛栢葉, 牛筋, 而河粉份量也都比較多, 湯底很濃牛骨味, 很香, 不算太鹹, 是可以喝的湯, 各款材料也都不錯。青檸薏米水 +$8: 原本叫走冰, 店員貼心幫我轉熱的, 女生就是不能喝冰, 它薏米份量非常多, 而且還有冬瓜, 製作太認真了吧!下龍灣海鮮炒金邊粉$80: 原來越式都有炒金邊粉, 和春式的不同, 它的調味不是以茄汁為主, 是醬油來的, 和我們中式的炒麵炒河有點類似吧, 芽菜、洋蔥不少, 也有蝦、青口、蟹柳等, 口感幾豐富, 海鮮都有點鮮味的。

• 越南火車頭
  • 下龍灣海鮮炒金邊粉