2016-05-31
到舊區尋找風味聽到九龍城,一個字可以形容到,就係舊吖,但意想不到這舊區也滿佈著不同的驚喜,就好似這間--小曼谷。經過已經給門口的Tuk tuk 車吸引住,望清楚少少,是真車,又有得食又有得影相,要俾個good 佢。店舖裝修新淨光線充足,簡單的枱椅,入到去好輕鬆,不用太拘束。客人也很多,整個氣氛都是熱熱鬧鬧的。令我意外的是,每位員工都幾好的招呼,有講有笑。食物方面,一打開menu , 嘩,推介必食的有好多,花多眼亂,樣樣都想食,可惜我們只有兩個人。 最後,我們叫左一個頭盤加兩個主菜。頭盤有口水指數爆燈的炸蝦丸,佢並非一般的炸蝦丸,熱勒勒超彈牙的蝦肉包住流心芝士,仲有dim 上泰式甜酸醬,口感極具層次,yummy! 推薦你們要試下這個老少佳宜的- 芝士蝦丸。 值得一讚的是一道叫青芒絲沙律荀殻魚。成條的荀殻魚炸到金黃色,外脆肉滑,配了個少少泰國風味既酸辣汁,令到成條魚都好"泰風"吖。而伴菜有青芒沙律,洋蔥絲,小蝦米,花生等等,撈在一起食,感覺好清新。最後一道是香芒蟹肉炒飯,材料睇下個菜名就了解到啦。這個飯很開胃,飯粒滲有芒果既酸酸甜甜味,份量都夠二個人食。抵食推介!試了一杯好特別的飲品,可樂
聽到九龍城,一個字可以形容到,就係舊吖,但意想不到這舊區也滿佈著不同的驚喜,就好似這間--小曼谷。經過已經給門口的Tuk tuk 車吸引住,望清楚少少,是真車,又有得食又有得影相,要俾個good 佢。 店舖裝修新淨光線充足,簡單的枱椅,入到去好輕鬆,不用太拘束。 客人也很多,整個氣氛都是熱熱鬧鬧的。令我意外的是,每位員工都幾好的招呼,有講有笑。 食物方面,一打開menu , 嘩,推介必食的有好多,花多眼亂,樣樣都想食,可惜我們只有兩個人。 最後,我們叫左一個頭盤加兩個主菜。頭盤有口水指數爆燈的炸蝦丸,佢並非一般的炸蝦丸,熱勒勒超彈牙的蝦肉包住流心芝士,仲有dim 上泰式甜酸醬,口感極具層次,yummy! 推薦你們要試下這個老少佳宜的- 芝士蝦丸。 值得一讚的是一道叫青芒絲沙律荀殻魚。成條的荀殻魚炸到金黃色,外脆肉滑,配了個少少泰國風味既酸辣汁,令到成條魚都好"泰風"吖。而伴菜有青芒沙律,洋蔥絲,小蝦米,花生等等,撈在一起食,感覺好清新。 最後一道是香芒蟹肉炒飯,材料睇下個菜名就了解到啦。這個飯很開胃,飯粒滲有芒果既酸酸甜甜味,份量都夠二個人食。抵食推介! 試了一杯好特別的飲品,可樂。。。加酸梅。好特別, 酸酸地但又係可樂,十分解渴和解辣,都是第一次飲,不錯吖。 大家吾好以為好難入去,一定要自己駕車,原來九龍城交通都好方便,食完行二步就已經有個大巴士站,想去邊都得。