Restaurant: Minibangkok Thai Food Station
Info:

2023-10-19 78 views
小曼谷泰國美食站銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02號舖小曼谷絕對係我最愛既泰國餐廳,經常都會同朋友過黎幫襯,今日難得放假就同左屋企人黎銅鑼灣既分店食晚餐,佢地試完都一致好評,話下次有機會一定要再黎泰王咖哩炒紐西蘭青口食泰國嘢點少得咖喱呀,今次揀左炒青口,份量非常多應該有成10隻呀,而且全部都係大大隻,最重點當然係個咖喱汁啦,入口香濃嫩滑我地叫左一份蒜蓉包沾咖喱汁食,真係好正泰脆炸豬手炸豬手係另一亮點,份量多之餘,真係炸得好脆,入口脆卜卜而且非常入味,完全係食到停唔到口,另外伴碟既自家製即炸蝦片都好好味,兩樣加埋需然勁熱氣,但一定要試呀鐵板豬頸肉馬拉盞炒椰菜苗鐵板上比起平時既炒菜更加有鑊氣,超鐘意馬拉盞既味道食落非常惹味,真係食到停唔到口呀鮮芒海鮮炒飯呢個炒飯都幾足料而且好大碟,加入左新鮮芒果食非常開胃,再混埋少少肉鬆一齊食就完美啦
小曼谷泰國美食站

泰王咖哩炒紐西蘭青口

泰脆炸豬手

鐵板豬頸肉馬拉盞炒椰菜苗

鮮芒海鮮炒飯

2023-10-09 112 views
今日再次去上次到訪過嘅銅鑼灣泰國菜食午餐 有多款美食QR code落單快捷方便午餐都係想食返簡單啲叫咗個泰式金邊粉金邊粉份量十足有大大隻蝦球仲有一支香茅襯托味道調校得好好少油有幾間分店呢間店煮得最好味泰式海鮮蛋包飯泰式嘅蛋包飯都係第一次食有海鮮同咖喱炒飯底都好惹味食完一碗再想食一碗椰青冰大大杯 椰青清香少甜原個椰皇媽咪至like 小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02號舖#小曼谷泰國美食站#銅鑼灣美食#lunch #hkfoodblogger #hkblog #hkfoodie
今日再次去上次到訪過嘅銅鑼灣泰國菜食午餐 有多款美食
椰青冰
大大杯 椰青清香少甜
原個椰皇
媽咪至like
小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
#小曼谷泰國美食站#銅鑼灣美食#lunch
2K
2023-10-08 87 views
🥢泰菜美食站🥢銅鑼灣區嘅餐廳 價錢偏貴 我情願去「小曼谷」食泰菜 坐位OK 食物質素中上 晚飯時段 有真人結他演唱🎸 氣氛好 性價比相當唔錯-🥘小曼谷炒米炒金邊粉成日食 今晚轉換口味 炒米粉柔軟得來幾乾身 配料多多 大蝦仁/扎肉/粟米/炒蛋/椰菜 味道唔單調-🐷泰式燒西班牙黑毛豬扒招牌泰式燒烤 一定要試☺️ 餐廳推介呢個菜式 豬扒🥩充滿炭香 肉質唔柴口 如果係厚切嘅話 口感更好 粟米🌽蕃茄🍅沙律用招牌酸辣汁做dressing 食落更refreshing-🍹泰式青檸梳打青檸梳打酸酸地 減低食燒肉嘅油膩 -☕️熱龍眼茶天氣漸涼 飲杯熱龍眼茶 養心益脾一下-📍小曼谷泰國美食站銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
🥢泰菜美食站🥢

天氣漸涼 飲杯熱龍眼茶 養心益脾一下
📍小曼谷泰國美食站
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2023-10-04 87 views
小時候已認識嘅小曼谷銅鑼灣都分店門外見到午市套餐好抵食唔怪得Lunch hour 咁旺場✨泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉大大碟,炒得乾爽加入鮮蝦好足料旁邊附有青檸同花生碎係呢碟炒粉嘅靈魂✨串燒拼盤不能錯過泰式串燒雞.牛.豬.地道燒蠟腸.雞全翼.雞腎樣樣有齊.沾上醬汁更滋味✨泰式酸辣鳳爪微辣嘅鳳爪.酸度恰好係開胃小食✨千層糕拼西米糕兩款糕點各有特式千層糕 軟軟糯糯好煙靭西米糕 椰汁夠香 甜而不膩✨榴槤冰條 呢款冰條超級好味用真正榴槤肉製成,又香又濃郁✨椰青波波新鮮椰青水好鮮甜仲有爽口椰肉製成波波嘅外表味道清甜又消暑以後嚟銅鑼灣食泰菜一定食再Encore
小時候已認識嘅小曼谷
銅鑼灣都分店

門外見到午市套餐好抵食
唔怪得Lunch hour 咁旺場

✨泰式鮮蝦炒金邊粉
金邊粉大大碟,炒得乾爽
加入鮮蝦好足料

千層糕 軟軟糯糯好煙靭
西米糕 椰汁夠香 甜而不膩

✨榴槤冰條
呢款冰條超級好味
用真正榴槤肉製成,又香又濃郁

✨椰青波波

2023-09-26
Type of Meal
Lunch
2023-10-03 63 views
高質又有情調嘅泰國餐廳真係好難揾到🥹喺銅鑼灣行完街又想食泰國嘢🇹🇭唔想食太頹所以見到呢間靚靚地😍夜晚仲有live band🎤🎸🎶價錢又合理嘅就入咗去🤩-🐷 泰式燒豬頸肉口感爽口彈牙🥳薄切唔會太厚 啱啱好🤏🏻肉質唔會太韌 好易咬開😆表面燒到燶燶地 有微微嘅焦香味🔥加上自家製嘅泰式辣醬🌶️個人覺得有少少花香🌸一啲都唔辣 又可以點䮕到成道菜👍🏻-⭐️ 金邊粉擺盤同賣相好吸引😍IG able打卡一流📸面頭有蛋花🍳 旁邊有大量花生碎🥜加埋一齊食令口感再豐富啲🤪金邊粉酸酸甜甜😗有少少番茄味調味🍅感覺成碟菜好開胃😎-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽
高質又有情調嘅泰國餐廳真係好難揾到🥹
餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽
回頭度:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽🐽

2023-10-03 2181 views
每次嚟銅鑼灣想食泰國菜都一定會諗起呢間「小曼谷」,食物質素有保證之餘,選擇亦相當豐富,絕對值得 encore!餐廳以火車為主題,門口位置放左部特大火車頭擺設,配以一室車卡座位,令人有恍如置身於泰國火車夜市般。先嚟一客泰式蒜蓉包 ($52),蒜蓉包即點即焗,送上時仍熱辣辣,入口好鬆脆,充滿蒜蓉嘅香味。小曼谷海南雞飯 ($118)  雞肉好嫩滑,脂肪不多,而且送上時已經全部去晒骨,入口啖啖肉。油飯香而不膩,配埋個泰式醬汁,酸酸辣辣,好開胃,真心推介!鐵板豬頸肉啫椰菜苗 ($128)  椰菜苗用馬拉盞炒,並以鐵板盛載,上桌時仍吱吱作響。豬頸肉燒得啱啱好,爽脆彈牙,椰菜苗新鮮嫩綠,加上帶微微辣勁嘅馬拉盞,倍添滋味。甜品選了椰汁西米糕拼泰式千層糕 ($59),千層糕煙韌軟糯,入口帶班蘭葉清香;而西米糕水準亦唔錯,由軟糯嘅西米和香甜粟米粒組成,椰香味十足又唔會過甜。
偶爾都會路過銅鑼灣於是 就會想起食泰國菜年多前曾經同飯腳食過小曼谷泰國美食站除了貪其位置方便 晚上仲會有live band show邊食邊聽邊談心 人生一大樂事鮮蝦泰國金柚沙律大蝦爽口彈牙 配上酸甜既金柚 感覺清新餐廳巧妙灑上椰絲同蜜糖 令整碟沙律既甜味更提升作為開胃前菜沙律實為不過小曼谷炒米粉蛋邊包住炒米粉 賣相已經不俗米粉炒得夠香 微辣之中食落有淡淡咖哩味 唔會太濃味米粉入口不會太濕太腍而配料之多食落亦相當有驚喜除左大蝦仲有紮肉、豬頸肉同蟹柳口感豐富 特別好味泰式馬拉盞炒通菜(少油少鹽版)炒得相當有鑊氣少了油光感覺食得更健康食落鹹香適宜
偶爾都會路過銅鑼灣
於是 就會想起食泰國菜
年多前曾經同飯腳食過小曼谷泰國美食站
除了貪其位置方便 晚上仲會有live band show
邊食邊聽邊談心 人生一大樂事

蛋邊包住炒米粉 賣相已經不俗
米粉炒得夠香 微辣之中食落有淡淡咖哩味 唔會太濃味
米粉入口不會太濕太腍
而配料之多食落亦相當有驚喜
除左大蝦仲有紮肉、豬頸肉同蟹柳
口感豐富 特別好味

泰式馬拉盞炒通菜(少油少鹽版)

炒得相當有鑊氣
少了油光感覺食得更健康
食落鹹香適宜
$200 (Dinner)
♡ 銅鑼灣泰菜首選|小曼谷 ♡-喺銅鑼灣做完Facial 同朋友仔都好掛住泰國菜 就即刻諗起小曼谷啦😍 銅鑼灣嘅小曼谷仲有Live Band 真係好chill 👍🏻 - ♡ 泰式干炒豬肉片河 ♡ $108每次嚟小曼谷 都要叫炒河~ 呢度嘅炒河炒得好阿鑊氣 而且唔會黐埋一嚿嚿。炒河好足料 有大大嚿嘅豬肉片、蛋、菜 豬肉咬落去鮮嫩多汁 真係好正😝-♡ 黄咖喱牛腩 ♡ $118咖喱牛腩十分出色👍牛腩燉得軟嫩入味,配上濃郁的黃咖喱醬汁,味道香濃而不膩。同朋友都食到舔舔脷🥰- ♡ 泰式原味烤薄餅(2塊) ♡ $52薄餅金黃酥脆,內裡鬆軟。拎嚟點咖喱真係一流😝 -♡ 泰式冰奶茶 ♡ $43味道濃郁 口感香滑夏天拎嚟解渴一流呀😝👍-♡ 榴槤冰條 ♡ $38值得一讚嘅甜品🫶一拎出嚟好似一舊榴槤咁有啲似食緊榴槤嘅果肉🤣-❥#⇢店鋪資料:小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02號舖## 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X銅鑼灣-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger
♡ 銅鑼灣泰菜首選|小曼谷 ♡
喺銅鑼灣做完Facial
同朋友仔都好掛住泰國菜
就即刻諗起小曼谷啦😍
銅鑼灣嘅小曼谷仲有Live Band
真係好chill 👍🏻
♡ 泰式干炒豬肉片河 ♡ $108
每次嚟小曼谷 都要叫炒河~
呢度嘅炒河炒得好阿鑊氣
而且唔會黐埋一嚿嚿。
炒河好足料 有大大嚿嘅豬肉片、蛋、菜
豬肉咬落去鮮嫩多汁 真係好正😝
♡ 黄咖喱牛腩 ♡ $118
咖喱牛腩十分出色👍
牛腩燉得軟嫩入味,
配上濃郁的黃咖喱醬汁,
味道香濃而不膩。
同朋友都食到舔舔脷🥰
♡ 泰式原味烤薄餅(2塊) ♡ $52
薄餅金黃酥脆,內裡鬆軟。
拎嚟點咖喱真係一流😝
值得一讚嘅甜品🫶
一拎出嚟好似一舊榴槤咁
有啲似食緊榴槤嘅果肉🤣

⇢店鋪資料:
小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X銅鑼灣
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
#銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣泰國菜
2023-09-25 67 views
同朋友行街見到個大大火車頭,吸引我哋留意到呢間泰國嘢,所以就入去試下-入到去環境好靚,地方好闊落坐得好舒服,一d都唔迫估唔到餐廳會有live Band即席現場唱歌表演,可以一邊食一邊聽歌真係好好氣氛~-泰式生蝦刺身$148好厚肉新鮮生蝦,配埋個酸酸辣辣嘅醬汁,十分好食😋-鮮芒海鮮炒飯$118有大大粒嘅芒果,芒果仲要好甜,海鮮份量唔算好多,但勝在每一啖都有海鮮同芒果,味道都好好食😋唔錯-炸蝦片$30好香嘅蝦味,口感鬆脆-椰青$53椰青汁味道清甜,椰肉細嫩,夠晒解渴

入到去環境好靚,地方好闊落坐得好舒服,一d都唔迫

泰式生蝦刺身$148
好厚肉新鮮生蝦,配埋個酸酸辣辣嘅醬汁,十分好食😋

鮮芒海鮮炒飯$118

炸蝦片$30
好香嘅蝦味,口感鬆脆
椰青$53
椰青汁味道清甜,椰肉細嫩,夠晒解渴
2023-09-22 57 views
原來泰國菜都有花膠濃湯煲仔翅食😱無諗到都好足料好好味😋加埋牙菜,芫茜口感更加好😋木瓜絲沙律好爽口,酸酸甜甜好開胃,馬拉蓋炒椰菜苗超香,好惹味😍海南雞飯Nice,份量好多😋餐廳d位坐得好舒服,服務態度都好好,會再去食😋
2023-09-19 47 views
一直都愛食泰菜,今晚到銅鑼灣,食的是謝斐道Tower 535地庫的小曼谷泰國美食。餐廳裝修別緻,加上自彈自唱的歌手,令餐廳氣氛增添不少,一邊食一邊欣賞,食得輕鬆且開心。豬肉生菜包,肉碎內有洋蔥、豆角粒……等,用生菜包著食,口感爽,味道香辣,是最具泰式菜式之一。泰式鮮蝦炒金邊粉,金邊粉外面用蛋格包裹,旁邊放上1 件青檸檬。整個泰式鮮蝦炒金邊粉味道咸中帶甜,加上青檸檬汁,滿滿的泰式特式味道。串燒拼盤有雞全翼、地道燒臘腸卷、豬肉、雞肉、牛肉、雞腎等各一串。調味是帶甜的沙嗲醬,點上串燒,很具泰式風味,尤其喜愛雞全翼及牛肉串燒。

串燒拼盤
有雞全翼、地道燒臘腸卷、豬肉、雞肉、牛肉、雞腎等各一串。

今日去咗銅鑼灣食泰國嘢,竟然比我撞正有live Band,之前都有嚟過但係冇,所以如果想睇LiVe band可以問吓餐廳幾點有🤟🏻-雞軟骨串燒2串 $46雞軟骨好香好脆🫶🏻燒得岩岩好配埋佢嘅沙嗲汁好濃郁好香花生味😋-冬陰公雞湯 $138都食咗唔少泰國餐廳佢哋嘅冬陰功我幾中意佢味道夠濃郁夠重之外都好多料!又唔會太酸太辣~恰到好處😎-泰式炸蝦餅 $108我哋叫咗個細份嘅炸蝦餅面層酥脆裡面彈牙蝦味都好夠😉-椰青 $53夏天飲一流透心涼又夠解渴😙-走之前梗係要買返包炸蝦片$30大大塊又夠脆帶點胡椒味😍
雞軟骨串燒2串 $46

都食咗唔少泰國餐廳
佢哋嘅冬陰功我幾中意
佢味道夠濃郁夠重之外
都好多料!
又唔會太酸太辣~
恰到好處😎

走之前梗係要買返包炸蝦片$30
大大塊又夠脆
帶點胡椒味😍
2023-09-11 63 views
🉐地方夠大環境舒適🉐菜式全部熱辣辣,夠晒有鑊氣🉐服務貼心態度友善突然好掛住泰國嘅美食,即刻同朋友去食位置銅鑼灣嘅小曼谷泰國美食站回味一番,貪佢地點方便又有夠晒正宗,次次食都唔會失望!豬肉碎生菜包 $118 🌮前菜嗌返個豬肉碎生菜包先,呢到嘅生菜非常新鮮,包住香濃惹味的豬肉碎一齊食,滋味無窮。黃咖喱豬肉 $118 🐔🍛當煩惱緊嗌黃咖喱定青咖喱嘅時候,店員好熱心咁介紹兩種咖喱嘅分別,黃咖哩口感偏甜而且無咁辣,比較適合我哋嘅口味,所以就嗌左黃咖喱雞肉試下,口感濃厚而且雞肉鮮甜唔會乾柴,可以食多幾碗飯😆拼盤BBQ Platter B $138 🍢呢個拼盤有六樣肉類,分別係雞全翼、地道燒臘腸、豬、牛、雞同埋雞腎。我地好鍾意佢嘅地道燒臘腸,覺得好有新鮮感,而且鹹鹹香香好好食。而其他肉類都相當好食,款款肉嫩多汁,非常抵食!泰式鮮蝦炒金邊粉 $138 🍝炒金邊粉都可以話泰國菜嘅必叫之選,貪佢甜中帶酸,夠哂開胃!呢到嘅炒金邊粉完全唔油,多乾身多料,正呀!椰皇沙冰 $43 🥥椰奶好香,好夠濃,好creamy嘅口感,入面重有粒粒椰肉可以食到,如果可以再多少少椰肉就啦,好推薦!雖然已經曾經嚟過小曼谷泰國美食站

🉐地方夠大環境舒適
🉐菜式全部熱辣辣,夠晒有鑊氣
🉐服務貼心態度友善

豬肉碎生菜包 $118 🌮

黃咖喱豬肉 $118 🐔🍛

拼盤BBQ Platter B $138 🍢

泰式鮮蝦炒金邊粉 $138 🍝

椰皇沙冰 $43 🥥

雖然已經曾經嚟過小曼谷泰國美食站食過,但係佢依然係我心中保留着一個高分嘅地位,有時行開銅鑼灣又想食泰國嘢就一定會揀佢,今次都唔會令我失望,非常值得推介!
TakeAway
銅鑼灣出口行2分鐘就到,座位坐得幾舒服,而且仲要有live show,現場有專人唱歌,好有feel,約埋幾個friends一齊最啱!📍泰王咖喱炒龍蝦 ($278)上菜個下都幾震撼😮,因為個盤都幾大!龍蝦肉幾有驚喜,好軟熟唔會韌🤩,好爽好彈牙好好食!肉質新鮮👍🏻咖喱入面好多青椒洋蔥等等配菜,非常爽口。唯一唔好就完全唔辣😢可能我太鐘意食辣 📍牛油蒜蓉燒大頭蝦 ($288) 兩隻大大隻嘅大頭蝦上面鋪滿左大量嘅蔥同蝦乾,肉質偏爽口,配上泰國特色辣醬🌶️,即係平時點生蝦個種,香辣得黎又惹味😋!📍雞軟骨串燒 ($46)幾有咬口,配上沙嗲醬都唔錯。📍香辣香葉辣椒炒米粉 ($118)米粉炒得乾身唔油,重點係又真係幾辣🥰食辣嘅朋友一定鍾意!而且蔬菜同海鮮都幾多款同多,有洋蔥青椒蝦帶子魷魚,真係幾唔錯👍🏻

📍泰王咖喱炒龍蝦 ($278)

📍牛油蒜蓉燒大頭蝦 ($288)

📍雞軟骨串燒 ($46)
幾有咬口,配上沙嗲醬都唔錯。

📍香辣香葉辣椒炒米粉 ($118)
保持水準的小曼谷‼️😋同屋企人去銅鑼灣行街😊再次幫襯小曼谷泰國美食站🇹🇭餐廳以泰國火車為主題🚂模仿車廂卡位佈置😃彷如置身於泰國火車夜市🌃主打菜式小曼谷炒飯及芒果糯米飯🍚泰式鮮蝦炒金邊粉,138蚊碟💰炒金邊粉賣相非常有心思,蛋絲包住金邊粉,配上花生碎,辣椒粉,糖粒,豆干等配料,金邊粉勁有鑊氣,金邊粉味道酸酸甜甜,撈埋花生碎同辣椒粉,鳳尾蝦大隻鮮甜令口感更有層次感🌶泰式風情薄餅,58蚊份💰小薄餅邊位口感非常酥脆,芝士柔軟質地完美拉絲,薄餅十分推介☺️小曼谷原隻芒果糯米飯,108蚊份💰甜品賣相好靚,好有泰國特色,糯米飯係心型,香滑椰漿入口清甜香味,香甜軟熟糯米飯,配埋香濃椰漿,芒果夠哂香甜,飯後甜品必點😄椰皇沙冰,43蚊杯💰有淡淡嘅椰香味,甜度啱啱好,奶香而不膩,沙冰飲到有粒粒椰子肉口感🥥榴槤沙冰,55蚊杯💰有清新嘅榴槤香味,到濃郁嘅榴連味,沙冰帶有微微嘅奶味😄整體環境氣氛幾好,好似去咗夜市感覺☺️服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄食物真係有改善,份量都非常足料☺️
保持水準的小曼谷‼️😋

泰式風情薄餅,58蚊份💰

小曼谷原隻芒果糯米飯,108蚊份💰

椰皇沙冰,43蚊杯💰

榴槤沙冰,55蚊杯💰
有清新嘅榴槤香味,到濃郁嘅榴連味,沙冰帶有微微嘅奶味😄

整體環境氣氛幾好,好似去咗夜市感覺☺️
服務都好好即時跟進顧客嘅需求😄
食物真係有改善,份量都非常足料☺️