2022-07-29 472 views
聽到好多人話奇蹟拉麵好好食,作為屯門市當然要去試下!個日夜晚早少少過到去,大概6:30到~已經要排隊😂因為店內得3張枱,係偏細嘅細舖,所以要排耐少少,大概半個鐘到😂✨清湯醬油拉麵湯底清清地,唔會太濃味,好啱想食拉麵但怕太鹹嘅人😂肥米覺得呢個好啱自己口味!而個拉麵嘅軟硬度對肥米黎講啱啱好🤤唔會太冧又有少少煙韌,正!✨烏賊濃湯拉麵朋友就係見到佢黑色幾得意,所以就叫左佢😂呢碗嘅湯底個味會比濃,因為係烏賊,所以有少少海鮮味,亦都相對比較鹹~我地兩個都覺得隻糖心蛋好正🤤係做到蛋黃外面啱啱熟而仲有流心嘅效果!但個叉燒就唔太得🥲有啲太乾同太簿,唔似食緊平時拉麵店日本叉燒嘅感覺。不過我地都叫左各自啱自己口味嘅個碗拉麵🍜🤣#奇蹟拉麵 📍屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖

✨清湯醬油拉麵

✨烏賊濃湯拉麵

不過我地都叫左各自啱自己口味嘅個碗拉麵🍜🤣

#奇蹟拉麵
📍屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖
2022-07-25 368 views
前排有雜誌介紹完呢間拉麵之後 即刻超多人排隊 聽講話要排成個幾鐘先有得食 等風潮過咗之後先夠膽嚟😂😂平日6:00嚟到已經可以排到頭位 鋪頭入邊得3-4張凳 都算幾細本身想試期間限定湯底 可惜晏就就賣哂最後試左辣味濃湯拉麵 同埋 烏賊濃湯拉麵🍜1️⃣辣味呢碗食落有啲似走左花生、濃郁版既擔擔麵湯😂😂食落唔係好覺自己原來係食緊拉麵 但係又好惹味!👍🏻2️⃣ 烏賊呢碗個湯飲落有墨魚汁味 都幾唔錯 拉麵都算掛湯 同埋叉燒唔係我最驚嗰隻超肥豬肉嘅叉燒👍🏻整體來講如果唔使排隊都會想再嚟👏🏻順便支持小店
本身想試期間限定湯底 可惜晏就就賣哂
最後試左辣味濃湯拉麵 同埋 烏賊濃湯拉麵🍜
整體來講如果唔使排隊都會想再嚟👏🏻順便支持小店

2022-07-24 380 views
近排隔離嗰個喺屯門返工 於是搵食搵到去屯門我哋好鍾意食拉麵 所以有機會就周圍去食見到拉麵group討論度高兼Openrice無負評位置唔係市中心 個人覺得偏偏地小店得8個位 所以絕對係要等等咗半個鐘左右就入得 好彩坐低有杯冰水話晒大暑唔少野我叫咗清湯醬油拉麵 佢叫咗原味濃拉麵呷一口清湯 清、鮮、甜,似係魚介底 有貝類嘅鮮甜佢試我個湯 話有返喺日本食拉麵嘅味道 回憶出晒嚟佢個湯係濃、厚、香 同醬油係兩種完全唔同嘅味道叉燒好soft 食完呢間即刻係我哋心目中拉麵排行榜第一
近排隔離嗰個喺屯門返工 於是搵食搵到去屯門

我哋好鍾意食拉麵 所以有機會就周圍去食

見到拉麵group討論度高兼Openrice無負評

位置唔係市中心 個人覺得偏偏地

小店得8個位 所以絕對係要等

等咗半個鐘左右就入得 好彩坐低有杯冰水

話晒大暑唔少野

我叫咗清湯醬油拉麵 佢叫咗原味濃拉麵

呷一口清湯 清、鮮、甜,似係魚介底 有貝類嘅鮮甜

佢試我個湯 話有返喺日本食拉麵嘅味道 回憶出晒嚟

佢個湯係濃、厚、香 同醬油係兩種完全唔同嘅味道

叉燒好soft

食完呢間即刻係我哋心目中拉麵排行榜第一
原味濃湯拉麵
2022-07-23
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
原味濃湯拉麵
2022-07-16 533 views
隱世拉麵館未開鋪已經好多人排隊~天氣好熱,本想放棄食其他嘢,但又好耐未試過,好似日本拉麵嘅小店,思鄕深切,就入去試吓先,坐位不多,但都好快有位,叫咗兩款拉麵🍜,都好唔錯,直得一試。
隱世拉麵館
未開鋪已經好多人排隊~

2022-07-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-07-04 602 views
餐廳佈置有種日本小店感覺座位大約只有幾個餐牌上只有數款的拉麵選擇清湯醬油拉麵湯頭很清的 喝下口很鮮甜在外面很少會有餐廳推出清淡系拉麵麵條質地並不太掛汁更能嚐到麵條本身的小麥香麵條屬於比較細的溏心蛋的確很流心 蛋味不強濃厚辣味拉麵豚骨的湯頭 很濃郁的口感表面上有少許的芝士粉更增添湯頭的濃郁度會多了份奶香味裡面有辣味的襯托 日本的辣是很淺的麵線很掛汁 容易的吸引了湯頭叉燒偏薄 不會有肥膩的口感
餐廳佈置有種日本小店感覺

裡面有辣味的襯托 日本的辣是很淺的
麵線很掛汁 容易的吸引了湯頭
叉燒偏薄 不會有肥膩的口感
清湯醬油拉麵
幾個月前知道屯門開左一間好日本style既拉麵店奇蹟拉麵其實算非常低調我初初有興趣想去既時候連網上食評無咁濟但都摸兩次門釘(。•́︿•̀。)到而家開始多人講平日開鋪兩三個鐘就賣哂湯底終於忍唔住三顧草蘆去試下我地有特登早起身去排如果唔係自然醒果下人地就拉閘了(´-ι_-`)佢既限定我每次都覺得好吸引但我地今次晏晝去就得常規款不過無問題 我地第一次去咩都試左先先講男朋友叫既醬油清湯自從係北海道旭川食過青葉佢死心不息想搵好食既醬油湯底係香港醬油湯底並唔算普遍亦唔算講究試過真係純粹既豉油開水咁奇蹟終於滿足到佢 得到佢approval佢既醬油湯底好清甜 帶鰹魚香氣正正係佢尋覓緊既感覺.ᐟ‪‪‬另外我叫左原味豬骨濃湯之前講過自己唔係豬骨湯fans但佢都令我有改觀‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪湯底除左豬骨 亦有加入雞骨同海鮮去熬煮濃得黎唔膩 帶小小雞油既甜味輕鬆飲哂個湯麵 叉燒 蛋通通水準以上連我平時唔食既臭筍都唔臭而佢80蚊都唔洗一碗絕對係香港最出色最有日本高質小店味道既拉麵店.ᐟ‪‪‬Encore encore encore✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
幾個月前知道屯門開左一間好日本style既拉麵店
奇蹟拉麵其實算非常低調
我初初有興趣想去既時候
連網上食評無咁濟
但都摸兩次門釘(。•́︿•̀。)

到而家開始多人講
平日開鋪兩三個鐘就賣哂湯底
終於忍唔住三顧草蘆去試下
我地有特登早起身去排
如果唔係自然醒果下人地就拉閘了(´-ι_-`)

佢既限定我每次都覺得好吸引

絕對係香港最出色最有日本高質小店味道既拉麵店.ᐟ‪‪‬
Encore encore encore
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

2022-06-14 427 views
📍 奇蹟拉麵 喺紅橋嗰邊,開咗唔係好耐架咋,超級小店,坐滿應該10人都冇,所以peak hour去係要排隊!嗰日🐷收工同朋友去食,好彩唔算等好耐,10分鐘左右就坐低左!⭕️:性價比高,係會想再食!—————————————————————❣️ 原味濃拉麵 $78🐷同朋友第一次食都揀原味,穩陣啲,不過一個走蔥一個走筍🤣湯底真係好濃,食到最尾都唔會覺得咸呀油膩呀!拉麵就好彈牙,女仔食就啱啱好,男仔可能唔太夠要加底!糖心蛋係原隻上,一咬開真係流緊心,好正!叉燒係慢煮嗰種,粉嫩啲,不過🐷就唔係覺得好好食有少少少少嚡,但都唔係難咬嘅!朋友話筍非常好味😂 —————————————————————不專業評分👅好味指數:8/10💰性價比:8/10👍🏻推薦:8/10—————————————————————🏡地址: 奇蹟拉麵 (屯門)屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖—————————————————————

📍 奇蹟拉麵
⭕️:性價比高,係會想再食!
❣️ 原味濃拉麵 $78

不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: 奇蹟拉麵 (屯門)
屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖
2022-06-01
2022-05-26 559 views
作為拉麵狂粉,我一聽到屯門開咗間超人氣拉麵店就即刻拉埋朋友去試~~果然冇令我失望🫶🏻第一次食保險起見,我同朋友都叫咗原味拉麵🦦原味濃拉麵湯底濃郁,食到最尾都唔會覺得油膩。筍亦都非常之好味!!糖心蛋係原隻上,真係做到流心,正~我最鍾意嘅係佢哋嘅叉燒,慢煮薄切叉燒外表粉嫩,食落口感細膩,而且非常嫩滑,唔會好似其他拉麵舖咁乾👏🏻拉麵彈牙,軟硬適中,份量合理,女仔食嘅話啱啱好,男仔就可能要加底了~總括嚟講係性價比高得來又有驚喜,絕對值得一試再試💜

原味濃拉麵
2022-05-25 408 views
話說上星期吃過奇嘖拉麵後真的令小妹念念不忘(除了是飲恨吃不到特製限定拉麵外,還有頗記掛住慢煮叉燒)。難得今天比預定時間早了下班,所以小妹就決定再戰奇蹟拉麵,希望奇蹟會降臨到我的身上。差不多7點到達,面前已有超過10位食客一起等食,同時特製限定拉麵已經沽清(果然奇蹟是不會降臨在我的身上)。等了大概30分鐘後就可以入座了!今次點了清湯醬油拉麵。呷第1口湯的時候,小妹喝到的是鹹中帶甜同時略帶油脂的醬油味,難道這個是店長給我的奇蹟?今晚吃到的拉麵好像比上次吃到的較為硬身,幸好叉燒更上次吃到的同樣鮮嫩。另外,可能是點了清湯醬油的緣故,小妹覺得它掛湯的能力比濃味拉麵只屬一般(廢話!2款湯底的濃稠度都不同,怎能用來比較啊!)。啊!必須要說的是,它始終是醬油湯底(鹽分佔了很重要的位置?),所以今次小妹喝不完整碗湯。總的來說,希望三訪時可以吃到他們的限定拉麵啦!看他們在IG post的限定拉麵真的超級無敵吸引。

今次點了清湯醬油拉麵。

2022-05-23 222 views
有賴內容農場的努力,很多原本沒太多人知道的餐廳漸漸成為排隊熱點,其中包括位於屯門的奇蹟拉麵。它就隱在五金舖和平民快餐店的中間,一不小心就會錯過了她的門口。店內位置真的有點擠迫,只有3張檯共8個座位。點餐、煮麵、送餐、收銀全由2位老闆一手包辦。排隊時老闆已為我送上點餐紙,作為貪新鮮的代表,當看到「特製限定拉麵」時總會好奇今期有什麼特別麵食,可惜老闆說限定拉麵已經沽清。點了烏賊濃味拉麵。熱烘烘而略帶微微黏口的烏黑湯底就是小妹喜歡的味道啊,喝完整碗湯都不會口渴;肉是慢煮嫩口叉燒;蛋是原隻溏心蛋,輕咬一口就會發現蛋黃在自由躍動;麵條是帶小麥香的幼直麵,意外地掛湯能力不錯。總的來說,早吃早享受,事關老闆說湯底賣完就會關門(看他們的IG story update,大概3-4點就關門了。

• 烏賊濃味拉麵
2022-05-22 298 views
讚1 拉麵的確好好味 湯底夠濃香 墨魚鮮味而唔會好似某間名店咁帶啲腥味 麵質滑溜爽口。幼身但唔會好腍 肉都夠嫩滑。簡單而做得好既拉麵 值得排咁耐隊2 未入座已經點菜 一坐低就有麵上檯 唔使點等彈1 坐係廚房第一張檯 可能因為經常出入拿麵 所以地下沾左啲廚房油脂 有啲黏鞋

2 未入座已經點菜 一坐低就有麵上檯 唔使點等

推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)  味道: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)  價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)  打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)  位置: 🍉🍉 (2/5) 回訪: 🍉🍉 🍉 🍉 (4/5)   限定:蛤白湯拉麵 $88 🍉🍉🍉🍉飲第一啖湯真係好驚艷,湯底好濃厚,口感似白湯咁,入口順滑,有少少油但絕對唔油膩👍蛤都幾大粒,超嫩滑,鮮味又濃,都幾實肉🤤 慢煮叉燒只有一塊,好薄好嫩滑,麵條係幼麵,偏硬 (正😋),好彈牙同好有咬口,不過份量有啲少,同行朋友食咗2碗先夠飽😂注意❗️限定款無荀、蛋,如果想食就要另加烏賊濃味拉麵 $88 🍉🍉🍉雖然佢望落好黑,但唔係平時食墨汁意粉嘅味道,感覺上係清湯+墨汁嘅感覺,係3個湯底入面配荀食最惹味嘅,啲荀吸哂啲湯汁,超濃味🤤流心蛋就略嫌熟咗少少🤏🏻後記  💟 試食咗少少朋友叫嘅清湯醬油,湯頭超濃郁之餘唔係就咁醬油湯,仲有限定拉麵湯底個種鮮香,飲完真係眼前一亮,覺得係3款湯底入面最正!!👍👍💟 店內得8個位,當日11點去到已經見到有人排隊,去到11點半已經過10個人排緊,再加上湯頭售罄就會閂門,所以可能真係有心理準備要早少少嚟排隊食~  📍奇蹟拉麵  地址:屯門新墟
推薦: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉 (2/5)
回訪: 🍉🍉 🍉 🍉 (4/5)

限定:蛤白湯拉麵 $88 🍉🍉🍉🍉
蛤白湯拉麵
注意❗️限定款無荀、蛋,如果想食就要另加

烏賊濃味拉麵 $88 🍉🍉🍉
烏賊濃味拉麵
後記

📍奇蹟拉麵
地址:屯門新墟青桃徑3號安麗大廈地下15-16號舖
2022-05-08
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
烏賊濃味拉麵
  • 清湯醬油拉麵
2022-05-01 294 views
無晚市堂食一排,少左機會食,上次仲摸門釘,都成兩個月無食,宜家有返堂食,就當然要去支持小店啦!今晚自己一個食,喺屋企附近區食算,就決定複桌奇蹟拉麵!坐幾個站輕鐵過嚟!鋪頭好細,總共得三張枱,兩張二人枱,一張四人枱,所以一多人就要排隊!好彩7:30pm去到無人排,又咁啱有一枱埋單,即出即入唔洗等!今次係醬油拉麵,湯好清,鹹度適中,麵夠硬同彈牙!叉燒係慢煮,薄切有食火腿嘅感覺,好彈牙又唔會太肥膩,好好味!味蛋都唔錯!出門有兩組人等緊,今次唔洗等算好彩!

今次係醬油拉麵,湯好清,鹹度適中,麵夠硬同彈牙!
味蛋都唔錯!

出門有兩組人等緊,今次唔洗等算好彩!
醬油拉麵
2022-04-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
醬油拉麵
2022-04-29 195 views
鯛魚春爛漫拉麵限定27,28,29/4三天晚市,每晚五碗發覺自己真係好鐘意排隊食嘢,今日兩點鐘由將軍澳出發,差不多四點到屯門,首先搵左間拉麵店喺邊,搵到後因為時間尚早(拉麵店每日三點至六點落場),啱啱喺拉麵店對面有一間良心taste cafe 見佢餐牌食物都唔錯就入去食少少嘢等排隊,小店老闆兼大廚好友善好好傾,食物出品亦唔錯,係一間值得支持良心小店。喺cafe坐到五點就埋單行番過對面拉麵店排隊,今次仲唔排第一,排左一陣已經有人跟住排,未到五點半已經超過五個人,好在預早嚟排隊,到六點拉麵店準時開店,因為小店坐位有限,限聚令下令小店最多只可以坐四位客人,頭一轉四位客人包括我自己都係叫限定鯛魚拉麵。拉麵嚟到賣相正常,湯嘅顏色幾吸引,佢哋本身個豚骨湯做得幾厚身,今次呢個限定拉麵湯係加埋鯛魚落去煲,效果相當好,湯頭鮮甜濃厚,魚味特出,入口creamy,配埋紫洋蔥入口更覺清甜,配料鯛魚肉鮮甜,肉質滑嫩,叉燒肉正常水準,可惜限定拉麵無我最喜歡嘅玉子。香港經營小店艱難,能夠做到有水準嘅小店更加艱難,疫情下食物來貨價不斷增加,各種因素影響下,大家能夠食得幾多得幾多,用心小店應該多多支持。
鯛魚春爛漫拉麵
限定27,28,29/4三天晚市,每晚五碗
2022-04-08 323 views
@mirakuru_ramen 烏賊濃味拉麵(88$)黑炆炆既外表都掩飾唔到佢幾好食既事實,每樣野都幾好食。叉燒又焾又夠味,拉麵彈呀爽口,d湯幾濃又夠熱,係叉燒份量太少🤣🤣兩小片。得閒想食拉麵既話應該會黎番食,佢d期間限定好似都幾有特色,可惜今日無貨🤣🤣🤣,如果唔係都想食下鴨肉拉麵,好似睇落唔錯🧐🧐另外,佢座位幾少下,得3張枱架姐。假日尼既話我諗都要等下位啦,建議大家平日時間黎食啦🤔🤔
@mirakuru_ramen
烏賊濃味拉麵(88$)