2018-12-08 59 views
前幾日經過見到依間新嘅日本餐廳,見到好多人食,即刻好想試下,等位時間大約5分鐘,好快入到去,環境不錯,唔會坐到好迫。藍鰭吞拿魚中腩壽司:鮮味十足,入口即溶,好滿足。三文魚腩刺身,好肥厚,好新鮮。炸軟殼蟹手卷:軟殼蟹剛剛炸起,完全無油膱味;紫菜好脆口,唔會腍晒,好食。土佐豆腐:外脆好香口,𥚃面豆腐熱辣辣好滑。鹽燒牛舌串:燒得剛剛好,鎖住肉汁好juicy,好惹味。鹽燒雞軟骨串:無油膱味,爽口,好夠味。海鮮燒餅:好多海鮮料,而且唔會好多粉醬,煎到好乾身,好香口。全部都好食,價錢合理,服務好,加茶加得好密,之後一定會再食。
2018-12-04 54 views
今日約左朋友去左粉嶺一間較早前新開的日本餐廳,日式裝潢簡單舒服,坐位就夠曬闊落。落單點左三文魚親籽丼,角切魚生丼,天婦羅蝦卷,燒茄子,鹽燒三文魚頭。先講兩個丼飯,份量都幾多,飯溫控制不俗,刺身夠厚又新鮮,幾十蚊價錢絕對超值。天婦羅蝦卷一份有六件,炸得夠脆身,每件都大大舊,好滿足。另外想講餐廳選用的醬油同芥苿質數都比一般連鎖日式餐廳高,呢樣要加分。最後上菜的是燒物-燒茄子同鹽燒三文魚頭。 先講茄子,三十幾蚊咁大份, 真係好抵食,燒得幾香,不過如果調味多小小味道會更佳。 對比之下,鹽燒三文魚頭做得比較好,魚油好香,配合特有醬汁,食落去好開胃但唔油膩,抵讚!總括食物餐廳質數同服務質數都幾高分,價錢又相宜,有時間一定會再去。

2018-12-02 62 views
星期六瞓醒都差唔多12點,於是去粉嶺中心搵野食,其實粉嶺真係開左好多食肆,最後去左呢間水戶食日本野,餐廳位置比較靜,啱晒我。油甘魚刺身,一共有5片,5片都係厚切啖啖肉好正。水戶魚生丼,魚生丼賣相吸引,刺身厚切新鮮,有三文魚、油甘魚、八爪魚、劍魚腩、吞拿魚、帶子、甜蝦、蟹子、蟹柳絲、甜蛋同子薑,刺身好豐富好足料,刺身下面係飯同大量既青瓜絲。吞拿魚手卷,兩大片吞拿魚刺身好厚身好足料。蔥吞拿魚蓉手卷,吞拿魚蓉同蔥一齊食好夾,口感唔錯。蟹子軟殼蟹手卷,軟殼蟹大大件熱辣辣,蟹子都唔少,夾埋一齊幾好食。鰻魚壽司,無諗過鰻魚咁大件,通常喺出面食件鰻魚會同舊飯一樣size,點知呢度既鰻魚係大過舊飯,而且件鰻魚好厚肉。海鮮燒餅,燒餅好厚身,面頭鋪滿鰹魚碎同沙律醬,上檯時已切好四件所以食得好方便。整體黎講,幾適合同朋友食飯聚會,因為呢度唔會好嘈,價錢亦親民大眾化;食物方面,最欣賞呢度全部刺身都係厚切,好滿足; 環境方面,店內幾寛敞,座位唔會好密密麻麻,坐得都幾舒服,而且感覺幾乾淨;服務方面,侍應加茶加得好密亦都好主動收碟,同埋無想趕你走既感覺。

油甘魚刺身,一共有5片,5片都係厚切啖啖肉好正。
吞拿魚手卷,兩大片吞拿魚刺身好厚身好足料。
蔥吞拿魚蓉手卷,吞拿魚蓉同蔥一齊食好夾,口感唔錯。

食物方面,最欣賞呢度全部刺身都係厚切,好滿足;
2018-12-01
Type of Meal
Lunch
  • 蟹子軟殼蟹手卷
  • 水戶魚生丼
2018-11-26 103 views
星期六放假日子最愛訓到自然醒!想找個舒服又不會趕人更不是快餐店,於是跑到粉嶺中心的《水戶日式料理》環境很柔和,有酒吧檯 也有4人梳化位全都是單點 - 有刺身 、壽司、拉麵、鍋物,最後都係決定藍鯨吞拿魚刺身 HKD 78 (3件)很吸引! 很多同款不同級數的藍鯨吞拿魚! 這個刺色澤紅潤、沒有筋、仲要係厚切! 牛肉鍋 HKD 62 起衫還擔心份量是否足夠! 原來鍋底裡藏了大量幼身(偏身)粉絲,口感很不錯,還把湯精華吸收了! 牛肉份量也足夠— 點點脂肪,也有爽娃娃菜
星期六放假日子最愛訓到自然醒!
環境很柔和,有酒吧檯 也有4人梳化位

全都是單點 - 有刺身壽司、拉麵、鍋物,最後都係決定
藍鯨吞拿魚刺身 HKD 78 (3件)

牛肉鍋 HKD 62

2018-11-21 116 views
唔講唔知呢個位開左日本野,今日同事講開話想食就黎試下先,星期六中午黎食個午餐,原來沒有午市套餐,但散點的餐牌也不貴,價錢挺合理啦。坐低後,店員很快便送上熱茶,而且refill得很勤蔥吞拿魚蓉丼($72)自己點了吞拿魚蓉丼,大大碗賣相不錯呢。魚蓉雖說不上十分肥美,但綿滑沒腥味,收貨有餘了。除了魚蓉,配料還有蟹柳,甜蛋,生薑,蔥等,較有趣是有幾片炸春卷皮同天婦羅粉漿?幾香口,增加一下口感吧。鰻魚飯($72)同事點了鰻魚飯,用便當盒盛載,閃亮亮的鰻魚下放著蛋絲及黃瓜片,賣相吸引。鰻魚幾好味,雖然較瘦,但個鰻魚汁正。三文魚燒餅($38)仲點左至愛的燒餅,燒餅醬同沙律醬都下得夠多,餅也煎得乾身香口,厚厚的粉漿很飽肚,正好飽好飽,食飽飽又係時候回去開工了~
坐低後,店員很快便送上熱茶,而且refill得很勤

蔥吞拿魚蓉丼($72)
自己點了吞拿魚蓉丼,大大碗賣相不錯呢。
魚蓉雖說不上十分肥美,但綿滑沒腥味,收貨有餘了。
鰻魚飯($72)
三文魚燒餅($38)

好飽好飽,食飽飽又係時候回去開工了~
2018-11-09
$100 (Lunch)
2018-11-19 89 views
唔講其他,先講服務,我會比全5分!加茶加得好密,態度亦幾好。 同屋企人食完之後行咗出門口大約100米,店員衝出嚟叫跟住我哋:「小姐~ 小姐~」,再雙手奉上手機。 原來屋企人留低左手機,店員即刻追出嚟俾返我哋,太感激! 餐廳喺粉嶺中心,地點比較靜,入座時唔係太多人。 但估唔到食食吓就多左好多客人,都好多街坊支持喎。 店內環境幾寛敞,坐得舒服。野食價錢都好大眾化,水準中上。三文魚腩壽司$20 火炙醬燒三文魚壽司$22用木架上枱,感覺高檔啲,味道亦唔錯。牛油果軟殼蟹卷$64好多蟹籽,軟殼蟹亦都夠脆,但牛油果就較為硬身。清酒煮蜆$52酒味唔算濃,但幾清甜。 蜆有好多隻,每隻都開口,新鮮。鹽燒雞翼串$34雞皮燒到好香脆,雞肉仍然保持多汁。鹽燒三文魚腹鰭$38呢個我好鍾意食,每次都係必點,魚皮薄而脆,魚油超級豐富。金菇牛肉卷$42有好多洋蔥墊底,我就唔係咁鍾意,但屋企人就話好好食。
唔講其他,先講服務,我會比全5分!

野食價錢都好大眾化,水準中上。

三文魚腩壽司$20 火炙醬燒三文魚壽司$22
用木架上枱,感覺高檔啲,味道亦唔錯。

牛油果軟殼蟹卷$64
好多蟹籽,軟殼蟹亦都夠脆,但牛油果就較為硬身。

清酒煮蜆$52
酒味唔算濃,但幾清甜。 蜆有好多隻,每隻都開口,新鮮。

鹽燒雞翼串$34
雞皮燒到好香脆,雞肉仍然保持多汁。

鹽燒三文魚腹鰭$38
呢個我好鍾意食,每次都係必點,魚皮薄而脆,魚油超級豐富。

金菇牛肉卷$42
有好多洋蔥墊底,我就唔係咁鍾意,但屋企人就話好好食。
2018-11-19 1998 views
平時好少機會入粉嶺,今次一場入到嚟就試下粉嶺的水戶日本料理。第一眼望到餐廳門口的裝修很有日本風格,入到店內餐廳裝修簡約整潔, 店員態度親切, 還看見餐牌上有很多選擇,刺身, 天婦羅,拉麵,烏冬,燒餅,燒物,串燒,小食,丼,壽司,軍艦,卷物,真是應有盡有! 在花多眼亂的情況下我點了牛油果軟殼蟹卷 $64,水戶魚生丼 $98,豬軟骨拉麵 $58,海鮮燒餅 $46。豬軟骨拉麵 ~ 價錢很抵吃,份量亦都很多,有半隻半熟雞蛋,豬軟骨很入味,配菜有粟米粒和紫菜, 還有拉麵的質地煙韌。牛油果軟殼蟹卷 ~ 賣相很美,軟殼蟹入口卜卜脆,配有新鮮的牛油果,食落不會油膩!水戶魚生丼 ~ 刺身厚切新鮮,三文魚,魷魚,帶子,甜蝦,蟹子,足料的丼。海鮮燒餅 ~ 上枱的時候香噴噴,燒餅做得很好,厚身得黎餅底鬆軟, 廚師還很細心地幫燒餅切開四片,讓我們容易食用。整體來說水戶日本料理算是平民化日本菜,雖然價錢親民但是質素幾好,喜歡吃日本菜的朋友可以來這裏試下!

豬軟骨拉麵

牛油果軟殼蟹卷

水戶魚生丼

海鮮燒餅

2018-11-17
$147 (Lunch)
豬軟骨拉麵
牛油果軟殼蟹卷
水戶魚生丼
海鮮燒餅
2018-11-13 89 views
冇黎幾個月粉嶺中心,泊好車一出行出黎就見到有新餐廳日本料理,而且門口都多人排隊,但等左一陣好快就入得去啦。餐廳除左壽司,刺身都有拉麵、燒餅、丼飯、串燒,炸物、料理、鍋物,都好多選擇。餐廳座位枱與枱之間都比較逼,另一邊有卡位,應該坐得舒服一點。枝豆-好大碗甜蝦刺身-每次有都會必點,大大隻,非常新鮮,蝦身帶有濃厚的甜味,正八爪魚壽司-八爪魚厚切,肉質爽脆,以個價錢都好抵食,因為係厚切北奇貝壽司-肉厚而柔軟,味道爽甜海鮮燒餅-大大份,餡料好多,有大大隻蝦係入面,廚師好貼心,一早已切開四件,方便夾黎食,讚

餐廳除左壽司刺身都有拉麵、燒餅、丼飯、串燒,炸物、料理、鍋物,都好多選擇。餐廳座位枱與枱之間都比較逼,另一邊有卡位,應該坐得舒服一點。

枝豆-好大碗

北奇貝壽司-肉厚而柔軟,味道爽甜

1K
2018-11-13 95 views
附近只有爭鮮,想吃日本菜要去聯和墟,這麼遠實在沒興趣。在這裡上班好一段日子,自從三哥摺了,一直很少過來這邊,原來有一家裝修挺有日本風的日本餐廳!有卡座有bar枱,光猛衛生。同事吃過午飯,說很不錯,那麼晚餐也就試一試吧!三文魚親子飯,賣相精緻,同區難尋!除了主角三文魚和三文魚子,還有蟹柳絲和甜蛋兩件。$68算是市價了,反正我一直沒覺得粉嶺的物價和市區有甚麼大分別。紋路還真是太美了~也很久沒吃過美味的三文魚!水戶的魚生真的很不錯,同事同樣是推介這裡的魚生片,感覺是新鮮和衛生的。同事的蔥吞拿魚蓉飯,也是我心水之選,只是免得大家點一模一樣的飯所以點了別的(笑)中間有幾片炸春卷皮,將它打碎後混在飯中,有增添口感。這樣吃倒是第一次見,但自覺這幾片春卷皮跟吞拿魚蓉不太夾。點了一客玉子燒,和丼飯類同,不過上面加了麻醬而且是即叫即燒,暖暖的當然比丼飯中冷冷的好吃得多。一客$32有8件,真心喜出望外。雖然這蛋卷是交來貨,但自己在家燒不到這麼美味呢。說戒口戒煎炸食物最後還是敵不過美食(汗)雜錦天婦羅,不但賣相美,炸得亦不錯,可見炸醬不厚,而且最驚喜的是蝦非常大隻和新鮮!如此靚蝦,用來炸我們紛紛覺得有點可惜(

說戒口戒煎炸食物最後還是敵不過美食(汗)雜錦天婦羅,不但賣相美,炸得亦不錯,可見炸醬不厚,而且最驚喜的是蝦非常大隻和新鮮!如此靚蝦,用來炸我們紛紛覺得有點可惜(笑)除了兩隻天婦羅蝦還有紫薯,南瓜,冬菇等等。附上生磨白蘿蔔蓉,特別的是,水戶的白蘿蔔蓉上面還磨了些薑,帶店辣勁,意想不到的好吃(我本來不喜薑)。兩個人平均$150已經是食得挺豪,在這裡附近的街坊或打工仔,想吃日本菜的話這裡值得一試。
$150 (Dinner)
2018-11-12 43 views
粉嶺中心多左不同餐廳,而且近排有一間新餐廳進駐,仲要係日本料理,我的至愛呀。12點開門,人唔多,但好快陸陸續續滿座啦,都好多人黎排隊食,係粉嶺名都同粉嶺中心黎講以間日本料理算唔錯,唔係連鎖式,終於多一個選擇,唔駛黎黎去去個幾間餐廳。海鮮燒餅($46)嘩,估唔到咁大分,而且燒餅好厚,餅底鬆軟,入面好足料,雖然厚,但唔會煎到濃晒,鰹魚碎亦好大方,鋪滿了成個燒餅。汁燒牛粒串($38)牛粒串肉質軟腍,燒得剛剛好,而且還加了少許鹽調味,牛味更濃玉子小卷($18)包得唔夠實,一夾就散

海鮮燒餅($46)

汁燒牛粒串($38)
牛粒串肉質軟腍,燒得剛剛好,而且還加了少許鹽調味,牛味更濃

玉子小卷($18)
包得唔夠實,一夾就散
2018-10-24 172 views
粉嶺食日本野好食 諗都無諗過果日見茶餐廳咁多人 轉個身望下 又見到間日本野 咁就堅擔粗粗入去食啦餐牌都無睇 真心博一博佢有d玻璃卡位 不過俾人留左位 咁就由佢餐牌 印象都係刺身 壽司 串燒 天婦羅 飯 麵 小食 咁都正常啦我同女朋食唔多 又唔食生野 點左鰻魚炒飯 牛油果軟殻蟹圈 海鮮燒餅個人覺得 燒餅唔係大量耶菜 唔係最正不過我女人就好buy 因佢話個味好味另外 咁多木魚碎係面 郁郁下 又幾好睇我個人覺得 竟然係日本食店食到「有鑊氣」炒飯又真係好驚喜 要贊下個師傅 應該係中式師傅黎我覺得好食囉 不過呢 鰻魚份量就少左d牛油果軟殻蟹圈...正常 無咩特別但好多台都有叫 咁就照叫
粉嶺食日本野好食 諗都無諗過

我覺得好食囉 不過呢 鰻魚份量就少左d

牛油果軟殻蟹圈...正常 無咩特別
但好多台都有叫 咁就照叫

2018-10-05 209 views
自從新開嗰陣時幫襯過,之後都冇嚟過。今次就要再試下睇下佢地有冇進步先。今次都係食晏時間嚟,唔使等位,直接入得。之前新開張只有散叫,兒家有午市套餐,相對平d。我叫咗壽司定食,今次好過上次。10件壽司,有沙律、前菜、湯,$62❨未加一❩。沙律比想像中好,前菜係青瓜,湯係普通嘅麵豉湯,壽司賣相比上次好,食落普普通通,起碼d魚生食落冇「根」。同事叫咗鰻魚飯定食,佢話都ok。總括今次嚟食,算係同價錢成正比,所以今次我比ok﹐是進步了。

同事叫咗鰻魚飯定食,佢話都ok。
總括今次嚟食,算係同價錢成正比
,所以今次我比ok﹐是進步了。
一行幾人坐喺卡位,一坐落就唔對路,patpat位好窄,坐得唔太舒服。再坐多陣坐最入面既我開始對腳好痕!食餐飯俾蚊咬左六七啖!!勁辛苦!至於食物方面完全無驚喜,壽司飯超細粒!唔係人地日式手握壽司嗰種細舊飯,係「為左唔俾你食飽」嗰種細舊飯!因為佢握得好核突!鰻魚唔係入口鬆軟油份夠嗰種,係平價彈口嗰隻!失望!雞泡魚干真係乾到爆!拉麵更加垃圾!豬骨湯底一定係人造啦,面質都差,出前一丁都好食過佢!最正常係南瓜蕃薯天婦羅。唔會再黎!況且價錢唔係特別平,食物質素唔得,我食元氣,甚至爭鮮好過!難得粉嶺有間外觀內部都正常少少既日本野,但做得差.....
2018-09-10 250 views
粉嶺終於有日本料理,原來已經開張4個月,沒有看食評就來試試看。8時多來到晚餐,只餘下壽司枱位置,沒打緊,一樣照坐下。 價格親民啊﹗刺身、軍艦、手卷、壽司、烏冬、天婦羅都有點,全部即叫即製,共10項食物,但有3項是錯單漏單混單,又沒有人加茶,就算食物不錯,也扣了不少分。牛油果軟殼蟹卷($64),軟殼蟹還是暖熱的,而牛油果生熟程度又剛好,美味﹗藍鰭吞拿魚中腩壽司($38), 肥美幼嫩又鮮甜。藍鰭吞拿魚大腩刺身($138/3片), 油花十足,入口即溶,沒有飽漏感。蟹籽手卷(18)好足料,吃到底也有蟹籽。等了良久,我們的炸餃子烏冬還未到,但旁邊坐下不久客人的麵就來了,人家叫雞肉拉麵,就給到炸餃子拉麵,厨房大哥,你可別把2單混在一起啊!  豬骨湯底不錯,喝了也不會口乾,烏冬也滑溜。漏單的雜錦天婦羅(62),粉漿硬韌,讓我們成為最後結賬的一枱客人。

藍鰭吞拿魚中腩壽司($38), 肥美幼嫩又鮮甜。

蟹籽手卷(18)好足料,吃到底也有蟹籽。

2018-09-09
$179 (Dinner)
2018-09-08 204 views
我和媽咪, B.B. 今日黎食lunch 有set lunch 嘅 。我點了個牛肉拉麵, 有半個雞蛋, 味道都可以啦 吾係好好食嗰類不過60$ 嘅價錢過關媽咪點了客豚肉生姜定食, 豚肉有一部分很肥 但店張佢榨油 再炒 飯就變成好香嘅豬肉飯 正 我還叫了兩客天婦羅虾卷, 味道合格 總結冇咩驚喜 但價錢合理 一共 160$ 抵食

我還叫了兩客天婦羅虾卷, 味道合格
總結冇咩驚喜 但價錢合理 一共 160$ 抵食