2012-07-13 12 views
同朋友食完生日飯意遊未盡,心血來潮想食糖水行過活方記得有間同事說過D日式甜品幾得的食店,同老公兩個就行左入去好野以為個場無咩人啦,點知都有十多人在店門外等中!不過一D都唔悶,店外有D得意野可以影下相,又等下等下,咁就到我地2個啦!睇下menu先,有好多都不明是mud東東???有個好好既侍應妹妹,解說了兩款幾好的果子!我好like佢解說囉,佢話卡通片中見到一串串三個色的年糕,就係果D啦!叮明晒!成件事可愛左十倍,我真係覺得我就是小丸子law!hahahah先來個月錦果饌真係果凍五粒,賣相不太特別。不過好like佢用呢款叉!有草苺味,巨峰,蘋果。。。。忘了清甜又有煙煙靱靱,都不錯!一口氣食晒!另一款都等了成十幾分鐘 燒丸子來啦!真是同卡通片一樣ga! 面有糖燒過,使到丸子有D脆口,入面D年糕煙煙靱靱,熱熱地!點D紅豆醬,將粒丸子成為紅豆丸子。都係一口氣食晒!埋單看來有D貴,不過有得玩有得食,都OK啦!
同朋友食完生日飯意遊未盡,心血來潮想食糖水

好野以為個場無咩人啦,點知都有十多人在店門外等中!
好可愛的deco
不過一D都唔悶,店外有D得意野可以影下相,
又等下等下,咁就到我地2個啦!
全漢字餐目
睇下menu先,有好多都不明是mud東東???
有個好好既侍應妹妹,解說了兩款幾好的果子!

叮明晒!

月錦果饌
先來個月錦果饌

真係果凍五粒,賣相不太特別。不過好like佢用呢款叉!
有草苺味,巨峰,蘋果。。。。忘了

清甜又有煙煙靱靱,都不錯!
不特別,但好味!不用1分鐘~清光!
一口氣食晒!
燒丸子~赤豆汁
另一款都等了成十幾分鐘
燒丸子來啦!
真是同卡通片一樣ga!
面有糖燒過,使到丸子有D脆口,入面D年糕煙煙靱靱,熱熱地!
點D紅豆醬,將粒丸子成為紅豆丸子。
都係一口氣食晒!
埋單看來有D貴,不過有得玩有得食,都OK啦!

Other Info. : 店員既解說真是好欣賞!加油呀!
2012-06-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$38 (Other)
全漢字餐目
月錦果饌
不特別,但好味!不用1分鐘~清光!
燒丸子~赤豆汁
好可愛的deco
  • 燒丸子
2012-06-17 12 views
朋友的推介~我地一行3人在平日下午黎到~~ 成間店都冇客人! 我地任揀位坐~~ 哈哈梗係坐最有特式的tatami 啦!!! 我地睇完個餐牌都唔係好知即係食d 乜~所以就問店員, 佢都好有心機咁介紹俾我地!最後叫左宇治醬抹奶酪燒, 葛軟磁-荔枝+黑糖味同埋花見丸子宇治醬抹奶酪燒我覺得呢個奶酪燒麻麻地....... 個好似格仔餅的東西好硬.... 好難咬呀!!! 葛軟磁-荔枝+黑糖味呢個好味~~ 好o岩夏天食~ 凍凍地的葛軟磁, 好似蒟蒻咁~~ 可以點綠茶粉同黃豆粉~~ 不過一個人會食唔哂呀!! 食食下好飽~~花見丸子3枝串燒三兄弟咁~~ haha 其實係3隻唔同色的湯丸咁點紅豆醬食~~~ (好似可以揀芝麻醬)不過我地大家都覺得白色o個粒好硬! 同埋覺得大部份都比較甜~食完好想飲水!
朋友的推介~

我地一行3人在平日下午黎到~~ 成間店都冇客人!
我地任揀位坐~~ 哈哈
梗係坐最有特式的tatami 啦!!!
我地睇完個餐牌都唔係好知即係食d 乜~
所以就問店員, 佢都好有心機咁介紹俾我地!
最後叫左宇治醬抹奶酪燒, 葛軟磁-荔枝+黑糖味同埋花見丸子
宇治醬抹奶酪燒

葛軟磁-荔枝+黑糖味

花見丸子
3枝串燒三兄弟咁~~ haha 其實係3隻唔同色的湯丸咁
點紅豆醬食~~~ (好似可以揀芝麻醬)
不過我地大家都覺得白色o個粒好硬!
同埋覺得大部份都比較甜~
食完好想飲水!

2012-05-09
$40 (Tea)
2012-06-11
以前係天后時已經好出名....係尖沙咀開新鋪就梗係去試試!!!order最有名既apple pie,等左好耐...因為係即焗既,大約15-20mins!!!一上台真係勁勁勁香!!!!蘋果同個"so"皮味真係好似好正!!!!連平時完全吾食apple pie既我都心動!!!切開,裏面係有CUSTARD的!!點知一試............................十分失望味道普通到不得了!!!跟本一切開,個"so"皮同個果肉就分開晒......爛晒一樣一D都吾好食莫講話有咩特別......................可能期望太高啦!!!真心覺得無咩特別.....
apple pie
一上台真係勁勁勁香!!!!
切開,裏面係有CUSTARD的!!

味道普通到不得了!!!

可能期望太高啦!!!真心覺得無咩特別.....
2012-06-03
$50 (Other)
2012-06-10 12 views
同友人都係鍾愛咽UN口感, 上網見到瀰月屋既丸子好吸引, 馬上要黎試試ORDER左丸子同蘋果批丸子要選擇配醬(紅豆/芝麻), 我地要左紅豆, 如果上埋芝士會更好丸子微甜, 加上芝麻同紅豆, 口感滿分!等左好耐...因為第一個焗燶左,唔緊要!!最緊要味道搭夠 賣相好靚, 香脆酥皮外層, 中間蘋果肉唔會好硬, 正合我心意加上裏面既CUSTARD更好味估唔到蘋果焗熟又幾好味一定會ENCORE
ORDER左丸子同蘋果批

丸子微甜, 加上芝麻同紅豆, 口感滿分!
等左好耐...因為第一個焗燶左,
唔緊要!!最緊要味道搭夠
加上裏面既CUSTARD更好味
估唔到蘋果焗熟又幾好味

一定會ENCORE
2012-05-06
  • 蘋果批
2012-06-09 7 views
真係要讚一讚佢既裝修真係幾有日式風味眼見有地道日本人去食相信風評應該唔錯口感幾有趣有少少糯米糰同芋園既FEEL加上黑糖比較清淡加少少抹茶粉就好好味喇食落口酸酸甜甜咁不過我就食唔出有幾多士多啤梨既味道賣相方面真係唔錯聽朋友講之前並唔係配米通可能咁O岩無哂貨啦嗯~普普通通之作上OPENRICE見咁多人讚好諗住叫黎試吓點知就中伏喇之前有人話D蘋果硬…佢今次真係軟到呢…真係有少少核突既感覺…除左外面層酥皮外真係完全唔掂…如果大家想食吓氣氛貪得意既可以去吓至於D野好唔好食就真係要試過先知我相信佢有部份野食係唔錯亦都見佢地擺唔少心機只係……真係有待改進囉…
唔好意思,手震咗

蘋果批
上OPENRICE見咁多人讚好
諗住叫黎試吓
點知就中伏喇
之前有人話D蘋果硬…
佢今次真係軟到呢…
真係有少少核突既感覺…
除左外面層酥皮外
真係完全唔掂…

如果大家想食吓氣氛貪得意既可以去吓
至於D野好唔好食就真係要試過先知
我相信佢有部份野食係唔錯
亦都見佢地擺唔少心機
只係……真係有待改進囉…
2012-06-08
$45 (Other)
唔好意思,手震咗
葛軟米茲 [黑糖口味]
  • 葛軟米茲
2012-05-31 9 views
約左朋友喺尖沙咀食飯早左到,本來諗住去Starbuck飲杯野等,但諗諗吓咁多人,不如去之前嗰間瀰月屋食住甜品等。點知失望而回!今次因為得一個人,所以想單叫一個甜品試,點知好多樣喺Meun既野都話無最終叫左個綠茶燒奶酪,其實係一個綠茶芝士醬配窩夫食。個醬得一個迷你雪糕球咁大,芝士同綠茶味都唔特出!仲有嗰6塊窩夫,迷你size都無所謂喇,實地似餅乾,好鬼硬,一啲都唔脆。絶對相信係現貨成三十幾近四十蚊的一個甜品,雖然話物價高漲,但都俾啲誠意。去附近知名餅店食件Cake 好過

最終叫左個綠茶燒奶酪,其實係一個綠茶芝士醬配窩夫食。
綠茶奶酪燒

2012-05-26
2012-05-28 11 views
一直都想去瀰月屋試下日式和果子, 不過就係提唔起勁專登去北角試.星期六去行街時無意中俾我見到原來尖沙咀都開左分店, 更係要來試下.餐牌只得字完全無圖片對我來講都幾困難.最後選左個一人拚盤 ~ 瀰月三色當中有一個湯果子我選左甘栗, 茶巾同葛軟滋.其實單睇名字完全估唔到係咩來.等左一陣一小盤既甜品就來, 賣相已經好吸引好精緻!湯果子有得選凍/熱, 夏天更係選凍啦, 初時仲會想像係好似港式糖水如栗子糊... 估唔到係一個好似清水加幾粒栗子, 睇樣就覺得唔好食..不過有時真係唔可以睇樣這一個湯果子好特別個甜湯唔算太甜內裡應該加左梅去煮所以帶少少酸酸地, 成個甜湯最失敗係甘栗, 栗子只不過係本土貨式煮得唔夠淋偏硬.葛軟滋味道同賣相都似台灣既羊羹, 配上黃豆粉一起食都唔錯, 清甜!最後茶巾用左二款既蕃薯打成蓉而成, 應該沒有加糖所以只食得到淡淡既蕃薯味道唔錯.環境都唔錯, 可能商場人流少店又係商場既角位, 地方都幾大, 店有榻榻米或木椅坐位選擇

餐牌只得字完全無圖片對我來講都幾困難.

等左一陣一小盤既甜品就來, 賣相已經好吸引好精緻!

2012-05-14 12 views
這店在天后時,有好多傳媒介紹,我已經好想去試一試。但天后始終對我嚟講太遠喇!近日朋友話我知尖沙咀開左分店,所以即刻去試下啦!這裏的環境同其他食店唔同,無實在的門口。但佈置真係好有日本feel。我同朋友三人叫左個瀰月三色及茶巾瀰月三色有湯菓子、葛軟糍、茶巾,湯菓子揀左紫薯糖水的紫薯唔係好淋,相信係想保持賣相,鍾意他們細心的將薑汁分開,客人可因自己口味而加多加少,個人覺得凍湯味道配埋薑汁啱啱好,唔會太甜。另外第一次食葛軟糍,有黑糖味及原味,醮上黃豆粉吃,質感爽口煙韌,好好味!夏天食啱食,好過食啫哩。茶巾係兩種甜薯,外表好靚,薯味重,亦唔會太甜,食得出是薯本身的甜味。如果同朋友食完飯嚟座吓都唔錯,食物味道唔錯,但個人覺得真係唔係好抵.
我同朋友三人叫左個瀰月三色及茶巾
茶巾
2012-05-09
茶巾
一個超級難忘的經歷,真係念唔到差到咁。女友各種甜品食了一啖就扁嘴但食物九流全場只有一位小姐做招呼和收錢埋單一共 $124個大洋,但連一杯水喉水都冇賣相非常唔惦,失卻了日本菜應有的風格。衰過一般的甜品館,睇到都唔想食。這個經典,可以從四款甜品醬中選擇三種 (焦糖、紅豆、黑芝麻或杏汁)。燉蛋完全唔掂,沒有 vanilla 的味道 (連香精都慳返) 和不夠滑,最大煲係D紅豆蓉變了都唔知道,照賣...只是一個包了酥皮的去皮蘋果和少許 pastry cream,內裹甚麼味道也沒有,而且蘋果很硬
氣氛十足
但食物九流
室內環境
全場只有一位小姐做招呼和收錢
餐牌
埋單一共 $124個大洋,但連一杯水喉水都冇
葛軟米茲 (莓味)
三色焦糖燉蛋
原個焗蘋果批
Other Info. : 不願置評,祝佢好運
2012-04-28
$62 (Tea)
2012-04-26 8 views
本來開心食完生日飯,搵個地方食下甜品傾下,但換來非常失望,d食物完全唔得,真係言語難以形容 叫左個醬抹奶酪燒只係幾塊餅乾(仲要係可以係supermarket可以買到既包裝餅乾)加一pat無抹茶味既醬,要$38而朋友仔叫嘅烤團團,等左15分鐘,以為會好正,點知同擦膠一樣總之中伏啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!唯一ok嘅地方係個decoration law
本來開心食完生日飯,搵個地方食下甜品傾下,但換來非常失望,
d食物完全唔得,真係言語難以形容

唯一ok嘅地方係個decoration law
2012-04-24
$40 (Other)
2012-03-18 20 views
其實想來這裡很久了但一直冇機會原本是去天后分店的但因沒有開店所以就去左尖沙咀這裡很有日本風情令我好像在從前的日本由於友人覺得open所以就沒有選這裡我們叫了兩個定食分別是白月三色及瀰月三色當中有個甜湯裡面有山藥好好味呀每款三樣燒丸子甜甜地幾好味豆腐很有抹茶味但友人超不喜歡所以我ko了福餅也滿好吃工作人員很nice教導我們呢希望可以有機會再去啦
其實想來這裡很久了

福餅也滿好吃

工作人員很nice教導我們呢

希望可以有機會再去啦
2012-03-18
$55 (Tea)
門口的紹牌
白月三色
2012-03-14 18 views
二月廿六日(星期日)久聞瀰月屋大名好一段日子,總是沒有抽身前往在尖沙咀開了分店,更大更就腳,以做日式傳統甜品為賣點,看過網友食評,知道店子裝潢很有日本懷舊風味,更加吸引我們決要一試!是日三時許,店子剛開門不久,人不多先看看環境坐下,心一直想著那出名的蘋果批,誰知店員告知暫缺唯有再看看餐牌,想試多種款式,店員介紹了白月三色一人前其實包含了多款甜點包括燒丸子伴芝麻醬,紅豆宇治豆腐和褔餅顏色鮮艷奪目,有紫色和白色兩種先用火槍將丸子輕輕燒了一會,面層帶點點焦脆吃下去,口感煙韌,但吃不出兩種顏色的丸子在味道上之分別點上芝麻醬吃,效果會更佳芝麻醬很香濃,比芝麻糊稠,應該說是芝麻膏吧!塗不完,單吃芝麻醬也很滿意芒果茘枝褔餅感覺滑溜,入口彈牙,味道鮮甜不做作無論是芒果或是茘枝味,味道也十分清新,很有吃生果的感覺紅豆宇治豆腐豆腐質地不太滑,吃落有點實豆腐黃豆味豐,紅豆和抺茶兩者都味道突出,唯口感有進步空間店子由裝修至食物都有日本特色掛著日本的朋友們可在此望梅止渴
二月廿六日(星期日)

久聞瀰月屋大名好一段日子,總是沒有抽身前往
是日三時許,店子剛開門不久,人不多
先看看環境
充滿日本特色的塌塌米
日本街頭的擺設
位置寬敞,坐得舒適
連橩的貼紙也是東瀛風
簡單的目錄
坐下,心一直想著那出名的蘋果批,誰知店員告知暫缺

唯有再看看餐牌,想試多種款式,店員介紹了白月三色
這道白月三色,一次滿足三個願望
一人前其實包含了多款甜點
包括燒丸子伴芝麻醬,紅豆宇治豆腐和褔餅
燒丸子配芝麻醬 - 燒丸子口感不錯
顏色鮮艷奪目,有紫色和白色兩種
先用火槍將丸子輕輕燒了一會,面層帶點點焦脆
吃下去,口感煙韌,但吃不出兩種顏色的丸子在味道上之分別
芝麻醬...正!!!
點上芝麻醬吃,效果會更佳
芝麻醬很香濃,比芝麻糊稠,應該說是芝麻膏吧!
塗不完,單吃芝麻醬也很滿意
芒果和茘枝味褔餅
芒果茘枝褔餅
感覺滑溜,入口彈牙,味道鮮甜不做作
無論是芒果或是茘枝味,味道也十分清新,很有吃生果的感覺
紅豆宇治豆腐 - 質地不太滑
紅豆宇治豆腐
豆腐質地不太滑,吃落有點實
豆腐黃豆味豐,紅豆和抺茶兩者都味道突出,唯口感有進步空間

店子由裝修至食物都有日本特色
掛著日本的朋友們可在此望梅止渴
2012-02-26
$28 (Tea)
這道白月三色,一次滿足三個願望
燒丸子配芝麻醬 - 燒丸子口感不錯
芝麻醬...正!!!
芒果和茘枝味褔餅
2012-02-17 1 views
雜誌報紙電視經常見到它的出現,無奈..天后太遠,人太多,失去了那股去的衝動。新開的尖沙咀店,雖然位於人流極少的Woodhouse,但總比過海好。一場來到,叫了燒丸子,顏色夠鮮豔,未食已經先興奮,食落煙煙韌韌,可以蘸上炒黑白芝麻或紅豆蓉,個人是偏愛芝麻的。另外,叫了期間限定的士多啤梨大福,粉紅色的賣相很girlish,包著紅豆蓉和原粒士多啤梨,食落感覺酸酸甜甜,好過癮。見隔雜台有燒紫薯和蘋果批,仲有一個綠色正方形的東東,賣相好吸引,可惜已食不落了.. 唯有下次再試。一間唔只得裝潢的甜品店,價錢亦算合理,難怪天后店人氣如此旺盛,但願在Woodhouse也能夠保持這一貫水準吧!

2012-02-13
2012-02-10 16 views
在天后的日式和子店瀰月屋,最近來到尖沙咀的活方商場內開設分店。老實說,只來過這商場數次,因為它的地理位置比較差,要找餐廳吃飯,附近有較大型的國際廣場或K11,想吃甚麼菜式也有不少選舉。加上活方商場內商店不多,絕不會貿貿然進內。這夜跟食友吃過開年飯,大家想拎合想找個地方吃甜點,便提議來到瀰月屋。瀰月屋位於商場的角落,來到門前,右邊是一排榻榻米座位,感覺比天后店的更寬敞。往內走,有多張木桌木椅,地方的確較大較舒適。而裝飾佈置,同樣充滿懷舊氣息,貼了不少舊海報及和風貼紙。一行多人,點了數款甜點共同分享,先是黑糖味葛軟滋,原想吃冬日限定的冬梅味,可惜已經售罄。正方粒的葛軟滋,$38,帶少許半透明,口感煙韌,配上抹茶粉,可按自己的喜好沾來吃。微微甘苦的抹茶粉與香甜的黑糖味也很相配,個人也挺愛吃。燒丸子,$38,熱烘烘的丸子表面充滿油光,一串三粒,紫白兩色相間著,外層燒得微微焦脆,入口煙韌軟糯,韌性比葛軟淺的高。單獨的吃丸子沒有甚麼味道,附上的有芝麻醬點來吃,但味道酸酸的,有點奇怪,芝麻味亦不夠香濃,個人不太愛。雲米花爆谷,點了店員推介的咖哩味,$35。黃色的爆谷,入口不夠香脆,有點軟稔,但帶著
雲米花爆谷,點了店員推介的咖哩味,$35。黃色的爆谷,入口不夠香脆,有點軟稔,但帶著濃郁的咖啡香,味道還算是不錯。不過吃爆谷,我還是較愛吃甜品的。
玄米奶凍,配上的是米通,取代了以往吃的奶酪燒。白色的奶凍上,有數粒金黃色的玄米作點綴,為雪白的表面帶來點裝飾。凍奶味道香甜,但質感未算十分滑溜,配上的米通亦沒有甚麼特別,帶點脆身及少許微甜。
白玉抹茶水羹杯,$35,由丸子、抹茶蒟蒻及紅豆蓉組成,蒟蒻帶點抹茶甘香,丸子沒有甚麼味道,點些紅豆蓉來吃才帶香甜,但口感同樣煙韌。整體配搭不算特別。
至於招牌甜點原隻焗蘋果批,原也想點來吃,但亦已一早售罄。聽到不少朋友對這蘋果批也有讚有彈,雖然味道上不算十分特別,個人吃過一次,蘋果帶著肉桂香,內裡藏著吉士醬,也喜歡吃,但以價錢來說的確有點貴吧。或許,找天來坐榻榻米,再吃蘋果批。

原來已經是前年的事了,記得 2010 年尾當位於天后的本店開幕時,瀰月屋的確引起了一眾甜魔的注意,可是當各人蜂湧而至品嚐後,評價卻不如期望,因而令自己有所卻步,加上地理上的先天性缺點,雖然店內環境的確吸引,但也未能挑起我到訪的意慾。到了最近從報章上得知,瀰月屋在尖沙咀開了分店,對住在九龍區的「檸茶」來說簡直是個大喜訊啊!瀰月屋的尖沙咀分店選址活方這個翻新形象後卻仍然未能改善人氣的商場,除了蘭芳園和自家烏冬較有人氣外,其他商店都缺乏人流,瀰月屋的進駐很可能會對這個商場增添一些活力。從商場正門一直往前走,走到盡頭右轉,再一直往前走到盡頭,經過自家烏冬和蘭芳園後,整個範圍便屬於瀰月屋了。首先見到的是該店的特色座位之一 - 榻榻米,再往內進便是專為不想脫鞋顧客而設的普通圓椅座位,同時包括兩個半開放的榻榻米房間,方便喜歡少許私隱度的顧客。到訪瀰月屋,當然不少得店內充滿和風的懷舊佈置,顧客們定必拿起相機和手機拍照一番,但可能礙於圖則和裝修的規限,整體環境並不及天后本店來得全神,未能令顧客有仿如置身日本的感覺。餐單早已被店方放置在每一張檯上,假如想要一張新的餐單作為留念,當然可以從掛在木柱上的那疊餐

瀰月屋的尖沙咀分店選址活方這個翻新形象後卻仍然未能改善人氣的商場,除了蘭芳園自家烏冬較有人氣外,其他商店都缺乏人流,瀰月屋的進駐很可能會對這個商場增添一些活力。

榻榻米
榻榻米房間
餐單早已被店方放置在每一張檯上,假如想要一張新的餐單作為留念,當然可以從掛在木柱上的那疊餐單中拿一張回家,反正對首次到訪的顧客來說也要好一段時間來消化一下各款甜品的內容和意思,例如 瓊脂月に錦果撰季節の餐巾 (不要以為真的是清潔用的「餐巾」啊!還要索價三十五元!
) 等,幸好友善的店員也毫不介意且滿帶笑容地逐一解說。

花了好一段時間,最後選擇了以下甜品
玄米奶凍
玄米奶凍 - 首先是給其「期間限定」的字眼所吸引,其次是玄米味的奶凍應該是「檸茶」首次遇見,因此便點選了這道甜品。賣相十分吸引,以與店內環境相當匹配的和風碗子盛載著奶凍,並放在盤子的一邊,另一邊則放上三片奶酪燒,以配上梅花圖案的紙張放在底部,整體感覺看起來相當舒適。
玄米奶凍
玄米奶凍的頂層有數粒香脆玄米,賣相上有「點睛」的作用,建議先吃一口沒有玄米粒的奶凍,感受那清新的純玄米奶凍味道,然後才連同玄米粒混在一起來吃,味道較濃和質感較硬的玄米粒跟奶凍形成強烈對比,令食客帶來兩種截然不同的風味和口感,加上附送的奶酪燒 (之後再次光顧則換上了米餅) 味道也不俗,絕對是「一個價錢,滿足你三個願望」的上佳選擇。
瀰月三色
瀰月三色 (一人前定食) - 是另一個可以「一個價錢,滿足你三個願望」的選擇,適合首次光顧和小試牛刀的甜魔,餐單上所列明的組合包括湯菓子葛軟滋餐巾 。從三個「三色」定食中選擇了這個,「餐巾」這個奇怪的食品名稱當然功不可沒,可是,原來「餐巾」是相當受歡迎的,點選之時已經售罄,幸好店員亦非常有彈性地提供一道任選甜品來作替補,是一個加分位。
山藥湯菓子
湯菓子是特濃北海道牛乳(湯)配上一款日式菓子,從 紫薯、赤豆、山藥、胡麻、甘栗 五款選擇中選了店員推介的山藥,原來是我們中藥用的淮山,一條條的鮮淮山浸在牛乳中,為一向認為淮山只有「中藥味」的形象帶來新鮮感,份量頗多,如正餐吃不飽可充飢;牛乳味道濃郁,熱飲更是冬日之選;附上一小瓶薑汁,建議喝過一半份量牛乳才加少許薑汁進去,可同時享受原味和薑味的北海道牛乳味道。

葛軟滋共有三款口味 - 原味、黑糖味 和 「冬之限定」的冬梅味,包括在定食內的是前兩者。葛軟滋很煙韌,甜度洽到好處,原味已能帶來驚喜,黑糖味則是錦上添花,但個人則喜歡原味多些。
燒紫薯
燒紫薯是餐巾售罄的代替品,賣相精緻,內層的紫薯顏色甚為鮮艷,吃一口發覺味道甚佳,甜度比一般蕃薯為低,上桌時還是熱烘烘的,是另一個「冬日之選」。
黑豆玄米抹茶
黑豆玄米抹茶 - 一向對抹茶類飲品有些期望﹐尤其是日式店子的出品﹐但這裡的抹茶飲品卻令人稍為失望。份量是頗大的 (當然也和價錢掛了勾)﹐浮在面層的黑豆 (黑芝麻) 和玄米份量也頗多﹐但可能是珠玉在前的關係﹐和玄米奶凍相比﹐被浸過的玄米味道流失了不少﹔抹茶色澤偏淡﹐味道亦如色澤般淡﹐明顯是水和抹茶的比例失衡有關﹐亦有失該店以「特濃」作掛帥的意義﹐是較為遜色的一環。
總括而言﹐除了抹茶飲品尚有改善空間外﹐瀰月屋尖沙咀店的甜品水準看來比天后本店開幕時有所改善﹐相信和店方吸取了當時負面的意見有關﹐是值得嘉許的地方﹐加上地 點比較方便﹐相信會吸引不少顧客前來拍照和品嚐。
店員的制服也很可愛啊﹗
Other Info. : 以上是「檸茶」首次到訪的食評﹐之後亦跟幾位甜魔再次到訪﹐品嚐了另外數款甜品和飲品﹐包括食友推介的[b]燒丸子[/b]和店方推介的[b]梅湯[/b],等水準亦同樣不俗,﹐相信短期內會再來品嚐其他款式的甜品。
$60 (Other)
燒紫薯
榻榻米房間