🍩Tiramisu Bagel -$48賣相同口感似髒髒包😆但質感比較硬身,幾花氣力去切開。Bagel較重咖啡味,亦有微微朱古力味🧐,酒味較輕;幸好有吉士醬沾住食,否則口感就較乾啦~🍵Iced Matcha Latte -$55抹茶味適中,不澀不苦,香濃奶味,尚算不俗。🫖Iced Hojicha Latte -$55解膩一流😂 香濃焙茶味,配上甜品享用非常合適。
🍩Tiramisu Bagel -$48
賣相同口感似髒髒包😆但質感比較硬身,幾花氣力去切開。

🍵Iced Matcha Latte -$55
抹茶味適中,不澀不苦,香濃奶味,尚算不俗。

🫖Iced Hojicha Latte -$55
解膩一流😂 香濃焙茶味,配上甜品享用非常合適。
2022-05-12 464 views
清Tiramisu存貨清到底了😆bookmarked咗好耐嘅樓上Café✨貝果同巴斯克都夠濃郁幾好食😋🥯Classic Tiramisu Bagel 💰HKD68 (Rating: 7.9/10)有意想不到嘅冷熱交融效果 Tiramisu淋醬偏液體狀 mascarpone為主 偏少少甜 而咖啡味bagel就熱熱的 切開有煙😍包體幾煙韌亦唔甜 平衡返醬嘅甜味 整體幾好食 唯一冇咁似tiramisu就係冇finger嘅elements 🍰 Thai Milk Tea w/ Milk Foam Basque Burnt Cheesecake💰HKD58 (Rating: 7.7/10)茶味好濃!回甘明顯 入口軟滑 奶蓋唔油膩 但對我來講冇特別加分 甜度適中 味道唔錯 不過我自己鍾意橙色啲嗰種泰茶 清新啲 呢個奶味偏重 Bagel同basque款式周不時都會轉 而且新穎 雖然夏天都未到 但已經好想等到冬天試佢個栗子Bagel🤣😙

Classic  Tiramisu  Bagel

Thai  milk  tea  basque  burnt  cheesecake

• Tiramisu  Bagel
  • Tiramisu Bagel
  • Classic Tiramisu Bagel
𝒘𝒆𝒍𝒄𝒐𝒎𝒆 𝒕𝒐 𝒕𝒉𝒆 𝒄𝒉𝒆𝒔𝒏𝒖𝒕 𝒔𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏 🌰𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘺 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘣𝘪𝘨 𝘵𝘩𝘢𝘯𝘬 𝘺𝘰𝘶 𝘧𝘰𝘳 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘶𝘤𝘩 𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦 🤎𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘦𝘯𝘫𝘰𝘺𝘦𝘥 𝘴𝘰𝘰𝘰𝘰𝘰𝘰 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘯𝘶𝘵 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘢𝘨𝘦𝘭, 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮𝘦𝘭𝘺 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘺𝘪𝘯𝘨!!𝗠𝗼𝗻𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗻𝗰 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹(𝘸/ 𝘴𝘩𝘪𝘻𝘶𝘰𝘬𝘢 𝘩𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘣𝘢𝘨𝘦𝘭, 𝘩𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘳𝘶𝘮 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘤𝘩𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘩𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵𝘴, 𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘯𝘶𝘵 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘢𝘯𝘥𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘯𝘶𝘵)𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘳𝘦𝘮𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳: 𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘯 𝘢𝘶𝘵𝘶𝘮𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘴𝘰 𝘣𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘨𝘰 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘦𝘵 𝘪𝘵 𝘸𝘩𝘪𝘭𝘦 𝘴𝘵𝘰𝘤𝘬 𝘭𝘢𝘴𝘵 ~~

𝗠𝗼𝗻𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗻𝗰 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹
我期待已久到訪這間日間專賣Bagel的咖啡店,而夜晚是酒吧。咖啡店自家製Bagel口味創新,仲不時推出期間限定款式。🥯Cheesy BagzelBagzel是貝果(Bagel)和德國鹼水麵包(Pretzel)混合而成,但口感乾硬,似叮乾左嘅隔夜麵包,Bagzel有香草味,芝士卻唔多亦唔濃,都幾失望。🥯Moon Bagel (期間限定)以咸蛋白蓮蓉做餡料的中秋限定貝果,非常創新,不過同樣地,Bagel質感較乾,不過甜甜地嘅白蓮蓉為Bagel加返一點口感。🥯Classic Tiramisu Bagel朱古力味bagel上面淋上厚厚嘅杰身奶油,再灑上大量可可粉,賣相吸引。Bagel裏面有朱古力醬,朱古力味突出,口感濕潤,三款bagel入面依款最好味。🍰Darjeeling Tea Burnt Cheesecake 相比貝果,巴斯克芝士蛋糕更出色,蛋糕表面有焦香味,芝士同紅茶味都好香濃,質感幼滑,再配埋海鹽奶蓋就錦上添花。當天有三款咖啡豆可選擇,我要了flat white,揀左帶有Earl Grey味的咖啡豆,偏nutty嘅口味,都唔錯。整體嚟講,咖啡同芝士蛋糕都值得一試,而Bagel創意滿分

🥯Cheesy Bagzel

🥯Moon Bagel (期間限定)

🥯Classic Tiramisu Bagel

整體嚟講,咖啡同芝士蛋糕都值得一試,而Bagel創意滿分,不過味道就有點失色。
2022-04-01 570 views
最近IG成日都俾個Tiramisu bagel洗版,所以今次就慕名而來食佢個招牌。******************************❣️Tiramisu bagel、cinnamon bagelBagel 包體似美式,比較有咬口,冇日式咁軟糯!Tiramisu bagel 外觀固然之係參考tiramisu,食落反而唔太似,可能係冇咗咖啡酒嘅味道。Bagel中間有一層溶化流心嘅朱古力。cinnamon bagel 有香濃嘅玉桂味,仔細留意仲有幾勁嘅豆蔻味😎每一啖都好似食緊肉桂卷咁😌******************************❣️Cold brew (Okinawa) & Matcha latteOkinawa: nutty 味非常出,連我呢個門外漢都好易辨識到,winey 就飲到少少,入口都圓潤舒服😌Matcha latte:朋友飲嘅,抹茶味都足夠,但唔可以話好impressive 😎

Bagel 包體似美式,比較有咬口,冇日式咁軟糯!
  • Tiramisu  Bagel
2022-03-27 462 views
一直都聽聞呢間Mono幾chill,所以趁經過中環就嚟試吓🤔平日都好多人,店內分室內、室外座位,大概三點後基本上都坐滿晒,一位難求😮如果星期六日去,基本上都係冇位😂佢哋嘢食Menu唔多選擇,主要以bagels為主,仲有幾款Cake🍰,都係以輕食為主打。今次試咗個Hotdog bagel,食落有少少硬,唔算好特別😞而飲品試咗杯earl grey,茶有得refill,都OK!服務態度算幾好!環境係幾Chill👌🏻

服務態度算幾好!環境係幾Chill👌🏻
2022-03-16 554 views
🍫朱古力金莎Tiramisu Bagel🍫$686/10【好睇唔好食】包體係係淡可可味,唔係好食到朱古力味🥸巿啲可惜,因為比較淡嘅味道有少少到喉唔到肺嘅感覺( ・᷄ὢ・᷅ )大部份嘅朱古力貝果都係有朱古力餡,所以佢單靠可可味唔足夠承托Bagel味道🧐咁佢嘅包汁又如何呢😆嗯… 因為佢嘅淡忌廉唔似睇佢睇上去咁濃郁,比唔上mascarpone cheese,佢稀薄得多🧀同埋冇酒味,反而最還原到tiramisu嘅係可可粒嘅氣息☕️無論係口感定係味道都上都係唔夠豐富😶‍🌫️作為bagel控,我覺得直接食提拉米蘇會開心啲🤤佢嘅包體都係偏普通麵包類,除咗表皮有少許拉扯力,其他都唔似bagel🥯🧀日本白味噌巴斯克芝士蛋糕🧀$587.5/10【特色味道】雖然話係巴斯克芝士蛋糕,我食落嘅感覺似紐約芝士蛋糕🤣冇乜巴斯克蛋糕嗰種焦香但味道非常之突出,係好有特色嘅鹹味!如果冇咗面頭嘅焦糖醬冚過芝士味嘅話,會更加突出🤤所以食食下我都撥走咗面頭嘅醬😛蛋糕嘅質地偏硬身,而餅底就有少少太碎同埋太甜😳但因為真係好有特色,所以都可以一試👍整體7/101️⃣太好啦,終於食到!🤤食到想食嘅嘢絕對滿足到心靈,但係失落係有少少失望🤏可能係自己
🍫朱古力金莎Tiramisu Bagel🍫$68
6/10
【好睇唔好食】

🧀日本白味噌巴斯克芝士蛋糕🧀$58
7.5/10
【特色味道】
日本白味噌巴斯克芝士蛋糕

整體7/10
1️⃣太好啦,終於食到!🤤食到想食嘅嘢絕對滿足到心靈,但係失落係有少少失望🤏可能係自己對佢嘅食物太有期望?我覺得食物方面佢係行創意同打卡路線多啲🎨見到Menu上面有好多好特色嘅bagel😍其他地方都搵唔到!
2️⃣除咗食物之外,當然仲有重點嘅咖啡同埋有得食shisha🍼今日去嘅時候都見到室外有人食緊,所以都聞着少少香氣咁食我嘅bagel🤣係一間好多元化嘅Café~
3️⃣環境唔錯耶!今日就因為疫情關係,所以人唔多🧍‍♀️但眼見佢位置都唔少,而且都坐得幾舒服,可以約朋友傾下計,不過係播Pop Music🎶我就未必可以chill到侃膝詳談幾個鐘🎤
4️⃣服務都ok! 有一個人好attentive!另一個就冇咁熱心,但都好有禮貌🧡謝謝款待!期待再次光臨!
2022-03-07
  • White  Miso  Basque  Burnt  Cheesecake
中环这些高高低低的楼宇里藏着不少城中热店,这家楼上Cafe,就是最近喝到的一家好店。要不是在Open rice上种草,平时从这条街上走过再多次也不会发现。·光线明亮,座位舒适,基本每桌底下都配备了插头,对久坐一族还是很友好,露台花园适合打卡,不过10月份来依然很晒。·咖啡和茶的选择都很丰富,被手冲价格劝退转而点了美式,是好喝的,放在中环也是拿得出手的水准,要说有一点不完美,就是风味太突出了,整体喝起来少了点埃塞的清爽。·【SOE美式】,两款SOE都是埃塞的豆子,选择了日晒处理的,葡萄一般的酸甜活泼地落在舌尖上,一股丰润多汁往味蕾深处渗透。·它家的食物在社交媒体上比咖啡还要火,主打手工贝果和巴斯克芝士,有很多脑洞大开的有趣口味,比如广岛烧Bagel和Chai Tea Bagel。·其实咖啡水准完全可以单飞,但选址对人流量不太友好,所以想到以食物来出圈还是一个挺聪明的决策。
2021-10-01
| ᴍᴏɴᴏ ʟᴀʙ Tiramisu Bagel ($58)估唔到tiramisu同bagel係咁夾🤤鋪面既mascarpone cheese好厚好味😋但咖啡味唔算太重 加埋煙煙韌韌既bagel一齊食好夾!🥰❤️ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10Bagzel Bagel ($48)稍嫌佢既bagel硬左少少 食落有啲乾身 不過中間有真係有墨西哥腸係入面 面頭亦有啲cheese 食落既口感同味道都算豐富~ 有啲似pizza味bagel🤣ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10Darjeeling Cheese Cake ($58)個人唔係特別好大吉嶺茶 所以唔係特別鍾意佢既味道 但係cheesecake食落都相當軟滑 加埋奶蓋一齊食 味道都不錯😽鍾意大吉嶺茶既可以一試ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10
| ᴍᴏɴᴏ ʟᴀʙ

Tiramisu Bagel ($58)

估唔到tiramisu同bagel係咁夾🤤
鋪面既mascarpone cheese好厚好味😋

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10

Bagzel Bagel ($48)

稍嫌佢既bagel硬左少少 食落有啲乾身
不過中間有真係有墨西哥腸係入面 面頭亦有啲cheese
食落既口感同味道都算豐富~ 有啲似pizza味bagel🤣

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10

Darjeeling Cheese Cake ($58)

個人唔係特別好大吉嶺茶 所以唔係特別鍾意佢既味道
但係cheesecake食落都相當軟滑 加埋奶蓋一齊食
味道都不錯😽
鍾意大吉嶺茶既可以一試

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10
2022-02-07 259 views
一直bookmark這間cafe,看到很多ig post介紹它的茶系甜品,而且感覺很科幻(?)😂前一陣子去完大館不算太餓,剛好過來喝咖啡吃一些輕食~cafe是樓上舖,平日不算多人,分了戶外和室內區域,室內的裝潢顏色配搭很「lab」🙈食物選擇都頗多,而且會經常更換,每款都超想吃❤️1+1 $60第一次嘗試1+1,就是espresso+奶啡,Ethiopia水洗的咖啡豆果香比較突出,中間還會散發甜蜜的味道,要感受咖啡豆的味道要先喝espresso,讓舌頭習慣其味道後再和滑溜的奶啡,個人來說這個價錢是相當實惠👍🏻👍🏻Morning Wine Coldbrew $60coldbrew對我來說一直都是為了解渴和單獨品嚐咖啡體感的選擇,這款豆用來做coldbrew後真的有一種morning wine的酒香,不會喧賓奪主卻一直停留延伸,相當有驚喜的一杯咖啡。Chai Masala Bagel $48本身都想吃鹹bagel,但見到chai又放棄不了,它還混合了lotus biscuit(我超級喜歡的一款餅),所以一定要試😍😍 bagel比較硬身,建議一上桌儘快吃,要用刀切開都比較難,不過醬料令bagel

1+1 $60

Morning Wine Coldbrew $60
Morning Wine Coldbrew

Chai Masala Bagel $48
Chai Masala Bagel

本身都想吃鹹bagel,但見到chai又放棄不了,它還混合了lotus biscuit(我超級喜歡的一款餅),所以一定要試😍😍 bagel比較硬身,建議一上桌儘快吃,要用刀切開都比較難,不過醬料令bagel加了不少分,甜甜的lotus醬中有芝士的鹹味補充,令整體不會太甜,配上cold brew是不錯的組合。

Darjeeling Cheesecake $58
Darjeeling Cheesecake

這個burnt cheesecake絕對是吃過最好吃的top 3!首先size算大,上面有一層微鹹的芝士奶蓋作為醬料點綴,奶蓋非常稠,讓你可以更集中感受這個組合的味道,芝士蛋糕本身的茶香亦非常香濃,間中還會咬到茶葉碎,這份濃濃的茶味會讓你自自然然想把整件蛋糕吃完,不過因為很大件,真的需要最少兩個人一起分,但絕對是推薦甜品
2022-02-05 408 views
#lunch #中環 #bagel 4個人試晒4款Bagel(=´∀`)人(´∀`=)太幸福了!最特別係年糕Bagel,好似麻糬咁軟軟糯糯又甜甜地,推薦!Cheesy Bagzel 🥨🥯 Matcha Tiramisu Bagel 🍵🥯 Ginger Chinese New Year Cake Bagel 🧧🥯 (左一)Lobster Bisque Bagel with Mixed Herbs Cream Cheese 🦞 🥯 (右下)
#lunch #中環 #bagel

Cheesy  Bagzel

Cheesy Bagzel 🥨🥯
Matcha  Tiramisu  Bagel

Matcha Tiramisu Bagel 🍵🥯

Matcha  Tiramisu  Bagel
2022-02-01 159 views
👉🏻Tiramisu Bagel $58Bagel唔算好煙韌 但外層好脆加上tiramisu d cream同少少苦澀嘅可可粉味道啱啱好 ⭐️7/10👉🏻hot dog bagzel bagel $48都係頂層好脆 同普通腸仔包嘅唔同就係食得出嘅bagel質感可惜包底好燶同埋呢個價錢... 個人覺得未係好特別🤭⭐️6.5/10👉🏻hojicha latte $55
👉🏻Tiramisu Bagel $58

同埋呢個價錢... 個人覺得未係好特別🤭
⭐️6.5/10

👉🏻hojicha latte $55

2022-01-01 213 views
我們大概下午五時到達,等了一陣先至有位。本來係想嚟食Tiramisu Bagel,可惜嚟到嘅時候已經賣晒。最後我哋叫咗Hot Dog Bagzel Bagel & Thai Milk Cheesecake。本來話Bagzel係Bagel & Pretzel嘅合體,估唔到其實係一個硬嘅腸仔包。Thai Millk cheesecake 好好食,奶茶味非常之香!👍🏻職員好細心咁幫我哋切開咗個Bagzel,不過可惜我嗰份嘅腸仔太短,我一拮起個包,條腸就跌走咗😢餐廳分為室內同埋室外兩部份,我本來以為只有室外會提供水煙,但原來室內都會有客人享用。對煙味敏感嘅朋友仔要留意喇。
我們大概下午五時到達,等了一陣先至有位。
Hot  Dog  Bagzel  Bagel  &  Thai  Milk  Cheesecake
2021-12-29 186 views
呢間好多人都介紹過,所以我地就試下佢既招牌~💟 Tiramisu Bagel $58 (9/10) 呢個Bagel係我同我朋友都最鍾意食嘅,因為真係好香,好重Tiramisu味。而且兩者好夾,我食完個Bagel之後係咁食佢啲醬,回味無窮。💟 Monc Blanc Bagel $68 (8/10)呢個就喺Tiramisu比較之下稍微遜色,但係個人認為都係好食嘅,因為栗子味好香,口感軟綿又有咬感。💟 Peru 75% Single Origin Chocolate $50 (7/10)呢杯Choco都好似佢所講比較richy,好想Choco味。 但個人認為唔算特別,而且搭上bagel會少少膩。💟 Goji-Elderberry Tea $60 (7.5/10)呢杯朋友點的,上黎berry果香真係好勁,但飲落就冇乜味,不過如果搭配Bagel就啱啱好~聽佢哋講係用真既berry去磨,感覺得出佢既真材實料,不過我frd就話欣賞無能😂 總結,飲嘢就可以唔洗叫,但係Bagel控好值得一去~因為我地夜晚去,所以比較少人,唔鍾意多人建議夜晚去,呢度氣氛正的。
呢間好多人都介紹過,所以我地就試下佢既招牌~

💟 Tiramisu Bagel $58 (9/10)

💟 Monc Blanc Bagel $68 (8/10)

2021-12-29 110 views
平日路過中環工作,聽朋友介紹過呢間cafe既bagel,於是就去試吓。扶手電梯上到大館就行返落去,過條馬路就到。要行入一棟舊樓搭lift上7樓,cafe裝潢乾淨又cozy,最吸引我既係有戶外位置坐~ 點了一杯cold brew 同一個潮式蔥油芋泥bagel,本身企咗一陣唔知食cheese pretzel/bagel好定呢個,見佢寫「new」就試下啦~店員幫忙加熱後,bagel外脆內軟,係幾好味😋 cold brew 都ok,可以一嘗! Thank you Mono Lab for making a morning full of bad news better~ :’)
平日路過中環工作,
聽朋友介紹過呢間cafe既bagel,
於是就去試吓。
扶手電梯上到大館就行返落去,
過條馬路就到。
要行入一棟舊樓搭lift上7樓,
cafe裝潢乾淨又cozy,
最吸引我既係有戶外位置坐~
點了一杯cold brew 同一個潮式蔥油芋泥bagel,
店員幫忙加熱後,bagel外脆內軟,
係幾好味😋
cold brew 都ok,可以一嘗!

Cold  Brew
2021-12-29
TakeAway
$108 (Breakfast)
Cold  Brew