2022-05-09 66 views
尖沙咀天文台道附近有間幾高質既小店,主打外賣吐司同咖啡,睇得出係好用心經營既小店。吐司主打有三款,分別係ham+cheese,avocado +ham,同埋avocado,本身都中意食cheese 所以揀左ham+cheese同埋avocado+ham。先講佢個吐司,由於外賣左一段時間先食,但因為有烘過,唔會濕哂變左個包好林,塊Cheese 有料到,同塊ham好夾,但食哂又唔會好”漏”,睇佢普通食材,但味道好好,而且格耐左先食都keep到,真心正。另外,牛油果加火腿又係勁夾,牛油果加左d調味易入口左,如果平時唔係食開牛油果呢個都可以接受,因為牛油果調左味同埋塊ham都夾到,成件事又係勁健康。飲品叫左chocolate cream同埋coconut brew,chocolate cream 好smooth,好有朱古力味但唔係話太甜配埋個包幾refreshing,另一杯椰子水咖啡,估唔到個味係咁清新,夏天熱辣辣飲杯一定透心涼,味道幾特別但又接受到,唔錯既組合。最後,雖然店仔細細但絕對高質,見佢好小吐司既選擇但一食落去就知唔係hea你,無論包,火腿,牛油果都唔係就咁夾埋就攪掂,背後可以要調下

最後,雖然店仔細細但絕對高質,見佢好小吐司既選擇但一食落去就知唔係hea你,無論包,火腿,牛油果都唔係就咁夾埋就攪掂,背後可以要調下味,搵下邊種芝士先夾到,火腿又要有小小味道。再加上飲品,所有飲品係用靚料,見到佢沖咖啡既奶,椰子水既牌子,咖啡豆等等都係用番一流既用料,所以先沖調到一流既飲品。仲想讚多點,因為主打外賣,外賣既餐盒,飲品杯,包裝等等都係有心思,成件事你係睇得出每個步驟都有用心去諗過,可能睇落唔太起眼,但試過一次你就會係多方面都滿意。
2022-05-06
TakeAway
$100 (Lunch)
2022-04-28 69 views
早收工所以同朋友去食返個tea 再行下先返屋企發現佢上面會轉色幾靚雖然細細間但裝修都幾靚地方細細,但好多打卡位睇睇menu先通常都係飲開latte 而朋友揀咗Flat whiteLatte 好飲飲哂至於flat white 朋友都話好飲,而且個拉花好靚我哋每人都叫咗一份Balance toast 非常有誠意,麵包係烘過有搽牛油🧈而且食落仲熱同脆非常適合係附近返工嘅OL健康得嚟又好味牛油果🥑都切得好靚而家夠熟夠淋好香
早收工
所以同朋友去食返個tea 再行下先返屋企

發現佢上面會轉色幾靚

雖然細細間但裝修都幾靚

地方細細,但好多打卡位

睇睇menu先

通常都係飲開latte

而朋友揀咗Flat white
Iced  Latte

Latte 好飲
飲哂

至於flat white 朋友都話好飲,而且個拉花好靚

Balance  Toast

我哋每人都叫咗一份Balance toast

非常有誠意,麵包係烘過有搽牛油🧈
而且食落仲熱同脆

非常適合係附近返工嘅OL

健康得嚟又好味

牛油果🥑都切得好靚
而家夠熟夠淋好香

Iced  Latte
Balance  Toast
2022-04-27 40 views
呢間位於尖沙咀嘅咖啡店絕對係小編嘅Top3 coffee😋嗰位難得經過當然要叫返杯醒醒神啦🥰 Latte with oat milk個人認為一定要加錢轉oat milk,飲得出會有勁明顯嘅分別,燕麥奶濃郁突出,令啡嘅味道大大提升~ 呢杯iced latte賣相唔錯😍睇到個漸層,飲落偏fruity,啡味道唔會過酸/苦,對小編黎講恰到好處🥰🥰飲完即刻覺得叉左下電咁!Chocolate Muffin下晝未食飯決定加個多muffin🤣 當日供應3款味道,我揀左朱古力味,加熱後有微微流心,朱古力控一定鍾意🍫食落都幾鬆軟~ 不錯不錯!

Latte with oat milk

Chocolate Muffin

2022-04-26 21 views
今日係星期二仲有好幾日先放假, 要令每一日都過得更開心當然要食一個好既breakfast令自己有個good start啦😬不嬲都中意一的小coffee shop, 因人情味較重同埋有種以前係外國exchange既感覺😊而呢間小小既咖啡店, 裝修十分簡約而且舒適, 整個店舖一目了然, 店員細心咁介紹食物, 好窩心❤️1/ Balanced🥪 $42簡簡單單叫一個Toast, 有齊牛油果同ham, 的確好似佢個名咁balance, 均衡嘅飲食👍🏾多士本身toast過十分脆口, 而牛油果生熟度岩岩好, 配埋Ham黎食冇得輸😋2/ Iced Mocha☕️ $48係呢個咁熱既天氣🥵, 真係要飲凍飲, 呢到選用日本既奶, 奶味道特別濃郁, 而佢地整既Mocha咖啡味較重(不過係睇當日選用既咖啡豆種類), 岩哂我呢日唔係幾夠精神🤩另外佢地仲有賣muffin, 下次要試埋佢先得😋

1/ Balanced🥪 $42

2/ Iced Mocha☕️ $48

另外佢地仲有賣muffin, 下次要試埋佢先得😋

2022-03-14 59 views
嚟介紹下特色cafe喇☕️!今次想同大家分享嘅係位於尖沙咀嘅特色cafe Mood Coffee😗。發現我好似呢排都係介紹尖沙咀嘅餐廳🤣,不過都證明咗尖沙咀真係有好多值得關注嘅餐廳啊😋!環境方面☝🏻餐廳嘅空間唔算話好大,不過就勝在細得嚟都依然有mood chill住食🥳。因為餐廳主要都係用自然光☀️,所以喺餐廳影出嚟嘅相都真係幾靚㗎📸,而我就特別鍾意餐廳門楣上方嗰個會變色嘅燈箱❤️🧡💛💚。雖然餐廳唔算大,但依然設有兩個堂食嘅位置🧁🍰。我覺得坐喺度食嘢真係可以享受到難得嘅MeTime😌。食物方面✌🏻#HealthyToast($42)去到cafe就點都要試返啲招牌嘢食先啦🤩,而呢間cafe嘅招牌嘢食非Toast莫屬啦🥪。今次我叫咗份健康版嘅多士👾。講返賣相先,我覺得份多士真係打卡一流,個包裝同份食物都夠晒吸引🙌🏻。同埋牛油果片嘅份量真係好足夠🥑,可以覆蓋埋塊火腿添👍。絕對一份夠健康嘅食物!#三重朱古力肉桂焦糖流心鬆餅($28)個人覺得朱古力味都真係幾濃🍫,仲要真係做到流心嘅效果!一啖Muffin,一啖朱古力醬咁食真係好滿足😈。不過我覺得比起朱古心流心,個焦糖效果就冇咁突出啦。食完都唔太覺得個M
嚟介紹下特色cafe喇☕️!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#HealthyToast($42)

#三重朱古力肉桂焦糖流心鬆餅($28)
個人覺得朱古力味都真係幾濃🍫,仲要真係做到流心嘅效果!一啖Muffin,一啖朱古力醬咁食真係好滿足😈。不過我覺得比起朱古心流心,個焦糖效果就冇咁突出啦。食完都唔太覺得個Muffin有焦糖化🤐,不過整體都算好食!

#黑芝麻杏仁奶($45)
我第一個反應就係杯嘢啲配色真係好靚🤤。黑同白嘅配色,仲要帶有啲流動嘅效果😇,近睇就好似件藝術裝置咁🤣。講返味道先,我覺得黑芝麻同杏仁奶都算幾夾,唔會話有其中一面搶咗個焦點🤪。不過如果大家去試嘅話,就唔好學我咁痴線揀凍飲啦。👾

👉🏻整體我覺得佢算係一間比較chill嘅細cafe。如果大家想體驗下慢活生活嘅話,不妨可以試試😙。

(後記:之後呢個page嘅產量應該會開始下降,冀望各位foodie同鍾意食嘢嘅朋友都要繼續食好啲。日子再難,都毋忘要食好嘢!)

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
2022-03-02 75 views
經過呢間細細嘅Mood coffee, 見佢啲野整得幾精緻,就諗住試下佢嘅toast,因為望落去都真係幾好咁。佢地嘅飲品種類都唔少,食物方面就唔太多,有啲cookies, Muffin同個樣好嚟引嘅Toast!揀左野飲之後忍唔住都係叫埋個toast 食啦!Toast 有3個選擇: Balanced, Healthy 同Traditional試左個Balanced, 好正呀!佢個toast係有香草同蒜蓉味架,加埋牛油果呢個super fruit,仲有火腿,真係好夾,仲覺得可以食多件!飲品都唔錯,叫左杯ice latte 同Mocha latte,無論賣相定口感都好好,mocha分量適中,岩岩好,飲完真係會有Good Mood haha!鋪頭係得一個坐位嘅,所以都係take away 去附近Chill!

揀左野飲之後忍唔住都係叫埋個toast 食啦!

2021-12-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Breakfast
2022-02-23 43 views
係附近bk左staycation,行過見到呢間迷你形既coffee shop🤣 一眼望落入去,得兩個位,外面都有少少位放下咖啡企下,應該都係做外賣多。外賣盒設計幾好,係拉出黎,又唔會焗住哂,杯既設計都幾靚👍🏻吐司 Balanced 💰42牛油果🥑 火腿反正幾款價錢一樣,呢款多料d緊係試下,麵包都幾厚身,拎到番酒店仲熱熱地,牛油果係熟的,口感可以👌🏻Dirty Coffee 💰42細細杯但幾有咖啡濃香味,唔酸,慢慢每啖飲都好正。-Matcha Soy 💰46唔想飲咖啡所以揀抹茶豆奶,有驚喜,唔會飲到抹茶粉,豆奶味都好夾好飲👍🏻👍🏻-餐廳: Mood Coffee 地址: 尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖

吐司 Balanced 💰42
牛油果🥑 火腿

Dirty Coffee 💰42
細細杯但幾有咖啡濃香味,唔酸,慢慢每啖飲都好正。
Matcha Soy 💰46
餐廳: Mood Coffee
地址: 尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖
經過漆咸道南既大街見到呢間第一眼就比佢招牌吸引到叫mood既coffee shop.當中mood既O上加上2點眼睛令整個logo帶點調皮感.Coconut brew 將自家製冷釀既冰咖啡配搭上椰子水,第一次試呢款咁新鮮既配搭!咖啡及椰孑水製造出2個分層,上層帶住深啡既焙煎咖啡而下層帶出清晰通透既椰子水cold brew超級打卡able.咖啡帶出濃厚咖啡自身香氣,味道帶住陣陣酒香及榛果香.椰子水帶出椰子清香,味道清甜清爽,配上咖啡後令咖啡帶出天然甜味,配搭相當有驚喜!Balanced一大片超軟熟厚多士抹上少少牛油後加上一片火腿及大量牛油果後最後灑上胡椒令整個味道更惹味.厚多士香軟帶點牛油香,配上鹹香既火腿及清新creamy既牛油果令整個配搭更平衡,作為一俗早餐或下午茶啱啱好.

Coconut brew

Balanced
Tea
  • Balanced
  • Coconut  brew
2022-02-05 35 views
「咩話?年初四咁嘅樣?」「年初四,假又放完,錢又駛晒,工又要翻,點會好樣呢?」呢段對話細個睇笑到肚痛,大過睇完全笑唔出點先可以鼓勵下自己?緊係黎cafe文青一下返工前黎到呢間位於尖東漆咸道附近cafe 飲杯咖啡,食個靚早餐好好享受半假日生活今天嘅人唔多,所以街道上面都好靜,以坐喺呢一度就可以享受到休閒嘅生活味道入邊嘅格局真係好有旅行氣氛餐牌都有唔少嘅選擇,我好想享受吓咖啡生活,另外可以嗌一杯冰飲佢哋都有Toast供應,我見唔少上班族,或者住附近嘅人,都會特登嚟買杯咖啡或者Toast外賣而作為慢活生活嘅我,梗係好想享受下假日氣氛啦,所以我選擇咗堂食睇吓幾chill~我哋叫咗一個Traditional Toast, 入面有鹽醃Ham同芝士做餡料,咬落去嘅味道真係一流,上面仲有香草同胡椒調味,都係一個唔錯嘅選擇另外我哋仲嗌左Balance Toast, 入面以火腿同埋牛油果作為餡料,牛油果嘅香濃同口感好夾火腿,一齊食仲好有健康嘅感覺,但一啲都唔油膩我覺得好正我哋叫咗杯Flat white, 好香嘅咖啡豆味,而且店員好細心幫我哋拉花,喺呢個天氣同埋假日嘅閑情逸致,真係好好嘅享受Cranberr
「咩話?年初四咁嘅樣?」
「年初四,假又放完,錢又駛晒,工又要翻,點會好樣呢?」

呢段對話細個睇笑到肚痛,大過睇完全笑唔出
點先可以鼓勵下自己?緊係黎cafe文青一下

好好享受半假日生活

入邊嘅格局真係好有旅行氣氛

睇吓幾chill~

Cranberry Lemonade,一杯我好鍾意嘅清新凍飲,配埋多士一齊食簡直就好似外國嘅生活咁
水果嘅甜度配埋梳打一齊,真係啱啱呀

如果有時間又方便,可以嚟到呢間Cafe度試吓佢哋嘅咖啡同多士,絕對係超乎想像嘅好食同埋享受嘅感覺

2022-01-23 36 views
位於尖沙咀既小店 採用黑白裝修格局 而鋪位細 專做外賣 除左飲品 店舖仲有toast同muffin買🤩-✨Matcha Soy ($46)店鋪以豆奶取代鮮奶 飲落好fresh 味道好rich🤤🤤一路飲都會有豆香味 甜度亦適中✨balance toast ($42)Toast係有牛油果同火腿餡 牛油果份量好多😍店員仲好細心咁問洗吾洗幫手叮熱 做早餐一流😛
✨Matcha Soy ($46)

✨balance toast ($42)
2022-01-21 32 views
係附近返工嘅朋友講起,知道有呢間小小coffee shop,雖然唔易發現它,但黑白色嘅設計,加上真係好飲,見有唔少人幫襯😊Balanced Toast $42因為友人話一定要試呢個toast,就行完山過嚟買。Avocado + Ham嘅厚多士,睇相都幾靚仔,點知食咗一啖發現:oh my god!點解咁好食!牛油果超級正,creamy得嚟好軟滑,配火腿堅一流。面頭灑咗d香草,帶出少少鹹香;加上件厚多士,唔簡單,好好味亦好夠飽。Flat White $42因為做完運動唔想吸收咁多奶,就揀呢杯Flat white,呢度整得幾到位,啡味偏重,又飲到少少奶味👍🏻而且呢度嘅咖啡自家烘焙,出面飲唔到架😬

Balanced Toast $42

Flat White $42
  • flat  white
  • balanced  toast
2022-01-18 30 views
Coffee Time @MOOD Coffee今日行街行到好攰,路過漆咸道南天文臺道之間,正想搵間coffee shop坐低休息吓,就見到有一間店舖細細,但裝修幾型格,主要做外賣為主嘅Mood Coffee ,但係都有兩個小座位,可以坐低飲杯咖啡,休息吓。睇睇Menu,咖啡種類應有盡有,咖啡的奶類仲可以轉燕麥奶,豆漿或者杏仁奶,配合依家市場嘅需要,而食物主要以輕食為主,分別有三款Toast 和幾款鬆餅。我坐低點左一杯Ice Mocha 同埋一件Ham and Cheese Toast ,座位係對住街既,所以好啱我😎,期間不停有人買外賣,雖然店舖小小,但係都幾多人幫襯👏🏻🥤▪️Ice Caffe Mocha $48朱古力味適中,咖啡非常香濃及細滑而且一啲都唔甜,小姐姐冲得好好飲🥪▪️Traditional Toast $42 Ham and Cheese 即叫即做,喺店舖已經聞到烘多士同埋芝士嘅香味,多士搽左牛油即烘,夾住最傳統嘅芝士同埋火腿,簡單好味,特別值得一讚係用嚟裝住Toast 嘅紙盒,包裝精美,Size啱啱好,拎住食亦都唔會整污糟隻手✨鍾意飲咖啡嘅朋友,行過
Coffee Time @MOOD Coffee

🥤▪️Ice Caffe Mocha $48

🥪▪️Traditional Toast $42
Ham and Cheese

✨鍾意飲咖啡嘅朋友,行過路過都可以幫襯下
這裏的咖啡沖得唔錯,值得回頭的小店✨

🏛Mood Coffee
📍尖沙咀漆咸道南81號南海大廈
地下E號鋪
2022-01-09 30 views
前排去左呢間咖啡店,真係細間到經過左都唔知,好彩行過聞到香濃嘅咖啡味先至搵到佢🤣主要做外賣,座位都只係得一個,不過剛好有得坐就食埋野先再行。🔸Caffee Latte☕️簡簡單單叫左杯Latte,咖啡底比較nutty,都幾大杯。🔸Balanced Toast 🥑佢有三款多士,我就揀左又有牛油果又有火腿呢款,牛油果鋪滿厚多士,火腿加咗啲黑椒調味,都唔錯! 見到其他人share好似都有啲蛋糕、muffin咁,應該可以問下店員。好推薦喺附近返工嘅朋友可以去買杯咖啡試吓😎📍#MoodCoffee (#尖沙咀美食)尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖

🔸Caffee Latte☕️
簡簡單單叫左杯Latte,咖啡底比較nutty,都幾大杯。

🔸Balanced Toast 🥑

好推薦喺附近返工嘅朋友可以去買杯咖啡試吓😎

📍#MoodCoffee (#尖沙咀美食)
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下E號舖

2022-01-08 37 views
同friend想出尖沙咀飲咖啡,發現原來天文台道8號附近開咗間mood cafe。雖然地方偏細以外賣咖啡為主,但岩岩好有兩張凳,可以坐喺度堂食。Mood Coffee店如其名,就等我哋好即興咁試下啦~ Dirty Coffee (+$8 轉Oat milk)今次叫咗杯dirty試下。Dirty即係最後先落咖啡,當咖啡滲落下面嘅凍奶時,除咗睇落髒髒的,仲有個漸層效果,保留番咖啡既香味同奶的醇厚感。不過我哋掛住傾計冇即時飲,可能都影響咗個質感,飲到燕麥奶味較多。大家下次嗌多次記得盡快飲啊!另外一提,呢度燕麥奶、杏仁奶或者豆奶嘅,都係外國進口牌子,唔係cheap嘢。Dirty Tea ($46)構思幾特別,有啲似港式奶茶溝咖啡變鴛鴦嘅概念。面層coffee外,底層嘅茶可以揀earl grey/honey bush或者english breakfast tea. 飲落味道清新,特別係Earl grey嘅茶味好獨特,加埋咖啡嘅甘甜味,好特別。呢度嘅咖啡杯插畫都好得意㗎。有少少可惜嘅係杯嘅size唔大,冇得升級; 同埋因為係外賣杯,睇唔到入面嘅漸變打卡效果。Toast ($42) Traditio

Dirty Coffee (+$8 轉Oat milk)

Dirty Tea ($46)

Toast ($42) Traditional

Cheese幾香濃,夾咗喺ham入面,每啖咬開塊火腿都會爆芝士。加上係喺火腿上面灑咗黑椒碎調味,整體鹹香感覺都出嘅。

Toast ($42) Balanced

三款都好易分: 有菜(Healthy)即係加牛油果,有肉即係加ham and cheese,而Balanced就即係兩樣都有啦。加咗牛油果感覺再清新啲。同埋牛油果係飽肚類superfood,食完滿足曬,Lunch都唔洗食啦。

一路坐都見唔少人買咖啡外賣,似乎都係呢頭coffee shop嘅熱門選擇之一。
2022-01-07
Breakfast
時間過得好快啊一年又完結了(⊃。•́‿•̀。)⊃♡︎𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸這家位於尖沙咀街頭的咖啡店主要做外賣店面很小,只有兩個座位咖啡挺好喝的下次來試試他們的𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢
時間過得好快啊
一年又完結了(⊃。•́‿•̀。)⊃

♡︎𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸

這家位於尖沙咀街頭的咖啡店主要做外賣
店面很小,只有兩個座位
咖啡挺好喝的
下次來試試他們的𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢