2024-04-18 75 views
餐廳按人頭收費,我哋揀咗$198嘅肉蟹餐,包咗七款海鮮、六款自選配料同埋煮粥要用嘅時蔬等。今次嘅海鮮有沙白、肉蟹、蟶子、鮑魚、魚片、鮮蝦同埋蜆,份量都幾多。按次序我哋淥咗啲沙白同蜆先,食落冇沙,非常之鮮甜,唔使點醬汁都已經好好食肉蟹睇啲蟹膏都知正,肉質新鮮爽滑;鮑魚大大隻,彈牙爽口;魚片冇骨,相當脆口;啲蟶子同蝦都幾大隻,整體上全部海鮮都好新鮮,份量亦都多,抵食自選配料幾款式都幾靚幾吸引,連花膠片都有,我哋就揀咗肥牛、黑毛豬腩片、韭菜豬肉餃、醬爆瀨尿牛丸、松露香菇貢丸同魚腐竹卷。呢個時候個粥底鍋已經有陣海鮮嘅鮮甜味,啲肥牛用粥底淥一淥,又滑又香!佢嘅丸類亦都好出色,醬爆瀨尿牛丸一咬落出就有醬汁流出嚟,中間塞滿餡料食完火鍋料之後職員就會幫我哋加粥膽、蛋漿、豬油渣同菜脯等嘅材料,再撈埋本身已經落咗喺粥入面嘅芋頭、南瓜同粟米,就成為味道同口感都好豐富嘅海鮮粥。整體嚟請「滿粥」海鮮鍋用料新鮮,價錢公道,環境企理,食完真係超滿足!

2024-04-10 36 views
話說老豆想食粥底火鍋,朋友介紹黎呢間小店真心抵食。肉蟹餐$198/位,無味精日本珍珠米粥底又唔油,健康好多。價錢平但d料超新鮮,雖然小店但好整潔,而且發現佢d餸料全部洗得好乾淨。沙白、細蜆、大蜆係最正,唔點醬料都好好食;d蝦大隻仲識郁,鮑魚、肉蟹係大隻又爽口;今日嘅魚係龍躉,好鬼厚肉超鮮。套餐自選六種火鍋料,基本上樣樣都幾好食,我揀咗大大粒嘅雲吞、蜂巢豆腐、豬肉片、肥牛、油麥菜、淮山。最正係雲吞同豆腐,雲吞足料豆腐吸湯都好食。最後店員幫我地煮粥,會撈走多餘餸料,加粥膽、蛋漿、豬油渣、菜脯、冬菜,個粥好香滑,份量多到食極都有。

海鮮
蟶子、蝦、龍躉肉
淮山、蜂巢豆腐、雲吞、油麥菜
肥牛
2024-04-10 46 views
我和朋友前兩天去滿粥吃火鍋,點了招牌的順德粥底海鮮火鍋套餐。海鮮食材非常新鮮,包括彈牙的蝦、肥美的蟹膏、鮮嫩的魚肉、鮮甜的貝類等,讓人大飽口福。肉類和蔬菜也毫不遜色,肉質鮮嫩,蔬菜清脆爽口,為火鍋增添了更多美味。鮮香濃郁的順德粥底滿粥的順德粥底是這家店的靈魂所在。粥底是用上等米和新鮮食材熬製而成,米粒都煮到開花,綿滑濃郁,鮮味十足。在火鍋的過程中,粥底會吸收各種食材的鮮味,變得更加香濃美味。我們在涮完海鮮和肉類後,還把所有配料都加進粥底裡,煮成一鍋美味的粥,以日本珍珠米煮成粥水,絕無味精及油分。店家更每天到巿場選購新鮮海鮮,我地享用完海鮮後,更可一嚐匯聚了精華的海鮮粥。粥底的鮮香完美地融合了各種食材的味道,讓人回味無窮。

鮮香濃郁的順德粥底
粥底的鮮香完美地融合了各種食材的味道,讓人回味無窮。
2024-04-02 24 views
未試過粥底火鍋,成日經過呢間滿粥順德粥底火鍋,今晚就決定入去試下。 果然係海鮮火鍋,佢就只有2個海鮮餐簡,蟹餐同龍蝦餐。自己係鍾意蟹多啲,就簡左蟹。 一黎到都好多料,2款蜆,都成10隻,仲識郁既新鮮蝦,鮑魚,大肉貝,魚片,然後再自由簡6款餸。 我就簡左肥牛,黑毛豬肉片,魚腐腐竹,蟹柳,白蘿蔔,油麥菜。 再跟南瓜,芋頭粒,粟米做最後落既粥底料。佢地既海鮮真係好新鮮,落煲煮都有跟足佢指示既時間煮,其他地方食可能煮好後會縮細,或唔新鮮就冇咁多蜆食,但佢地竟然冇,煮好後仲好鮮甜,仲要蜆殼冇沙,真係好正。 魚片好大塊,蝦都好爽口。 最正係蟹,啖啖肉,好大隻,而且煮完蟹同蝦後,成煲粥底就香好多。最後,老闆再攞左飯,菜餔,同蛋去再煮個粥,真係超正。 開頭以為唔係好多,但其實食落都幾多。
最後,老闆再攞左飯,菜餔,同蛋去再煮個粥,真係超正。
開頭以為唔係好多,但其實食落都幾多。
2024-04-02
Type of Meal
Dinner
2024-03-31 1479 views
每日香港都係變化萬千!剛剛有朋友搬去奧運站奧海城附近!原來有好多新嘅大廈建成環境都幾優美!參觀完佢屋企,我老友帶去一間位於大角咀嘅海鮮粥店!大約行5分鐘就到海鮮粥店!超方便!我哋大約6:00就去到!好在之前我朋友book咗!坐咗冇幾耐就爆滿了!肉蟹餐$198提供時令七款海鮮首先,花甲、蜆超級新鮮,而且仲冇沙添!活活跳的蝦!有鮑魚、肉蟹、蟶子、龍躉魚片!所有海鮮都非常新鮮,而且鮮甜!每一款海鮮都好彈牙爽口!最後仲可以任揀六款火鍋嘅配料!雞件肉質細嫩⋯⋯黑毛豬豬腩片肉質香濃!口感幼嫩!手工鮮蝦雲吞非常鮮味!蝦肉新鮮!韭菜豬肉餃,我覺得係最好味嘅!必選!最後加埋黃金響鈴、唐生菜!非常滿足!粥底份量都幾多⋯⋯加咗粟米🌽和南瓜🎃豬油渣、蔥粒⋯⋯最後淋上滑蛋⋯⋯唔使講都知道幾和味⋯⋯非常滋味⋯⋯
每日香港都係變化萬千!
剛剛有朋友搬去奧運站奧海城附近!
原來有好多新嘅大廈建成環境都幾優美!
參觀完佢屋企,我老友帶去一間位於大角咀嘅海鮮粥店!

大約行5分鐘就到海鮮粥店!超方便!

肉蟹餐$198

提供時令七款海鮮

首先,花甲、蜆
超級新鮮,而且仲冇沙添!

活活跳的蝦!有鮑魚、肉蟹、蟶子、龍躉魚片!
所有海鮮都非常新鮮,而且鮮甜!
每一款海鮮都好彈牙爽口!

最後仲可以任揀六款火鍋嘅配料!

雞件肉質細嫩⋯⋯

黑毛豬豬腩片肉質香濃!口感幼嫩!

手工鮮蝦雲吞非常鮮味!蝦肉新鮮!

韭菜豬肉餃,我覺得係最好味嘅!必選!

最後加埋黃金響鈴、唐生菜!
非常滿足!

粥底
份量都幾多⋯⋯
加咗粟米🌽和南瓜🎃豬油渣、蔥粒⋯⋯最後淋上滑蛋⋯⋯

唔使講都知道幾
和味⋯⋯非常
滋味⋯⋯
  • 肉蟹餐
2024-03-27 26 views
尋日同朋友嚟到呢間好抵食嘅粥底火鍋,冇諗過呢個價錢可以食到咁多海鮮。我哋叫咗兩個肉蟹餐,每人只係198蚊,竟然可以有七款海鮮,入面仲要包括鮑魚蝦聖子等等,樣樣都非常新鮮鮮甜,啲蝦上枱嘅時候都仲郁緊~食完海鮮之後可以再任選六款配料,配料方面啲嘢嘅質素都唔錯,鮮蝦雲吞爽口,牛丸都好夠味。之後再加上一啲佢哋包咗嘅粟米、蘿蔔啊等等,最後就係最期待嘅環節。用呢個咁鮮甜嘅湯底,職員會加埋粥膽、雞蛋、蔥、芫荽等等,整咗一碗香好食嘅海鮮粥出嚟,海鮮粥又軟綿又甜,雖然已經好飽但都食晒XD一晚呢個價錢可以食晒海鮮、配料同海鮮粥,真係好滿足啊!😆
2024-03-25
2024-03-22 37 views
鍾意食粥底火鍋嘅朋友一定唔可以錯過,呢間餐廳嘅海鮮絕無欺場,大大份之餘又好新鮮。有招牌孖寶餐、龍蝦餐同肉蟹餐,中間價位可以試到新鮮海鮮,性價比都幾高🦀🦞今次我哋揀咗肉蟹餐($198),套餐豐富,已經包咗7款時令海鮮、6款自選火鍋配料、3款粥底配料、仲有我哋最期待嘅海鮮粥!時令海鮮有沙白、蜆、鮑魚、大肉蟹、基圍蝦同魚、沙白。餐廳好貼心,有教客人每款海鮮需要烹調嘅時間,等啲海鮮唔會過熟,又保持到鮮味。鮑魚同基圍蝦好新鮮,上枱嗰陣仲會郁。沙白同蜆類份量都唔少,煮一陣已經全部開晒,一啲沙都冇。最有驚喜嘅係大肉蟹,蟹肉新鮮實淨,仲有啲蟹膏添😍火鍋配料選擇都唔少,有肉類、餃子類、丸類、雜類同菜類。美國肥牛同豚肉片份量都唔少,冇雪藏味,肥牛仲有啲油脂味,正!估唔到餐廳有養顏花膠,好新鮮同爽口,花膠索晒海鮮嘅味道,好入味。食到差唔多,就可以倒埋粥底配料入個煲到,有粟米、南瓜粒同芋頭粒。店員會過嚟幫我哋加米,配埋菜脯同蛋汁去煮粥,啲粥吸收晒海鮮嘅精華,超級鮮甜,絕對係成餐飯嘅精髓😍滿粥順德粥底海鮮火鍋 📍大角咀杉樹街2-16號金基大廈地下G7號舖

滿粥順德粥底海鮮火鍋
📍大角咀杉樹街2-16號金基大廈地下G7號舖
2024-03-16 19 views
鍾意食海鮮粥嘅一定唔可以錯過呢間餐廳,佢哋嘅招牌「肉蟹餐海鮮粥」簡直超級吸引,價錢好抵,性價比極高,套餐包括有有多款海鮮,全部都非常新鮮,所以煮出嚟嘅粥非常鮮甜。🍲套餐包括咗七款嘅時令海鮮,有沙白、大蜆、魚肉、基圍蝦、鮑魚、聖子、蟹等,值得一讚嘅係店員會提醒每一款海鮮需要煮幾耐,所以可以自己落手落腳試吓煮,同時又唔使擔心會太熟。我最推薦嘅係鮑魚,非常鮮甜而彈牙,另外,聖子都非常爽入另外聖子都非常爽口。🫶🏻而自選火鍋配料亦非常豐富,我地就揀左美國肥牛、黑毛豬腩片、韭菜豬肉餃、薑汁皮蛋貢丸、日本蟹棒、魚腐竹卷。特別推薦薑汁皮蛋貢丸,爽口彈牙,一啖嚐到薑嘅香氣,非常創新特別🍲。煮粥時店員加入粟米、紅蘿蔔、芋頭三款配料令粥更加有層次感,蔬菜嘅自然清甜味道同粥汁互相融合,更顯鮮味🌽。

2024-03-10 867 views
$198 一位有肉蟹套餐好彩有同朋友嚟食,因為要兩位起的。套餐包括七種海鮮( 店家會揀時令新鮮嘅海鮮俾你) ,今次我哋有得食大大隻嘅肉蟹,個蟹鉗非常巨大食得好爽快。店家仲提供海鮮所需烹飪嘅時間,海鮮唔會過熟,熟到恰到好處! 海鮮有沙白、鮮蝦、聖子、鮑魚 鮑魚、花甲 、 鯇魚片同埋肉蟹。 食完海鮮其實已經好飽好滿足😌當中鮮蝦非常新鮮,上枱時候還在郁動😳六種火鍋配料 可以自由選擇,選擇種類很多,蔬菜類菇類肉類丸類都有。 我哋試咗佢嘅自家製鮮蝦雲吞,肉類試咗佢嘅黑毛豬肉,牛肉。 二人份量啱啱,唔會太少,亦唔會太多食唔晒。 牛肉味道香濃。自家製雲吞太大粒,蝦肉新鮮🥰🍤食到差不多,服務員會拿出芫荽雞蛋等食材幫忙烹調 海鮮粥底😆 粥底非常鮮甜,雖然好飽,但係都係忍唔住不停食😆因為粥底實在太好味了😉而且金黃色好吸引 🤩呢間海鮮火鍋粥底非常抵食! $198 每位已經食到好多食材
$198 一位有肉蟹套餐

好彩有同朋友嚟食,因為要兩位起的。

呢間海鮮火鍋粥底非常抵食! $198 每位已經食到好多食材

• 肉蟹餐
  • 自家製鮮蝦雲吞
2024-02-09 91 views
大角咀打邊爐都有十幾間,喺奧運站行10分鐘有間粥底火鍋。平日都幾多熟客幫襯,坐位主要卡位。海鮮餐有龍蝦餐包括七款即劏海鮮,六款自選火鍋配料,蔬菜同海鮮粥。份量都好足夠,每款海鮮都有教煮幾多分鐘,例如鮑魚係3分鐘,入口剛剛好,鮑魚質感軟身。聖子都新鮮,彈牙。肉蟹同海蝦晶凝通透,對於小店處理海鮮油這種新鮮嘅程度,實在驚喜。食咗海鮮同火鍋配料之後,waiter 會幫你煮粥,充滿着海鮮精華,再加入南瓜粒,芋頭粒,蔥花,香噴噴。
2024-02-03 86 views
一直聽聞呢間舖頭好好食,早排有個朋友喺新蒲崗總店食完,喺社交平台出post,話啲海鮮非常鮮甜,吸引到我都好想試吓。今日咁啱出開黎大角咀,5:30pm 做完嘅,見到間餐廳唔使等位,就梗係要試吓啦😋好彩做到,去到6:30左右已經坐滿晒,當中聽到有幾台仲係預先訂枱嘅….心想:原來呢間小店係要訂枱㗎 !原本眼看四周冇乜裝修,又好平實,唔係好明點解咁多人嚟食….但一開始有海鮮嘅時候,見到啲蝦仲好生猛,我已經有啲期待。第一轉食蜆,超級鮮甜好味!第二轉再食聖子的時候,不但沒有沙,而且口感爽滑鮮甜,正!之後嘅蝦同蟹多膏,而且鮮甜,有一刻驚自己睇錯價錢,$198 for person or set? 鮑魚及魚片都好好味,淨係海鮮我覺得應該都可以再光顧。另外,我哋點咗d丸,冇諗過啲牛丸都好濃郁,牛肉芝士丸及松露貢丸都好正,雲吞及魚餃,我個人覺得一般。肥牛都好食😆不過,最正的是我們沒有想到他原來仲有飯膽、菜譜及油渣、蛋漿等,最後食嘅海鮮飯先係最正,我地食咗差不多7碗,清哂!我好掛住個粥…真係超正!而且性價比超級高!!!

鮑魚及魚片都好好味,淨係海鮮我覺得應該都可以再光顧。

我好掛住個粥…真係超正!而且性價比超級高!!!
2024-01-31
$100 (Dinner)
  • 極品海鮮粥
今次行過呢間食店,見到Menu上嘅海鮮打邊爐就即刻入咗去。一坐低,環境幾乾淨,等得唔耐就開始落單。湯底嘅粥水夠胡椒味,暖笠笠好過癮😍。我選咗花甲、蜆肉、鮑魚呢啲海鮮,每樣都新鮮過Market嘅水準,花甲啲肉彈牙惹味,食得我心水直流💦。特別係肉蟹,呢個必試!蟹肉肥美,吸晒粥底嘅精華,美味得滯!配料上面,選咗肥牛同黑毛豬,肥牛十足水準,薄切得啱啱好,咬落去滑溜溜嘅。豬腩片同牛丸都唔差,尤其係豬肉餃,口感爽,肉香四溢,仲有炸魚皮出奇地嘟嘴!最後嗰盤瑤柱粥仲渣得嚟金黃香郁,真係食到暖笠笠,正到唔得喇👌!整體嚟講,這家店嘅食物賣相同味道都正,服務態度又好。食個肚脹脹,但係又唔覺得係肉重,呢種輕鬆享受真係硬菜中嘅Soft食!下次再嚟,肯定再揼個肉蟹餐,唔浪費自己嘅胃!🥳🥣👍

而家既天氣最啱約朋友去打邊爐傾下計,大家又好想食海鮮,揀左間位於大角咀既粥底火鍋,比較近奧運地鐵站,不過都要行十分鐘,好彩訂左位店舖不大,但職員都好快安排我地入座。餐廳有幾款海鮮套餐,我地就揀左肉蟹餐,上菜速度都好快,好快就可以開餐。仲有教學教點樣煮海鮮既次序同時間,有時我地掛住傾計,職員都會幫我地加水同提我地煮既時間,好貼心。我地點左個肉蟹餐,本身套餐包6款配料,我地另外再叫左雪梨海底椰,唔太甜幾好飲。海鮮都好新鮮,特別係隻肉蟹,份量好足,好鮮甜,其他海鮮都好好味。同朋友食完海鮮之後,再食埋6款配料,有肥牛、響鈴、生菜、鮮蝦雲吞、花膠同埋牛丸超級滿足,職員再幫我地煮粥,加左d 配料落去,真係食到好飽,不過個粥就略為淡味,鮮甜味不足,整體今餐都好滿意,下次會再同朋友黎食!

店舖不大,但職員都好快安排我地入座。

2024-01-16 26 views
返到嚟家鄉大角咀約朋友食飯,天氣凍特別想打邊爐,咁啱經過呢度有粥底火鍋,$198就有邊爐加海鮮,抵!。🤣跟餐可以揀六款火鍋配料,打邊爐一定要有肉食,所以我哋揀晒三款肉類,另外再加咗花膠,油麥菜,同埋雲吞;加埋七種海鮮,兩個人食已經非常豐富🥰七款海鮮配料都幾滿意,新鮮而且有鮮味。跟住枱面嘅指示,每樣嘢跟時間淥,果然出到嚟,又唔會太老,啱啱好食到鮮味!特別要讚沙白同蜆都好鮮味,乾淨冇沙,淥一陣就食得,正👍另外嘅配料都好唔錯,打邊爐邊少得肉🤤牛肉、豬肉同埋雞件都唔錯,雖然未至於上等,但以$198呢個價錢,已經冇投訴

另外嘅配料都好唔錯,打邊爐邊少得肉🤤

2024-01-11 19 views
大角嘴真係好多好嘢食👀今日放工就食咗順徳好出名嘅粥水火鍋🍲平時比較多係食蒸氣海鮮鍋,粥水火鍋係第一次🤓肉蟹套餐配7款海鮮+6款自選火鍋配料🍽️非常豐富而且價錢唔貴 ($198/1位) 👀個人覺得性價比好高✨沙白 2分半鐘超級鮮甜😋沙白非常有驚喜🤩✨細蜆 2分半鐘份量非常多,完全冇腥味✨蟶子大大隻蟶子🤩私心最鍾意✨鮑魚 3分鐘飽魚好彈牙👍🏻✨肉蟹 10分鐘 呢個餐嘅主角絕對係肉蟹,本身冇預過咁多肉🤨成隻手掌咁大嘅蟹咬落啖啖肉,真心好抵食✨基圍蝦 2分鐘有6隻,蝦肉都算彈牙✨魚片 2分鐘4片魚片,厚度適中,肉好嫩滑✨自選配料方面,選擇同份量都算多😮味道冇咩特別,黑毛豬腩片有驚喜👍🏻👀厚度適中而且好鮮嫩✨另外有粟米,南瓜粒🎃芋頭粒✨食哂海鮮同配料後會有店員幫手加入粥膽、蛋漿、豬油渣、芫荽、菜脯、冬菜、蔥花等滾,攪拌下就熄火食得👍🏻💯蛋漿令粥更加澀,菜脯好爽口,想要調味料嘅話可以自己去醬料吧拎😜雖然前面嘅配料同海鮮其實已經好飽,但呢個粥味道非常香濃同充滿海鮮嘅精華,好有滿足感💯非常豐富嘅一餐👍🏻✨整體性價比真係好高,平時出街食海鮮都唔平,今餐有7種海鮮,包埋啖啖肉嘅肉蟹都只係人均$220有找😮另

沙白 2分半鐘
超級鮮甜😋沙白非常有驚喜🤩

細蜆 2分半鐘
份量非常多,完全冇腥味

蟶子

基圍蝦 2分鐘
有6隻,蝦肉都算彈牙

魚片 2分鐘
4片魚片,厚度適中,肉好嫩滑

另外有粟米,南瓜粒🎃芋頭粒

整體性價比真係好高,平時出街食海鮮都唔平,今餐有7種海鮮,包埋啖啖肉嘅肉蟹都只係人均$220有找😮另外店員會主動幫手,餐廳亦都有提供計時器俾大家😙好貼心,唯一係餐廳位置比較遠,但如果去大角咀嘅話不妨一試🤪