2023-01-04 80 views
🔹️月半堂🔹️今日同朋友於荃灣西站落車,天氣好舒服同朋友慢步海旁,吹住海風唔經唔覺就行到海濱花園,找到一間不太起眼隱世日式小店《月半堂》,價格親民🥢上腹牛五花肥牛片火鍋 ($78)壽喜燒湯底配盛合有齊蟹柳、蜆、芝士竹輪、金菇、芝士腸、魚蛋、椰菜、嗚門卷及裙帶菜,材料都好豐富,仲可以選擇跟日本珍珠米或稻庭烏冬。呢個天氣真係岩食翻個暖粒粒既火鍋🍵玄米茶玄米係店家親自炒過既,帶出香濃既玄米味,新鮮清甜而不澀,值得來一試🥢迷你大阪燒 ($33)一上台見到跳舞既柴魚片,真係好吸引店家已經細心地將大阪燒一分為四,方便我地進食,熱騰騰的大板燒口感外層酥脆內層軟嫩👍
🔹️月半堂🔹️

🥢上腹牛五花肥牛片火鍋 ($78)

🍵玄米茶

🥢迷你大阪燒 ($33)
一上台見到跳舞既柴魚片,真係好吸引

2022-12-29 628 views
月半堂 📍:荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘📞:+852 6460-5605💲:~HKD80/head for dinnerFood quality✔️:丹麥無激素豚肉片火鍋、明太子薯條👌🏼:雙份丹麥無激素豚肉片總結:😋一間離荃灣市區極遠嘅日式飯堂 說實話樓下有間應該會經常幫襯 價錢非常合理 人均80蚊就食到邊爐同日式小食 難怪閒日晚上都坐無虛席 ‼️😋相信大家都好耐無食過吉xx嘅一人火鍋 呢間絕對係間好嘅替代品👍🏼壽喜燒湯底配上蟹柳 蜆 芝士竹輪 金菇 芝士腸 赤板魚旦 椰菜 鳴門卷 裙帶菜同豚肉片或牛五花(二選一)🈴️仲有得揀珍珠米或烏冬 $72嚟講滿意有突 至少di u打對手😋明太子薯條🍟$38又係抵食之作 蟹籽同蛋黃醬都多 明太子味都出 不過朋友喜歡食粗薯條 我本人就愛幼身 不過青瓜蘿蔔就各有所愛 撇除呢啲都值得叫嘅😋以小店嚟講已經係好有裝修 加埋老闆好友善 親力親為 加分🤤🤔️另外+$10要咗雙份豚肉片 我覺得份量男性就未必夠 但女士就肯定冇問題👌🏼🤔️由於本人係特登去食會有點小失望 食嘅嘢絕對係出面都容易揾到嘅嘢 不過價錢抵食 食物
月半堂
📍:荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖
🚗:中環地鐵D2出口 步行5分鐘
📞:+852 6460-5605
💲:~HKD80/head for dinner

Food quality
✔️:丹麥無激素豚肉片火鍋、明太子薯條
👌🏼:雙份丹麥無激素豚肉片

總結:

🤔️由於本人係特登去食會有點小失望 食嘅嘢絕對係出面都容易揾到嘅嘢 不過價錢抵食 食物唔錯 又係黃店 絕對收貨同唔會破口大罵🤣

🤔️跟餐叫咗玄米茶 玄米係老闆自己額外炒過 好香 不過飲嗰時有啲邐迆 因為會不斷飲到一粒一粒嘅玄米 如果隔住會好啲🤏🏼

• 丹麥無激素豚肉片火鍋
  • 明太子薯條
2022-12-22 96 views
今次👦🏻👧🏻就去咗探索荃灣嘅神秘國度(對👧🏻嚟講) - 海濱花園!原來屋苑內都有小店,就係主打日式食物嘅月半堂!估唔到價錢仲要好親民👍🏻。🌟雙份上腹牛五花(肥牛)老闆介紹岩岩先推出嘅一人火鍋🍲套餐,$80幾蚊就有雙份肉量嘅一人火鍋,湯底用上壽喜燒湯底,配料就有芝士竹輪、蜆、日式魚片、芝士腸、金菇,再有個主食:烏冬。話到明係牛五花就緊係好似五花腩咁,脂肪同肉層次分明。整體上感覺幾似某連鎖店嘅一人火鍋。🌟極上燒牛肉飯燒牛肉用上嘅醬汁好惹味,牛肉亦唔會太韌又入味,係一個撈飯一流嘅餸菜;至於飯就有加上飯素👍🏻,味道都係唔錯。🌟玄米茶天氣凍👦🏻👧🏻都揀咗飲熱玄米茶,炒米粒香氣撲鼻,味道芳香。

🌟雙份上腹牛五花(肥牛)

🌟極上燒牛肉飯

🌟玄米茶
天氣凍👦🏻👧🏻都揀咗飲熱玄米茶,炒米粒香氣撲鼻,味道芳香。
2022-12-21 60 views
月半堂 地址: 荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖荃灣民宅區有間CP值幾高嘅日式小店🤩,估唔到又比我發現到。上腹牛五花肥牛片火鍋🍲$78真係估佢唔到,肥牛大大塊好夠滑溜🤩而且牛肉味濃郁,咬落爽口😚,CP值幾高,加上好重份量嘅昆布海鮮湯😋,淡淡得好濃郁好入味。炭燒竹輪明太子烏冬🍝$60大大卷竹輪和大大份烏冬非常厚身彈牙順滑😎,食落口感好Cream明太子醬忌廉味好足😍,加上面頭洒上魚子同紫菜絲更加增加烏冬口感😝。香蔥沙律脆雞🐣$38炸脆雞肉質Juicy一啲都唔鞋口,再加上自家紅胡椒醬🤭辣辣地,真無估唔到咁Match,好邪惡幾惹味呀😍。甘栗紫薯🌰$20紫薯餅都幾有驚喜,啖啖食落口唔單止有紫薯甜味🥳,仲有一粒粒細細粒嘅甘栗,好有口感😎。玄米茶🍵+$8玄米茶味道好清香,入口啖啖都有玄米粒咬口😛。#nicefoodie荃灣—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodi
月半堂

荃灣民宅區有間CP值幾高嘅日式小店🤩,估唔到又比我發現到。

上腹牛五花肥牛片火鍋🍲$78

炭燒竹輪明太子烏冬🍝$60

香蔥沙律脆雞🐣$38

甘栗紫薯🌰$20

玄米茶🍵+$8
玄米茶味道好清香,入口啖啖都有玄米粒咬口😛。

#nicefoodie荃灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食 #美食 #荃灣美食 #打卡  #荃灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處  #日式  #日本
📸月半堂男朋友樓下開咗新餐廳終於唔係普通屋村茶記竟然係日式料理黃店💛💛💛當然要試一試裝修屬於鋪頭細細比較溫馨四圍都放咗唔同既figures👉🏻餐廳主打丼飯 炸物🍴鹽燒鯖魚 配白飯 $52💛8.5/10鯖魚唔算多骨魚皮燒至香脆 但魚肉依然軟滑鹽燒口味令鯖魚食落更鮮更惹味🍴芝士漢堡排 配白飯$58💛8/10油香十足 表面仲配以熱熔芝士份量都幾大 男仔都唔會唔夠飽*以上兩款食物均可加飲品升級成套餐附送前菜|漬物|麵豉湯👉🏻麵豉湯一啲都唔求其 加入咗蜆同鳴門卷🍥另外再加咗為食好最中意既炸物🍴芝士年糕 $22 2件💛8.5/10價錢非常吸引 平時出面食都要成40-50蚊即叫即炸 外皮唔會炸到成啖油😌開咗呢間鋪之後 又多個藉口去男朋友屋企玩為食妹仲偷聽到老細話準備緊一人火鍋不日上映🤣🤣🤣🤣📍 荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖#wwh食勻荃灣#wwh日本菜#wwh必食之選
📸月半堂

#wwh食勻荃灣
#wwh日本菜
#wwh必食之選
2022-12-15
$100 (Lunch)
雖然呢間餐廳唔近荃灣市中心落腳喺偏遠少少嘅屋苑🏡不過其實對面就係巴士同小巴站 就算懶行路 都幾多車到🚌而且出品絕對係用心之作價錢唔貴 值得大家走多一步黎試吓🫶🏻.👉🏻本身主食會跟飯 但記得加多$8跟餐咁就有埋前菜、味噌湯同飲品😉前菜嘅麻辣裙邊惹味開胃味噌湯入面居然會有蜆仔 誠意滿滿😳飲品比起汽水 更推薦自家烘焙玄米茶味道清香 淡而不澀🍵.🍴芝士漢堡扒 $58 💛8.5/10漢堡扒肉味香濃 厚身多汁加埋芝士一齊食 邪惡更上一層樓🧀配菜係滿滿嘅菜絲沙律同醃蘿蔔清爽解膩 平衡返食咗咁大舊肉嘅罪惡感🥗.🍴鹽燒鯖魚 $52 💛9/10用鹽可以辟除腥味之餘 烤後更帶有鹹香燒得恰到好處 保留鯖魚油脂充足嘅特質🐟香氣撲鼻 油油嫩嫩啱哂撈飯另可以滴兩滴檸檬汁或豉油 更添風味🍋.🍴芝士年糕2件 $22 💛9/10即刻炸起熱辣辣上檯咬開芝士仲係軟心狀態配埋煙韌軟糯嘅年糕 超好食😋.同老闆傾計講起知道佢地過幾日仲會新推出一人火鍋🍲相信又會係cp值爆燈之選天氣咁凍 真係心思思又想再去食多餐🤤
雖然呢間餐廳唔近荃灣市中心
落腳喺偏遠少少嘅屋苑🏡
不過其實對面就係巴士同小巴站
就算懶行路 都幾多車到🚌
而且出品絕對係用心之作
價錢唔貴 值得大家走多一步黎試吓🫶🏻
👉🏻本身主食會跟飯 但記得加多$8跟餐
咁就有埋前菜、味噌湯同飲品😉
前菜嘅麻辣裙邊惹味開胃
Lunch
  • 鹽燒鯖魚
  • 芝士年糕
2022-12-13 386 views
💯今次呢間餐廳真係臥虎藏龍呀🉐️佢哋位置雖然喺荃灣一個唔起眼嘅地方📍但係個日我哋去度餐廳已經坐無虛席🪑我哋仲等左一陣位添😅🐽吉列三元黑豚拼吉列廣島蠔 $88🌈喜歡香口嘅我超愛日本菜裏面嘅吉列做法🔥呢個吉列三元黑豚拼吉列廣島蠔真係啱曬我嘅口味🔥炸黑豚嘅炸粉口感同平時出街食嘅🈶️好大分別😍佢哋嘅炸粉唔單止係薄薄的👍而且炸粉仲好幼滑🔥炸出黎嘅黑豚又香又脆口呢👍👍呢個價錢仲🈶️埋吉列廣島蠔🦪性價比高💰真係勁抵食、水準超班🥳🥳🐔大阪風竜田掦炸鷄$52🌈唐掦炸雞大家就成日食🔥但係佢地呢度嘅炸雞做法係比較少見嘅「竜田掦」🐔呢個炸粉係店主特別order返黎👍所以口感同出面食開嘅好唔同🉐️鷄醃得好入味🔥用呢個炸粉炸完嘅鷄併埋一齊真係特別好有咬口🥳而且粉薄又脆卜卜🔥抵食🈯️數爆燈✅💯🌈 +$8 升級套餐:🔸前菜:呢個帶子群邊好粗狀💯加埋個汁我就勁喜歡呢👍🔸漬物:醃咗嘅蘿蔔味道酸酸又唔係好甜👍而且仲勁爽口✅送飯一流❤好開胃👍🔸味噌湯:呢個味噌湯🈶️好大隻有殻嘅蜆架❤正呀🥳🔸熱玄米茶:呢個價錢可以🈶️呢杯咁香嘅玄米茶🔥重點係真材實料唔係茶包❤真心係好有誠意呀🥳🥳🍡迷你章魚燒 $28/6粒 🌈我哋係勁鍾意食章魚燒架🍡所以見

🐽吉列三元黑豚拼吉列廣島蠔 $88

🐔大阪風竜田掦炸鷄$52

🌈 +$8 升級套餐:

🔸前菜:呢個帶子群邊好粗狀💯加埋個汁我就勁喜歡呢👍

🔸味噌湯:呢個味噌湯🈶️好大隻有殻嘅蜆架❤正呀🥳

🍡迷你章魚燒 $28/6粒

🌈我哋係勁鍾意食章魚燒架🍡所以見到🈶️都一定會叫黎試吓😍今次我哋揀咗明太子醬添🔥yummy yummy🥳🥳
  • 吉列三元黑豚拼吉列廣島蠔
  • 大阪風竜田掦炸鷄
2022-12-10 61 views
半條蒲燒鰻魚 Grilled Eel with Rice (M) $58.00加飲品升級套餐 Upgrade to set 前菜、漬物、味噌湯 Appetizer, Pickles, Miso Soup +$8.00半個鰻魚控必點鰻魚,擺盤十分精緻,葉子🍃上放上溫熱的鰻魚還有小小漬物半碟。日式米飯🍚上有口感脆脆的飯素,拌勻飯吃增加口感,小朋友吃一定很喜歡。炭燒竹輪明太子烏冬Grilled Chikuwa with Mentaiko Udon $60.00加飲品升級套餐 Upgrade to set 前菜、漬物、味噌湯 Appetizer, Pickles, Miso Soup +$8.00真心大大卷竹輪😂😂,烏冬非常彈牙,口感順滑,一碗大大份的非常滿足。煮法亦很特別,平時吃湯煮的,但這個是白汁底,有一種日式混合西式烹調的感覺,煮意十足。朋友大讚漬物好吃,十分開胃。日本小番薯🍠 sweet Potato28.00以為是凍的。入口是暖暖脆脆的,十分可口,比平時放題的小番薯🍠更好吃😋。升級套餐揀選了熱玄米茶,玄米茶經過了額外的炒香,風味更為突出。

$60.00
朋友大讚漬物好吃,十分開胃。

日本小番薯🍠 sweet Potato28.00

2022-12-05 53 views
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜過嚟荃灣搵朋友介紹咗間街坊餐廳,主打日式料理,仲擺放咗好多日本公仔🧸加飲品可以升級套餐,都幾抵😌套餐多咗前菜,漬物,味噌湯,飲品🧃✅明太子炭燒竹輪卷$28呢款小食比較小有,見到幾特別叫咗個試下,竹輪卷好Juicy好大條🤣配明太子醬幾好食😙✅吉列車海老拼吉列廣島蠔$78啲炸物好大件,海老仲要原條炸,認真抵食,仲要質素唔差🍤另外配咗沙律醬可以點黎食✅極上燒牛肉$52牛肉燒得好香,而且超入味,味道好啱我胃口😙仲要份量勁多,好彩配飯素即刻好開胃🍚✅玄米茶平時周圍都有,但呢度嘅玄米茶有炒過,所以特別香,未飲已經搵到陣陣香味🍵🐻總結呢個價錢好抵食性價比高,如果經開附近可以試吓😀📍月半堂 (荃灣)荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅明太子炭燒竹輪卷$28

✅吉列車海老拼吉列廣島蠔$78

✅極上燒牛肉$52

✅玄米茶
🐻總結
呢個價錢好抵食性價比高,如果經開附近可以試吓😀

📍月半堂 (荃灣)
荃灣怡樂街1-5號海濱花園海裕閣22座地下108號舖
2022-12-05 38 views
在荃灣海濱走走,不知不覺就找到了海濱廣場這間餐廳,餐廳外的裝修已經好吸引,藍白色的配搭,得有文青的感覺。我們叫了鯖魚飯和炸雞飯,分量十足,鯖魚新鮮,好Juicy,炸雞和炸餃子也很好食😋 餐廳對食物的選材十分好😍😍另外餐廳靠窗的位置很舒服,可以望到出邊的行人景色,讓人能很放鬆地吃飯。而餐廳的位置也有足夠距離,坐下來食飯很舒服。順帶一提老闆很帥氣,哈哈,推介大家有空過來試試,在荃灣西站沿着海邊走過來也很方便😃😃

2022-12-05 116 views
係朋友屋企挽完 去左附近嘅餐廳食野 係啲隱世小店黎 但食物質素相當吾錯🤩🍀極上燒牛肉定食牛肉燒得好香 口感有嚼勁得黎易咬開😛 牛肉嘅味道幾濃郁 醬汁嘅份量都岩岩好 色澤夠深 吾會太鹹🐮 份量都算多 好滿足🤣 白飯表面加左好多飯素 味道多左層次感🍚 🍀吉列車海老拼吉列廣島蠔定食兩款吉列食物都新鮮熱辣辣上枱☺️ 海老原條上 香脆可口🦐 廣島蠔好juicy🦪 點埋沙律醬更加好食😋 食到吾想停🫣🍀明太子炭燒竹輪卷滿滿嘅明太子同埋芝士鋪係竹輪卷表面 幾入味 作為小食過下口癮吾錯😉🍀熱玄米茶好香濃嘅玄米茶味🍵 未飲都已經聞到覺得好吸引😍 不過大杯啲會更好🤫

🍀極上燒牛肉定食

Type of Meal
Dinner
熱玄米茶
2022-12-04 30 views
隐藏在荃灣海滨花园旁的 美味餐厅 不跟GPS 或者不住在附近很難 找~ 老公推荐,所幸網上 預訂試一試,沒有預定夜晚很難有位子,因為餐廳 也就10張桌左右,到到時晚5:30人流不算多,嗌 炸豬排餐和鰻魚餐,大大條鰻魚 一個 大肚腩男子也吃不完,豬扒 厚切多汁,大滿足,份量十足,當天喉嚨不舒服還是被豬扒吸引~
2022-10-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2022-11-28 39 views
迷你章魚燒6粒($28)有兩款口味,黑松露/明太子醬,選了後者。表面微脆,裡面軟糯,有一小粒章魚,成粒都熱辣辣,配上章魚燒醬、沙律醬、明太子醬、木魚片,味道不錯。吉列鹿兒島三元黑豚($58)轉套餐(+$8)加小食(+$12)吉豬炸衣幾脆,係左右兩邊邊位厚咗啲啲。黑豚肉肉質軟腍但又有咬口。上面堆咗一咋椰菜絲同木魚片,配上章魚燒醬同沙律醬,味道同口感層次都好豐富。白飯洒上飯素(可要求加量)。套餐有汽水、前菜(麻辣帶子群邊,好味)、漬物(紅芝漬,酸酸咸咸嘅醃青瓜)、味噌湯(好有誠意,湯底味道濃,配料仲有一隻蜆仔、兩片厚昆布、兩片鳴門卷)。小食要咗雞軟骨餃子,餃皮薄脆,餡料就食唔出雞軟骨嘅爽口感。炭燒竹輪明太子烏冬($60)轉套餐(+$8)竹輪比坊間厚身,彈牙,味道正常。明太子醬忌廉味足,但明太子嘅咸香味可以再重啲就更好。烏冬夠滑又彈牙。上面洒上魚子同紫菜絲增加口感。餐廳內裝修好有心機,好多日本 poster 同 menu,牆上亦擺放不少玩具。而且餐具都好骨子。PS:自己 scan QR code 落單。PPS:不收加一。
迷你章魚燒6粒($28)

小食要咗雞軟骨餃子,餃皮薄脆,餡料就食唔出雞軟骨嘅爽口感。

炭燒竹輪明太子烏冬($60)轉套餐(+$8)

PS:自己 scan QR code 落單。
PPS:不收加一。
吉列鹿兒島三元黑豚
炭燒竹輪明太子烏冬
迷你章魚燒6粒
$85 (Dinner)
今日黎到荃灣民宅區既一間日式小店🏘️店舖由外到內都充滿住一種親和既日系風格🎏加上細小既店舖 彷彿置身係屋企當中用餐 好有親切感🥰見到餐牌上佈滿咗好多各式各樣唔同既食物🍱佢既食物令到人會有所期待😍見到樣樣都想食🤤而最令我覺得驚訝既係 佢個價錢係貼地到一個點😲係出面真係較難搵到又好食又抵食既地方🫢➷🪐 泡菜炒豚肉定食每款定食都可以轉升級套餐🆙可以有埋前菜 漬物 味噌湯價錢真係好實惠 都已經唔存在考慮因素😆整個定食既份量好多 無論係飯定係餸都好大份😲泡菜炒豚肉對於我黎講比較辣🌶️但同時間帶有一份惹味感😋豚肉唔會太過肥 每一塊都均勻沾有泡菜既醬汁💦再配埋好多飯素既珍珠米飯🍚增添咗味道同口感👍🏼令到白飯變得唔再單調 煮出一種家的味道🤤-🪐 極上燒牛肉定食既然轉得一個餐 都無理由唔轉埋第二個😆味噌湯好足料 仲有大大粒既蜆肉係入面 味道亦都唔會過咸燒牛肉同樣都係好鬼大碟🐂女士們好大機會食唔晒🤰🏼牛肉唔韌口 牛汁加上燒汁既結合 令到牛肉入晒味🤤牛肉再帶有少少既油脂 送飯真係一流😌-🪐 迷利章魚燒配黑松露醬一口章魚燒炸到好脆卜卜 一咬入去餡料走晒出黎😍粒粒都沾有濃厚既黑松露醬 加埋我好鍾意既木魚碎😋可以一粒
今日黎到荃灣民宅區既一間日式小店🏘️

食飽嘆杯茶先係最寫意🥰

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-11-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
迷利章魚燒配黑松露醬
玄米茶
2022-11-19 38 views
鹽燒青魚+飲品 $52+ $12大阪風龍田揚炸雞 $52 +$12吉列廣島蠔 3件 $42甘粟紫薯$20今日去咗海濱花園食一間特色嘅日和風餐廳食晏晝,唔算太貴,啲炸物都好吸引,價錢又平民,店舖裝修都好有特式,好啱打卡。 舖頭細細 好有個人風格。之後見到有炸蠔都忍唔住加單,佢哋嘅炸物真喺整得好好,一放出嚟就好香,食落又脆卜卜咁,個紫薯同粟子融為一體。口感一流,最緊要喺外脆內軟真喺唔易,都唔叫貴,值得推介,叫一容嚟食

鹽燒青魚+飲品 $52+ $12

大阪風龍田揚炸雞 $52 +$12