2008-06-17 15 views
買左個芝士漢堡a餐坐喺天幕下食,好feela餐既意思係有埋一杯飲品同一包薯條,先講薯條,mos burger既薯條係比較粗既薯條,所以食既時候比較重薯仔味,i like it,咬落夠熱,似新鮮炸起,正!cheese burger就好juicy,塊漢堡好多肉汁,漢堡扒咬落都好夠熱,唔錯唔錯!芝士幾大塊,半溶既狀態之下同漢堡扒夾出美味,好!雖然貴d,但係呢餐都算係享受!
買左個芝士漢堡a餐坐喺天幕下食,好feel

,咬落夠熱,似新鮮炸起,正!

雖然貴d,但係呢餐都算係享受!
2008-06-08 19 views
星期六落大雨 .... 但中午無雨就同媽媽出街 ...去油麻地, 但去左朗豪坊食野先 ....MOS Burger .....小虎食左個新既心包餐 ..... 好好好一般 ...媽媽就食左個普通雞包餐 .... 好好味媽媽叫左個凍抹茶鮮奶, 好好味.
星期六落大雨 .... 但中午無雨就同媽媽出街 ...
去油麻地, 但去左朗豪坊食野先 ....
MOS Burger .....
小虎食左個新既心包餐 ..... 好好好一般 ...
媽媽就食左個普通雞包餐 .... 好好味
媽媽叫左個凍抹茶鮮奶, 好好味.
$45 (Lunch)
2008-06-01 4 views
因食過mos burger而愛上burger*=]第一次食ge係三本蝦 ,岩岩出爐.個包鬆脆,個蝦都係岩岩炸好 ,而d菜同沙律醬就係凍ge,一冷一熱.好正!可惜 ,呢個包只係限定,而家已經無左但fresh burger都好好食!選埋蝴蝶蝦+green tea milk ,purfect!*
因食過mos burger而愛上burger*=]
第一次食ge係三本蝦 ,岩岩出爐.
個包鬆脆,個蝦都係岩岩炸好 ,
而d菜同沙律醬就係凍ge,一冷一熱.好正!
可惜 ,呢個包只係限定,而家已經無左
2008-05-23 3 views
Mos Burger 在日本好像還辦得不錯,在香港初開時配合著那宣傳攻勢,總是要大排長龍!小弟一年前在太古領教過,不外如是,完全唔知點解要排隊!好啦,話說小朋友今晚係旺角有約,丟下大朋友無理,大朋友唯有食自己啦,於是乎就去左呢間 Mos Burger 啦。其實只不過想問 burger ,旺角又一時諗唔起有咩地方,是旦啦,反正衣家都無人食!叫左個 Mos Burger + 炸雞。炸雞無諗到佢會好食,果然唔好食,KFC 好過佢,兼且皮太厚肚,唔掂,意料之內!個 Burger ,半年前食已經唔係好掂,半年後食,塊肉仲縮左水,無野好講,得塊番茄同個汁食得下。雖則期望唔大,但都好生失望。唔係難食,但絕對唔係好食。普通貨色…好老M 少少,收錢就收得貴!

小弟一年前在太古領教過,不外如是,完全唔知點解要排隊!

2008-05-20 7 views
這次吃的B餐,有摩斯芝士漢堡、摩斯炸雞和健怡可樂。看似跟普通美式快餐無異,不過此餐,比前者好多了。付貴一點也值得。個漢堡包好吃。我特別喜歡那醬汁,開胃之餘又夠香。漢堡扒又不像外面「乾爭爭」,起碼有點口感。只是略嫌洋葱太大粒了。那摩斯炸雞看似大塊,其實後面削薄了!感覺有點不值。不過味道不錯,少少辣,又入味。

看上去頗吸引
蠻開胃的!
還以為它很大塊…
…原來雞脾的後面只是這般薄。
$37 (Tea)
看上去頗吸引
蠻開胃的!
還以為它很大塊…
(Non-member)
2008-05-20 6 views
開左咁耐食過兩三次, 唔明點解之前咁多人排隊, 第一次食係因為有一日經過無乜人所以去試下, 食珍珠牛肉堡, 一咬落去已成口油, 同埋整個包好似無乜味咁, 唔係好得..跟餐既薯條無乜特別; 上個星期第二次食, 要左個牛肉漢堡餐,飲品要左奶茶, 塊漢堡好似甜甜地咁, 同埋無乜口感, 似食緊肉餅.. 杯奶茶好似水加奶咁, 加左兩盒奶精都係無味.. 我情願比多三十蚊去食tripo O , 或者食麥當奴都未必會食佢
$40 (Lunch)
2008-05-19 3 views
又來MOS,今次點了摩士漢堡及牛肉珍珠堡。摩士漢堡是一貫的水準,主要是厚切蕃茄夠鮮甜!牛肉珍珠堡十分夠熱,牛肉是肥牛,但整體過淡!今次還吃了醋味沙律,不過不失啦,可作平衡!
又來MOS,今次點了摩士漢堡及牛肉珍珠堡。
摩士漢堡是一貫的水準,主要是厚切蕃茄夠鮮甜!
牛肉珍珠堡十分夠熱,牛肉是肥牛,但整體過淡!
今次還吃了醋味沙律,不過不失啦,可作平衡!
摩士漢堡
摩士漢堡餐
$39 (Dinner)
摩士漢堡
摩士漢堡餐
日期: 10-May-2008 (SAT) 中午12點半左右地方: MOS Burger - 旺角朗豪坊當日跟餐牌叫左個 MOS Cheese Burger 餐: 一個芝士漢堡,一個原隻炸蝦,和汽水;係咁多,盛惠41港元,唔算太貴,但又未見得超值,相比麥記的至尊漢堡餐,就已經有十多元的價錢差距了。交易完成後,他們給我一個號碼企牌,不用自取食物,等數分鐘後就有專人送食物到我的坐位,很體貼呢。MOS Cheese Burger 餐: 好標準的,特別的就是原隻炸蝦,不過只是暖暖的炸蝦,大打折扣呢特別在醬料上,用的茄醬夾雜著蕃茄粒,再加上比麥記還要新鮮的蕃茄,蕃茄味十足呢。而 Cheese 也很特別,當過了一陣子後,芝士片會因熱而熔化,和漢堡醬料成一體。食後感覺清新和口感不錯。 但整體的 size 就太細了。很特別的原隻炸蝦,看樣子像是不錯,但拿上手卻是暖暖的,為何不是熱辣辣的呢?那數分鐘的製作時不是用來等炸蝦嗎? 唉... 食落口沒有食蝦的口感,又沒有脆的感覺,更沒有蝦的味道。 幸好有惹味的 BBQ 醬,才有放入口的衝動。最後,我的食後感是:沒有驚喜,不外如是,可以一試。 以麥記作為比較
地方: MOS Burger - 旺角朗豪坊
MOS Cheese Burger 餐:
但整體的 size 就太細了。

幸好有惹味的 BBQ 醬,才有放入口的衝動。

最後,我的食後感是:
沒有驚喜,不外如是,可以一試。

以麥記作為比較標準,這間食店的食物價錢一點也不便宜,大約貴 50%左右,而且食物的味道和質素又不在麥記之上。我認為,作為一間進註香港的日本漢堡包店,實在感覺不到他們承襲了日本所講求的新鮮熱辣和認真製作的飲食文化,所以 MOS Burger 仍須有很多很大的改進空間呢。

轉自我的 Blog 文: http://hk.myblog.yahoo.com/abugashi-house/article?mid=2514
MOS Cheese Burger 餐
MOS Burger
原隻炸蝦
原隻炸蝦
$41 (Lunch)
MOS Burger
  • MOS Cheese Burger
買左客 Fresh burger當時冇食到個包只係飲汽水及食薯條薯條新鮮炸起, 熱辣辣, 脆卜卜, 又足薯, 好味道回家才返叮個包食, 熱辣辣, 漢堡軟棉棉又Juice, 蔬菜及爽, 仲好味~
買左客 Fresh burger

當時冇食到個包

只係飲汽水及食薯條

薯條新鮮炸起, 熱辣辣, 脆卜卜, 又足薯, 好味道

$37 (Tea)
2008-05-12 4 views
前排去旺角買GTAIV, 早左到, 咁諗住去吃點東西先, 早上11點半, 成個朗豪坊唔多人, 見MOS冇咁多人便去la~叫左個黑醋Saku Saku 炸雞漢堡配薯條,熱檸茶新鮮熱辣送上,個Saku Saku今次幾足料,塊炸雞幾大,而個汁份量剛剛好,味道唔錯~而薯條也是新鮮熱辣,size也剛好,食落有薯條的質感,非空心的薯粉另外熱檸茶也ok的因為人唔多,故此店員可以慢工出細貨呢~

叫左個黑醋Saku Saku 炸雞漢堡配薯條,熱檸茶

另外熱檸茶也ok的

因為人唔多,故此店員可以慢工出細貨呢~
Saku Saku
熱OT, 薯條
2008-05-08 6 views
每次到MOS BURGER 都係食肉醬漢堡餐 肉味美味,新鮮熱辣夾件厚凍蕃茄 一啖咬落去十分甜美 來過呢間二次, 水準都很好
每次到MOS BURGER 都係食肉醬漢堡餐
肉味美味,新鮮熱辣夾件厚凍蕃茄
一啖咬落去十分甜美
來過呢間二次,
水準都很好

$35 (Lunch)
  • 肉醬漢堡飽
在這大半年裏,一直都很想寫一篇關於海老蝦飽的食評,但礙於所提供的相片不是攝於任何一間香港的Mos Burger,好像違反了寫本地食評的原則,因此一直都遲遲未有動筆及張貼相片,但每次經過Mos Burger都會勾起我對日本海老蝦飽的味覺回憶,從來美味的食物都會令人忘懷,每一次到日本,此飽都是必吃之選,因為只有在日本的Mos Burger才能吃得到此飽。海老蝦飽像一般我們在快餐店吃到有齊醬汁、主要材料及兩塊麵飽,不同之處在於材料的新鮮程度及沙拉醬汁的濃度。海老蝦飽內夾像一塊炸得外脆內多鮮蝦汁的海老蝦膠,他們用上新鮮的海老蝦打成膠後再沾上鬆脆的炸粉,然後淋上沙拉醬。每咬一口,就像吃到剛從大海捕捉得來的新鮮海老蝦的那種即場食的鮮味。上個月尾,我幸運地得到由Openrice送出的兩張Rambo戲票,進入旺角朗豪坊電影院前,先到Mos Burger醫肚。要了一個袖珍版的海鮮珍珠漢堡,外層用輕輕烤過的珍珠米(聽聞米的品種是台灣有機米)製成一個飽狀,卻不會因為米烤過而變得過硬,水分亦沒有因略為烤過而流失,所烤過的珍珠米是充滿水份,其質感是煙韌軟綿的。他們用蝦粒、帶子、 胡蘿蔔、露筍等海鮮及蔬菜炸成的天
上個月尾,我幸運地得到由Openrice送出的兩張Rambo戲票,進入旺角朗豪坊電影院前,先到Mos Burger醫肚。要了一個袖珍版的海鮮珍珠漢堡,外層用輕輕烤過的珍珠米(聽聞米的品種是台灣有機米)製成一個飽狀,卻不會因為米烤過而變得過硬,水分亦沒有因略為烤過而流失,所烤過的珍珠米是充滿水份,其質感是煙韌軟綿的。他們用蝦粒、帶子、 胡蘿蔔、露筍等海鮮及蔬菜炸成的天婦羅作餡料,然後淋上醬燒汁在面頭,但老實說,可能是饀料過於豐富,而珍珠米吃時又容易散開,吃相甚為狼狽。
初時還以為海鮮珍珠漢堡的味道與我在日本吃到的海老蝦飽的味道差不多,吃過後才知道是兩碼子的事。
袖珍版的海鮮珍珠漢堡本身的餡料是可以很鮮味,可惜少許辣的醬燒汁的味道過於濃烈,搶去了海鮮應有的鮮味,我嘗試將燒汁抹掉然後將帶子放入口,這樣做才能吃得出帶子的鮮味來。始終這海鮮珍珠漢堡的鮮與我在日本吃過的海老蝦飽比較下,那種鮮味實在差距甚遠,不明白如此好吃極新鮮的海老蝦飽為甚麼沒有在香港推出呢?
在此希望Mos Burger再三考累可否推出此飽,讓廣大的香港市民可以有機會嘗到呢!

PS:圖一便是海老蝦飽
海鮮珍珠漢堡
海老蝦飽
  • N/A
2008-05-05 13 views
食過幾次呢到...d包真係好好味甜甜地好香牛油味,,最鐘意燒雞漢堡,,又係甜甜地..好味!!不過今次食既炸蝦炸到好乾,,d雞都係有d乾..上次試過三本蝦堡都幾好味,d汁好得意好味!!
食過幾次呢到...d包真係好好味
甜甜地好香牛油味,,
最鐘意燒雞漢堡,,又係甜甜地..好味!!
不過今次食既炸蝦炸到好乾,,d雞都係有d乾..
上次試過三本蝦堡都幾好味,d汁好得意
好味!!
2008-05-02 3 views
Mos Burger都已經開張好像兩年了是從日本引從香港的Mos~周國賢的歌曲中也曾提過Mos呢,哈哈""坐下在目黑區深宵那個摩斯漢堡店""Mos Burger我在很久前已嘗過一次了,一直對這兒的摩斯漢堡念念不忘在義順吃完燉奶後便跟Brian來了吃漢堡我們要了兩個set~~-摩斯漢堡encore了摩斯漢堡~漢堡因為加上了番茄和生洋蔥而變得不太熱而牛肉也不juicy....幸好醬汁也不錯只是..比第一次吃的時候遜色多了下次要嘗Mos的米漢堡-薯條喜歡這兒的薯條是厚切的,而且是新鮮炸起的是脆的,也有薯味~~-蝴蝶蝦脆脆的,配合著醮蝴蝶蝦的醬一起吃也不錯-羅宋湯有點油,裡面的配料不少..也好飲~~在這段期間學生有折扣優惠呢可是我沒穿校服而且我的學生證不見了>"<
Mos Burger都已經開張好像兩年了
是從日本引從香港的Mos~
周國賢的歌曲中也曾提過Mos呢,哈哈
""坐下在目黑區深宵那個摩斯漢堡店""
在義順吃完燉奶後便跟Brian來了吃漢堡
我們要了兩個set~~

-摩斯漢堡
encore了摩斯漢堡~
漢堡因為加上了番茄和生洋蔥而變得不太熱
而牛肉也不juicy....幸好醬汁也不錯
只是..比第一次吃的時候遜色多了
下次要嘗Mos的米漢堡

-薯條
喜歡這兒的薯條是厚切的,而且是新鮮炸起的
是脆的,也有薯味~~

-蝴蝶蝦
脆脆的,配合著醮蝴蝶蝦的醬一起吃也不錯

-羅宋湯
有點油,裡面的配料不少..也好飲~~

在這段期間學生有折扣優惠呢
可是我沒穿校服而且我的學生證不見了>"<
2008-04-29 8 views
下晝食既係hamburger,行開朗豪坊,接過奧運聖火之後,喺度食埋野食既係cheese burger set a,芝士漢堡加可樂加薯條,芝士漢堡好多汁,估計係漢堡扒既汁加蕃茄既汁再加芝士既汁,總之就勁濕,味道ok咁啦;可能濕既關係,漢堡扒既肉味無咁香,煎到啱啱好有少少燶既漢堡扒味道係最好既薯條幾好味,唔太咸,呢一餐只算得上一般,因為價錢都唔伙平

薯條幾好味,唔太咸,呢一餐只算得上一般,因為價錢都唔伙平