2012-06-21 73 views
四月上旬‧晴不要問我為什麼會來吃rice burger,也真的不知多久未吃過此味了。店長推介的是泡菜豚肉米堡,即叫即製,等了一等就有得吃。米堡不太「堡」,兩塊飯是軟軟的。還好泡菜豚肉都幾好吃,夠味而肉質軟熟。不當是米堡,當是泡菜豚肉飯味道是不錯的。當然要二十幾兀就有點費的了。
四月上旬‧晴

店長推介的是泡菜豚肉米堡,即叫即製,等了一等就有得吃。

米堡不太「」,兩塊飯是軟軟的。還好泡菜豚肉都幾好吃,夠味而肉質軟熟。不當是米堡,當是泡菜豚肉飯味道是不錯的。

當然要二十幾兀就有點費的了。
宣傳照
實物,也差不多
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
宣傳照
實物,也差不多
2012-04-25 53 views
第一次來到荃灣分店既MOS BURGER,感覺係好優閒舒服 ,同早午晚都超多人嘈雜既麥當勞 好唔同。我選了個A SET 黑醋雞肉漢堡 配 厚切薯條 加 可口可樂 $39.30 這裡的賣點係即叫即製,黑醋雞肉漢堡用了新鮮爽口生菜,夾著香脆炸雞,醬汁似係自製過既沙律醬,黑醋味道幾乎都被醬汁蓋過了。 薯條和平時食的好唔同,這裡的係比較粗身, 但一樣都係金黃色的脆卜卜。 汽水的是選用可口可樂,夠氣夠冰凍解渴。
同早午晚都超多人嘈雜既麥當勞 好唔同。

這裡的賣點係即叫即製,黑醋雞肉漢堡用了新鮮爽口生菜,

薯條和平時食的好唔同,這裡的係比較粗身,
但一樣都係金黃色的脆卜卜。

汽水的是選用可口可樂,夠氣夠冰凍解渴。
$39.3 (Lunch)
  • 漢堡,厚切薯條
2012-04-03 68 views
MOS Burger一向係我的首選,今次黎到荃新天地的分店试食,希望有驁喜拉!海鮮珍珠堡$22.3海鮮珍珠堡的水準不變,有蝦、青掓、紅羅白等等,配上海鮮汁,十分滋味,可惜醬汁太少!脆雞漢堡$19.8脆雞漢堡的脆雞炸得香脆,即是沒有加太多的調味,亦突顯雞肉的鮮味!生菜依舊爽脆,正!A餐:薯條+$16粗薯條即叫即炸,香脆得很!D餐:抹茶ice-cream+$21抹茶味濃,唯不夠滑,但made in HK,值得一讚!!可樂+粟米湯可樂沒甚么特別,但粟米湯太淡!食品質素高!價$合理,好過M記,用了八折優惠,=$65.7,抵食!

海鮮珍珠堡$22.3

脆雞漢堡$19.8

A餐:薯條+$16

粗薯條即叫即炸,香脆得很!

D餐:抹茶ice-cream+$21

抹茶味濃,唯不夠滑,但made in HK,值得一讚!!

可樂+粟米湯

可樂沒甚么特別,但粟米湯太淡!

2012-03-31
$82.1 (Dinner)
  • 海鮮珍珠堡
2012-04-01 38 views
MOS Burger一向係我的首選,今次黎到荃新天地的分店试食,希望有驁喜拉!海鮮珍珠堡$22.3海鮮珍珠堡的水準不變,有蝦、青掓、紅羅白等等,配上海鮮汁,十分滋味,可惜醬汁太少!脆雞漢堡$19.8脆雞漢堡的脆雞炸得香脆,即是沒有加太多的調味,亦突顯雞肉的鮮味!生菜依舊爽脆,正!A餐:薯條+$16粗薯條即叫即炸,香脆得很!D餐:抹茶ice-cream$21抹茶味濃,唯不夠滑,但made in HK,值得一讚!!可樂+粟米湯可樂沒甚么特別,但粟米湯太淡!食品質素高!價$合理,好過M記,用了八折優惠,=$65.7,抵食!

海鮮珍珠堡$22.3

脆雞漢堡$19.8

A餐:薯條+$16

粗薯條即叫即炸,香脆得很!

D餐:抹茶ice-cream$21

抹茶味濃,唯不夠滑,但made in HK,值得一讚!!

可樂+粟米湯

可樂沒甚么特別,但粟米湯太淡!

2012-03-31
$82.1 (Dinner)
  • 海鮮珍珠堡
這晚加班後,在MOS Burger買了兩個麵包和兩個小食,打算回家和家人吃的,當時已過了9:00pm,飢腸轆轆下我一收到外賣後便飛奔往車站。上車後因太肚餓便打算吃點薯條吧,這時才發現袋內只有個一人餐,根本不是我買的食物。可是當時我已不能返回去換食物,心想兩個人吃一個餐好了,但想想又心生不憤,總不能花八十多元買個一人餐吧。於是即刻用手機上網,找出MOS Burger的電話,不能換回食物也希望第二天去取回差價啊。當我打通電話後,我還没有把話說完,對方便表示已發現派錯食物,還問我在哪裏,他會送回食物給我。雖然我已表明我已乘車回家,他也說可以送到我家中給我,還說我可以先吃我手上的一人餐,免得我肚餓太久。我回到家不久,MOS Burger的人便來到,還再次因為他們的出錯而道歉。這次事件真的讓我很感動,因為我打電話時,有點預備了對方會藉口多多而不補償給我,如果是這樣我也無可奈何,但想不到他們會主動送回食物給我,讓我可以辛勞了一整天後,也不用吃不飽,餓着肚子睡覺。至於食物味道方面……海鮮珍珠堡 – 我的首選,當然覺得好吃囉。炸脆雞 - 如果没有其他小食想吃,我都會點這款小食,貪佢香脆得唻又只得一條

至於食物味道方面……

海鮮珍珠堡 – 我的首選,當然覺得好吃囉。
炸脆雞 - 如果没有其他小食想吃,我都會點這款小食,貪佢香脆得唻又只得一條骨,不過味道方面淡小小,每次我都加好多茄汁。
炸薯條 - 我對它興趣不大,只是家人愛吃,我只吃了一點點。
魚柳包 - 通常我都吃珍珠堡,這次因為有免費一人餐,才第一次吃MOS Burger的魚柳包,可能吃的時候已經放涼了,味道一般般。
2012-01-17
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
2011-11-17 39 views
行街行到累累地..想食漢堡.但唔想食m記...行過見到mos burger..未食過...就兩口子入去搵個位...試下啦...燒汁牛肉漢堡..送到個嚟.熱騰騰真係好新鮮..先聞到個包本身既味道.好香.唔知係牛油香定麵粉香.有新鮮既生菜.爽爽的.有d 甜甜地既汁.加埋件牛肉漢堡..體積都大過 M 記...只係本人覺得牛肉略帶少少SO味..如果無佐SO味會更好...炸雞漢堡..麵包本身已經好香..加佐少少沙律醬..唔太酸.幾開胃..炸雞外皮脆卜卜..一D都唔乾..咬開入面仲有好多肉汁....兩者嚟講.我比較鍾意E個炸雞漢堡...熱騰騰既薯條..好似即炸咁.但一D都唔油膩...加少少鹽.更加一流.......E家係其他快餐店.都好少食到咁新鮮既薯條..整體嚟講.兩個人食.一份餐.加一個包.我都覺得有DD貴...不過都會9唔9.一食

2011-11-13
2011-11-10 53 views
由於一直都很喜歡食蝦堡,見到Mos Burger的海老PuriPuri漢堡就想試,所以到了荃新天地食Mos Burger。海老PuriPuri漢堡A Set $40A Set 大薯條 + 汽水,薯厚身大條,外脆內軟,好吃。海老PuriPuri漢堡 $21海老PuriPuri漢堡很普通,不禁令人失望,海老PuriPuri超簿,又乾身,醬汁酸酸的卻不美味,菜絲像亂草,試一次就夠了。
海老PuriPuri漢堡A Set $40
A Set 大薯條 + 汽水,薯厚身大條,外脆內軟,好吃。
海老PuriPuri漢堡 $21
2011-09-08 31 views
黑醋sakusaku雞肉漢堡炸雞頗厚,生菜絲亦爽口新鮮酸酸甜甜的汁黑醋很適合夏天食用,可以增進食欲金平牛蒡珍珠堡可能食物來到時只顧先吃炸物,再打開包裝時已見珍珠米已焗得有點濕,加上今次的牛蒡不夠乾身吃完後見包裝有很多牛蒡汁摩斯雞塊曾經係某討論區睇過一段片,講述雞塊係用雞皮雞骨肉碎整成平常快餐店食既比較結實,一點都不覺得有雞皮雞骨但MOS雞塊比較鬆,反而有video給我的感覺每次食都係即叫即炸,熱得燙手今次無厚切薯條仍然外脆內軟,可惜流量不夠快,有部分已開始柴皮忌廉栗米湯 同平時超市買回來的味道不一樣不知是否用粟米打碎再製作成湯凍檸茶一般,檸檬只有薄薄的一片
黑醋sakusaku雞肉漢堡
炸雞頗厚,生菜絲亦爽口新鮮
酸酸甜甜的汁黑醋很適合夏天食用,可以增進食欲

金平牛蒡珍珠堡
可能食物來到時只顧先吃炸物,再打開包裝時
已見珍珠米已焗得有點濕,加上今次的牛蒡不夠乾身
吃完後見包裝有很多牛蒡汁

摩斯雞塊
曾經係某討論區睇過一段片,講述雞塊係用雞皮雞骨肉碎整成
平常快餐店食既比較結實,一點都不覺得有雞皮雞骨
但MOS雞塊比較鬆,反而有video給我的感覺
每次食都係即叫即炸,熱得燙手
今次無

厚切薯條
仍然外脆內軟,可惜流量不夠快,有部分已開始柴皮

忌廉栗米湯
同平時超市買回來的味道不一樣
不知是否用粟米打碎再製作成湯

凍檸茶
一般,檸檬只有薄薄的一片

2011-09-04
$42 (Lunch)
2011-06-23 38 views
到荃新天地晚飯,想吃那個法式漢堡,怎料已經賣完了。期間限定的是saku saku檸檬雞肉漢堡,也試一下吧,味道很有層次,沒吃到蛋黃醬的話,是中式西檸雞漢堡包,味道真是有九分相似,吃到蛋黃醬的話,我會說是日式西檸雞漢堡包。總括來說,味道是很local的,縱使不是十分難吃,但我下次還是會選回黑醋版的。這次還吃了照燒牛肉漢堡,薯條,北海道炸薯餅,摩斯炸雞,和風沙律等等,都是保持一貫水準。那個不知道是中式還是日式還是港式口味的漢堡包,被其他美食比下去了。
到荃新天地晚飯,想吃那個法式漢堡,怎料已經賣完了
。期間限定的是
,吃到蛋黃醬的話,我會說是日式西檸雞漢堡包
saku saku 檸檬雞肉漢堡
2011-06-23
$52.5
  • 照燒牛肉漢堡,摩斯炸雞
2011-05-14 33 views
From now on I can really focus on writing my post-exam review,meaning that all my reviews are about food eaten after my exam!!HURRAY!Actually my first post-exam review is about Yo Mama,which it had been puplished for few weeks.Now I am going to write about Mos Burger.I visited Mos Burger once in Tuen Mun and I ate Saku Saku Chicken Burger.This time,I tried its significant MOS BURGER!Since I planned to eat froyo at newly opened Holly Cow in nearby after eating the burger,I did not order a set.But

Since I planned to eat froyo at newly opened Holly Cow in nearby after eating the burger,I did not order a set.But the burger had a large size!The minced beef was very thick and juicy.There were tasty tomato sauce which is better than that in McDonald!I also like it had many onion choped in small pieces which boost the flavour and texture of the burger.The bread were spongy too.Although it is more expensive than McDonald,I still prefer Mos Burger since it really make good burgers!
2011-04-25
2011-04-25 17 views
很久很久沒寫食評了!等男朋友放工後, 我們便買了一個吉列八爪魚漢堡包餐!1. 吉列八爪魚漢堡包果然用心製作,很FRESH,八爪魚跟菜的味道配合得很好。八爪魚有點咸,但因為有菜,整個包都很美味。2. 炸雞我男朋友喜歡吃這個,可能是因為夠香口,夠脆吧!確實很香脆,但是我覺得有點乾,而且有點鞋身,如果用雞髀肉做應該會JUICY 點!3. 咖啡喝可樂喝得有點悶,今次轉咖啡。可能真的不是咖啡專門店,雖有很濃的咖啡香味,但加了兩包糖還是很苦,喝起來沒甚咖啡味。失敗!不過,食物之外,我覺得這裏的服務質素不錯,等也不是很久,而且靜靜地,聊天亦不錯!
很久很久沒寫食評了!

等男朋友放工後, 我們便買了一個吉列八爪魚漢堡包餐!

1. 吉列八爪魚漢堡包
很新鮮

2. 炸雞
炸雞很香脆, 但有點乾, 不夠JUICY

3. 咖啡
加了兩包糖和奶也是苦的

2011-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$19 (Tea)
很新鮮
  • 八爪魚漢堡包
2011-02-05 32 views
以我認識「摩斯漢堡」主力是賣rice burger,但現在變得,多是麵包漢堡。不過今次我是想試的,是已出了一段時間的橙堡。漢堡麵包內除了雞扒外,還有一塊淋過橙汁的薯條餅,味道出奇地夾噃!我覺得好好食添喎!在heavy的雞扒配點甜酸味,解一解肥膩感~不過賣$22,真的很貴囉.......
不過今次我是想試的,是已出了一段時間的橙堡
!我覺得好好食添喎
!在heavy的雞扒配點甜酸味,解一解肥膩感~
不過賣$22,真的很貴囉.......
橙汁燒雞堡
2011-01-28
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$22 (Dinner)
橙汁燒雞堡
2011-01-29 45 views
如果橙香、脆薯及烤雞呢三種食材,來製作一個漢堡。會有甚麼味道呢?估唔到呢個配搭會令到MOS Burger出左隻橙香脆薯烤雞漢堡,真係幾有新意。其實,呢個烤雞漢堡既味道都幾得意。首先,食到係有陣陣橙香散法在口內。之後,就食到嫩滑既烤雞。烤雞既肉算係幾滑,而且都幾juicy。口感唔錯既。另外,仲有脆薯作包既材料。呢個算係可有可無既,因為我唔知脆薯個包係做緊乜野角色。不過,最可取既係個包有相當份量既洋蔥。呢個係最欣賞既地方。整體上,個包既味道都唔錯既。但我唔會刻意再食。其他既,好似係薯條。都係依舊咁厚切。而且依舊咁脆口,真係抵食。而餐飲既凍咖啡,咖啡味頗濃。都算幾好飲既。估唔到呢種配搭都有幾突出既味道,不過價錢就貴左少少。
MOS Burger出左隻橙香脆薯烤雞漢堡,真係幾有新意。

算係可有可無既,因為我唔知脆薯個包係做緊乜野角色。
不過,最可取既係個包有相當份量
既洋蔥。呢個係最欣賞既地方。
整體上,個包既味道都唔錯既。但我唔會刻意再食。
橙香脆薯烤雞漢堡
其他既,好似係薯條。都係依舊咁厚切。
而且依舊咁脆口,真係抵食。而餐飲既凍咖啡,咖啡
味頗濃。都算幾好飲既。
厚切薯條
估唔到呢種配搭都有幾突出既味道,不過價錢就貴左少少。
2011-01-17
橙香脆薯烤雞漢堡
厚切薯條
cashier的職員唔係好掂,個樣同埋態度都幾寸 丁點兒的笑容也沒有......而且在網上print出來的coupon也不能用...嗚....果陣未夠12nn,所以個場都幾少人,好寧靜~原來去到12nn學生點餐有9折優惠,唉~算啦!當我問到學生係咪有9折果陣,cashier那個職員又黑面,比臉色客人睇,哼!!!唯有行入去坐低再諗諗食乜好...個經理俾左一份彩色的menu我地睇~我試下 海鮮珍珠漢堡 $22,不過我睇完個圖,也不知道原來珍珠漢堡 = 飯粒造的burger.....我份餐好快就上菜喇,但係我見到個burger的包裝真係好細個....好似縮左水咁,打開來看才知道...原來個burger係用珍珠米造的....飯的黏度還不錯,但整個burger賣相很mini...中間果層的餡料有帶子,炸蝦,紅蘿蔔,紫菜弄成的海鮮餅~但呢件海鮮餅都係油炸而成的....燒汁很不錯,咸味帶有少少甜味~但餡料有點兒油膩呢.....食呢款burger好似食緊中式的秶飯似的..好快見飽......另加+$20 沙律 及汽水!**沙律的番茄不太新鮮但有好多粒....其他的菜尚新鮮的~大碗!**薑味汽水 走冰~

準備入去食喇~

員工取餐處,員工在此取整份食物後,親自遞送給客人吃~

cashier的職員唔係好掂,個樣同埋態度都幾寸

海鮮珍珠漢堡 $22,
等食!!

我份餐好快就上菜喇,
整份套餐~ $42

這就是海鮮珍珠漢堡 ,很mini

打開後~....

餡料多~但食食下感到「濟」

如果係大食d,其實食完都唔覺得很飽...

另加+$20
沙律 及汽水!

沙律~但番茄粒不新鮮~

食剩的沙律及餐盤紙

**沙律的番茄不太新鮮
但有好多粒....其他的菜尚新鮮的~大碗!

薑味汽水~

**薑味汽水 走冰~味道不錯

total $42 lunch~ 是次對食物的不太滿意.....

清靜的環境

$42 (Lunch)
準備入去食喇~
員工取餐處,員工在此取整份食物後,親自遞送給客人吃~
等食!!
整份套餐~ $42
薑味汽水~
食剩的沙律及餐盤紙
清靜的環境
2010-10-29 65 views
呢日早落堂,就心血來潮想黎呢度食包做午餐。意想不到既係,呢間分店會有學生餐食。一個魚柳漢堡餐連飲品只係25蚊,唔怪得附近咁多學生過黎食啦。魚柳漢堡我幾鍾意呢度包,佢地既包係烘過黎。都算係幾脆卜卜,個包個質地唔會淋。呢個包先好食。而個魚柳就唔算大件,但食得出好有鮮味。絕對唔似某快餐店粗製濫造,果間快餐店既魚柳包貴之餘,但一都唔好食。而MOS既配料有洋蔥,食落真係有十二分惹味。粗切薯條薯條真係好正,好有薯味。對我黎講,粗薯條係好食。係有口感架,而且最重要既係。粗薯條凍左都幾好食架。凍鮮奶咖啡咖啡味好重,但又有陣陣既鮮奶味。整體上都唔錯,而且佢地好體貼。糖水係自已落架,可以俾客人控制甜度,值得一讚。雖然其他時段,MOS既套餐會貴過另一間快餐店。但我依然會幫襯,因為呢度真係坐得好舒服。而且食物既質素真係保持得唔錯,再有機會一定再黎架。
連飲品只係25蚊,唔怪得附近咁多學生過黎食啦。

粗切薯條
重要既係。粗薯條凍左都幾好食架。

凍鮮奶咖啡
落架,可以俾客人控制甜度,值得一讚。

凍鮮奶咖啡

而且食物既質素真係保持得唔錯,再有機會一定再黎架。

2010-10-14