2016-06-24 240 views
其實我覺得自己都有小小公主情意結,不是說我有病喇,就是有種想成為公主般優雅和就是喜歡那種典雅的、英式的環境地方而已。今晚用餐的地方位於地窖,一走進內,就有種歐陸式貴族的風情,無論是裝潢,桌椅,或是牆上的裝修和掛畫,予我有種像是走進了城堡中的感覺。城堡中上網幾乎不行,還好餐廳有提供免費wi-fi,下次可以帶埋部腦,再來tea番一整個個下午先!雖然呢度地方骨子,想不到價錢又幾親民喎!我點了的 炭燒安格斯肉眼扒配忌廉薯已經是最貴的一個set dinner了,收費都是228元,包了餐湯或可選沙律,再包多杯餐飲,收費算好合理。如果唔食朳,普通來個飯呀意粉呀咁,都是100元鬆啲已經有交易,環境和收費完全不成正比。非常推介小情人來呢度拍拖食飯。做男仔嘅又唔洗擔心個荷包,又可以帶到個女朋友去靚小小的地方食晚餐,個女朋友見到呢度環境有格調夠,最正是呢度連甜品都冧死女㗎,一定會好高興!個咖啡我加了20元轉了做latte,味道夠濃不過奶方面不是好夠,同普通咖啡無分別,下次我都是慳返20蚊罷啦,還好有再提供全脂奶,口感立刻順滑曬!至於磨菇餐湯尚算可以,菇味都夠,又食到有微量的磨菇肉,忌廉和湯的比例亦處理得唔錯

至於磨菇餐湯尚算可以,菇味都夠,又食到有微量的磨菇肉,忌廉和湯的比例亦處理得唔錯。
小食也點了個椒鹽墨魚圈,48元來說算好大碟下,旁邊仲有幾棵菜食下,賣相都幾靚。不過墨魚圈個粉做得唔多夠薄,所以無乜外脆內軟的口感俾到我。還好墨魚夠鮮味,而且份量夠大碟,也ok收貨啦。
主菜都等左一陣先有得食,朋友那個遲過我點都食緊,見到炭燒安格斯肉眼扒配忌廉薯個真身我就明白點解了。
先講左塊牛肉眼扒先。個網紋好shape醒,而且塊扒堅大塊,肯定大過或等於我塊面咁上下,望落好吸引!

而且雖然我叫了7成熟咁熟下,但牛扒食落都ok嫩口,而且牛味夠,既然是肉眼位置又自然帶小小嚼勁啦,就是呢種唔韌但富有彈性的口感令我鍾意食肉眼多過西冷~😍唔覺唔覺就俾我食曬成塊!
睇完呢個千層忌廉薯我立刻明白點解我個扒要等一回,係值得等嘅!睇到佢一片又一片堆成一座千層塔咁,花的心機唔講得笑!再在薯頂上放了焗過的芝士,帶着淡淡焦香的味道,一般平時食到的薯菜邊度有得比呀?!

所以平時係唔會點食配菜的我,也立刻起筷!

芝士味道和薯仔真的好夾,薯仔可以減低芝士的油膩感,而芝士又提升了薯仔的味道,等佢無咁單調,配合得好好。
甜品本身唔包落set din,不過加30蚊可以食到 cream brulee。焦糖做得唔錯,糖的份量夠又均勻,使焦糖有一定的厚度,做到卜脆感。蛋也夠滑,不會太甜,食落剛好。
不過原來呢度都有窩夫食架!睇完張相太吸引,忍不住叫左來食😅真身仲靚仔呀!三層高的士多啤梨窩夫,咬開都是士多啤梨餡的,儘管加左啲吉士醬,也沒有減低那格格外脆內軟的口感👍

旁邊還有一個 movenpick雪糕,可以說是是雪糕中的皇者級數,我尤其喜歡它滑得緊要的質感呢!

小蟻人

尖沙咀厚福街9號地庫

2016-06-24 929 views
厚福街一帶一向多野食,今次想食西餐,黎左呢間地下餐廳,小蟻人餐廳間格同裝潢令人坐得好舒服。侍應有禮講番今日set dinner。一望到有得食扒,立刻眼前一亮。炭燒美國極黑豬鞍扒全穀養殖既豬,美國入口,豬鞍扒肉厚,建議7成食肉質會最好。豬鞍扒好大塊好厚,另外有蘋果果蓉醬,紅菜頭醬,同沙律菜。兩個醬味道都好特別,蘋果果蓉醬酸酸甜甜,豬鞍扒肉沾上,胃口大增。而紅菜頭醬係呢間餐廳既特色,味道自然特別。主角豬鞍扒肉肉質鮮嫩juicy,厚厚的肉,差不多3cm。青蘋果柚子沙冰清新既青蘋果配上淡淡既柚子味。最底還有果蓉mix埋沙冰。層次好豐富,而且這組合味道好新鮮。泡沫煙三文魚黑松露大蒜薯蓉湯湯的面層有泡沫,增加口感,泡沫口感好輕盈,有好重黑松露香味,加埋大蒜味,層次感提升。加上薯蓉唔會一嚿嚿,好滑。法式甜品賣相好靚,三款甜品,各有特色。朱古力蛋糕特濃朱古力, Brownie奶凍,侍應放上枱時,奶凍已經彈下彈下,動L動L焦糖燉蛋面頭層焦糖好脆脆,,燉蛋好滑每份甜品份量剛好,每種都balance到口感。

炭燒美國極黑豬鞍扒

厚厚的肉,差不多3cm。
青蘋果柚子沙冰

泡沫煙三文魚黑松露大蒜薯蓉湯

法式甜品
賣相好靚,三款甜品,各有特色。
朱古力蛋糕
特濃朱古力, Brownie

奶凍
,侍應放上枱時,奶凍已經彈下彈下,動L動L

焦糖燉蛋
面頭層焦糖好脆脆,,燉蛋好滑
每份甜品份量剛好,每種都balance到口感。
  • 炭燒美國極黑豬鞍扒
友人知道我愛鍾意四圍去試新餐廳, 今次佢帶我去了尖沙咀厚福街的小蟻人甜品西餐食晚飯. 這裡裝修幾精緻, 帶點公主感覺, 我相信女仔見到一定鍾意.坐下後, 店員先奉上芒果雪芭, 幾清新, 好適合依加的天氣食.接着, 我點了法式香濃青蠔湯和海鮮有機意大利飯, 而飲品點了熱莫卡咖啡.愛食蠔的我, 見到有青蠔湯就想試下.我自己鍾意飲熱辣辣的湯, 這裡的湯夠熱, 啱我心意.而蠔味尚算香濃, 若再濃一點就更好味, 湯中混入了忌廉, 所以入口幾滑身. 海鮮有機意大利飯.材料幾豐富, 當中有帶子, 青口, 蝦和墨魚.意大利飯軟硬度適中, 外層軟身, 咬開時帶有少許硬身, 這是我鍾意食的質感.而帶有芝士的醬汁混入飯一齊食, 多了一份芝士的香味.幾款海鮮材料也幾新鮮和爽口. 當中最愛食帶子, 夠彈牙, 煮的時間剛好, 不會硬身.食完飯, 飲番杯嘢飲.莫卡咖啡都幾幼滑, 我鍾意咖啡多奶, 所以叫佢再俾多一點奶我. 友人提及過這裡的甜品不錯, 愛食甜品的我, 當然要試一試.這裡的甜品款式有很多, 不論中式或西式也有.最後, 我地選了草莓窩夫配草莓雪糕.上枱時已被的賣相所吸引.份量也夠兩個人食用.窩夫外層夠香脆

這裡裝修幾精緻, 帶點公主感覺, 我相信女仔見到一定鍾意.

愛食蠔的我, 見到有青蠔湯就想試下.
法式香濃青蠔湯
我自己鍾意飲熱辣辣的湯, 這裡的湯夠熱, 啱我心意.

海鮮有機意大利飯.
海鮮有機意大利飯
材料幾豐富, 當中有帶子, 青口, 蝦和墨魚.

而帶有芝士的醬汁混入飯一齊食, 多了一份芝士的香味.

食完飯, 飲番杯嘢飲.

友人提及過這裡的甜品不錯, 愛食甜品的我, 當然要試一試.

這裡的甜品款式有很多, 不論中式或西式也有.

最後, 我地選了草莓窩夫配草莓雪糕.
草莓窩夫配草莓雪糕
上枱時已被的賣相所吸引.

份量也夠兩個人食用.

窩夫外層夠香脆, 而內裡帶少許鬆軟. 而且窩夫本身已經帶有甜甜地, 甜度已經足夠, 不用再另點蜜糖.
這裡的雪糕用上Movenpick雪糕, 雪糕夠香滑, 當中混入了草莓肉, 帶微微酸, 作為甜品真係好適合.

法式香濃青蠔湯
海鮮有機意大利飯
草莓窩夫配草莓雪糕
2016-06-22 187 views
厚福街咁多間餐廳黎講呢間外表唔算太吸引,但入到去裝潢的確唔錯,好似對住個維港咁。服務方面都令人覺得好高級 食物方面:柚子荔枝沙冰-好清甜新既感覺,加埋荔枝果肉 感覺好FRESH 但真係甜左少少 Parma Ham Caesar Salad-用左好香既欖油黎整,加上Parma Ham 油脂分佈比例平均 食落一D都唔油,反而覺得好健康 珍寶三軍雜扒-三文魚扒、雞扒同西冷牛扒既配搭,再配以薯條同少少沙律 賣相同份量都好高分味道方面  叫左七成熟 三文魚夠入味 不過煎耐左少少 皮有D硬 肉有D易散              牛扒略為UN左少少,但即使唔配醬汁都好JUICY 雞扒表皮夠香脆,肉夠滑 同醬汁亦好夾
服務方面都令人覺得好高級

食物方面:
2016-05-17
2016-06-20 201 views
星期日去邊都咁多人,所以睇戲係最好嘅娛樂,睇完戲梗係要醫肚,尖沙咀最多食肆非厚福街莫屬芒果雪葩 - 呢款沙冰係店家welcome甜點,一坐低就已經有得食,芒果味雖然唔太濃,但係感覺好清新,為今晚非常熱嘅天氣降一降溫火雞沙律 - 火雞一向俾人感覺係有少少'鞋',不過呢個可以唔駛擔心,因為竟然非常滑,唔韌,重好香煙薰味,而且佢個沙律唔係用醋,而係改用金巴利汁,者係專用嚟沾火雞食嘅汁,酸酸甜甜,好開胃磨菇忌廉湯 - 有粒粒磨菇碎,呢啲磨菇湯係最好味,香磨菇味之外,重有啲咬感安格斯牛柳粒 - 好淋,一啲都唔韌,重好香牛肉味舢舨炒飯 - 其實咩原因會咁叫呢,先唔好理,佢個炒飯好香薑味,而且隻蝦好大隻,而且好爽口咖哩海鮮配南亞薄餅 - 個海鮮唔太濃椰汁味,我鍾意,另外個薄餅好鬆,唔會好油膩
芒果雪葩
火雞沙律
磨菇忌廉湯
安格斯牛柳粒
安格斯牛柳粒 - 好淋,一啲都唔韌,重好香牛肉味
舢舨炒飯
咖喱海鮮配南亞薄餅
2016-06-12
$100 (Dinner)
火雞沙律
磨菇忌廉湯
安格斯牛柳粒
咖喱海鮮配南亞薄餅
  • 咖哩海鮮配南亞薄餅
2016-06-17 1062 views
早前曾經到過荃灣新開的小蟻人,感覺上不錯的,食物也不錯,故今晚來到尖沙咀店,食個晚餐才回家。當到達時,門面較細小,很容易忽略,但是在食廈H8 前一點,便可見到入口。餐廳環境很西化,有點歐陸式的裝修,座位以梳化為主,枱與枱間也較多空間,坐得舒適。當中幺粉紅色為主調,柔和得來也感舒適,而且燈光足夠,很光猛。餐牌都幾多的,其中包括午市及晚市套餐,糖水餐牌等,而主餐牌則以散點為主,包括先看到的甜品,餐湯,主菜意粉等,亦有飲品供應。其中甜品佔了餐牌很大的篇幅呢!泡沫黑松露三文魚大蒜薯蓉湯(四十二個大洋)從來就是喜歡食三文魚,以三文魚做湯屢見不鮮,湯頭打成泡沫,加上黑松露及大蒜薯蓉,令餐湯曾添不少食材。入口當然有種黑松露的芬芳氣味,亦有大蒜和薯蓉的口感,三文魚亦不失其鮮味。珍寶三軍雜扒(一百四十八個大洋)雜扒包括了雞扒,西冷牛扒及三文魚扒,有別於美式雜扒。其中雞扒表面做得香脆,內裡柔勒且有嚼勁;牛扒則外脆內軟,仍保持肉汁在內,柔靱度適中。至於三文魚,則很鮮味柔滑,魚皮也很香脆,而且魚皮中的脂肪也較少。雜果香蕉船配 Movenpick 雪糕(八十個大洋)來到甜品時間,每次看到香蕉船,都會覺得很邪惡,
泡沫黑松露三文魚大蒜薯蓉湯(四十二個大洋)
珍寶三軍雜扒(一百四十八個大洋)
雜果香蕉船配 Movenpick 雪糕(八十個大洋)
來到甜品時間,每次看到香蕉船,都會覺得很邪惡,皆因有幾球雪糕,但是敵不過童心未泯,點來一個。當中雪糕口味包括雲呢嗱,朱古力及士多啤梨,水果除了香蕉外,還有蜜瓜哈蜜瓜和士多啤梨,而眾多水果中,以士多啤梨的酸甜度較高。雪糕除了幼滑外,士多啤梨味雪糕還有果肉在內,令口感大增。
青蘋果烏龍茶(四十二個大洋)
餐飲點來這杯烏龍茶,一來有蘋果的香味,二來亦不失其烏龍茶的應的味道。其實這杯茶喝下來,是非常的清新,又富蘋果香味。
今晚晚餐總是豐富的,是很豐滿一餐,加上服務不錯,是不錯的用餐體驗。
2016-06-14
$343 (Dinner)
2016-06-12 518 views
喜歡吃西餐又喜歡吃賣相精緻又美味的甜品,所以朋友帶了我來厚褔街的小蟻人午膳中午12時左右,店內客人不多,但隨後卻開始滿座,所以最好早點到來用餐,可避免等位啊!午市套餐定價親民,只是$48-$58不等,還要免收加一,以尖沙咀區來說,真的是很便宜呢! 而且環境也相當舒適,店員態度亦很友善,怪不得吸引如此多食客~柚子荔枝沙冰 (跟餐轉配加 $20)天氣炎熱,選了這款透心涼的沙冰,味道調配得很好,酸酸甜甜的沙冰打得幼滑細緻,實在是消暑佳品!藍莓柚子沙冰 (跟餐轉配加 $20)友人則選了這款顏色亮麗的藍莓柚子沙冰,說味道清爽怡人,同樣吸引. 馬來沙嗲雞肉串 ($48)半打雞肉串只售$48,定價相宜. 即叫即烤的雞肉串,充滿焦香味,不過肉質略為乾硬,幸好香口惹味的沙嗲醬為它挽回一點分數. 旁邊的青瓜及蕃茄等,吃點有助解膩呢!挪威三文魚自家製青醬銅模扁意粉 ($58)三文魚份量很多,用上青醬來煮的扁意粉,更為清新怡人,而且扁意相當煙韌,掛汁能力強,令整道意粉更為滋味!香草砵酒燴羊腿肉配紅米飯 ($58)羊肉是比較貴的食材,但餐廳沒有將貨就價,羊腿羊有數件之多. 而且以香草砵酒來燴的羊腿肉,配上煙韌有
柚子荔枝沙冰 (跟餐轉配加 $20)

藍莓柚子沙冰 (跟餐轉配加 $20)

馬來沙嗲雞肉串 ($48)

挪威三文魚自家製青醬銅模扁意粉 ($58)

香草砵酒燴羊腿肉配紅米飯 ($58)

羊肉是比較貴的食材,但餐廳沒有將貨就價,羊腿羊有數件之多. 而且以香草砵酒來燴的羊腿肉,配上煙韌有咬口的紅米飯,賣相精美又美味! 喜歡吃羊肉的朋友別錯過~
士多啤梨撻 (跟餐加 $30)

用上新鮮且紅卜卜的士多啤梨製成的果撻,實在相當吸引. 士多啤梨香甜多汁,再加上幼滑吉士& 鬆脆撻皮,好好好好美味呀
紅蟻屋配Movenpick雪糕 ($80)

朱古力味心太軟就吃得多,但士多啤梨味的卻是第一次見到,而且是招牌甜品,當然要點來一試!

切開一看,士多啤梨流心相當澎湃,不過甜度略高; 至於朱古力味Movenpick雪糕,當然是濃郁又幼滑,是不會有所挑剔的了. 整道甜品擺盤都很漂亮呢!
法式至尊 ($80)

一客甜品已有3款口味,包括: 焦糖燉蛋、雲呢嗱奶凍& 朱古力蛋糕
焦糖燉蛋的脆糖片薄薄一片,金黃香脆,配上幼滑的燉蛋,已經很吸引.
雲呢嗱奶凍甜度適中,富有奶香且嫩滑,也相當不錯.
朱古力蛋糕則有濃濃的朱古力味,甘香醇厚,就最得我心!

小蟻人的甜品實在出色,所以吃了主菜後,一定要留肚吃甜品

尖沙咀厚福街9號地庫

2441 0138

2016-06-12 784 views
每次轉入厚福街,眼裡只有H8。直到H8的升降機前,腳步從不停下來。原來一直錯過了門面極不起眼的小蟻人。狹窄的入口,站了個穿戴整齊的店員。「小蟻人」一名,實在難以聯想到門口看進去的優雅裝潢。粉紅色襯白色的主調,牆上掛著花形的燈,營造公主感覺。即使位於庫,天花的設計造出空間感,一邊的牆做成假窗,在雅緻的環境,望著維港夜境用餐。相比a la carte,午餐相當抵食,不少$50有找又配餐飲的選擇,除了西餐,還有台式肉燥飯和幾款小食。波蘭三角果茶包-山莓士多啤梨餐飲可選是日特飲冬瓜茶、汽水或熱的果茶,有山莓士多啤梨和黑莓藍莓。果味清香,微酸,都幾開胃。只可沖一次,之後店員再加水,顏色已淡得不能再淡,果味亦消失得無影無蹤。馬來沙嗲雞肉串賣相精緻的沙嗲串,中看不中吃。稍有燒烤香,肉偏鹹,欠肉味,不嚡但不嫩。沙嗲味道還好,有花生味,甜甜的,中和雞肉的鹹。每串只有兩口,我們二人份量就剛好,多人分享,一人一串的話,可能就太少了。有青瓜和洋蔥伴碟,可以清清口裡的鹹。這不值得試的小食帶來個壞開始。香煎鴨胸紅酒燒汁配紅米飯超大隻碟,派頭十足。純白色的碟上,整齊地放著飯、肉、蔬菜和醬汁,煞是好看。紅米混白飯,飯

波蘭三角果茶包-山莓士多啤梨
馬來沙嗲雞肉串
香煎鴨胸紅酒燒汁配紅米飯
超大隻碟,派頭十足。純白色的碟上,整齊地放著飯、肉、蔬菜和醬汁,煞是好看。紅米混白飯,飯粒乾身,煙韌有嚼勁,口感不錯。落單時店員表示鴨胸會煎至半熟,效果更嫩,可以要求全熟。半熟的鴨胸肉呈粉紅,皮煎得金黃,皮與肉之間有層薄薄的脂肪,吃下去更香口。一如店員所說,肉質幾嫩,即使厚切也不會韌。邊咬邊擠出輕盈的肉汁,帶鴨肉香而沒有一般鴨胸的鹹。能把鴨胸做成一塊扒的口感和質素,實在出色。

看不出那一小堆蔬菜竟十分多元化,有西蘭花、西芹、青椒、翠玉瓜和菇。配辣味蕃茄醬,開胃,好吃又健康。選這個餐時唯一的擔心是紅酒燒汁。想起茶餐廳裡不論叫甚麼名字,都是一樣的那個深紅色汁,不禁猶疑。燒汁的顏色也不太討好,沒想到味道如此驚喜。燒汁果真有頗重的紅酒味,鹹中帶點紅酒的甘香,十分特別,而且濃稠度適中,伴飯一流。
台式肉燥豬頸肉飯
薄切卻大大片的豬頸肉,尤其爽口。外層煎得香,中間呈粉紅的位置卻一片清新而毫不油膩,肉味很鮮。肉燥飯為白飯帶來最佳的調味,鹹度恰到好處,跟飯的比例適宜,調味和油香足夠而不過份。兩個午餐都很大份,夠飽有餘,質素很高,難以相信不需$50。
多飽也不能錯過甜品。打開散叫的餐牌,意粉等主食十分漂亮,很吸引,只好下次晚餐再來。甜品的選擇很多,有窩夫、心太軟、綿花冰等等,應有盡有。另外有個抹茶系列。

抹茶芝士撻
比人氣的日式專門店貴一截的芝士撻,除了有堂食的環境和服務,還有漂亮的擺碟、水果和抹茶奶凍。輕易地切開鬆化的撻皮,中間的流心叫人垂涎欲滴。撻皮入口碎開,散發不太重的牛油香。流心的抹茶幼滑濃稠,茶香重至帶甘,比半熟工房的抹茶芝士撻好吃得多。奶凍上鋪了一層紅豆,甜度尚可,但蓋過淡味的奶凍。淡淡的茶味和約隱約現的奶味得仔細品嚐,軟滑的口感還可以。
抹茶拿破崙
拿破崙的抹茶吉士跟芝士撻的抹茶流心是兩個味道。夾在酥皮之間,口感較輕,同樣帶茶香茶甘但味沒那麼濃。一個細水長流,一個剛強轟烈,兩款都好吃。酥皮牛油下得不多,脆而不酥,欠牛油的香口,甜度亦同樣低。旁邊的白玉伴碟,煙韌但過黏,試一口便放棄了。
法式至尊
長碟子上放著三款甜品,一次過滿足三個願望。最喜歡chocolate truffle。朱古力入口軟滑,連著餅底徐徐融掉,完全不用咀嚼。黑朱古力味濃,甜度極低,愛朱古力的必試。燉蛋面層的焦蛋稍厚,得用力把它敲碎,太厚以致偏硬,也影響甜度。都幾幼滑的燉蛋,蛋味十分突出,甜度不算高,跟蛋味匹配。

每搖一搖碟子便震幾秒的的奶凍,表面看到一點點的雲尼拿籽,狀甚吸引。可是,味道只屬一般,有奶香但不算濃,雲尼拿也沒預期中香。看上去水漾的奶凍,口感卻偏向啫喱,完全沒有入口即融。
貪心地吃了三個甜品,飽得誇張。服務不俗,雖然甜品上菜有點慢,但店員會自動給我們追單,跟我們說廚房正在準備。真沒想到小蟻人會有如此質素。叫作甜品西餐,甜品的確沒令人失望,但午餐的高質素才是驚喜所在。
2016-06-10
$150 (Lunch)
  • 香煎鴨胸紅酒燒汁配紅米飯
  • 台式肉燥豬頸肉飯
  • 抹茶芝士撻
今日行完科學館,已到下午6時鐘,係時候揾地方食晚餐,我朋友話厚福街好多嘢食,所以,就朝著這個方向去啦,沿途都好多人,終於到達。這條街很短,但全條街都是食肆,我們行了一圈,見到這間名字好得意,叫“小蟻人” 又不用加一,門口雖然不是好著眼,但因有個職員企在門口的,所以都容易揾到。落了一條樓梯,內裏環境和室外是兩個世界。這裏全白為主,好有歐陸情懷,牆是用了香港夜境為裝飾,很浪漫. 忘記了外面炎熱的天氣和擠迫的尖沙咀一坐下,侍應已奉上兩杯雪芭,很窩心,我二話不說就將它消滅,立時冰涼透心。“冷靜”後望下餐牌,這裏除了主餐牌外還有晚餐。這裏食物都好多元化,除了主菜,還有頭盤,特色的餐湯,仲有多款甜品 ,實在好難得。我們思量了一會,叫了兩個晚餐,就是炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁,香煎鰽魚配燒薯蓉,紅菜頭忌廉汁. 今晚的餐湯是香茅南瓜忌廉湯,好特別的配搭,飲下好香的香茅味,但沒有搶去南瓜的香味,又不會太濃稠,這個不消一會,就飲完了。到主菜了...香煎鰽魚配燒薯蓉紅菜頭忌廉汁 .  鰽魚外皮煎得很金黃,微燶。好香口. 但亦有少許腥味. 紅菜頭汁紫紅色圍著鰽魚, 沒有很濃的味道. 鰽魚面頭鋪了數條炸香了的
落了一條樓梯,內裏環境和室外是兩個世界。

香茅南瓜忌廉湯

到主菜了...
香煎鰽魚配燒薯蓉,紅菜頭忌廉汁
香煎鰽魚配燒薯蓉紅菜頭忌廉汁 .  鰽魚外皮煎得很金黃,微燶。好香口. 但亦有少許腥味. 紅菜頭汁紫紅色圍著鰽魚, 沒有很濃的味道. 鰽魚面頭鋪了數條炸香了的意粉,好特別
炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁
炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁
炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁 , 嘩,牛扒都好大件,我唸都有12安士.見到牛扒上的紋,煎得好靚,牛扒剛煎好我的要求,有些血紅色,所以,並唔靭.紅,黃椒為配菜,很甜.
餐茶叫了菠蘭三角果茶包(山莓士多啤梨)
和熱薏米水.
焦糖燉蛋
最後加了30元叫了個焦糖燉蛋。燒了焦焦的一層,脆卜卜,口感滑滑的香,甜度啱啱好,為這餐畫上完美的句號
Other Info. : 這間餐廳雖然裝修得很漂亮,但並不需要加一服務費.而且侍應好主動清理枱面,另令枱面時常都保持很乾淨,抵讚.
$188 (Dinner)
  • 香煎鰽魚配燒薯蓉紅菜頭忌廉汁
2016-06-07 257 views
尋晚同幾個朋友一齊食飯,又想食西餐又想食甜品......於是就揀咗呢間餐廳。我地4個人叫咗好多嘢食,叫咗一個魚柳配芒果汁,沙皇牛肉配紅米飯,一個三文魚忌廉白汁尖通粉。小食就叫咗鹽酥雞,安格斯牛柳粒同炸魚手指配薯條。餐湯係周打魚湯,好濃芝士味我個人好鍾意。沙律就一般唔太特別。魚柳煎得香周脆不過魚調味唔夠,有少少淡,沙皇牛肉好似唔夠軟。但係忌廉白汁通粉芝士味好濃,我好鍾意個味道鹽酥雞正常味道,無特別。安格斯牛柳粒好好食,唔孩口又夠牛肉,淋埋燒汁非常夾!炸魚手指好脆,魚肉爽口有d似蝦膠嘅口感,都唔錯。最後我地仲叫咗綠茶綿綿冰同士多啤梨綿綿冰。綠茶綿綿冰有茶嘅澀味,唔太甜,朱古力雪糕好好味仲有chips係上面!士多啤梨味綿綿冰就甜咗少少,但個雪糕都有果肉好好味兩個綿綿冰都刨得好薄又唔易溶,仲有d椰果,水果同爆爆珠伴碟,賣相幾好。總括覺得意粉、小食同甜品比較出色

總括覺得意粉、小食同甜品比較出色
2016-06-06
$190 (Dinner)
  • 煙三文魚白汁忌廉尖通粉
  • 安格斯牛柳粒
  • 炸魚手指配薯條
2016-06-06 196 views
尖沙咀野食多但人仲多 周圍要等位難得今日經過小蟻人唔洗等位有得入一坐低見到用左維港景色既牆紙佈置餐廳就好似望住維港一樣 夠晒relax!飯前先黎杯芒果沙冰 服務唔錯!食完剛剛好上菜嗌左個煙三文魚蟹肉墨魚汁意粉忌廉汁重 整碟意粉好juicy蟹肉夠晒多 食極都仲有 真材實料!鮮甜既蟹肉味令整碟意粉加分!!!朋友仲叫左炭燒安格斯西冷牛扒西冷牛扒配黑松露汁上碟 松露香味十足牛扒叫左7成熟 望上去少少黑 以為10成熟 切開先知紅紅地 滲出肉汁 大概係刻意鎖住肉汁煮出黎既成果食之前再沾上松露汁 完全唔會蓋過牛既味道 雖然食完飽飽地但見餐牌d甜品咁吸引忍唔住食埋甜品叫左個綠茶窩夫 面頭香脆 入面軟林林 唔硬食得出即叫即整配埋Movenpick雪糕雪糕有雲呢拿籽 特別香杯底仲有芒果肉 正呀朋友嗌左芒果拿破崙好香脆 味道拍得住酒店級水準!無論係主菜定甜品每碟食物送到檯上都鋪排得好細緻感覺到廚師既用心食牛扒個陣嗌左2杯沙冰柚子荔枝沙冰,藍莓柚子沙冰水果香味配上沙冰好鮮甜沙冰份量剛剛好飲晒成杯都唔會令飲品變淡最怕太多沙冰最後溶晒令飲品冇味!最後不得不提侍應既服務態度好 夠細心~基本上每食完一碟都會上前抹乾張
尖沙咀野食多
但人仲多 周圍要等位
難得今日經過小蟻人唔洗等位有得入
一坐低見到用左維港景色既牆紙佈置餐廳
就好似望住維港一樣 夠晒relax!

飯前先黎杯芒果沙冰 服務唔錯!
食完剛剛好上菜
嗌左個煙三文魚蟹肉墨魚汁意粉
忌廉汁重 整碟意粉好juicy
蟹肉夠晒多 食極都仲有 真材實料!
鮮甜既蟹肉味令整碟意粉加分!!!

朋友仲叫左炭燒安格斯西冷牛扒

配埋Movenpick雪糕
雪糕有雲呢拿籽 特別香
杯底仲有芒果肉 正呀

朋友嗌左芒果拿破崙
好香脆 味道拍得住酒店級水準!

無論係主菜定甜品
每碟食物送到檯上都鋪排得好細緻
感覺到廚師既用心

食牛扒個陣嗌左2杯沙冰
柚子荔枝沙冰,藍莓柚子沙冰
水果香味配上沙冰好鮮甜
沙冰份量剛剛好
飲晒成杯都唔會令飲品變淡
最怕太多沙冰最後溶晒令飲品冇味!

最後不得不提侍應既服務態度好 夠細心~
基本上每食完一碟都會上前抹乾張檯
清走檯上用完既紙巾 然後先上第二碟菜
張檯乾淨,客人食都食得開心d啦~
2016-06-05 190 views
去親厚福街都係為左甜品為主,今次搵到間又有主食,又有特式甜品餐廳。今次朋友生日就嚟呢到試下。一坐底店員物送上一小杯芒果沙冰,可以清一清和降溫,非常甜心。叫了二個set dinner ,包餐湯或沙津,主菜沙津都幾大份,菜新鮮,還有伴碟,一點都不像跟餐的。主菜分別選了煙三文魚蟹肉墨魚汁銅模意粉濃濃不太濃稠忌廉白汁汁配上意粉加上芝和蟹肉。不會太油膩.這餐廳在伴碟方面挺有心思。黑松露雞油菇芝士意大利雲吞雲吞皮薄餡料好滿滿雞肉,一碟有五隻,份量對女仔來講是足夠。套餐是會送汽水,但被沙冰吸引加20元叫了特飲。粙子荔枝沙冰,清新,夏天一流。當日最主要嚟食就係甜品😋😋😋雪糕芝士夾心,雪糕是採用movenpick第一層是草莓雪糕,第二層是開心果味雪糕,這餐廳在伴碟方面挺有心思。最後一層是芝士蛋糕,造成西瓜般甜品。非常特別不會太甜。還配上三粒馬卡龍。

叫了二個set dinner ,包餐湯或沙津,主菜
沙津都幾大份,菜新鮮,還有伴碟,一點都不像跟餐的。

主菜分別選了
煙三文魚蟹肉墨魚汁銅模意粉

黑松露雞油菇芝士意大利雲吞

雲吞皮薄餡料好滿滿雞肉,一碟有五隻,份量對女仔來講是足夠。

當日最主要嚟食就係甜品😋😋😋
雪糕芝士夾心,雪糕是採用movenpick

• 煙三文魚蟹肉墨魚汁意粉
與女朋友在尖沙咀逛街後, 想搵個舒適的地方舒舒服服傾下計食下好野, 所以搵左呢價錢又唔係太貴, 又舒服的餐廳食晚餐....早來人不多, 可以擇位坐....這樣的環境, 女友也很喜歡....就在我們看餐的時候.......細心的待應遞上這個...係<芒果雪芭>, 淡淡芒果味, 冰涼透心~~ 特別係炎熱的天氣下, 一杯雪芭....可以話救您一命, 暑氣全消食完雪芭, 腦根都醒D.....好快就點了幾個食物.....首先來的係<黑松露三文魚薯蓉湯>這湯有濃濃的黑松露香...而且煙三文魚味道也不錯...薯蓉也豐富了畼的口感.....估唔到咁拼法....會有呢個幾好的效果~~待應同時遞上...<歐陸什菜沙津-帕爾馬火腿>和<蝦春卷><歐陸什菜沙津-帕爾馬火腿>....火腿很咸香, 而沙津菜和醋清新醒胃, 可以中和吃完帕爾馬火腿後的咸香!<蝦春卷>好脆, 配上沙津醬....香口而不油膩另外我們也點了...<什果桂花烏龍茶>今次算係頭一次聽....烏龍茶可以加上什果桂花.....烏龍茶淡淡
芒果雪芭

首先來的係<黑松露三文魚薯蓉湯>
黑松露三文魚薯蓉湯

待應同時遞上...<歐陸什菜沙津-帕爾馬火腿>和<蝦春卷>
歐陸什菜沙津-帕爾馬火腿 和 蝦春卷

<蝦春卷>好脆, 配上沙津醬....香口而不油膩

另外我們也點了...<什果桂花烏龍茶>
什果桂花烏龍茶
今次算係頭一次聽....烏龍茶可以加上什果桂花.....烏龍茶淡淡的茶香, 和生果互補.....茶香引出生果的甜味.....呢杯野幾得!!

前菜小食吃得七七八八後...待應再送上主菜.....<脆皮挪威三文魚>
脆皮挪威三文魚
<脆皮挪威三文魚>七成熟下.....首先塊魚皮真係好脆....好香口.....而三文魚肉依然鮮嫩...魚的肉汁仍保留魚肉內....另外廚師加了海鹽在三文魚上...引上海鮮的原味.......當然如果口味重的朋友...還可以把三文魚魚肉沾上旁邊白色的香草酸醬.....2者出奇的夾.....推薦大家試下

最後再吃終極甜品<草莓拿破崙>
草莓拿破崙
正所謂拿破勤愛吃拿破崙......所以呢個係我必食的....

而且呢間整得好好食!!

酥好脆好脆, 吉士醬甜度剛剛好,配上新鮮草莓.....真係大愛!!

而且呢份甜品整得好靚... 好似藝術品咁...我個女友都好鍾意~~

Other Info. : 整體上無論餐廳格局...食物品質和待應服務都幾好.......值得得閒下次再番來食!!
2016-05-30
$250 (Dinner)
黑松露三文魚薯蓉湯
歐陸什菜沙津-帕爾馬火腿 和 蝦春卷
什果桂花烏龍茶
脆皮挪威三文魚
草莓拿破崙
2016-06-04 191 views
今日出開尖沙咀行完街搵個地方食下飯 去左小蟻人落一層地庫 環境清靜 舒服 係一個休閒好地方一坐低 侍應先生已經送上一人一杯芒果味雪芭出面30幾度 熱辣辣 客人食完可以降降溫 好細心叫左炭燒安格斯西冷牛扒 配黑松露汁一上碟已經聞到好香既黑松露味塊扒叫左7成熟 一d都唔韌西冷切落去流出有肉汁 再加埋黑松露汁 配搭得剛剛好仲有紅黃椒伴碟 令整碟牛扒顏色鮮艷 好睇又好食另一個主菜係煙三文魚蟹肉墨魚汁意粉呢個真係令我讚不絕口從賣相睇已經好靚 將三文魚捲成玫瑰花 味道creamy 好多汁預先拆晒既蟹肉多到食到底都仲有食落一絲絲既蟹肉令口感更豐富食完主菜其實已經飽 但仲想食埋甜品 幾邪惡呀首先係綠茶窩夫配Movenpick雪糕綠茶窩夫外脆內軟綠茶香清清地 唔會太濃配埋movenpick ice cream vanilla flavourPerfect match! Movenpick 雪糕香滑就係人都知一啖雪糕一啖waffle 襯晒!雪糕下面仲有芒果肉 so sweet~~另一款嗌左芒果拿破崙配士多啤梨拿破崙好crispy 好香口 食落有好重既牛油香一層餅一層吉士 超正仲有芒果同士多啤梨伴碟 食完甜
今日出開尖沙咀

但仲想食埋甜品 幾邪惡呀
首先係綠茶窩夫配Movenpick雪糕
綠茶窩夫外脆內軟
綠茶香清清地 唔會太濃
Perfect match!

Movenpick 雪糕香滑就係人都知
一啖雪糕一啖waffle 襯晒!
雪糕下面仲有芒果肉 so sweet~~
另一款嗌左芒果拿破崙配士多啤梨
拿破崙好crispy 好香口
食落有好重既牛油香
一層餅一層吉士 超正
仲有芒果同士多啤梨伴碟
食完甜品食返d生果好開胃
兩杯飲品為今日既晚餐劃上完美既句號
叫左柚子荔枝沙冰同藍莓柚子沙冰
兩杯都好好味 ~~~
帶有甘甘甜甜既柚子香 好fresh
咁有質素既餐廳 下次會帶埋d fd黎
2016-06-04 167 views
和朋友行經尖沙咀,想搵地方可以食飯又可以食甜品就諗到小蟻人~青蠔忌廉湯好少地方有賣此湯,用青口肉打碎加忌廉,香濃青口肉味有口感跟餐沙律是煙三文魚沙律配意大利黑醋煙三文魚有口感,沙律菜新鮮南瓜味甜,忌廉夠香濃,正宗食意大利飯6至7成熟,正用炭燒方法令到牛扒香味味四溢,則剛7成熟,肉質鮮嫩芒果拿破侖香濃牛油味,一咬鬆脆,店員落力推介,全人手製作
青蠔忌廉湯
好少地方有賣此湯,用青口肉打碎加忌廉,香濃青口肉味有口感
餐沙律
跟餐沙律是煙三文魚沙律配意大利黑醋
煙三文魚有口感,沙律菜新鮮
南瓜有機意大利飯
南瓜味甜,忌廉夠香濃,正宗食意大利飯6至7成熟,正
安格斯肉眼扒
用炭燒方法令到牛扒香味味四溢,則剛7成熟,肉質鮮嫩
芒果拿破侖
香濃牛油味,一咬鬆脆,店員落力推介,全人手製作
Other Info. : 晚上9點後食紅蟻屋心太軟即送一份$68或以下之甜品
2016-06-01
$100 (Dinner)
餐沙律
南瓜有機意大利飯