2018-08-12 1559 views
今日家庭聚同屋企人去食妹記,好耐之前未搬時食過一次,今次再番黎,都係食到lamlam脷😋由細到大都同屋企人食過好多唔同既大排檔,深水埗,沙田既都唔差,如果講尖沙咀既,妹記算係幾出色,今次唔算好多人,叫左4個餸,食個家常便飯,我覺得牛柳粒同蛋蒸魚腸都好好食👍🏻出面又好多牛柳粒,一係用黑椒,一係用京都汁去蓋過左個牛味,用黎掩飾唔新鮮既牛柳粒,但呢到既食得出牛肉唔會太韌,連埋爽口薯仔好有咬口,而魚腸,係因為父親大人所以叫既,屋企得我同佢會食,所以平時屋企食飯好少叫,而出去食好多魚腸都會太苦,一係就太少魚腸,呢到比得好足料👍🏻美中不足既地方係同屋企人食飯唔會好似同fd食咁,啤啤佢,我都想試下用戰鬥碗
我覺得牛柳粒同蛋蒸魚腸都好好食👍🏻
2018-08-08 1291 views
如果有一大班人柴娃娃聚餐 好自然就會揀多啲位熱鬧啲既地方 毫無疑問就揀左一間好有名但冇食過既大排檔1. 鬼馬油炸鬼 ($78)一擺落口係唔熱亦都唔脆 墨魚膠都唔彈牙 對於我呢啲箍緊牙既肥妹仔黎講 有啲難咬開2. 香麻小雞雞 ($68)呢碟前菜真係咸到不得之了 佢就好似口水雞咁樣 有辣油芫荽蔥同芝麻拌雞腿肉3. 炸豬手 (配甜酸醬)($198)正常水準既豬手 普普通通 價錢略貴4. 炸蠔餅 ($68)終於食到一碟算熱辣辣既餸 炸粉同蠔既比例適中 蠔都算大隻 不過不失5. 鹹魚茸飛天通菜煲 ($68)唔係特別香口 唔係特別好味 普通幾條通菜係個熱辣辣既煲仔裡面 好normal6. 椒鹽九肚魚普普通通 正正常常 份量較少7. 海鮮雜菜煲全晚最清淡既餸 小棠菜西蘭花魷魚蝦帶子菇總結就係所有野都好普通 可能我地冇嗌到招牌菜或者拿手小菜 但如果我地嗌左七八個餸都係呢個質素既時候 我相信呢個價錢會有更多選擇

1. 鬼馬油炸鬼 ($78)

2. 香麻小雞雞 ($68)

3. 炸豬手 (配甜酸醬)($198)
正常水準既豬手 普普通通 價錢略貴

4. 炸蠔餅 ($68)

5. 鹹魚茸飛天通菜煲 ($68)

6. 椒鹽九肚魚
普普通通 正正常常 份量較少

7. 海鮮雜菜煲
全晚最清淡既餸 小棠菜西蘭花魷魚蝦帶子菇

2018-07-28 1037 views
需要炒得幾香,但味道一般,沒有想再吃的感覺,奶茶夠香濃香滑夠熱,午餐送例湯,淡而無味,好似水咁,試左一淡無飲,13:53入單,人流唔多得幾台客,都等左半個鐘先有得食,已經唔想再黎第二次,食完都差唔多3點
午餐XO醬豬扒炒一丁
午餐加$4熱奶茶

午餐加$4熱奶茶
2018-07-22 1325 views
如果要選擇一個聚會好吃處,小編會揀妹記!特別之處系佢顛覆左大排擋污糟既問題; 以乾淨、舒服既環境,全新展示出新式大排擋,並保留住舊式既鑊氣味道٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!睇下佢環境,盡量保留住大排檔既格局。而且系室內,夏天都吾怕滴曬水咁食啦!舒服嘅環境,就算同女朋友嚟食,都吾洗驚佢詐型啦(;´༎ຶД༎ຶ`)ノ應該!黑椒薯仔牛柳粒(hkd$128) 妹記招牌菜之一。牛柳粒肉質細嫩; 薯仔外脆內軟。配上黑椒汁更惹味,送飯一流♪(´ε` )!原隻脆皮豬手(hkd$198) 妹記招牌菜之一。豬手份量好充足,外皮極脆,肉質吾腍帶少少肥; 咸度調味剛好,再沾上少少醬汁,更開胃。咸魚茸飛天通菜(hkd$68) 妹記招牌菜之一。炒得好香; 不過,鹹魚味不突出、太油,令整體略為失色。魚香茄子煲(hkd$78) 送飯之選。味道中規中矩。小編幾中意佢加上蒽花,令味道無咁單調同更香。除左有吾同既招牌菜式。呢到最特別莫過於系戰鬥碗。佢特別之處系經過冷凍處理,碗中仲有個”勝”字,用黎飲酒就仿似切身於古時,那份豪氣在現代再次呈現!十分過癮,值得一試!

黑椒薯仔牛柳粒

原隻脆皮豬手

咸魚茸飛天通菜

魚香茄子煲

2018-06-10
$150 (Dinner)
黑椒薯仔牛柳粒
原隻脆皮豬手
咸魚茸飛天通菜
魚香茄子煲
2018-07-08 1166 views
同屋企人食野,梗係要平靚正,咁妹記就係尖沙咀云云選擇性價比最高喇。想飲酒有酒飲,想食打冷有打冷。今次叫左3樣餸,必食金沙鮮魷,霸王雞(不過俾正啲無咁滑既位)仲有魚湯浸覓菜魚肚。食大排檔又點可以無啤酒呢?
想飲酒有酒飲,想食打冷有打冷。

2018-07-06 1109 views
約左班好朋友食飯,大家都話想食d*麻甩野*就揀左妹記大排擋。7點幾去到出面已經好多人等緊,但入面又好多位,點解呢?完全要等齊人先入得,一個都不能少!我地企左一陣人齊就入得,好鬼肚餓即刻叫野食!野食好快就到金銀蛋蕃茄白菜仔,好好味!白菜仔煮到好淋配蕃茄湯超正!沙拉骨係我要求~好內無食過,好邪惡但好好味,d汁好夠多夠味,d骨又唔係得骨有肉食~食大排檔點可以唔飲勝豆腐好正啊,炸到外脆內軟麻辣小雞雞,夠辣但不夠麻,雞肉唔太滑,係雞扒黎干炒牛河,夠乾身,好味!d色水都好靚
我地企左一陣人齊就入得,好鬼肚餓即刻叫野食!
野食好快就到
金銀蛋蕃茄白菜仔,好好味!白菜仔煮到好淋配蕃茄湯超正!

食大排檔點可以唔飲勝

豆腐好正啊,炸到外脆內軟
麻辣小雞雞,夠辣但不夠麻,雞肉唔太滑,係雞扒黎
干炒牛河,夠乾身,好味!d色水都好靚
2018-06-25 1044 views
同日跟好友聚會後,他們建議到妹記食晚餐選擇妹記是因為有大排檔風味得來,又企理!最重要的是還可以訂位呢!基本上炒的小菜都蠻大碟的~而且味道也是不過不失的!·西蘭花炒鮮魷豉椒炒蟶子 ~ 超惹味啫啫雞煲配飯一流必點~桶蠔京都骨吊燒雞~燒得很香脆另外喜歡飲酒的人🍻不妨來支哈爾濱啤酒,用戰鬥碗來飲,看上去已經夠有Feel啦整體來說:餐廳的食物確是不錯的,而且價錢平民!小炒平均一碟$60~$70不等~唯一缺點是會有漏單情況
同日跟好友聚會後,他們建議到妹記食晚餐
選擇妹記是因為有大排檔風味得來,又企理!
最重要的是還可以訂位呢!

基本上炒的小菜都蠻大碟的~
而且味道也是不過不失的!

豉椒炒蟶子 ~ 超惹味

桶蠔

吊燒雞~燒得很香脆

吊燒雞

另外喜歡飲酒的人🍻
不妨來支哈爾濱啤酒,用戰鬥碗來飲,看上去已經夠有Feel啦

哈爾濱啤酒

整體來說:
餐廳的食物確是不錯的,而且價錢平民!
小炒平均一碟$60~$70不等~
唯一缺點是會有漏單情況
2018-06-24
$130 (Dinner)
豉椒炒蟶子
啫啫雞煲
桶蠔
吊燒雞
哈爾濱啤酒
當日同一班係台灣黎香港玩既朋友食飯,佢地想去食d香港地道d既野食,大排檔就一定唔少得啦😜佢地住尖沙咀,於是搵d近佢地既大排檔啦,其中一個香港朋友介紹妹記,藍妹同男朋友都未試過,不過我地冇更好既選擇,咁就去妹記啦!我地遲左少少去到,佢地已經等左一陣位,一去到就咁岩有位,好彩✌🏻果到係爆場,全部枱都坐滿人,同普遍既大排檔一樣,超級熱鬧(嘈)。-果到有個特色,就係飲酒唔係用杯,係用碗!佢隻碗印左大大隻字「勝利碗」,酒飲到底會見到碗底既「勝」字,名副其實既『飲勝』‼️咁樣飲酒都係第一次,不過好爽快,好有以前古代人既豪邁感🤪-因為冇影menu,當日既菜式名都係憑記憶。金莎黃金蝦黃金蝦係用咸蛋黃炒剝左殼既蝦,一碟既份量比較少,大約得6隻左右,如果多人既話要叫2碟咸蛋黃炒,一定係偏咸,撈飯一流既。表面好粉,入面既蝦炸得唔錯,爽口既。-豉椒炒蜆藍妹唔太食蜆,只係食左一件,有鮮味,芡汁既味道冇平時食果d咁濃味。-蠔餅⚠️有芫茜請注意份量大份,炸得鬆脆,但略嫌油份太多,如果炸得夠好,應該可以走油,迫走d油份。好厚粉,唔知點解佢有芫茜,但成個餅完全冇味,冇蠔味,冇粉漿味,冇芫茜味,淨係好似食緊一pat冇味既炸餅

果到有個特色,就係飲酒唔係用杯,係用碗!

咁樣飲酒都係第一次,不過好爽快,好有以前古代人既豪邁感🤪
因為冇影menu,當日既菜式名都係憑記憶。

金莎黃金蝦

豉椒炒蜆

蠔餅
⚠️有芫茜請注意
好厚粉,唔知點解佢有芫茜,但成個餅完全冇味,
冇蠔味,冇粉漿味,冇芫茜味,淨係好似食緊一pat冇味既炸餅咁

豬手
呢味餸係成餐最好食既,豬手好大隻,我地8個人食都係岩岩清左。

皮超級脆,肉竟然唔硬喎,仲幾入味添

魚香茄子
中庸之作,冇野可以講。
蠔仔粥
⚠️有芫茜請注意
呢個粥比我兩個感覺
1. 芫茜味真係好重,好重,好重。唔太鐘意芫茜味既藍妹勉強可以食到,但男朋友聞到已經想嘔,全程苦瓜乾咁🤢
2. 好多料,蠔仔多,仲有乾搖柱同埋蝦米。
大排檔比一大班人傾計最岩,大大聲都冇問題
藍妹個人認為食過更好食既大排檔,呢間只可以話係平庸既一間。
2018-06-22 488 views
朋友團年飯聚會,大家話食大排擋喇,地方較大又可以食一啲有鑊氣既小菜。地址一發出來,樓上舖?乜大排擋唔係係街邊舖果啲咩?以為都係取名效應當天,一出Lift就見到好熟悉既畫面,就係平時食,大排擋既感覺喇!我地叫左平時大排擋食開既野食,有蕹菜,水蛋,甜酸骨,小菜兩味等,朋友們還叫左三支啤酒,用碗來飲特別舒暢妹記,是一間極具大排擋的特色;還有一個樓上舖可以傾計談天說地的一晚晚上的人流比較多,可以考慮九點後入去食吧

晚上的人流比較多,可以考慮九點後入去食吧
2018-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Chinese New Year
2018-06-03 904 views
我同個朋友平日星期四去食飯,叫左三個餸,有鹹魚茸飛天通菜,豉椒炒蜆同秘製龬鍋雞,叫完叫夠3分鍾炒蜆即到,5分鐘內其他兩個餸都到埋,一見到心知不妙,3個餸係熱但所有汁醬及獻汁係‘結’的的,完全係煮定好keep住熱,雖然見到全場滿座,但真心覺得係給遊客去食及趕返枱,食物質素同味道失望
2018-05-29 938 views
一班人食飯揀左妹記, 有得訂位, 黎到唔洗等。蠔餅: 好一般, 好粉, 炸得太勁, 蠔冇咩鮮味黃金蝦球: 唔錯蛋黃好多, 味好重, 份量都夠一人一粒勝利碗係SIGNATURE蝦膠油炸鬼: 好食, 蝦膠都好彈牙, 送酒一流沙拉骨: 骨還骨, 醬還醬, 排骨有d硬, 一般豉椒炒虎皮尖椒: 好食, 炒得好爽, 味道都好好椒鹽豆付: 炸得夠乾身, 豆付都好滑蠔仔粥: 一般飛天通菜煲: 都幾油, 不過炒得好味同埋唔老, 幾好味一班人聚會都0岩黎食既
一班人食飯揀左妹記, 有得訂位, 黎到唔洗等。

蠔餅: 好一般, 好粉, 炸得太勁, 蠔冇咩鮮味

黃金蝦球: 唔錯蛋黃好多, 味好重, 份量都夠一人一粒

勝利碗係SIGNATURE

蝦膠油炸鬼: 好食, 蝦膠都好彈牙, 送酒一流

沙拉骨: 骨還骨, 醬還醬, 排骨有d硬, 一般

豉椒炒虎皮尖椒: 好食, 炒得好爽, 味道都好好

椒鹽豆付: 炸得夠乾身, 豆付都好滑

蠔仔粥: 一般

飛天通菜煲: 都幾油, 不過炒得好味同埋唔老, 幾好味

一班人聚會都0岩黎食既
2018-05-04 1380 views
之前食過一次,覺得普普通通,所以之後都無打算再食,但因為外國朋友來,話要去呢度,唉.唯有赴會.搬左新地點之後.星期日中午可以90%空位,所以大家要試的話,唔使怕無位~我地簡單叫左幾款有鑊氣gei菜式黃金蝦同大家認識gei有好大出入,我仲以為叫左甜酸蝦...點知佢真係黃金蝦...黃金呢???黃金味道好弱都算,但蝦肉本身都好粉,證明唔夠新鮮叫左個招牌鬼馬油炸鬼,以前覺得還不錯,但今次覺得好油,中間麵粉成分都幾多,如果唔點醬真係唔係太食得落,但外層係炸得幾好的炒通菜好難出事,唔算油,有鑊氣,不過食到底有D咸,最好撈一撈先食未免朋友肚餓,我地勁無聊叫左個乾炒牛河,都幾入味,河粉彈牙,油份少D會更好最有驚喜係蠔仔粥,可能因為無期待,所以食就更加喜出望外,夠清甜,D蠔仔都新鮮,味道唔會太咸,我鐘意水水的感覺.雖然係咁,你問我仲會唔會食,無必要真係唔會,因為價錢偏貴,質素未及價錢的水準.
我地簡單叫左幾款有鑊氣gei菜式

2018-05-01 939 views
突然好想食大排檔, 所以趁時間早就黎食左飯先, 唔使有排等位ma, 加上呢度環境舒服又乾淨, 坐都坐得舒服d呀~鬼馬油炸鬼見呢個係推介就點都要試下, 係油炸鬼釀住蝦膠, 外面脆卜卜, 入面就好彈牙, 份量都有好多, 2個人食都差d食唔哂飛天通菜煲呢個一上到檯就感覺到好有鑊氣, 仲要勁香, 通菜又多汁又鮮, 真係食唔停, 送飯一流呀豉椒炒聖子平時多數會叫炒蜆, 今次就試下聖子, 呢個聖子有好多, 而且又大隻又爽口彈牙, 配埋豉椒汁送飯都好正

鬼馬油炸鬼

飛天通菜煲

豉椒炒聖子
2018-04-21 1023 views
麻辣雞,麻香味夠又辣,雞肉夠嫰唔會”鞋”,唔錯!炸豬手,本人超鍾意食,外面個皮脆得嚟唔會太乾,真係好好食呀!!😍個蠔餅都好得,炸得夠鬆脆又唔會話好油,個粉又唔會太多岩岩好。蠔仔粥都好足料,唔會話細細粒蠔仔。記得訂咗位先嚟因該都好Full
2018-04-01
$88 (Dinner)
2018-04-13 9448 views
去完中環微電影 event 後,終於等齊成班朋友仔食晚飯。浩浩蕩蕩黎到沙咀都 11 點喇﹗哈爾濱啤酒,從未聽過呢,第一次飲。清清淡淡,微甘不苦,易入口。金銀蛋鮮茄浸白菜仔,有創意,從來無諗過依個配搭,感覺良好喎。大量咸蛋皮蛋,非常重手。番茄將雞湯染紅,咸味番茄夾著白菜仔,獨特的味道。薑蔥魚下巴煲,即係啖啖肉既魚三角,炸得香口不乾鞋,保有魚汁,外香口微脆黏黏,炆得惹味香噴噴,索盡濃濃薑蔥芡汁,重口味但可口。風沙豬手,招牌菜?原隻黑椒炆豬手賣晒,無食神眷顧,好失望。乾柴硬掘掘,出盡九牛二虎之力搏鬥,扯出皮肉咬咬趙趙,討厭。碧綠花枝片,脆玉瓜夠熱多汁,不過花枝片太腍不爽脆口,夾住一齊食也不錯。鬼馬油炸鬼,脆卜卜油條釀上蝦膠,不幸地蝦膠硬實陰沉,不嫩不彈,鮮味欠奉。沙拉骨,遺忘了的菜色,炸京都骨勁兜沙律醬。脆化 Juicy 肉香彈牙炸豬扒,半溶酸酸甜甜沙律醬,好開胃喎。豆腐香菇扒菜心,因有位靚女食齋,所以揀選此道。靚女喎,梗係無所謂啦!菜芯爽甜,彈滑香菇蠔油芡搭上索味豆卜,意料之外的滿意。炸墨魚咀,油淋淋閃令令喎。趙落爽脆夾嚥韌,墨魚味濃加上蒜蓉份外惹味!馬拉盞通菜,鑊氣迫人,香噴噴。翠綠通菜

馬拉盞通菜,鑊氣迫人,香噴噴。翠綠通菜鮮嫩爽甜多汁,馬拉盞辣辣地,越食越想食!

海鮮蒸滑豆腐,好新奇!睇落似足蒸水蛋,食落濃郁豆腐香味,質感滑溜。用料豐富有蝦球、帶子、菜粒,美味無投訴。

眉豆湯,清淡不甜美不可口,麻麻地。十一點的晚飯,十個人十幾個送,最重要係有半張檯係女喎,齋睇都開心。
藍妹
馬拉盞通菜
海鮮蒸滑豆腐
眉豆湯
2013-06-29
$100 (Dinner)
海鮮蒸滑豆腐