2023-04-19 165 views
港鐵南港島線開通左咁耐都未坐過.今日老公放假,就一齊去鴨脷洲睇下有什麼變化.一落車.行咗去岸邊,就見到個無敵大海.到咗中午,又係醫肚嘅時候.行到海怡西廣場,見到美心快餐店.我哋叫咗兩個套餐.(1)無骨海南雞飯套餐,配上黃油飯和中式湯.伴碟還有青瓜.無骨海南雞又嫩又滑,咬落啖啖肉.好食.最怕係出曬血水.這家是沒有的.黃油飯有D乾,唔係咁好食.中式湯係南瓜蟲草花瘦肉湯,材料豐富.(2)义燒、菜脯炒蛋飯套餐.配上熱飲.叉燒太瘦,有點韌,菜脯炒蛋非常惹味.美心熱奶茶,茶味濃郁.好飲.
一落車.行咗去岸邊,就見到個無敵大海.
到咗中午,又係醫肚嘅時候.
行到海怡西廣場,見到美心快餐店.
我哋叫咗兩個套餐.
(1)無骨海南雞飯套餐,配上黃油飯和中式湯.伴碟還有青瓜.
無骨海南雞又嫩又滑,咬落啖啖肉.好食.
最怕係出曬血水.這家是沒有的.
黃油飯有D乾,唔係咁好食.
中式湯係南瓜蟲草花瘦肉湯,材料豐富.
(2)义燒、菜脯炒蛋飯套餐.配上熱飲.

2023-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2019-10-30 727 views
今日同媽咪呀妹去美心打邊邊,較啱時間享用佢個火鍋早鳥優惠,仲會送多一大杯汽水,早啲食又平啲又少人啲,識食梗係揀啱時段黎食啦!一個醉雞呀豬媽火鍋都有好多野食,以我記憶就包括有一碟醉雞啦,有豬肉有午餐肉有兩支滑(墨魚滑同好似係飛魚子雞滑),有啲豬皮呀魚腐呀蘿蔔南瓜呀,仲有生菜同烏冬。我自問大食,但食完成個set都覺得飽飽,承惠$58,抵過晒其他連鎖店嘅火鍋,10分推介!

2019-10-30
2018-12-03 369 views
返工嘅時候電話响,原來嗰夜班同事忘記咗攞嘢走,要我同佢擺埋去,我話冇問题,不過我而家行緊去美心食早餐,等我食埋先啦,佢話OK,其實我係美心門口睇緊歺牌,最後要咗嗰牛扒煎双旦,加杯可樂,嗰餐都有麵包,牛扒味道麻麻,煎双旦都好差,係杯可樂同麵包好啲,因為可以加牛奶和花生醬,快啲食埋嗰早餐,同嗰同事做番啲嘢,费時佢冇咗1啲嘢入我數。

等我食埋先啦,佢話OK,其實我係美心門口睇緊歺牌,

最後要咗嗰牛扒煎双旦,加杯可樂

,嗰餐都有麵包,牛扒味道麻麻,煎双旦都好差

,係杯可樂同麵包好啲,因為可以加牛奶和花生醬,

快啲食埋嗰早餐,同嗰同事做番啲嘢,

费時佢冇咗1啲嘢入我數。
2018-07-03 299 views
今日超級節目豐富,早上接肥髀見學校,見之前去快食個早餐,快餐店外落單,我試用自助落單機,用咗好多時間理解!成功落單,肥髀用人手落,快過我好多!落單出菜在外圍,攞食物入去型格座位區搵位,在大枱坐低,桌椅唔迫!脆嫩魚柳烚蛋($31)幾開心有烚蛋呢個選擇,蛋係啡雞蛋,蛋白彈牙正常,蛋黃全熟無食,魚柳香脆,魚肉唔乾唔腥正常,麥包烘過但放咗一陣,淋咗少少!整體正常中國茶:呢排食滯下飲熱茶最好(頻撲中不宜飲含奶嘅飲品)水夠熱,茶只係茶包,味道正常肥髀食:火腿炒蛋多士:熱檸水:自助式所以無乜接觸!爽手極速出菜!有效率健康少少嘅嘅選擇

肥髀食:
火腿炒蛋多士:
熱檸水:

自助式所以無乜接觸!爽手極速出菜!有效率

健康少少嘅嘅選擇
2018-03-24
$31 (Breakfast)
2018-05-03 235 views
好少食美心,因為一來屋企同公司附近都會冇,二來覺得連鎖快餐店品質應該差不多到,所以對美心並沒有特別喜好。但今日黎到海怡,發現商場冇乜嘢食,所以就揀咗美心,下午茶時段叫咗一個迷你叉燒飯同咖喱三寶,出奇地滿意,野食份量剛剛好,叉燒係肥瘦叉,咬落好軟熟,中間夾雜着小小脂肪,口感一流,再有配上少少汁送飯,好快就食晒。另外咖喱三寶都不過不失,有魚蛋,豬皮同白蘿蔔,咖喱汁幾好味。整體來講覺得有誠意,有用心調配過醬汁和配搭。

整體來講覺得有誠意,有用心調配過醬汁和配搭。
2018-04-05 149 views
港鐵南港島線通車咁耐都未搭過,趁清明節假期便搭了一轉,順便看看鴨脷洲海景。下車後,一直向利南道步行,看著個靚海,不知不覺行到駕駛學院,仲見到好多學神學車。回程去了海怡半島嘅海怡西商場的快餐店食午餐。原來海怡係好多人,好彩都仲有位。買了煎蛋肉醬意粉和咖啡之後,就要等一陣。【肉醬意粉和咖啡 $44】碟意粉都幾大碟。面頭隻太陽蛋個蛋黃郁郁下,忍唔住馬上啜咗個蛋黃。意粉好多肉醬,番茄味都好濃。咖啡是即磨,味道一般般。家下一個快餐四五十蚊走唔甩,好彩呢個餐份量都夠食。

原來海怡係好多人,好彩都仲有位。

買了煎蛋肉醬意粉和咖啡之後,就要等一陣。

【肉醬意粉和咖啡 $44】
碟意粉都幾大碟。

面頭隻太陽蛋個蛋黃郁郁下,忍唔住馬上啜咗個蛋黃。

意粉好多肉醬,番茄味都好濃。

咖啡是即磨,味道一般般。

家下一個快餐四五十蚊走唔甩,好彩呢個餐份量都夠食。
2018-04-05
Type of Meal
Lunch
2018-03-25 148 views
今日去行玉桂山,所以一早到左海怡半島,見到MX, 入去試下佢個龍蝦湯螺絲粉早餐。龍蝦湯螺絲粉配上切片的香腸真是一款很好的組合。湯底係龍蝦湯,夠濃夠味,不是溝水稀稀的。 香腸煎到小小燶,帶出一點香味,與龍蝦湯平分秋色。螺絲粉軟硬適中,不會因為浸在湯裡而淋啤啤,咬落有彈性。粗麥包健康有益,適合緊張的香港人,搽上煉奶,味道一流。我個人習慣係去任何快餐店食早餐多士都一定要搽煉奶。奶茶應該係機沖,因為個面太多泡,有礙觀瞻。魚柳太太太太咸,好難入口。而且沙津醬太少,不能中和魚柳的咸味。魚柳係這個早餐的一大大敗筆。而且店內環境好嘈好熱。嘈係因為在餐盤回收處工作的店員好大力去放/丟啲刀叉、碟和盤(唔知係咪發脾氣)。熱係因為人多但空氣唔流通,店內與商場我估差兩度。

奶茶應該係機沖,因為個面太多泡,有礙觀瞻。

2018-02-25 130 views
入到嚟南區探親,其他人未到,自己一個人,肚餓又未食早餐,就入左嚟商場搵野食。去到MX,見到menu 上呢個龍蝦湯餐最吸引呀!龍蝦湯香滑濃郁,又鮮味,可以做到係螺絲粉上掛汁情況,配上幾塊厚切肉腸做餸,好好味呀,成碗湯粉食到一滴不淨。另外配炒滑蛋,蛋炒得好滑身,有蛋汁嘅,一啲都唔會好似平時係快餐店嘅死實實炒蛋。張嘅炒蛋放係烘得脆身嘅多士到,正呀!飲品叫左茶走,紅茶加煉奶,好香茶味。一早飲番杯高質嘅奶茶,簡直成個人叉滿電。呢個早餐俾到我好大驚喜,32蚊甘高質,抵食呀!

去到MX,見到menu 上呢個龍蝦湯餐最吸引呀!

呢個早餐俾到我好大驚喜,32蚊甘高質,抵食呀!

2017-08-14 194 views
諗住睇戲之前快食晚餐,又唔想食煎炸野,所以就揀左MX,貪佢好快食完好快走得。叫左個燒汁牛扒,都差唔多要60蚊,上碟個樣都幾好睇,點知食落就出事,個肉好難咬,硬到好離譜,好似係煎左成個鐘咁,雖然都幾大塊,但最後真係食唔到,未試過食牛扒會食唔哂咁多。D菜就凍到似放左冷氣下好耐咁,凍冰冰咁都唔知點食,非常失望,早知食豬扒飯就算~另外仲叫左海南雞飯,呢個好味,D雞肉唔算好多,但每件都係滑溜,而且入口都唔會覺得好油膩,加埋辣辣汁就仲吸引。

2017-05-04 226 views
平時好少落屋企樓下個商場食飯 今日媽咪lunch唔想煮 就同我落左去.美心裝修左又搬左位 變左MX新版本 黑色黃色標誌好有新鮮感 裝修都時尚左好多.我叫左去骨海南燒雞套餐 $51蚊係餐牌算係最貴果幾個選擇 包左冬瓜湯同埋沙律 賣相唔錯.柚子汁菜絲沙律作為頭盤幾開胃 醬汁好好味酸酸甜甜好開胃比人感覺好fresh不過就好似唔係好襯海南雞飯.油飯同冬瓜湯不過不失 係一貫美心嘅水凖飯粒顆顆分明 鍾意偏乾身嘅朋友一定會鍾意 冬瓜湯幾多冬瓜 不過味精味稍微重左啲.去骨海南燒雞同一般燒味部燒雞分別唔大 偏鹹唔推介有興趣可以試下滑雞 可能會似海南雞飯果種雞多啲

不過就好似唔係好襯海南雞飯
油飯同冬瓜湯不過不失 係一貫美心嘅水凖
去骨海南燒雞同一般燒味部燒雞分別唔大 偏鹹唔推介
有興趣可以試下滑雞 可能會似海南雞飯果種雞多啲
MX去骨海南燒雞
冬瓜湯
2017-05-03
$51 (Lunch)
2017-03-29 223 views
自從南港島綫通車,隊長第一次踏足海怡半島,去試下間新戲院,同埋行下海怡工廈outlet,未夠鐘睇戲,去醫下個肚先。可能我唔識路啦,海怡個商場都無乜選擇,2個人都無咩好食,唯有揀美心啦。呢期見佢係甘sell個「Sir滑雞」,講真,曾經食過美心快餐既海南雞,真係難食到無朋友,不過𥄫到附近幾檯人都食緊雞飯,應該都唔錯卦?而家既雞飯賣相都ok,同埋都幾大份,以前食過既美心既海南雞係勁生,出晒血水甘,今次見到係熟晒既,無紅色,甘都放心食~隻雞食落未至於好嫩,不過還可以啦,起碼隻雞都唔肥,同埋唔係凍冰冰,嫌無味又,可以點薑蓉、辣醬、黑豉油,伴碟仲有大堆生菜絲,怕油可以食番d減油膩感。至於個油飯,唔係好香,而且乾左d,要用少少湯淋面,等佢無甘乾。跟餐仲有個冬瓜湯,都係果d味精湯啦,不過d冬瓜都幾大舊。個餐都幾大份,而且令我對美心既雞飯有改觀,有進步!
個餐都幾大份,而且令我對美心既雞飯有改觀,有進步!
Type of Meal
Lunch
  • Sir滑雞
2016-10-27 337 views
真係估佢唔到,美心嘅海南雞飯性價比咁高, 雖然我加左$8換雞比~當你食高大家x果隻海南雞,你就知道呢隻有誠意好多! 果黃油飯又大碗,又好有味,個雞又夠肥美最緊要係portion 夠左食得飽!!! 大家x , 真係得4舊。 呢份,有8舊。
真係估佢唔到,
美心嘅海南雞飯性價比咁高,
雖然我加左$8換雞比~

當你食高大家x果隻海南雞,
你就知道呢隻有誠意好多!

果黃油飯又大碗,又好有味,
個雞又夠肥美
最緊要係portion 夠左食得飽!!!
大家x , 真係得4舊。 呢份,有8舊。
2016-09-24 371 views
最近屋企附近商場開了一間新快餐海怡 MX,比一般美心 MX 走更年輕的路線,裝潢上亦有相關配合,感覺較時尚。食品方面,與其他快餐店大同小異,定價略為調高了一點。 一客海南雞飯,菜式賣相普通,嫩滑感及雞香一般,雞肉口味略略帶鹹,蘸點甜醬油吃效果最佳。隨海南雞跟上油飯及中湯。油飯香口固然吸引,但同時屬少吃滋味之選。中湯是清熱的瓜粒湯,內含大大件瓜粒最為吸引。 整體而言,餐廳的食品屬中規中矩,合乎預期。
食品方面,與其他快餐店大同小異,定價略為調高了一點。

海南雞飯
油飯
瓜粒湯
整體而言,餐廳的食品屬中規中矩,合乎預期。

[23/9/2016; Fri]
2016-09-23