2023-08-04 1107 views
每次經過都一定要飲一杯奶茶,凍熱都好飲,好滑茶味濃,色水靚!師傅夠晒霸氣,睇得出對佢自己嘅出品好有自信。除咗奶茶,我有時會搭啲小食,估唔到咖喱魚蛋都唔錯。 朋友食茄通話好好食。******************************遊客比例好似一半一半,以佢奶茶咁出色,其實食客比想像中少,可能佢舖頭裏面真係坐得唔係咁好,比較迫。******************************
2023-05-29 1619 views
去灣仔做野想食個靚早餐,經過我杯茶見好多報導就入黎試下🫶✅️鮮蕃茄牛肉通粉 $35通粉細細粒好易入口,牛肉都唔少,有處理過好腍。蕃茄都幾足,湯底係港式蘿宋湯湯底,有茜芹紅蘿蔔洋蔥。早餐黎講非常合格👍✅️凍奶茶跟茶+$15呢度主打奶茶同鴛鴦。就試下佢杯凍奶茶,點咗少甜少冰,茶底唔濃,奶比較多有少少蓋過茶味,有少甜到,有港式風味,不錯喔~#一週一片 #逢星期五出片#youtuberslife #foodieyoutuber #hkfoodie #hkfood #foodie #treasureeverycomment #travelyoutube #thanksforsupport #travelyourway #yesahwilltv #travelvlogger #travelvlog #係阿係阿Will_TV
去灣仔做野想食個靚早餐,經過我杯茶見好多報導就入黎試下🫶
✅️鮮蕃茄牛肉通粉 $35

✅️凍奶茶跟茶+$15

#一週一片 #逢星期五出片
#係阿係阿Will_TV

2023-05-26 1192 views
🧡 我杯茶📍灣仔春園街6號永興樓地下------------------------------1️⃣ 去骨蔥茸油雞飯推薦指數:👍🏻👍🏻雞嫩滑 不錯😍 飯量多 惟分量較少 蔥茸油不夠鹹香 2️⃣ 黯然銷魂飯推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻叉燒肥瘦適中 鹹鹹甜甜 美味 🥰太陽蛋煎得剛剛好 好流心 飯量多 惟分量較少😆3️⃣ 經典奶茶推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香滑純厚 茶及奶的比例適中 不錯------------------------------奶茶不錯 果然是得獎奶茶🤩 惟食物溫度不足 只是微暖 需改善😅總評味道:⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
🧡 我杯茶

味道:⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-05-13 1115 views
由Day one 開始飲佢杯茶,到今天除了一杯靚茶外,食物也更多元化,基本上和一間茶餐廳沒大分別。但坐位迫夾是缺點,疫情後第二次堂食,上次和女朋友喝了杯奶茶,成個人順曬,今日想吃個輕盈午餐。客人先到收銀處買飛後等叫飛,一般都系等幾分鐘。今次更快,因為剛過了午飯時間。叉燒波蘿包 $34賣相扣分,壓到變曬形,但即翻烘過的包餅差極有個譜,包體脆口,叉燒有汁甜甜地好juicy , 美味!熱奶茶$22一如既往,水滾茶靚,茶味足和花奶比例是完美,啱自己口味就是皇道!希望永遠都喝到這樣高質的靚奶茶。

客人先到收銀處買飛後等叫飛,一般都系等幾分鐘。
今次更快,因為剛過了午飯時間。

叉燒波蘿包 $34

熱奶茶$22
希望永遠都喝到這樣高質的靚奶茶。
2023-04-16 886 views
Serve我個名男店員喺好濕嘅地下執返啲卡紙冇洗過手就浸奶茶,同埋佢竟然用隻手執個蛋牛治(叫佢烘底又無烘),跟住先擺落個外賣盒度俾我….. 非常核突。我仲要目睹整個過程。
2023-04-13 746 views
行完山攰攰哋,想嘆番杯奶茶,上網見到人哋推介呢間,於是叫咗一杯熱奶茶同埋一份鴛鴦蛋三文治。茶味濃得黎唔會苦澀,同淡奶嘅比例岩岩好,對得住$22既價錢鴛鴦蛋三文治,即是雞蛋同鹹蛋,兩者好夾,炒蛋夠滑,又有鹹蛋嘅香,個包亦用左一半麥包,一半白麵包,口感更特別。
行完山攰攰哋,想嘆番杯奶茶,上網見到
人哋推介呢間,於是叫咗一杯熱奶茶同埋一份鴛鴦蛋三文治。

茶味濃得黎唔會苦澀,同淡奶嘅比例岩岩好,對得住$22既價錢

2023-02-23 923 views
比佢個招牌吸引左,個奶茶又好似得獎無數咁就試下。佢招牌寫甜而不膩、滑而不潺、濃而不澀、香而不俗,老實講係比一般奶茶出色,講濃都未夠濃,細心飲都仲有少少澀,如果要單叫$22一杯就真係唔太值,跟餐加錢都仲可以。食物我叫左鮮牛旦三文治,鮮牛係ok ge,厚薄適中,同炒旦味道好夾,食厭食咸牛既換下味道都可以
2023-02-07 992 views
人人都話自己係奶茶王,但係又係唔係人人都受得起呢?一間餐廳的優劣,又是否單靠一杯奶茶就可以力挽狂瀾呢?食物質素一間餐廳最重要當然係食物,食物質素差,不如執咗佢算啦,我杯茶的食物質素只稱得上一般,一碗鮮蕃茄牛肉通粉,碗內得三數片薄身牛肉,莫非是傳說中的燈影牛肉?!而蕃茄湯亦係淡口,蕃茄味好淡,水準得中下級數,到招牌奶茶,入口係醇滑,唔澀口,是可取的。服務質素餐廳以快餐式營運,客人先在櫃檯落單付款,再到隔離自行取餐,但混亂嘅情況出現了,食物與飲品不能同步出餐,客人可能先取得食物,但久久未取得飲品,外賣與堂食的客人在收銀處迫得水洩不通,極度混亂,營運模式差劣,這一點又怎能靠一杯奶茶翻生呢?性價比一碗粉麵平均要30元至48元,加熱飲要12元,凍飲要15元,一碗粉麵加杯飲品,平均一個早餐要差不多50元,以灣仔的物價看似合理,但我杯茶卻在食物的份量縮減,一碗簡單的鮮茄牛肉通粉,牛肉量少,通粉量又少,一個成年男人,絕對唔夠食,但客人又會否再比多三十幾蚊再叫多份三文治嚟飽肚呢?一個平凡的打工仔,食一個早餐,叫一碗通粉,一份三文治,加杯奶茶,要差不多一百元,絕對吸引不到辦公室社群嘅垂青,或許餐廳是以遊客
食物質素
服務質素
性價比
一碗粉麵平均要30元至48元,加熱飲要12元,凍飲要15元,一碗粉麵加杯飲品,平均一個早餐要差不多50元,以灣仔的物價看似合理,但我杯茶卻在食物的份量縮減,一碗簡單的鮮茄牛肉通粉,牛肉量少,通粉量又少,一個成年男人,絕對唔夠食,但客人又會否再比多三十幾蚊再叫多份三文治嚟飽肚呢?一個平凡的打工仔,食一個早餐,叫一碗通粉,一份三文治,加杯奶茶,要差不多一百元,絕對吸引不到辦公室社群嘅垂青,或許餐廳是以遊客為主要消費群,定個遊客價來矇混過關。
總結
我杯茶這餐廳,一試後悔,再試心痛,要嘗美食,同街鄰近也有很多餐廳可供選擇,要飲奶茶嘅話,亦不需要專程來試,我杯茶不可一;不可再,伏也。
鮮蕃茄牛肉通粉,熱奶茶
2023-02-07
$50 (Breakfast)
2023-02-04 688 views
今日途經灣仔, 見到這間舖頭名字,便好奇走去望下,發覺這間店係專賣奶茶,便入去叫杯茶走試試,細杯$22加大加$5。 入口茶味濃,不會太甜甜度剛好, 可能加了煉奶和花奶嘅關係入口不會很苦澀, 細杯嘅份量剛剛好,飲完不會好飽。
茶走
2023-01-15 581 views
平時久不久都會買佢嘅樽裝奶茶,係好飲嘅,茶底夠濃,都算順滑,飲落好香,食嘢就真係第一次平時喺門口買奶茶,以為剩係得右手邊張bar枱,原來行到入去中間仲有幾張枱,枱櫈大就大張,但空間太細,完全移動唔到,所以坐起上嚟係有啲唔舒服今次一行三人,早餐時間各自點咗叉燒茄湯通粉、牛肉茄湯通粉同炒蛋菠蘿包,飲品當然係三杯奶茶,兩凍一熱茄湯唔會太重茄膏,但個湯唔係咁夠熱,牛肉就普普通通,話晒出街食牛係一分錢一分貨,叉燒都正正常常,炒蛋菠蘿包都唔會話唔夾,但蛋唔係炒得特別滑,而奶茶的確係好飲,加咗冰都冇太大影響味道,不過食菠蘿包要原價飲奶茶,感覺有少少貴

2022-11-01 920 views
午餐叫咗個鮮茄黑毛豬豬排飯$60,打開個外賣盒蓋真係嚇死。好地地一個蕃茄汁變咗湯咁,食落去完全係罐頭蕃茄湯加水,啲豬排有腥味。講真,一個主打港式食物嘅餐廳竟然可以做到呢種質素,真係好可悲。

鮮茄黑毛豬豬排飯
2022-10-23 802 views
星期日早上,附近噶茶餐廳都無位,又趕時間,唯有來「我杯茶」第一次來就……價錢略貴,$35只有一個通粉,無論凍飲熱飲都要另外加錢。不過通粉味道還可以,牛肉份量偏少。加左$12要左一杯熱檸水,拿到手發現,水面竟漂浮著茶葉,而且成杯水噶顏色是淺淺的茶色,味道仲要勁酸。怪自己咯,人地拿手噶系奶茶,我點解要熱檸水😂
2022-10-10 895 views
我杯茶除了有醇滑香濃的港式奶茶,配茶的港式茶記美食亦做得出色,配茶的美食亦做得出色。其滑蛋沙嗲牛肉三文治,即叫即做,炒蛋又滑又厚,夾雜了辛香濃郁的沙嗲牛肉,非常惹味。絕對少不了菠蘿油,牛油又厚又足,份外滿足。仲有黯然銷魂包,厚切叉燒配上荷包蛋,同樣值得一試。主角奶茶醇滑香濃。
絕對少不了菠蘿油,牛油又厚又足,份外滿足。
仲有黯然銷魂包,厚切叉燒配上荷包蛋,同樣值得一試。
主角奶茶醇滑香濃。
話說每次放工都經過我杯茶 次次都比抽氣扇抽出黎嘅茶味吸引 佢個茶底真係唔錯食過一次銷魂飯之後 個蔥油雞飯真係無可取代蔥油雞飯個外賣盒分左2層 蔥油同雞分開 唔怕d飯浸住曬d蔥油 但其實每次我都會用d蔥油撈曬d飯食佢d蔥油唔同平時個隻死鹹 因為好多都勁鹹 呢款我覺得就light d 雞 食咁多次都無失望 次次都去骨同滑奶茶茶底好 加埋 黑白奶 點會有得輸呀沙律之前個醋酸汁會有個盒裝住 今次就淋埋d汁落沙律 好在我公司好近 如果公司遠小小可能就要諗諗嗌唔嗌喇 因為驚行到番公司d沙律會太酸每次拎外賣杯奶茶先即沖 唔會整定 可能因為有奶茶師傅坐陣有關等外賣個陣都留意到出餐嘅流程 覺得餐廳都幾乾淨同真係用心經營

食過一次銷魂飯之後 個蔥油雞飯真係無可取代

蔥油雞飯

雞 食咁多次都無失望 次次都去骨同滑

奶茶
茶底好 加埋 黑白奶 點會有得輸呀

沙律

2022-09-04 856 views
買左份沙爹牛肉炒蛋三文治做早餐。三文治係市面上見到嘅方包size,冇話特別大份或者厚身,唔連飲品35蚊,貴左少少。炒蛋生熟度控制得幾好,滑得黎又唔會有過多嘅蛋汁滲左入麵包。牛肉唔會話好韌。不過沙嗲味搶過哂炒蛋同白麵包嘅味,鹹左啲。