2024-01-11 258 views
🌟 Today, I had the pleasure of dining at Namdaemoon Three Korean Restaurant in Tsim Sha Tsui. This restaurant comes highly recommended, as the owner has opened eight Korean restaurants in the nearby area over the past decade, each offering a slightly different culinary experience. Excited to explore their offerings, I decided to try their No. 3 restaurant. Here's what I indulged in:1️⃣ Soft Tofu Spicy Stew with Mix Seafood $85This comforting stew features soft tofu, an assortment of fresh seafood,

This comforting stew features soft tofu, an assortment of fresh seafood, and a rich and spicy broth that will warm you up from the inside out.

2️⃣ Marinated Beef with Rice $89
This dish showcases succulent marinated beef, perfectly cooked and served over a bed of steaming rice. It's a satisfying option that will leave your taste buds craving for more.

3️⃣ Pan-fried Seafood & Shallot Pancake $143
This Korean favorite is made with a delightful combination of seafood, shallots, and a crispy batter, creating a satisfying pancake that is perfect for sharing.

💰 The total bill came to $349, including service charge.

🇰🇷 With its range of flavorful dishes and commitment to quality, it's no wonder that this restaurant has become a go-to spot for Korean cuisine lovers in the area.
2024-01-11
$174.5 (Lunch)
-🔸海鮮辣豆腐湯 $85🔸鐵板烤雞肉蓋飯 $89🔸鐵板烤醬醃牛肋骨 $168-收工去尖沙咀行街,突然想食韓國嘢,就去咗韓國街,見到依間南大門3號門口有位親切嘅韓國叔叔招呼,就試一試。叫咗兩份鐵板加一個湯,落完單就有三款小菜。鐵板雞肉少少辣,連埋洋蔥、大蔥同椰菜等一齊炒,好好餸飯~牛肋骨係薄切嘅,用咗韓國嘅麻油所以好香,肉質醃得好鬆軟唔會老。最後嘅辣豆腐湯都好豐富,有魷魚、蜆等海鮮同豆腐、蛋,食完成個人暖笠笠☺️
🔸海鮮辣豆腐湯 $85
🔸鐵板烤雞肉蓋飯 $89
🔸鐵板烤醬醃牛肋骨 $168

叫咗兩份鐵板加一個湯,落完單就有三款小菜。

鐵板雞肉少少辣,連埋洋蔥、大蔥同椰菜等一齊炒,好好餸飯~

呢間餐廳位於尖沙咀韓國街🍴估唔到小店食物質素遠超好多餐廳✨座位舒服 上菜速度快 十分推薦大家試試🫶🏻.📌韓式前菜 可以無限refill♾️️涼拌大豆芽冇太多調味 好清爽🌱油麥菜甜甜地 帶點麵豉醬味🥬泡菜偏甜 唔鹹唔辣🌶️.📌海鮮煎蔥餅 $143真係我食過最正嘅海鮮煎餅‼️煎餅外脆內軟 特別邊邊位 超脆卜卜 香脆乾身 餡料豐富 唔厚粉🫓入面有好多蝦米仔, 彈牙魷魚, 蜆, 韭菜, 燈籠椒同蔥🦐🦑🌱🫑所有食材混合一齊 口感好豐富👅煎餅調味剛好 唔沾醬汁已經好好食👍🏻但重口味都可以輕輕沾一下鹹鹹嘅海鮮豉油🫙.📌鐵板辣魷魚蓋飯 $95上枱仲滋滋聲 狂噴煙 新鮮熱辣🔥魷魚軟淋鮮甜 但份量就少左啲🦑入面有好多椰菜, 洋蔥, 紅蘿蔔同蔥🥬 🧅🥕醬汁份量適中 甜甜地帶微微辣 唔食辣都唔會覺得辣🤣配上一碗又香又綿珍珠米飯 真係perfect🍚.📌紫菜包飯 $66紫菜包飯餡料有蘿蔔漬, 紅蘿蔔, 雞蛋, 青瓜, 牛蒡同魚肉香腸🍙食落比較淡味 冇麻油香🙈自己加左鐵板嘅配菜食 即刻惹味晒😎

📌韓式前菜

紫菜包飯
韓式前菜
鐵板辣魷魚蓋飯
2024-01-05 326 views
#chuchu食在尖沙咀📍 南대門3號有oppa!!!!!!其實係比門口嗰ajushi(應該係老闆)叫入去,佢好熱情咁用韓文邀請同介紹(其實聽唔明🤣)成功比佢感染到!不過入面有靚仔oppa!💡咁啱聽到隔離枱問22:30 last order!—————————————————————❣️ 紫菜包飯 $66一條切開咗做10件,件件都好大件,好足餡有蛋、青瓜、甘筍絲、醃蘿蔔、和腸仔,好fresh又帶啲麻油香,唔會話包肉咁滯!.❣️ 泡菜煎餅 $130超大碟!差啲冇位放🤣望落去已經流晒口水,邊邊煎得好脆,中間就外脆內軟,真係有好多泡菜!佢會配細細碟韓國豉油,不過唔點汁都已經夠味,唔怕會辣的,好惹味!.❣️ 炸醬麵 $85份量好多,好大碗!好local!!!同韓國嘅炸醬麵一樣係有豬肉架!啲豬腩肉都幾大粒,而且炸醬夠多又好掛汁,夾埋煙煙韌韌嘅拉麵好夾,啖啖好滿足!.💬 一坐低就要上三小碟前菜,有自家製泡菜、芽菜同埋菠菜,三款都好入味,幾開胃!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7.5/10 💰性價比: 7.5/10👍🏻推薦: 7.5/10 ————————————————
#chuchu食在尖沙咀
📍 南대門3號

💡咁啱聽到隔離枱問22:30 last order!
❣️ 紫菜包飯 $66

❣️ 泡菜煎餅 $130

❣️ 炸醬麵 $85

不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 7.5/10
👍🏻推薦: 7.5/10
—————————————————————
🏡地址: 南대門3號 (尖沙咀)
🕑營業時間: 11:45-23:00

🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-01-03
Dinner
2024-01-02 21 views
由韓國人主理的韓國餐廳,值得一試海鮮豆腐湯 $85:這道海鮮豆腐湯味道鮮美,湯底清潤而濃郁,帶有豆腐的滑嫩口感。裡面的雞蛋增添了蛋香味,蜆和蝦則帶來了豐富的海鮮風味。湯中的配料新鮮,每一口都能品味到海鮮的鮮甜。以這個價格來說,這碗海鮮豆腐湯物超所值。海鮮煎蔥餅 $85:這道海鮮煎蒽餅外酥內軟,口感十分惹味。蝦和魷魚的鮮嫩質地與紅椒和蔥的香氣完美融合,給菜餚帶來了豐富的口感和風味。煎至金黃的外皮帶有香脆的口感,內裡則是鬆軟多汁。這道菜色香味俱全!炒粉絲 $143:這道炒粉絲是一道色香味俱全的美食。粉絲炒得恰到好處,保持了韌度,口感Q彈。牛肉的鮮嫩與木耳的脆爽相互襯托,洋蔥和蘿蔔則為菜餚增添了甜味和清爽感。麻油的香氣讓整道菜更加香濃,每一口都讓人回味無窮。價格稍高,但菜量足夠,適合與家人或朋友一同品嚐。
由韓國人主理的韓國餐廳,值得一試

海鮮豆腐湯 $85:

海鮮煎蔥餅 $85:

炒粉絲 $143:
見門口呀叔幾有禮貌就入去試吓,入去坐低要自己寫紙落單,叫佢斟多杯水就黑口黑面,入完機擺低啲單就掉落檯面,最難頂塊午餐肉酸嫁,同佢講變壞咗就哦一聲,一食完即刻收嘢,有比錢嫁都唔知有咩得罪
2023-12-30
$100 (Dinner)
好耐冇食韓國嘢,冬天想食熱辣辣嘅嘢,一於同朋友去依間傳統韓國餐廳☺️ 餐廳位於「韓國街」,韓國人經營,食物絕對高質又正宗😋 環境乾淨企理,座位寬敞舒適,人流多,好熱鬧 氣氛很好晚市二人消費:$344 🫧連加一服務費🫧一入座店員便送上三款涼拌前菜,泡菜、芹菜、南瓜,好開胃~🌮海鮮煎蔥餅 ($143)✨必食推薦!好似港式蠔餅,大大件海鮮餅煎到金黃色,熱辣辣好吸引😍 材料好豐富,佈滿魷魚、蜆肉、香蔥等等,口感外脆內軟,好飽肚👍🏻 沾上酸酸的醬汁更好香口🤤🥘辣牛肉湯 配白飯 ($98)✨推薦!熱騰騰,十分香濃惹味😋 軟腍牛肉份量多,配上豐富椰菜、翠肉瓜、紅蘿蔔絲及洋蔥,好飽肚好滿足,配飯吃一流😍 🍜烤牛肉辛拉麵 ($72)✨好邪惡的辛拉麵🤤 熱騰騰,湯底香辣惹味,配料十分豐富,牛肉配半熟雞蛋及雜菜,加上爽彈拉麵,簡單又美味🥰

晚市二人消費:$344 🫧連加一服務費🫧

一入座店員便送上三款涼拌前菜,泡菜、芹菜、南瓜,好開胃~

🌮海鮮煎蔥餅 ($143)✨

🥘辣牛肉湯 配白飯 ($98)✨

🍜烤牛肉辛拉麵 ($72)✨
2023-12-26 32 views
食過起碼3次以上,中午餐經濟又實惠,今日約即學同學聖誕前聚會。散叫一齊分享。天氣冷飲 泡菜煲 $85 好多材料,咸度適中,有豆腐,豬肉片,大量泡菜,飲完成身暖笠笠。石鍋飯 $92 大豆芽,紫菜,紅蘿蔔絲,好特別加上翠肉瓜,拌入韓式醬,好好食。芝士拉麵 $72 屋企都會煮辛辣麵,但係餐廳煮,真係十級好食 ,加一片芝士,加椰菜,大蔥。另外必須要提及的韓式前菜,非常好惹味。蒜蓉翠玉瓜,極快地清碟。兩人人均$150 豐富午餐嚟講,係性價比非常之高。

散叫一齊分享。
天氣冷飲 泡菜煲 $85

石鍋飯 $92

芝士拉麵 $72

另外必須要提及的韓式前菜,非常好惹味。
蒜蓉翠玉瓜,極快地清碟。

兩人人均$150 豐富午餐嚟講,係性價比非常之高。

• 泡菜鍋
  • 前菜
2023-12-21 306 views
鐵板炒牛肉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛肉堆成山一樣高,連鐵板熱騰騰送上枱,散發著超濃郁的牛肉香,非常邪惡誘人。牛肉肥瘦合適,食落軟嫩又多汁,煮得非常入味,牛肉的濃厚滋味,在清甜的洋蔥襯托下,尤其出眾,食落鹹香又鮮美,伴飯送酒都非常合適,誠意推薦。石鍋拌飯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧拌飯連冒著煙的火熱石鍋一起送上,繼續發出煎煮中的「滋滋」聲,陣陣的飯焦香氣四溢,非常吸引。拌飯配料非常多,有紫菜、牛肉、芽菜、菠菜、半熟蛋等等,食落口感滋味非常豐盈,大滿足推薦。🐧❣️餐廳會附上韓式辣醬供客人自由添加,客人可按個人喜好調節辣度,十分貼心。韓式煎餃子賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餃子煎得金黃焦香,外層餃子皮薄脆可口,油香不膩。內餡有經典韓式粉絲、蔬菜粒、肉碎等,食落十分清爽,嚼感十足。再沾上特調醬汁一起食用,滋味更出色。🐧❣️餐前會奉送三小碟地道韓式小菜,惹味又開胃👍環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳兩側牆身都掛上特色霓虹燈飾作點綴,牆下擺滿一列精緻又美觀的小擺設,打卡一流。🐧❤️結語:鐵板炒牛肉非常高質,衷心推薦。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐前會奉送三小碟地道韓式小菜,惹味又開胃👍

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:鐵板炒牛肉非常高質,衷心推薦。
Lunch
2023-12-19 83 views
尖沙咀《南大門3號店》熱辣辣香濃牛骨湯 冬天最適宜飲碗熱湯,食碗熱飯 。很喜歡韓式湯飯~~辣海鮮湯、排骨湯、牛肋骨湯…全都送飯一流~於尖沙咀有三所分店的南大門。今天來到專吃一般韓國餐點的三號店。雪濃牛骨湯🐮上枱時湯還是沸騰的。湯頭富香濃牛肉香,沒有什麼油份,清清爽爽。和飯混和變湯飯亦十分好吃。湯裡有蛋絲和大量的粉絲。牛肉有些帶筋,有些即偏瘦。牛肉的份量非常多,一直食到最後還有。食完全身暖笠笠~~~
尖沙咀《南大門3號店》熱辣辣香濃牛骨湯

冬天最適宜飲碗熱湯,食碗熱飯 。
很喜歡韓式湯飯~~
辣海鮮湯、排骨湯、牛肋骨湯…全都送飯一流~

於尖沙咀有三所分店的南大門。
今天來到專吃一般韓國餐點的三號店。

雪濃牛骨湯🐮
上枱時湯還是沸騰的。
湯頭富香濃牛肉香,沒有什麼油份,清清爽爽。
和飯混和變湯飯亦十分好吃。
湯裡有蛋絲和大量的粉絲。
牛肉有些帶筋,有些即偏瘦。
牛肉的份量非常多,一直食到最後還有。
食完全身暖笠笠~~~
2023-12-17 36 views
呢幾日天氣突然間轉凍(´▽`),一凍我就好想食又熱又辣嘅野食刺激食慾🌶,就打算同妹妹黎韓國街搵下有咩正宗韓國菜食😛,一去到就比韓文字招牌餐廳吸引住,一於去試下😝餐廳由韓國老闆親自打理☺️,所以餐廳裝修充滿韓國風情❤️,樸素簡潔🤣- 韓國泡菜😎 (送的)醃得入味,不會過酸,很解膩☺️- 涼拌豆芽🥗 (送的)豆芽爽脆,味道清新開胃🤣- 薯仔🥔 (送的)軟糯薯仔粉感重,略嫌油左少少😳- 泡菜煎餅🫔 $130大大塊泡菜煎餅香脆可口😋,入口煙韌軟糯,粉漿不會太厚,帶有陣陣蔥花香😗,另可配上醬汁,味道會更加濃郁惹味😏- 鐵板烤醬醃牛肋骨🐮 $168牛肋骨連同鐵板一齊上,好有鑊氣😎,牛肋骨份量豐富,牛肉嫩滑軟腍😍,有肉汁,牛脂香重👍🏻,入口先食到甜後有鹹香味,調味不會過分重😛呢間韓式餐廳食物味道真係非常地道🤩,而且性價比好高🤣,如果大家掛住韓國又未飛得住🥹,都可以黎呢到感受下韓國菜味道🥳📍南대門3號 - 尖沙咀尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖@namdaemoon3#justlingggxd_韓國菜#justlingggxd_尖沙咀

- 韓國泡菜😎 (送的)
醃得入味,不會過酸,很解膩☺️

- 涼拌豆芽🥗 (送的)
豆芽爽脆,味道清新開胃🤣

- 薯仔🥔 (送的)
軟糯薯仔粉感重,略嫌油左少少😳

- 泡菜煎餅🫔 $130

- 鐵板烤醬醃牛肋骨🐮 $168

📍南대門3號 - 尖沙咀
@namdaemoon3

#justlingggxd_韓國菜
#justlingggxd_尖沙咀
2023-12-14 16 views
今日同朋友兩個人嚟咗呢度屹立韓國街11年的韓式小店餐廳南大門3號同一條街有很多韓國料理但係點解我哋會選擇依間?唯獨是這一間麻雀雖小五藏俱全入到去已經人山人海幾乎全院滿座我同朋友都好中意食韓國嘢叫咗芝士年糕佢本身係有辣嘅但係我哋兩個都唔食辣所以叫咗走辣個年好cheese 好juicy D芝士拉絲咁長之後就係我朋友最愛的人蔘雞湯好足料成隻雞咁大隻放落去煲湯而且個湯好香一煲可以分幾碗炒粉絲好夠味而且好夠鑊氣紫菜飯卷係我至愛佢呢個餡料亦都好好味超正呢度啲菜式都好正宗韓國人處理
今日同朋友兩個人嚟咗呢度
屹立韓國街11年的韓式小店
餐廳南大門3號
同一條街有很多韓國料理
但係點解我哋會選擇依間?
唯獨是這一間

佢呢個餡料亦都好好味
超正

呢度啲菜式都好正宗
韓國人處理
呢幾日天氣突然間涼咗🌬所以好想食又熱又辣嘅野🌶韓國菜係最好嘅選擇!!一坐底點完餐 店員就遞上三碟前菜 辣泡菜 涼拌辣蘿蔔絲 南瓜 全部都醃得好好食 好有家的味道🫶🏻\ 🍲海鮮豆腐湯 ($ 85) /凍冰冰最好就係飲個辣湯一上枱熱騰騰嘅豆腐湯 配料都幾足鮮嫩嘅豆腐 再加上蝦 蜆 魷魚等等嘅海鮮煮出黎嘅湯都幾鮮甜\ 🥩鐵板牛仔骨 ($ 179 ) /本身想點牛肋排但售罄 店主推介話牛仔骨一樣咁好食牛仔骨配上熱騰騰嘅鐵板 上枱嘅時候香噴噴 勁吸引🤤望上去醬汁唔多 但醃得好入味 再加上微微嘅鐵板焦香份量多有成十幾片 惹味到我同朋友2個人KO晒成碟🙊🙊\ 🐙鐵板八爪魚飯 ($108) /八爪魚炒得剛剛好 有嚼勁搭配辣醬汁同大量蔬菜 非常適合配白飯🍚同埋想再強調份量真係偏大!!!呢間算係非常地道嘅韓國餐廳🇰🇷部份店員都會識得講韓文 加上簡潔嘅傳統韓式裝修增添咗幾分韓國嘅味道
呢幾日天氣突然間涼咗🌬
所以好想食又熱又辣嘅野🌶
韓國菜係最好嘅選擇!!

一坐底點完餐 店員就遞上三碟前菜

份量多有成十幾片 惹味到我同朋友2個人KO晒成碟🙊🙊
\ 🐙鐵板八爪魚飯 ($108) /
八爪魚炒得剛剛好 有嚼勁
搭配辣醬汁同大量蔬菜 非常適合配白飯🍚
同埋想再強調份量真係偏大!!!
呢間算係非常地道嘅韓國餐廳🇰🇷
部份店員都會識得講韓文 加上簡潔嘅傳統韓式裝修
增添咗幾分韓國嘅味道
$150 (Dinner)
尖沙咀地道韓國菜🫶🏻-好耐冇食韓國嘢,咁啱喺尖沙咀行開就決定去呢間試吓🥸-🍜炸醬麵 ($85)份量好多,而且好足料,出邊好多炸醬麵都唔係好食得到豬肉,但係佢哋嘅豬腩肉都幾大粒,而且炸醬夠多,每一啖麵都食得到🥹另外面底亦都夠晒煙靭,而且好掛汁,味道亦都好地道🥰🌮海鮮煎餅 ($143)一樣都係好足料,塊餅煎得外脆內軟,裏面有好多魷魚、蝦仔、魚肉同埋青口仔,而且啖啖都食得到蔥,好滿足😙🥗前菜三小碟分別有自家製泡菜、芽菜同埋翠玉瓜,三種唔同嘅菜都好入味,泡菜唔會好辣,但係又好香,幾開胃!我哋嗌嘅嘢唔多,不過份量好多所以都好夠飽,餐廳仲有好多其他唔同嘅菜式選擇,而且味道都幾正宗,小編見到有韓國人都去幫襯🤣如果想食地道嘅韓國菜嘅話,不妨嚟呢間試吓😗味道 8/10服務 7.5/10環境 7.5/10回頭率8/10總評 7.75/10😋🤍人均消費 $170💰-📍 南대門3號 尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖#米食尖沙咀 #米食韓國菜 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegr
尖沙咀地道韓國菜🫶🏻
好耐冇食韓國嘢,咁啱喺尖沙咀行開就決定去呢間試吓🥸
🍜炸醬麵 ($85)
另外面底亦都夠晒煙靭,而且好掛汁,味道亦都好地道🥰

🌮海鮮煎餅 ($143)

🥗前菜三小碟

如果想食地道嘅韓國菜嘅話,不妨嚟呢間試吓😗

味道 8/10
服務 7.5/10
環境 7.5/10
回頭率8/10
總評 7.75/10😋🤍
人均消費 $170💰
📍 南대門3號
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖

#米食尖沙咀 #米食韓國菜 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2023-12-11
$170 (Dinner)
  • 海鮮煎餅
2023-12-12 14 views
尖沙咀金巴利道嘅韓國餐廳林立,呢一間南大門三號開業多年,我大學時代已經有嚟食過啦😁前菜都幾啱胃口,芽菜好香麻油味😋好耐無食過呢種韓式鐵板飯餐啦!平時出街食多數都係食豬牛雞🥩所以今次揀咗🐙鐵板辣炒八爪魚蓋飯($108)八爪魚幾有嚼勁,但因為佢切到細細粒,撈埋翠玉瓜粒、蘿蔔絲、洋蔥一齊食,口感都平衡得唔錯😛醬汁就微辣偏甜~我唔算食得辣都接受到,如果鍾意食辣嘅朋友可以再加辣醬🌶餐廳裝修好有家居小店嘅感覺,兩邊圍牆身嘅裝飾分別係兔仔同埋小王子,都係我鍾意嘅圖案♥️店員都幾友善,臨走嗰時企喺門口招待嘅韓國叔叔仲向我派心,好cute😆

前菜都幾啱胃口,芽菜好香麻油味😋

好耐無食過呢種韓式鐵板飯餐啦!
平時出街食多數都係食豬牛雞🥩
所以今次揀咗🐙鐵板辣炒八爪魚蓋飯($108)

Dinner