2023-11-01 10 views
想食正宗的韓國菜,就要黎尖沙咀的韓國街😆成條街都係不同選擇的韓國菜式,今日中午就嚟到南大門3號,餐廳係由韓國人主理,阿珠媽親切招待✨🌟清燉牛肋骨湯配白飯牛肋骨湯清澈透明,湯汁中散發著牛肉的鮮香味道,入口後令人感到舒適和滿足。湯中的牛肋骨煮得剛剛好,肉質有咬口,搭配上白飯更加美味,一種溫暖的感覺🫶🏻湯入面還有韓國粉絲,爽滑彈牙,配上牛肉湯,好好食👍🏻🌟韓式煎餃子餃子兩面煎得金黃,外酥內軟,十分有口感。餡料有豬肉、蔬菜和香料,香口滋味👍🏻搭配上醬汁,味道更加鮮美。🌟韓式泡菜三款泡菜色澤鮮豔,酸爽可口,帶有微微辣味和酸味,令人胃口大開,是韓國料理中不可或缺的一道佐餐菜,亦可搭配米飯或者肉類一同享用😋

🌟清燉牛肋骨湯配白飯
湯入面還有韓國粉絲,爽滑彈牙,配上牛肉湯,好好食👍🏻

🌟韓式煎餃子

🌟韓式泡菜
  • 清燉牛肋骨湯
2023-10-31 34 views
💪🏻 鐵板烤豬肉泡菜蓋飯 ($89)呢間韓國餐廳嘅泡菜都醃得好夠味,唔會太辣,微微酸甜味😋 而且同豬肉炒過之後令到啲泡菜更香口!泡菜、辣醬同豬肉係絕配,一齊食勁夾,泡菜嘅酸甜中和番豬肉嘅油膩,用黎送飯好正😆💪🏻 部隊湯 ($90)部隊湯嘅湯頭都有好香韓國大醬同香辣味,撈飯好夾🤤 部隊湯都有好多傳統配料,包括餐肉、香腸、豆腐等,中間仲放咗塊芝士,勁邪惡🤪💪🏻 海鮮煎蔥餅 ($143)海鮮煎餅有好多海鮮,好足料!包括有蝦、細帆立貝、八爪魚、蜆、魷魚等。薄餅煎得好香口,外邊脆卜卜😋 而且入邊嘅蔥都煎得好香,勁有蔥香味!韓式前菜都有泡菜、涼拌芽菜同薯仔提供。味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 鐵板烤豬肉泡菜蓋飯 ($89)

💪🏻 部隊湯 ($90)

💪🏻 海鮮煎蔥餅 ($143)

韓式前菜都有泡菜、涼拌芽菜同薯仔提供。

味道:7.5/10
鐵板烤豬肉泡菜蓋飯
部隊湯
海鮮煎蔥餅
  • 鐵板炒豬肉
喺尖沙咀食韓國嘢一定要去韓國街!餐廳眾多真係唔知點揀好😗見到南대門3號既店員熱烈嘅招呼令我諗起喺韓國街頭既OPPA👍價錢親民 味道滿分 餐廳寬敞 食物是韓國人主理 相當好味🫶❀ 海鮮辣豆腐湯湯底充滿海鮮甜味 海鮮味道超級濃郁 內裏有蜆肉•鮮蝦 豆腐超級滑溜辣味、鹹味不會太誇張 整體味道相當均勻❀ 紫菜包飯正宗韓國紫菜包飯 餡料超級多有不同的材料 口味相當豐富有層次❀ 水冷麵份量相當之多嘅水冷麵 麵質煙靭 另店員會比韓國芥末同埋醋可以自己調配自己想要既口味

價錢親民 味道滿分 餐廳寬敞 食物是韓國人主理 相當好味🫶

❀ 海鮮辣豆腐湯
湯底充滿海鮮甜味 海鮮味道超級濃郁
內裏有蜆肉•鮮蝦 豆腐超級滑溜
辣味、鹹味不會太誇張 整體味道相當均勻

❀ 紫菜包飯
正宗韓國紫菜包飯 餡料超級多
有不同的材料 口味相當豐富有層次

❀ 水冷麵
份量相當之多嘅水冷麵
麵質煙靭 另店員會比韓國芥末同埋醋
可以自己調配自己想要既口味

2023-10-30 12 views
香港九号风球的一天 走在街上,基本上我看到什么可以吃的 我也会走进去 竟然看到韩国老板在这里还在开门 马上被他的热情感动 走了进去,点了一锅牛助骨热汤 食物是很好吃的 应该是老板一家人在经营 全部员工都好有礼亲切 还会说一点点广东话 十分满意
香港九号风球的一天
走在街上,基本上我看到什么可以吃的
我也会走进去
十分满意
2023-10-29 18 views
呢間韓國餐廳迄立左韓國街11年店員都由韓國人主理而韓國菜一定少不了不多花款的前菜 有泡菜 西芹 大豆芽 醃菜都很爽脆 又很開胃🍽️海鮮煎蔥餅 $143即叫即煎 很香脆可口 份量很大 非常飽肚 三四人吃都相當足夠 每一塊都有舖滿均勻的材料🍽️麵豉大醬湯 $85上枱依然熱滾滾 有很多不同湯料 豆腐 魷魚 蜆 翠玉瓜 洋蔥蝦肉 不會過鹹 味道適中 此湯更會跟飯 🍽️炸醬麵 $85醬汁份量足夠 內有洋蔥青瓜 醬汁帶微甜又不會過鹹 麵質煙韌彈牙 每一條都很掛汁
呢間韓國餐廳迄立左韓國街11年
店員都由韓國人主理

🍽️海鮮煎蔥餅 $143

🍽️麵豉大醬湯 $85

🍽️炸醬麵 $85

2023-10-23 14 views
依家類韓國餐廳永遠都唔會食到厭,因為菜式嘅選擇好多,最鍾意食地道嘅海鮮煎餅同Bibimbap!今次除咗以上兩款嘢食,叫多左一個雪濃湯牛肉。以上嘅食物同朋友最喜愛嘅就係雪濃湯,濃湯夠甜,牛肉又夠嫩滑,加上有幾條麵喺湯入面,全部都好香濃同埋滑溜,一啖飯加一啖湯,聽講係韓國人攞嚟解酒嘅好方法,yummy!海鮮煎餅煎得好香,配料都好多,加上喊喊嘅韓式豉油汁,簡直係送酒一流!而Bibimbap韓式拌飯,材料都好豐富,餐廳好體貼將甜辣醬分開上,客人可以按自己需要撈埋一齊

尖沙咀有條韓國街 叫得韓國街當然有勁多間韓國菜🤣但見到好多間價錢都唔平難得史努比揀咗間大件夾抵食嘅人均around $100-200最重要系份量足又好食😆一於推薦比大家😝.店員似系韓國人 不過廣東話好流利 溝通0障礙🤭.首先嚟咗啲前菜有泡菜、酸蘿蔔同埋西芹腸仔泡菜爽脆 酸酸辣辣咁好開胃😚其他都唔錯~👍🏿海鮮辣豆腐湯 $85唔好睇佢賣相好似平平無奇咁 其實好好食!湯嚟嘅時候好夠熱 仲喺度滾緊😳入面有一隻大蝦同埋好多蜆麻麻辣辣好惹味🤤但又唔會蓋過咗蜆嘅鮮甜豆腐超級嫩滑😳而且份量足值得一讚嘅系佢唔系死鹹或者死辣嗰種辣得好過癮😝食落亦唔會覺得好油膩不過就咁飲就會偏鹹但配埋白飯一齊食就perfect la😆珍珠米煮得夠硬身粒粒分明 同個湯一齊食勁加分!!味道: 8.5/10性價比: 8/10👍🏿雜菜炒粉絲(牛肉) $90大大碟粉絲 份量好足😳未食已經聞到好香麻油味粉絲食落煙煙韌韌有咬口🤪調味適中 帶輕微嘅辣炒得夠乾身 食落唔會覺得好greasy👍🏿牛肉夠淋身唔會韌不過就冇話好濃牛味😗另外仲有大量嘅木耳、洋蔥、蘿蔔絲等等嘅雜菜索晒啲汁夠晒惹味味道: 8/10性價比: 8/10👍🏿辣芝士炒年糕 $9
尖沙咀有條韓國街
一於推薦比大家😝
店員似系韓國人
不過廣東話好流利 溝通0障礙🤭
首先嚟咗啲前菜
有泡菜、酸蘿蔔同埋西芹腸仔
泡菜爽脆 酸酸辣辣咁好開胃😚
其他都唔錯~
前菜

👍🏿海鮮辣豆腐湯 $85
唔好睇佢賣相好似平平無奇咁 其實好好食!
湯嚟嘅時候好夠熱 仲喺度滾緊😳
食落亦唔會覺得好油膩
不過就咁飲就會偏鹹
但配埋白飯一齊食就perfect la😆
珍珠米煮得夠硬身
粒粒分明 同個湯一齊食勁加分!!
性價比: 8/10

調味適中 帶輕微嘅辣
炒得夠乾身 食落唔會覺得好greasy👍🏿
牛肉夠淋身唔會韌
不過就冇話好濃牛味😗
另外仲有大量嘅木耳、洋蔥、蘿蔔絲等等嘅雜菜
索晒啲汁夠晒惹味

年糕軟糯得嚟夠煙韌
調味啱啱好 辣中帶少少甜味
唔系死辣或死甜👍🏿
辣得嚟食落幾香幾過癮
另外仲有好多魚糕~
甜辣年糕配上mozzarella cheese嘅鹹香

衛生: 8/10
抵食: 8/10
回頭率: 7.5/10

辣芝士炒年糕
店名/Shop Name:南大門3號地址/ Adresss: 尖沙咀金巴利道 65-67號太平洋大廈地下3號種類/Type:韓式/晚餐推介/Recommend:鐵板炒牛肉148 ,紫菜包飯66 ,麵豉大醬湯85人均價錢:$150店舖環境: 一間溫馨有特色的小店,牆上有螢光彩燈造成的特別圖案,坐得挺舒服交通:尖沙咀地鐵站D2出口行8分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鐵板炒牛肉148 香噴噴嘅牛肉加埋洋蔥在鐵板上熱呼呼的上菜,香氣四溢,牛肉好鮮味,加埋洋蔥嘅鮮甜,好正啊紫菜包飯66 紫菜飯包內有不同嘅配料,顏色奪目,口感豐富,味道仲好好麵豉大醬湯85這道湯的外觀呈現為濃稠的棕色湯底,散發著濃郁的麵豉香氣。湯中應該有豐富的配料,例如嫩滑的豆腐、嫩煮的海鮮,以及新鮮的蔬菜。這些配料提供了不同的口感和營養價值,使湯品更豐富多樣。#南大門3號 #鐵板炒牛肉 #紫菜包飯 #麵豉大醬湯 #尖沙咀 #尖沙咀美食#Namdaemoon Three Korean Restaurant
店名/Shop Name:南大門3號
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鐵板炒牛肉148

紫菜包飯66
紫菜飯包內有不同嘅配料,顏色奪目,口感豐富,味道仲好好

麵豉大醬湯85

• 紫菜包飯
2023-10-17 32 views
在金巴利道的韓國餐廳入面,朋友最力推的係呢間門面比較低調的小店(其實隔離間連鎖烤肉店都係「南大門三號嘅)。老闆同老闆娘都好地道韓國人,坐低第一感覺係舒適嘅。泡菜煎餅($130),我同朋友嘅一致共識係:要試出一間韓國餐廳嘅水準必須點個泡菜煎餅。呢碟煎餅一遞到我地枱上就知無揀錯:個邊好爽脆、而中間係多泡菜餡的,明顯食得出泡菜嘅酸辣口感,但係同麵粉一齊煎,再加上個䜴油,可以豐富到個層次,配米飯係好易餸的。鐵板烤醬醃牛肋骨($168),呢個真係驚艷之作,因為我同朋友都鐘意食牛,見人地揀呢個色香味唔錯,我地又揀下。牛肋骨燒得微甜,牛肉嘅香味同埋鎖住的肉汁係會令人想不斷 encore。雖然我同朋友都食完飯先出黎,但仍然係忍唔住嗌個白飯黎餸呢味菜。肉下面墊住三塊牛仔骨,啲牛油香味完全令人胃口大振。白飯($15),個人覺得算唔錯,粒粒分明,白飯最基本嘅要求做到,而且趁熱好食前菜,泡菜微辣、爽口,芽菜新鮮、開胃一流,南瓜煮得幾林,個角色有啲似牛雜啲蘿蔔咁樣入味。南대門3號 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
老闆同老闆娘都好地道韓國人,坐低第一感覺係舒適嘅。

南대門3號 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖

2023-10-17
Dinner
  • 鐵板烤醬醃牛肋骨
2023-10-14 27 views
食韓國菜一定要食泡菜 個人幾鐘意呢間的泡菜喔因為夠辣而且入味🙌最特別係呢間嘅前菜 每次都唔同今次係泡菜 薯仔紅蘿蔔絲 同埋西蘭花!海鮮煎餅 $143超大份量 我覺係3-4人份😳而且係厚底個款 會好飽肚架!有中間係魚露 有蝦魷魚同埋韭菜等等紫菜包飯 $66紫菜包飯正正常常 今次係涷食~辣炒年糕拉麵 $95呢個都幾夠辣架 除咗年糕 有魚糕同埋芝士麵 係澱粉質愛好者的選擇韓國提子汁 $18加一服務費南대門3號 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
食韓國菜一定要食泡菜
個人幾鐘意呢間的泡菜喔
因為夠辣而且入味🙌
最特別係呢間嘅前菜 每次都唔同
今次係泡菜 薯仔紅蘿蔔絲 同埋西蘭花!

海鮮煎餅 $143

紫菜包飯 $66
紫菜包飯正正常常 今次係涷食~

辣炒年糕拉麵 $95

韓國提子汁 $18

加一服務費

南대門3號 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
【尖沙咀•南대門3號】@namdaemoon3ππππππππππππππππππππππππππππππOPPA 鍾於找到了 韓情萬里餐廳🌻|紫菜包飯|HKD 66口感綿軟,糯米飯外面包裹著一層紫菜,這層紫菜不僅增添了風味,還能避免糯米粘在手上。內餡的豬肉和蝦米則提供了豐富的口感和香味。🌼|雪濃牛骨湯|HKD 110佢嘅湯底真係非常濃郁。湯底煮得好耐,牛骨味都煮得出好多,真係一份得嚟這度要食到好多時間先食得盡。湯底中加咗唔少蔬菜同埋香料,令到湯底更加鮮甜同埋香口。另外,佢哋嘅麵亦係鮮軟彈牙,好好味。🏵️|石鍋拌飯|HKD 92首先講牛肉,佢嘅質感好嫩滑,加上煮熟之後帶有微微嘅焦香味,真係好好味。蛋同埋紫菜都係拌飯嘅必備組合,個蛋煎得好滑嘅口感,同埋嗰層脆紫菜碎,好好嘅配搭。芽菜同節瓜絲呢兩款蔬菜係加入嚟增加豐富嘅口感同埋營養價值。芽菜嘅爽脆嘅口感同埋微微嘅苦味,同其他食材一起拌飯,令到整個菜色更加豐富。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 295✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #南대門3號 #web3尖沙咀南대門3號尖沙咀金
【尖沙咀•南대門3號】@namdaemoon3

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #南대門3號 #web3尖沙咀
南대門3號
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號舖
今日有朋友帶我黎金巴利道食韓國菜😍成條街都有好多韓國餐廳。呢間餐廳好受歡迎,晚餐時間好多人等位,好彩我地早左黎同book 左位😄餐廳老闆係韓國人,好親切有禮。🥢前菜三小碟泡菜,芽菜,牛蒂絲🫓海鮮煎薄餅$143好大碟,同埋好特別用鐵板上,上枱時仲”咋咋”聲😆全程都保持住温度,餅邊好脆,麵粉吾厚,用料都多,每一啖都食到葱花同海鮮😋本身已經好夠味,但都可以點下佢個醬汁,咸咸地幾惹味。🥘韓式芝士辣炒雞排$178面頭芝士滿瀉,超多🧀️😆😆拉絲效果好好😍😍雞扒好入味,辣辣地好惹味,又係份量超多,真係食吾哂😂入面仲有椰菜花,洋葱,甘筍,翠肉瓜,增加口感同解膩。⭐️總括嚟講,好正宗好地道的韓式餐廳,食物惹味而且份量超足!🤣下次要多幾個人黎試多d其他野😋

餐廳老闆係韓國人,好親切有禮。

🥢前菜三小碟
泡菜,芽菜,牛蒂絲

🫓海鮮煎薄餅$143

🥘韓式芝士辣炒雞排$178

2023-10-12
Dinner
  • 海鮮煎蔥餅
終於約到兩位好久沒見的靚靚besties食飯~今次相約一齊explore韓國街餐廳,意外發現「東大門3號」相當有水準,令人滿意!✌🏻😍😍😍 我超級想念前幾個月去韓國旅行吃的美食~❤️❤️❤️ 所以今晚去韓國街,完全就是為了可以回味韓國的正宗味道!👅超開心!🥳🥳🥳✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /🌟 石鍋拌飯 $92 熱騰騰的石鍋拌飯,放進烤牛肉、大豆芽、翠玉瓜絲、紅蘿蔔條等大量蔬菜,色彩非常鮮豔繽紛,香味四溢!女生朋友不能吃辣,所以我們沒有加韓國招牌的辣醬~ 石鍋拌飯的靈魂在於鍋底深處的鍋巴,烤得非常香脆可口,超級美味!🌟 炆牛肋骨 $198牛肋條非常肥美,韓國做法的醬汁會比較香甜,炆至軟焾後跟能吸收醬汁精華!加上入味的炆蘿蔔和紅蘿蔔塊🥕,超級滋味!😈🌟 炸醬麵 $85常常很好奇韓劇裡面的炸醬麵到底有什麼魅力,吃過韓國正宗的炸醬麵就終於明白為什麼炸醬麵如此受歡迎!韓國的炸醬麵味道偏甜,醬汁和豬肉絲煮成濃稠,淋在剛煮好的熱騰騰麵條上,然後一起拌著吃,賣相吸引!最後不得不提餐廳奉送的三道小菜 —— 韓式泡菜、四季豆和大豆芽,三者酸酸辣辣,非常開胃,韓味十足

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

🌟 石鍋拌飯 $92

🌟 炆牛肋骨 $198

🌟 炸醬麵 $85

最後不得不提餐廳奉送的三道小菜 —— 韓式泡菜、四季豆和大豆芽,三者酸酸辣辣,非常開胃,韓味十足!

/ 環境 Environment /

餐廳位於尖沙咀金巴利道的人氣韓國街🔥 這個區域雲集了大部分韓國菜餐廳,每家的料理都各有特色👩🏻‍🎨~ 這裡平日放工後人流很多,不過walk-in都很方便。

餐廳環境格局比較小,檯與檯之間坐得雖然算近,不過環境設計上非常用心,裝潢用了霓虹燈效果,看起來非常新潮型格!每一個空間都精心放置了不同擺設,我最喜歡的當然是兔子公仔🐰✨

☀︎

/ 服務 Service /

餐廳全日不收加一服務費。店員以廣東話溝通 服務態度非常友善,會不時為客人換碟斟茶🫖🍵 店員非常和藹可親,令人有家的感覺~𓁙

/ 價錢 Price /

韓國街的餐廳價錢不算很貴,最重要是選擇多,可以吃到正宗韓國料理。喜歡韓國食物的話絕對推薦.ᐟ‪‪.ᐟ🍿

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

南大門3號
尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號

2023-10-05 20 views
南대門3號 📍尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號🍚由韓國人主理🇰🇷正宗韓國菜位於尖沙咀韓國街😎入座會送上一式三款韓國泡菜🥬真係好開胃~。辣炒年糕辛辣拉麵 $95材料好豐富👍🏻有甘筍、翠玉瓜、魚糕、年糕、椰菜、蔥😎配埋辛拉麵🍜個調味好正~辣得過癮非常惹味不知不覺~已經食哂成碟😋足料又美味。海鮮煎蔥餅 $143 煎到好香口~帶點濃邊🤏🏻配上大量蔥、不同海鮮例如蝦仁、墨魚仔~好大份~我地兩個人真係食唔哂🤪。韓式煎餃子 $75 即叫即煎~超級熱🔥好脆口係粉絲豬肉餡料~另外叫左韓國罐裝飲品提子汁 $18/罐值得一讚店員同老闆非常親切有禮🩷🩷送菜速度快✅食物上碟款款都熱
南대門3號
📍尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下3號

🍚由韓國人主理🇰🇷正宗韓國菜
位於尖沙咀韓國街😎入座會送上一式三款
韓國泡菜🥬真係好開胃~

。辣炒年糕辛辣拉麵 $95
材料好豐富👍🏻有甘筍、翠玉瓜、魚糕、
年糕、椰菜、蔥😎配埋辛拉麵🍜
個調味好正~辣得過癮非常惹味
不知不覺~已經食哂成碟😋足料又美味

。海鮮煎蔥餅 $143
煎到好香口~帶點濃邊🤏🏻

配上大量蔥、不同海鮮例如蝦仁、墨魚仔
~好大份~我地兩個人真係食唔哂🤪

。韓式煎餃子 $75
即叫即煎~超級熱🔥好脆口
係粉絲豬肉餡料~

另外叫左韓國罐裝飲品提子汁 $18/罐
值得一讚店員同老闆非常親切有禮🩷🩷
送菜速度快✅食物上碟款款都熱

2023-10-02 14 views
每次想食韓國嘢 都會去尖沙咀金巴利道🇰🇷呢間南대門3號算係其中一間最常去 主打韓式家常菜 夠晒地道正宗🥢ꕥ 鐵板烤醬醃牛肋骨有驚喜 牛肋肉烤到勁香🐂肉質食落都好軟稔 而且醃得好入味 雖然個名叫牛肋骨🦴不過都係肉佔多啦 用鐵板上可以保持温度 慢慢食都唔怕凍咗ꕥ 海鮮煎蔥餅口感超豐富 煙韌嘅魷魚🦑加入面有大葱/辣椒等配料 味道都好有層次 配嘅醬汁絕對係錦上添花 醎醎甜甜中再帶有麻油香 一份有8件 份量十足ꕥ 辣炒年糕辛拉麵帶有辛辣味 不過唔會太辣唔會嗆口🌶️仲好惹味 年糕質地煮得啱啱好 唔會過稔 有嚼口 另外仲有我好鐘意嘅魚糕😍整體味道都好正宗 如果麵嘅份量再多啲就好喇

ꕥ 鐵板烤醬醃牛肋骨
ꕥ 海鮮煎蔥餅