2019-01-13 225 views
旺角人流多多,如果想冇咁逼又又想食平啲不妨去勝利道依條偏少少但食肆多多嘅小街睇吓,可能會好似KY咁發現外驚喜呢🤪價錢實惠又包飲品😋.石鍋芝士焗豬軟骨飯🥘 $57冬天最啱街食啲熱辣辣嘅嘢啦✨呢個石鍋飯份量就夠曬足料🤩睇相都見到佢嘅芝士🧀佈滿成層嘅飯🍚豬軟骨嘅份量亦都好多,咬落去好煙韌好有嚼勁,啱晒啲胃口好大嘅男仔食啊一定夠飽!整體評分:7.0/10.沙律燒雞扒飯🍛 $44平時普普通通一兩塊雞扒🥩你可能會覺得好普通,但係加埋依家門口特別的沙律醬成個講法又唔同啦🤓鋸扒食我去唔會鞋颯颯算係幾滑,加埋足料嘅沙津醬🥗沙律醬令到成個飯唔會太dry🤤完全perfect match!整體評分:7.0/10.鳴門魚湯麵亭 (何文田)何文田勝利道4號地下.#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #情侶 #吃貨 #石鍋 #芝士 #豬軟骨 #雞扒 #沙律 #飯 #石鍋飯 #雞扒飯 #stonerice #salad #chicken
石鍋芝士焗豬軟骨飯🥘 $57
整體評分:7.0/10
沙律燒雞扒飯🍛 $44
整體評分:7.0/10
鳴門魚湯麵亭 (何文田)
何文田勝利道4號地下
2019-01-08 200 views
石鍋鮟鱇魚湯野菌雞肉烏冬:6.5/10烏冬夠彈牙,餸都算多;但係魚湯有D腥,要靠餐廳俾嘅調味料除味牛舌:8/10燒得夠香,不過太硬豬手: 5/10好咸,骨嘅份量多,$50 有D貴 — 唔抵食環境:7.5/10坐得幾舒服,不過用餐範圍細咗小小,不過鋪位面積細,可以體諒😉
石鍋鮟鱇魚湯野菌雞肉烏冬:6.5/10
牛舌:8/10
燒得夠香,不過太硬
豬手: 5/10
好咸,骨嘅份量多,$50 有D貴 — 唔抵食
環境:7.5/10

2019-01-08
$100 (Dinner)
2019-01-03 246 views
平時經過開。寫著安康魚湯專門店。見今日休息就念住黎試下。叫左個豚腩肉拉麵試左淡湯。感覺同普通拉麵店噶湯冇咩分別D腩肉同街市買噶臘肉係一樣味噶。咁就真係怪啦!個麵就不過不失。配菜溫泉蛋輔贈雞蛋殼數枚。增加左溫泉蛋爽脆噶口感。多謝52蚊。 另外服務上面。除左碗麵 同支可樂係放係檯面。其他menu 同 單紙都係拋俾我噶。唔敢話你服務差。但都要對得起自己份工噶服務精神吖。所以正確裡講。裡間野 毫無疑問唔會有下次。唔好意思
試左淡湯。感覺同普通拉麵店噶湯冇咩分別

磯燒豚腩肉拉麵
蛋殼
2019-01-03 161 views
以前旺角有間叫火山石烏冬但執左啦,最近搬左黎何文田,細佬搵到呢間同火山石烏冬差唔多嘅烏冬店,早4個月同屋企人第一次試,食過覺得好食,我就帶女友黎試,今次就1月1 紅日放假自己落街一個人食啦。第一次食lunch, 一個石頭鍋烏冬包汽水都係$72 價錢可以接受,lunch 湯底得魚湯🐟,我平時食開豬骨🐷,不過魚湯都ok 但我個人喜好都係豬骨。舖頭細細生意好好,都下午兩點幾仍然有8成坐滿,我就比安排坐到近門口位置,一個人食坐邊都無所謂啦,只要唔坐bar 枱就得,因為我好憎吊住對腳黎坐😅食物到,個石頭鍋好熱啱哂冬天食暖下個胃我個人好鍾意食烏冬,而呢間就會成為我落街食必選餐廳啦
食物到,個石頭鍋好熱啱哂冬天食暖下個胃
我個人好鍾意食烏冬,而呢間就會成為我落街食必選餐廳啦

2019-01-01
$72 (Lunch)
2018-12-13 142 views
servers are very rude... food. is mediocre. I hope there will be improvements next time I come again.
TakeAway
2018-11-18 232 views
平時住屯門,都唔會特登出何文田咁遠食嘢。因為喺附近返學所以就嚟咗呢間拉麵,試吓睇吓好唔好食。食咗個牛柳粒湯拉麵,覺得個湯好濃味但係份量可以再多啲,下次會再嚟食!
2018-11-16 193 views
今日都一班朋友過黎勝利道食尼間石鍋烏冬。。之前都食過嫁啦。今日再黎食。我點左石鍋安格斯牛肉烏冬,餐牌寫明無味精。我地仲叫左爆盛蟹子沙津同牛舌。因為套肚餓所以食左碟牛舌無影到相。首先石鍋安格斯牛肉烏冬($98)價錢一點都唔平嫁。上台時,熱騰騰的。當然話明個湯底係安康魚煮成既湯底。湯底奶白色的。外賣相當唔錯。一試個湯底變知龍與鳳。講真,湯底味道淡,唔係想像中甘野味,我仲要加大量7味粉先有d味,但都算有淡淡的濃郁湯底味。烏冬的確唔錯,口感彈牙。安格斯牛肉就okay的,似平時我係街市買既安格斯冰鮮牛肉。都係普通無咩特別,價錢都唔平。另外,爆盛蟹子沙津真係爆多蟹子,份量都多。尼碟幾好味。
2018-10-19 231 views
今日放工同同事經勝利道見到呢間下午時間都幾多人食咁,之前見到都想試下既,望下個餐牌見佢招牌既魚湯烏冬價錢唔平,見下午茶時段午市套餐又有特價,就即管試下入到去間鋪就有一陣陣鹹魚咁既味,唔知呢啲叫臭定香,總之就好有風味,叫左個魚湯豚肉烏冬$70,特價左就$56!叫左杯茶!杯茶就好快到喇,但唔知咩茶黎,唔係平時日式食店咁飲綠茶/煎茶,有啲解茶feel😹澀澀地咁等到頸都長晒個烏冬終於黎了!個樣幾有氣勢架,黎到仲滾緊咁,食既過程都keep住熱,心急食好容易辣親條脷架。味道方面,就真係普通,可能我唔係咁認識鮟鱇魚湯啦....定唔識欣賞...定辣親條脷所以咁,咩鮮味香味就唔多覺....同事都覺得無咩特別😅烏冬都算有口感既....果幾片豚肉雖然就紙咁薄,都有幾分肉味到俾錢果陣個阿姐態度就麻麻喇,問多兩句個價錢姐🤷🏻‍♀️好似欠左佢🤷🏻‍♀️又唔係十分好食,態度又麻麻,真心無下次😶
果幾片豚肉雖然就紙咁薄,都有幾分肉味
魚湯豚肉烏冬
2018-10-19
2018-08-26 372 views
.魚湯黑豚讚岐烏冬($70)串燒牛舌($48).九龍區石鍋烏冬除咗萬豚屋 其實呢間都係唔錯嘅選擇位於何文田勝利道 雖然位置唔近地鐵站但係旺角東站行過嚟唔使10分鐘另外勝利道仲有好多嘢食!好願意專登行到黎呢邊食嘢鋪頭比較細 只有20幾個坐位今次食黑豚肉鮟鱇魚湯石鍋烏冬全程食都熱辣辣 石鍋保溫得好好奶白色嘅魚湯 真材實料 魚味十足完全冇魚腥味 配烏冬好夾不過今次烏冬煮到有啲淋 少許失準🧐串燒牛舌不過不失 冇咩特別整體來講 對鍾意食烏冬嘅朋友
魚湯黑豚讚岐烏冬($70)

串燒牛舌($48)

九龍區石鍋烏冬除咗萬豚屋 其實呢間都係唔錯嘅選擇
位於何文田勝利道 雖然位置唔近地鐵站
但係旺角東站行過嚟唔使10分鐘
另外勝利道仲有好多嘢食!
好願意專登行到黎呢邊食嘢
完全冇魚腥味 配烏冬好夾
不過今次烏冬煮到有啲淋 少許失準🧐
串燒牛舌不過不失 冇咩特別
整體來講 對鍾意食烏冬嘅朋友

$90 (Lunch)
  • 石鍋招牌鮟鱇魚湯烏冬
2018-08-21 247 views
咁岩係旺角東個邊 就行左黎食叫左個石鍋雞扒蕃茄湯烏冬朋友就叫左個石鍋燒三文魚拌魚籽飯仲夾左個 蟹籽沙律野食等候需時 都幾耐下石鍋烏冬係滾住咁黎 熱辣辣 雞扒係另上好好食又夠熱 蕃茄湯唔會好”傑身” 岩岩好但可以再濃味少少就好石鍋燒三文魚拌魚籽飯有舊牛油 有驚喜! 撈埋食整體都唔錯蟹籽沙津好多蟹籽 成座山咁不過 環境就好迫 迫到郁唔到咁 坐得唔係好舒服
咁岩係旺角東個邊 就行左黎食
2018-08-21
Type of Meal
Dinner
2018-08-09 254 views
幫客人落單無服務態度可言。落錯單,換食物唔改單都算,埋單果陣真係想收貴價。「$72」「蟹棒唔係六十幾咩?」「$72,同價錢」「哦,咁你記得改返menu」即刻check menu, 又睇單又睇menu幾次「我以為同價錢」最後收返menu蟹棒拉麵價錢。其實坐親bar檯都要比佢地無啦啦推埋檯,一路推一路講「埋少少」,真係「唔該」都無句。幫襯咗幾年,「多謝」真係無聽過。湯越來越濃,濃到只覺得咸。換返比我d蟹棒又凍。失望。
幫客人落單無服務態度可言。
落錯單,換食物唔改單都算,埋單果陣真係想收貴價。
「$72」
「蟹棒唔係六十幾咩?」
「$72,同價錢」
「哦,咁你記得改返menu」
即刻check menu, 又睇單又睇menu幾次
「我以為同價錢」
最後收返menu蟹棒拉麵價錢。

湯越來越濃,濃到只覺得咸。換返比我d蟹棒又凍。失望。
2018-08-09
$68 (Dinner)
2018-08-01 257 views
店面已經很少,一進鋪有陣臭味,很奇怪。下單的女士,完全沒記性,落單兩個烏冬,重覆講了兩次,講完不夠十秒,就回頭再問,重覆飲品時她又冇反應。下單過了20分鐘,仍沒有送上食品終於送上來的烏冬,又有那陣臭味,懷疑來自於是那黑蒜油?烏冬煮得好淋,那個豬腩肥得像東披肉,味道其實不差,但那肉質un爆,吃到後期,味道越來越怪,烏冬已淋得像吃台灣粉圓,實在無法完成一碗!朋友的吉列豬扒,外表炸得好靚,但又是不靚的貨,很un...其實已不是便宜,是否該做好一點?不會再回頭了
店面已經很少,一進鋪有陣臭味,很奇怪。

下單過了20分鐘,仍沒有送上食品

終於送上來的烏冬,又有那陣臭味,懷疑來自於是那黑蒜油?

朋友的吉列豬扒,外表炸得好靚,但又是不靚的貨,很un...

其實已不是便宜,是否該做好一點?不會再回頭了

腩肉烏冬
2018-08-01
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
2018-07-17 266 views
好久沒有來了,還記得上一次來天氣還是凍冰冰,點了一個熱鍋食物,整個人立即溫暖起來!這天星期六,下午二點半到達,從店外看得見店裡人頭湧湧,幸好還有位置讓我們不用等位直接內進用餐。餐牌裡食物都是那些,沒有改變。 上次光顧是食石鍋芝士焗豬軟骨飯,夏天熱辣辣,不想熱上加熱,我們倆便點了兩個拉麵作為午餐,每人奉送玻璃樽汽水一支。我的蔥燒牛肉拉麵先來,看樣子好像不錯。牛肉算是多,味道入味濃味,味道幾好,是用上肥牛所以牛肉會有點肥。麵質適中,不會太淋或者太硬,配上湯底還有跟拉麵是絕配的木耳絲更佳。不過較為可惜的是半隻溏心蛋,看見蛋白完全是白色就知道蛋只是單純滾好送上,而不是我期待的使用日式調味了腌製過的蛋,加上餐廳使用的蛋未能食得出有濃濃的蛋味,令這蛋放在拉麵中遜色了。基本上碳燒豚腩肉拉麵跟我點的拉麵除了肉不同,拉麵和配料底都是一樣。腩肉不大片,一碗有幾片,每一片都帶點肥,但正因如此才能夠帶出肉的油脂,這個腩肉質感軟,碳燒的味道更能燻肉香味,拉麵都是和我的一樣中規中矩但這腩肉不錯。店鋪地方不大,擺放的檯凳又多令空間狹窄,加上客人多冷氣不足,在夏天食起熱食更辛苦,大家都不能夠舒服地用餐。除了一般的下單

蔥燒牛肉拉麵

碳燒豚腩肉拉麵

店鋪地方不大,擺放的檯凳又多令空間狹窄,加上客人多冷氣不足,在夏天食起熱食更辛苦,大家都不能夠舒服地用餐。除了一般的下單上菜,也沒有甚麼服務可言。

平常在指定時段到餐廳用餐,或者持有學生證都會有優惠。一時想不起,到離開時才記得優惠只限於星期一至五。倘若用餐時有優惠,就更為抵食了。雖然餐廳環境麻麻,但是當我在優惠時段想食拉麵等日式食品,這餐廳都會是我的考慮範圍之內。
$50 (Tea)
2018-06-02 311 views
大概9點多和男友各點了一個三文魚石頭飯和韓式牛肉飯、一份七味雞翅和兩個可樂。等了超過20分鐘還沒有上菜,更有些客人等了超過30分鐘。後來發現原來廚房出單機壞了,但侍應阿姨沒有向任何客人交代遲了上菜的原因。因為我們的咪錶快逾時,我們見等太久想問還要等多久,想說如果還未開始做我們就只付飲料的錢然後離開。舉手叫阿姨過來想了解情況,她看了我們一眼,然後揮手表示不耐煩沒有走過來,更沒有為耽誤了所有客人的時間而道歉。等了40分鐘後終於上菜,她還是一臉不耐煩的把食物大力扔上桌。另一方面方面,雞翅、三文魚跟牛肉都是煮了太久,全部都有焦在上面,雖然價格相宜但服務跟食物質素參差。這是一個非常不愉快的經驗。以後不會再去也會叫朋友不要去。
2018-05-26
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2018-02-14 657 views
天氣凍到傻, 行經何文田勝利道, 梗係唔會普普通通去是但一間茶餐廳去醫肚, 鳴門魚湯麵亭係我滋補養顏的首選。食咩可以滋補養顏又暖笠笠? 答案就係佢既石鍋鮟鱇魚湯安格斯牛肉烏冬。間餐廳其實幾細間, 背貼背, 但係無阻我要滋補養顏的心情。石鍋鮟鱇魚湯係要等既, 大概十分鐘左右,招牌魚湯湯底呈乳白色,魚味濃郁鮮甜, 真材實料因為用石鍋上檯, D 湯係keep 住滾燙, 食到最後, 本身個身係好凍變到出晒汗。至於個烏冬, 煮得剛剛好軟硬適中, 麵質彈牙煙韌,口感一流。午餐包汽水,七十幾蚊用黎滋補養顏暖笠笠, 性價比其實OK。
鳴門魚湯麵亭係我滋補養顏的首選。

間餐廳其實幾細間, 背貼背, 但係無阻我要滋補養顏的心情。

至於個烏冬, 煮得剛剛好
軟硬適中, 麵質彈牙煙韌,口感一流。

午餐包汽水,七十幾蚊用黎滋補養顏暖笠笠, 性價比其實OK。
  • 石鍋鮟鱇魚湯安格斯牛肉烏冬