2021-05-17 66 views
在ig上看到這間新開的花花Cafe,很適合打卡,而且很近港島的我,決定約朋友一試。café 沒有預約服務,只可以walk in。幸好當天星期六午後人不多,等了不到10分鐘就可入內,要注意的是用餐時間只有90分鐘。店內空間感很大,位置不太聚集,環境很美。order食物需自己岀去,水,餐具,紙巾都是自助。Set lunch 有可以自由配搭,還有set則已經幫你配好,方便選擇困難嘅人士🤣食物份量不多,味道還好,擺盤漂亮是一間可以一試的餐廳

是一間可以一試的餐廳
2021-05-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-05-15 120 views
星期六中午去試新餐廳。餐廳環境好靚,周圍都排滿花花。不過中午去到冇waffle類可以叫,唯有叫左2個set lunch(set lunch不包飲品,有加一,但要自己行出去落order同攞餐具/水)。 前菜味道不錯,但份量偏少。食2啖就冇。💀主食叫左比目魚同蜜糖芥末燒雞。比目魚皮脆🤌上面既粉紅脆脆好有少女心。個南瓜濃湯不過不失不過燒雞又柴又無芥末味😓蕎麥麵淋到似麵糊,有啲失望… 另加了signature Coffee ☕, 無乜咖啡香味,不推薦。
星期六中午去試新餐廳。餐廳環境好靚,周圍都排滿花花。

前菜味道不錯,但份量偏少。食2啖就冇。💀

不過燒雞又柴又無芥末味😓蕎麥麵淋到似麵糊,有啲失望…

2021-05-14 73 views
上網睇到這間新開cafe,已經好想去,但午飯時間去了幾次也是full哂,仲已經有人排緊隊,由於放飯時間有限,排了幾次也未輪到我,只好離開食其他,點知今日好好彩,皇天不負有心人,由於前面有人未人齊唔入住,所以到我,yeah ✌🏻好開心,由於排隊時,職員已經俾了餐牌我睇,所以入到去立即落order,叫了create your own set 個lunch set:忌廉南瓜湯、蕎麥麵、意大利青瓜茄子蛋餅、牛油果沙律、香草普羅旺斯烤格陵蘭比目魚$148,飲品:soy milk latte $55 ,甜品:新鮮無花果撻$68,收加一服務費,不過我就對要加一服務費有啲保留,因為其實,餐具、水、紙巾等其實係自助型式的...anyway講返啲食物,個set lunch 的食材其實幾健康,個味道同杯飲品一樣不過不失啦,沒有特別驚喜,但個賣相係幾靚的,個魚用了粉紅色的配料,好igable,但我覺得最igable係個無花果撻,而且仲要係好味,唔會過甜,食完唔覺漏,有幾種口感,個餅底不會過硬,推介👍🏻.餐廳環境係裝修得幾靚的,服務也不錯.
  • Fresh  Fig  Tart
朋友推薦灣仔新開冇耐嘅低碳飲食為主打卡餐廳咁啱入座嘅時間喺正午餐同埋下午茶時間,大约2:30入座, 用餐時間90分鐘咁就好完美可以試曬兩個菜單午餐菜單佢有自選Set同已經set好咗嘅套餐套餐包 湯+ 兩款前菜+ 一件主食 + 麵/飯咁價錢大约180$ 範圍內,睇你揀邊一副主食, 另有加一餐湯 - 忌廉南瓜湯個人覺得個湯好高質,份量唔多但係好濃, 佢口感偏拮拮地好容,唔係好水個種feel,入口有好強烈新鮮 南瓜味, 但唔令人抗拒,帶出少少甘甜, 感覺好滿足前菜 青瓜茄子蛋餅 + 炒椰菜蛋餅形狀其實有啲似玉子燒,不過入口唔算好食到茄子味, 唔鍾意食茄子嘅人都可以試下呢一款,因為佢茄子味唔算好重,只係口感上多咗一嗰種淋淋地嘅口感, 少量青瓜食到有啲脆卜卜嘅口感,幾有層次, 雞蛋本身都爽口清甜,不會太鹹,有淡淡蛋味, 炒椰菜就冇乜特別,正常爽口不過凍左少少主食 蕎麥麵 + 泡菜炒豬肉因為香港好少地方有得試到蕎麥麵所以就揀咗呢一款,如果有食過日本嘅蕎麥麵做對比嘅話,不算好太特別,正常發揮, 唔算好重麥味,另一個説法可以話冇乜味, 軟硬適中,係爽口, 個人幾滿意佢嘅口感, 欣賞係佢上面見到有新鮮嘅
朋友推薦灣仔新開冇耐嘅低碳飲食為主打卡餐廳

Lunch自選 蕎麥麵

餐湯 - 忌廉南瓜湯

前菜 青瓜茄子蛋餅 + 炒椰菜

主食 蕎麥麵 + 泡菜炒豬肉
因為香港好少地方有得試到蕎麥麵所以就揀咗呢一款,如果有食過日本嘅蕎麥麵做對比嘅話,不算好太特別,正常發揮, 唔算好重麥味,另一個説法可以話冇乜味, 軟硬適中,係爽口, 個人幾滿意佢嘅口感, 欣賞係佢上面見到有新鮮嘅青葵,配合埋佢嘅冷麵醬汁, 一齊食係意外驚喜地好味, 就值得加分

泡菜炒豬肉分量好足,味道好夠,炒得香口,猪肉肥美不錯,食到泡菜個種又辣又酸嘅重口味, 歸類嘅話佢算係偏酸嘅泡菜味,正常發揮到泡菜炒豬肉既好味~唔算話特別印象深刻, 唯一不足有少少泡菜多過豬肉,有少少遺憾, 但唔鍾意食清淡,鍾意食重口嘅朋友都推薦試下呢一款

朋友就order咗三點後嘅菜單
all day breakfast
我自己冇試曬咁多樣嘢,但係個人印象深刻係佢個黑松露滑蛋,梗係有料, 蛋又滑又香,入口係軟淋淋, 然後黑松露味道好香好出,啱黑松露嘅朋友一定會鍾意,相反如果唔鍾意嘅朋友應該會接受唔到😂
貝果包就好軟熟,香口但有少少脆口, 但朋友就話未算係最軟熟最好美, 個人覺得單食算係唔錯~ 佢有種酸酸哋唔知係芝士定奶油嘅味道,一入口係有啲唔係幾接受到,但係如果夾埋佢嘅配菜一齊食,其實係好夾, 建議個貝果盡量就夾佢啲配料一齊食會有層次啲,好味啲
然後腸仔意外地多汁juicy,入口啲芝士真係爆出嚟, 唔係講笑,有啲意外驚喜,係非常好食,唔係啲雞雞腸仔
香煎南瓜有好突出蜂蜜芥末嘅味道, 同本身嘅南瓜甜味係幾夾,同埋都入口都係軟熟,淋淋地, 都幾值得欣賞
如果本身鍾意食All day breakfast嘅朋友呢個都值得推薦,個人覺得都係高質同新鮮有突色

焙茶水果窩夫

焙茶味水果窩夫
呢個值得推薦俾大家,因為之前食咗幾間窩夫, 大部分嘅窩夫畀我印像都係冇乜味,然後好重麵粉味, 冇乜甜味, 如果你影相影咗好耐已經攤凍曬,唔係趁熱食仲更加難食,咬得耐唔知咬緊啲乜嘢咁,所以我個人對窩夫嘅印象唔算特別好

但係一個其實佢到咗差唔多十分鐘,都已經凍曬但係出黎個陣嘅時候係好香,好重嘅焙茶味, 暫時係我食過咁多間,第一間新鮮出爐嘅時候有一種香味, 以為攤凍咗會唔好食,點知入口都係軟熟,然後外面少少脆,唔會變到超级硬骨骨, 最緊要係佢入口嗰種焙茶味道非常突出,唔係死甜唔係甘苦,都唔係麵粉味,係獨有既香濃焙茶, 配合埋佢出面嘅忌廉同埋水果仲有麻薯, 口感同味道都好令人滿意, 絕對係出色令人驚喜嘅甜品

抹茶latte

加左一杯抹茶拉鐵, 味道正常,算係味道比較正宗, 奶味唔算重

環境地方都闊落,坐得舒服,但位置唔多需要等位, 是但錯任何一個位都絕對係打卡嘅景點,所以都唔使太擔心坐到啲好衰嘅位, 天花板嘅乾花都好令人吸引, 同女仔朋友或者女朋友食飯都係一個幾適合嘅選擇

然後服務人員都有善,禮貌而且好熱情,都會細心詳盡介紹餐廳嘅菜單, 服務人員比較主動招呼, 呢種服務質素覺得同酒店可以做比較,唔係一般普通餐廳嗰種放置你,唔理你食完就走, 服侍好周到,令到整個體驗配合嘢食都覺得好愉快, 呢個價錢再配合埋服務質素,你會覺得個加一服務費都加得值得,值得二刷
2021-05-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
Lunch自選
Lunch自選 蕎麥麵
焙茶水果窩夫
抹茶latte
all day breakfast
【我空虛·我寂寞·我凍🥶】大家覺唔覺得😔食飯除咗嘢食之外人情味同環境都好重要💞有時唔係話唔守餐廳規矩而係當唔影響餐廳運作嘅時候顧客職員係咪可以互相配合下呢好似呢度有2張超靚超igable嘅枱專for打卡嘅😻我問職員如果一陣無人可唔可以轉過去坐⚘⚘⚘⚘⚘佢哋答我枱無得指定當時下午就嚟3點好啦到3點幾……有一枱女仔入嚟要求坐果張枱就得🥲🥲🥲🥲🥲咁點解唔俾我轉枱呢?🤫唔通佢哋咁嘅行為唔叫指定枱?相信係大細超😐我叫嘢食果陣先發覺佢哋呢間cafe無decafe嘅咖啡……☕講真,幾乎所以連鎖咖啡店都會有提供不過呢樣就算啦係我自己麻煩要飲decaf啫人哋無入貨都理所當然嘅到食物嚟到啦嘩,份量真係……精緻到呢(見到隔嚟枱個男士o曬嘴🤣)不過有啲dish係幾好味嘅其他就唔好提啦食慢啲會飽架啦😅😅😅low carb set入面嚿魚上面啲花粉紅色好靚食落甜甜哋咁🐟🐟🐟🐟🐟以為個皮好脆其實食落又唔係嘅🌸🌸🌸其實無咩特別個綠色嘅前菜好清新無食錯應該係有啲豆苗物體嘅汁🌱🌱🌱🌱🌱我都未試過呢種味幾新穎嘅🥰但椰菜花前菜好難食似無調過味白煮菜😑😑之後到veggie set個茄子好好食配合燒汁嘅香味,質地一流🤗🤗🤗蕎麥麵
【我空虛·我寂寞·我凍🥶】

枱專for打卡嘅😻
我問職員如果一陣無人可唔可以轉過去坐⚘⚘⚘⚘⚘
佢哋答我枱無得指定
當時下午就嚟3點

好啦到3點幾……
有一枱女仔入嚟要求坐果張枱就得🥲🥲🥲🥲🥲
咁點解唔俾我轉枱呢?🤫
唔通佢哋咁嘅行為唔叫指定枱?
相信係大細超😐

講真,幾乎所以連鎖咖啡店都會有提供
不過呢樣就算啦
係我自己麻煩要飲decaf啫
人哋無入貨都理所當然嘅

到食物嚟到啦
嘩,份量真係……精緻到呢
(見到隔嚟枱個男士o曬嘴🤣)
不過

但椰菜花前菜好難食
似無調過味白煮菜😑😑

之後到veggie set
個茄子好好食
配合燒汁嘅香味,質地一流🤗🤗🤗

蕎麥麵亦較圓身同爽口
個汁雖然加咗柚子汁
好refreshing,可惜始終唔咸🤮
太太太清淡了

留意返,單點餐牌要3點後先有😅😅😅
即係係唔可以同時叫lunch set又叫waffle…只可以叫住蛋糕先🧇🧇🧇
Fine,我等到3點囉

個waffle超貴,貴過酒店
計埋加一$152個

職員話90分鐘用餐時間就夠要求我哋盡快離開
但其實當時餐廳起碼有5張枱😶😶😶😶
而且我3點先有得再叫窩夫
甜品都等咗15分鐘
係咪可以再通融下呢?
我有再叫嘢食wo…🥲🥲

結果我好乖
拿拿林食完交枱,當時4點未夠🤑🤑🤑

後記1
我張椅側邊有條乾草成日整到我😌
我覺得條草好dirty封曬塵
唔想下下用手整開佢……

後記2
放工果陣5點幾
見到3點幾要求靚枱果枱女仔仲喺度傾緊
我再次覺得真係好大細超囉😐😐😐😐
點解我無得坐靚枱
90分鐘內要走
但人哋就ok呢?
係咪3點後就無2限90分鐘呢
如果下下咁講公平
不如白紙黑字寫出嚟
同埋唔該對個個顧客一視同仁囉😔

有無下次?
心照啦!
2021-05-10 1879 views
灣仔大有廣場附近最近新開咗一間好有話題性嘅cafe NATURA:,空間感強烈嘅cafe以花藝🌳🌸為主題,店入面唔同角落都放滿咗唔同嘅花花擺設,以粉紅色為主調,pink得嚟又好自然唔會覺得突兀,成個感覺好自然🍃門口位置仲有啲盆景同花可以買走,啱晒附近嘅OL同女仔嚟打卡,不過weekday lunch time就比較多人需要排一段時間先入得。呢度嘅水同餐具要自己拎,亦要自己出去叫嘢食,感覺上比較self-serviced,所以有加一服務費就覺得貴咗啲💲Create Your Own Set呢度lunch time主要供應日式料理set,有啲似muji個種感覺,一個木盤上面有湯、2款前菜、主菜同飯/麵,可以自由選擇,另外仲有幾款set好咗嘅配搭。除咗set之外,咖啡/其他飲品同甜品都係另外叫,想食個下午茶打下卡都ok。Soup - 忌廉南瓜湯好creamy但唔會好重cream味,反而突出南瓜本身天然甜味,都唔錯。Carbs Selection - 十穀米Carbs可以揀十穀米/蕎麥麵/蒟蒻麵,上網見人話蕎麥麵伏,所以都係揀返唔會伏得去邊嘅十穀米,有好多野米/黑米等令到個飯比一般白飯香口好多

Create Your Own Set

Soup - 忌廉南瓜湯

Carbs Selection - 十穀米
Carbs可以揀十穀米/蕎麥麵/蒟蒻麵,上網見人話蕎麥麵伏,所以都係揀返唔會伏得去邊嘅十穀米,有好多野米/黑米等令到個飯比一般白飯香口好多。

Appetizers Selection - 意大利青瓜茄子蛋餅、牛油果沙律
前菜可以係4款入面揀2款,牛油果沙律比較細份,味道偏酸咗啲,其實唔駛咁酸已經開胃㗎啦😂蛋餅入面夾雜咗啲蔬菜類,暖暖地,都係正常發揮啦。

Main Course - 泡菜炒豬腩肉、香草普羅旺斯烤格陵蘭比目魚、日本新潟若雞伴蜜糖芥末
主菜係4款入面揀1款,泡菜豬腩肉份量頗多,有大大件豬腩肉,調味偏淡,辣度冇乜,豬腩肉有啲偏乾🙈比目魚細細件,不過係3款入面最好食😋😋魚肉非常嫩滑,一夾幾乎即散,魚皮煎得香脆,調味似西京燒有少許甜甜地嘅味不過唔重,突出魚鮮味🤩雞就正正常常係muji會食到嘅感覺,醬汁少許酸酸地反而似柚子多過蜜糖芥末lol

人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):7分
I
2021-05-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
2021-05-08 120 views
灣仔新開嘅花系餐廳🌺🌸🌼🌻💐雖然係新開 但係12點幾嚟到已經大排長龍🥲建議大家要過嚟嘅話真係要早啲🤣餐廳內擺滿乾花而且真係有花賣 環境可以話係打卡一流👍除咗環境之外食物都圍繞花呢個主題 質素都唔錯😋呢度有已經幫你配搭好嘅set lunch 亦都有create your own set💁🏻‍♀️.🎈Soup - Creamy Kabocha Soup 忌廉南瓜湯湯只有一款選擇 我見網上其他人有介紹紫薯湯不過我哋今日嚟到就只有南瓜湯🥲呢個湯我真係愛了 勁勁勁好飲質地非常creamy 細膩 南瓜味好香好甜評分: 8/10.🎈Appetiser - Beetroot & Sweet Potato Cake 紅菜頭蕃薯餅番薯餅造成球狀 面頭仲有一啲粉紅色脆片配合返個主題番薯餅本身好香甜 再加埋底下配嘅蜜糖非常滋味😋評分: 8/10.🎈 Appetiser - Sautéed Cauliflower 炒椰菜花除咗常見嘅白色椰菜花之外 呢個前菜仲加咗一兩塊紫色椰菜花💁🏻‍♀️令成件事睇落冇咁單調 不過其實紫色同白色食落係一樣味嘅 只係營養價值唔同🤣呢個前菜芝麻味幾香 不過就略嫌淡味咗少少評分: 7/10
灣仔新開嘅花系餐廳🌺🌸🌼🌻💐

令成件事睇落冇咁單調
不過其實紫色同白色食落係一樣味嘅 只係營養價值唔同🤣
呢個前菜芝麻味幾香 不過就略嫌淡味咗少少
評分: 7/10

🎈Main Course - Oven-Baked Greenland Halibut Provençal with Herbs 香草普羅旺斯烤格陵蘭比目魚 ($148)
主菜亦係令我非常驚喜嘅 為咗切合主題比目魚上加咗一啲粉紅色嘅調味料同菜🌸
除咗睇得之外食物質素都好高
魚皮煎到香脆 魚質嫩滑帶油脂香😋
Expresso Tonic

🎈Expresso Tonic ($65)
說實話$65一杯咖啡真係算幾貴🤣
呢一個飲法唔係太常見 係喺Tonic Water之上加上Expresso

而且佢有兩款咖啡豆選擇

新開已經咁多人排隊 相信以後更加唔會食到🤣
Beetroot & Sweet Potato Cake
  • Creamy Kabocha Soup
2021-05-05 1119 views
#pb食在灣仔春天的花花世界🌸係我最中意嘅花系 + 木系嘅組合💕 最近好多人都黎灣仔呢間花藝cafe打卡🥰 店內裝修超多打卡位 環境好舒服😍 而且位置好方便 店內亦非常寬敞 好岩同朋友傾計🤩 閒日5點幾去到 唔洗等位👍🏻 不過食物質素就一般 同埋定價少貴🙈.見佢Set lunch係好似日式定食咁 細細碟 好多款👍🏻 我今次就試左Bagel、蛋糕、咖啡 蛋糕細細件要$55 咖啡平均$45-$60一杯🙈🔹Plain Bagel with Coffee Cream🥯俾Coffee cream呃左😐 個Cream完全冇咖啡味 反而似sour cream咁😢 唔點好過點😂 個Bagel本身幾香包味 食落唔係超煙韌個種 齋食反而幾好食🤪🔹Lady Hojicha 🐞打卡蛋糕✨ 甲蟲仔好cutecute 💕 食落唔會好甜 口感濕潤😋 不過就冇咩焙茶味🙈🔹Earl Grey Latte🍵 #pb伯爵茶🍵味道偏淡 飲落好少少伯爵茶味🤪🔹Mocha☕咖啡可以揀Nutty / Floral豆👍🏻 呢杯用左Nutty豆 味道幾濃 咖啡味偏重🤪.整體食物、咖啡質素一般 定價少火進取🙈 感覺去過一次打卡便好了🤪
#pb食在灣仔
春天的花花世界🌸

🔹Lady Hojicha 🐞

🔹Earl Grey Latte🍵 #pb伯爵茶🍵
味道偏淡 飲落好少少伯爵茶味🤪

🔹Mocha☕

整體食物、咖啡質素一般 定價少火進取🙈 感覺去過一次打卡便好了🤪 因為花花 + 木系環境真係好靚💕

NATURA :
灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
2021-04-23
$110 (Tea)
今次要介紹嘅餐廳係位於灣仔嘅Natura :,係以花卉為主題的咖啡店。店內環境簡潔,四處佈滿花嘅佈置。樓底高而環境寬敞,坐得頗為舒服,而店內亦設有不少打卡位置。本身想嘗試一下窩夫,但十一點至三點只供應午餐Menu,所以去之前要睇清楚。整體而言,價格偏高,而某程度嘅溢價係去咗環境到。Natura: is a coffee shop with a floral theme, located in Wan Chai. You can spot flowers are decorated everywhere, which gives you a comfortable environment. Originally, we planned to try their waffle, but waffle is not served during lunch hour. Overall, the pricing is a bit aggressive, as part of the premium goes to the decoration of the shop.◾"日本新潟若雞"伴柚子杏仁

"日本新潟若雞"伴柚子杏仁 (Fried Niigata Chicken with Yuzu & Almond) $158

我哋兩個都揀咗Create Your Own Set,可以自由配搭自己想要前菜、主食以及主菜。擺盤講究且器具精緻。忌廉紫薯湯質感頗厚,而烤日本南瓜味道偏甜,炒雜菇普普通通。日本新潟若雞有驚喜,柚子味道突出,而杏仁為這道菜增添鬆脆嘅質感,惟份量偏少。蕎麥麵配上柚子汁,個人認為味道唔算好襯,相對比較鍾意傳統嘅沾蕎麥麵嘅醬汁。
We both ordered "Create Your Own Set", in which we can choose the carbs, appetizers and main course. Both the layout and the utensils are exquisite. The sweet potato soup has a rich texture, while the roasted "Kabocha" tastes quite sweet. The mixed mushroom is just so-so. However, the fried "Niigata Chicken" really surprises us, as the flavour of yuzu is really outstanding, and the addition of almond enriches the layering. We don't think that yuzu sauce is a good match with the soba, as we prefer the usual soba sauce.

咖啡豬仔骨 (Pork Ribs with Coffee Glazed Sauce) $138

第一次品嘗用咖啡調味嘅豬仔骨,好新奇嘅一種配搭。食落啖啖肉,表面灑上咖啡粉,味道苦苦甜甜,頗為吸引,惟質感相對乾身。
It is our first time to try pork ribs with coffee glazed sauce. It tastes a bit sweet and bitter at the same time, but you won't find it strange. But the texture is comparatively drier than the usual one.

Natura :

📍灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
📍Shop 1-2, G/F, Tai Tung Building, 8 Fleming Road, Wan Chai
香港人都喜歡新鮮的時候嘗試,這灣仔新開的花藝主題cafe當然吸引,平日過了中午時候還要等15至30分鐘就能入座。價錢絕對是比同類型的cafe貴,賣相吸引,但味道絕對符合不到期望。Hojicha Waffles算是這餐最好的,不培茶的味道不夠突出,反而先吃到麻糬的味道。說要等一段時間但反而比飲品還要早到來,應該是將別人先下單的送到我們枱了,因為之後又再問上了Waffles沒有?...Matcha Latte偏苦,完全不香,咖啡亦不過不失。All day breakfast煙肉太乾,Bagel硬,蔬菜缺乏調味,只有滑蛋和Portobello 挽回了分數。 蛋糕賣相特別,但味道只是很普通的黑朱古力蛋糕,亦缺乏應有的口感,裝飾的小蘑菇味道平平。

All day breakfast
2021-04-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2021-04-29 193 views
Set lunch: soup+ carbs x 1 + appetizers x2 +main course -Soup:💜忌廉紫薯湯🍠(8/10):顏色超級夢幻😆💜💜入口係甜甜地帶微微紫薯味的忌廉餐湯~特別之餘味道都唔錯😗!-Carbs:🍚10穀米 (8/10):唔同種類嘅穀米食落超香,仲有唔同嘅texture~🥢蕎麥麵(6.5/10):食落比較一patpat 粉的感覺🤥-Appetizers:烤日本南瓜🎃(6.5/10):甜甜的南瓜蓉😗🍳日式苦瓜蛋餅(7/10):造型好可愛,蛋餅突登分開了蛋黃同蛋白兩層,中間夾層是一塊塊苦瓜~苦瓜完全唔苦😬🍄炒雜菌(7/10):就是不同種類嘅菇炒成,冇味調味,主要食菇天然嘅味道~🥙迷你甘筍藜麥沙律(6.5/10):醬汁有微微嘅柚子味~-Main Course:🐟挪威三文魚伴綠茶麵豉醬 $148 (8/10)三文魚沒有煎至熟透,每一啖入口是天然的嫩嫩三文魚肉味~唔太食到綠茶味但脆脆的魚皮是重點🤩!🐔日本新瀉若雞 伴柚子杏仁 $158 (8/10)柚子蜜的份量啱啱好包裹晒每一舊雞塊,食到脆脆鹹鹹的雞外,仲帶少少甜甜地嘅柚子香。————————🥛Nat

-Soup:

-Carbs:
🥢蕎麥麵(6.5/10):食落比較一
patpat 粉的感覺🤥

-Appetizers:
烤日本南瓜🎃(6.5/10):甜甜的南瓜蓉😗
🥙迷你甘筍藜麥沙律(6.5/10):醬汁有微微嘅柚子味~

-Main Course:
🐟挪威三文魚伴綠茶麵豉醬 $148 (8/10)

🐔日本新瀉若雞 伴柚子杏仁 $158 (8/10)
————————
🥛Natura: signature latte W/ oat milk $55 (8/10)
咖啡有分nutty/floral blend~~
依杯signature 係floral blend🌺 同本身係配soy milk ~點知冇晒soy milk就轉了oat milk☁️
飲落先有淡淡花香果味再有燕麥奶的味道,感覺好舒服~

☕️Natura Latte (nutty blend)$45 (8.5/10)
飲完依個發現,我還是Nutty blend的fans!🌰 首先個杯好靚🤣我超鍾意!
入口有堅果的咖啡香,再有比例剛好的奶味~依到嘅咖啡都比較中性,唔會話好酸好苦!

Lady Hojicha 焙茶海綿蛋糕🍶 $55 (7.5/10)
不得不說甜品真的很精緻~我隻甲蟲仔超可愛🐞!
如果唔睇名,食落完全唔覺得似焙茶味🙈冇果種烘烤嘅的茶香味~感覺比較似伯爵茶👀整體唔會好甜~

Fresh Fig tart 無花果撻🌿 $68 (7/10)
好清新嘅無花果再加埋無花果jam 的mousse tart☺️但成個撻嘅撻底超厚,每一啖入口嘅味唔係無花果味,而係餅底味🥸!如果無花果做返主角就好👅
2021-04-28 240 views
Waited 45 mins to get in on weekends.You have to walk to the counter to order, because there is no service.Even water was self-service.Minimum charge was $150 per head...Food was tasteless and in very tiny portions.Coffee was very mild..Not coming back for sure
Even water was self-service.
Coffee was very mild..
Not coming back for sure

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
最近開幕的Natura:成為最新打卡熱點🌺係Instagram見到好多靚靚打卡相,被餐廳的花藝裝飾深深吸引住,於是Weekend就出發去灣仔試試呢間花藝咖啡店!係出發途中先發現…原來Lunch Set✨由早上11點供應到下午3點❕加上Weekend例塞車,到達時已經3點多,只可以點A La Carte Menu📋 地點都幾方便,係地鋪嚟。附近都已經有2個商場停車場,唔怕泊街比人抄牌🚗到達時around 15:10-15:15,門口已經有條長長人龍🥲排隊期間都好多人等唔到走咗,開頭入座速度好慢,可能因為前面都係4位一枱,感覺上突然快咗入座😂So far排咗around 45分鐘至1個鐘👍🏻新餐廳嚟講可以接受。_____________入座先知道😰❕每位客人最低消費(minimum charge)係$150❕呢個位可以有更好安排做得好D,例如貼張Notice📃係門口或者客人排隊時講聲。雖然排咗咁耐都冇理由走…但都有人到入座時又出返嚟。📌可以處理得更好。🥯𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍 𝙴𝚐𝚐 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟽𝟾Bagel搽咗北海道忌廉芝士,夾住梳乎厘太陽蛋🍳、牛油果🥑。梳乎厘太陽蛋整得好靚,☁️成朵雲咁。牛油果

_____________

Cloud  Egg  Bagel

🥯𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍 𝙴𝚐𝚐 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟽𝟾
Bagel搽咗北海道忌廉芝士,夾住梳乎厘太陽蛋🍳、牛油果🥑。梳乎厘太陽蛋整得好靚,☁️成朵雲咁。牛油果滴咗檸檬汁,份外match但亦知道呢個唔係新鮮牛油果,要滴檸檬汁保鮮…Bagel外面脆卜卜,入面可以再煙韌D😌

BLT  Waffle

🧇 𝙱𝙻𝚃 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟷𝟸𝟾
黑媽媽嘅Waffle夾住好多配料 – 🍳煎蛋、🥓Bacon、🥑牛油果、🍅蕃茄、🥬生菜、🧀gruyere 芝士。Waffle又係好脆,而Bacon唔會燒到好脆或好乾或好油,仍然帶點Juicy😍恰到好處!

雞肉丸配照燒汁

🍡𝚃𝚂𝚄𝙺𝚄𝙽𝙴 $𝟼𝟾
因為要每人minimum charge $150,焗住點小食。雞肉丸配照燒汁,另上一隻蛋沾嚟食。食落唔太match..而且雞肉丸似IKEA肉丸,照燒汁味道唔濃。沒有太大驚喜/特別。

☕𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 (𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢) $𝟺𝟶
☕𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚖𝚘𝚌𝚑𝚊 (𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢) $𝟺𝟾
_____________

📍灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖 | Shop 1-2, G/F, Tai Tung Building, 8 Fleming Road, Wan Chai
💰 PRICE:$150 up

ENVIRONMENT :位置方便,好容易搵到。餐廳裝修同裝飾真係超級靚🤎米白色x蝦肉粉牆身完美襯托紅色花藝裝飾,令客人焦點完全focus係裝飾到❕加埋木元素,”natural”嘅氛圍更強。樓底高,單係打卡影相都搞好耐📸好靚好舒服。

FOOD:食物質素唔錯,亦有驚喜😌每碟食物都加入蛋🥚的元素,連雞肉丸都配蛋黃,幾有趣。另外BLT Waffle中黑色的Waffle真係估佢唔到!☁️Cloud Egg Bagel中的雲朵太陽蛋真係好精緻!打卡必點!

SERVICE: 10%嘅service charge係較不解嘅地方…人手充足絕對唔需要客人自助。不過待應好nice好有禮貌,唔知要出去order/自助拎餐具都會禮貌提醒👍🏻

OVERALL:雖然需要自助及入座先知道有minimum charge,但依然推薦的Cafe!真係好靚好特別🤎🤎食物質素、份量 絕對對得住個價錢。💭下次會想試埋Cake同Set Lunch,因為每道菜都好值得影相打卡。

Do I recommend this resto?
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑 (8.5/10)

2021-04-17
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
Cloud  Egg  Bagel
BLT  Waffle
 雞肉丸配照燒汁
灣仔新開咖啡店,大量花俏的裝修令環境真的花多,但有點眼亂。窗口位置十分適合打卡,尤以最入的大圓桌,但其他位置光線不足,打卡能力稍久奉。咖啡提供數款咖啡豆的選擇,包括堅果味的Nutty,聲稱是花香的Floral,和精品咖啡界愈來愈常見的Ninety Plus*。食物款式甚多,有主食,也有多款蛋糕,這次試了數款主食和咖啡。先劇透:質素很不濟,價錢超貴。雲蛋Bagel ($78)蛋比想像中熟,牛油果竟然有點生,是去餐廳少見的情況。員工處理時應可知道牛油果是生是熟,認真程度可想而知。不推介。All Day Breakfast ($158)你沒有看錯,All day breakfast也要158元,小Bagel硬到切不開,咬下去無嚼勁,牛油果同樣甚生,炒蛋過熟不滑,以這個價錢來說,強烈不推介。Signature Soy Milk Latte ($55) 喝下去像麥精維他奶,無咖啡味,很貴,不推介。Nutty Blend的Black Coffee (忘記實數,約$40)喝下去非常淡,但竟然有苦澀的感覺,喝完口也很乾,不推介。Floral的手沖咖啡 (忘記實數,約$75)很濃,全無花香,而且很酸和澀

灣仔新開咖啡店,
大量花俏的裝修令環境真的花多,但有點眼亂。
窗口位置十分適合打卡,尤以最入的大圓桌,
但其他位置光線不足,打卡能力稍久奉。

先劇透:質素很不濟,價錢超貴。

Cloud Egg Bagel

雲蛋Bagel ($78)
蛋比想像中熟,牛油果竟然有點生,是去餐廳少見的情況。
員工處理時應可知道牛油果是生是熟,認真程度可想而知。
不推介。

All Day Breakfast ($158)
小Bagel硬到切不開,咬下去無嚼勁,
牛油果同樣甚生,
炒蛋過熟不滑,
以這個價錢來說,
強烈不推介。

Soy Milk Latte

喝下去像麥精維他奶,無咖啡味,很貴,不推介。

喝下去非常淡,但竟然有苦澀的感覺,喝完口也很乾,不推介。

手沖咖啡 (Floral)

Floral的手沖咖啡 (忘記實數,約$75)
很濃,全無花香,而且很酸和澀,有點像喝西柚汁,不推介。

Nutty Blend的Latte ($45)
唯一一杯正常的咖啡,味道正常,沒有難喝的感覺,還可以。

整體也不用說,4個人最後試了4杯咖啡和3份主食,盛惠六百多元。
咖啡不好喝,食物更糟糕。
在這個價錢下,附近好的選擇也太多了吧。
除非你為了打卡而甘願吃下這般質素的食物的話,
否則就不要來了。

*Ninety Plus咖啡分不同的級數,便宜至和一般手沖和意式咖啡的也有,貴至3800元一杯的都有。但如果在這家手準不甚穩定的店鋪試,我就不太建議了。
2021-04-10
$180 (Breakfast)
2021-04-20 321 views
灣仔的咖啡店開完一間又一間。最新的應該係呢間開業只有數天的 “Natura:”。店內主題以花為主,由餐卓嘅擺設、靠牆邊的裝飾甚至在天花上的吊飾都唔難搵到鮮花及乾花的蹤影。餐廳夠大,再加上樓底高嘅關係,喺呢度用餐都幾舒服㗎。餐廳營業時間由早上8點已經開始,我們為咗避開人群而選擇咗早餐的時間光顧。早餐時間由早上8時至11時,呢段時間有麵包、貝果、all day breakfast 等提供。▫️Cloud egg bagel (HKD78) - 賣相靚嘅bagel,打卡一流。bagel 塗上cream cheese令到原味bagel有另一番風味。▫️Vanilla & Raisin snail (HKD25) - 除咗bagel之外,佢哋提供嘅pastry都好有特色。味道都唔錯呢▫️Americano (HKD40)⭐️免費Wi-Fi提供⭐️用餐時間為90分鐘

▫️Americano (HKD40)

⭐️免費Wi-Fi提供
⭐️用餐時間為90分鐘