戒咗金拱門🙅🏻‍♀️之後,開始食多咗呢啲ʙᴜʀɢᴇʀ專門店🍔🤤,發現其實好多都好高汁💫💫 望望地址喺長沙灣🤔🤔,以為好難搵,原來都幾近深水埗🌟,喺黃金商場步行約10分鐘咖咋🤪🤪,門口可泊車🚗·大啡菇牛肉漢堡 $62推薦指數:★ ★ ★ ★ ★ʙᴜʀɢᴇʀ即叫即整,包係有烘烤過,夠挺身,帶少少甜味,幾軟熟😋;大啡菇同牛肉都好ᴊᴜɪᴄʏ,手打牛肉幾厚肉,牛肉唔會實嘟嘟,咬落去個吓超滿足🥰。調味剛好,唔會過鹹。·雙層芝士牛肉漢堡 $52推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆雙層芝士雙重邪惡🤤🤤,手打牛肉一樣厚肉,有著濃濃嘅牛肉味·雙色薯條🍟 +$18推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆加$18可跟套餐,有一份雙色薯條🍟同一個野飲🥤 原味+蕃薯味=雙色薯條,係粗薯條嚟咖🤤!! 蕃薯🍠味甜甜地,幾特別·水牛城雞翼 $44/6pcs推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆未算好驚艶,水牛城醬汁酸酸地帶微微辣味,皮脆肉嫩·要讚一讚嘅地方係店員會比張包紙你包住個包~咁就唔怕一路食,D餡一路喺後面跌出嚟💫.·📍 鄰居 (長沙灣)長沙灣元州街162-188號天悅廣場地下A8號舖🚆長沙灣站A2出口步行約4分鐘🚶🏻‍♀️🕋黃金廣場步行約5-1
大啡菇牛肉漢堡 $62
推薦指數:★ ★ ★ ★ ★
雙層芝士牛肉漢堡 $52
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
雙層芝士雙重邪惡🤤🤤,手打牛肉一樣厚肉,有著濃濃嘅牛肉味
雙色薯條🍟 +$18
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
水牛城雞翼 $44/6pcs
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
未算好驚艶,水牛城醬汁酸酸地帶微微辣味,皮脆肉嫩
📍 鄰居 (長沙灣)
長沙灣元州街162-188號天悅廣場地下A8號舖
大啡菇牛肉漢堡
雙重芝士牛肉漢堡
  • 雙層牛肉芝士漢堡
2020-05-27 244 views
上星期五6pm左右到達,剛好上一位等候中的顧客未齊人,讓我們先入去(thanks😘),我們才可以直接入座。雖然座位較少,而且剛坐正風口位,但服務質素和食飯水準高,我們都很滿意。烤菇和牛肉好mix👍🏻👏店員上菜時提供一個袋,用來夾住個包和以免肉汁在進食時沾到衣服😃非常體貼👍🏻另外我們還點了一個套餐,配薯條和紅薯😋我甚少食紅薯條,感覺幾新鮮😂但和茄汁不是太夾😅總括而言是物超所值👏👏👏下次再光臨😉

烤大菇牛肉漢堡

牛肉漢堡

總括而言是物超所值👏👏👏下次再光臨😉

2020-05-22
$80 (Dinner)
烤大菇牛肉漢堡
2020-05-19 432 views
係上次介紹的try my bread行前小小就會有另一間長沙灣的出名burger,所以就入去食埋🤪 el平日係門口都等左陣,可以見到啲街坊有幾中意呢間鋪😛-今次就叫左雙層牛肉芝士漢堡加套餐要雙色薯條🤤 首先個包係有烘過既,所以會香啲。入面的漢堡扒好juicy!! 仲要打孖來所以啲汁爆晒出來🤤仲記得我食到啲汁滴落件3到🙈 肉味就唔算太濃,但都有牛味既。咬落去好朎,啲牛肉打得好均勻🥰 有片芝士係面而佢係融晒架好滿足😌 入面仲有蕃茄生菜紫洋蔥,咁就可以增加爽口的感覺😀 整體都中上,唔錯,又大個😆-side就係雙色薯條,蕃薯條同薯條🍟 我個人就覺得2隻都正,因為好脆好熱!但蕃薯條就會特別d,入口甜甜地🤓雖然未係驚艷,但大家都可以去,值得支持🥳
  • 雙層牛肉芝士漢堡
2020-05-19 208 views
政府勒令五個人分兩張枱咁我哋一行五人就分咗三男兩女下午大熱天時喺出邊等下位啦唯有呢度嘅坐位係高枱 腳短嘅朋友可能比較辛苦我就叫咗個啡菇加培根burger呢個價錢來講呢個味道都唔錯朋友都叫咗個啡菇burger不過就唔要培根其餘三位男士當然就係牛魔王返薯條都好好食 喺呢度附近做burger又好食嘅地方其實唔多 最近嘅可能都要去到荔枝角或者返返去深水埗 所以呢區嘅居民係得呢間可以揀性價比來講呢個價錢係呢邊居民一般負擔得起嘅味道又唔算差 所以回頭客都應該幾多下次去開嘅朋友可以試吓
政府勒令五個人分兩張枱

性價比來講呢個價錢係呢邊居民一般負擔得起嘅
味道又唔算差 所以回頭客都應該幾多
下次去開嘅朋友可以試吓

2020-05-15 219 views
長沙灣總是給人一種臥虎藏龍的感覺,偶然經過長沙灣都看見依個霓虹燈招牌的店「Neighbor」,而且常常都有很多人排隊,感覺十分有名氣。今日終於有時間去排隊試下啦,可能我黃昏已經到達到 未算入夜 所以今次只排了10分鐘便可以入去。地方較細,有開放式廚房 可以看見由幾位青年人為大家烹調美食,餐廳係自助付款形式,揀好食物後需要自己走去櫃台落單,到時食物會由店員送上。我們叫了雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡(素食)拼雙色薯條漢堡及烤大菇牛肉漢堡拼雙色薯條雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡(素食)拼雙色薯條麵包外脆內軟黑松露味好重 上碟已經香噴噴蘑菇超足料  可以睇到入面滿滿蘑菇餡料 每咬一啖都好多汁 超級juicy加上芝士 正阿!!「烤大菇牛肉漢堡拼雙色薯條」賣相睇落去好吸引麵包烘得鬆軟手打牛肉厚身 咬落去仲有肉汁 牛肉味重 烤菇好大舊 一咬菇去啲汁出晒嚟 非常juicy 加上半溶芝士成件事好滿足😍👍🏻「雙色薯條」係有薯條、蕃薯條,全部都炸得好香脆,熱辣辣蕃薯條既蕃薯味好重  完全食到唔停口!

麵包外脆內軟
黑松露味好重 上碟已經香噴噴
加上芝士 正阿!!

「烤大菇牛肉漢堡拼雙色薯條」

烤大菇牛肉漢堡拼雙色薯條
賣相睇落去好吸引
麵包烘得鬆軟
手打牛肉厚身 咬落去仲有肉汁 牛肉味重
烤菇好大舊 一咬菇去啲汁出晒嚟 非常juicy
加上半溶芝士
成件事好滿足😍👍🏻

「雙色薯條」
係有薯條、蕃薯條,全部都炸得好香脆,熱辣辣
蕃薯條既蕃薯味好重  完全食到唔停口!
2020-05-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
烤大菇牛肉漢堡拼雙色薯條
2020-05-08 356 views
以前在深水埗上班,喜歡幫襯一間小店「Neighbor」。食店由幾位年輕人主理,主打漢堡包,店如其名,給人左鄰右里的感覺。最近出深水埗買嘢,當然要返去食,適逢午餐時段較多人,要在店外等位,幸好只等了十多分鐘就有位。🔸 大烤菇牛肉漢堡 + 雙色薯條(上)手打牛肉扒很juicy,配上烤過的大啡菇,味道很夾,烤過的麵包依然鬆軟。加錢轉為套餐,選了雙色薯條,雙色是指馬鈴薯及蕃薯,薯條新鮮炸起很脆口,而蕃薯條甜甜哋幾得意;飲品就加錢要鄰居特飲(罐裝汽水不需補錢),果汁配梳打蠻醒胃。🔸 鄰居漢堡(下)另一個選了招牌漢堡包「鄰居漢堡」,材料同樣豐富,有手打牛肉扒、煙肉,蘑菇、芝士、生菜,還有我喜歡的菠蘿,烤過的菠蘿特別香甜可口。小店有提供餐紙作包着漢堡包,但個包實在太大份,還是用刀叉慢慢享用。另外,平日有美式午餐,牛肉漢堡配薯條/沙律及罐裝汽水,價錢很相宜,有機會要試試。

🔸 大烤菇牛肉漢堡 + 雙色薯條(上)

🔸 鄰居漢堡(下)

Lunch
2020-05-07 217 views
裝修ok,消防喉好正,超中意招牌未試過小食包係現場焗過,又熱又脆薯條有兩種,應該係薯仔同番薯,番薯偏甜有不鏽鋼飲筒 環保可惜飲品種類少得閒再去影相啦80字80字
裝修ok,消防喉好正,超中意招牌
未試過小食
包係現場焗過,又熱又脆
薯條有兩種,應該係薯仔同番薯,番薯偏甜
有不鏽鋼飲筒 環保
可惜飲品種類少

得閒再去影相啦
80字80字
2020-05-04
$70 (Lunch)
  • 大蘑菇好食啊
五.一當然要幫手襯黃店,之前一日上網睇中呢間,專登撘車去食,去到大約中午兩點,門口已經排緊十個人,都算超多人,等左半個鐘先入到。叫左個大烤菇牛肉漢堡,大概等左差唔多十五分鐘先有得食,個包唔單止賣相非常吸引,而且非常好食,牛扒好多肉汁,好有肉味,個菇都好juicy,每一啖都非常享受,最想講嘅係個包,嘩,咬落去脆仆仆㗎,薯條就一般水準,但都好好味。所有食物都係即叫即做,所以會等耐少少,但食完之後絕對覺得值得!
2020-04-25 330 views
呢間「鄰居」漢堡店我想食好耐🤩每次經過都見到佢坐滿晒人😩終於有日收早特登去食‼️今次仲唔輪到我😎除左漢堡之外,其實佢仲有啲炸物小食🤤不過我地今次黎係要一嘗佢個漢堡有幾出色😎所以今次主角都係漢堡❗️🔹大烤菇牛肉漢堡$62 :勁Juicy呀~~~😍一嘢咬落去,大啡菇啲汁必晒出嚟🤩超正呀❗️塊牛肉仲要好厚身,食落去同樣啲肉汁必晒出黎😆好滿足呀😌再加埋溶溶地嘅芝士🤤成件事又再升一級😎同埋我好鍾意佢個麵包🥰烘到外脆內軟👍🏻唔錯唔錯❗️好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟🔹鄰居漢堡$62 :呢個好多料❗️個口真係細啲都搞唔掂🤣有漢堡牛肉、煙肉、蘑菇、蕃茄🍅、紅洋蔥🧅同埋重點係有我最鍾意嘅菠蘿呀🍍菠蘿其實同漢堡真係幾夾,酸酸甜甜夠晒開胃😋同樣再加埋溶溶地嘅芝士🤤真係冇得輸🥰好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟🔹雙色薯條$18 :漢堡加$18可以有埋薯條同罐裝飲品❗️估唔到都有驚喜喎🤩原來佢雙色薯條其係薯仔同蕃薯👍🏻薯條係偏向粗身果款😋咁先正😂炸到啱啱好,外脆內軟🤤蕃薯條仲幾甜添😎好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟呢間店整體超晒班👍🏻唔怪得成日都坐到滿晒😎佢已經成為我必食Encore之選🥰

🔹大烤菇牛肉漢堡$62 :

🔹鄰居漢堡$62 :

🔹雙色薯條$18 :

2020-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$62 (Dinner)
  • 鄰居漢堡
  • 雙色薯條
2020-04-20 394 views
最近中咗漢堡包毒,不停loop不停loop望下有咩黃店。深水埗,啱我噃,我最中意去嗰頭行街,就順個便喇。哎呀,呢個鋪頭位置都幾唔就腳,啱啱喺深水埗同長沙灣嘅中間,如果坐地鐵,真係唔知係邊個位落呀。我哋叫咗個黑松露醬蘑菇牛肉漢堡,鄰居漢堡。再另加一個水牛城雞翼。影張大合照先!有我最鍾意嘅雙式薯條!好香嘅黑松露味,未食都聞到個手工漢堡肉好好食,唔會煎得太乾,有好多肉汁鄰居漢堡係有煙肉菠蘿,當然有手工漢堡啦補返一張更加清楚,更加靚仔嘅相水牛城雞翼呢一間比burger man 及the butchers辣啲手工漢堡質量,同元朗EC KITCHEN差唔多漢堡款式,EC KITCHEN勝環境舒適,NEIGHBOR勝小食味道,NEIGHBOR勝煮餐速度,NEIGHBOR勝補充一句:唔知點解食完呢個漢堡包,之後不停好口渴。。。

我哋叫咗個黑松露醬蘑菇牛肉漢堡,鄰居漢堡。
再另加一個水牛城雞翼。

影張大合照先!有我最鍾意嘅雙式薯條!

好香嘅黑松露味,未食都聞到

個手工漢堡肉好好食,唔會煎得太乾,有好多肉汁

鄰居漢堡係有煙肉菠蘿,當然有手工漢堡啦

補返一張更加清楚,更加靚仔嘅相

手工漢堡質量,同元朗EC KITCHEN差唔多
漢堡款式,EC KITCHEN勝
環境舒適,NEIGHBOR勝
小食味道,NEIGHBOR勝
煮餐速度,NEIGHBOR勝

補充一句:唔知點解食完呢個漢堡包,之後不停好口渴。。。
2019-12-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
  • 黑松露醬蘑菇牛肉漢堡
朋友推介呢間長沙灣Burger店,話好味又抵食~ 牛肉仲要係手打!所以今日順路經過就即管試下先!🍔大烤菇牛肉漢堡🍟+$18雙色薯條套餐🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡好大個,份量都算多,一啖都咬唔哂個包😆 超級大啡菇!配手打牛肉!兩樣都好juicy😋 好好味🤤雙色薯條即係蕃薯條同普通薯條~ 熱辣辣夠新鮮出爐,蕃薯味極濃!!大力推介!!後記:店舖唔大,如果滿座都可以叫外賣,唔好錯過高質抵食burger呀!!!

🍔大烤菇牛肉漢堡
🍟+$18雙色薯條套餐
🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡

2020-02-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 雙色薯條
今次介紹嘅小店主打漢堡包,店內採用自助形式,而所有包包都係即叫即整,所以至少要等10-15分鐘~ .🍔鄰居漢堡呢到嘅招牌菜之一❗️餡料非常豐富,有漢堡扒、菠蘿、煙肉、蕃茄等等,一啖咬落去都幾狼狽😹漢堡扒肉質鬆化,不過略嫌唔夠juicy~ 菠蘿味道香甜多汁,甜味更唔係個種死甜嘅罐頭菠蘿味😚中間夾左芝士同淋左自家醬汁,食落唔會太膩,好不錯! 唯獨煙肉就煎得唔夠脆口,同埋較為膩口😐.🍄大烤菇牛肉漢堡比起啱啱嘅招牌漢堡,個人認為呢款更驚豔! 大烤菇非常juicy,一切落去已經見到啲汁流出黎🤤🤤中間夾左洋蔥、番茄、生菜,口感層次豐富~ 麵包表面烤得微脆,做到外脆內軟嘅效果,而兩塊麵包過左一陣都依然保持到脆口嘅質感,值得一讚☺️
🍔鄰居漢堡
🍄大烤菇牛肉漢堡
2020-02-11
Lunch
2020-04-11 241 views
我都幾鍾意食burger🍔,呢間主打係美國風嘅burger,menu有雙層牛肉、大啡菇、黑松露醬等~😗 門口都有人排隊,我大約等左15分鐘😎🍔 雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡 $54買任何漢堡加$18就可以轉套餐😗 套餐可以揀雙色薯條🍟或沙律🥗+ 罐裝飲品🥤個burger都幾大,我一啖都咬唔晒🤔 黑松露醬勁多一啲都唔孤寒😱 Burger steak肉汁好豐富😎,一咬落去啲汁爆曬出嚟😣 再配埋洋蔥脆脆哋好好味🧅,而且麵包都好鬆軟🍔🍟 蕃薯條都唔錯食得出係即炸,番薯味又濃又甜😌 不過薯條就一般,畀蕃薯條比下去🤪🤪

🍔 雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡 $54

話說嗰日🍞要去拎🥯 咁我part time嗰度又咁啱可以收早👻所以近近呢 我地就去咗深水埗長沙灣呢頭食burger喇😴 🐷表示上年差唔多時候都食過一次😼印象中幾好食 咁梗係要帶包控女朋友試吓啦💕💕💕..~~~~~~~~~~~~~~~~~~💭《大啡菇牛肉漢堡》|💰$62.😋😋😋呢個真係勁好食 🐷上年第一次食就係食呢個 一年之後又叫呢個 知咩事啦👍🏻😚😚😚佢個牛肉漢堡幾juice der😛I mean舊肉😂加埋個大啡菇 唔係講笑🙉第一次食一定搞到成手都係 唔信大家可以問吓🍞 比較之下雖然呢個冇上次食個burger咁高 但係一啖食晒所有材料都有啲難度🥳整體來講配合得幾好 推介推介!...💭《雙層牛肉芝士漢堡》|💰$70😚😋😂對於大部份男仔黎講 相信食漢堡都唔係為咗啲菜同個包㗎啦😂😂😂驚食完唔夠飽唔緊要😛因為呢個雙層牛肉芝士漢堡🍔🍔同上面嗰個大啡菇漢堡🍔🍔個分別就係 冇咗個大啡菇 變咗多一舊牛肉🐮 🐷食咗唔夠一半已經飽飽地🤣同場見到唔少男仔都係叫呢個😹唔通呢個係男人的浪漫?😛食完真係幾滿足🥰🥰🥰..順帶一提加$18轉套餐 可以揀雙色薯條🍟🍟或者沙律🥬🥒🌽🥕仲有一罐汽水🥤今次我哋揀咗薯條 普通薯

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💭《大啡菇牛肉漢堡》|💰$62.
💭《雙層牛肉芝士漢堡》|💰$70😚😋😂
順帶一提加$18轉套餐 可以揀雙色薯條🍟🍟或者沙律🥬🥒🌽🥕仲有一罐汽水🥤今次我哋揀咗薯條 普通薯條係粗薯🤪jeng過某M餐廳多多聲🤩另外嗰隻番薯條幾特別☺️甜甜地 🐷鍾意呢隻多啲 可能因為平時少啲有啦😂😂😂.
💭《水牛城雞翼》|💰$44/6pcs
勝在新鮮熱辣🔥不過就冇乜特別咁😂一般般咁🙈建議大家試其他嘢 試完再話返俾我哋聽好唔好食☀️☀️☀️等緊大家!!!.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
後記~點解平時🍞可以寫到咁多嘢🙈寫到我要瞌眼瞓了🙉真係唔簡單 我決定比一百分佢1️⃣0️⃣0️⃣分😂😂😂.
(🍞:因為寫野好過講野😛話說姐dse作文係高說話5個level🙄唔知咩事😭😭😭)
——————————————————
📍 鄰居neighbor (長沙灣)
☃️地址:長沙灣元州街162-188號天悅廣場地下A8號舖
💭推介指數:🍞🍞🍞🍞🍞 ( 𝕠𝕦𝕥 𝕠𝕗 𝟝 )·
——————————————————
2020-04-03 249 views
食得太多正餐,偶然仲會想食下漢堡包薯條。係深水埗區既漢堡包店唔多、選擇少。呢間係麥XX對面唔太顯眼既漢堡店,平時都見有人排隊,今日終於有時間可以試下。「黑松露醬磨菇牛肉漢堡」、「大烤菇牛肉漢堡」、「鄰居漢堡」漢堡份量相當足料雙色薯條(薯條、蕃薯條)都炸得出色,香脆內軟!熱辣辣!完全食到停唔到口雖然沙律菜都好新鮮,但認真建議要試下雙色薯條!本身仲想試下水牛城雞翼,可惜當日已經售罄。希望下次可以食到啦
食得太多正餐,偶然仲會想食下漢堡包薯條。
係深水埗區既漢堡包店唔多、選擇少。
呢間係麥XX對面唔太顯眼既漢堡店,
平時都見有人排隊,今日終於有時間可以試下。

「黑松露醬磨菇牛肉漢堡」、「大烤菇牛肉漢堡」、「鄰居漢堡」

漢堡份量相當足料

雙色薯條(薯條、蕃薯條)都炸得出色,
香脆內軟!熱辣辣!
完全食到停唔到口

雖然沙律菜都好新鮮,
但認真建議要試下雙色薯條!

本身仲想試下水牛城雞翼,可惜當日已經售罄。
希望下次可以食到啦

• 鄰居漢堡