2024-10-25 1353 views
我大多數都係自己嚟食呢間新竹園軒,早上食啲好嘢心情就靚靚,上班都開心強烈推薦你哋點香煎蘿蔔糕!外酥內軟蘿蔔糕食起嚟超級噴香,我特別鍾意佢炸得恰到好處,主要食起嚟好爽脆,口感非常豐富,一啲都唔黏牙呢。鮮蝦腐皮卷嘅話比起常見嘅腐皮卷有啲唔同,呢間嘅皮比較厚,但係食起嚟卻意外地香脆可口,腐皮炸至金黃色後包裹住鮮味十足嘅清甜多汁嘅鮮蝦內餡,口味非常多層次。再嚟就係椒鹽鮮魷鬚,必點嘅經典小食,彈牙可口,又唔油膩。仲有涼拌黑木耳,亦都係非常開胃嘅一道點心,營養豐富之餘食起嚟嘅味道微酸又清爽,亦都係好食。

再嚟就係椒鹽鮮魷鬚,必點嘅經典小食,彈牙可口,又唔油膩。

2024-10-21
Breakfast
新同事Welcome Lunch🎊我地揀咗係公司附近呢間粵菜飲茶🍵平時都有幫襯開,因為貪佢抵食得嚟啲嘢又好食!lunch hour就全場爆滿,要訂位,餐廳裝潢好靚,最緊要係乾淨!叫咗幾款招牌點心:先上嘅涼拌黑木耳,細細粒嘅黑木耳相當爽口,每件大小適中,易入口,好啱做前菜嚟開胃🫡呢度蝦餃好大粒,蝦肉厚實彈牙,勝在皮薄,必食招牌點心❕青瓜蒜蓉醋調配適宜,唔會太酸亦太重蒜味。青瓜切得細粒狀,一啖一粒啱啱好,而且好fresh。食咁fresh 嘅野就係為左邪惡鋪路....椒鹽鮮魷不得了,魷魚鬚好新鮮,一咬就分開唔會好似香口膠咁。而且個外皮完全唔會好油,個炸漿好適中唔會太厚,唔會太淋,炸得又夠脆,椒鹽份量都好夠🫶🏻豉汁蒸鳳爪比起其他地方嘅份量比較多,令我哋好impressed,蒸煮得變得好軟糯,易脫骨。豉汁都好正咁滲透肉質入面,帶有微微嘅甜味同咸香。

呢度蝦餃好大粒,蝦肉厚實彈牙,勝在皮薄,必食招牌點心❕

2024-10-23 846 views
老闆最近話要俾我哋升值加薪,我哋聽咗都特別開心,就打算去食餐好嘅慶祝一下!啱啱好附近嘅酒樓我哋之前食咗都覺得唔錯,就決定再去嗰度食晚餐。呢度嘅環境好有氣派,一樣乾淨寬敞,睇咗特別舒服!今次我哋每個人都揀咗一道菜,味道仲係同以前一樣好味!菠蘿炒咕嚕肉:酸酸甜甜嘅味道特別能增加食欲,咕嚕肉炸得非常香脆,配上菠蘿清新解膩,簡直係味蕾上嘅享受。而且份量好多,非常值得試!小炒皇:服務員介紹嘅招牌菜真係好掂👍👍👍呢道菜食起來非常清爽,唔會膩,蝦仁仲特別新鮮香甜,同其他配料完美配合喺一齊,非常入味!而且廚師炒出嚟嘅顏色鮮亮,睇住就好有食欲!芥蘭炒牛肉:芥蘭同牛肉加上沙茶醬後,味道非常濃郁。牛肉嘅肉香味配上爽脆嘅芥蘭一齊食,口感非常豐富。而且牛肉特別嫩滑,仲吸收咗沙茶醬獨特嘅風味,整道菜食起來真係一流!紅燒乳鴿:一大隻嘅紅燒乳鴿都唔夠我哋食!乳鴿外皮金黃,肉質特別嫩滑,一口咬落仲會爆汁,簡直太滿足啦!!!乳鴿嘅外皮亦唔會太厚,口感非常正!我哋呢餐真係食得非常滿足,完全符合我哋嘅胃口!第二次嘅嘗試亦冇令我哋失望,下次再嚟!

2024-10-20 1047 views
因為有幾個月冇見爺爺奶奶,前幾日就諗住去拜訪佢哋,順便帶佢哋去食點心。之前朋友介紹過呢間點心店嘅點心幾唔錯,環境又整潔乾淨,所以就約好帶爺爺奶奶嚟呢度食點心。我當時有叫咗一道炸魷須。見到隔離啲人食到津津有味,忍唔住自己叫嚟試下。好唔錯,外面脆脆,入面嫩嫩,我個人係好鍾意呢個口感我叫咗涼拌木耳畀奶奶,因為奶奶鍾意嫩嫩嘅食物,有彈性,又唔想畀佢食炸嘅,所以點呢個幾好。佢食到好開心,自己慢慢將大部分木耳都食晒。我哋仲叫咗另一道蔬菜都幾唔錯。用蠔油炒嘅芥蘭,好香,味道唔會太重,啱啱好適合爺爺奶奶食。芥蘭都好新鮮,青青嘅,冇泛黃嘅現象。佢哋嘅蒸鳳爪都好好食。嫩嫩嘅,食落去鮮嫩多汁,配埋佢豉汁嘅味道,真係好美味。一陣間就畀我哋食晒。最後一道就係我哋都非常鍾意嘅蝦餃皇。外面嘅皮黏黏,加上入面滿滿Q彈嘅蝦肉,一口咬落去,嗰種豐富嘅口感,美味嘅味道,真係好正!爺爺奶奶食到好開心,我睇到都非常開心。以後都想多啲帶佢哋一齊嚟食。

2024-10-19 1010 views
老闆約咗我哋一班同事一齊食晚餐,今次老闆請客,帶我哋嚟呢間新竹園軒,講真我仲係第一次嚟。裝潢擺設俾我嘅第一印象就係一家高檔酒樓,幾有派頭,老闆的確俾足我哋呢班手足面子。老闆叫咗一隻乳鴿俾我哋幾個一齊分享,都好大隻嘅,非常之好食,仲保留乳鴿獨有嘅香味,跟住燒得外皮好香,肉都係一絲一絲,唔會柴,口感非常好。仲有炒飯,香氣十足,入面放咗蛋同瑤柱,每一啖食到瑤柱仲有彈牙嘅口感,放咗蔥香氣十足,更加美味!仲有非常甜美嘅咕嚕肉,口感好有韌性,放咗一啲青椒好清新,配住炒飯更加好食,我自己攞咗好多。然後就係老闆最鍾意嘅沙茶,佢叫咗一個沙茶芥蘭炒牛肉,味道非常特別,亦都非常美味,芥蘭唔會太硬,好好咬,加上鮮嫩嘅牛肉,炒得非常入味,好鮮甜。我當日食得好飽,多謝老闆請我嚟食,呢度真係俾咗我一個唔錯嘅體驗!

全世界嘅媽媽都會認為屋企煮嘅嘢係最美味嘅,但係喺新竹園軒,我媽卻意外地認同,仲成日喺周末家人相聚嘅時候嚟光顧~⭐就好似啱啱我哋又嚟呢度食晚餐,點咗招牌小炒皇、椒鹽鮮魷鬚、紅燒乳鴿皇(一隻)、蜜椒雞翼以及鮮蟹肉扒露筍。媽媽嘅味蕾係好犀利嘅,但係我哋點嘅紅燒乳鴿皇、椒鹽鮮魷鬚同蜜椒雞翼都被我媽稱讚食材新鮮,用料精細。🤗紅燒乳鴿皇,鴿味香濃可口,外皮香脆,肉質酥軟。椒鹽鮮魷鬚亦炸得好脆,冇嗰種厚重嘅油味,相反係酥化卻唔油膩,好食到停唔落。🥢招牌小炒皇同鮮蟹肉扒露筍亦係我哋嘅最愛,食肉食膩嘅時候就需要佢哋嚟協調一下味蕾。招牌小炒皇,口感酥脆清甜,搭配炸至金黃色嘅配料更加美味。新鮮嘅鮮蟹肉扒露筍亦相當脆嫩清甜,露筍清香爽口,鮮蟹肉彈牙風味十足,令成個用餐體驗值up up up!💯

2024-10-16 1010 views
朋友之前放我飛機,所以今次話要請我食晚餐,叫我揀間餐廳。我上網睇下,發現咗好評滿滿嘅新竹園軒,就決定去嗰度嘗試一下。呢度嘅環境非常高級,俾人一種好享受嘅感覺,而且位置寬敞,坐得特別舒服!我哋點咗幾道菜。黑椒薯仔牛柳粒炒得非常香,牛柳粒煎得唔會太硬或者太軟,咬起來非常滑爽,薯仔外脆內軟,加上惹味嘅醬汁,濃郁嘅香味喺口中,非常好味。芥蘭放蠔油,睇似簡單嘅一道菜,但係食起來非常清香爽脆,煮出嚟仲係亮青色嘅,非常吸引我!而且芥蘭唔會有苦澀嘅味道,非常美味。仲有鹹魚煎肉餅嘅份量好足,每一個都係大大個嘅,未食就見到金黃色嘅外皮非常酥脆,第一口咬落仲可以食到油香味,配上Q彈嘅肉餅同鹹魚嘅鹹香味,令我地胃口大開!呢度嘅蜜汁雞翼軟爛入味,好食到會舔手指!雞翼烤得非常香,加上外皮有住蜜汁甜甜嘅味道,每口咬落都特別香甜,真係食到停唔落嚟。仲有椒鹽鮮魷真係無得頂!服務員一送上嚟就嗅到香噴噴嘅魷鬚,非常鮮美,外脆內嫩,加上椒鹽作為調料,味道非常一流!鍾意魷鬚嘅朋友一定唔好錯過😍呢度嘅餸樣樣各有特色,我同朋友都非常滿意,下次換我請朋友嚟呢度食,繼續食更多美食!

2024-10-14
Dinner
2024-10-15 906 views
做工之前,我同我嘅好兄弟阿林成日會一齊出嚟食嘢、逛街、過時間。可惜兩個人開始做工之後,各自忙到好少見面。前日,難得又有機會同阿林一齊出門,打算一齊食個午餐。阿林就介紹我到呢間點心店食午餐。嚟到點心店,我一定會點燒賣嘅。細個父母帶我去食點心,都會叫燒賣畀我食,搞到我而家覺得冇燒賣就唔係食點心。呢度嘅燒賣好好食,有住好好嘅口感,上面仲有好多蟹籽。成粒一齊食,非常過癮。阿林點咗牛肉丸嚟食,佢嘅外觀同顏色好吸引我,一上桌就流口水。呢個牛肉丸好有彈性,有一定嘅咬勁,食起嚟有住好有層次感。😃我哋仲叫咗一道青瓜,青瓜上面帶有啲芝麻。青瓜嘅肉質脆嫩,咬嘅時候感覺好爽脆,又多汁。😙佢哋嘅雞翼亦都非常好食,外觀睇落去好可口,煮到金黃色,然後撒上芝麻。食起嚟好香甜可口,雞肉脆嫩,美味!😋最後阿林仲點咗皮蛋,雖然我唔係好識食,但係阿林食到津津有味。我感覺呢個皮蛋食落去好有彈性,又有柔滑嘅質地,口感豐富。👍呢間點心店唔錯,我哋都食到好開心,難得見面,聚得好開心。😊

呢間點心店唔錯,我哋都食到好開心,難得見面,聚得好開心。😊

2024-10-11 915 views
帶咗屋企人去尖沙咀食晚餐,我哋揀咗一家名叫新竹園軒嘅酒樓。聽講呢度嘅食物好正,所以點咗幾道好吸引嘅菜式,結果食完大家都非常滿意。【黑椒脆薯牛柳粒】呢道菜嘅黑椒味濃郁香辣,每一啖牛柳粒都有黑椒嘅辛辣同香氣,牛柳粒炒得啱啱好,牛肉嫩滑得嚟帶少少彈牙,非常入味。【菠蘿咕嚕肉】呢個係經典嘅家常菜,豬肉先炸至外皮香脆,再淋上酸酸甜甜嘅菠蘿汁,咕嚕肉嘅口感軟嫩,酸甜味道唔會太膩,係老人同細佬仔都鍾意嘅菜式。【蜜椒雞翼】雞翼煎得外皮香脆,淋上蜜椒醬汁,甜中帶少少辣味,搭配住雞翼嘅咸香,味道真係啱啱好。【蠔油芥蘭】芥蘭保持住爽脆多汁嘅口感,加入蠔油炒製,清脆嘅青菜同啖啖脆嘅感覺非常爽口,蠔油嘅味道唔會過濃。【招牌小炒皇】小炒皇係一道常見嘅炒菜,有鮮蝦、青葱、肉片等,經過大火爆炒後,每樣食材都保留住自己嘅口感同味道。【秘製欖角骨】呢道菜以豬骨同欖角為主要材料,豬骨吸收咗欖角醬嘅鹹香,味道非常特別,豬骨嘅嫩滑同欖角嘅濃郁醬汁完美結合,值得一試。呢餐食物真係好味,大家都食得好開心,之後我哋都決定下次再嚟試其他菜式。呢家酒樓真係值得推薦,如果你仲未試過,快啲帶屋企人嚟品嚐一下!

【黑椒脆薯牛柳粒】

【秘製欖角骨】

2024-10-09
Dinner
2024-10-11 908 views
約了朋友到新竹園軒吃晚飯 一行人共點了五道菜當紅炸子雞(半隻)炸子雞炸得的金黃酥脆 外觀非常吸引雞肉肉質鮮美  油脂分佈均勻 不會太肥膩 雞皮香脆 內裡的肉厚啖啖肉 口感仍然嫩滑鮮蟹肉扒露筍露筍營養價值高 清新多汁 露筍搭配蟹肉 露筍的清香和蟹肉鮮甜的味道相得益彰 味道完美融合 讓人一口接一口吃個不停話梅凍豬手豬手口感軟糯但不油膩話梅的酸甜褪去豬手的油膩感酸酸甜甜的風味讓人食欲大開椒鹽鮮魷鬚熱辣辣的鮮魷鬚即點即炸 酥脆可口 內裡魷魚口感彈牙鹹香十足 帶有一絲絲辣味黑椒脆薯牛柳粒牛柳粒嫩滑適中 牛柳裹上蜜糖與黑椒醬的濃郁香味 香氣四溢薯仔外脆內軟 吸滿醬汁這餐晚飯真是令人心滿意足
約了朋友到新竹園軒吃晚飯 一行人共點了五道菜

當紅炸子雞(半隻)

炸子雞炸得的金黃酥脆 外觀非常吸引

黑椒脆薯牛柳粒
鮮蟹肉扒露筍
當紅炸子雞
2024-10-09 843 views
The food was acceptable but, after the first dish, they left us sitting there for an extended period of time while everyone else is enjoying their food. The waiter didn’t even bother to check on us. I was going to get up and leave but my wife was nice enough to ask another waitress to check on our order. By the way, forget about the free desserts. The sweet potato was so so but the mung bean tastes like crap! In my opinion, this restaurant should be your second or third choice.

2024-10-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • None
今日難得冇OT,啱啱好撞到好耐冇見嘅朋友喺新竹園軒食點心,就打算同佢一齊吹水順便食晚餐。因為未食過呢間酒樓嘅餸,我就跟住朋友嘅推薦點咗幾道菜,每一樣都各有特色,真係正到爆!咕嚕肉同菠蘿🍍簡直係完美搭檔!菠蘿酸酸甜甜嘅味道配上咕嚕肉鮮嫩嘅口感,令人胃口大開。而且咕嚕肉比較有彈性,又炸得外脆內嫩,簡直係滿分料理!大大條嘅露筍加上滿滿嘅蟹肉扒非常鮮香,仲帶有蟹肉本身甜甜嘅味道,真係食到回味無窮。而且露筍特別爽口,食住非常清新,完全滿足咗我嘅胃口!呢度嘅牛肉炒芥蘭一定要點!芥蘭嘅菜葉特別軟嫩,同菜根爽脆嘅口感完全唔同,加上爽滑嘅牛肉香氣十足,一個字,絕!呢度嘅欖角骨有住我家鄉嘅味道,令我非常懷念!佢哋有住秘製嘅醬汁,完全滲入咗欖角骨入面,非常惹味,仲特別香甜,每食一次都令人回味無窮!廚師把整隻乳鴿處理得非常好。乳鴿嘅外皮非常脆,肉滑又多汁,真係食到連骨頭都唔放過!乳鴿上菜時,香噴噴,簡直係人間美味!不得不說,呢度嘅餸真係太有特色啦,目前係我食過最正嘅!下次仲要再嚟食更多美食!!(沒有用餐優惠)

[咕嚕肉]
[露筍蟹肉]
[沙茶牛肉炒芥蘭]
[欖角骨]
[紅燒乳鴿]
Other Info. : 沒有用餐優惠
2024-10-06 1180 views
前日同閨蜜去咗呢間新竹園軒食廣式點心,果然揀啱地方,盲點都唔踩雷,甚至出乎意料咁好食呢~尤其係紅燒雞絲翅,我哋兩個直接點咗2碗,原本諗住一碗share就好,邊知咁美味,忍唔住加單。一入口就鮮味十足,濃稠度適中之餘仲可以品嚐到滿滿嘅紅燒雞絲,真係好值得!🤩我哋仲點咗蟹籽燒賣皇、蛋撻仔同豉汁蒸排骨。蟹籽燒賣皇係佢哋嘅熱銷品,上層嘅蟹籽食落去時可以感受到喺嘴度爆開,特調肉內餡亦都好鮮嫩。🦐如果你哋鍾意食嫩嫩唔黏牙嘅肉,咁就可以點呢道豉汁蒸排骨,豉汁完美咁滲透入排骨,排骨亦都蒸得恰到好處,好多汁嘅口感。最後我哋食咗蛋撻仔,撻皮香脆光滑,內餡微甜唔膩,食起嚟可以感受到滿滿嘅奶油味喺你嘴度散開。整體好唔錯嘅體驗💯

我哋仲點咗蟹籽燒賣皇、蛋撻仔同豉汁蒸排骨。

2024-10-04
2024-10-02 1101 views
對我嚟講,【新竹園軒】係尖沙咀最好食嘅點心餐廳前幾日同朋友過嚟試一試,果然每道點心都冇令我失望,甚至超出咗預期!我推薦咗蟹籽燒賣皇俾朋友試呢款燒賣嘅餡料真係好足,上面仲鋪上咗啲蟹籽燒賣內嘅豬肉彈牙多汁,蟹籽仲增添咗一份鮮味酸薑皮蛋開胃涼拌小食主要用料係皮蛋同酸薑皮蛋彈牙滑嫩,酸薑脆脆爽口兩者夾埋一齊食,酸酸嘅口感同皮蛋嘅濃郁味道完全係天作之合!當然唔少得鮮蝦腐皮卷呢道點心係脆脆嘅腐皮包住鮮蝦,經過油炸後,外層金黃香脆,而內裡嘅大蝦非常鮮甜嫩滑,咬落去真係好滿足🤤香煎蘿蔔糕係我個人最愛嘅點心之一蘿蔔糕充滿蘿蔔嘅淡淡香味,經過煎過之後,外層變得香脆,帶有少少焦香味,內裡保持軟嫩最後要提嘅係椒鹽鮮魷鬚魷魚鬚炸到金黃香脆,口感十足,撒上椒鹽調味,咸香微辣,魷魚鬚帶有嚼勁,每一口都係香脆與彈牙嘅完美結合,朋友一食就停唔到口😝朋友對呢度嘅食物都讚不絕口,話下次一定要再嚟其實我已經打算帶屋企人過嚟一齊分享呢度嘅美味點心,真係值得一試👍🏻
對我嚟講,【新竹園軒】係尖沙咀最好食嘅點心餐廳

我推薦咗蟹籽燒賣皇俾朋友試
呢款燒賣嘅餡料真係好足,上面仲鋪上咗啲蟹籽
燒賣內嘅豬肉彈牙多汁,蟹籽仲增添咗一份鮮味

酸薑皮蛋開胃涼拌小食
主要用料係皮蛋同酸薑
皮蛋彈牙滑嫩,酸薑脆脆爽口
兩者夾埋一齊食,酸酸嘅口感同皮蛋嘅濃郁味道完全係天作之合!

當然唔少得鮮蝦腐皮卷

香煎蘿蔔糕係我個人最愛嘅點心之一

最後要提嘅係椒鹽鮮魷鬚

朋友對呢度嘅食物都讚不絕口,話下次一定要再嚟

菠蘿咕嚕肉😄這道菜的色澤金黃誘人,乍一看便讓人忍不住想要品嚐。咕嚕肉外脆內軟,咬下去的瞬間,香脆的外皮伴隨著鮮嫩的肉質,讓人驚喜不已。配合著酸甜的汁醬,菠蘿的獨特風味更是為這道經典佳餚增添了一抹清新,令人胃口大開。每一口都是一種享受,彷彿在唇齒間舞動的美味,讓人忍不住想要再來一口。秘製欖角骨😃同樣令人難以忘懷。這道菜外面炸得香脆,色澤油亮,醬汁流淌之間,散發著誘人的香氣。多肉的排骨不僅肉質鮮嫩,更是香甜可口,吃上一口,甜甜的滋味在嘴中綻放,令人陶醉。這道菜的獨特魅力在於它的口感和味道的完美平衡,讓人每次光顧都必點。沙茶芥蘭心炒牛肉😂這道菜的香氣四溢,沙茶的獨特風味與芥蘭的甘甜味完美融合。新鮮軟嫩的牛肉在熱鍋中翻炒,肉質滑嫩,口感極佳。芥蘭在炒製過程中保留了些許的苦味,但卻帶著清香,搭配著蠔油的鹹甜,更是提升了整道菜的層次感。每一口都讓人感受到清新的口感,令人驚艷不已。紅燒乳鴿皇更是讓人無法抗拒的美味。當它端上桌的那一刻,焦香的氣息撲鼻而來,味道濃郁,肉質飽滿。表皮酥脆的乳鴿,內裡卻鮮嫩多汁,微甜微鹹的口感在嘴中交織,令人回味無窮。這道菜的精緻程度無疑是新竹園軒的代表之一,讓人感受到烹飪
菠蘿咕嚕肉😄

秘製欖角骨😃

沙茶芥蘭心炒牛肉😂

紅燒乳鴿皇
更是讓人無法抗拒的美味。當它端上桌的那一刻,焦香的氣息撲鼻而來,味道濃郁,肉質飽滿。表皮酥脆的乳鴿,內裡卻鮮嫩多汁,微甜微鹹的口感在嘴中交織,令人回味無窮。這道菜的精緻程度無疑是新竹園軒的代表之一,讓人感受到烹飪的用心與熱情。

新竹園軒的裝修雅致,氛圍輕鬆,非常適合一班朋友聚餐。每一道菜都不僅僅是食物,更是一次心靈的享受。無論是聚會還是家庭聚餐,這裡都能為你帶來難忘的美好時光。每次造訪,我都能在這裡找到新的驚喜,期待下次再次品嚐這些美味的佳餚😁