2019-10-03
新曼谷泰國菜館 #尖沙咀喺iSquare入面,入面嘅侍應全部都係泰國人,雖然唔係太平,不過味道真係好好。咖喱軟殼蟹 $198佢哋有分咖喱軟殼蟹同埋另一種乾咖喱軟殼蟹,問咗侍應佢哋話乾咖喱軟殼蟹就就咁用一啲咖喱淋上去啲軟殼蟹度,雖然平成$100,但係呢一款先係用蟹膏整成嘅咖喱,有埋啲蛋漿係入邊嗰隻。好特別的呢一個軟殼蟹係有兩大隻超大嘅蟹鉗,而且真係會啖啖肉,同平時細細隻咬落去係冇乜肉唔同。個咖喱亦都好好味,唔會太辣、甜甜地,用嚟撈飯或者點包一流!蒜蓉包$35本身諗住嗌嚟點咖喱,點知個蒜蓉包就咁食都超級高質!齋睇個樣都見到佢真係加咗好多香料係上面,而且烘得非常香脆!誇張到我哋最後唔想晒嚟點咖喱,仲嗌多咗一碗白飯。蠔仔餅 $108呢一碟相比之下比較遜色,下面用咗一大堆芽菜墊住個蠔餅,所以出咗好多水,搞到個蠔餅唔夠香口,而且味道唔算太濃。青咖喱牛肋條 $108呢個咖喱都好好食!青咖喱唔算太辣,而係好香椰汁味,配埋牛肋條一齊食,好正!雖然呢一間唔算好平,但係的確幾好味!味道: 4.5/5性價比: 4.5
咖喱軟殼蟹 $198
蒜蓉包$35
蠔仔餅 $108
青咖喱牛肋條 $108
雖然呢一間唔算好平,但係的確幾好味!
味道: 4.5/5
性價比: 4.5