2016-12-14 2120 views
非常好的一餐晚餐有靚靚生牛肉,超正牛仔骨。勁大碗火車頭牛肉河套餐,勁抵食,用料足,湯底精心炮制還送春卷,夠曬脆。特式河內啤酒,味道超特別。食豐富味道既越南河,肯定要有杯酒答配。道地越南啡走。香,濃,滑。
非常好的一餐晚餐
有靚靚生牛肉,超正牛仔骨。
道地越南啡走。香,濃,滑。
牛仔骨,生牛河,河內啤
2016-12-13
$70 (Dinner)
牛仔骨,生牛河,河內啤
  • 越南啡走
  • 生牛河
2016-06-23 2902 views
近日在海港城食得多,有D悶。在網上找到這華僑開的越南餐廳。午餐都幾抵食,由四十多到五十多不等。生牛肉牛丸金邊粉:牛丸無乜味,但生牛肉嫩滑,唔太肥,又無筋,上枱時仍保持半生熟,不錯!湯底就非常一般,有D味咁,不過四十多元連飲品,都不能要求什麼。不過有超多金邊粉,一定飽肚。烤牛肉金邉粉,好細心咁用碗仔分開上,牛肉嫰又夠味,比生牛肉更有睇頭!最驚喜的倒是越南咖啡!好香醇又甘香,好滑,下次要再點這個!推介!

2016-06-21
$57 (Lunch)
2016-05-06 1955 views
今日lunch 黎左試呢間越南野今日order左烤牛肉湯河+熱青檸水份量真係好大:好多牛肉,鋪滿面睇相以為會好喊,但食落又唔覺,牛肉煮到岩岩好,唔會好un~個河粉就無咩特別,經老闆推介下,加左有5種味既汁落去食是特別的! 細心食下隻汁,真係感覺到有辣、喊、甜同酸味, 第5種味真係食唔出最後飲埋杯青檸水(好普通半粒青檸),畫上完美句號
今日lunch 黎左試呢間越南野
今日order左烤牛肉湯河+熱青檸水
份量真係好大:好多牛肉,鋪滿面
睇相以為會好喊,但食落又唔覺,牛肉煮到岩岩好,唔會好un~
個河粉就無咩特別,
經老闆推介下,加左有5種味既汁落去食

最後飲埋杯青檸水(好普通半粒青檸),畫上完美句號

2016-05-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2016-04-25 1518 views
都好一段非常長嘅時間無嚟呢度食野,一般嚟親都係食午餐或下午茶,今次同事叫我帶路,咁就醒起呢道嘅濃湯PHO~中午時間,又係尖沙咀,又要平平地又要好味,咁當然要排下隊喇!等咗大概15分鐘就有位喇!同事叫咗招牌生熟牛肉河,我就叫雞排湯濛,試咗少少牛河,牛肉肉味香濃,大大一片,質素仍然keep到!至於我個雞排濛,雞排炸得香口,調味亦夠,濛粉色澤似米粉,但比米粉身型漲啲啲,比平時食嘅濛粉滑身,當然最最重要係湯底喇!色澤夠,味道香,湯頭肉味濃,麵嘅份量亦非常足,各方面都到位,但就係有其味,無其髓湯頭色澤雖濃,但少咗份越式淆湯嘅清甜爽口。另加12蚊點左滴滴咖啡,只飲到稀薄帶苦嘅咖啡味,少咗份香厚濃郁。但以尖沙咀50幾蚊食到呢個質素,完全達標!

質素仍然keep到!
湯頭色澤雖濃,但少咗份越式淆湯嘅清甜爽口。

但以尖沙咀50幾蚊食到呢個質素,完全達標!
2016-04-22
$58 (Lunch)
為左好人老闆同好好食嘅晚餐,我就獻上第一次食評喇。老實講,用心用靚料去做餐廳嘅人愈來愈少,希望岀一點點力,令呢啲餐廳唔係香港絕蹟。是咁的,前晚六個朋友食飯,又唔想食日本野個啲咁普通,我又記得呢到附近有間越南野就訂枱喇,原來轉左間新嘅,咁就照試!點知就一試難忘。個日我地就點左,兩個2人餐,其實份量都幾多。第一個令我驚喜就係個唔肥嘅豬肉煲,首先啲汁勁香,啲肥豬好似有幾層脂肪但一啲都唔油喎。第二個就係個生牛肉湯麵,我依家先知啲牛肉就半生熟咁食。一個字,好嫩!啲牛唔洗用牙咬!後來,老闆過黎搭嗲,放左條草落去食,搞到個湯又幾香喎。第三個,滴滴咖啡!老實講,本身唔想夜晚飲咖啡,但老闆又誠意推薦,就試下喇,點知又幾過引。首先佢個特別嘅漏斗慢慢滴啲咖啡岀黎,再混埋啲媡奶,老闆迫我地聞下,係一陣淡淡嘅香味,然後一定要加冰飲!超滑!平時咖啡熱先好飲,呢隻又奇怪喎,愈凍愈好飲。第四,手指公咁厚豬頸肉串燒。一個餐得兩串,本身以為唔夠要再加多幾串食(其實都要40蚊串),一上菜就嘩嘩聲,原來佢吉左塊扒仔岀黎,一舊肉分四舊食都仲得。仲燒到外脆肉軟。期間,我地已經聽哂老闆話喇,老闆話有私人推,餐牌冇,問我地食唔食。咁

個日我地就點左,兩個2人餐,其實份量都幾多。

一啲都唔肥嘅豬肉煲

生牛肉湯麵,嫩!
老闆條草!放湯麵幾香!

滴滴咖啡,必試!
滴滴咖啡

手指公咁厚(扒)串燒
堅係手指公咁厚嘅豬頸肉

期間,我地已經聽哂老闆話喇,老闆話有私人推,餐牌冇,問我地食唔食。咁就再叫左個大蝦同貴價生牛肉。由於餐牌冇就淨係俾相,自己問老闆有冇得試喇。(個蒜好香但又唔係個隻勁濃嘅味,我地最後淨啪啲蒜)
要岀秘技㩒岀黎嘅大蝦
秘技靚嘅生牛肉,餐牌冇
酸梅梳打

環境就好細,幾張枱咁。但野食就加哂分!溫馨提示,如果老闆話隻辣椒係甜嘅,唔好信呀。辣到傻,好彩有俾媡奶我解辣咋。
中左老闆辣椒計的解辣煉奶

6個人食,埋單約160(因為叫左碟貴牛同蝦,其實兩個二人餐就夠夠地),可接受嘅晚餐價,但質素絕對超越呢個價錢,老闆嘅服務費都唔止。再食機會200%,支持下小店喇!
一啲都唔肥嘅豬肉煲
生牛肉湯麵,嫩!
老闆條草!放湯麵幾香!
滴滴咖啡,必試!
滴滴咖啡
手指公咁厚(扒)串燒
堅係手指公咁厚嘅豬頸肉
要岀秘技㩒岀黎嘅大蝦
酸梅梳打
中左老闆辣椒計的解辣煉奶
2015-07-21 817 views
小弟很少在尖沙咀「上樓」搵食,早排一直想食越南野未搵到 0岩既,今次去完中港城經過,竟然見到呢個招牌,俾膽粗粗上去試下。我叫左個蟹餅同海鮮湯檬 --- 先講蟹餅: 正! 份量適中,咬落有咸香! 呢個造法我印象中係第2次遇到,如果唔怕熱氣,真係幾好食架。再講海鮮檬粉 --- 也不錯,個湯夠香料味 (個人意見,這是越式湯粉很重要的一環,不容有失),個麵質地OK,海鮮以魷魚為主,亦冇欺場。物價高漲,兩樣野埋單約100元,整體而言,已值一個高分。

物價高漲,兩樣野埋單約100元,整體而言,已值一個高分。
海鮮湯檬 + 蟹餅
Other Info. : 希望此店繼續努力,有機會我會再幫襯。
2015-07-13
$50 (Dinner)
海鮮湯檬 + 蟹餅
  • 蟹餅、海鮮湯檬