2016-10-12 312 views
聽朋友介紹 琴晚去左呢間新開美國餐廳試下食物唔錯👍🏼 值得推介同朋友7點就去到 可能時間尚早 唔算多人 個環境好舒服先黎總統雙層芝士漢堡 芝士十分濃郁 牛肉選了七成 牛肉厚身 非常juicy 配搭甜瓜 蕃茄 生菜 yummy!仲有薯角好脆👍🏼看 材料十足接下來是小食 燒焗豬手 可惜燒得有點乾 但值得一讚是它配上了自家製蕃茄醬及蜜糖芥末醬蕃茄醬酸味適中 還有些蕃茄蓉在內味道新鮮 誠意加分聽經理說BBQ baby ribs 和 T-bone steak 是今晚主打 我們便點了一份ribsbbq souce 甜甜地 ribs 燒得剛好 好味最後不得不提餐廳的特飲我選的是草莓柚子冰沙 酸酸甜甜 清新醒胃 而且裝飾得很美 賣相滿分 是女生首選👍🏼總體黎講食物質素同環境都唔錯 唯每份食物都會配送薯條/薯角份量太多 實在吃不下 有點浪費建議餐廳可改選沙津或減去部份餐配薯條為佳
聽朋友介紹 琴晚去左呢間新開美國餐廳試下
食物唔錯👍🏼 值得推介
同朋友7點就去到 可能時間尚早 唔算多人
個環境好舒服

先黎總統雙層芝士漢堡
芝士十分濃郁
牛肉選了七成 牛肉厚身 非常juicy
配搭甜瓜 蕃茄 生菜 yummy!

仲有薯角好脆👍🏼
Dinner
  • 總統雙層芝士漢堡
  • 草莓柚子沙冰
2016-10-12 2428 views
秋風萧瑟天氣凉,草木搖落露為霜。香港天氣漸入秋,天特别的陰沉, 像是凝聚着千年古人的不得志, 種種身不由己的悲壯情懷及思念,更加徒添着秋的味道。也許是天氣,也許是落葉,也許是香港這瘋狂的生活節奏,終使身旁有女友相伴,人卻是展露不了任何天真的笑容,或者,是我已長大了。一直對餐廳食物抱有一種信念,價錢高昂,食物好是應該;價錢便宜,而食物卻達到一定質素,這才是值得表揚的事。這餐廳, 老實說在銅鑼灣這地王地段,對價錢便宜早沒有特別期望,唯一希望,只是能在份量及味道達到該價錢應有水準。先說餐廳環境比較清幽,播放著英文老歌,令我這個香港的90後在進門不久,不禁對這地方增添了一些好感。第一道海鮮披薩令人喜出望外是海鮮數量很夠,有帶子,魷魚,海蝦等等。縱有芝士相伴,仍不會掩蓋海鮮應有的味道,更不會吃後令人有滯漲的感覺。唯一美中不足的是,若餅底能再簿脆一點,相信口感會更好。第二道脆豬手 伴薯角不得不讚廚師對調味料的控制,再伴上蜜糖芥末醬 ,替豬手味道增添層次。整體不俗,唯其皮能再烤脆一點。第三道啤酒烤雞伴薯角及烤餅雞肉嫩滑, 啤酒味濃,老實說我和女友也是第一次在香港嚐這道菜,想不到啤酒和雞肉竟能這麼相搭
秋風萧瑟天氣凉,草木搖落露為霜。

第一道海鮮披薩
海鮮披薩

第二道脆豬手 伴薯角
脆豬手件 伴薯角

第三道啤酒烤雞伴薯角及烤餅
啤酒烤雞 伴薯角及烤餅 (配香草蕃茄醬 )
雞肉嫩滑, 啤酒味濃,老實說我和女友也是第一次在香港嚐這道菜,想不到啤酒和雞肉竟能這麼相搭。不過可能我和女友都是好"咸"之人,略嫌雞肉的味道淡了一點。

總括而言,價錢 是平是貴,我認為 見仁見智。有道:欲食海上鮮,莫惜腰間錢。客觀地說,我認為食物的份量和味道均超出其價錢!
熱水果茶
海鮮忌廉湯
再者,該餐廳的服務生都十分盡責及有禮,當我對菜色有疑問時她們都一一認真解答,最後更向我們了解菜色是否能有什麼進步之處,這在香港是十分少見及難得。也許在香港這急速社會,做餐飲業的,大都忘了和客人應有的溝通。這餐廳不單單只是提供食物,還去了解客人的需要及做出調節,單是這點已值得我們推薦它了。

自古逢秋悲寂寥,我言秋日勝春朝。

果然食一頓好的,心境自會大不同:值得我重視的,不再是天氣,不再是落葉,也不應該是頹爛的社會,最重要的,還是身邊人。
脆豬手件 伴薯角
熱水果茶
海鮮忌廉湯
2016-10-11 259 views
入到呢間餐廳真係好友紐約嘅風味,裝修得都幾靚,黎影相都唔錯❤️焗豬手真係幾大分,本來仲驚有排切,不過原來餐廳已經好細心咁切開一片片😚旁邊有自家製蜜糖芥末醬同番茄醬!鍾意重口味嘅可以點芥💁想清淡少少嘅就可以揀返番茄醬💁末豬手本身唔會太過鹹,食起上嚟有少少酒香,都幾惹味~肉質唔會好硬,帶點爽口,用黎送薯角都真系吾錯🙂草莓柚子沙冰好靚仔,有士多啤梨同食得嘅蝴蝶做點綴🍓飲起嚟冰感都幾重,算系smooth...酸酸甜甜咁都幾開胃!😬海洋梳打好像真🌊裏面仲有生猛嘅象皮糖海豚🐬用黎吸like一流👍味道有啲似波子汽水,飲落都唔會太甜,加左檸檬,藍莓,椰果,感覺清新!雙層芝士牛肉漢堡份量十足🍔牛肉7成熟,肉質吾會好硬,食起黎都算系juicy!牛肉味都幾香,加左芝士食一流🙂配新鮮炸嘅薯條,薯條唔算好粗不過薯肉都幾多嫁~值得一讚嘅系真•茄汁❤️茄汁真係有蕃茄蓉喺裏面架,真材實料❗️
2016-10-10 360 views
#三個90後吃貨 👧🏻:出城啦!😆有吃貨同我地講:點解成日都介紹新界西北美食,吾介紹其他地區😂👻收到!收到!你地對食既要求,今次黑面神B part住偽文青 走出新界 去到銅鑼灣 食#newyorkdiner 試下來自美國的它🤗..這店新開一星期左右,都有好多一家大小光顧,也有美國人,店內環境別具紐約風 American style🤘🏻YO man!!至於食物方面,由黑面神B發板,叫左個肉眼扒、脆炸芝士同燒焗豬手件👻..1️⃣肉眼扒$228 我地就點了5成熟,上到枱,就overcook左少少,加上牛扒筋位較多,要有番甘上下牙力先得😹但勝在份量足,配薯菜加燒汁,男士們應該夠吃的。..因戰鬥力一般,所以我地主攻小食。2️⃣脆炸芝士配黑松露醬$58,香濃芝士角,點黑松露醬,重芝味,岩哂大胃D,可惜你不在,別🍇😆。3️⃣而燒焗豬手件$88,懶人可點,不用切,而為你切好,豬手件貌似叉燒🤔豬手扮叉燒?咩玩法😗 如果個豬手皮再脆卜卜d,口感更佳😌..飲品方面,偽文青點了 呃like必點的 4️⃣海洋梳打🐳 $38 為了呃like,你可以去到幾盡😂😂(講笑!👷🏻)賣相確實不錯,但開頭飲覺得略甜,之後d冰融融下,又覺得可
#三個90後吃貨 👧🏻:出城啦!😆
飲品方面,偽文青點了 呃like必點的 4️⃣海洋梳打🐳 $38 為了呃like,你可以去到幾盡😂😂(講笑!👷🏻)賣相確實不錯,但開頭飲覺得略甜,之後d冰融融下,又覺得可以😬同埋偽文青覺得食美國野,都偏重口味,大大份,一定要一定要一定要點飲品,吾係會渴死😅5️⃣而黑面神B就點了熱壺菠蘿桂花烏龍$68,真係成個壺上連燭臺,繼續加溫,B認為都係偏少少甜,(吾通係條友仔平時飲凍ot全走甜有關,口味奇特😹,其實個人都係🌚)講返正題,B:如果再熱少,口感會更佳。
銅鑼灣好多餐廳都滿座或要排長龍,可能係新開無耐嘅關係,澳門逸園中心嘅New York Diner就無乜人,不過坐低無耐都有六、七成滿。裝修係比較摩登嘅感覺。我覺得呢個高身檯係整間餐廳中最有特色嘅,天花板上仲掛咗倒轉嘅樓宇模型。呢度嘅美國菜以漢堡包同扒類等偏向多肉類嘅菜式為主,我哋最後叫咗$428(未計加一)嘅二人晚餐嚟試試。是日餐湯係雜菌忌廉湯,質感非常濃稠,雜菌碎比例唔多,不過都夠味。脆炸魷魚圈,就咁睇餐牌以為純粹只有魷魚圈,實際仲有魷魚鬚。表層炸漿唔平均,不過魷魚肉彈牙。另外兩種醬,白色嗰款幾酸香討好。太平洋海鮮薄餅,配料有蝦肉、墨魚仔、魷魚圈、青口、雜菌、車厘茄同豆苗,芝士適中,菇菌味較濃,番茄醬味似被完全蓋過。批底方面就較鬆,我哋比較偏好薄身脆口嗰種質感。紐約客烤肉眼扒,我哋揀咗五成熟。肉眼扒厚身,外層焦脆度唔強,本身調味唔算濃,但肉質鬆化,可以點少少燒汁嚟食。底下就有意大利青黃瓜(西式版翠玉瓜)、烤番茄同炸薯角配茄汁,食得太多肉類,絕對需要蔬菜嚟中和一下。海洋梳打,嗰兩條鯨魚(其實係軟糖)似晌海洋暢泳緊咁,非常吸睛。入面仲有鮮藍莓、檸檬片同椰果,係偏甜嘅梳打特飲嚟。草莓柚子沙
裝修係比較摩登嘅感覺。
雜菌忌廉湯
脆炸魷魚圈
太平洋海鮮薄餅
紐約客烤肉眼扒
海洋梳打
草莓柚子沙冰
草莓柚子沙冰,用咗鮮士多啤梨、薄荷葉同檸檬片點綴,賣相好靚,威化紙蝴蝶仲有錦上添花嘅作用。沙冰打得幼細,柚子味比士多啤梨味更突出,非常非常非常消滯,佢完全可以減輕肉類帶嚟嘅膩感。
是日甜品

餐廳嘅食物份量適中,多數以肉類為主,配菜嘅薯角佔隻碟一半,滿滿嘅澱粉質,食完其實幾飽。
草莓柚子沙冰
2016-10-08 199 views
在香港食過不少美式餐廳,這間是唯一可令我感受到自己重回美國的餐廳。第一晚叫了1個魚柳漢堡配薯角,大大份兼好味! 第2次與客戶由starbuck 改去食下午茶兼傾生意,飲了杯green latte 比之前於starbuck 或pacific coffee 更好飲。所以無論食物質素,服務及環境都不錯,價錢都很合理! 值得推薦!
2016-10-03
2016-10-08 3165 views
來到位於澳門逸園中心的紐約客,它和同區的Little Vegas 一樣都是一家充滿美國藝術風的餐廳。店內播著輕快的音樂。我們坐在梳化卡座,看著車水馬龍的軒尼詩道,感覺悠閒舒適。食物餐牌分成4部份,分別是NY Burger ($78 - $108)、Small Bites ($58 - $88)、Fire Rock Pizza及Chef Recommendation ($158 - $283)。除了Small Bites 外,可加$25 轉套餐。套餐包括餐湯/廚師沙律及指定飲品。店員也有介紹各種食品,其專業程度不像是一家新的餐廳。本來食物價錢都不貴,加上地下有姐姐派發食滿$100減$20的優惠劵,它的漢堡就和麥當勞Create Your Own Taste 差不多價錢。單是不用等位、座位不用迫,已經值回票價。飲品方面選擇有三十多款,從圖片看來,大部份都賣相精緻,不過價格就相對地高。卡米拉還是點跟餐的飲品算了。我的蜂蜜綠茶微甜,味道正常。卡米拉是晚的選擇是總統芝士牛肉漢堡 ($118)、芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯 ($198),另加$25轉套餐。沙律雖然不是用上羅馬生菜,但是新鮮程度都不
我們坐在梳化卡座,看著車水馬龍的軒尼詩道,感覺悠閒舒適。

熱蜂蜜綠茶
卡米拉是晚的選擇是
總統芝士牛肉漢堡 ($118)
廚師沙律
沙律雖然不是用上羅馬生菜,但是新鮮程度都不錯。

總統芝士牛肉漢堡 ($118)

芝士油膩感不重。牛肉的味道和肉汁不錯,份量也足夠。粗切薯條炸成金黃色,調味也不錯。店員送餐時特別提及到他們的蕃茄醬是自家調製,這個醬比平日的茄汁伴食薯條多了一份鮮味。
總統芝士牛肉漢堡
芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯 ($198)

芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯的賣相不錯。可惜龍蝦的鮮味一般,蝦肉也不算上多。芝士的份量也不太足夠。不過以這個價格不能要求太多吧!炒飯還是中式的比較好,飯粒口感不錯,可是其做法令人感覺太油膩。
用餐後店方也有主動問客人對食物的意見。卡米拉也反映了炒飯的問題。店方強調他們所採用的墨西哥米較意大利米更合香港人的口味。

總括而言,紐約客地點方便、價格合理,相信成為銅鑼灣人氣熱點指日可待!
Other Info. : 用餐優惠: $20 折扣劵
2016-10-02
Dining Offer
Coupon
2016-10-07 773 views
NEW YORK DINER第三分店已經登陸於銅鑼灣,當然不可以錯過! 餐牌選擇甚多,花多眼亂,最後決定點個N. T Dinner Set $428 for 2person. 套餐包2碗是日餐湯 當日餐湯是煙肉薯仔湯,薯仔味道香濃,濃稠適中,伴上香脆的煙肉,惹味可口。 燒焗豬手件 豬手份量也挺大,豬手配上自家製的蕃茄醬和自家調配的蜜糖芥末醬,兩種醬汁麵是自家製的,而且味道不錯,絕對加分! 豬手富豐富膠質,肉質嫩滑,有嚼口,非常好吃! 紐約客烤肉眼扒配薯條 肉眼扒份量夠大,肉質不會太韌,根位較多,爽口好吃! 旁邊還有炸得香脆可口的薯角呢! 太平洋海鮮薄餅 薄餅是用蕃茄醬的,配上海鮮如蝦仁、魷魚、芝士等,一塊可分為六片,份量足夠,相當飽肚。 甜品是朱古力蛋糕 另外一個是朱古力水泡圈 飲品選了凍蜂蜜檸檬水 另一杯選了凍咖啡,這裡的咖啡是用了四種不同的咖啡調製而成的,味道非常香! 還可以轉其他飲品一杯減$10。另外還多點一個卡邦尼大蝦意粉($88) 卡邦尼味道不算突出,但勝在配料均衡,蝦肉夠香夠鮮。

豬手富豐富膠質,肉質嫩滑,有嚼口,非常好吃!

旁邊還有炸得香脆可口的薯角呢!

甜品是朱古力蛋糕

另外一個是朱古力水泡圈

飲品選了凍蜂蜜檸檬水

還可以轉其他飲品一杯減$10。

另外還多點一個卡邦尼大蝦意粉($88)

卡邦尼味道不算突出,但勝在配料均衡,蝦肉夠香夠鮮。
2016-10-04
午膳時間與同事於銅鑼灣用餐,試了一間新餐廳紐約客。顧名思義,餐廳的設計與菜式皆帶有紐約 (美國) 的影子,最喜愛牆上的特色油畫及倒掛天花的城市模型。因準備食材需時,餐廳午市只供應一系列午市套餐及飲品。 隨午餐先送上一份廚師沙律,沙律以田園雜蔬作主軸,用料實而不華,凱撒沙律汁味道調較佳,份量亦恰到好處,剛好掛滿菜面而不過量。是日餐湯是煙肉薯仔湯,湯質厚身帶滑味道不俗。主菜方面,大家點了四款分享同吃。首先送上的是北冰洋漁夫炸魚薯條,金黃大塊的魚柳佔據了大半隻餐碟,一人獨享的話上火感爆錶。平日吃的炸魚柳普遍有魚肉鬆散的老問題,這件魚柳在這方面明顯較優勝,肉質結實。不過,美中不足的地方落在魚柳的金衣,口感比預期實身,影響了脆香感。廚師在粉漿調較上可能要作出微調,否則浪費了魚柳的上佳肉質。菜式的另一亮點是薯條,熱食香脆富薯香,配上的自家製茄醬及沙律汁吃亦見可口。第二道主菜是紐約烤雞薄餅,餡料豐足美味,茄醬帶甜。餅底介乎厚薄批之間,口感稍實,建議把餅底做得薄一點換來更佳效果。接下來是卡邦尼帶子燴飯,一如其他卡邦尼美食,菜式的重點落在醬汁之上,味道香而不膩。醬汁中的雜菌菜絲可作點綴之用,反而細細隻的
因準備食材需時,餐廳午市只供應一系列午市套餐及飲品。
廚師沙律
是日餐湯是煙肉薯仔湯,湯質厚身帶滑味道不俗。
煙肉薯仔湯
北冰洋漁夫炸魚薯條
紐約烤雞薄餅
接下來是卡邦尼帶子燴飯,一如其他卡邦尼美食,菜式的重點落在醬汁之上,味道香而不膩。醬汁中的雜菌菜絲可作點綴之用,反而細細隻的帶子未見突出。至於燴飯的飯粒,食感介乎平日吃的米飯與意大利飯之間,軟中帶點口感。及後店員介紹米飯產自墨西哥,難怪有特別的效果。
卡邦尼帶子燴飯
最後送上的是紐約客烤西冷扒,是十分令人失望的菜式。西冷扒含筋帶韌,肉質紋理鬆散,肉汁欠奉,肉香亦不太理想,選材上明顯有失誤,值得留意。
紐約客烤西冷扒
紐約客烤西冷扒
以一杯熱咖啡作餐飲,雖然拉花技巧上有待改進,但以自行調配的咖啡豆即磨製作味道令人滿意。
熱咖啡
整體而言,餐廳的食物質素中規中矩,或許在試業期間,不論在入貨或烹調手法上還需作微調摸索。只要作出相應調整,餐廳有潛質更上一層樓變成一間受歡迎的餐廳。

[4/10/2016; Tue]
2016-10-04
$125 (Lunch)
熱咖啡
2016-10-04 168 views
Mushroom Beef Burger | 蘑菇牛肉漢堡.New York Diner在銅鑼灣的新分店☺️ 漢堡包塗了牛油烘熱 做到外脆內軟😌 beef patty有肉汁不乾 重牛味且帶油香😋 肉質可以再軟多點就更好了! 加上蘑菇與醬汁 整體很不錯! 配菜可選薯角/薯條/墨西哥玉米片 他們的茄汁是自家調配 味道有點像飲蕃茄湯的感覺 頗特別N.Y.D. Grilled Rib Eye Steak | 紐約客烤肉眼扒.點餐的時候要了五成熟 但上枱後發現烤熟了 比較像七成熟😂 不過幸好肉質都不韌😚 配菜可選薯角/薯條😉 lunch set還包了餐湯/沙律+飲品Sunset Peach Milkshake 黃昏蜜桃奶昔 | Rose Lychee Slushie 荔枝玫瑰沙冰.賣相好吸引😍 在前的荔枝玫瑰沙冰味道十分自然清新 甜度剛好 份量夠多 可以二人分享😚 在後的蜜桃奶昔甜度比較高 味道不太討好🙈

2016-10-04 277 views
有一推介⋯⋯環境:坐得好舒服丫,而且可觀看銅鑼灣街道的景象,正丫⋯⋯服務生態度親切食物:首先要推介下佢杯芥末甘吉好得意,同埋味道好夾丫⋯⋯一定要試下⋯講到食就當然要試下個豬手,除左係皮脆肉嫩外,最重要係佢個自制蜜糖芥末醬,唔會好似出面咁,得芥末味丫⋯⋯當然要講下個龍蝦兩食⋯⋯個飯好有口感丫⋯⋯後來講返原來係墨西哥米⋯⋯好特別⋯⋯價格:中間位置啦⋯⋯唔算貴
有一推介⋯⋯
價格:中間位置啦⋯⋯唔算貴
2016-10-03 105 views
2016.10.01來到週六週末,女仔就梗係鐘意行下Shopping一下😍當你行到岩岩挑起條引,仲未進入直路時通常係啲個時候身邊總係會個唔識相的男朋友嗌肚子餓🙋就會好似一把火被冷水淋落黎咁….好在發現左啲間餐廳位置就係SOGO隔離😎可以食飽飽後再血併多round餐廳位於樓上鋪,環境舒適卡位配上大玻璃,面向著希慎食tea,寫意岩曬小情侶撐枱腳、朋友聚會…全店以美國風為主題,牆上還印上美國隊長😮看來是主打年輕一輩的市場香濃蘑菇湯 n 沙律店員話由於新店開張,所以兩款都有跟餐送這個蘑菇湯是我的最愛😋又香又濃,真材實料沙律好fresh🌱小車厘茄好juciy 紐約客烤西冷配薯角 $138西冷扒厚度十足,十分足秤可惜火候控制小失手,不太均衡薯角烤到剛好,配上用心煮過的茄汁,誠意加分🍎北冰洋漁夫烤魚薯條 $88 店員介紹啲道菜是廚師推介,當然要試試佢一上菜,我地都呆左了…半臂長的魚柳就在面前🐟比較起我們平日食開的大上兩三倍呢金黃色的外表,酥酥脆脆,很漂亮味道普通同朋友分享份量剛好另外,小妹有個私心推介:薯條配上西冷微溫的黑椒燒汁食完返唔到轉頭🤔海洋梳打 $38餐廳除左食物有驚喜外,連飲品都好有創意今
2016.10.01

來到週六週末,

女仔就梗係鐘意行下Shopping一下😍

當你行到岩岩挑起條引,仲未進入直路時

通常係啲個時候身邊總係會個唔識相的男朋友嗌肚子餓🙋

就會好似一把火被冷水淋落黎咁….

好在發現左啲間餐廳位置就係SOGO隔離😎

可以食飽飽後再血併多round
餐廳位於樓上鋪,環境舒適

卡位配上大玻璃,面向著希慎食tea,寫意

岩曬小情侶撐枱腳、朋友聚會…

全店以美國風為主題,牆上還印上美國隊長😮

看來是主打年輕一輩的市場
香濃蘑菇湯 n 沙律

店員話由於新店開張,所以兩款都有跟餐送

這個蘑菇湯是我的最愛😋又香又濃,真材實料

沙律好fresh🌱小車厘茄好juciy
 紐約客烤西冷配薯角 $138

西冷扒厚度十足,十分足秤

可惜火候控制小失手,不太均衡

薯角烤到剛好,配上用心煮過的茄汁,誠意加分🍎
北冰洋漁夫烤魚薯條 $88

店員介紹啲道菜是廚師推介,當然要試試佢

一上菜,我地都呆左了…

半臂長的魚柳就在面前🐟

比較起我們平日食開的大上兩三倍呢

金黃色的外表,酥酥脆脆,很漂亮

味道普通

同朋友分享份量剛好

另外,小妹有個私心推介:

薯條配上西冷微溫的黑椒燒汁

食完返唔到轉頭🤔
海洋梳打
海洋梳打 $38

餐廳除左食物有驚喜外,連飲品都好有創意

今次就黎個大膽嘗試,叫左杯藍色的飲料

外觀好可愛,完全切合到佢的主題大海

杯子上仲有2條可愛的魚兒在暢泳,是小美人魚嗎?🐬

就好似一盆盆景咁欣賞

可以話係女士們必影呃LIKE之選🍹

如果加入少少酒精變成Cocktail就正啦
芥末柚子梳打
芥末柚子梳打 $42

原本以為啲杯野穩穩陣陣,酸酸甜甜開胃實冇死

點知飲落有啲Wasabi粉好刺激,又好鬼正

不仿一試🎆

Dining Offer
Tasting Event
芥末柚子梳打
2016-10-02 353 views
New York Diner在荃灣及北角均有分店,近來在銅鑼灣開了新店,今日特地來試試。 店內的裝修頗美國風,每幅牆都畫上不同的壁畫,還看到美國隊長。 紐約人當然是吃西餐啦,menu上都是Burger、薯條、pizza及牛扒類。 Menu上的食物可以加$25升級至套餐,有餐湯/沙律及飲品,不過我們想喝特飲,所以選擇平$10點其他飲品。 野菌蘑菇忌廉湯湯味濃郁,忌廉好滑,很香蘑菇的味道,還帶點蒜香。 紐約客烤西冷扒 $188選擇了五成熟,但結果出來的比預期較熟,旁邊的部位較韌,不過中間的部位不錯,入口有濃郁的牛味,另附有黑椒汁可沾上。薯條為粗身,炸得夠香脆。店內的番茄醬比普通的茄汁更有番茄味,應該是新鮮番茄製成。 芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯 $198半開邊龍蝦上鋪滿芝士,入口除了龍蝦味外,還有芝士香,龍蝦肉實身亦很彈牙,很輕易就拆殼可吃。盛載炒飯的器皿很漂亮,炒飯炒得乾身,內有龍蝦肉及蛋絲,口感亦不錯,原來店內採用的是墨西哥米,比一般的意大利米較為軟身。另一款配菜選了薯角,亦是很脆,薯味濃郁。這個龍蝦兩食有飯又有龍蝦,都算抵食。 冰雪朱古力咖啡 $42是一杯朱古力沙冰,咖

野菌蘑菇忌廉湯

湯味濃郁,忌廉好滑,很香蘑菇的味道,還帶點蒜香。

紐約客烤西冷扒 $188

薯條為粗身,炸得夠香脆。

店內的番茄醬比普通的茄汁更有番茄味,應該是新鮮番茄製成。

芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯 $198

另一款配菜選了薯角,亦是很脆,薯味濃郁。

這個龍蝦兩食有飯又有龍蝦,都算抵食。

冰雪朱古力咖啡 $42

是一杯朱古力沙冰,咖啡味突出,伴匀cream後再飲很滑。

海洋梳打 $38

味道有點像波子汽水,內有椰果、藍梅及糖果,顏色冰藍令人感覺很清涼。

美國風的食物果然是以薯條為主,吃薯條已經很飽了。
2016-10-02 340 views
The New York Diner has recently opened a new branch in Causeway Bay, right next to Sogo. The spacious restaurant is decorated with colour painting and New York style graffiti. We can see that the restaurant has put a lot of effort as they use their own branded utensils and clean white plates. We have ordered a set lunch which comes with a daily soup (mushroom soup) and a small salad. The soup and salad was average but the mains were a lor more exciting. While we were still waiting for our starte
While we were still waiting for our starters, our drinks came in no time!

Strawberry yuzu slushie $48
The ice drink was frozen cold and it was full of sweet strawberry syrup flavour, it was not bad but I would recommend you to ask for a less sweet version if you are ordering this category of drinks.
Strawberry yuzu slushie $48
Wasabi yuzu seltzer $42
Comparatively, this wasabi yuzu soda drink was a lot better with just the right amount of spiciness, sourness, and sweetness. The jarred yuzu paste went nicely with the spicy wasabi paste at the bottom. After mixing the paste at the bottom, the whole drink was energised afterward and I couldn't help keep drinking it !
Fried mozzarella $58
Although I am not a big fan of deep fried stuff, I found this mozzarella bites tasty because the sheep taste. It was not stretchy but myself and my friend was liking it so much! It was served with truffle mayo which was nice too!
Truffle fries $59
Meanwhile, their truffle fries was not bad with a good old truffle taste from the truffle salt and truffle salt. The freshly fried crunchy fries are irresistible and you know what I mean.
Truffle fries $59
Fried shrimp linguine with garlic and olive oil $68
It is so hard to find a good bowl of plain olive oil dressed pasta. It is either too oily or too bland. With no exception, this bowl of pasta was not bad but nothing too exciting to me, The pasta was just slightly al dente and the shrimp and garlic taste was not too strong, luckily the pasta was not oily at all which I liked very much.
Roasted pork knuckle cut $88
The knuckles were thinly sliced with just a little bit of crispy skin on top, some bits are fattier while most of them were quite lean. The dish was served with some honey mustard as well as tomato sauce. The honey mustard was not bad to go with the pork as the sweetness and spiciness counterbalanced with the savouriness and fattiness from the knuckle. The dish came with some wedges as it was just super filling and valueable!
Roasted pork knuckle cut $88
Signature beer roasted chicken - limited quantity $173
The whole spring chicken has been marinated with IPA beer for a long time and baked until perfection. The meat was super succulent with a moist texture. The whole chicken was really nicely done with a soft meat and crispy skin.
Surprisingly, the dish came with a side of naan to reduce the greasiness from the chicken, and a bowl of roasted veggie was also served underneath!
naan
The chicken will then be cut by the kitchen for us to share among friends.
Overall, we found that the serving size from the restaurant was very very generous, I believe they are really following the US serving portion which was quite big for typical Hong Kong people. So, be reminded that the dishes are big so make sure you are ordering the right amount of food!

2016-10-01
$200 (Lunch)
2016-10-01 268 views
銅鑼灣返工放飯嚟嚟去都係果啲確實幾悶!見sogo附近有間新西餐開咗原本對樓上鋪有D猶豫,呢幢嘢午飯實在太多人等lift,好在係2/F,可以直接行上去𥚃面環境好young感覺輕鬆舒適!set lunch選擇頗多,新張仲有優惠送湯+沙律卡邦尼配帶子配飯好似較少見,一於揀佢!同事揀個西冷扒,一齊share。餐湯係野菌磨菇湯湯好濃好香磨菇味頗足料!有D龍蝦湯feel今日係Caesar salad,沙律汁量適中,菜種類好多,好新鮮個燴飯,飯同汁比例恰當,汁有水凖,唔漏,飯軟度適中,呢個汁用作燴飯感覺幾特別!煙肉ok,好香濃,同汁混埋本菇、翡翠苗一齊放入口帶子都ok,唔黐牙!整碟份量剛好!烤西冷扒份量好足,好厚身!生熟拿揑凖繩,有肉汁,牛味好濃,外香內嫰,筋唔多亦唔韌配上自家製烤汁更惹味!薯角熱辣辣,外層味道好醒胃好香,有特別嘅調味,亦附上自家製特式茄汁,個汁有少許似意式醬,好香好有層次,好match!呢餐感到製作用心,一D都唔求其,值得鼓勵喺呢區以呢個價錢食到水準同服務都咁好確實唔易!會再光顧
湯好濃好香磨菇味頗足料!有D龍蝦湯feel
野菌磨菇湯
凱撒沙律
同汁混埋本菇、翡翠苗一齊放入口
帶子都ok,唔黐牙!整碟份量剛好!
卡邦尼帶子燴飯
烤西冷扒份量好足,好厚身!
生熟拿揑凖繩,有肉汁,牛味好濃,外香內嫰,筋唔多亦唔韌
喺呢區以呢個價錢食到水準同服務都咁好確實唔易!會再光顧

即磨咖啡
2016-09-29
$160 (Lunch)
野菌磨菇湯
凱撒沙律