2018-11-21 364 views
點咗清沅蒸粉卷及藕苗蝦沙律. 粉卷一夾就散晒, 沙律D蝦肉質鬆散. 最令人失望是價錢唔平, 但座位太擠, 和隔離枱幾乎手臂貼手臂. 入座時是晚上6點, 只有幾枱客, 卻被安排擠在一起. 問可否坐一張D大嘅枱? 佢地話唔得.  於是只點了2碟菜, 再叫的話張枱無可能放得落. 結果埋單走時, 個幾張4人枱(其實都好細張)都無人坐.
2018-11-15
$100 (Dinner)
2018-11-19 384 views
喺附近試完婚紗,泥左食越南野!menu太多選擇,花多眼亂~最後兩人叫左個燒雞撈檬,碎米飯同燒牛肉米紙卷!最驚喜係個碎米飯超大碟,好大塊燒豬排,但有蛋同配菜,睇見都流晒口水,d碎米飯都好得意,細細粒咁,口感幾過癮!燒雞撈檬都同之前一樣水準,熱辣辣,夠香口,撈檬加埋配料食,係好豐富嘅味道燒牛肉卷就正常,好多菜xD我食到菜嘅味道多過牛的。。但整體都ok~職員都有d似越南人,但服務幾好,笑容好好,好有heart的感覺
喺附近試完婚紗,泥左食越南野!menu太多選擇,花多眼亂~

2018-11-19
Type of Meal
Dinner
2018-11-19 397 views
這日去開呢頭食飯,見好多餐廳都好爆,呢間都係最後揀左呢間其實主要原因係見到出面有位坐住等位, 哈哈所以就繼續起度等位,終於等到我地一屋四口,叫左四樣野:  扎肉肉鬆糯米飯、越式燒雞、燒豬扒撈檬、蒜子炒通菜扎肉肉鬆糯米飯肉質幾軟滑有口感,糯米飯都幾香口越式燒雞肉質嫩滑,燒得香口,都幾可口,同埋唔會太油仲叫左燒豬扒撈檬、蒜子炒通菜都唔錯,豬扒幾軟滑又大塊今次試過感覺幾好,下次可以再黎食下而且地方幾光猛,枱與枱之間空間充足,可以坐得舒服
這日去開呢頭食飯,見好多餐廳都好爆,呢間都係
最後揀左呢間其實主要原因係見到出面有位坐住等位, 哈哈
所以就繼續起度等位,終於等到

扎肉肉鬆糯米飯
肉質幾軟滑有口感,糯米飯都幾香口

越式燒雞
肉質嫩滑,燒得香口,都幾可口,同埋唔會太油

仲叫左燒豬扒撈檬、蒜子炒通菜
都唔錯,豬扒幾軟滑又大塊

今次試過感覺幾好,下次可以再黎食下

而且地方幾光猛,枱與枱之間空間充足,可以坐得舒服
2018-10-27
2018-10-30 466 views
系商場入面既價錢算系咁上下,人頭120左右。而且質素唔算太差。個湯河系ok既,牛肉唔會太硬而且有大量洋蔥芽菜香菜等等配料,都好大碗,男士一碗都應該夠飽。個魚餅就非常一般啦,雖然現炸,熱辣辣,魚餅入面有紅蔥頭,好香下,但係最衰系有好多魚骨 好容易會整親,如果有小朋友食就唔好點呢個啦,好危險!
好容易會整親,如果有小朋友食就唔好點呢個啦,好危險!
魚餅
生牛肉雞絲湯河
2018-10-27
我現身處葵芳芽莊,很想告訴各位很難食!我的蟹湯檬,蟹是嗅的,男店員說原因是由於牠是用來煲湯?毫無歉意!乳豬肉勁肥皮又腍,即係點?成班員工只顧圍著談笑風生,枉我一路支持你的店,水準太差了!俾錢買難受!其實中環、尖沙咀、旺角等分店水準保持穩定,怎麼到了新界區就變成垃圾?管理層有沒有時刻來視察服務及食物?我很喜歡吃越南菜,但香港大部分店子都做到三不像,還有,此店是限時雅坐,那我又要付大鈔卻要食垃圾嗅東西是理所當然嗎?
2018-10-08 622 views
葵芳有各式各樣既美食,但越南菜好似剩係得呢間!中午跟同事黎到呢間芽莊!佢唯一特別之處就係LUNCH既時間都無LUNCH SET,野食同飲品要單點,應該全日都係供應同一樣食品。西貢牙車快 $78牙車快原來就係 雞絲 + 椰菜沙律真係長知識了! 佢比想像中大碟,雞絲加埋椰菜仲有佢個汁(其實食落有D似撈檬既味),食到好開胃!中) 潘切生醃蝦卷 $78下) 燒雞撈檬 $68蝦卷唔錯!蝦好新鮮!又大隻!佢出面既米纸卷好薄,成舊食唔會成到好厚皮!而撈檬其實係我至愛,酸酸味味夏天食至啱FEEL!佢2件雞串燒得好香,佢應該用左香草仲有其他調味醃過,食落去好入味!而且好大件!仲有蒜片,蘿蔔,花生碎,薄荷葉等等配料一撈,真係好好味!但檬粉就偏少,你要知道咁開胃既食物,就會不知不覺大食左,如果就咁食個撈檬,我會覺得唔係好夠食!整體來說越南菜其實好難話整到好難食,而呢間芽莊我覺得佢有好多特別既配料,令到D 菜升左一個層次,同埋價錢以越南菜來說係偏貴,而且仲要加一!不過無乜野係中伏野算係咁啦!
葵芳有各式各樣既美食,
但越南菜好似剩係得呢間!
中午跟同事黎到呢間芽莊!

佢唯一特別之處就係LUNCH既時間都無LUNCH SET,

野食同飲品要單點,應該全日都係供應同一樣食品。
西貢牙車快

西貢牙車快 $78
牙車快原來就係 雞絲 + 椰菜沙律
真係長知識了!

食到好開胃!

燒雞撈檬

中) 潘切生醃蝦卷 $78
下) 燒雞撈檬 $68

蝦卷唔錯!蝦好新鮮!又大隻!
佢出面既米纸卷好薄,成舊食唔會成到好厚皮!

而撈檬其實係我至愛,酸酸味味夏天食至啱FEEL!
佢2件雞串燒得好香,佢應該用左香草仲有其他調味醃過,
食落去好入味!而且好大件!
仲有蒜片,蘿蔔,花生碎,薄荷葉等等配料一撈,真係好好味!

但檬粉就偏少,你要知道咁開胃既食物,
就會不知不覺大食左,如果就咁食個撈檬,
我會覺得唔係好夠食!

整體來說越南菜其實好難話整到好難食,
而呢間芽莊我覺得佢有好多特別既配料,
令到D 菜升左一個層次,
同埋價錢以越南菜來說係偏貴,而且仲要加一!
不過無乜野係中伏野算係咁啦!
2018-07-12
$130 (Lunch)
西貢牙車快
燒雞撈檬
2018-09-28 460 views
安南藕苗蝦沙律$98蓮藕好爽脆,一咬落去有汁。 蓮藕魚肉餅$60蓮藕餅炸得不錯,不過個餡料就一般, 比較多油。 香煎墨魚餅 $80墨魚餅味道好,但係份量太少, 比較多油。 清浣蒸粉卷 $78扎肉好似硬身咗啲,味道淡, 粉卷包一夾就散,入面嘅餡料好淡口好寡。 香茅燒魚$158燒魚燒得好食香口,魚肉都算鮮嫩。 香茅雞肉串燒$70雞肉串肉質嫩滑又夠熱,醬汁夠。 燒乳豬$198乳豬即燒都係熱辣辣嘅,好肥美。 河內生牛肉粉 (牛丸) $102牛丸好味彈牙,生牛肉唔夠生, 湯味夠濃,河粉好滑掛汁。西貢咖喱蟹肉 $198味道不錯,一定要配蒜蓉包。蒜蓉包 $40大件而且份量夠。蒜子炒通菜$68炒得香口
安南藕苗蝦沙律$98

蓮藕好爽脆,一咬落去有汁。
蓮藕魚肉餅$60

蓮藕餅炸得不錯,不過個餡料就一般, 比較多油。

香煎墨魚餅 $80
墨魚餅味道好,但係份量太少, 比較多油。
清浣蒸粉卷 $78
香茅燒魚$158
燒魚燒得好食香口,魚肉都算鮮嫩。
香茅雞肉串燒$70
雞肉串肉質嫩滑又夠熱,醬汁夠。
燒乳豬$198
乳豬即燒都係熱辣辣嘅,好肥美。

河內生牛肉粉 (牛丸) $102
牛丸好味彈牙,生牛肉唔夠生, 湯味夠濃,河粉好滑掛汁。
西貢咖喱蟹肉 $198
味道不錯,一定要配蒜蓉包。
蒜蓉包 $40
大件而且份量夠。
蒜子炒通菜$68
炒得香口
$238 (Dinner)
2018-09-23 364 views
哩間越南菜之前係其他區都食過,已經知道味道唔錯,既然黎到葵芳都有,再食下牛肉撈幪,碗粉大大碗,基本上我一定食唔晒,牛肉好香唔韌,仲有加勁多酸醋汁超正,但幪粉黎講確係有點貴,好窮了
2018-09-21 457 views
去完越南玩,意猶未盡想再食越南河粉同米紙卷,(真係好懷念越南食既豬肉拼米紙卷,爆好食!)香港食越南野地方唔多,咁岩見到新都會芽莊,明知佢貴都要食一食。兩個人叫左兩個粉+2份米紙卷(蝦同咩濱海豬肉捲)河粉1: 雞絲河粉 都算係好食既  大約模仿到7成越南當地河粉湯底 雞肉多  份量都夠大 但配菜及芽菜少 碗湯唔香 一定要自己落青檸 粉2: 蟹肉蕃茄湯檬粉 點解揀呢個?因為越南冇你一道餸 至少我食過咁多間都冇 一於喺香港試吓。呢個一上台已聞到香 一入口好惹味 好有蟹鮮味  有蟹肉溝埋啲豬肉碎 仲有兩粒蟹肉丸 料足 個湯好好飲,酸咸適中!(我認為呢碗值得過食雞絲河粉,淨係拆蟹肉都知幾麻煩)米紙卷蝦 & 米紙卷濱海豬肉老實講⋯⋯⋯⋯⋯我都分唔出佢兩個有咩分別,整體來講好淡,點汁都係淡口,裡面塞米粉,米紙韌唔好食,仲係穿左既,一咬散晒啲料出來。。。同越南陳家食既米紙卷差天共地,價錢都差距很遠總括來講,呢度係可以食佢嘅粉👌🏻

兩個人叫左兩個粉+2份米紙卷(蝦同咩濱海豬肉捲)

米紙卷蝦 & 米紙卷濱海豬肉
老實講⋯⋯⋯⋯⋯

總括來講,呢度係可以食佢嘅粉👌🏻
雞絲河粉
蕃茄蟹肉湯檬
米紙卷  蝦及豬肉
2018-09-19
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
蕃茄蟹肉湯檬
2018-09-07 503 views
香茅牛肉撈幪$68, 牛肉份量不少, 一如以往越南菜配菜特別多, 正因如此蘿蔔絲多得搶了牛肉主角位置, 色香味合格但講特別它一定不會是特別。芽莊牛油雞翼$60, 見到這個價錢你可能諗...食一大盤炸雞都未至於這個價吧? 的確這個雞翼完全輸給同類食肆的同款雞翼, 雞翼較乾身未能帶出牛油味, 真心CP 值真的非常低。如果又想食越南菜又脫離唔到新都會,這間是好選擇,但越南菜來說我會較推介別間知名的越南菜分店。
香茅牛肉撈幪$68,
牛肉份量不少, 一如以往越南菜配菜特別多,
香茅牛肉撈幪

芽莊牛油雞翼$60,
見到這個價錢你可能諗...食一大盤炸雞都未至於這個價吧?
芽莊牛油雞翼

2018-08-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$64 (Dinner)
2018-08-19 510 views
越南野不嬲都喺我嘅food list 入面,今日一行四人就選擇越南野。首先嚟個邊和燒大蝦柚子沙律,最鍾意食啲柚子酸酸甜甜,開一開胃先。食pho又點少得過,所以就叫左個手切上等牛柳河粉同河內雞絲粉。不論餸定粉,份量都足夠,味道亦唔錯。個越式炸春卷餡料好足,香茅雞肉串燒非常之香。(nom nommm)最後仲叫咗個芽莊炒飯,嘩真係飽到上心口呀。

最後仲叫咗個芽莊炒飯,嘩真係飽到上心口呀。
2018-08-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
2018-08-02 410 views
一人午餐,冧住唔食碟頭飯,轉下口味,點知……伏伏伏碟蒜子通莱菜又老又韌,跟侍應反映,她聽完重複了一次,沒再說甚麼就走了之後埋單再反應,她拿走了碟菜,說我幫你跟廚房反映,真的多謝了,俾錢芽莊幫芽莊改善食物質素
一人午餐,冧住唔食碟頭飯,轉下口味,點知……伏伏伏
蒜子通菜
2018-08-02 374 views
放工已經好攰喇,好想食一啲嘢Relax下。今日就喺新都會廣場地下食越南菜芽莊。開放式餐廳,覺得好relax,樓底夠高。我哋點咗生牛肉湯河,炸蔗蝦,仲有串燒牛肉。真係好鍾意牛肉粉上面嗰啲配菜呀! 新鮮嘅洋蔥和蔥...總之我就好鍾意食蔥同洋蔥! 我覺得啲香料配搭出嚟好香個湯底,好惹味,牛肉好‘‘林‘‘,正!牛肉嘅分量囉啱啱好,都冇呃秤!!沙嗲串燒牛肉用鐵板上,可以保持佢嘅溫度,同埋呢又有啲帶少少燶 i like it! 花生粒沙嗲醬簡直冇得彈配串燒,掂!蔗蝦,蔗鮮甜,釀蝦肉再配沙律菜一齊食好配合。
開放式餐廳,覺得好relax,樓底夠高。

牛肉嘅分量囉啱啱好,都冇呃秤!!
蔗蝦,蔗鮮甜,釀蝦肉再配沙律菜一齊食好配合。
2018-06-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2018-07-17 344 views
叫左碗熟牛肉麵,真係孤陋寡聞,熟牛肉原來係牛展,麵同芽菜好多但肉份量唔太夠。調味料好足可以自己調,最主要俾lime好慷慨,半粒半粒俾,重要新鮮多汁嘅,睇住 d lime juice 一滴滴咁落落碗麵度,個湯底真係清新好多,正!

2018-06-27 386 views
之前係將軍澳嘅時候已經想去試下 但次次出邊都排勁多人今次係葵芳終於可以試下男朋友叫咗牛腩河, 有清甜嘅鮮味我嘅係糯米飯好足料 糯米飯都好軟熟另外叫咗串燒仲有斑斕茶 斑斕蛋糕就食得多 茶就真係未飲過 聞落陣陣蛋糕清香味整體來講都唔錯埋單嘅時候 侍應仲比咗張意見卡我地填ps如果九龍灣都有分店就好嚕
之前係將軍澳嘅時候已經想去試下 但次次出邊都排勁多人

今次係葵芳終於可以試下

男朋友叫咗牛腩河, 有清甜嘅鮮味
牛腩河

整體來講都唔錯

埋單嘅時候 侍應仲比咗張意見卡我地填

ps如果九龍灣都有分店就好嚕
2018-06-16
$160 (Lunch)
牛腩河
扎肉臘腸糯米飯