呢排有口福,成日都有朋友請食飯,呢晚仲要係新餐廳!K11Musea 7樓這一間NIRAS, 我估應該唔係開咗好耐(不過我好少上7樓所以唔肯定),係食泰國Fine Dining。Fine Dining確實食過唔少,行泰式嘅真係未試過,有期待架。這裡環境落足本,空間感足夠地方也舒適,要情調有情調,服務非常到位,殷勤真誠而且對細節很在意,感覺非常良好。食物質素定位也高,食材不吝嗇,十足Fine Dining氣派及Presentation。今晚這個 6道菜的晚餐絕對係好精致嘅配置。唯一美中不足的是,整體份量實在不多夠,若果是餓著肚子想來大「刷」一餐應該未必夠喉。餐廳不妨考慮加多一點較飽肚的食物,那就可以徹底滿足了。不過講開K11 Musea,不能不慨歎一句:已經好幾年了,我實在無辦法適應慢過行樓梯的電梯。我不是誇張,一諗起要在這商場搵電梯、等電梯、成個過程好似校咗5X慢動作的感受,真係好影響我考慮在這商場去幫襯要搭𨋢先上到去的餐廳。不過呢,可能只是我無耐性罷了,晚飯時間要等十分八分至十幾分鐘的電梯,可能這是閒事,不值一提吧。

Type of Meal
Dinner
2024-01-28 342 views
海景2人檯排得好貼,隔籬枱傾偈會聽到晒。食物賣相普通,味道中規中矩。 呢個價錢有更好嘅選擇。每道菜都加入泰式香料,但食材及煮法同泰國菜冇乜大關係。體驗唔到佢所謂嘅泰國西餐fusion。唔建議選wine pairing。
2024-01-26
$2500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-01-11 344 views
唔講唔知原來米芝蓮一星 NiRas係亞洲五十大最佳餐廳嘅第一名,今晚終於可以望住海景食dinner,同平時食嘅泰國菜完全唔同!非一般晚餐,係泰法料理!6款招牌菜Appetiser 有我期待咗好耐嘅煙燻油甘魚、帶子撻,炸泡芙球同粟米撻。最鍾意係煙燻油甘魚,送酒一流,咁啱就可以飲紅白酒虎蝦配辣汁泰式蝦刺身沾上紅菜頭醬汁,好似食緊泰式蝦刺身,鮮甜青青辣辣好開胃生蠔配四川胡椒辣汁中西合璧嘅嘅烹調手法,辣得鮮味鯛魚配咖喱汁加炸豬肉蝦球皮脆肉彈,甜甜辣辣,好驚喜蟹肉飯配三醬:黑橄欖、辣椒醬,蟹膏飯香有口感,個人鍾意配蟹膏食,蟹膏味道鮮甜和牛配聖羅勒加紅酒煮嘅醬汁豐富既油脂入口味道香濃,茴香令肉味更突出。甜品芒果糯米飯 配雪糕,食完愛上咗呢個甜品,雪糕滿是芒果清香,糕點係糯米飯,煙煙韌韌,一定要試四式甜品盒朱古力撻,椰汁紅豆糕,番石榴,火龍果完美嘅句號。仲有紅白酒wine pairing 😎正

非一般晚餐,係泰法料理!

6款招牌菜

虎蝦配辣汁

生蠔配四川胡椒辣汁
中西合璧嘅嘅烹調手法,辣得鮮味

鯛魚配咖喱汁加炸豬肉蝦球

皮脆肉彈,甜甜辣辣,好驚喜

蟹肉飯配三醬:黑橄欖、辣椒醬,蟹膏
飯香有口感,個人鍾意配蟹膏食,蟹膏味道鮮甜

和牛配聖羅勒加紅酒煮嘅醬汁
豐富既油脂入口味道香濃,茴香令肉味更突出。

甜品

四式甜品
朱古力撻,椰汁紅豆糕,番石榴,火龍果

完美嘅句號。

仲有紅白酒wine pairing 😎正
2023-12-28 2654 views
唔食得辣嘅我哋,好大膽咁試吓亞洲第一嘅泰國餐廳香港分店☺️呢個美譽真係值得👍🏻👍🏻👍🏻今次選擇4道菜晚餐 ($1180pp) 加招牌龍蝦 ($680 for 2)餐廳環境雅緻,部分坐位享有無敵海景,好Chill😂餐前小食左至右 1. Oyster 沙巴翕 2. 咖喱波 3. 牛肉他他味蕾因為不同層次而被打開咗😆好正Mocktail: Mekong River / Pattaya ($98 each)SCALLOP | BITTER ORANGE | COCONUT AND CHILI DRESSING兩塊gel係用西瓜汁、西柚汁做成,包住嘅係泰式柚子沙律及帶子沙律,好開胃🤤好惹味😄PRAWN | SEAWEED | SPICY BEETROOT SORBET水煮大蝦,上面加海草、海葡萄及泰國香草,例如聖羅蘭之類,右邊嘅雪芭好辣😅味道係好好食😋對我而言辣左啲,同埋啲蝦少咗啲😅FISH | RED CURRY MOUSSE | RUN JUAN SAUCECRAB | MUSHROOM | HOMEMADE SIRACHA呢個蟹飯真係超讚👍🏻👍🏻👍🏻飯底係蘑菇炒嘅香米,配襯唔同程度嘅辣醬汁,

餐廳環境雅緻,部分坐位享有無敵海景,好Chill😂

餐前小食
味蕾因為不同層次而被打開咗😆好正

味道係好好食😋對我而言辣左啲,同埋啲蝦少咗啲😅

呢個蟹飯真係超讚👍🏻👍🏻👍🏻飯底係蘑菇炒嘅香米,配襯唔同程度嘅辣醬汁,真係好好食😋

SIGNATURE GRILLED LOBSTER(+$680 / 2)
龍蝦🦞本來係將個冬陰功汁淋係上面,但係我哋怕辣所以選擇另上,實際唔太辣 😂 旁邊配以一個泰式姊妹米飯,以鷄胸蝦醬加入青檸提香,配以豬腩,另外配料加入青芒果、洋葱、辣椒,呢個飯好有煙煙韌韌好有咬口😂味道都係幾好嘅😋

WAGYU | FENNEL | HOLY BASIL
呢道菜和牛好有牛肉味,配上嗰個辣汁呢真係好刺激😂旁邊嗰兩舊菜煮法偏硬,最後放棄咗,食唔到😅

Sorbet

PINEAPPLE PARFAIT | PUFF PASTRY | YOUNG COCONUT ICE CREAM
做法類似拿破崙嘅蛋糕,下面配咗菠蘿,為咗中和嗰個酸味,左邊係椰奶雪糕,味道比較甜啲,好有心思👍🏻
Petit Four

2023-12-12
$1800 (Dinner)
Celebration
Anniversary
想食精緻泰菜,今晚就黎到位於尖沙咀K11 Musea既泰國Fine Dining餐廳Niras ❣️獲得2023年「亞洲50最佳餐廳」榜首以及「世界50最佳餐廳」第15名🏅由泰國主廚Chef Ton(Thitid Tassanakajohn)主理🧑🏻‍🍳首度來港開店就大獲好評,絕對值得一試👍🏻🌟 4 courses Delighted Tasting Menu🌟🔹Amuse Bouche三款前菜各具特色🍴Beef Tartare將嫩滑牛肉結合濃郁既紅洋蔥、清香檸檬葉及越南香菜、灑上適量辣椒粉,再結合烤米粉,拌以青檸檬汁、青檸皮碎和奶油 Khao Khua Mayo,口感軟滑細膩,啖啖細嫩鮮美。🍴Curry Ball以馬鈴薯為主,加入濃厚咖哩香料,配醃蘿蔔、奶油粟米泥及魚子醬,入口香濃又豐富,層次感佳。🍴Oyster Sabayon水煮生蠔再淋上清香檸檬草泡沫,配清爽酸芒果沙律再加上翠菊紫花作裝飾,味道相當平衡且鹹香鮮美。🔹Prawn | Seaweed | Spicy Beetroot Sorbet靈感源自泰國東北部湄公河沿岸地區之泰菜“跳舞蝦”,特別選用水煮蝦而非傳統生蝦,再淋上泰國當

🔹Amuse Bouche
三款前菜各具特色

🍴Beef Tartare

🍴Curry Ball

🍴Oyster Sabayon

靈感源自泰國東北部湄公河沿岸地區之泰菜“跳舞蝦”,特別選用水煮蝦而非傳統生蝦,再淋上泰國當地混合香草及海苔,巨型Banana Prawn彈牙爽口,搭配紅菜頭混泰式海鮮醬雪葩,帶點微辣,提鮮一流。

🔹Crab | Mushroom | Homemade Siracha
用上日本蟹肉,特別鮮甜滑順~底部有炒香菇茉莉飯,搭配 3 種醬料:蟹黃醬/黑豆醬/自製是拉差醬,建議分開試唔同醬料,感受不同味道層次,夠哂特別!

🔹Lobster | Signature Grilled Lobster by Chef Ton
爽彈龍蝦配以濃郁冬陰功醬汁,濃而不辣帶點微甜,特別適合香港人口味~而龍蝦上既脆脆更可增添口感層次。

🔹Wagyu | Fennel | Holy Basil
靈感來自著名泰國街頭美食“Phad Ka Prao”,將日本和牛煎香再配茴香黃油醬、聖羅勒凍及龍崗紅酒醬,和牛油脂豐富、風味細膩醇厚,軟嫩肉質入口即化。

🔹Petit Four
🍴甜薯糯米糍,咬開幼滑煙韌,獨特口感香濃又綿密
🍴咖啡啫喱,甜與苦比例恰到好處,咖啡餘韻久久不散
🍴葡萄,無籽多汁,口感爽脆、甜味強烈
🍴哈密瓜,外清脆內柔軟,味道香甜透心涼

NIRAS✨
📍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 7樓704號舖
2023-12-27
2023-12-22 198 views
🔥Amuse Bouche ❄️Beef Tartare |Curry Ball |Oyster Sabayon Tartare上的牛肉和紅洋蔥味道濃,聞上去還有點辣椒味,底部是米粉脆。Curry Ball內有薯仔、蘿蔔、粟米,表面有魚子醬裝飾。蠔配清爽的芒果,表面陣陣檸檬草的香氣。🔥Dish ❄️Scallop | Bitter Orange | Coconut andChili Dressing啫喱有兩隻色,黃色是柚子味,紅色是西瓜味。啫喱底下是柚子沙拉和扇貝沙拉,食落酸酸甜甜。❄️Fish | Red Curry Mousse | Run Juan Sauce紅石斑魚浸在紅咖哩慕斯中,配上泰式三文魚子和白水竹筍絲。魚肉質緊實,不會一匙就散開。❄️Wagyu日本和牛煎得剛剛好。有好多款的醬汁,有茴香黃油醬、聖羅勒凝膠和曬乾的龍崗紅酒醬,一次有幾重享受。🔸️Dessert❄️Pineapple Parfait | Puff Pastry | Young Coconut Ice Cream椰子雪糕很清爽,有陣陣椰香味。泡芙散發菠蘿的味道。🔸️Added OnSignature Grilled Lob

🔥Amuse Bouche

🔥Dish
Chili Dressing

Sauce

❄️Wagyu

🔸️Dessert
Coconut Ice Cream
椰子雪糕很清爽,有陣陣椰香味。泡芙散發菠蘿的味道。

🔸️Added On
我地最後決定加多碟招牌菜-『澳大利亞龍蝦』。龍蝦頭有高溫油炸的雞蛋。廚師展示冬蔭醬的配料,有蝦頭和檸檬草、高良薑、非洲葉、辣椒等香草製成的。龍蝦新鮮彈牙,配上酸酸辣辣的冬蔭醬,非常開胃。

🔸️New Petit Four:
❄️Sweet potato Mochi &Coffee jellyGrapes & Cantaloupe
2023-12-18 152 views
今日同男友慶祝,來了這間高級餐廳用餐~ 餐廳環境高檔又舒適,服務不錯。我們享用了4 courses menu~Amuse Bouche 精緻的小點,有Beef Tartare, Curry Ball和 Oyster SabayonPrawn | Seaweed | Spicy Beetroot Sorbet泰菜的跳舞蝦,不是傳統的生蝦,混合香草和海藻,增強鮮味👍🏻Fish | Red Curry Mousse | Run Juan Sauce泰式蒸魚餅,是以泰式紅咖哩醬調味,金合歡葉和檸檬葉等香草,口感彈牙😋Wagyu, Fennel, Holy Basil這道菜是香煎日本和牛配茴香黃油醬、聖羅勒凝膠和曬乾的龍崗紅酒醬,味道層次好豐富😍Pineapple Parfait | Puff Pastry | Young Coconut Ice Cream雪糕採用新鮮的嫩椰子🥥 有椰肉,又多汁,口感十分清爽🥰🥰 酥皮用椰子和鳳梨凝膠裝飾,泡芙裡的鳳梨凍餅散發出濃郁香甜鳳梨味道😙Petit Four:有2 個Sweet Item:Sweet potato Mochi,Coffee jelly同2

Amuse Bouche

泰菜的跳舞蝦,不是傳統的生蝦,混合香草和海藻,增強鮮味👍🏻

Wagyu, Fennel, Holy Basil

Petit Four:
同2 個Fruit Item:Grapes,Cantaloupe

Added on Signature Grilled Lobster by Chef Ton
招牌河蝦菜餚,搭配烤澳大利亞龍蝦,搭配香脆的泰式煎蛋捲和冬蔭醬,一定要試😍😍
2023-12-18 138 views
🌕Hello我係Moon🌕K11 Musea真係有好多好嘢食😚,前排就去咗泰國風味新餐廳Niras食咗個都幾精緻又可以打卡嘅4-courses Menu,😍仲加咗龍蝦🦞我同朋友都好欣賞依度嘅廚師,😚用最新鮮嘅泰國時令食材,🤩打造獨特現代風味嘅地方菜餚品嚐菜單,🥳菜單完全採用泰國食材,😛結合現代法國 歐洲技術烹製而成!😌今次依個4-courses Menu真係令我大開眼界!😚當然啦!有創意精緻嘅品嚐菜單外,😌Niras 仲有來自世界各地嘅葡萄酒單俾大家!😋前菜Amuse Bouche有3款小點,😝每件都好特別!🤩粟米撻,粟米慕絲同鹹蛋黃好夾,加入清甜嘅粟米,😎味道豐富!😏芋頭泡芙帶咖哩莞茜味,🤩味道特別!😝煙熏油甘魚,好開胃!😗之後就係泰式開胃菜,😉北海道帶子,😌上面係粟米果泥同由西柚同埋西瓜汁而成嘅泰式dressing gel,😋入口甜中帶酸辣,好開胃!😉「是拉差辣椒醬」炒蟹配蘑菇,☺️用蘑菇炒成一個米飯,🤣上面再放啲來自日本嘅蟹肉,🥰旁邊仲有蟹膏、😆黑橄欖醬同埋自家製是拉差,每啖飯可以配唔同醬汁,味道更豐富!😌嚟到依度必食招牌龍蝦,😗用上澳洲嘅龍蝦,以大頭蝦嘅蝦膏煮成冬蔭功醬,😝味道濃
🌕Hello我係Moon🌕

嚟到依度必食招牌龍蝦,😗用上澳洲嘅龍蝦,以大頭蝦嘅蝦膏煮成冬蔭功醬,😝味道濃郁鮮美!😏

主菜就係澳洲M8和牛,😝旁邊係用茴香片同埋聖羅勒整成嘅果凍,🤗配上用日曬方法製成嘅紅酒汁,🤩成個味道好豐富,同埋好有層次!🥳

洛神花雪葩賣相吸引,😝味道酸甜解膩!🤪

甜品就係Petit Four四式甜點,😝時令水果 不時不食,🥳仲有啲糕點,四款都好吸引!🤭

🌕最後MoonMoon好滿意依度,菜式賣相精緻,又可以打卡 又可以細嘗廚師嘅用心,確實唔錯!🌕
// 𝘾𝙤𝙣𝙩𝙚𝙢𝙥𝙤𝙧𝙖𝙧𝙮 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙁𝙞𝙣𝙚 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙀𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙤𝙥 𝙉𝙤𝙩𝙘𝙝 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝙋𝙖𝙞𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨 - 𝙉𝙄𝙍𝘼𝙎 🍴 //-Complemented with modern and aesthetic interior design along with a gleaming center bar and panoramic view of the Victoria Harbour, 𝐍𝐈𝐑𝐀𝐒 is a Thai fine-dining restaurant helmed by Chef Ton of Le Du, a renowned Thai restaurant 1 Michelin Star; offering the art of authentic culinary style with innovative presentations in pairing with an array of fine wine options.-☞ 𝟔-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝐇𝐊$𝟏𝟒𝟖𝟎 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧Fe
Featuring the finest Thai seasonal offerings and quality ingredients from around the globe, the menu presents drool-worthy dishes including succulent Tiger Prawns with Japanese Seaweed and Spicy Beetroot; tender Hiroshima Oyster served with Thai Sichuan Pepper and Northern Spice Salad; Amadai with Choo Chee Curry and Thai Kale; delectable Crab Cake with Mushroom and Homemade Sriracha Sauce; elegantly presented Mango Sticky Rice with Lemon Sorbet, etc.
Though our all-time favorite dish goes to the Australian Wagyu served with Fennel and Holy Basil, a luxurious version of the popular street food dish, Phad Ka Prao (ข้าวผัดกะเพรา); yet the fusion version features seared Australian Wagyu beef instead of the usual ground pork, served with a delicious fennel butter confit, a refreshing holy basil gel dressing made with sliced fennel and lemon juice, and a rich sun-dried longang red wine sauce.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ǫᴘʟ-ᴡs-sᴄɴ
我同男朋友都好鍾意食泰國菜,所以週年紀念都專登揀間高級泰國菜去慶祝🤩位於尖沙咀K11 Musea Niras,由泰國主廚Chef Ton主理前菜小食一共有三款,賣相精緻,我最為喜歡就是中間個款,一件薯仔波波球,上面加了魚子醬😍咬開是咖哩和粟米泥,好好食前菜第一次食香蕉蝦,肉質好結實,有彈性,配搭少少辣的紅菜頭沙冰,可以清爽口腔😆石班魚主要用泰式紅咖哩醬調味,紅石斑魚好滑,配上紅咖哩慕斯,香甜而又順口,另外仲有金合歡葉和檸檬葉等香草,濃濃道地的泰式風味🤤龍蝦龍蝦開邊好大隻,彈口爽口,配搭冬陰功醬汁,濃而不辣,有少少甜,整體味道平衡都唔錯👍🏻和牛估唔到呢到都有日本和牛🐮一份三件,煎得恰到好處,中間仲係粉紅色,單食已經感到好重牛味,不用加醬汁已經好滋味甜品最後仲有時令水果,火龍果好清甜,好想再食多件🙈

前菜小食

前菜

石班魚

龍蝦

和牛

甜品
最後仲有時令水果,火龍果好清甜,好想再食多件🙈
2023-11-23
Type of Meal
Dinner
  • AMUSE-BOUCHE
2023-11-27 157 views
呢間🇹🇭泰國新餐廳每碟菜式都靚到好似藝術品咁,睇得又食得😍,成功將傳統泰國風味同現代烹飪技術融為一體~原來餐廳主廚Ton係🇹🇭泰國著名嘅得獎主廚,佢主理嘅餐廳Le Du拎咗米芝蓮一星,仲係亞洲最佳50 間餐廳中排名第一;另一家餐廳Nusara則排名第三🤩~4-COURSES DELIGHTED TASTING MENU($1,080)AMUSE-BOUCHE粟米撻:粟米Mousse同鹹蛋黃片蓋住清甜嘅粟米,充滿香茅青檸香,好fresh😌;芋頭泡芙帶咖哩莞茜味,好香脆👍🏻;煙熏油甘魚,入口有焦糖魚露味,仲有香蔥作調味,好開胃😊SCALLOP BITTER ORANGE | COCONUT AND CHILI DRESSING泰式柚子沙律配Juicy嘅北海道帶子,上面係粟米果泥同由西柚&西瓜汁mix埋一齊嘅泰式dressing gel,入口甜中帶酸同辣,好特別😲~CRAB | MUSHROOM | HOMEMADE SIRACHA啖啖肉又新鮮嘅日本蟹肉🦀放喺蘑菇炒飯上面,再配上三款醬汁包括蟹黃咖喱醬丶黑橄欖胡椒醬及是辣椒醬,別有一番風味😋WAGYU | FENNEL | HOLY BASI

WAGYU | FENNEL | HOLY BASIL
澳洲M8和牛肉質鮮嫩、牛味濃🐮,配搭清爽嘅茴香檸檬醬同龍眼紅酒醬汁食,令牛味更特出🤤

SIGNATURE GRILLED LOBSTER BY Le Du🦞($680)
大大隻澳洲龍蝦搭上香口嘅泰式奄列同惹味嘅冬蔭功😍,醬汁好有鮮味,一試難忘!

2023-11-22 208 views
朋友說好帶我去一間No.1 of 亞洲五十大餐廳 & No.15 of 世界五十大餐廳慶祝生日, 就是這一家門面新派有氣派, 以綠金色色調為主的Niras, 已經感覺好有泰國feel, 最特別嘅係餐廳採用泰國食材, 從豐富性和多樣性的構思去烹調食物, 而所有食材均來自當地農民和漁業, 展示了泰國豐富多彩的遺產和具有數百年曆史的烹飪文化餐廳的主角精髓就是主廚 Ton, 他是由細到大學廚, 他更將食譜改良, 採用泰國食材+現代法國-歐洲技術烹製出創意精緻的品嚐菜單, 來自世界各地的精心挑選的葡萄酒單最後我哋二人都order咗6-Course Signature Menu $1480 + Wine Pairing及4-Course Delighted Tasting Menu $1080 + Signature Grilled Lobster by Chef Ton $680AMUSE-BOUCHE開胃小菜包括有煙燻油甘魚刺身, 帶子柚子泰式沙律撻, 粟米蛋黃撻等, 想不到食油甘魚刺身, 都可以有泰式嘅風味, 配搭酸辣味道也挺開胃的!OYSTER 牡蠣混合了泰國川椒, 北方香料等將蠔煮熟咗,

OYSTER 牡蠣混合了泰國川椒, 北方香料
等將蠔煮熟咗, 因此味道有d辣, 但係旁邊有些配料可以可以中和其辣味, 而牡蠣肉厚鮮甜, 一啖放進口裏挺滿足的!

CRAB 蟹肉炒飯好特別, 有香菇及蟹肉
及三種醬汁選擇, 膏蟹的蟹膏加椰菜花製作成的膏蟹醬, 中間是黑橄欖醬, 最開邊橙色點是自家製辣椒醬, 一個炒飯已經可以有三種醬汁拌隨, 唔怕食到悶, 我最鍾意膏蟹醬, 好似食緊啖啖真蟹膏咁

招牌燒龍蝦, 配以的飯好似意大利粉效果, 廚師推薦可以將青檸汁滴落啲飯, 將啲飯同所有配料Mix埋一齊食, 推薦食咗蝦肉先食飯, 可以食出其鮮味!

主菜的鴨肉有三件, 服務員加上鴨汁, 而醬汁係有少少香辣, 鴨肉肉質鮮美, 瘦肉率高, 肥肉比例低, 啱晒走肥膏嘅我!

然後就來一份洛神花雪葩,裏面有士多啤梨肉粒及啫喱, 可以消除口腔中的油膩感

吃泰國菜一定要吃當地當造的芒果製造出來的雪糕, 新鮮芒果+雪糕+綠豆cream +椰子奶, 甜度適中! 還有蒸糯米糕, 紅火龍果及番石榴新鮮水果, 食埋飯後果都覺得好滿足!
2023-11-15 167 views
來到世一名廚 Ton 主理的NiRas TON 喺泰國當地餐廳Le Du已經拎左米芝蓮一星,而 NiRas 完全採用泰國食材,融合法歐兩地技術,將泰菜發揮到最高境界,Wine pairing list 亦由品牌師精心挑選。美味又新鮮的一晚 款款都很喜歡以為細細碟會吾飽 食完原來非常滿足。AMUSE-BOUCHE開胃頭盤:多重口感 層次豐富- 煙燻鱆紅魚 配搭蓮藕脆片,酸酸甜甜,帶點脆口。- 泰式柚子沙律撻 係粟米粒配上北海道帶子- 炸香芋雜菜波外脆内軟,鹹鹹地。 ⭐️PRAWN | SEAWEED | SPICY BEETROOT虎蝦 •海苔 •辣紅菜頭雪葩平時泰式生蝦,蝦肉口感爽彈( 本菜式是熟蝦 ),配搭冰凍既紅菜頭、泰式海鮮醬整成既雪葩連埋海荅粉,辣中帶甜 好惹味! OYSTER | ThAI SISHUAN PEPPER I NORTHERN SPICE水煮生蠔 • 四川花椒 • 泰北香料生蠔 質感肥美鮮甜,淋上地道四川花椒同埋泰北紅色 金達辣椒油,成個風味由鹹鮮慢慢帶出辣勁,青蔥忌廉蓉回帶點清新⭐️ AMADAI | THAI KALE | CHOO CHEE CURRY甘鯛立鱗
來到世一名廚 Ton 主理的NiRas
Wine pairing list 亦由品牌師精心挑選。
美味又新鮮的一晚
款款都很喜歡
以為細細碟會吾飽
食完原來非常滿足。

開胃頭盤:多重口感 層次豐富

- 煙燻鱆紅魚
配搭蓮藕脆片,酸酸甜甜,帶點脆口。
- 泰式柚子沙律撻
係粟米粒配上北海道帶子
- 炸香芋雜菜波
外脆内軟,鹹鹹地。

虎蝦 •海苔 •辣紅菜頭雪葩

水煮生蠔 • 四川花椒 • 泰北香料

甘鯛立鱗燒 •羽衣甘藍 •紅咖哩
甘鯛用上日式立鱗燒,外層炸到卜卜脆,魚肉嫩滑彈牙,配上多種方式烹調既羽衣甘藍,口感豐富,免治豬肉與蝦炸成球
中間搭配稀身既Choo Chee紅咖喱,濃香入味

⭐️ CRAB I MUSHROOM | HOMEMADE SIRACHA
蟹肉香飯 •野菌 •自家製是拉差醬
飯底用上泰國茉莉香米,配上蘑菇一齊炒成,上面放上日本蟹肉,三款醬包括蟹黃咖喱醬丶黑橄欖胡椒醬及是拉差辣椒醬 風味十足

⭐️ WAGYU | FENNEL | HOLY BASIL
和牛 • 茴香 • 聖羅勒
澳洲M8和牛,肉質明顯做到淡淡粉嫩色,入口油香豐腴,再配搭紅酒汁、聖羅勒帶出更濃香牛味!

⭐️ MANGO | STICKY RICE | LEMON
甜品是:芒果糯米飯•檸檬醬
食落煙煙韌韌 配搭檸檬醬同埋焦糖腰果
泰國芒果雪芭,清新解膩;

最尾 精美四式甜點
放4件甜點既木盒,十分好精緻,有朱古力焦糖撻、香蕉
椰汁糕、紅肉火龍果、番石柳。
2023-11-07 146 views
自從K11 Musea @k11musea 藝術商場開咗之後我就好鍾意去行吓街食吓嘢心血來潮今晚想食一啲特色嘅晚餐就試吓位於7樓的 #泰式FineDining 🍽️「 #NIRAS 」 @nirashongkong餐廳專營現代泰式休閒美食將傳統泰式風味與現代烹飪技術融為一體提供一系列視覺上令人驚嘆且味道鮮美的菜餚而Niras 的廚師僅使用最新鮮的泰國時令食材打造具有獨特現代風味的地方菜餚品嚐菜單今次整個用餐體驗由主廚 Ton 主理他是泰國最著名的獲獎主廚之一而他的餐廳 Le Du 獲得了米芝蓮一星並在亞洲最佳 50 家餐廳中排名第一另外他的另一家餐廳 Nusara 排名第三Chef Ton 更推薦我們品嚐🍽️《 #4-COURSES DELIGHTED TASTING MENU 》望住咁靚嘅維港海景喺準備日落嘅時候用餐即刻要打卡影靚相同大家分享吓❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨Mekong River我哋每人先order一杯Mocktail我這杯荔枝桂花soda令人好refreshingAMUSE-BOUCHE開胃小食有四款當中我最鍾意 #煙燻油甘魚刺身是用上
自從K11 Musea @k11musea

我哋每人先order一杯Mocktail
我這杯荔枝桂花soda令人好refreshing

開胃小食有四款
當中我最鍾意 #煙燻油甘魚刺身
是用上了泰國魚露、香蔥及炸蓮藕片等
再攪拌油甘魚刺身而成
口感很綿綿充滿着泰式風味
還有灑上咖喱粉及胡椒啫喱調味的炸泡芙波
旁邊的 #帶子柚子泰式沙律撻
上面有營養價值極高的魚子醬
還有 #粟米蛋黃撻
鮮甜的粟米加上薄脆的撻皮
一啖放進口中已經有多層次嘅享受

PRAWN | SEAWEED I SPICY BEETROOT
廚師烹調蝦的構思
是源自於泰國的泰式生蝦
先將 #虎蝦 煮熟取代泰式生蝦
上面有一些海葡萄、泰式香草及醬汁
而個辣味是以紅菜頭做Base
加入辣椒洋蔥等製成紅菜頭雪葩
撈埋一齊食好像食緊泰式生蝦咁

AMADAI | THAI KALE I CHOO CHEE CURRY
廚師先將魚油淋落去 #馬友魚 的魚皮上

SIGNATURE GRILLBD LOBSTER
#龍蝦 蝦頭位置放咗
採用新鮮雞蛋炸成的酥脆煎蛋碎
而冬陰功汁是採用 #大頭蝦蝦膏
青檸、辣椒及香茅煮成的
龍蝦肉肉厚飽滿、口感細膩
吃起來很爽口彈牙
而旁邊有米飯是用雞湯、魷魚、乾醃蝦製成

WAGYU
主菜有三件 #日本和牛
而醬汁是採用龍眼汁、牛肉汁
以及兩種茴香配搭
厚身D是用咗茴香籽同牛油用油封的方法煮成
薄身D用聖羅勒+檸檬汁煮成
牛肉味道香濃、肉質都比較腍
每咬一啖都滲出牛香

旁邊的是有新鮮芒果
綠豆cream 等的糯米條

新鮮水果包括有紅火龍果及番石榴
而番石榴上面有黑糖食落去香啲
亦都為呢一餐豐盛又特別嘅 Fine Dining畫上句號。
NIRAS主廚 Ton 為泰國最著名的獲獎主廚,他的餐廳 Le Du獲得了米芝蓮一星,並在亞洲最佳的50餐廳中榮獲第一排名,他的另一家餐廳Nusara 也獲第三的排名。NIRAS讓我們在用餐時感受到泰國食材的豐富性和多樣性,所有食材均來自當地農民和漁業。各款菜式保持傳統元素得來又非常創新,令我們在視覺、味覺、嗅覺都有非常大的衝擊,顛覆了我們對一般泰菜的固有觀念。TASTING MENUAMUSE-BOUCHEPRAWN SEAWEED |SPICY BEETROOTOYSTER THAI SICHUAN PEPPER|NORTHERN SPICEAMADAI |THAI KALE |CHOO CHEE CURRYCRAB MUSHROOM |HOMEMADE SIRACHASIGNATURE GRILLED LOBSTER By Chef Tn WAGYU FENNEL | HOLY BASILMANGO |STICKY RICE LEMONPETIT FOUR除了精緻富創意的料理餐單外,Niras 還提供不少來自世界各地精心挑選的葡萄酒和調酒。

TASTING MENU

PRAWN SEAWEED |SPICY BEETROOT

WAGYU FENNEL | HOLY BASIL

MANGO |STICKY RICE LEMON

PETIT FOUR

除了精緻富創意的料理餐單外,
Niras 還提供不少來自世界各地精心挑選的葡萄酒和調酒。
  • Signature Grilled Lobster by Chef Ton