餃掂快線

Nom Nom Dumpling Express
2024-10-11 519 views
🍴重慶鮮肉雲吞小辣 44蚊雲吞皮好爽 入面 木耳豬肉新鮮 個湯麻辣味香 正🌿🍴四川涼皮 33蚊🍜好爽口既凍食涼皮 涼皮闊身有口感 加d花生粒同青瓜絲點綴就好味🍴至尊松茸湯餃12 隻120蚊🥟個餃皮厚有口感 豬肉新鮮 加左好香濃既松茸 仲有松茸整成既湯 點醋 豆板或辣醬都好正🍴惹味唐芹伴豆筋 33蚊Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#餃店快線荔枝角長義街10 號昌隆工業大廈地下3a2 鋪~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角====================芹菜好爽口新鮮 加埋紅椒 整成豆筋冷盤🍴自家製山渣雪梨水 28 蚊🍐
🍴重慶鮮肉雲吞小辣 44蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#餃店快線
荔枝角長義街10 號昌隆工業大廈地下3a2 鋪
~~~~~~~~~
====================
芹菜好爽口新鮮 加埋紅椒 整成豆筋冷盤
🍴自家製山渣雪梨水 28 蚊🍐
2024-10-11
$100 (Dinner)
夏天無胃口除左飯麵,有時會想食下餃子。荔枝角附近都有幾間餃子,除左傳統嘅韭菜、白菜,呢間比較多新派口味,更加係蔡瀾曾經介紹過嘅名店,以松茸餃最出名。雖然呢度用快餐店模式營運,但味道唔差過其他分店。裝修龍鳳松茸湯餃 (12隻 )$138 松茸餃係呢度嘅招牌產品,龍鳳松茸餃就係松茸餃嘅基礎上面加埋黑白松露,菇香更濃,但唔會有黑松露太濃烈嘅電油味,味道恰到好處。同行友人平時覺得太濃,唔鍾意呢種配搭,都好鍾意呢款餃子。湯餃會跟一個狀元九鼎湯,飲落無咩味精味,係用心煲嘅感覺。香煎軟心芝士煎餃(10隻)$69 煎餃皮脆餡靚,咬一啖係有奶香、牛油香嘅粟米豬肉,第一下以為自己食緊粟米餃。之後慢慢食到熔左嘅芝士,呢度嘅芝士唔會拉絲,係類似醬咁嘅。不過配餃子,係好適合。粟米煎餃(10隻)$61 都係粟米餡,無芝士,只有粟米同豬肉,就會比較清甜。煎餃皮脆餡靚,食多啲都無負擔。自家制山楂雪梨水 (杯)冷 $20 材料有山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽……酸酸甜甜,好舒服開胃唔會膩,就完全係家常嘅感覺。蜜檸薏米水(杯)冷 $20 檸檬薏米水去濕,甜酸足夠,覺得清新。值得一提嘅係,呢度用蜂蜜,取代砂糖,感覺更健康。

裝修

龍鳳松茸湯餃 (12隻 )$138

龍鳳松茸湯餃

香煎軟心芝士煎餃(10隻)$69

粟米煎餃(10隻)$61

自家制山楂雪梨水 (杯)冷 $20

蜜檸薏米水(杯)冷 $20

凍白桃鳥龍牛乳 $23
白桃烏龍配奶,感覺新鮮,但唔加奶夾啲,下次建議飲純茶。

合計$331

2024-08-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
龍鳳松茸湯餃
3 day(s) ago 0 views
同大家分享個餃子店啊!一入到去已經聞到陣餃子香,鋪面亦都寬敞,裝修簡潔,唔會俾人覺得過於逼夾,坐得幾舒服餐牌有10幾款餃子可以選擇,唔驚搵唔到自己想食嘅味道!另外小食亦都很多元化^_^首先要講嘅係佢哋嘅皇牌 - 至尊松茸湯餃。一啖咬落去個湯汁即刻爆哂出嚟,入面菇味濃郁,個餃子皮厚薄度都啱啱好!另外湯餃會包一個湯,係無味精嘅粉葛湯嚟~加埋佢哋配上嘅菇菌醬,簡直就係Bonus!雲耳椰菜豬肉餃同韭菜豬肉餃都係以煎嘅形式,煎得勁脆身,睇圖都見到,咬開個豬肉餡好juicy,雲耳爽口椰菜甜甜哋,咬落去層次感十足喺呢度最大驚喜就係重慶鮮肉雲吞。個皮薄到睇到入面嘅餡,浸喺個麻辣湯度,好食到癲! 入面嘅肉質亦都好實淨!加埋芫荽🌿入個湯入面吊一吊個味!滿足~最後仲叫咗杯蜂蜜檸檬薏米水,解哂之前啲油膩。薏米熟得啱啱好,檸檬蜂蜜嘅比例調得幾好,又清甜又解渴,唔會過甜。呢間餐廳最緊要係價錢平民化,啱哂返工一族放lunch同收工食食。
同大家分享個餃子店啊!

首先要講嘅係佢哋嘅皇牌 - 至尊松茸湯餃。

原來餃掂係有快食店,啱哂我哋里啲趕頭趕命嘅人😂😂入到去係收銀度落單,就可以坐底等食👍🏼有專人送到😍重慶鮮肉雲吞 (18隻) $54細細粒,配湯食啱哂口味,個湯少少辣嘅!一啖一粒😂性價比王!!大白菜餃(10隻) $57好多料😳好多白菜,好爽口!!食到索索聲😍調味唔會好濃,健康嘅感覺,再配埋佢嘅招牌九鼎湯,食落好舒服😎四川涼皮 $33冇我想像中咁濃味,相對比較重辣油味嘅!涼皮煙煙韌韌🤭QQ控一定鐘意!!香煎軟心芝士餃(10隻) $69佢啲煎餃好有質素😍煎到啱啱好唔會好乾👍🏼入面係粟米豬肉再加芝士,里個mix n match無得輸,係我暫時食過頭三位好食嘅煎餃🤫推薦!!蜂蜜檸檬薏米水 $20一大杯!食完啲煎炸肥膩嘢,飲番啲健康嘅飲品😂👍🏼perfect!好多料係入面,好似健康嘅珍珠奶茶😂

重慶鮮肉雲吞 (18隻) $54

大白菜餃(10隻) $57

四川涼皮 $33

香煎軟心芝士餃(10隻) $69

蜂蜜檸檬薏米水 $20
  • 香煎軟心芝士餃
🍽 今日喺荔枝角地鐵 D出口一出就搵到呢間「餃掂快線」,簡直係餃子迷嘅天堂!試咗佢哋幾款招牌餃子,每一款餃子都充滿驚喜,仲有自家製嘅酸蘿蔔同山楂雪梨水配埋,真係超滿足!😋🥟 至尊松茸豬肉煎餃(8隻)呢款松茸豬肉煎餃松茸嘅香氣極具層次,搭配鮮嫩多汁嘅豬肉餡,每一啖都係濃郁嘅香氣撲鼻而來。煎得金黃香脆嘅餃皮,咬落去鬆脆得嚟唔會太厚,內裡嘅餡料豐富飽滿,真係食完之後齒頰留香!呢款餃子絕對係「至尊」級別,無論係口感定味道都非常出色,值得一試!🍄🐷🥟 元貝豬肉煎餃(10隻)呢款元貝豬肉煎餃可以話係海陸嘅完美結合!元貝嘅鮮甜味同豬肉嘅鹹香味好融合,食落去每一啖都充滿海鮮嘅鮮味,口感豐富。煎餃嘅外皮一樣煎得香脆,內餡多汁,咬落去啖啖肉汁同鮮甜元貝味,真係讓人無法抗拒!呢款餃子份量足夠,食完10隻絕對係滿滿幸福感!🦪🐷🥟 韭菜豬肉湯餃(7隻)呢個湯餃清香入味,湯底清淡但充滿著韭菜同豬肉嘅鮮甜味道。餃子皮煙靭而滑嫩,豬肉餡料充滿肉汁,韭菜嘅香味濃郁而唔會太搶味,食落去特別鮮甜爽口。湯底配合餃子,飲落去好舒心,特別係天氣凍嘅時候,呢個湯餃真係暖胃又滿足,絕對係一個唔錯嘅選擇!🥣🥟🥚 日本龍鳳蛋(配黑白松露

🥟 至尊松茸豬肉煎餃(8隻)
🥟 元貝豬肉煎餃(10隻)
🥟 韭菜豬肉湯餃(7隻)
🥚 日本龍鳳蛋(配黑白松露醬)
呢個龍鳳蛋真係好好食!蛋黃保持住微微流心嘅狀態。配埋黑白松露醬,香氣濃郁,將蛋嘅味道提升到另一個層次。!呢款小食簡單但非常出色,絕對值得一試!🍳🍄
🥤 自家製山楂雪梨水
呢杯山楂雪梨水真係清新解膩嘅好幫手!山楂嘅酸甜同雪梨嘅清甜完美結合,飲落去清爽解渴,仲可以平衡餃子嘅油膩感。呢杯飲品唔會過甜,飲完之後感覺非常舒服,為成餐飯帶嚟完美嘅結尾!🍐🍹
🥒 免費配菜:自家製酸蘿蔔
最後!酸蘿蔔作為免費配菜,真係細心又好味!每一啖都酸甜爽脆,幫助解膩之餘仲提升咗餃子嘅鮮味。呢個小食雖然簡單,但係非常開胃,食完餃子再嚟一啖酸蘿蔔,感覺好清爽,令人一口接一口停唔到手!🥒

下次一定會再黎!🥰
2024-11-15
2024-11-15 0 views
呢度好適合一個人嚟快閃食嘢,啲煎餃子好脆又唔油膩,呢度嘅賣點係特製餃子辣醬,入邊仲有啲豆豉好惹味,仲有一種醬係麻辣醬,加埋呢啲醬,真係食過不停口👏🏻👏🏻👍🏻🥳如嚟荔枝角一定要試吓,地鐵出口就到👏🏻
如嚟荔枝角一定要試吓,地鐵出口就到👏🏻
✨香煎軟心芝士煎餃 - 7隻 ($58)軟心芝士煎餃皮薄餡料多 皮煎得好脆身 油份少 食落芝士帶流心效果 味道濃郁 除左芝士仲有粟米粒🥰✨香菇雞肉湯餃 - 7隻($49)餃子超大隻 好足料 啖啖雞肉同香菇🍄‍🟫呢款餃子食落比較清淡 加埋自家製菜脯辣椒醬食就夠哂味🥳湯係粉葛湯 味道清甜✨韭菜煎餃 - 7隻($50)餡料好足 餃子脹卜卜 皮煎得好脆身 咬開有汁 超正🤤✨蜜餞雞翼 - 3隻($25)平時食蜜糖雞翼就多 好少有蜜餞雞翼 蜜餞比蜜糖甜少少 味道幾特別 雞翼好入味 肉質嫩滑✨四川涼皮 ($33)涼皮夠薄皮 帶點煙靭感 醬汁微辣微酸 如果再辣少少更好😚✨檸檬蜂蜜薏米水 ($28)呢杯薏米水味道好Fresh 仲有好多薏米 去水腫同滋潤喉嚨一流🥰

✨香煎軟心芝士煎餃 - 7隻 ($58)

✨香菇雞肉湯餃 - 7隻($49)

✨韭菜煎餃 - 7隻($50)
餡料好足 餃子脹卜卜 皮煎得好脆身 咬開有汁 超正🤤

✨蜜餞雞翼 - 3隻($25)

✨四川涼皮 ($33)
涼皮夠薄皮 帶點煙靭感 醬汁微辣微酸 如果再辣少少更好😚

✨檸檬蜂蜜薏米水 ($28)
2024-11-05 76 views
有時會去市集行下街,而餐廳係正荔枝角MTR同埋D2 Place出面,去完市集再過嚟食下野坐下都唔錯。裝修同平時對餃子舖嘅印象好唔同,好靚幾有特色。而且仲有平時少見嘅味,有松茸有芝士甚至有壽喜燒牛肉味,甚至有全素餃滿足唔同人嘅口味。揀咗香煎軟心芝士餃、煎元貝豬肉餃,湯嘅雙拼大白菜豬肉餃加雲耳椰菜豬肉餃,另外仲加咗個菜。全部味都好想試所以每款都揀咗7隻,可以試多啲﹗加購咗白桃烏龍牛乳茶同埋蟀蜜檸檬薏米,無論熱飲定凍飲杯上面都有好可愛嘅圖案,原來係一隻浸緊湯嘅餃子,杯上面係餐廳嘅名,好正。白桃烏龍牛乳茶嘅牛奶味好出,同埋清新嘅茶好夾,甜甜地又唔膩,邊食邊解渴。而另一杯更加解渴同埋更健康嘅薏米水都係必試,加埋蟀蜜同檸檬令到味道好豐富。主角餃子,我最最期待嘅香煎軟心芝士餃﹗上枱已經好香噴噴,咬落真係超濃郁嘅芝士味,肉眼睇已經好多,煎完軟心融咗落去啲肉同埋粟米粒度,食落有種被芝士包圍住嘅幸福感。元貝豬肉餃仲有金菇同埋西芹,西芹味有小小搶。外皮煎到勁香超脆,每一隻餃子都好飽滿好足料﹗超出色﹗餃子除咗餡料同餃子皮好重要之外,醬料都佔好重要嘅位置。有醋、四川辣醬、菜脯豆豉辣椒醬同埋鹽。因為中意食辣所以兩

外皮煎到勁香超脆,每一隻餃子都好飽滿好足料﹗超出色﹗

餃子除咗餡料同餃子皮好重要之外,醬料都佔好重要嘅位置。有醋、四川辣醬、菜脯豆豉辣椒醬同埋鹽。因為中意食辣所以兩款辣醬都拎咗啲試下。
本來湯餃就咁食已經好好食,因為每款都好足料,豬肉肥瘦適中,菜蔬嘅份量都唔少,每一啖都食到菜同肉嘅味。而加埋特製醬料令成個味道提升咗層層次,特別中意菜脯豆豉辣椒醬,食落好惹味,都幾辣下,但超級過癮,如果食得辣又中意食辣一定要試埋。
另外加咗菜令自己好似無咁大罪惡感,每棵都好大棵,仲有松茸同紅棗。
2024-11-03
  • 香煎軟心芝士餃
  • 蟀蜜檸檬薏米
2024-10-11 326 views
呢度超近mtr,店面乾淨新潮,叫左個松茸餃跟湯,個餃剪到好香脆,你見到表皮都好金黃,裡面有好多肉,因為係松茸,你會覺得味道再特別d。跟餐加左杯熱情果茶,另外叫左杯薏米水,希望飲完薏米水可以消下腫。呢間店仲有自己整既蘿蔔漬,酸酸甜甜咁,好開胃,佢有一樽樽咁賣比人。如果堂食就可以免費食少少,自由取用。中意呢度既餃子選擇多,同埋好大件,岩晒餃子控。除左餃子都有少量其他小食,睇黎都好多特色,唔錯唔錯!!!
2024-09-22
2024-10-11 325 views
放工喺荔枝角諗住搵啲嘢食埋就返屋企唔知食咩好就見到, D2前有這一間搞掂快線真係估佢唔到竟然係勁多人都要等一陣先有位兩個人食就其實啱啱好,可以叫一份湯餃叫一份 煎餃仲有啲特別嘅嘢飲等位嘅時候喺雪櫃見到有一樽樽嘅檸檬薏米水檸檬薏米水唔甜, 有檸檬香味但係又唔會酸 ,底嗰度仲有啲薏米,食下咬下我覺得好正朋友呢話想試下嗰個特飲-香椰奶鐵, 上次食過一次今次又叫返呢個龍鳳蛋溏心蛋再加啲松露醬, 食完一陣個口都仲有嗰陣松露醬味道個人覺得韭菜餃煎最好食外脆裏面多肉汁湯餃要咗個至尊松茸豬肉餃嗰個湯底真係超好飲,淡淡的真係飲得出冇味精想另外再叫多個湯,不過我係餐牌搵唔到,冇辦法了食餃子加個菜即刻就唔怕熱氣了
放工喺荔枝角諗住搵啲嘢食埋就返屋企
唔知食咩好就見到, D2前有這一間搞掂快線

真係估佢唔到竟然係勁多人
都要等一陣先有位

兩個人食就其實啱啱好,可以叫一份湯餃叫一份 煎餃

仲有啲特別嘅嘢飲

等位嘅時候喺雪櫃見到有一樽樽嘅檸檬薏米水

朋友呢話想試下嗰個特飲-香椰奶鐵,

上次食過一次今次又叫返呢個龍鳳蛋
溏心蛋再加啲松露醬, 食完一陣個口都仲有嗰陣松露醬味道

個人覺得韭菜餃煎最好食

外脆裏面多肉汁

湯餃要咗個至尊松茸豬肉餃
嗰個湯底真係超好飲,淡淡的真係飲得出冇味精
想另外再叫多個湯,不過我係餐牌搵唔到,冇辦法了

食餃子加個菜即刻就唔怕熱氣了
2024-10-04
$100 (Dinner)
  • 蜂蜜檸檬薏米水
  • 韭菜豬肉餃
  • 龍鳳蛋
  • 至尊松茸豬肉餃
2024-10-02 338 views
至尊松茸餃這可是店裡的明星產品!一口咬下去,濃濃的松茸香氣立刻撲鼻而來,餃子皮薄薄的,裡面包著鮮嫩的松茸和豬肉,汁水四溢,簡直讓人陶醉!真的是讓我想一口接一口!軟心芝士餃這款餃子簡直是芝士控的夢想!裡面包著濃濃的融化芝士,當你咬下去的時候,芝士瞬間流出來,滑溜滑溜的,讓人忍不住想再來一個!搭配一點醬油或辣椒醬,味道更是絕了!山楂雪梨水為了搭配這些美食,我們點了一杯山楂雪梨水。這個飲品清爽又不膩,酸酸甜甜的,喝下去真的特別舒服,特別適合在吃完油膩的餃子後來一杯,瞬間解膩,太棒了!雲吞麵我們還點了雲吞麵,這碗麵真的是讓人驚喜!湯頭清淡卻超級鮮美,雲吞裡的豬肉餡嫩得讓人想尖叫,搭配彈牙的麵條,簡直太搭了!每一口都是享受!雞翼最後,我們還要了幾隻雞翼,外面酥脆,裡面 juicy,醃製得剛剛好!每一口都是香脆的滿足,特製醬料更是增添了不少風味,真是吃了讓人心情大好!

至尊松茸餃

軟心芝士餃

山楂雪梨水

雲吞麵

雞翼

2024-09-30 250 views
夜晚嚟到荔枝角做嘢,揾咗間都幾多人嘅小店!原來係餃掂express ~ menu 同平時有啲唔同,都幾多野揀🥰我就叫咗碗重慶鮮肉雲吞😆辣辣地幾惹味的,而且有成12粒都幾多!皮好滑😍另一份係芫茜豬肉餃🐽大大隻,入面好香的芫茜味,配上招牌湯汁食好快搞掂😬煎餃必食芝士的,脆卜卜入面仲有芝士拉絲好好食,點埋自家辣醬更開胃!主食叫埋粉皮!加埋辣更好食😀飲品呢度多啲野揀,不過依然大推檸檬薏米水,消暑解渴😘😘#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

另一份係芫茜豬肉餃🐽
大大隻,入面好香的芫茜味,配上招牌湯汁食好快搞掂😬

主食叫埋粉皮!加埋辣更好食😀

飲品呢度多啲野揀,不過依然大推檸檬薏米水,消暑解渴😘😘

2024-09-27 357 views
主打多口味餃子,還可自選湯/煎煮的模式;以快餐餐廳模式,餐廳夠光猛及乾淨,呢餐又放心又飽又滿足。必試餐廳推介的至尊松茸豬肉餃!今次叫左煎餃,大大隻,每一隻要咬4口,十分足料!餃子皮薄,不會過份軟爛;煎得好香口。餃子餡不會馬虎,豬肉新鮮,咬落有肉汁;配搭着松茸,那松茸菇味好香!呢份煎餃亦另上狀元九鼎湯!九鼎湯是家的味道,飲得出有眉豆;它絕對不是味精湯,飲落十分清甜舒服!另外還叫了湯的元貝豬肉餃及香煎芫荽豬肉餃。絕對無得頂,還可自行配上調味架的四川辣醬及醋。吃落又是另一種味道,可嘗試!今之還叫了四川涼皮!份量頗多,而且可選擇辣度!涼皮晶凝通透,食落口感不會粉粉的,讚!最後叫了一支自家制山楂雪梨水。山楂味道頗出,帶點酸味;配上甜甜的雪梨,挺開胃及舒服。食完成餐都認為無任何味精,感覺健康;而且大大粒餃子,真係食到飽!

另外還叫了湯的元貝豬肉餃及香煎芫荽豬肉餃。

最後叫了一支自家制山楂雪梨水。
山楂味道頗出,帶點酸味;配上甜甜的雪梨,挺開胃及舒服。

至尊松茸豬肉餃
香煎芫荽豬肉餃
元貝豬肉餃
四川涼皮
2024-09-27 281 views
#在香港這個美食之都,餃掂手工餃子以其新鮮的手工製作和獨特的口味,吸引了眾多食客的目光。這裡的餃子不僅是美味的象徵,更是一種文化的體現。首先,點了一份**四川涼皮**,這道小吃以其獨特的口感和香辣的味道迅速抓住了我的注意。涼皮的麵皮滑嫩,搭配特製的醬汁,帶有一絲微辣,讓人感受到四川風味的獨特魅力。### 餃子推薦接下來是主角——**龍鳳松茸雙煎餃**。這道餃子以松茸菇的鮮香為主,外皮煎至金黃酥脆,內餡則是嫩滑的肉餡和松茸的完美結合。每一口都能感受到鮮香的松茸與肉餡的多層次口感,讓人一試成主顧。接著是**元貝拼元茜餃**,這道餃子同樣出色,內餡中融合了鮮美的元貝和清新的元茜,兩者的搭配恰到好處,既不搶味又互相襯托。煎餃的外皮酥脆,讓餃子更加美味,這道餃子適合喜愛海鮮的食客。而**粟米餃**則是一個驚喜,湯餃的形式讓人感受到一種溫暖的滋味。內餡的粟米甜美,搭配清湯,讓整道菜品更加清新可口。這種餃子特別適合喜歡輕盈口感的食客,是一道不容錯過的選擇。在飲品方面,**蜜檸薏米水**是一個絕佳的推薦,清新的檸檬香氣與薏米的甘甜相結合,為用餐增添了一絲清爽的滋味。這杯飲品既能解膩,又提供了豐富的口感

### 餃子推薦

在飲品方面,**蜜檸薏米水**是一個絕佳的推薦,清新的檸檬香氣與薏米的甘甜相結合,為用餐增添了一絲清爽的滋味。這杯飲品既能解膩,又提供了豐富的口感,適合在享受餃子的同時品嚐。

2024-09-23 211 views
心血來潮好想食餃子。同事介紹呢間,真係幾好味。我揀咗雙拼,芫荽豬肉餃同埋粟米豬肉餃。兩款都好味!不過可惜佢哋雙拼唔可以一半湯餃、一半煎餃。如果只係一個人食,就好難一次過食到兩種口味。餃子size好大,好足料。湯底幾特別,完全冇味精。八隻餃子$77 有埋嘢飲,感覺滿足。店員都幾友善。但佢地啲座位真係唔係幾好坐。嗰張高凳,你唔會想坐得耐,可能係特登。呢隻杯都幾得意,令人會心微笑

呢隻杯都幾得意,令人會心微笑