餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2024-04-15 26 views
今日同大食男友去食餃子 叫左三款餃雖然個蟹粉餃子唔係係啲好當眼嘅位置 ,但係佢真係好好食。唔會有亂七八糟嘅調味搶晒蟹嘅味道,又大粒。至於當眼嘅位置,呢度就主打依個黑白松茸嘅餃子。我知道黑白松茸本身都比又惹味又香,所以選擇咗食煎餃而唔係食湯餃。食上個口嘅第一啖就冇令我失望,唔好以為大家都係松茸,但係黑同白都味道真係會食得出有分別。餃子外皮煎到金黃色,食落口有啲爆汁。本身驚八隻太多,點知食完仲想食另外我哋仲叫咗個白菜豬肉嘅麵,白菜豬肉餃係最普遍嘅餃子款,但係佢都做得唔錯,配埋個面,多少少主食,增加飽腹感。山楂雪梨水都甜度唔會好高,但係就好有山楂嘅酸味,再配埋雪莉嘅香,會比較解膩。另外堂食仲可以問職員攞佢哋自家製嘅酸蘿蔔食,開胃又好味雖然我間唔中都會自己買材料喺屋企包餃子,但我都覺得會值得嚟呢間舖頭食,因為佢嘅食材都係比較特別,而且味道又做得唔錯,價錢又實惠
今日同大食男友去食餃子

叫左三款餃

另外堂食仲可以問職員攞佢哋自家製嘅酸蘿蔔食,開胃又好味
2024-04-13 46 views
紅色短髮戴眼鏡阿姐態度非常惡劣,中午時間在店內大聲辱罵不太想搭枱之食客,叫客下次唔好幫襯。並在該客離開之後高聲同其他店員繼續辱罵,嘲笑食客食幾十蚊食物仲唔想搭枱,點解唔去五星級酒店。已經唔係第一次見到呢位阿姐同客嗌交,平時語氣也很差。其實店內座位頗多,是否可以更合理安排,而唔係癡迷於叫人搭枱。店內餃子質素尚可,同價錢太子附近仲有很多其他選擇。但今時今日咁嘅服務態度,為免食飯仲要聽人嗌交 影響心情,唔會再幫襯。
2024-04-11 34 views
放假好想食餃子去咗餃掂食餃子。之前食過佢個芝士煎餃好好味,今次一定要再食。其實餐廳仲有好多款特色餃子。除咗煎餃、湯餃仲有蒸餃同素餃子。咁多款選擇真係岩哂我。香煎軟心芝士餃餃子煎到金黃色時間岩岩好。餃子外皮金黃香脆,香濃軟心芝士同餡料既比例岩岩好,食落口感豐富。除咗有香濃既芝士味仲有餡肉既鮮味。大白菜豬肉湯餃湯餃大大隻皮薄多餡,配埋個狀元九鼎湯底好鮮味。原來呢個湯底好健康無味精,真係要飲哂佢。呢個酸蘿蔔都好好味。蜂蜜檸檬薏米水
放假好想食餃子去咗餃掂食餃子。
之前食過佢個芝士煎餃好好味,
今次一定要再食。

其實餐廳仲有好多款特色餃子。
除咗煎餃、湯餃仲有蒸餃同素餃子。
咁多款選擇真係岩哂我。

香煎軟心芝士餃
餃子煎到金黃色時間岩岩好。

餃子外皮金黃香脆,
香濃軟心芝士同餡料既比例岩岩好,
食落口感豐富。
除咗有香濃既芝士味仲有餡肉既鮮味。

大白菜豬肉湯餃

呢個酸蘿蔔都好好味。

蜂蜜檸檬薏米水
  • 香煎軟心芝士餃
  • 大白菜豬肉餃
2024-04-09 27 views
今晚同朋友嚟到太子買啲野,見到始創廣場對面有間專門食手工餃子嘅店,發現有好多特色餃子出面未見過,於是叫咗啲平日少食到嘅餃子試試。- 至尊松茸豬肉煎餃結合了豬肉和松茸,以煎的方式烹調更突出松茸獨特的香氣,與豬肉的鮮嫩結合,食落淡淡清香。- 元貝豬肉煎餃鮮嫩的元貝和豬肉作為內餡,煎的方式烹調至外酥內嫩。元貝的甜美和豬肉的鮮味相互融合,每口咬落去都有元貝嘅味道湧上黎。- 上湯松茸時蔬松茸和時蔬入湯煮製。松茸香氣豐富了湯的味道,菜心清爽,減輕咗煎餃嘅油膩感。- 四川涼皮涼拌菜主要由寬粉皮和各種調味料組成。微辣口味,並添加了醋、花椒油和其他香料,食落更香濃,令人想追加多一碟!- 自家制山楂雪梨山楂雪梨水係自家制飲品。山楂有微酸甜,而雪梨清新滋潤,兩者結合飲落酸甜清涼,好啱想滋潤得嚟降脂嘅人。狀元九鼎湯

- 至尊松茸豬肉煎餃

• 元貝豬肉餃
  • 至尊松茸豬肉餃
  • 四川涼皮
2024-04-05 1478 views
今日和朋友去了旺角, 太子果邊行街, 剛好見到這間餃子店好似幾好食, 便決定進去吃晚餐.非常多不同款式的餃子.龍鳳松茸雙湯餃 ($92):有黑松露和白松露, 兩種都好香, 食到果種淡淡的松露香味.而豬肉餡料都好夠juicy, 多汁又好食, 不錯.另外不得不說的是這個湯餃跟的 "狀元九鼎湯",真的好好飲.原先吃那麼多餃子, 也是有點擔心會溜, 但吃完一隻餃子再喝一口湯, 真的完全不會覺得溜.個湯好清甜, 完全冇味精味, 亦都同餃子係好夾.最後我是真的飲光成碗湯, 好好飲.至尊松茸豬肉湯餃($80):同龍鳳松茸雙湯餃個味有點像, 主要分別是龍鳳松茸雙湯餃是有黑松露味, 而至尊松茸豬肉湯餃沒放黑松露, 就比較食到果種純粹的豬肉香味,  但兩款都一樣好好食, d餡料好足, 好飽滿.這一款湯餃都是跟"狀元九鼎湯", 一樣是好夾同好好飲.飲品: 蜂蜜檸檬薏米水 ($20)蜂蜜甜甜地, 檸檬又幾清新, 薏米水有去濕排毒的功效, 真的好飲又有益.香煎軟心芝士餃 ($69):芝士真的好邪惡, 好香口, 又幾好食, 芝士味好香濃.
非常多不同款式的餃子.
龍鳳松茸雙湯餃 ($92):
有黑松露和白松露, 兩種都好香, 食到果種淡淡的松露香味.
而豬肉餡料都好夠juicy, 多汁又好食, 不錯.

另外不得不說的是這個湯餃跟的 "狀元九鼎湯",真的好好飲.
個湯好清甜, 完全冇味精味, 亦都同餃子係好夾.
最後我是真的飲光成碗湯, 好好飲.
至尊松茸豬肉湯餃($80):
這一款湯餃都是跟"狀元九鼎湯", 一樣是好夾同好好飲.
飲品: 蜂蜜檸檬薏米水 ($20)

香煎軟心芝士餃 ($69):
芝士真的好邪惡, 好香口, 又幾好食, 芝士味好香濃.
2024-03-31
2024-04-04 31 views
去咗食餃子嘅專門店,行到出晒大汗先叫咗一杯山楂雪梨茶一杯 🥃大大杯飲落口都好順滑,而且啲雪梨味道都好充足 💚💛扮得嚟到就試吓鎮店之寶 - 煎龍鳳松茸煎雙餃子12隻,餃子採用野生松茸,將名貴食材普及化擺入去平民餃子入邊,仲有好香濃嘅黑松露味道👅 新鮮豬肉好味🥟之後就叫左湯既芫荽豬肉餃7隻 ,狀元九鼎湯好飲,補氣健脾、生津抗燥,有美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、淮山、豬尾骨,每隻餃子都好大隻🥟加多碟菜$32
大大杯飲落口都好順滑,而且啲雪梨味道都好充足 💚💛

之後就叫左湯既芫荽豬肉餃7隻 ,

加多碟菜$32
2024-04-02 48 views
餃子fans嘅我試過好多間餃子店。呢間嘅湯餃同其他店唔同,湯同餃分碗另上。我就叫咗個龍威松茸雙餃 跟狀元九鼎湯講下味道先,佢係豬肉餃,皮薄餡料多,食落大大隻夠滿足。黑白松露味好突出,同個餃嘅味都好夾。狀元九鼎湯用生魚、無花果、蘋果、豬骨煲成。湯底奶白色,雖然有生魚但鮮甜唔腥。👍🏼朋友就叫咗個煎餃香煎軟心艺士餃入面有芝士、粟米。煎餃夠香脆,熱辣辣、芝士流心,加上甜甜哋嘅粟米味道配搭得好好👍🏼平時成日叫豆漿,今次試咗佢個蜂蜜檸檬薏米水。飲落清甜,感覺好清熱養生🤣同朋友叫多咗個水食,蜜錢雞翼share食。雖然係後加單,上菜速度快,雞翼又夠熱辣辣。蜜糖味適中,雞翼都算大隻,不錯。

我就叫咗個龍威松茸雙餃 跟狀元九鼎湯

朋友就叫咗個煎餃

2024-04-02 31 views
男朋友超鍾意食餃子,今日經過呢度,點可以試?晚上6:00 ,已經咗一大半嘅位$92龍鳳松茸雙餃8隻 配湯呢個係雙拼口味,但都係重重嘅口味,超級好食,超香松茸味,皮薄餡靚,男朋友勁快就食晒。仲要配咗碗湯,好滋潤,個湯嘅材料有蘋果等等嘅配料。$58 香煎軟心芝士餃 煎餃我就鍾意食煎餃,就揀咗呢個芝士煎餃,一食入去,勁多芝士,仲有超多粟米。$33 涼皮經典菜式,揀咗小辣,底下有超多青瓜絲配菜,涼皮滑溜。$35 上湯松茸時蔬食煎餃好似有啲邪惡,所以要叫返個菜,配咗上湯,青青地。菜心煮得啱啱好,有口感。$20(凍)蜂蜜檸檬薏米水超足料,甜甜地,新津解渴$10 可樂
男朋友超鍾意食餃子,今日經過呢度,點可以試?

晚上6:00 ,已經咗一大半嘅位

$92龍鳳松茸雙餃8隻 配湯

$58 香煎軟心芝士餃 煎餃

$33 涼皮
經典菜式,揀咗小辣,底下有超多青瓜絲配菜,涼皮滑溜。

$35 上湯松茸時蔬

$20(凍)蜂蜜檸檬薏米水
超足料,甜甜地,新津解渴

$10 可樂
  • 狀元九鼎湯
  • 龍鳳松茸雙湯餃
  • 香煎軟心芝士餃
2024-03-31 32 views
平時食餃子都係喺屋企食因為我哋自己都好鍾意爆, 但近排見好多朋友推介都話呢度好好食咁就過嚟試吓😉, 叫咗韭菜餃有一碗有面有碗淨餃子兩樣都唔錯, 下次有機會試埋佢個煎餃先😬
2024-03-30 28 views
和女朋友在旺角購物完突然她想吃餃子用地圖搜尋後步行過去不用5分鐘店員很快安排好位置推介至尊松茸豬肉餃我再選擇了一個煎的軟心芝士餃及一個小食龍鳳蛋!飲品方便選擇了蜂蜜檸檬薏米水去去濕至尊松茸豬肉餃,配上店家精製的狀元九鼎湯呷一口湯 咬一口餃子 湯的鮮味和餃子的香味配合得天衣無縫餃子皮薄餡靚 咬下去,不會一整口都是麵粉松茸味道慢慢滲發出來軟心芝士餃的心果然是軟外脆內軟 芝士的香味和肉餡同樣結合得十分完美絕對不會感到油膩用料亦是十分充足龍鳳蛋由黑白松露作為配料流心蛋 每一口咬下去都能感受着那種像吃心太軟的感覺黑白松露把味道的層次再次提升吃飽了飲一口蜂蜜檸檬薏米水蜂蜜不會太甜,檸檬不會太酸還有很多薏米 很有咬口人均消費100港元也不用!
和女朋友在旺角購物完
突然她想吃餃子
用地圖搜尋後步行過去不用5分鐘
店員很快安排好位置
推介至尊松茸豬肉餃
我再選擇了一個煎的軟心芝士餃及一個小食
龍鳳蛋!
飲品方便選擇了蜂蜜檸檬薏米水去去濕
至尊松茸豬肉餃,配上店家精製的狀元九鼎湯
呷一口湯 咬一口餃子
湯的鮮味和餃子的香味配合得天衣無縫
餃子皮薄餡靚 咬下去,不會一整口都是麵粉
松茸味道慢慢滲發出來
龍鳳蛋由黑白松露作為配料
流心蛋 每一口咬下去都能感受着那種像吃心太軟的感覺
黑白松露把味道的層次再次提升
吃飽了飲一口蜂蜜檸檬薏米水
蜂蜜不會太甜,檸檬不會太酸
還有很多薏米 很有咬口
人均消費100港元也不用!
2024-03-29 24 views
復活節假期第一日,同皇太后喺太子搵食。見到呢間餃子店門面優雅,食物款式又幾多。餃子口味有好多種,就入去試一試佢。我哋兩個人叫咗一你,力八隻龍鳳松茸餃子搭配狀元九鼎魚湯,以及五隻玉蟹雲吞,加七隻芝士流心煎餃同一份黃金流心皮蛋作為小食。八隻龍鳳松茸餃子係我地首選,這款餃子以香濃既黑白松露為主要食材,內裡充滿鮮美豬肉餡料。狀元九鼎魚湯係附送,湯底清澈鮮美,裡面還有豐富既魚味和蘋果,配上餃子,增添咗好清爽風味。接下來既玉蟹雲吞,新鮮既蟹肉為餡料,外皮薄而有彈性。雲吞入面湯汁鮮甜,令人回味無窮。七隻芝士流心煎餃亦都係餃子店招牌菜之一。餃子外皮煎得金黃酥脆,內裡則有濃郁既芝士流心。每一口咬下去,都能感受到芝士既濃郁和同餃子香脆,令人垂涎欲滴!作為小食,黃金流心皮蛋結合左流心皮蛋經典口感,一問職員後,得知呢個係用雞蛋整成,帶來了一種獨特既口感和風味。最後重點左一杯蘋果山楂茶。口感清新,蘋果和山楂既結合帶左點微酸滋味,非常開胃。無論是餃子還是小食,呢間連鎖餃子店嘅菜品份量十分慷慨。上述菜品已經足夠兩個人份量,好抵食!

2024-01-30 760 views
不嬲都好中意食餃子,呢間餃子舖有齊湯餃同煎餃,又有麵同小食,想食多啲都有得揀🤣今次約咗朋友食呢間餃子,估唔到咁多人食,去到都等咗一陣先有位,不過食完覺得完全係值得嘅🤩1️⃣ 四川涼麵🌶喺涼麵同埋涼皮之間最終都係揀咗涼麵🤣 有啲蔥花同埋肉碎喺面,仲有一兜仔嘅麻醬,本身仲疑惑緊話明四川嘢,點解望落去好似唔係好辣🫣 點知食落去先知有啲料到,好過癮🤭2️⃣ 龍鳳松茸雙湯餃🍄可以講係鎮店之寶🤫 松茸真係菌中之王,入面有蛋白質、氨基酸、纖維素… 而我呢個係有黑松茸同白松茸,瞬間覺得食個餃子都真係好高級🤪另外因為揀咗要湯餃,所以仲有個狀元九鼎湯,呢個湯飲落好清甜,ᴊᴇɴɢ😍3️⃣ 黃金原味皮蛋🥚第一次食金黃色嘅皮蛋,不過呢個就係唔辣嘅,同平時食開黑色嘅皮蛋都唔會太大差別😌4️⃣ 雙拼煎餃子🥟每隻餃子都想試吓嘅我就揀咗雙拼嘅煎餃,分別就係雲耳椰菜豬肉餃拼粟米豬肉餃😛 呢兩款餃子包到勁脹卜卜好多料😎雲耳椰菜豬肉餃有雲耳喺入邊所以食落索索聲🤪而粟米豬肉餃就令到餃子好香甜👍🏻 每款餃子都好有特色,不過下次最想食嘅一定係芝士軟心餃子,因為好吸引🤤5️⃣ 自家製山楂雪梨水🍐自家製嘅飲品感覺上好健康,山楂加埋雪梨,酸酸甜甜好開胃😚

1️⃣ 四川涼麵🌶
四川涼麵

2️⃣ 龍鳳松茸雙湯餃🍄

龍鳳松茸雙湯餃
而我呢個係有黑松茸同白松茸,瞬間覺得食個餃子都真係好高級🤪

3️⃣ 黃金原味皮蛋🥚

雲耳椰菜豬肉餃有雲耳喺入邊所以食落索索聲🤪
粟米豬肉餃

5️⃣ 自家製山楂雪梨水🍐
自家製山楂雪梨水

自家製嘅飲品感覺上好健康,山楂加埋雪梨,酸酸甜甜好開胃😚

6️⃣ 檸檬蜂蜜薏米水🍋
檸檬蜂蜜薏米水

朋友話呢排見有啲水腫咁啱呢度有薏米水😎 加咗蜂蜜所以即使有檸檬都唔會好酸,冬天飲都幾啱㗎🤞🏻
Type of Meal
粟米豬肉餃
自家製山楂雪梨水
檸檬蜂蜜薏米水
2024-01-04 218 views
心血來潮想食餃子😂沿途經過袁記餃子🥟(滿座)、途中諗起豐信餃子🥟(長期滿座)⋯⋯最後見到呢間餃掂就狗衝~🤣🤣🔸壽喜燒牛肉餃子$54/7✨試吓特別味道,估唔到都OK喎😂肉汁都夠多,會爆出嚟。餡冇壽喜燒汁嘅,不過就有壽喜燒牛肉&蔥🤣🤣✨豉油再加埋自家製酸蘿蔔,好正✨剩低三隻用湯食☺️湯唔錯#janejen_旺角 #janejen_抵食#janejen_速食
心血來潮想食餃子😂
最後見到呢間餃掂就狗衝~🤣🤣

🔸壽喜燒牛肉餃子$54/7

✨試吓特別味道,估唔到都OK喎😂

✨豉油再加埋自家製酸蘿蔔,好正

✨剩低三隻用湯食☺️湯唔錯

#janejen_旺角
#janejen_抵食
#janejen_速食
一向鍾意食餃子嘅我,睇到門口貼有天下第一餃標籤,咁梗係要試試嘞🤣🥟至尊松茸豬肉餃(煎餃)呢款餃子超出名,梗係要試一下嘞🤣跟狀元九鼎湯同松茸醬上,呢個湯真係幾好飲👍🏻熱辣辣嘅煎餃沾上松茸醬真嘅超好食😋🥟龍鳳松茸雙餃(煎餃)一煎起就聞到陣陣嘅香氣,黑白松露嘅味道讓人欲罷不能😋由於餃子本身就有濃郁嘅香味,所以唔使過多添加醬料,如果霖住重口d,淨係需要一d豉油就ok☺️🥟粟米豬肉餃/椰菜雲耳豬肉餃雙拼(湯餃)就系為咗啖湯🤣椰菜雲耳既配搭幾特別嘅,玉米就系標配😆🍐自家制山楂雪梨水第一啖有d偏酸,但系越飲越好飲🤣暖暖一杯作為冬日暖身飲品幾唔錯😉睇到堂食會免費提供酸蘿蔔(每日限量)😋懷著忐忑嘅心情問咗一下仲有!!!超好彩,份量好多又大大粒🤩食完清清口一流👍🏻埋單完轉身先發現店鋪一直有做公益慈善👍🏻真嘅唔認真睇都睇唔到,有一顆善心👍🏻

🥟至尊松茸豬肉餃(煎餃)

🥟龍鳳松茸雙餃(煎餃)

🥟粟米豬肉餃/椰菜雲耳豬肉餃雙拼(湯餃)
就系為咗啖湯🤣椰菜雲耳既配搭幾特別嘅,玉米就系標配😆

🍐自家制山楂雪梨水

2023-11-29 1154 views
#fafafoodblog粉麵 #fafafoodblog太子🍴煎龍鳳松茸雙煎餃 8 隻98 蚊🥟黑同白松松個味都好出 煎餃夠香脆 點 d辣醬同菜莆都好味🍴雲吞湯麵 50 蚊12 隻🍲湯底小辣都好夠麻辣香同惹味 雲吞有10 粒 好爽口彈牙 蝦都新鮮 個湯麵比較爽口 盡吸辣汁 正🍴黃金原味皮蛋 28 蚊🥚皮蛋好夠蛋香 麻辣汁入味 🍴葱味酸辣雲耳 25 蚊🌶️雲耳夠爽口 麻辣味香 🍴蜂蜜檸檬薏米水 28 蚊#皮蛋 #雲吞 #湯麵 #煎餃 #雲耳 #松茸 Score 平均分< 7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#餃掂手工餃子雲吞專門店旺角荔枝角道1 號嘉業大廈地下 e鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角 ====================
🍴煎龍鳳松茸雙煎餃 8 隻98 蚊🥟
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#餃掂手工餃子雲吞專門店
旺角荔枝角道1 號嘉業大廈地下 e鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2023-11-29
$120 (Dinner)