餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2022-07-06 60 views
餐廳所有餃子都係手工製作,我地嗌左至尊松茸湯餃,元貝煎餃,唐芹拌豆筋同兩樽自家山楂雪梨水好快就上菜,D餃子好大隻,食落口原汁原味,同埋每一隻餃子入面係真有松茸架,都保留左菇類既口感!再配上一碗聽聞用9種食材熬煮既狀元九鼎湯,清淡又鮮甜,感覺好健康冇味精食完湯餃,試下呢款元貝煎餃,都不讓人失望,每一啖都有濃郁瑤柱香味,煎餃都好足料!除左餃子,佢既小食都唔錯,唐芹拌豆筋以醋麻油同蒜蓉醃製,非常清新。雪梨水清清地,唔會太甜,我都幾中意。兩人簡簡單單既晚餐,行完街不如過黎試吓,會有驚喜!

至尊松茸餃

元貝餃

唐芹拌豆筋

蜜餞雞翼
山楂雪梨水
2021-07-05
$100 (Dinner)
至尊松茸餃
元貝餃
唐芹拌豆筋
山楂雪梨水
2022-06-29 43 views
1. Chonzing Pork Wonton (spicy🌶)2. Dumpling with Bok Choy & Pork 🐷💰: 1. $38 (12 pcs) 2. $42 (7 pcs)📍: Nom Nom Dumplings 🥟⭐️: 7.5/10 Review: You can choose the level of spiciness for the spicy pork wonton (which is good for people who dislike spicy food 🙈) , both dumplings are perfectly boiled and meaty 🤩, but the bokchoy dumpling soup is quite tasteless

💰: 1. $38 (12 pcs)
2. $42 (7 pcs)

📍: Nom Nom Dumplings 🥟

⭐️: 7.5/10

Chonzing  Pork  Wonton
Dumpling  with  Bok  Choy  and  Pork
Chonzing  Pork  Wonton
2022-06-24 43 views
餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)西環士美非路12號文光閣地下C號舖日本龍鳳蛋配黑白松露醬$32蛋本身口感相當嫩滑,加埋有糖心黃,伴咗黑松露同白松露增添風味,相當唔錯。黃金原味皮蛋$28名為黃金,有別於一般皮蛋黑麻麻,呢個黃金皮蛋係呈金黃色,帶極輕微酸味,比黑皮蛋更為可口。麻辣松花皮蛋$25呢款就係黑色一般皮蛋,麻辣味相當入味,皮蛋彈牙,口感不俗。至尊松茸豬肉(餃跟狀元九鼎湯)$80八隻呢款餃子係會同湯分開上,湯真係好濃郁,餃子鮮甜,浸湯再加上松茸醬風味極佳。香煎軟心芝士餃$57七隻餃皮香脆,饀料有芝士粟米,濃郁芝士豬肉饀中有清甜爽口嘅粒粒粟米,口感味道都一絕。元貝豬肉煎餃子$54七隻餃皮香脆,豬肉饀混入咗元貝,豬肉鮮味中多咗一份海鮮味,相當惹味。

餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)
西環士美非路12號文光閣地下C號舖

日本龍鳳蛋配黑白松露醬$32

黃金原味皮蛋$28

麻辣松花皮蛋$25
呢款就係黑色一般皮蛋,麻辣味相當入味,皮蛋彈牙,口感不俗。

至尊松茸豬肉(餃跟狀元九鼎湯)$80八隻

香煎軟心芝士餃$57七隻

元貝豬肉煎餃子$54七隻
2022-06-21 43 views
約咗朋友放工在高先戲院睇戲開場前想食啲野 朋友提議試下附近的餃掂閒日放工時間大約坐滿8成一坐低已經有佢嘅自家製酸蘿蔔,邊吃邊睇menu 十分開胃點咗佢嘅招牌松茸餃配九鼎湯 龍鳯煎餃 再加幾款小食 黄金原味皮蛋姐姐話係用雞蛋去醃製食落比一般鴨蛋製的皮蛋蛋白較煙韌 蛋黃較creamy四川涼皮 小辣涼皮晶瑩通透 酸辣度平衡得不錯花生增添口感 乃神來之筆!男主角 松茸豬肉餃配九鼎湯每啖都食得出豬肉嘅鮮味同松茸嘅菇香 好有驚喜!配上松茸醬或店家的不同辣醬 更可有不九鼎湯強調不加味精 偏淡但滲出粉葛和鮮魚味 是住家湯的味道 記得要襯熱飲!女主角 龍鳯松茸煎餃龍鳯係指黑白松露 作為松露愛好者一定要試下 煎餃外皮香脆 松露味道濃郁個人認為比招牌松茸餃更出色!埋單人均一百多元 以餃子來說價格偏高但食得出用料上乘 絕對是堅尼地城第一餃!
約咗朋友放工在高先戲院睇戲
開場前想食啲野 朋友提議試下附近的餃掂

閒日放工時間大約坐滿8成
一坐低已經有佢嘅自家製酸蘿蔔,邊吃邊睇menu 十分開胃

點咗佢嘅招牌松茸餃配九鼎湯 龍鳯煎餃 再加幾款小食

黄金原味皮蛋
姐姐話係用雞蛋去醃製
食落比一般鴨蛋製的皮蛋
蛋白較煙韌 蛋黃較creamy

四川涼皮 小辣
涼皮晶瑩通透 酸辣度平衡得不錯
花生增添口感 乃神來之筆!

男主角 松茸豬肉餃配九鼎湯
每啖都食得出豬肉嘅鮮味同松茸嘅菇香 好有驚喜!
配上松茸醬或店家的不同辣醬 更可有不
九鼎湯強調不加味精 偏淡但滲出粉葛和鮮魚味
是住家湯的味道 記得要襯熱飲!

女主角 龍鳯松茸煎餃
龍鳯係指黑白松露 作為松露愛好者一定要試下
煎餃外皮香脆 松露味道濃郁
個人認為比招牌松茸餃更出色!

埋單人均一百多元 以餃子來說價格偏高
但食得出用料上乘 絕對是堅尼地城第一餃!
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 四川涼皮
2022-06-21 34 views
餃子好多地方都有得食,但特別食材如松茸真係好似得呢一間有😹據說松茸是珍貴菇菌,可增強免疫力架😹所以松茸餃子都真係幾特別由於本人比較喜歡香口野,一律都係食煎餃子😹🥟至尊松茸豬肉餃 每隻餃子都很飽滿,有淡淡松茸菇的香味,配上松露醬,感覺有點像XO醬,幾香!令煎餃更惹味😀跟一碗狀元九鼎湯,味道偏淡,不會有味精的感覺!價錢方面會較一般的餃子貴,當然因為食材比較特別🥟芫茜愛好者點可以錯過芫茜餃😀元貝餃也是很罕見的餃子食材!見到芫茜拼元貝豬肉餃呢個項目,簡直滿足我想食芫茜又想食元貝既願望😹芫茜煎餃芫茜都幾足料架!芫茜味好足!加上煎餃,香上加香😀元貝餃都係好飽滿,有一絲絲的元貝配上豬肉,都幾有元貝既香味!加上有些少碎芹,味道變得不單調!🍲四川涼皮小辣晶瑩剔透既涼皮十分煙靭!配上花生蔥辣汁調味,非常惹味!都偏辣架!🍯蜂蜜檸檬薏米水都幾真材實料架!有蜂蜜既香味,不會有死甜的感覺,檸檬味可再多一點😹整體餃子質素不錯👍🏻 豬肉肉質都幾新鮮,唔會有陣豬腥味!松茸餃子雖然較珍”貴”但都可以一試呀!服務就普通啦無咩特別,平常落單上菜咁😹

由於本人比較喜歡香口野,一律都係食煎餃子😹

🥟至尊松茸豬肉餃
跟一碗狀元九鼎湯,味道偏淡,不會有味精的感覺!
價錢方面會較一般的餃子貴,當然因為食材比較特別

🥟芫茜愛好者點可以錯過芫茜餃😀
芫茜煎餃芫茜都幾足料架!芫茜味好足!加上煎餃,香上加香😀

🍲四川涼皮小辣

服務就普通啦無咩特別,平常落單上菜咁😹

2022-06-14 76 views
今午係西環見完客,食埋餃子🥟先返公司😘😘至尊松茸煎餃 (中碗)跟狀元九鼎湯🥣$86外皮香脆可口,餃子用上矜貴嘅松茸加上新鮮豬肉做餡料,又特別又濃郁,因為生煎大約要等20分鐘,熱辣辣上枱,配上狀元九鼎湯(凈飲一碗都要$20)不惜工本,全無味精,湯料有粉葛,順德活鯪魚,香山活鯽魚,紅蘿蔔,扁豆,赤小豆,新會陳皮,蜜棗,鮮排骨等熬製而成!溫腎益氣,提升免疫力😍😍元貝豬肉湯餃(中碗)$50元貝豬肉餃中碗有七隻,大大隻又飽滿,餡料有乾瑤柱,芹菜,金針菇,豬肉再配狀元九鼎湯,鮮上加鮮😗😗黃金原味皮蛋$28,四川涼皮$32最愛涼拌小食,皮蛋黃呈深黃金色,略帶凝心。四川涼皮,花生碎,蔥花,少少麻辣,開胃美味😋😋竹昇米線🍜$25第一次食竹昇米缐,口感又滑又爽口👍👍檸檬薏米水$20,山楂雪梨水$20自家製酸酸甜甜薏米水有益解渴。山楂雪梨潤喉唔太甜,好啱秋夏天氣😍😍
今午係西環見完客,食埋餃子🥟先返公司😘😘

至尊松茸煎餃 (中碗)跟狀元九鼎
湯🥣$86

元貝豬肉湯餃(中碗)$50

黃金原味皮蛋$28,四川涼皮$32

竹昇米線🍜$25
第一次食竹昇米缐,口感又滑又爽口👍👍

檸檬薏米水$20,山楂雪梨水$20
2022-06-07
$180 (Lunch)
2022-06-11 344 views
相約家人到了西環餃掂手工餃子雲吞專門店吃晚餐,餐廳裝修風格中式而簡潔,牆壁掛上了「天下第一餃」的提筆字和各種畫作介紹餃子,十分精緻,坐位多又廣闊,環境不錯!餐牌選擇很多,主打各款人手工製特色餃子,可選灼、煎和湯三種製法,老火湯,麵食及小食等,十分吸引,每枱設有多種調味料,以及自家醃製醃物!招牌菜當然是至尊松茸豬肉餃(湯餃八隻)配狀元九鼎湯,老火湯葛味很香濃,主要以順德活鯪魚、香山活鰂魚、鮮排骨、赤小豆、新會陳皮等材料熬製而成,絕無加味精,十分鮮甜又健康,口感豐富;湯餃豬肉餡料鮮味十足,肉質嫩滑,沾上松茸醬更能提升松茸濃郁的香氣。雙拼手工(煎餃七隻),我們選了香煎白菜豬肉餃和韭菜餃,十分出色,煎得金黃,香脆夠熱,滿滿的韮菜豬肉很鮮嫩,很香韮菜味,非常惹味,吃下去飽滿多汁,白菜豬肉餃皮薄,菜及肉比例恰到好處,鎖住了肉汁,口感豐富,不會感到油膩。元貝豬肉餃(湯餃六隻)配手工麵,很有特色的餃子,一絲絲的元貝與豬肉很配搭,富有鮮甜味,肉汁嫩滑十分豐富,手工麵口感軟硬適中煙韌又彈牙,湯底清香,吃得出的驚喜。上湯松茸時蔬,正氣菜心每條也夠粗壯,新鮮爽嫩,配上鮮味的上湯松茸和杞子粒,不會過淋或過硬,很

上湯松茸時蔬,正氣菜心每條也夠粗壯,新鮮爽嫩,配上鮮味的上湯松茸和杞子粒,不會過淋或過硬,很爽脆!
配上一杯凍可樂,馬上感到涼快及清爽;熱豆漿,豆味香濃,十分滋潤!總括來說,小店食物水準及性價比很高,店員態度友善,餐廳小店環境很地道,餃子外皮不會變成軟爛,有傳統及特色口味,推得一試!
2022-06-09
Type of Meal
Dinner
  • 至尊松茸豬肉餃
  • 雙拼手工煎餃
2022-06-10 32 views
想清清地食一餐,就食餃子當晚餐,各點了煎餃及湯灼,作為天下第一餃,餃掂嘅餃子全部係即日人手做,手工製所以可以做到皮薄餡料多,食個返轉頭會再食🤩🤩🤩每枱都有自家製醃蘿蔔我最愛的元貝豬肉煎餃 餃皮煎成金黃,甘香惹味!豬肉餃好足料,肥瘦適中,裡面釀有好多元貝絲👍另外會奉上一大碟松露醬,加埋一齊食極之惹味。不得不點的鎮店之寶 - 至尊松茸豬肉湯餃 配 粉葛魚湯聽聞松茸對身體好處多,餃子用上松茸,格外香口。魚湯是沒有味精的,真材實料,所以唔會覺得好重味精,完全唔覺口渴😌😌😌蜜餞雞翼的醬汁甜甜地,頗開胃麻辣松花皮蛋,味道香而且夠麻💓💓💓環境舒適,價錢合理,值得推介👍🏾👍🏾👍🏾

每枱都有自家製醃蘿蔔

我最愛的元貝豬肉煎餃
餃皮煎成金黃,甘香惹味!

不得不點的鎮店之寶 - 至尊松茸豬肉湯餃 配 粉葛魚湯

聽聞松茸對身體好處多,餃子用上松茸,格外香口。

蜜餞雞翼的醬汁甜甜地,頗開胃

麻辣松花皮蛋,味道香而且夠麻💓💓💓

環境舒適,價錢合理,值得推介👍🏾👍🏾👍🏾
  • 蜜餞雞翼
2022-06-06 43 views
手工餃子雲吞專門店,是深受街坊歡迎小店。店內有非常多不同特色之餃子,雖然只是賣餃子的小店,分店亦多,手工做的,新鮮好吃。 聽聞太子一家餃子店提供松茸豬肉餃子,味道非常出色,店內有多款不同特色的餃子,全都是人手包製。這專門店同時也有一家分店,跟朋友取東西經過,進去吃了。狀元九鼎湯主打完全無味精湯~自家製。芫茜豬肉芫茜豬肉餃 好吃,豬肉味道。芫茜不是朋友都喜歡,但這茜味清香,適合芫茜黨員去吃,餃子之質素好~芫茜味重,豬肉甜味芫茜香味,淡淡芫茜清香,吃完了這店餃子之後,湧返芫荽豬肉味,不錯,餃子湯上好棒,香濃芫荽配上新鮮嫩滑豬肉~好吃。朋友不愛芫茜,餃子無茜,說箇中滋味非常有趣,不要錯過這新鮮味,一吃也會愛上。元貝豬肉餃新鮮手工,跟冷凍不同呢,水餃外皮不會變成軟爛,結實,較能抵抗糊化。豬肉 餃子款式多元,傳統和新式口味都有,使用高級食材的餃子,也吃得到美味喔。松茸店內必吃餐點之一。猪肉,松茸,想像到的夾喔。吃上这口松茸饺子~也太好吃了。饺好吃手工餃子~有一段時間沒吃吃餃子了。這裡是我數一數二愛吃的餃子店,每款餃子都真材實料,幾款餃子和湯也好好。

狀元九鼎湯
主打完全無味精湯~自家製。

芫茜豬肉

元貝豬肉餃

松茸

2022-06-02 67 views
堅尼地城高質餃子店 見到網上一致好評 而且呢間都幾多分店(西灣/銅鑼灣/灣仔/太子/將軍澳/中環)試完評價唔錯 同太子果間餃子天花板有得比 都近地鐵站 堅尼地城一出站就到.⭐️至尊松茸湯餃(中)8隻$80跟湯⭐️壽喜燒牛肉煎餃(中)7隻$58👍🏻首先最基本 無論湯餃定煎餃都冇穿皮我諗香港好多餃子店做唔到呢點‼️牛肉餃 咬開果時 7隻有5隻都做到爆汁 😱有驚喜真係有小小日式壽喜燒 牛肉沾滿醬汁既感覺😋煎餃 外層煎到金黃色 好香口😋湯餃子皮保持到小小煙韌 厚薄平均 唔穿加分⭐️狀元九鼎湯 係一個偏清 滋潤嘅魚白湯飲得出有粉葛 扁豆 赤小豆除此之外 仲落咗鯪魚 鯽魚 陳皮 蜜棗 紅蘿蔔 排骨🤔略嫌有少少唔夠熱.⭐️四川涼皮(小辣)$32點左小辣 但都好辣 辣椒渣 辣味 後勁好重涼皮晶凝通透 好彈牙 可以食到雪雪聲底下有青瓜絲 花生碎 紅油量適中 .⭐️黃金原味皮蛋$28皮蛋蛋黃係小小流心 口感相當Q彈但原味 應該用左類似陳醋既汁 未必個個鍾意如果做返尖椒 或者麻辣汁 應該會相當惹味.⭐️自家制山楂雪梨水$28枝⭐️檸蜜薏米水$28枝.整體野食出品高質 希望每間分店都有呢個水準題外話 佢哋枱面嘅酸蘿蔔 酸酸甜
⭐️至尊松茸湯餃(中)8隻$80跟湯
⭐️檸蜜薏米水$28枝
整體野食出品高質 希望每間分店都有呢個水準
題外話 佢哋枱面嘅酸蘿蔔 酸酸甜甜 爽口 好開胃 我鐘意
菜脯豆豉醬 辣椒油 都係值得注意嘅地方
#餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)
地址:西環士美非路12號文光閣地下C號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:3.5/5
服務:3.5/5
抵食:3.5/5
我最怕食味精野同埋重口味野,在店外見到價錢算中上,估計應該都有水準掛,仲有d似貴格身材,有啲仲成百蚊一碗,應該唔會差得去邊,所以決定一試-放在枱上的白蘿蔔係好好味既之後的就。。。。。。我叫左粟米豬肉米線,米線好似橡筋咁“正”,餃子喜出望外,第一啖覺得d粟米與別不同,諗緊唔係肉未熟掛,一睇係熟ga,一定熟啦,翻版善字腸仔肉咁既好味肉,味同質地都係善字腸仔咁正(圖二),再食真d~真係似腸既肉,味真係好正。。。。。雖然是腸肉都食得既,我仲傻傻咁諗,我記得menu有素餃,唔通我入左齋舖,所以繼續食,食食下又有隻又唔同喎,係真肉(圖三),我立即再望下menu,真係有鮮肉(圖四),鮮肉配善字腸肉,依個咁完美的配搭,唔怪之得有7間分店啦
之後的就。。。。。。

• 干粟米善字腸肉餃子
2022-04-03 338 views
下午4:00鐘,經過西環尾,覺得肚餓餓,附近見到有一間餃子店,走入去試吓。睇吓下午茶個餐牌,A餐,好大碗餃子麵,有六粒大餃子,只係$32,但是下午茶只係得三粒。餐牌下面寫有,以上套餐加配狀元九鼎湯只係$8,問吓個女侍應係乜湯嚟㗎,佢話係粉葛靚魚煲瘦肉,睇見個相都幾靚,所以叫咗一碗。前菜有一細碟酸蘿蔔,少少辣。餃子麵,麵本身唔錯,餃子可算大粒,味道都OK。但係個碗例湯,真係例湯,一粒湯渣都冇,祇有10分淡的粉葛味。$40找數,唔好咁強求。
前菜有一細碟酸蘿蔔,少少辣。
$40找數,唔好咁強求。

2022-01-08 276 views
突然間好想食餃子喺openRice搵到屋企附近呢間專門食餃子嘅門面都算唔錯一於試吓先👍🏻香煎軟心芝士餃 $55打開入面有香濃嘅芝士同啲餡好夾煎得啱啱好👌🏻大白菜&韭菜雙拼湯餃子 $47呢個一般,正正常常咁囉不過不失啦👍🏻重慶鮮肉雲吞 $40可以揀辣度我揀咗中辣我覺得個辣啱啱好(平時食譚仔係食小辣😆)👌🏻龍鳳蛋 $18個蛋黃唔係流心扣咗分因為我本身唔鍾意食熟蛋黃😅👍🏻檸檬薏米水 $20唔算好甜啱啱好埋單$180呢個價錢有少少貴我覺得可以有更好嘅選擇😌
突然間好想食餃子

不過不失啦

👍🏻重慶鮮肉雲吞 $40
可以揀辣度
我揀咗中辣
我覺得個辣啱啱好(平時食譚仔係食小辣😆)

👌🏻龍鳳蛋 $18

埋單$180
呢個價錢有少少貴
我覺得可以有更好嘅選擇😌
2021-12-31 200 views
幾年間餃掂又開左幾間分店, 記得上次黎食都幾親民~ 今次再訪覺得款式多左~  天氣凍凍但室內暖暖既, 想點碗四川涼粉~~平時出面餐廳好少見MA, 覺得可口, 下次可以N CALL. 不過食個涼粉又點夠我地食呢, 我地點左份松茸餃, 元貝豬肉餃, 香煎軟心芝士餃 同粟米餃子~  松茸有淡淡既香味~~元貝豬肉餃, 好有質感~~ 芝士餃香濃~~ 同甜甜的粟米和豬肉好夾粟米餃子~ 粟米幾香甜呀新鮮呀~~西環士美非路12號文光閣地下C號舖

天氣凍凍但室內暖暖既, 想點碗四川涼粉~~

松茸有淡淡既香味~~

元貝豬肉餃, 好有質感~~

芝士餃香濃~~ 同甜甜的粟米和豬肉好夾

粟米餃子~ 粟米幾香甜呀新鮮呀~~

西環士美非路12號文光閣地下C號舖

2021-12-31 130 views
今晚同同事放工去搵嘢食,同事揀咗呢間位於西環嘅「餃掂」嚟同我一齊開餐 😋餐廳舖面乾淨企理,枱面有自家製酸菜任食:餐牌選擇好多,而且價錢非常親民,因為想食多幾款餃,我同同事都冇叫湯麵,主力叫咗以下幾款餃:1)黑白松露龍鳳松茸餃:黑白松露食落都好香,灼餃仲有得配埋碗無味精嘅狀元九鼎湯,睇餐牌話有提升免疫力,溫腎益氣,滋潤腸道,養顏保健嘅功效!即刻飲多兩啖 😋2)壽喜燒牛肉餃:個皮真係好薄,牛肉juicy:3)元貝拼芫茜湯餃:同事係芫茜控,鍾意呢個芫茜餃嘅芫荽味夠出:4)上湯松茸時蔬:嘢飲我哋就叫咗豆漿,好大杯:

餐廳舖面乾淨企理,枱面有自家製酸菜任食:

2)壽喜燒牛肉餃:個皮真係好薄,牛肉juicy:

4)上湯松茸時蔬:

嘢飲我哋就叫咗豆漿,好大杯: