Nonsense

Restaurant: Nonsense
Info:

2023-06-14 228 views
呢間一直喺我嘅to-eat list入面,因為未去之前已聽過不少好評,今日終於抽到時間兼book到位~點咗兩款最多人推薦嘅兩款菜式,結果果然如預期般充滿驚喜。北海道松葉蟹甲羅盛‧海鮮日式煲仔飯配白味噌湯齋睇菜名已經覺得好豐富,點知上枱後覺得超!豐!富!松葉蟹甲羅盛好eye-catching,食落亦充滿蟹膏鮮味,再加埋微微焦脆的煲仔飯,好好味!侍應話食剩少少煲仔飯時,可將白味噌湯倒入煲仔飯,做出類似茶漬飯的質感添。雖然我覺得有少少too much,但食客可以有不一樣的口感,都係值得稱讚的。炸軟殼蟹‧海鮮‧芝士咖喱鍋‧烤油餅一上枱就已經比大大隻炸軟殼蟹震懾咗,即使之前睇過相片,但都無預計到炸軟殼蟹咁大大隻。還有青口、蝦、魷魚等海鮮,分量多多;香而不濃的芝士咖喱醬熱住上,再伴以烤油餅,飽肚兼大滿足!富士蘋果生芝士蛋糕配法式焦糖布丁甜品方面,其實好想試卷蛋,可惜賣晒了試唔到,所以改試呢款生芝士蛋糕。味道不俗,但可能前面菜式已經好豐富,再食口感較膩的芝士蛋糕,有點兒太heavy。如果你想試甜品的話,建議叫多D朋友一齊去食,試多啲不同款式的菜~

北海道松葉蟹甲羅盛‧海鮮日式煲仔飯配白味噌湯

Type of Meal
Dinner
  • 北海道松葉蟹甲羅盛虎蝦海鮮日式煲仔飯配白味增湯
2023-05-17 734 views
同朋友一直都好想試呢間餐廳 所以相約黎朝聖~主食叫咗一個蟹膏煲仔飯,一個蟹籽意粉煲仔飯有特色食得出海鮮嘅鮮味,如果唔夠味,佢有甜豉油俾你加 個人覺得加咗會突出個味道多啲~ 蟹籽意粉味道幾好,係濃郁嘅忌廉蟹籽味👍🏻甜品係一份開心果蛋捲同埋伯爵茶味巴斯克蛋糕。果然冇令我失望!蛋捲質感軟綿綿 開心果味突出又唔會太甜。伯爵茶味巴斯克蛋糕都好好食 伯爵茶味濃郁,但唔會蓋過芝士味 超級推薦 價錢相宜,CP值很不錯👍🏻老闆有過嚟同我哋傾偈 俾咗少少日本返嘅黑啤我地一齊傾偈 又會問返顧客體驗,睇吓有咩可以改善嘅地方 整體用餐體驗幾好整體分數:8.56
同朋友一直都好想試呢間餐廳 所以相約黎朝聖~

主食叫咗一個蟹膏煲仔飯,一個蟹籽意粉

整體分數:8.56
2023-05-17 357 views
🐷黑毛豬肋肉•日式煲仔飯💰$188🦀炸軟殼蟹 •海鮮•芝士咖哩鍋•烤油餅💰$248.⚡️之前天氣仲凍嘅時候,特登去咗土瓜灣食呢間超吸睛嘅日式煲仔飯,但人氣太高嘅關係,去到店員話要等到8、9點後先有位,所以大家想食記得事前book位( ・ᴗ・̥̥̥ ).⚡️🐷黑毛豬肋肉•日式煲仔飯係是日MVP,豬肉量多厚身又有咬口!食到小女子欲罷不能(*ˊૢᵕˋૢ*)如果加多小小黑椒就更好😆.⚡️🦀炸軟殼蟹芝士咖哩鍋同樣出色,炸軟殼蟹大大隻,其他海鮮仲有八爪魚、蜆肉、蝦等等,3-4個人share都食到捧住個肚走🤰🏻🫃🏻
🐷黑毛豬肋肉•日式煲仔飯
💰$188
🦀炸軟殼蟹 •海鮮•芝士咖哩鍋•烤油餅
💰$248

黑毛豬肋肉•日式煲仔飯

黑毛豬肋肉•日式煲仔飯
  • 黑毛豬肋肉日式煲仔飯
2023-04-28 310 views
燈光柔和配上傾談聲有少許不一樣嘅餐廳🍴大蝦蟹肉蝦油日式煲仔飯上枱已經聞到蝦香 大大蝦夠爽口粒粒飯分明 不過食到底個層會有油所以點都有少少抗拒黑松露·白松露·炸薯條大大份薯條 脆口 食極都唔完咁 醬夠晒味 會有膩感 不過值得一試都會有蕃茄醬可以沾嚟食青芥末炸魔鬼魚同預期有啲岀入 少失望炸粉略厚 有咸 肉質乾身
燈光柔和配上傾談聲

青芥末炸魔鬼魚
同預期有啲岀入 少失望
炸粉略厚 有咸 肉質乾身
2023-03-24 518 views
餐廳裝修唔係話好打卡able 不過勝在野食好食!店員服務都好好 好貼心咁提我地日式煲仔飯嘅食法🤍日式煲仔飯係呢間小店最出名嘅!今次就黎試一試😆🍲黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178份量好足料 而且兩個人share食都好飽!豬肋肉肥瘦適中 而且煮得都腍 所以食得多會有少少漏 不過煲仔飯入面有好多菇 仲有啲蘆筍平衡返就會岩岩好~日式唐揚魷魚圈 +$38魷魚圈外脆內軟 唔會好韌👍🏼黃金炸單骨雞翼 $68單骨雞翼好貼心方便客人食 雞翼炸到好香脆 而且肉質嫩滑 咸蛋黃開心果Latte🍵💚 熱$45 (凍 跟餐+$25.5)面頭有啲開心果碎 飲落好濃開心果味 甜度都岩岩好
日式煲仔飯係呢間小店最出名嘅!今次就黎試一試😆🍲

黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178

日式唐揚魷魚圈 +$38
魷魚圈外脆內軟 唔會好韌👍🏼

黃金炸單骨雞翼 $68

開心果Latte🍵💚 熱$45 (凍 跟餐+$25.5)
面頭有啲開心果碎 飲落好濃開心果味 甜度都岩岩好
2023-03-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$195 (Lunch)
2023-03-22 444 views
今夜來到土瓜灣的餐廳,土瓜灣一向熱鬧,餐廳位置可算是土瓜灣的「靜土」。餐廳予人感覺舒適,既可以與三五知已嘻嘻哈哈,又可以與好友靜靜傾偈。第一次來,所以先嚐下熱門推介的食物。首先北海道松葉蟹甲羅盛‧海鮮日式煲仔飯,賣相已經夠吸引,影相打卡後即刻開動,蟹膏、青口、大蝦等海鮮相當鮮美,飯粒分明,口感軟糯,仲有最愛的飯焦。隨煲仔飯上枱的,還有一碗白味噌湯,店員講解接近食完煲仔飯,煲內尚有飯焦時將白味噌湯倒入煲內,以茶漬飯方式進食,幾得意。此外,炸軟殼蟹‧海鮮‧芝士咖喱鍋亦是打卡之作,大大隻原隻軟殼蟹,非常搶眼。下面有濃郁的咖喱湯汁,配埋烤油餅就啱啱好,烤油餅食完仲可以追加添,等你可以蘸盡咖喱汁!甜品就柯打咗富士蘋果生芝士蛋糕配法式焦糖布丁,本來想食卷蛋的可惜賣晒,相較之下,芝士蛋糕就顯得一般。題外一提,餐廳老闆相當親切,見到夜啲過嚟飲兩杯的客人好友善,除咗同佢哋傾計,仲會請客人品嚐私家釀造的珍藏,令人感覺親切。

2023-03-21
$340 (Dinner)
  • 北海道松葉蟹甲羅盛虎蝦海鮮日式煲仔飯配白味增湯
捲蛋要一開始就落單hold住如果唔係就好快無曬我去到果陣已經無曬開心果味😭😭😭😭🍚鰻魚煲仔飯大大舊鰻魚X4生蛋黃+鰻魚汁撈飯飯煮得好好 粒粒都飽滿好味到味蕾高潮了🤯🍟松露醬薯條細細兜松露醬都夠做好香好好味🥹茄汁完全被無視了我搶曬啲稔薯條黎食😂記得想食要book枱!!!!!呢餐大約$500兩個人夠曬飽(影漏咗杯凍mocha🙈)
捲蛋要一開始就落單hold住

細細兜松露醬都夠做
好香好好味🥹
茄汁完全被無視了
我搶曬啲稔薯條黎食😂

記得想食要book枱!!!!!
呢餐大約$500
兩個人夠曬飽
(影漏咗杯凍mocha🙈)
2023-03-07 267 views
呢度距離宋皇臺地鐵站都幾近 大概步行7分鐘就到🚶‍♂️餐廳地方寬敞 但唔算好打卡 🤳🏻lunch set好多款都想試呀 好吸引!香煎鵝肝黑松露和風牛肉飯🍚 $158兩件鵝肝 真係好香煎 油而不膩🦆配上和風牛肉飯 醬汁 咸甜適中 牛肉唔會好韌呢個fusion配搭簡直就滿足晒我個胃呀炸軟殼蟹黑松露忌廉汁扁意粉 $148🦀呢個真係好推介! 炸軟殼蟹Size差唔多有手掌咁大!炸粉唔會太厚 又唔會太硬 外脆內軟 食完都唔會有種好熱氣嘅感覺個黑松露忌廉汁扁意粉一上枱就聞到好香! 好creamy😋食到尾都唔會乾水 又唔會過膩 英式全日早餐 $128🍽️特濃芝士豬肉腸 煙肉 大啡菇 略嫌咸左少少 唔太啱我口味薯餅 炒蛋 牛油法包 沙律呢 都不過不失 正常發揮👍🏻煙三文魚 好滑 煙燻做得啱啱好 西蘭花湯 類似菠菜湯既嘅口感 味道 overall野食都算大份 水準都好滿意 有驚喜🥰
呢度距離宋皇臺地鐵站都幾近 大概步行7分鐘就到🚶‍♂️
餐廳地方寬敞 但唔算好打卡 🤳🏻
lunch set好多款都想試呀 好吸引!

香煎鵝肝黑松露和風牛肉飯🍚 $158
兩件鵝肝 真係好香煎 油而不膩🦆
配上和風牛肉飯 醬汁 咸甜適中 牛肉唔會好韌
呢個fusion配搭簡直就滿足晒我個胃呀

炸軟殼蟹黑松露忌廉汁扁意粉 $148🦀
呢個真係好推介! 炸軟殼蟹Size差唔多有手掌咁大!
炸粉唔會太厚 又唔會太硬 外脆內軟

西蘭花湯 類似菠菜湯既嘅口感 味道
overall野食都算大份 水準都好滿意 有驚喜🥰
Type of Meal
Lunch
📍土瓜灣 𝚃𝚘 𝙺𝚠𝚊 𝚆𝚊𝚗❝超高質人情味小店❤️必食黑毛豬煲仔飯😋多款自家製卷蛋🍰抹茶卷有驚喜🥳🍵❞一句講晒❗️煲仔飯高質! 甜品卷蛋有驚喜! 店員又nice又會r水吹好有人情味!☺️未食完已經諗緊幾時再黎 試埋其他口味!!🥹🫶🏻另外呢度慶祝生日外帶蛋糕 唔洗切餅費😬🐖黑毛豬肋肉·日式煲仔飯 $188 (4.5/5)朋友大推既飯 果然好正🥰軟腍黑毛豬肉 充滿油香而唔肥膩😚仲有大量菇菇🍄甜醬油撈飯好正 最底仲有飯焦🤩推介!👍🏻(想試埋鰻魚飯!🥹)🍵日本小山園抹茶卷蛋 $58 (4.5/5)佢地有多款口味既自家製卷蛋 當晚賣晒淨番抹茶🥹就試佢!😍幾surprised! 蛋糕軟綿濕潤 密度高而濃抹茶香😋cream係厚身質地 帶回甘唔甜既抹茶! Side既粉色cream原來係玫瑰味🌹幾有驚喜! 推介要試佢地既卷蛋! (有開心果味架!🤩)🥘炸軟殼蟹·海鮮 · 芝士咖喱鍋 · 烤油餅 $248 (3.5/5)(冇影到close up…😑)見每枱都有叫咁 跟風試下~好大煲又足料! 大量海鮮 (蝦,魷魚,青口,蜆) 可以揀辣度 中辣食得好過癮🥵配roti油餅食🫰🏻不過都係中意煲仔飯多d🤭꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇
📍土瓜灣 𝚃𝚘 𝙺𝚠𝚊 𝚆𝚊𝚗
❝超高質人情味小店❤️必食黑毛豬煲仔飯😋
多款自家製卷蛋🍰抹茶卷有驚喜🥳🍵❞

另外呢度慶祝生日外帶蛋糕 唔洗切餅費😬

黑毛豬肋肉日式煲仔飯

🐖黑毛豬肋肉·日式煲仔飯 $188 (4.5/5)

日本小山園抹茶卷蛋

🍵日本小山園抹茶卷蛋 $58 (4.5/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍 Nonsense
土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_土瓜灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日式
日本小山園抹茶卷蛋
2023-02-20 297 views
週末約咗朋友食brunch ,試咗呢間位於北帝街嘅cafe。🍝帶子蒜香咸蛋黃忌廉汁意粉 一見到咸蛋就忍不住想試吓呢款意粉,帶子少少蒜香,意粉入口即刻感受到咸蛋黃嘅口感同香氣,但我哋就覺得咸蛋黃的咸香唔夠重,再香啲應該仲正。🔥大蝦蟹肉蝦肉日式煲仔飯 店員建議我地試咗原味先再落豉油,因為煲仔飯用料好足,拌勻後啖啖飯都有蟹肉,香味十足,所以唔落豉油都好夠味好好食‼️ 而佢嘅豉油係日式甜豉油,加埋落飯到又係另一種風味🥰☕️Okinawa Black Sugar Latte 原本想飲啡但最後俾個沖繩黑糖吸引咗😂 Latte加黑糖味道唔算太甜

🍝帶子蒜香咸蛋黃忌廉汁意粉

🔥大蝦蟹肉蝦肉日式煲仔飯

☕️Okinawa Black Sugar Latte
帶子蒜香咸蛋黃忌廉汁意粉
大蝦蟹肉蝦肉日式煲仔飯
Okinawa Black Sugar Latte
大蝦蟹肉蝦肉日式煲仔飯
今年二訪咗好多餐廳🤤 間間都好高質~第一次食食唔到最signature嘅煲仔飯第二次去終於食到!真係好高質🤩二訪冇食甜品 但之前食過roll cake都好正!推薦 推薦✨-🦐【大蝦蟹肉蝦油日式煲仔飯】$188✨推薦✨日式煲仔飯係必叫!!!勁香勁好味!飯底絕對係成個飯最正嘅!本身已經有啲調味 再可按個人口味加甜日式豉油而最重點… 係有飯焦架!!!🤩💕大蝦蟹肉份量都幾多 大蝦彈牙~-🦀【炸軟殼蟹芝土咖哩海鮮烤油餅】$248🫓【追加烤油餅】$28呢個又係另一款招牌菜🤩咖哩可以揀辣度 揀咗小辣啱啱好炸軟殼蟹好大隻 皮偏厚 但都好酥脆 又多肉💕海鮮分量都好足!最鍾意小魷魚😆仲有好邪惡拉絲芝士🤩本身配左2片烤油餅 我哋有4個人 再追加咗一份2片咖哩同烤油餅真係好搭 一人一片有啲唔夠🤣-🍝【蟹肉紫菜明太子忌廉汁扁意粉】$108 (lunch set) 呢個都唔錯 明太子意粉永遠係最唔會出錯嘅選擇不過對比另外兩款普通咗啲🙈Lunch set 包咗杯普通飲品-🥭【Mango Smoothies】餐+$29-✨推薦指數:8.5/10💰人均消費:$165⏳等候時間:booked

今年二訪咗好多餐廳🤤 間間都好高質~
第一次食食唔到最signature嘅煲仔飯
第二次去終於食到!真係好高質🤩
二訪冇食甜品 但之前食過roll cake都好正!
推薦 推薦✨
🦐【大蝦蟹肉蝦油日式煲仔飯】$188
✨推薦✨
日式煲仔飯係必叫!!!勁香勁好味!
飯底絕對係成個飯最正嘅!
本身已經有啲調味 再可按個人口味加甜日式豉油
而最重點… 係有飯焦架!!!🤩💕
大蝦蟹肉份量都幾多 大蝦彈牙~

🦀【炸軟殼蟹芝土咖哩海鮮烤油餅】$248

✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:$165
⏳等候時間:booked
2023-02-19 128 views
.📍 𝑵𝒐𝒏𝒔𝒆𝒏𝒔𝒆 | 𝑻𝒐 𝑲𝒘𝒂 𝑾𝒂𝒏如果想揀間特別少少又有驚喜嘅Cafe,真係非常推介呢間位於土瓜灣嘅Fusion餐廳🫶🏻~ 餐廳嘅Menu上除咗有一般Cafe 有嘅意粉/ Burger/ All Day Breakfast 之外,最出名嘅竟然係佢嘅日式煲仔飯!.餐廳總共提供三款煲仔飯,當日就試左最多人推薦嘅黑毛豬肋肉煲仔飯!🐷好誠實平時真係對豬肉冇咩興趣,但只可以講佢個黑毛豬肋肉真係煮得好出色~肉質好Juicy一啲都唔會乾,肥瘦適中而且勁有豬味,完全令我對豬肉改觀😂。豬肋肉份量都好多,由飯面一直食到落底都仲有肉實在非常驚喜,配埋啲菇同個特製醬汁真係食到停唔到口。🥹最後個飯底仲有飯焦成件事好滿足!因為個飯實在太出色,相比之下個All Day Breakfast 就普通左啲,但其實都好足料,連炒蛋上面嘅黑松露都有一大pat,整體味道都好有水準👅👌🏻。.Weekend Lunch時間黎有Brunch Menu,以上嘅套餐仲包一杯飲品。雖然人均二百蚊係呢個地區黎講唔算平,但無論食材、份量同味道都好高質,性價比極高!😚係最近好滿足嘅一餐。下次一定要試埋個鰻魚煲仔飯。
📍 𝑵𝒐𝒏𝒔𝒆𝒏𝒔𝒆 | 𝑻𝒐 𝑲𝒘𝒂 𝑾𝒂𝒏
2023-02-18 131 views
之前聖誕節同男朋友唔知去邊度慶祝,見到呢間價錢唔係好貴,環境又唔錯,1於GOGOGO!confirm Booking話有用餐時間限制,本身訂咗七點,但預計會遲少少到,打俾餐廳通知,餐廳好好嗌我慢慢,話會補返時間俾我😀餐廳環境唔錯,店員都好好禮貌本來嗌咗一杯嘢飲,但之後發現枱面原來有推介開心果latte,問店員可唔可以轉,佢都好好即刻肯幫我轉🥰兩條友唔係太餓,本身想食大推嘅煲仔飯,但係應該食唔落😂前菜小食⭐️龍蝦竹笙湯 $68味道好濃,推介⭐️芝士焗大啡菇 $63大啡菇切開依然都好Juicy主食⭐️鵝肝雜菌竹笙黑松露意大利飯 $168個飯好Creamy但係唔會太濕鵝肝份量都唔少,份量同男朋友一人一半唔會太漏甜品⭐️日式卷蛋 $58唔會太甜,卷蛋好鬆軟雖然今次唔係嗌得太多嘢食,但係每樣都唔錯,價錢亦都合理,餐廳服務亦都好好❤️會為咗煲仔飯下次再嚟!

餐廳環境唔錯,店員都好好禮貌

兩條友唔係太餓,本身想食大推嘅煲仔飯,但係應該食唔落😂

前菜小食
⭐️龍蝦竹笙湯 $68
味道好濃,推介

⭐️芝士焗大啡菇 $63
大啡菇切開依然都好Juicy

主食
⭐️鵝肝雜菌竹笙黑松露意大利飯 $168
個飯好Creamy但係唔會太濕
鵝肝份量都唔少,份量同男朋友一人一半唔會太漏

甜品
⭐️日式卷蛋 $58
唔會太甜,卷蛋好鬆軟

2022-12-25
$200 (Dinner)
2023-02-09 3102 views
-{土瓜灣煲仔飯cafe🍲🍵}🤤 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 🤤 ($188)海量嘅菇同埋豬肋肉😛食落似厚版嘅豬頸肉🤓有啲肥得黎又好juicy😆啲飯重甜豉油味☺️而且有夠飯焦🥳不過個蛋黃好快熟曬😂👖褲評: 9/10🤤 日本鰻魚日式煲仔飯 🤤 ($198)鰻魚冇細骨😉有5嚿份量正常喇 依個都多飯焦食到脆口而軟糯嘅口感😙同埋個醬再甜啲😚不過豬肉啱我口味多啲🙊👖褲評: 8.5/10🤤 明太子蝦忌廉扁意粉 🤤 ($152)明太子有一pat咁要撈散佢 係重咸香味的 而個扁意粉質感正常 係偏多嘅份量~啲蝦有6隻 普通啲啦😛👖褲評: 7.8/10🤤 開心果竹炭卷蛋 🤤 ($58)好濃郁嘅開心果cream😍係潔身嘅狀態 而竹炭蛋糕有好少嘅粒粒質感 值得試!!!👖褲評: 8.3/10🤤Pistachio latte🤤 ($45)好少會特登講飲品 但依杯期間限定真係💯好濃!有啲開心果粒夾雜住🤓中間有啲太綠😂👖褲評: 8.3/10Non.sense出色😆樣樣都好食 服務好好🥳題外話個煲真係好熱要格外小心性價比: 7/10服務: 9/10環境: 8/10🚩 Nonsense 🚩地址: 土瓜灣北帝街
{土瓜灣煲仔飯cafe🍲🍵}
🤤 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 🤤 ($188)

👖褲評: 9/10

🤤 日本鰻魚日式煲仔飯 🤤 ($198)

👖褲評: 8.5/10

🤤 明太子蝦忌廉扁意粉 🤤 ($152)

👖褲評: 7.8/10

🤤 開心果竹炭卷蛋 🤤 ($58)

👖褲評: 8.3/10

🤤Pistachio latte🤤 ($45)

👖褲評: 8.3/10

性價比: 7/10
服務: 9/10
環境: 8/10

🚩 Nonsense 🚩
地址: 土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjaicafe #fuudjai土
日本鰻魚日式煲仔飯
Pistachio latte
  • 日本鰻魚·日式煲仔飯
  • 玫瑰開心果竹炭卷蛋
  • 日式西班牙黑毛豬肋肉煲仔飯
🐻の試食‼️✨雙重芝士•蟹肉•焗大啡菇 $63✨黑毛豬肋肉•日式煲仔飯 $188✨開心果竹炭日式卷蛋 $58⁡話說個次🐻同男友重返土瓜灣,諗住食得好啲特別啲,原來都未試過尼間創意fusion餐廳 😎 近來凍左咁多,竟然係尼間餐廳食到日式煲仔飯 🍲 佢哋用上珍珠米,加上滿滿既肥美黑毛豬肋肉,再配埋佢哋自家製既醬油同雞蛋,撈埋黎食真係幾惹味又夠特別 🥰 其他小食正常發揮啦✨最後當然要試一試佢哋自家製卷蛋 💕 勁多cream又唔會太甜☺️ 特別一讚老闆好好客😆⁡
🐻の試食‼️
✨雙重芝士•蟹肉•焗大啡菇 $63