Nonsense

高質又抵食嘅蛋糕之選! 重點係每日有現貨!三訪eat.nonsense啦!有睇之前兩次分享應該知呢間煲仔飯&卷蛋好高質✨今次好開心受邀試食佢哋嘅軟心巴斯克蛋糕!(未受邀我其實都已經bookmark咗打算食🤤今次揀咗三重奏嘅軟心巴斯克開心果吉士超高質!成個cake唔使$200真心抵推薦大家買嚟慶生!-🎂【軟心巴斯克開心果吉士】$198 (5”)蛋糕面有少少水果點綴 簡單又靚!本身以為水果係裝飾會普通 點知啲士多啤梨勁甜!!!一切開見到橫切面已經流哂口水!個軟心效果真係做得好好🤩第一啖試咗開心果吉士先!好滑好Rich😍巴斯克部分好軟滑 芝味香濃~ 最頂仲有焦香厚餅底好加分!!! 多種口感正好多~吉士+cheese cake一齊食 芝士味會有啲搶🙈開心果控直接買全個開心果味應該仲滿足!(我自己都打算下次試全開心果味巴斯克/ 卷蛋🤤除咗開心果 吉士仲可以揀抹茶 朱古力 伯爵茶
高質又抵食嘅蛋糕之選! 重點係每日有現貨!

三訪eat.nonsense啦!
有睇之前兩次分享應該知呢間煲仔飯&卷蛋好高質✨
今次好開心受邀試食佢哋嘅軟心巴斯克蛋糕!
(未受邀我其實都已經bookmark咗打算食🤤
今次揀咗三重奏嘅軟心巴斯克開心果吉士
超高質!成個cake唔使$200真心抵
推薦大家買嚟慶生!
🎂【軟心巴斯克開心果吉士】$198 (5”)
蛋糕面有少少水果點綴 簡單又靚!
本身以為水果係裝飾會普通 點知啲士多啤梨勁甜!!!
一切開見到橫切面已經流哂口水!
個軟心效果真係做得好好🤩
第一啖試咗開心果吉士先!好滑好Rich😍
巴斯克部分好軟滑 芝味香濃~ 最頂仲有焦香
厚餅底好加分!!! 多種口感正好多~
吉士+cheese cake一齊食 芝士味會有啲搶🙈
開心果控直接買全個開心果味應該仲滿足!
(我自己都打算下次試全開心果味巴斯克/ 卷蛋🤤
除咗開心果 吉士仲可以揀抹茶 朱古力 伯爵茶
2024-03-12 682 views
生日月份,家姐知道我喜歡食芝士蛋糕,特別的送我這家她平時愛吃店的蛋糕給我🥰餐廳位於土瓜灣,出名的是煲仔飯,但原來軟心巴斯克蛋糕也很不錯,所以特別帶了一個作我的生日蛋糕🥰。而這裏的巴斯克蛋糕採用低糖配方,而且不用防腐劑,不用植脂cream,所以食得更加健康。家姐特別選了草莓巴斯克蛋糕,外表帶微微焦香,充滿香味,而內裏的芝士蛋糕則香滑軟綿,中間的軟心層是自制的新鮮果醬,有新鮮果肉,口感更清新,食落比平時的巴斯克蛋糕輕身好吃,因為中間果肉層,多吃了也不會太漏,而且更加了一份新鮮生果的清甜味道,味道層次更加豐富😋而外表更加不用說,以新鮮草莓點綴,更加色彩繽紛,不論用作慶祝或自肥,見到都好開心🥰

2024-03-07 514 views
土瓜灣 | Nonsense . 尋找令人心動的軟心巴斯克蛋糕💞過來Nonsense 原先是想吃她們的煲仔飯😆 意外發現她們有軟心巴斯克蛋糕,賣相令人心動, 所以決定帶一個回家💞 . 口感上,她們的軟心巴斯克芝士蛋糕 來得輕盈和軟綿, 入口香滑, 巴斯克蛋糕, 外形有點不修邊幅,但吃過她之後,會令人念念不忘💞 Nonsense 的草莓軟心巴斯克芝士蛋糕, 更加令我一吃就愛上了, 輕盈香滑 再配上新鮮草莓, 中間有啖啖果肉, 每日即製, 保證新鮮💞 . 表皮焦香, 味道香濃綿密, 如同起司蛋糕口感,又偏向布丁的柔軟感覺, 入口令人依戀💞 . 餐廳 : Nonsense 地址 : 土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
Nonsense 巴斯克軟心蛋糕表面焗到燶燶地,表面散發淡淡焦香味道,切開內裡係Creamy嘅質感,口感細膩軟滑 ,芝士味香濃🧀內餡係開心果吉士,呈半熟狀態,散發開心果嘅堅果香氣。面層鋪上士多啤梨同藍莓,酸酸甜甜好解膩。配上牛油香十分嘅鹹香曲奇餅底,一啖咬下,同時感受到獨特焦香、軟滑半熟流心芝士、香濃開心果吉士、酸甜莓果、鹹香曲奇五種口感同味道,簡直係一種享受🥰而且性價比好高,一個五吋蛋糕只係$198,夠3-5人食,實在抵食🥳

2024-03-06 315 views
一路都有book Mark呢一間餐廳嘅巴斯克芝士難得呢期過呢邊上堂就梗係要試一試佢啦點知兩個月我就買咗三次因為真係好抵同好好食呢個價錢真係好難唔吸引一食再食令我最心動嘅就係佢嘅焙茶巴斯克芝士蛋糕我冇諗過焙茶撞芝士個茶味都仲可以係咁濃而且咁樣撞一撞,反而一啲都唔甜唔漏食完一啖再食一啖都唔會覺得好滯之前試過原味同埋朱古力味就正正常常反而我試過其他味之後,我每次都一定會以焙茶做膽其次就係開心果味可惜烏龍茶味要原個買試晒咁多味之後會買一個嚟試吓

一路都有book Mark呢一間餐廳嘅巴斯克芝士

呢個價錢真係好難唔吸引一食再食

令我最心動嘅就係佢嘅焙茶巴斯克芝士蛋糕
焙茶芝士

我冇諗過焙茶撞芝士個茶味都仲可以係咁濃
而且咁樣撞一撞,反而一啲都唔甜唔漏
食完一啖再食一啖都唔會覺得好滯
之前試過原味同埋朱古力味就正正常常
反而我試過其他味之後,
我每次都一定會以焙茶做膽
其次就係開心果味

可惜烏龍茶味要原個買
試晒咁多味之後會買一個嚟試吓
小山園抹茶芝士
Oreo  芝士
2024-03-03
TakeAway
$30 (Other)
焙茶芝士
小山園抹茶芝士
Oreo  芝士
  • 開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
  • 焙茶巴斯克軟心芝士蛋糕
2024-03-06 327 views
今次食咗Basque Burnt Cheesecake有唔同size 切件/5吋/7吋蛋糕🍰🎂味道都有好多選擇🤩🤩✨巴斯克藍莓軟心芝士蛋糕(💰198)呢個5吋蛋糕嘅表面焗到有微微焦香而面頭鋪滿啲藍莓🫐同士多啤梨🍓蛋糕食落幾香芝士味 但唔會好膩😙口感幾軟滑 而中間軟心係自家製藍莓醬仲有啲果肉添 味道天然 又唔會好甜👍🏼而底下係用咗曲奇餅碎做 幾香牛油味🧈✨抹茶切件巴斯克蛋糕(💰$38)切件有十幾款口味 試咗抹茶味比起原味多咗啲抹茶味就冇咁膩一件蛋糕配杯熱飲當下午茶食都幾好
今次食咗Basque Burnt Cheesecake
有唔同size 切件/5吋/7吋蛋糕🍰🎂
味道都有好多選擇🤩🤩

✨巴斯克藍莓軟心芝士蛋糕(💰198)
呢個5吋蛋糕嘅表面焗到有微微焦香
而面頭鋪滿啲藍莓🫐同士多啤梨🍓
蛋糕食落幾香芝士味 但唔會好膩😙
口感幾軟滑 而中間軟心係自家製藍莓醬
仲有啲果肉添 味道天然 又唔會好甜👍🏼
而底下係用咗曲奇餅碎做 幾香牛油味🧈

✨抹茶切件巴斯克蛋糕(💰$38)
切件有十幾款口味 試咗抹茶味
比起原味多咗啲抹茶味就冇咁膩
一件蛋糕配杯熱飲當下午茶食都幾好
2024-03-04 271 views
上次黎呢度食完飯發現佢有蛋糕外賣而且好多款式揀 有水果味 也有茶味👍🏻朋友生日訂了一個比佢曲奇餅底既巴克斯蛋糕伯爵茶吉士5吋都只係$168夠3-4人份量 切開仲要係有流心感🥳 十分邪惡而佢個伯爵茶味係勁香濃加埋酸酸地吉士有乳酪口感我仲加左靚靚士多啤梨做Topping 灑了糖粉整個好浪漫士多啤梨酸酸地 同個吉士好夾而曲奇餅底厚度合適 仲要好鬆脆 唔會淋哂巴克斯芝士味濃又不會膩 好岩當做飯後甜品幾喜歡呢個質感-📍Nonsense📌土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
上次黎呢度食完飯發現佢有蛋糕外賣
幾喜歡呢個質感
📍Nonsense
📌土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
2024-03-01 399 views
Nonsense 一向出名巴斯克蛋糕,今次試咗新鮮生果系列中的Burnt Cheese Cake藍莓味,都幾有驚喜,下次會試下其他味😋🙌🏻呢個蛋糕採用咗新鮮嘅水果焗制,面頭舖咗士多啤梨同藍莓,並使用「自家」特調的新鮮果醬和果肉,絕不添加防腐劑和植脂奶油~仲要採用咗低糖配方,邪惡感即刻低咗😌😌中間好流心,底部用咗餅乾做底,增加口感,融合咗焦糖化的芝士和藍莓的酸甜風味,中和返個甜度,食落唔會好甜😍🥰

現在普通一個蛋糕動輒都要$200-300 以上這家cafe的自家製蛋糕卻是$128起就有原個5’蛋糕(3-4人份)😳而且還是軟心的巴斯克! ✿ 5’巴斯克藍莓軟心芝士蛋糕 (+裝飾) $198(+$25)雖然裝飾要額外加錢,生日牌是免費的😆芝士蛋糕本體十分出色! 芝士味香濃;內裡軟心,外層挺身,兩種口感不至於流心般狼狽,但也是十分綿滑😍藍莓味道很自然,甜度剛好,帶藍莓微微酸香特別喜歡面頭焦化程度適中,個人不偏好太焦的裝飾簡約,已經足夠打卡😚 (感覺很像一個音樂盒?🤣還有多達23種口味可選! 綠茶焙茶之類的熱門口味都只是$128
現在普通一個蛋糕動輒都要$200-300 以上
這家cafe的自家製蛋糕
卻是$128起就有原個5’蛋糕(3-4人份)😳
而且還是軟心的巴斯克!

雖然裝飾要額外加錢,生日牌是免費的😆
芝士蛋糕本體十分出色!
芝士味香濃;內裡軟心,外層挺身,兩種口感
不至於流心般狼狽,但也是十分綿滑😍

藍莓味道很自然,甜度剛好,帶藍莓微微酸香

特別喜歡面頭焦化程度適中,個人不偏好太焦的

裝飾簡約,已經足夠打卡😚 (感覺很像一個音樂盒?🤣

2024-02-15 1976 views
呢間餐廳主打fusion 菜式,餐廳沒有特別佈置,只有句slogan 在牆上。我地食咗 不一樣的煲仔飯 🐟蒲燒鰻魚。日式煲仔飯 :味道可以,有飯焦但有啲過龍,底個啲有啲苦🦑避風塘北海道唐揚魷魚份量有12粒,唔太食得出係魷魚🦑,但配料(辣椒乾蒜粒麵包糠)都好脆好香口。🐷西班牙黑毛豬肋肉串。焦糖蘋果調味很好,肉質不錯,配蘋果食可減低油膩感。🐮澳洲和牛封門柳。大啡菇 牛味很重,調味都非常特別,仲有可以用蛋黃來加以調味,不錯。但份量比較少,呢個價錢會expect 份量及配菜多一點。炸軟殼蟹芝士咖喱海鮮烤油餅 再追加烤油餅 $28有原隻軟殼蟹,其他海鮮都有不少,可能因為fusion 菜,唔用日式咖喱而用了印度咖哩,加埋芝士,很特別。咖哩配烤油餅真係一絕!帶子白松露油蒜香炒扁意粉 份量少,味道一般。🐽黑毛豬脆片卡邦尼意粉 份量少,sauce 同煙肉🥓比較咸。Overall 的份量同價錢唔成正,但勝侍的應殷勤款待,下次可以試甜品,希望份量會大少少🤏啦!

我地食咗 不一樣的煲仔飯

🦑避風塘北海道唐揚魷魚

🐷西班牙黑毛豬肋肉串。焦糖蘋果
調味很好,肉質不錯,配蘋果食可減低油膩感。

🐮澳洲和牛封門柳。大啡菇

再追加烤油餅 $28

帶子白松露油蒜香炒扁意粉
份量少,味道一般。

🐽黑毛豬脆片卡邦尼意粉
份量少,sauce 同煙肉🥓比較咸。

蒲燒鰻魚。日式煲仔飯
避風塘北海道唐揚魷魚
西班牙黑毛豬肋肉串。焦糖蘋果
澳洲和牛封門柳。大啡菇
帶子白松露油蒜香炒扁意粉
黑毛豬脆片卡邦尼意粉
西班牙黑毛豬肋肉串。焦糖蘋果
澳洲和牛封門柳。大啡菇
2024-02-14 1055 views
見網上好多人大讚佢個軟心巴斯克蛋糕,專程搭車過黎食,結果極度失望。叫左開心果味同蘭姆葡萄味,中間完全冇軟心,似係一舊普通雪硬嘅芝士蛋糕,重要芝士味唔香濃🥲 唔知係我唔好彩定佢真係差啦,但唔會再叫第二次。燉蛋亦冇乜香甜味,雪糕就正常。意粉味道中規中矩,但份量比較少,帶子炒意粉冇乜味道,唔建議叫。後來先聽聞佢嘅煲仔飯都係比人大讚好食,可惜我就冇試到喇🥲平日去到都坐爆,唔少人叫煲仔飯,我諗呢樣應該好食既😂

2024-02-07 923 views
好香,有飯焦,脆卜卜豬肉口感軟腍腍聞落好香海鮮味,但食落比較淡蝦肉爽口服務好週到,會不停提你小心熱煲仔飯會連埋隔熱夾夾送到枱上冇茶餐廳煲飯等咁耐,又乾淨呢個非傳統煲仔飯幾特別,又夾到
大蝦蜆肉.蝦頭油

好香,有飯焦,脆卜卜
豬肉口感軟腍腍

西班牙黑毛豬肋肉

聞落好香海鮮味,但食落比較淡
蝦肉爽口

焙茶味巴斯克芝士蛋糕+豆腐味雪糕

服務好週到,會不停提你小心熱
煲仔飯會連埋隔熱夾夾送到枱上
冇茶餐廳煲飯等咁耐,又乾淨
呢個非傳統煲仔飯幾特別,又夾到

2024-01-25
$190 (Dinner)
西班牙黑毛豬肋肉
焙茶味巴斯克芝士蛋糕+豆腐味雪糕
隱世的fusion菜,餐廳裝修格調簡約舒服,兩邊牆身有塗鴉同霓虹燈裝飾。餐廳本身係主打日西式料理,當中最特別是日式煲仔飯和芝士咖哩鍋。大蝦蟹肉蝦油日式煲仔飯必試主打fusion煲仔飯已經十分有創意!味道都有驚喜!首先一上枱,蝦香味溢美,可能是加了蝦油的原因。一開始先試了原味,之後再加豉油調味。足料的煲仔飯原味,拌勻後入口是滿滿的蟹肉和蝦肉的香味,再加上微微的飯焦,大蝦彈牙,十分香口鮮味。加上日式甜豉油加持,更貼近港式風味,特別是超熱煲仔保溫之餘,還可以製造超香脆飯焦(需要耐心等候)。最後加上蛋黃更是剛剛好!炸軟殼蟹•海鮮•芝士咖哩鍋 •烤油餅這是另一款招牌菜,一樣超足料!完隻炸軟殼蟹,再加上蝦、魷魚、青口等等!軟殼蟹炸得酥脆加上惹味印式咖喱和滿滿香而不濃的芝士,除了拉絲芝士邪惡的視角享受,更為咖哩增添了多一層嘅口感。烤油餅熱辣辣,外層脆,裡面還是軟軟的,配試上海鮮、咖哩和芝士,絕對是大滿足!開心果巴斯克軟心芝士蛋糕一共有15款不貼同口味的巴斯克軟心芝士蛋糕,有選擇困難的朋友要小心!這一款招牌甜品可以配搭雪榚或者法式焦糖燉蛋。巴斯克軟心芝士蛋糕的特徵是有著深棕色的焦糖外表,表面略為起皺、

大蝦蟹肉蝦油日式煲仔飯

炸軟殼蟹•海鮮•芝士咖哩鍋 •烤油餅

開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
一共有15款不貼同口味的巴斯克軟心芝士蛋糕,有選擇困難的朋友要小心!這一款招牌甜品可以配搭雪榚或者法式焦糖燉蛋。巴斯克軟心芝士蛋糕的特徵是有著深棕色的焦糖外表,表面略為起皺、邊緣一點都不平整, 但吃起來融合著煙熏的焦香與柔和的奶香,加上淡淡的開心果清新香味和芝士味相輔相成,整體不會太膩。
2024-02-02 851 views
平日都有唔少人聚餐/慶生,雖然位置唔方便,主食方面價錢略貴,但服務好好,又冇限時。次次都見到人推薦佢嘅特色煲仔飯,但我覺得佢嘅巴斯克更加抵食高質!*松葉蟹甲羅盛•海鮮•日式煲仔飯 $198先將蛋黃同蟹膏蟹肉撈勻,再倒入煲仔飯,將所有海鮮撈埋一齊,按自己喜好加入豉油。整體味道好淡,一定要倒豉油,鮮味微乎其微,完全食唔出蟹膏味,而且冇煲仔飯嘅焦香味。炸軟殼蟹椰香喇沙扁意粉 $168意粉煮得啱啱好,偏硬啱我口味,喇沙汁微辣又夠濃厚。炸軟殼蟹脆卜卜,炸衣略厚,份量偏小。海苔炸單骨雞翼 $68雞翼調味偏淡,紫菜味微乎其微,海苔屬於點綴性質,唔推薦。焙茶巴斯克配NONSENSE自家制Creme Brulee $58巴斯克外焦內軟,焙茶味濃而唔澀,隱約有芝士奶香,高質之選!焦糖略厚,燉蛋有蛋香但偏甜,質地有啲嚡口,揀雪糕會比較好。開心果巴斯克 (7吋) $2984點左右打去預留拎走,第二日慶生切蛋糕。雖然外表平平無奇,但係佢做咗巴斯克蛋糕嘅要求:外層焦黑、內層軟心,芝士味同開心果味啱啱好互相平衡到,果仁味唔係特別濃郁,但食得出開心果味,真心好抵食。
松葉蟹甲羅盛•海鮮•日式煲仔飯 $198
松葉蟹甲羅盛•海鮮•日式煲仔飯

炸軟殼蟹椰香喇沙扁意粉 $168
炸軟殼蟹椰香喇沙扁意粉

海苔炸單骨雞翼 $68
雞翼調味偏淡,紫菜味微乎其微,海苔屬於點綴性質,唔推薦。
海苔炸單骨雞翼

焙茶巴斯克配NONSENSE自家制Creme Brulee

開心果巴斯克 (7吋) $298
開心果巴斯克 (7吋)
2024-01-03
$150 (Dinner)
焙茶巴斯克配NONSENSE自家制Creme Brulee
開心果巴斯克 (7吋)
冬天終於嚟啦❄️氣溫突然急降🥶🥶又係食煲仔飯嘅時候😍食得多傳統煲仔飯,原來日式fusion煲仔飯都好正🤤🤤 🥘 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 ($188)上枱時好熱辣辣🤩炒鬆啲飯時真係要小心燙親🫣一路炒一路已經聞到爆香嘅豬油香🤭煲底仲要充滿飯焦😍 正!見啲豬肉咁厚最初仲怕好靭😅點知係勁嫩,肉味好濃😋再加埋雜菇同蛋汁,唔加鼓油都已經勁夠味勁好味🤤🤤🤤🍳 Nonsense全日早餐 ($168)與其叫呢個做ABD,不如叫做豐盛海鮮早餐😆有香煎大蝦,仲有三文魚扒😍芝士豬肉腸唔會勁咸,多士係丹麥吐司😋全部都勁高質👍🏻👍🏻🍰 原味巴斯克軟心芝士蛋糕 ($58)巴斯克蛋糕都係係餐廳招牌菜😋佢哋一大賣點😎可以揀配雪糕或者焦糖燉蛋,但點揀都會被芝士蛋糕比下去😂😂蛋糕充滿芝士味,唔會太甜,做到軟心得嚟又唔覺膩😙☺️☺️一人叫一份就啱啱好😎😎☕️ 沖繩黑糖Latte ($40)黑糖味勁濃😌但有啲過甜,略為蓋過咖啡味😝📌Nonsense 土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

🥘 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 ($188)

🍳
黑毛豬肋肉日式煲仔飯

Nonsense全日早餐 ($168)
Nonsense全日早餐

🍰 原味巴斯克軟心芝士蛋糕 ($58)
原味巴斯克軟心芝士蛋糕

☕️ 沖繩黑糖Latte ($40)
黑糖味勁濃😌但有啲過甜,略為蓋過咖啡味😝
沖繩黑糖Latte

📌Nonsense