2015-05-16 3001 views
今日約好耐冇見既朋友聚下,家住尖沙咀,是但搵野食,之前食過呢間既鯛魚燒雪糕唔錯,以為冇乜人,我地6:20去到已經排隊,我地2大人1小朋友,由6:20分等到7:38先入到去,佢地見我有個小朋友,竟然比張2人台我地3個迫,真係果刻好灰,唔要呀?等多個鐘囉😅其實韓國野我真係麻麻😂今次自己攞黎真係冇得怨。見到大部份人都叫$288既大辛辣麵年糕,我地2個女仔(唔計小朋友唔食辣)食唔晒,所以叫其他,睇黎睇去都冇乜野好食😭是但叫細版部隊麵賣相-真係有圖有真相,都唔使講。味道-辛辣麵+茄汁豆(冇茄汁又冇味既)+脆皮腸+午餐肉+蛋同芝士,早知叫個朋友上我屋企自己煮仲好啦,等成個鐘食埋呢d野大部份人叫呢個我地另外叫左份雞翼呢個雞翼真係要叫,炸得好脆,好香口,味道酸酸甜甜辣辣,幾好食,但食到好論盡,成面係,女仔要小心。3個人叫左3杯野,因為太普通,影都冇影,全店店員都好有禮貌,唔算少店員,就算爆場都照顧到所有客人,「OK」評係要比。2個辛辣麵+雞翼+3杯野飲=$308 ,真貴

部隊麵=懶人辛辣麵

賣相-真係有圖有真相,都唔使講。

大部份人叫呢個

我地另外叫左份雞翼

2個辛辣麵+雞翼+3杯野飲=$308 ,真貴
2015-05-14
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2015-05-16 2298 views
其實都兩個星期前食, 而家先得閒打一個唔想開工ge星期四, 突然想約朋友食晚飯, 朋友介紹呢間一我咁岩又想試, 為左咁由七點半等到八點半, 企係條好迫ge後樓梯, 感覺唔良好而且安排有d混亂, 我地留完名個staff唔比張飛仔我地就走左, 想等佢番轉頭拎番佢又忙到唔番黎, 有第二個staff黎同佢講左陣先信咁...我知你地太多客好忙, 但有d基本野唔可以錯, 因為你要明白我地等左咁耐因為你地ge錯又唔知你地認唔認賬搞到我冇飯食係好無辜架!坐低要叫再等好耐先比餐牌餐具打開睇下先, 好吸引好多野都想試, 佢同一般韓式餐一樣, 唔會話好多好多款比你揀, 但樣樣都好岩食. 其他想叫個鍋, 但我地兩個人叫左個胃就冇位試其實野, 所以枱枱都有叫我地就冇啦紫菜反卷, 飯同料比例ok, 但始終都係hungry korean最好味辣醬餃子, 好甜, 而且唔吸引, 餡係菜+粉絲, 個皮唔脆唔淋咁, 感覺似本身脆但濕左 忌廉海鮮泡菜意粉, 冇諗過忌廉泡菜可以咁夾, 一種從來未試過ge味道, 好吸引, 仲好飽肚, 個蛋都煎得岩岩好, 海鮮料都好多, 必食韓式辣醬拌麵, 呢個有d辣, 又係偏甜, 但本身麵同菜係
其實都兩個星期前食, 而家先得閒打
坐低要叫再等好耐先比餐牌餐具
紫菜反卷
辣醬餃子
忌廉海鮮泡菜意粉
韓式辣醬拌麵

韓式辣醬拌麵, 呢個有d辣, 又係偏甜, 但本身麵同菜係冇咩味, 撈出黎又岩岩好喎, 麵都好彈牙
Other Info. : 真係太多人啦, 好迫, 搞到服務態度麻麻, 變相扣分
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
  • 忌廉海鮮泡菜意粉
跟我的姊妹們近來最喜歡的餐廳就是吃韓國菜韓國燒,爐邊蛋等等的食物近來都已經吃過了最近大家都好像不夠喉,最後尖沙咀工作的好友就話近來發現龍城對面有一間韓國Cafe 好多人排隊我地幾個都唔執輸,決定去試一下呢間特別既K.Cafe NORAYO K.Cafe 上到去,好在我地早左去拎飛,唔係真係唔知排到幾點先有位等左大半個鐘就安排左我地係近廁所邊的四人位本身有諗過轉位,但係店主指只有個半小時食用就直情點菜好了,朋友一見到餐牌有一個好像部隊鍋的食品即時要點了這個大堆頭的現炒辣年糕 $288呢個炒年糕就好似部隊鍋,有主角年糕啦,公仔麵,腸仔,蟹柳同埋有朋友們最喜歡既爐邊蛋,不過由於佢個爐受熱好唔平均所以D 蛋,一係就唔熟,一係就熟到過左火其實呢個現炒辣年糕係可以揀係小辣同正常,但係小妹絕對異於其他朋友小妹一路吃一路要飲冰水解辣,即使它的年糕多好吃我也吃不到呢為了止上辣的,我即時點了很多不會辣的食品包括有這個是牛肉炒粉絲 $48這個不錯,蠻好吃的但是就少份量少了一點最重要D 牛肉係厚切的!!!這個是叫紫菜卷 $30你完全沒有想像它什麼東西它一點像平時吃過的肉鬆蛋卷感覺,不過它雖則是炸物,不過絕對沒

跟我的姊妹們近來最喜歡的餐廳就是吃韓國菜

韓國燒,爐邊蛋等等的食物近來都已經吃過了

最近大家都好像不夠喉,最後尖沙咀工作的好友

就話近來發現龍城對面有一間韓國Cafe 好多人排隊

我地幾個都唔執輸,決定去試一下呢間特別既K.Cafe

NORAYO K.Cafe
上到去,好在我地早左去拎飛,唔係真係唔知排到幾點先有位

等左大半個鐘就安排左我地係近廁所邊的四人位

本身有諗過轉位,但係店主指只有個半小時食用

就直情點菜好了,朋友一見到餐牌有一個好像部隊鍋的食品

即時要點了這個大堆頭的現炒辣年糕 $288

呢個炒年糕就好似部隊鍋,有主角年糕啦,公仔麵,腸仔,蟹柳

同埋有朋友們最喜歡既爐邊蛋,不過由於佢個爐受熱好唔平均

所以D 蛋,一係就唔熟,一係就熟到過左火

小妹一路吃一路要飲冰水解辣,即使它的年糕多好吃我也吃不到呢
為了止上辣的,我即時點了很多不會辣的食品

包括有這個是牛肉炒粉絲 $48

這個不錯,蠻好吃的但是就少份量少了一點

最重要D 牛肉係厚切的!!!
這個是叫紫菜卷 $30

你完全沒有想像它什麼東西

它一點像平時吃過的肉鬆蛋卷感覺,

不過它雖則是炸物,不過絕對沒有什麼油膩感

就是沒什麼特別在此小食吧!
然後就到我最喜歡的雞翼啦

今次我們點了這一款"香辣雞翼" $42

雖然它叫香辣,但係實際又唔係辣,我對它的醬汁好有興趣呢

最可惜就是它真的份量太少了嗎...
最後這個是牛肉飯卷 $52

唔知係我唔夠飽定係真係好好食

我又覺得呢個飯卷最好食同埋好夠飽肚的

不過去過韓國既朋友仔就話呢個冇係韓國咁好食啦

但係我覺得它很棒的呢!!
最後我們女生的聚會又怎少得甜品的時光

本來想點一個細D 既甜品,但係個個咩名真係唔記得

但係店員就推介了這個好像雪山的甜品

而今次我們揀選了這個是哈密瓜的雪山

整個甜品以一粒粒哈密瓜加上牛奶雪花

中間仍插著一枝韓國的哈密瓜雪條

認真的,它真的很不錯,首先哈密瓜很甜

加上牛奶雪花冰冰凍得好正,係呢D 天氣入面簡單是正爆的!!
對於Cafe 嗎,雖然野食就認真是很細份左d

但係係餐廳入面差不多全部人都是韓國人仕呢

更有一位好似光洙既店員呢,即使當天他要下班都好好招呼我地呢

加上他們服務態度真的很棒,那日我被那個炒年糕弄得又頭暈又辣

他們也不斷給予冰水我飲用,我想大大話都係起碼5-6次呢

可惜就是它價錢上有一點貴,最重要都係排很久

也許是新開的問題,不過我仍想再到一次跟"光洙" 拍拍照嗎

2015-04-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
  • 哈密瓜的雪山
  • 牛肉飯卷
  • 現炒辣年糕
  • 牛肉炒粉絲
2015-05-14 2072 views
約17:30 已到咖啡館. 一坐下來就跟我們說 1.5hr 限時。It's fine~2位女生點了一杯藍莓yogurt, 蜜瓜冰, 炒豬肉年糕。藍莓yogurt 好解辣, 但好甜, 你地可以試下叫佢地少甜~~價目表 最受歡迎 大家自己衡量一下貴與否。我認為係reasonable price.甜辣年糕, 辣度夠, 但如d 汁可以"杰" d 就好了。再戰綿綿冰, 蜜瓜滿甜的~一開始你一定會食蜜瓜先, 之後再食內裡的綿綿冰, 一開始會覺得很淡, 但食多幾啖, 牛奶味會越來越出. 真的不錯吃。但我倆真係飽到反舨, 這份量好適合3-4個人食~此小店真的可以encore, 但如果食家們在平日可以18:10pm前到達小店會較好, 因為18:20開始已經有人龍 @@

2位女生點了一杯藍莓yogurt, 蜜瓜冰, 炒豬肉年糕。

炒豬肉年糕
甜辣年糕, 辣度夠, 但如d 汁可以"杰" d 就好了。
蜜瓜冰

2015-05-13
2015-05-14 1685 views
西式cafe去得多,韓式cafe真係第一次去!我估香港真係冇幾多間專做韓國食品既cafe!!對於我呢D大鄉里真係覺得好新潮😂😂先到大門口,就比好色彩繽紛既外場吸引,影相一流!!重有,一入店內就見到一班韓國人的侍應,真係有如置身於韓國!而且個個都oppa!😛😛入座後急不及待要叫野食啦,當然要試呢個個樣好似「部隊鍋」既鍋..足足係4人份量!!侍應送上鍋後,為我地加上蛋漿,芝士,同湯!好心急呀,終於都滾啦,但原來都幾辣,湯底軟甜,有少少失望!不過就好足料!!另外,小食方面我地叫左個炸紫菜卷,呵,大家都以為入面係飯既時候,其實入面係韓國粉絲,好好味呀!大愛!!重有,我地點左韓式炸雞翼,食落甜甜酸酸辣辣,味道好復雜,不過我個人覺得好好味!重有,叫左紫菜牛肉飯卷,牛肉炒炒絲都係好好味,好足料!最後,點少得甜品時間!!係我超期待既蜜瓜冰!用左半個蜜瓜上枱,賣相已經相當吸引,中間插住一枝蜜瓜雪條,雪條融落冰上面感覺好新鮮!!當平平無奇既白色碎冰加上錬奶,真係絕配!好味到不得了!!奈何大住肚,唔敢食太多,不過呢一個一定係生完後必定要食既食物之一!!!

對於我呢D大鄉里真係覺得好新潮😂😂

重有,叫左紫菜牛肉飯卷,牛肉炒炒絲都係好好味,好足料!

最後,點少得甜品時間!!係我超期待既蜜瓜冰!
  • 蜜瓜冰
  • 牛肉紫菜飯卷
2015-05-13 1501 views
晚上看電影之前來這間餐廳吃飯,六點半到 無曬等位,上菜都很快,藍莓乳酪飲品,甜度適中,乳酪味濃郁。紫菜飯糰內夾蔬菜都很新鮮,飯糰捏的鬆緊合適,炒年糕很入味,如果不能食辣的則要注意啦,因為真的有點辣唷,這裏的甜品看起來很讚,下次一定要再來!另外,隔壁食客點的部隊鍋都好讚,很想嘗試,賣相和味道都很讚的韓國餐廳!
2015-05-13 1408 views
今日放工「路過」尖沙咀,之前行街已經見到呢間樓上的韓式Cafe好想試下,今日睇埋Openrice知道原來佢有年糕鍋食,所以就上去試下嚕!我跟飯伴大概6:30pm到達,非常好彩即時有位,因為過多一陣就已經要等位喇!店內的環境不錯,我們都沒有多想就點了「現炒辣醬年糕」 ($288),它的吃法有點像部隊鍋,都是有GAS爐上有一大堆食物,不過這個的味道跟部隊鍋是兩碼子的事,因為用的不是泡菜湯底, 而是韓式辣醬,味道甜甜辣辣的。鍋中有大量年糕、一份辛辣麵、腸仔、菜、粉絲 (Menu中叫紅薯粉)、一隻蛋、韓式魚蛋首先要讚賞這個韓式辣醬, 非。常。好。吃。!我跟飯伴結伴遊韓國時最愛吃炒辣雞, 很可惜這在香港吃不到...(如果各位知道香港也有得吃的話請提供消息!)但NORAYO K.Cafe內的這個韓式辣醬的味道跟韓國的味道很像呢!如果也有朋友愛吃炒辣雞, 也就要試試這個辣醬的味道喇!提提大家, 辣醬是可以「加湯」的, 因為那個鍋的高度很淺,很快就會沒有湯了, 不過也要小心加醬的次數愈多就會愈來愈辣的啊!另外要說一下在鍋邊, 店員一邊會加上芝士、另一邊會加上蛋漿,芝士配上沾了辣醬的年糕很好吃! 至於蛋
今日放工「路過」尖沙咀,
之前行街已經見到呢間樓上的韓式Cafe好想試下,
今日睇埋Openrice知道原來佢有年糕鍋食,
所以就上去試下嚕!
我跟飯伴大概6:30pm到達,
非常好彩即時有位,
因為過多一陣就已經要等位喇!
店內的環境不錯,
我們都沒有多想就點了「
現炒辣醬年糕
」 ($288),
現炒辣年糕
它的吃法有點像部隊鍋,
都是有GAS爐上有一大堆食物,
不過這個的味道跟部隊鍋是兩碼子的事,
因為用的不是泡菜湯底, 而是韓式辣醬,
味道甜甜辣辣的。
首先要讚賞這個韓式辣醬, 非。常。好。吃。!

(如果各位知道香港也有得吃的話請提供消息!)

如果也有朋友愛吃炒辣雞, 也就要試試這個辣醬的味道喇!
提提大家, 辣醬是可以「加湯」的, 因為那個鍋的高度很淺,
芝士配上沾了辣醬的年糕很好吃! 至於蛋漿反而不算太有蛋味,
可能是蛋漿混了太多水了!
現炒辣年糕
再說說鍋中的食物, 最好吃的是
粉絲
, 因為最吸湯!
年糕要煮耐一點才好吃, 辛辣麵我們很後段的時間才吃,
(那時已經加了3-4次湯了), 辣醬收水起來變成了真正的醬狀,
我們好像在吃撈麵的感覺, 好吃! (但超辣)!
最後說一下服務, 他們有提供凍水, 所以吃辣鍋也不算太「辛苦」,
店內雖然很忙, 但他們加水的速度也很快。

不過呢...雖然環境舒適, 但因我們吃鍋的關係, 二人就只有一張小檯...
就會變得有點逼了, 但如果是吃輕食和飲品的話就沒有問題。
下一次, 我會再來試其他類型的食物的!
2015-05-12
$150 (Dinner)
現炒辣年糕
::::: 喬裝弘大校園學生Gor :::::.韓風中追風,好似只要加個「韓」字啲friend都會有興趣啲,仲有貴啲。早厭了排長龍甚至連隊都唔俾你排嘅貴價School food?呢間號稱香港首間嘅韓式Café,可能係你合眼緣嘅Oppa。..▼ 風從哪裡來? ▼「NORAYO K.Café」---NORAYO韓文嘅意思係「玩」咁解,亦係韓燒BBQ 7080嘅新品牌,韓國老細,專誠將弘大(當地年輕人熱點 + 超多咖啡店)Feel嘅Cafe佈置搬到嚟香港,紅綠燈、公園、巴士站、外賣車……都幾特別同有弘大嘅悠閒feel~..▼ 醬汁紫菜飯卷 ($48) ▼樣靚味道正!份量比我想像中多,又colourful!入面嘅料都唔少,火腿、雞蛋、青瓜、甘筍、芝麻,加埋3款醬 (沙律、千島、韓色辣醬)任你點,可自由控制口味!..▼ 部隊拉麵 ($52) ▼“ 韓式部隊鍋湯底+韓式拉麵 ”嘅組合,配午餐肉、雞蛋、茄汁豆、腸仔,其實所謂嘅拉麵同公仔麵冇乜分別…..好難唔好味,但隻蛋全熟真係扣晒分……!!另,真係超微辣,如果辣一點更惹味,唔係唔似韓國麵。 ..▼ 紅豆牛奶雪花冰 ($55) ▼如果太多牛奶味……奶
::::: 喬裝弘大校園學生Gor :::::
▼ 風從哪裡來? ▼
▼ 醬汁紫菜飯卷 ($48) ▼
▼ 部隊拉麵 ($52) ▼
▼ 紅豆牛奶雪花冰 ($55) ▼
如果太多牛奶味……奶味其實濃,但如果就咁食啲冰,只有淡淡的奶味,所以是另外淋奶上去的嗎 ?_? 不過又其實係大碗同好味嘅…..個碗上枱時已滿到漏奶,仲有好多大粒甜紅豆!同埋最正係上面嘅Oreo雪粒糕!兩個人食好夠了!
▼ 服務 ▼
星期日下午等咗5分鐘就有位,坐低冇耐就有人自動拎兩杯水嚟,呢點抵讚。另,*有靚仔Oppa waiter!!!點解男仔嘅皮膚都可以咁好ga呢???望上去又白又滑!!(兩眼發光mode)
*唯一不滿嘅係,其中一隻醬碟同拉麵碟,竟然是「崩」的……好礙眼……
▼ 留名跟進 ▼
**鎮店「蜜瓜雪花冰」超誇張,無論Size同價錢都係!我相信是好味的,但收成$120,都係等下次成班fd去時再試吧啦@@,,,,個人認為呢間嘢比較arm食飯後甜品…..作為傾吓計,談吓心嘅地點時不錯的。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-05-11 1531 views
亞女今晚有好介紹,之前佢同朋友食過大讃,所以又一家人出動去食食食!先黎兩杯飲品解解渴,我同老公要了杯柚子檸檬諾拉沙冰,入口淡淡柚子清香,亞女同亞仔就要了杯曲奇雲呢拿諾拉沙冰,入口充滿着阿利奧曲奇餅味。然後㸃了牛肉紫菜飯卷,迷你甜煎餅,辣醬餃子,炸紫菜卷,現炒年糕!牛肉紫菜飯卷色彩豐富,有紅蘿蔔,醃菜,雞蛋,火腿,牛肉😋,牛肉吾鞋,整個配合⋯正迷你甜煎餅一黃一綠,包裹著紅豆蓉,表面灑上花生米,甜度適中,帶著陣陣玉桂ge幽香辣醬餃子,煎到漲卜卜紅卜卜,每隻都沾滿韓式辣醬,惹味炸紫菜卷,雖然內裏只包裹著粉絲,但炸得不油不膩😋現炒辣年糕一大窩自己由生煮到熟,材料豐富有腸仔,韓式魚片,雞蛋,年糕,韓式粉絲,拉麵,紅蘿蔔,椰菜等,湯汁係韓式辣醬,鍋的兩旁放滿蛋汁和芝士,待煮熟時年糕沾著溶了的芝士來吃😋蛋汁熟了如蒸水蛋般嫩滑。完美ge一餐必須要的甜品,今晚選了韓國綠茶雪花冰,綠茶雪糕充滿綠茶味,稔甜紅豆,脆脆杏仁片,大量綠茶粉加上甜甜煉奶配上軟綿雪花冰,每一口都是甜滋滋!整晚對著笑容滿臉韓國靚仔食飯簡直令我這老女人有心曠神怡ge感覺😊

柚子檸檬諾拉沙冰及曲奇雲呢拿諾拉沙冰
牛肉紫菜飯卷
迷你甜煎餅
辣醬餃子,煎到漲卜卜紅卜卜,每隻都沾滿韓式辣醬,惹味
辣醬餃子
炸紫菜卷,雖然內裏只包裹著粉絲,但炸得不油不膩😋
韓國綠茶雪花冰

2015-04-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
柚子檸檬諾拉沙冰及曲奇雲呢拿諾拉沙冰
牛肉紫菜飯卷
韓國綠茶雪花冰
2015-05-10 1530 views
今天約了朋友到尖沙咀逛街, 知道這間{NORAYO K.Cafe}提供韓國特色美食, 更主打韓國年輕一代喜愛的美食, 所以晚上決定來到這裡品嘗一下! 來到發現已經有不少人正在排隊, 大約等了二十分鐘入座。店內格局整齊, 裝修和用色也很用心, 牆壁上有可愛的大型壁畫, 最特別的是CAFE中心的紅綠燈,這裡還播放著輕鬆的音樂, 待應生當中也有很多韓國人,滿滿韓式CAFE雅致悠閑的感覺!  看了餐廳的餐牌, 馬上點餐! 飲品方面我們點了「香橙梳打」($49)和「柚子檸檬梳打」($47); 食物則點了「卡邦尼煙肉意大利麵」($84)和「部隊拉麵」($52);當然不少得甜品「濟州柑橘雪花冰」($55)。兩杯梳打酸酸甜甜的夠開胃, 配合冰凍與氣泡更能解渴。香橙梳打較甜香, 柚子檸檬梳打則較清爽, 味道都不錯。「卡邦尼煙肉意大利麵」忌廉汁夠多卻不膩, 所以麵條不會因不夠汁而變得愈來愈乾硬。麵條口感彈牙, 配上忌廉汁和香草夠滋味,煙肉塊也有咬口, 咸咸香香味道不錯,混著雞蛋、青椒絲、黃椒絲和忌廉汁, 味道更豐富, 口感也更爽口。最特別的是旁邊的蕃茄, 蕃茄多汁, 內裡是蕃茄肉和烤焗
今天約了朋友到尖沙咀逛街,
知道這間{NORAYO K.Cafe}提供韓國特色美食,
更主打韓國年輕一代喜愛的美食,
所以晚上決定來到這裡品嘗一下!

來到發現已經有不少人正在排隊, 大約等了二十分鐘入座。
店內格局整齊, 裝修和用色也很用心,

牆壁上有可愛的大型壁畫, 最特別的是CAFE中心的紅綠燈,
這裡還播放著輕鬆的音樂, 待應生當中也有很多韓國人,
滿滿韓式CAFE雅致悠閑的感覺!

看了餐廳的餐牌, 馬上點餐!

當然不少得甜品「濟州柑橘雪花冰」($55)。
兩杯梳打酸酸甜甜的夠開胃, 配合冰凍與氣泡更能解渴。

香橙梳打較甜香, 柚子檸檬梳打則較清爽, 味道都不錯。
「卡邦尼煙肉意大利麵」忌廉汁夠多卻不膩,
所以麵條不會因不夠汁而變得愈來愈乾硬。

麵條口感彈牙, 配上忌廉汁和香草夠滋味,
煙肉塊也有咬口, 咸咸香香味道不錯,
最特別的是旁邊的蕃茄,
蕃茄多汁, 內裡是蕃茄肉和烤焗過的蒜粒,
一小口接一小口地吃, 滿滿蒜香口感也很獨特。
另外的烤蒜口感也很香脆,
配上一些些黑椒粒, 香味更濃郁。
「部隊拉麵」微辣, 拉麵偏軟稔,
混著部隊麵最重要的芝士, 讓拉麵更香更惹味。

配料還有茄汁豆、芽菜和蛋,
最喜歡它的午餐肉, 因為肉味香, 質地軟稔卻不鬆散, 不錯。
雖然冰凍的柑橘只是微甜也有著一些細核, 不過味道卻很清新,

雪花冰有牛奶味, 質地也夠細滑,
配著甜香的紅豆蓉和雪糕增加甜味和口感,
本來擔心把面層的紅豆蓉吃光後, 雪花冰會變得太淡,
不過原來雪花冰底層也有足夠紅豆蓉,
牛奶味雪花冰混著香甜紅豆蓉, 蠻滋味的甜品

{NORAYO K.Cafe}裝潢有特色, 還有不少韓國熱門美食,
下次有機會再來要試試它的「現炒辣年糕」和「蜜瓜雪花冰」。
2015-04-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
2015-05-05 4975 views
之前經過見到環境幾靚,但一直未有機會黎,之後上網睇comment好似唔錯,於是就決定黎試下。內裡環境好舒服,設計都好韓國feel,最重要係全部侍應都係韓國人(有靚仔靚女),我地見好多人推介年糕鍋,咁我地見咁岩差唔多晚飯時間,於是就試下叫韓炒年糕鍋。等左一陣,鍋好快就黎啦,嘩。。好大鍋呀,絕對夠2個人食,裡面除左年糕,仲有麵餅、粉絲、腸仔、餐肉,似足部隊鍋,但分別係呢隻辣中帶小小甜,而且圍邊仲有雞蛋同芝士醫,for我地最尾撈埋一齊食,同埋d醬比較濃,但我地個鍋等左成二十分鐘都未滾,侍應好細心,keep住留意我地個鍋點解咁耐都未滾,原來因為我地坐左風口位,之後侍應幫我地旁邊圍d野檔風,之後好快就食得啦!年糕好索汁,而拉麵撈埋醬般的湯,辣辣甜甜的,再加上芝士,真係令人難忘既味道 ,而粉絲都吸湯力十足,但始終比不上拉麵,個鍋好大,我同女朋友食極都未食完,但為左食甜品,我地唯有剩低小小年糕冇食。 本身諗住叫蜜瓜冰果個試下,好似好出名咁,但。。。見到旁邊食緊,份量大得太誇張!所以就叫左芒果乳酪冰試下,但原來份量都唔細,只係相對蜜瓜冰細only, d 冰好滑好幼,好似沙咁,而且冰底有小小乳酪味,加埋

(有靚仔靚女),

現炒辣醬年糕

本身諗住叫蜜瓜冰果個試下,好似好出名咁,但。。。見到旁邊食緊,份量大得太誇張!所以就叫左芒果乳酪冰試下,但原來份量都唔細,只係相對蜜瓜冰細only, d 冰好滑好幼,好似沙咁,而且冰底有小小乳酪味,加埋芒果雪糕一齊食,好正好清涼,大家黎既話真係一定要試甜品,真係好正

芒果乳酪冰

終於除左school food 之外,可以搵到一間會encore既韓國野!
$160 (Dinner)
  • 現炒辣年糕鍋
2015-05-04 9137 views
「秀真、成恩嘅美食大放送!」這句對白是否耳熟能詳呢?作為瘋狂迷戀美食的饞嘴兒,對任何吃喝玩樂的事情,都特別留意、尤其關注。韓國人氣飲食電視節目《滋味行》,自然也逃不過小妹的五指山。看見朴秀真、金成恩兩位美女主持鬼馬的表情、搞笑的對談、生動的演出,本身對韓國菜沒甚認識的我,漸漸也產生濃厚興趣。今晚小妹便懷著好奇的心情,來到香港首間韓式咖啡店。餐廳位於尖沙咀加連威老道,雖非地舖但很易找得到。從繁鬧的街道鑽進商廈,樓梯轉角,可愛卡通壁畫展現眼前,眨眼之間,就像走進虛擬的夢幻國度。韓風似乎依然吹得很烈,未夠七時店外已大排長龍,光顧的客人主要是年輕男女,大家你一言我一語,場面熱鬧,甚至說得上嘈吵,沒有預期中的閒適優悠。不過對於緊貼潮流的後生輩,這種人氣爆登的氣氛,或許更加吸引。等了好一會才獲安排入座,我們的位置靠近紅磚牆,木框玻璃窗內放了幾冊書籍,茶色燈光隱隱從裏面透出,頗有外地咖啡室的韻味。另一邊放置了幾張四人桌,牆壁同樣繪有街道圖畫,貫徹卡娃兒的少女風格。門囗附近就是一列單邊吧枱,用餐時可以觀看窗外風景,別有一番情趣。餐牌的設計仿如外國雜誌,並按食物款式分門別類,全都均有韓、中、英名稱,部份

餐牌的設計仿如外國雜誌,並按食物款式分門別類,全都均有韓、中、英名稱,部份更附以照片以供參考。主菜包括辣炒年糕、紫菜飯團、拌麵拉麵、吉列豬扒、沙朗牛排等,價錢由$28至$288不等。飲品主要是諾拉沙冰、鮮果梳打、果汁、熱茶、鮮奶、咖啡等,每杯大約$19至$53。
至於甜品則有蛋糕,牛奶刨冰、雪花冰等,一般而言$42至$65便有交易。上圖的密瓜雪花冰($120)乃近期竄紅之作,雪花冰被粒粒新鮮密瓜包圍,頂頭更插著支冰凍雪條,賣相震撼極具視覺效果,可是今晚只得我和她,恐怕合二人之力難以擺平,惟有作罷。
起動了!醬汁紫菜飯卷($48)是小妹的主意,看見12件顏色鮮艷的飯卷,配以3小碟不同口味的醬汁,心情不其然雀躍起來。除了必備的紫菜之外,飯卷材料還有雞蛋、青瓜、甘筍、火腿等,面頭更撒了些芝麻,賣相吸引拍照一流。
飯卷處於室溫狀態,包得鬆緊適中不易散掉,米飯渾圓剔透沒有過黏,軟糯之餘帶點煙韌。由於材料主要由蔬菜組成,感覺清新健康。小妹最喜歡已醃製的蘿蔔,酸酸甜甜非常爽口,加上鹹香的火腿、鮮脆的甘筍,食味不錯。
麻油味道不太著跡,3種醬汁便能施展本令,為飯卷注入不同個性。起初以為紅色那種乃辣醬,怎料甜度頗重,細味下方發現很輕的辣。白色那碟仿似西式沙律醬,可是完全沒有酸味,味道怪誕個人不太喜歡。最愛還是橙色那款,酸酸辣辣甜甜融洽一起,口感複雜不易理解,配上飯卷頗為醒胃。
據知韓國粉絲由蕃薯製成,容易飽肚又夠營養,含豐富維他命、胡蘿蔔素及膳食纖維,可說是愛美女士的恩物。眼見餐牌上有什錦炒粉絲($38),那又怎能錯過?成品比中國粉絲粗身,條條分明亮麗晶瑩,質感滑溜韌度十足,夾多幾次亦不易折斷。

韓國粉絲加入醬汁同炒,味道甜美帶有麻油香,然而不會吃得滿嘴肥膩。配料包括三色椒、洋蔥和韮菜,愛吃蔬菜的朋友應該很合心意。如自問無肉不歡的話,不妨考慮另一款牛肉什錦炒粉絲($48)。
天氣開始轉熱加上點了香辣食物,當然要點杯冰涼凍飲降降火。我倆柯打了兩款乳酪諾拉沙冰,分別是藍莓和士多啤梨口味。侍應送來時先拿出兩塊杯墊,上面繪了粗框眼鏡和鬍子,旁邊寫著「Mr. Lee」,下面則有一句不懂看的韓文。好友猜測老闆會否姓李?不得而知了。
士多啤梨乳酪諾拉沙冰($48)幾乎滿瀉,質感厚身卻不難吸啜,草莓味道天然甜度適中。雖然杯內放入冰塊,但喝至最後也不覺沖淡飲品,確是夏日的消暑良方。藍莓乳酪諾拉沙冰($48)相對稀薄,因此亦較容易攪拌,本來擔心味道不足,朋友卻表示十分濃香,見她開心的樣子已知質素不俗。
小妹自覺受辣程度大有進步,就來挑戰豬肉辣炒年糕($58)。成品泛著一片橙紅醬汁,不過並未把我嚇退,反而蠢蠢欲試。醬汁稀稀的更似湯底,初嚐覺得帶甜不難入口,辣勁期後才從喉嚨發出來,然而仍是可以接受,小妹就像上癮般越試越想吃,此辣度完全適合港人口味。
年糕呈長條狀,咬落煙韌尤具嚼勁,醬汁只停留在表面,怕辣的朋友也能吃到,而且這個很夠填肚呢!浸在辣汁中的魚片,說像棉花般吸盡精華,滋味十足。

至於豬肉則顯得細碎,個人建議切大片一點,這樣觀感比較討好。未知豬肉是否事先醃製,辣中有點鹹味。
舌頭受辣之後最好吃點甜,濟洲柑橘雪花冰($55)成為我們的選擇。甜品頂頂是一球雪糕,已包含菠蘿和芒果兩種口味,絕對迎合花心的女生,質感幼滑深得我心。
中間便是碩大的紅豆,煮得腍軟透心夠香甜。裏面則是刨得細密的雪花冰,入口綿綿不會界口,而且混入牛奶和椰汁,味道豐富。

至於濟州柑橘圍滿碗邊,可是較酸,小妹只吃了一件而矣。雪花冰份量不賴,三至四人分享最為適合。
後記:
以前對韓國菜的印象流於表面,只懂泡菜、人蔘雞、烤肉、石鍋飯等重型食物,原來此菜系亦能輕怡年青,甚至以咖啡室的模式運作。

後來瀏覽資料,方知店名Norayo(놀아요)解作「玩」。怪不得餐廳處處滲透玩味,就以裝修為例,卡通璧畫、交通燈吊飾、餐車水吧,全部都挑皮富創意。

店內播著流行的K-pop音樂,又有靚仔Oppa侍應,讓食客置身首爾泓大一樣。型男索女們,你們準好來這個遊樂園,痛快地吃一餐玩一場沒有?

$152.5 (Dinner)
2015-05-03 4018 views
韓風大熱,四周都多了許多韓國食店。之前就帶了媽媽體驗一下韓國的食物~店舖裝潢用了不少鮮豔的顏色,甚有年輕的感覺! (感覺媽媽都頓時年輕不少,哈哈)首先點了前菜和小食,田園沙律$35,比較失望。因為蔬菜中有苦味,即使用上柚子汁亦蓋不了。炸紫菜卷 $30這個小食有驚喜! 雖然外層略硬,但內裏竟是熱熱的韓國粉絲!第一次食到這種口感,挺特別的什錦炒粉絲 $38韓國粉絲加雜菜,食落比較油,不是我的至愛呢~主菜終於來了! 部隊拉麵 $52部隊窩一直是我的至愛<3簡單又好味∼Norayo 的部隊拉麵有午餐肉,茄汁豆,芽菜,芝士和蛋等。部隊窩算是在家中也不難烹調的菜色,Norayo做得不過不失吧,至少我還是食掉很多;)芝士泡菜炒飯 $88想不到這泡菜炒飯是如此的大碟!還有一少份的沙律伴碟~味道上微辣,加上芝士也不錯喔。晚飯的終結一定是甜品。於是我們點了綠茶雪花冰 $55冰粒比我想像中細,不過較為結實,欠缺入口即溶的感覺。但好處係夠幾個人分,而且價錢也合理呢。當晚很早六點便入座,還未有太多人,但到大概七點,店外開始排起了人龍! 韓風果然沒法擋,而且Norayo價錢合理,相信也吸引了不少年輕人吧!
田園沙律
炸紫菜卷 $30
什錦炒粉絲 $38
韓國粉絲加雜菜,食落比較油,不是我的至愛呢~
什錦炒粉絲
主菜終於來了! 部隊拉麵 $52
部隊拉麵
芝士泡菜炒飯 $88
芝士泡菜炒飯
晚飯的終結一定是甜品。於是我們點了綠茶雪花冰 $55
綠茶雪花冰

Other Info. : 服務員態度有禮,還有兩個疑似韓國靚仔靚女店員<3
綠茶雪花冰
2015-05-03 4037 views
快樂的星期天,最適合相約一班好姐妹一起到café吃吃飯,聊聊天。NORAYO位於樓上一樓,樓梯的牆壁上佈滿了卡通化的壁畫,還沒到餐廳已經加添不少好感。到達餐廳時是中午十二點半,已經出現人龍,果然是人氣CAFÉ。在等候期間仔細的看了看,內裡裝修頗富特色。牆身掃上色彩繽紛的圖畫,無論是椅子還是桌子都是用了搶眼的顔色。靠窗的位置有一排坐位,可以一邊望着大街、一邊吃點東西哦,很有文青感覺。(這裡提供手機叉電座和免費WIFI)雖然是星期天,但仍然有提供午餐優惠,價錢分別是$48、$58、$68,包括主菜和飲品,價錢是相當實惠!豬肉辣炒年糕 $58 配Hazelnut Latte豬肉辣炒年糕味道相當火辣,吃起來相當刺激。裏面有豬肉片、蔬菜和年糕。豬肉片充滿了濃郁醬汁的味道,蔬菜吸入辣汁之後很惹味,年糕煙煙韌韌。Hazelnut Latte使用榛子糖醬調味,味道相當香滑濃郁,但不會過甜,我自己很喜歡。醬汁紫菜飯卷$48基本上裏面除了午餐肉,全部都是蔬菜,包括紅蘿蔔,火腿,蛋和菜,這個非常適合熱愛健康的女孩子哦。 原來醬汁的意思是有兩個類似沙律醬的東西再加一個辣醬。點著沙律醬酸酸的,可以開胃。韓式炸醬
豬肉辣炒年糕 $58 配Hazelnut Latte
醬汁紫菜飯卷$48
韓式炸醬麵$58
這裡的炸醬麵相對其他韓國餐廳,味道是比較重,炸醬份量多而且偏甜。唯一不足的是麵煮得較軟身。
什錦炒粉絲$38
絕對是便宜又好吃!!裏面有三色椒和韓國粉絲,粉絲條條分明,完全沒有爛掉,而且滑溜易入囗,配上可口的醬汁,讚!
甜品時間!
曲奇忌廉新地 $42
雪糕用搶眼的杯子裝著,原來底層全部都是裝得滿滿的新地,裏面完全不會有一個大洞喔。雪糕質感非常細緻柔滑,而且牛奶非常非常的濃郁,如果慢慢含在嘴裏感受三四秒,會發現滿嘴都是奶香味,好好吃。
芒果Yogurt雪花冰$55
雪白色的冰沙刨成雪花,入口即溶,然後慢慢會出現牛奶味喔。
快樂的LADIES TALK, 帶著滿口的甜味離開,非常幸福!!
2015-04-26
Type of Meal
Lunch
2015-04-28 6395 views
在大學,首兩年的宿舍時代令人墮落放縱,所有事情有因必有果。所以才會在陽光明媚的星期天,拄着下巴仍坐在公司為那一個小問題歇斯底里地燒掉那從中七起就沒有真正啟動過的腦細胞。書到用時方恨少真是句好話,不過世人總不會從道理中學習,而是從經歷中成長,所以才會造就在此時殫精竭慮還知道一定是錯的自己坐在電腦屏幕前,又禁不住偷偷地打起了食評。那年大三,同房年半的Y先生和我決心在最後一年找些另外的世藝揮霍掉大學的時光。「同學,你們有興趣參加SSG活動和OCAMP嗎?」W小姐說,雖然語帶挑釁,我覺得,這是世上最醜的媚眼了。不過,那媚眼當然是拋給Y先生的。好吧,我們必須承認,那是因為旁邊的S小姐才一口氣參加,還去了Ocamp,當個Year 3的組仔...我們浩浩蕩蕩的六人,為了酷愛韓菜的S小姐(可惜此S不同彼S),來到了尖沙咀加連威老道的NORAYO K-CAFE,順道補祝W小姐和J先生的生日。這家新開張沒多久的CAFE,是與BBQ 7080的兄弟店,由同一位老闆所設,韓風的熱潮,自從在地上也有了星星後,就從未退過,到了連我爸都會跟媽一起追繼承者們的結果可想而知。走上樓梯,未見餐廳門口已看到轉角牆身的圖畫,

走上樓梯,未見餐廳門口已看到轉角牆身的圖畫,色彩斑斕,輕鬆簡約的格調和店家如出一轍,而店面本身亦很有驚喜。
用磚頭的牆身劃出了店家的一角,而紅綠燈更醒目地掛於店前,和以車身作裝飾的廚房相映相輔,一大幅壁畫畫上了韓國的街道,整體不失華麗,而且店家不設時限,在近窗前的位置還供有電插頭,閒時應該可以來這裏消磨掉一整個下午。而且還有兩位一男一女的服務生是從韓國過來,我們桌的女生全都像瘋了一樣要等那位韓國帥哥來才點菜,真是救命。
現炒辣年糕 $288
說是現炒辣年糕,其實就是部隊鍋。部隊鍋當年是韓戰時的產物,士兵把頭盔反轉再把一大鍋罐頭食品倒進便是現時部隊喎的初中型,現在每年韓國賣出的SMAP餐肉罐頭上達百萬,部隊鍋功不可沒。近來在友人家中曾經弄過,主要是湯汁太稀,湯頭雖說只是加上買回來的泡菜醬就好,但要弄出濃稠就真的很重要。這部隊鍋完全沒有令人失望,湯汁濃得掛在食材上,還特意配上蛋邊和芝士邊實在不錯,最好吃一定是拉麵,完全吸收了湯汁。唯一缺點是鍋容量不夠,經常要加水,而服務員人手明顯不足,有次幾乎整個鍋都快乾掉。

六個人吃份量仍很夠,四個人以上才叫會比較好,至於貴不貴,中肯點說應該是麻煩的程度也加進了,回想那天在朋友家弄部隊鍋的準備和善後,冷汗涔下。
辣醬炸雞翼$42
雞翼炸完之後再醮上醬汁,也是推介之選,雞翼不會因為醬汁而導致軟腍,外皮還是很脆,要顧及儀態就未色會有點狼狽了,要注意是只有三只,所以我們一共叫了兩碟。
辣醬餃子$40
餃子就有點令人失望了,因為和雞翼是用上同一類醬汁的,但卻配不上餃子,或許餃子味仍然是有,但就遜色得多,醬汁太濃了,那口腔的無力感,驀然而生。世上沒有一種醬料配得上任何食物,如世上沒有任何一個配得上任何人,一樣。
牛肉紫菜飯卷$42
韓卷一早已經走出了日式的框架,做出了自己的神韻,或許未到別樹一格,但卻自成一派,創出的招式也許未能獨孤求敗,卻又出奇不已。這裹的飯卷已頗得其精髓,簡簡單單,很有味,很對味,不錯,淡淡一口,清爽怡心,特別在普遍濃味的韓菜中。
牛肉什錦炒粉絲$52
在老一輩的口中,韓國除了泡菜和人參雞湯以外沒任何可取之處,其實現時韓國的煮食絕不下於法國和中國兩大美食之都,甚至連蔡瀾都說他吃過最好吃的牛肉在韓國,可想而知。這道菜本只想用來中和一下,那些粉絲和牛肉卻煮得絲絲入扣,高湯更是入味,又不貴,絕對可以一試。
芝士泡菜炒飯$88
毫不吝嗇的芝士一大片一大片非常邪惡的蓋在辣醬炒過的飯上,一絲絲地拉出來的芝士,與炒飯一起吃入口,膩是膩了點,但幾乎比Risotto更濃,一口一口的滿足感直上心頭,但凡事還是不要過量,一過量,明天增上的磅數總不能找店家悔氣。
蜜瓜雪花冰$120
蜜瓜雪花冰必須好好點評一下,其實從甜品Menu上可知,其他味道的雪花冰只是$55元,這個一球球看似漂亮的蜜瓜球,卻索價$120元,實在是有點過份,賣相的確吸引,照片卻何價?韓冰是一試上癮的東西,本身味道卻不濃,其實應該會有些雲呢拿味才最好,而這裹的雪花冰配上亦是味淡輕甜的蜜瓜就變得太淡了,而雲呢拿味也太淡,如在口中化開的水,倒上煉奶才算合格。如果想點這個,倒不如點兩個其他味道的更好,如果可以,店家能把韓冰裹的味道調濃一點就好。
蜂蜜榅桲諾拉沙冰 $46
這是用了蜂蜜木瓜茶所做的沙冰,蜜糖味較重,甜絲絲的但沙冰的話,可以弄得再冰一點更好。
曲奇雲呢拿諾拉沙冰$46
幸好女生們都能讓我嘗一口她們的飲料,W小姐的這一杯用的巧克力味道有點奇怪,應該是用上不太好的巧克力所至,希望能改掉這個BASE的話這杯整體會有飛躍的進步。
韓式奶茶諾拉沙冰$46
韓國奶茶其實和港式奶茶差得甚遠,不過這杯的奶茶杯夠濃,也不錯。
鮮橙西柚汁$48 韓國檸檬蜜桃冰紅茶$42
左邊這杯是西柚汁,味道中規中舉,有種死甜,糖少一點我會更喜歡,P小姐卻很鍾情,也許是各人的甜度接受力不同。右邊是紅茶,蜜桃味用上的糖漿重手了一點點,否則也是不錯的選擇。
現在年輕一代的韓國菜式很多時都FUSHION了不同國度的味道,建立出自己的風格,這些輕食無疑是一種潮流,而其發展亦一日千里,這個世界總不斷變遷,傳統與新立,並無對立,百花盛放的結果受惠的總是饕客們,味道夠硬便能於這洪流中成為中流砥柱,用林夕一句話,世人自有公論,有多公,論了才知道。所以有時我們寫字的,拋磚引玉,就是希望能引來公論。
NORAYO的菜式做得很不錯,匠心獨運是好事,飲料和甜品也許還需要一點點進步,服務也需改善,人手確實有點不足,但相信問題亦不大。店家如一隻剛好面對天空的幼鳥,但基礎卻很踏實,只要努力拍翼,總會展翅高飛的,年輕人的市場這麼大,簡單到好吃兩字就行,人追求簡單,一家店的目標就會相對簡單。

各人握着笑容歸來又去,看到她們幸福滿面的樣子,就不打擾了。有些友情,總有一天會隱晦無聲,有些友情,會伴生徘徊,我希望這一群是後者。看着這些女孩日漸成熟,雍容漸露,然後都找了很好很好的男友,也值得安慰。我的嘻笑背後,送給你們每個人由衷的祝福,然後再走我的獨木橋。

我對Y先生說:「多謝那時你拉了我進去,讓我也能於今天參與其中。」

Y先生回話:「你加了幾個粗口字再跟我說一片,好別忸。」

我本是個粗人,一向如此。
Other Info. : 1. 蛇蛇豬是SSG,全名社會服務團的簡稱,來記念W小姐和J先生一向盡心盡力的付出。(雖然他們都未死)XD 2.本來習慣上應該會加上價錢的,之前的十幾篇都忘了,以後會更為小心一點。
2015-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)