2023-12-02 43 views
有日經過餓餓地入去左食個三寶河三寶河既餸有扎肉,雞翼同豬扒呢個組合都算幾豐富河粉湯底清新,質地幾順滑扎肉一般發揮,雞翼有2隻豬扒切條有幾條味道都唔錯總括黎講性價比都ok
有日經過餓餓地
入去左食個三寶河

三寶河既餸有扎肉,雞翼同豬扒
呢個組合都算幾豐富
河粉湯底清新,質地幾順滑

扎肉一般發揮,雞翼有2隻
豬扒切條有幾條
味道都唔錯

總括黎講性價比都ok
2023-10-11 212 views
香港要搵間平民既越南餐廳都真係選擇唔太多,今日去開荃灣見到一間叫 越北 既越南小店,鋪面唔算好大,但內裡乾淨座位舒服。晚市都有套餐選擇非常抵食,先唻生牛肉湯河同埋扎肉湯河,湯底好夠味,餸都好多下,小食就簡左炸春卷,非常扎實實在,又唔會炸過龍,香口脆卜卜好味!雖然出街食,但都堅持一定要叫菜食,最後就簡左個炒通菜,估唔到份量多不得止仲幾有鑊氣,喜出望外!咁豐富又有飲品兩個人埋單都只不過係$200,絕對抵食!
2023-09-21 139 views
有時想食越南野,諗起呢度夜晚有個晚餐Combo Set,有湯粉飯加一個小食同飲品。幾啱放咗工食個快飯。越北生牛肉湯粉順化湯檬兩碗D湯都好濃,生牛肉嘅份量都幾多,而順化湯檬入面有牛腩片、紥肉、牛丸、紥蹄。越北炸春卷越式烤豬頸肉春卷炸得非常之脆,叫豬頸肉比較抵食,好大件都切到六、七塊三色鹹檸七越南凍咖啡食越南野叫咖啡是常識吧,咖啡又濃又香。有個推介係三色鹹檸七,係青檸、檸檬、咸檸檬溝七喜,食完濃味嘢特別爽。

越北生牛肉湯粉
順化湯檬

越北炸春卷
越式烤豬頸肉
春卷炸得非常之脆,叫豬頸肉比較抵食,好大件都切到六、七塊

三色鹹檸七
越南凍咖啡
2023-09-21
Type of Meal
Dinner
2023-09-08 125 views
今日下午茶時段經過呢個商場,由於天氣熱想食撈檬,於是入黎試下。河內香茅烤雞扒($55)可以配飯/撈檬/湯粉,我揀左撈檬。佢隻碗好大而且好深,份量感覺係午餐量唔似下午茶撈檬每枱都有一大枝撈檬汁提供,可以自己決定落多落少,汁酸酸甜甜幾開胃,不過食食下我覺得太甜。香茅雞扒都好大件,外皮香脆又唔油,雞肉都好滑又有汁,調味都香不過香茅味較淡。整體味道正常,如果可以提供辣調味更好啦。下午茶仲有免費熱飲,我加左$8轉椰汁冰。椰汁冰好清甜,有椰香,咁熱飲杯沙冰真係好爽總結:餐廳環境舒適,下午菜份量頗多,價錢合理

。河內香茅烤雞扒($55)

總結:餐廳環境舒適,下午菜份量頗多,價錢合理
2023-08-07 196 views
今日收工去荃新天地行陣街,見好耐冇食嘅越北,突然好掛住越北嘅檬粉,就入去食喇~同朋友叫左一人一個set ,可以揀一個主食,再配小食。我揀左順化湯檬粉,小食係烤豬頸肉😍😍😍朋友就叫左香茅烤雞扒河粉配炸春卷。順化湯檬粉份量好足,扎肉好入味,烤豬頸肉一黎到時香氣撲鼻,肉質軟稔,唔會烤到乾爭爭。另一份香茅烤雞扒河粉,朋友都話好大份,雞扒啖啖肉都充滿香茅味,兩個女仔食到好飽~ 下次去荃新天地可以再食!👍👍👍
前幾天去完看電影,在如心廣場隨意一間越南河店!?便叫了2人餐隨意吃,但想推介就是烤豬頸肉湯河粉👍🏼👍🏼👍🏼非常有牛肉味的湯,豬頸肉很入味,那個河粉也是我最喜歡的幼河粉,回頭率8/10🌟🌟🌟🌟另外軟殼蟹米紙卷和炸春卷都是炸到脆脆的🤩一定必備是點魚露,精華就在這😜回頭率7/10🌟🌟🌟🌟那前菜肝醬小法包其實很好吃,但可以弄濕少少,不然很脆就會好吃點!配馬拉盞生菜都是跟餐上,一碟2人也太多,很平易👍🏼我也叫了香茅牛肉撈檬,每次來這些越式店我必會點撈檬!真的有種情意結,也很喜歡這店的香茅牛肉!很入味回頭率9/10🌟🌟🌟🌟🌟還有清沅粉包,多數都有點這個,但每一店做法都不一樣哦,有的是網裝,今次那個是一片片包來吃,也是點魚露😋回頭率7/10🌟🌟🌟🌟配搭熱咸吉水+三色咸檸七😌👍🏼滿足😎
配馬拉盞生菜都是跟餐上,一碟2人也太多,很平易👍🏼
清沅粉包跟餐加
春卷跟餐加
軟殼蟹米紙卷跟餐加
2023-07-06 116 views
今日朋友約我陪佢帶個仔去冒險樂園玩。玩完對面正正就有呢間越北餐廳,小朋友又餓,價錢又唔貴就決定喺度食。夜晚佢哋有套餐,可以揀小食,主菜同飲品。我地就要咗個生牛肉湯粉配越式烤豬頸肉同埋薄荷青檸梳打。另外就再叫咗個路邊烤雞肉串撈檬同越北招牌牛肉丸湯。烤豬頸肉,份量都幾多,外側烤得夠香口,用上炸蒜同香蔥去烤,食落多左一重香氣,豬頸肉唔會鞋口,好味!生牛肉最緊要湯底夠熱,呢度個湯底就做到!而且湯底味道清香,濃郁,生牛肉份量十足,輕輕浸喺湯底就食得,牛肉非常嫩滑!湯底配埋河粉同其他配料(青檸,辣椒等)一齊食更有風味,飲埋湯底都唔會口渴,食得好滋味。雞肉串一客3串,上面同樣撒滿炸蒜香蔥,雞串夠嫩滑惹味,撈檬嘅靈魂醬汁味道岩岩好,淡淡酸酸辣辣,撈檬彈牙嘅口感,食落特別開胃。牛肉丸湯又係另一推介,一客有8粒,牛肉味濃,仲有d脂肪係入面,咬落非常爽口彈牙,口感十足, 白蘿蔔吸收晒湯汁,甜甜又無渣,好食!飲埋青檸梳打,清新醒神,涼透心,大滿足!

飲埋青檸梳打,清新醒神,涼透心,大滿足!
2023-06-16 160 views
今晚去荃灣搵食, 在考慮馬來西亞或是越南餐時,主子講思念越北的椰汁冰,所以就去了如心廣場內的越北食晚餐啦😚😚我點了海南雞飯- 還可以特別要求走翼👍🏻。整體雞肉軟滑,油飯一般但勝在不太油膩。最喜歡時醬料份量多。對於我這個無醬不歡的特別歡喜的😜😜,我陪3色檸檬梳打-檸檬+青檸+鹹檸檬配原罐7up, 清新感也很開胃🥳🥳。主子點了咖喱牛腩湯檬粉+春捲+椰汁紅豆冰。驚喜是牛腩非常軟而入口即溶感覺👍🏻👍🏻👍🏻。咖喱汁不算太辣,味道OK。春卷就一般,椰汁紅豆冰維持水準-椰汁味濃郁,配上不算太甜的紅豆!一個字-正😇😊😊。這家我已經去了幾次 每次都保持水準,值得再食。

主子點了咖喱牛腩湯檬粉+春捲+椰汁紅豆冰。
這家我已經去了幾次 每次都保持水準,值得再食。
海南雞飯
越南春卷
咖喱牛腩湯檬
椰汁紅豆冰和3色檸檬冰
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
海南雞飯
咖喱牛腩湯檬
椰汁紅豆冰和3色檸檬冰
2023-06-10 138 views
餐具肥到好似無洗過今日星期六兩個人shopping完有,得我比較肚餓,系如心二期食搵下午茶,睇到哩間幾符合我地要求,裡面又仲有卡位,眯入去囉。優點- 下午茶可以追加小食,咁兩個人得一個比較肚餓就可以share。改善點- 餐具真系肥到好似無洗,攞上手都揸吾穩。香茅豬扒金邊粉($55)3分- 真系睇到本來好滿足,豬扒同碗粉都超大。- 豬扒幾厚幾肥美,熱辣辣,外脆內仲有汁,可惜香茅味無乜。- 吾叫河粉要金邊粉本來就系要佢的口感,但哩度D金邊粉仲”鞋”同”林”過普通河粉,吾合格。蒸粉包(+$25)4分- 可能冷氣厲害,表面只系暖,但裡面系熱辣辣- 涵料好飽滿,都系肉碎同木耳,幾好味。酸梅青檸茶(+$8)3分- 酸梅應該系開水,但都幾好味。- 青檸有三塊但無乜味。
餐具肥到好似無洗過

優點

改善點
- 餐具真系肥到好似無洗,攞上手都揸吾穩。

香茅豬扒金邊粉($55)3分
- 真系睇到本來好滿足,豬扒同碗粉都超大。
- 豬扒幾厚幾肥美,熱辣辣,外脆內仲有汁,可惜香茅味無乜。

蒸粉包(+$25)4分
- 可能冷氣厲害,表面只系暖,但裡面系熱辣辣
- 涵料好飽滿,都系肉碎同木耳,幾好味。

酸梅青檸茶(+$8)3分
- 酸梅應該系開水,但都幾好味。
- 青檸有三塊但無乜味。

香茅豬扒金邊粉
蒸粉包
蒸粉包
酸梅青檸茶
2023-06-10
$50 (Tea)
2023-06-05 103 views
平時厭麻煩,好少食燒春雞 🙈🙈喺街更甚😂😂🤣但呢間啲燒春雞 又估佢唔到係幾好味🥸🥸第一次食係朋友叫,然後偷食左舊😂皮脆肉滑😋之後嚟食自己叫,食左幾次都keep到水準白飯仲配咖哩汁,個汁都係好好味🤩$66,凍飲加$3,特飲都係加$8抵食🤑🤑🤑食燒春雞之前嚟呢度都係食春卷蝦餅撈檬或者生牛河呢兩樣都正常發揮 唔錯👍大熱天時,唔想食飯,又唔想熱湯就食撈檬想食飯就燒春雞😁朋友食海南雞飯,配油飯個賣相又係幾ok應該都幾滑
平時厭麻煩,好少食燒春雞 🙈🙈
喺街更甚😂😂🤣

但呢間啲燒春雞 又估佢唔到係幾好味🥸🥸
第一次食係朋友叫,然後偷食左舊😂
皮脆肉滑😋
之後嚟食自己叫,食左幾次都keep到水準
白飯仲配咖哩汁,個汁都係好好味🤩
$66,凍飲加$3,特飲都係加$8
抵食🤑🤑🤑

食燒春雞之前嚟呢度都係食春卷蝦餅撈檬或者生牛河
呢兩樣都正常發揮 唔錯👍

大熱天時,唔想食飯,又唔想熱湯就食撈檬
想食飯就燒春雞😁

朋友食海南雞飯,配油飯
個賣相又係幾ok
應該都幾滑

• 燒春雞
2023-06-02 144 views
今日喺如心廣場搵嘢食,食咗越南嘢。推薦呢度嘅一人晚市套餐,唔使$100 ,就有三樣嘢。🍱河内香茅炸雞扒飯 - $88炸雞扒外脆內嫩,配上香茅既獨特香氣,伴碟仲有生菜同酸蘿蔔。🥗牙車快 - 跟餐小食有唔同嘅蔬菜,切成絲狀,仲有啲雞絲,再撈埋特製醬汁和辣椒,口感鮮美辣爽,用嚟送飯、送麵都好開胃。🍡烤雞串撈檬 - $65烤雞串肉質鮮嫩,烤雞串既調味料中都加入左香茅,雞肉一咬就難,再搭配爽脆既生菜同檸檬汁,成個感覺都幾清爽。🥬馬拉盞炒通菜 - $35通菜好夠鑊氣,份量都幾多。🍵鹹柑桔水🍹薄荷青檸梳打

🍱河内香茅炸雞扒飯 - $88
炸雞扒外脆內嫩,配上香茅既獨特香氣,伴碟仲有生菜同酸蘿蔔。

🥗牙車快 - 跟餐小食

🍡烤雞串撈檬 - $65

🥬馬拉盞炒通菜 - $35
通菜好夠鑊氣,份量都幾多。

🍵鹹柑桔水
🍹薄荷青檸梳打

2023-05-21 125 views
同屋企人shopping完,搵間餐廳坐低食個下午茶😄 不嬲都鍾意粉麵類,越南粉麵我都好鍾意!下午茶嘅選擇都好多,我哋都諗咗陣~屋企人要咗個牛丸河粉,我試咗粒都彈牙,有手打feel😋我要咗碗雞絲扎肉撈檬粉!份量都比想像中多,有好多蔬菜絲,感覺好fresh,食食吓已經食晒😀😀平平哋快食個下午茶幾好🫰🏻
下午茶嘅選擇都好多,我哋都諗咗陣~
屋企人要咗個牛丸河粉,我試咗粒都彈牙,有手打feel😋
平平哋快食個下午茶幾好🫰🏻
唔知點解呢排lunch真係比較少食越南嘢🤔今日就同同事一齊嚟咗越北食越式lunch🌟因為已經有一排冇嚟,所以已經唔記得佢哋14:00已經有得食tea set😳咁啱我哋今日做嘢遲咗落嚟食飯,所以今日意外地食到一餐超抵lunch🥰🥢有一排冇黎,原來已經要自己用QR code落單🙈🍴我次次來都必食呢一個➡️越北三寶撈檬 $68呢款越北三寶包括:香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉❣️一次過可以滿足晒三個願望🥰每樣都新鮮即製❗️所以入口全部都係熱辣辣嘅♨️雞翼➕豬扒表層都好香脆,仲有d 炸蒜喺上面增加口感添🤩兩款肉都有輕微醃製過,好入味💕撈檬好爽口,配菜比得好足❗️條條分明👍🏻唔會黐埋一舊~感覺又比之前好味咗😌越北生牛肉牛腩片湯粉 $58生牛肉➕牛腩片都好大片🤩每款都有三片咁多,一定夠飽肚😌湯底味道唔錯❗️濃香得來唔會太鹹,但同時好夠味~同牛肉好匹配💕酸辣無骨鳳爪 (跟午餐加$30)酸辣適中,唔會太酸~味餐前食好開胃🤤鳳爪2個人食少少,份量啱啱好👍🏻🥢峴港炸蝦餅(跟午餐加$32)蝦餅切得厚薄適中😏少少彈牙兼啖啖肉👏🏻食落唔會好滯或者覺得油膩,幾滿意🌟都係果句啦啱啱炸起夠熱好難唔好食😜
唔知點解呢排lunch真係比較少食越南嘢🤔
今日就同同事一齊嚟咗越北食越式lunch🌟

因為已經有一排冇嚟,
所以已經唔記得佢哋14:00已經有得食tea set😳
咁啱我哋今日做嘢遲咗落嚟食飯,
所以今日意外地食到一餐超抵lunch🥰
🥢
有一排冇黎,原來已經要自己用QR code落單🙈
🍴
我次次來都必食呢一個➡️
越北三寶撈檬 $68

呢款越北三寶包括:
香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉❣️
一次過可以滿足晒三個願望🥰
每樣都新鮮即製❗️
所以入口全部都係熱辣辣嘅♨️
雞翼➕豬扒表層都好香脆,
仲有d 炸蒜喺上面增加口感添🤩
兩款肉都有輕微醃製過,好入味💕
撈檬好爽口,配菜比得好足❗️
條條分明👍🏻唔會黐埋一舊~
感覺又比之前好味咗😌

越北生牛肉牛腩片湯粉 $58

生牛肉➕牛腩片都好大片🤩
每款都有三片咁多,一定夠飽肚😌
湯底味道唔錯❗️
濃香得來唔會太鹹,但同時好夠味~
同牛肉好匹配💕

酸辣無骨鳳爪 (跟午餐加$30)

酸辣適中,唔會太酸~
味餐前食好開胃🤤
鳳爪2個人食少少,份量啱啱好👍🏻
🥢
峴港炸蝦餅(跟午餐加$32)

蝦餅切得厚薄適中😏
少少彈牙兼啖啖肉👏🏻
食落唔會好滯或者覺得油膩,幾滿意🌟
都係果句啦啱啱炸起夠熱好難唔好食😜
2023-05-04
Type of Meal
Lunch
今天來荃灣行街,竟然有我最鍾意的越南菜,有段時間冇食更加想念⭐️生牛肉河粉河粉熟度剛剛好,帶點彈牙,牛肉淋上熱湯瞬間熟透卻又不老,香而不騷,配上香濃的湯頭令人食慾大增。⭐️烤豬頸肉豬頸肉口感很紮實帶點煙韌,鹹中帶甜,香而不膩,配上河粉或是白飯都好食。⭐️軟殼蟹米紙卷軟殼蟹炸的酥酥脆脆,紙米卷中包住米粉,軟中帶脆,口感、層次完全被帶出來。⭐️炒通菜馬拉盞味道香濃,通菜又很新鮮,且口感超爽脆,大大一盤可兩人吃呀。⭐️桂圓紅棗茶除咗桂圓同紅棗外還加入菊花玫瑰,另味道更有層次,估唔到竟然是微甜的飲料,真係好難得呀⭐️青檸椰青水平時都單飲椰青,這次睇到加上青檸當然要試下先,椰青本身係好清涼加上青檸有種很清新的味道,好適合搭配越南菜。
生牛肉河粉

烤豬頸肉
軟殼蟹米紙卷
炒通菜
2023-04-23 133 views
身為越北嘅fans,差唔多每個星期都要食一次,呢日就帶左個FD去食,去到先知原來個FD係未食過越北。坐低睇左餐牌好耐,因為越北食物選擇都真係幾多,最後一共叫左2個套餐 + 1個散叫小食。街頭香茅豬扒湯河粉 (餐 $86)我叫左豬扒湯河,豬扒份量一D都唔少,都有差不多7,8舊。香茅味醃得好夠,點少少湯食一流。而河粉煮得剛剛好,無淋到一夾就爛。酸辣無骨鳳爪 (餐配)上次食無叫左鳳爪,今次補番,鳳爪嘅酸辣汁好惹味,同FD完全係爭住食街頭香茅豬扒湯撈檬 (餐 $86)個FD叫左同一款嘅但係配撈檬,撈檬個酸汁好開胃,一啖啖係咁食,同埋份量好多,佢最後都係食唔哂。越北炸春卷 (餐配)春卷炸得好脆口,D料多到近乎滿哂出黎。越式香茅雞翼(4件)食越南野係一定要叫雞翼,雞翼香茅嘅香味好濃,炸得黎肉質又唔乾,推介!!!薄荷青檸梳打  &  三色鹹檸七 (餐配)青檸汁嘅味好夠,落得一D都唔孤寒,食完熱氣野飲呢杯完全可以解倒油膩感!

街頭香茅豬扒湯河粉 (餐 $86)
而河粉煮得剛剛好,無淋到一夾就爛。

酸辣無骨鳳爪 (餐配)

街頭香茅豬扒湯撈檬 (餐 $86)

越北炸春卷 (餐配)
春卷炸得好脆口,D料多到近乎滿哂出黎。

越式香茅雞翼(4件)

薄荷青檸梳打  &  三色鹹檸七 (餐配)
2023-04-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 越式香茅雞翼