在中環工作,每到中午都需要進行沈重的思考,有時會走到上環,比較多餐廳。在openrice上看到此餐廳新開不久,便試試。.想不到在破舊的大廈內,居然找到如此懶洋洋的cafe,重點是lunch time也能有座!欣賞著海景,大量綠植圍繞,享受陽光☀️.帶子蘑菇🍄忌廉意粉$128,份量不錯,色香味十足,灰色的忌廉被蘑菇汁混和的很充分,帶子是中大size,口感滿滿的。.椰子🥥雞🐔湯飯$78,椰子湯清新,令我極度懷念深圳的椰子雞火鍋😭。味道剛剛好,有椰子🥥水的清新,雞塊也煮得挺滑。.飲料和沙拉🥗+$30,升級套餐價錢合理。飲料🥤點了士多啤梨🍓奶奶&姜母桂圓茶。奶奶很新鮮,姜母茶喝完後暖呼呼🔥.整體來說,我挺喜歡這店的裝潢和慢活氛圍。週末會再去的👍🏿.⭐️性價比:4/5星💰人均:$100港元

整體來說,我挺喜歡這店的裝潢和慢活氛圍。週末會再去的👍🏿
⭐️性價比:4/5星
💰人均:$100港元
又係同同事去上環搵食既日子。環境好舒服,見到少少海,有少少陽光,好想係到坐一日😂。飲品食物都好正,絕對無令人失望☺️。我地叫左兩個Set Lunch,一份主菜加$30,就跟埋湯/沙律/包同特飲。價錢好抵,主要因為佢跟埋既特飲平時都要成30蚊杯,變相就好似好抵咁😆。E. 慢煮雞胸茄汁意粉 $98同事叫既,我偷食左片雞,真係哇左一聲出黎😍。從來無食過啲雞胸係咁嫩滑,好誇張,滑到好似唔肥既雞髀😂。醬汁唔太鹹,有埋幾舊鮮茄,清清地唔錯!意粉軟硬適中。成碟都好好食,絕對食得晒😙。F. 帶子蘑菇忌廉意粉 $128帶子好嫩,嫩到係岩岩煮熟,烹調時間控制得好好👍🏻。佢話就話係磨菇,其實係大啡菇先岩,粒菇既橫切面好似隻手指咁厚😂。忌廉好香好濃,不過有啲鹹,可能因為我食得淡味啦。我成碟食晒,可想而知有幾好食😍。特飲先精彩,一來好抵,二來真係好好飲,可能因為November其實賣開台式飲品,有返咁上下底子😂。士多啤梨奶奶 - Smoothie上面仲有啲士多啤梨乾,加晒分(影相靚😂)。賣相吸引就緊架啦,飲落都咁好飲🍓。好重 真 士多啤梨味,一定有用鮮士多啤梨,清清地,唔係糖水味😚。黑糖珍珠鮮奶 - 黑糖珍珠好食

E. 慢煮雞胸茄汁意粉 $98

F. 帶子蘑菇忌廉意粉 $128

黑糖珍珠鮮奶 - 黑糖珍珠好食,如果有多啲就好啦😛。整體有少少淡,可能因為始終都係鮮奶底,而唔係茶底。下次叫少冰可能好啲🤔。

埋單$286(無加一)
2021-12-06
$140 (Lunch)
朋友從外國回來,完成了隔離。相隔一年沒有見面,到他公司附近,一齊來吃一個輕鬆的午餐 。十二點半到達,人流很旺。畢竟是中上環寫字樓區。午市套餐好抵食,$68 起是日意粉 $98,加$30升級套餐,配蒜蓉包及精選飲品。精選飲品選擇很多: 薑汁撞奶、薑母桂圓茶、黑糖珍珠鮮奶、熱情果茶、士多啤梨奶。椰子雞湯烏冬 $78 非常推薦👍👍👍椰子雞湯很好飲清甜,完全冇味精,配上幼身烏冬好夾。小食墨西哥粟米片配牛油果醬$55 粟米片上放上芝士,放入焗爐輕輕一焗,牛油果醬加入洋蔥粒蕃茄粒,很有口感。跟餐薑汁撞奶,飲完個身好暖,薑汁好香。黑糖珍珠鮮奶,甜度剛剛好。一邊聊天一邊看著外面寬闊的景色,還有少少海景很舒服。

十二點半到達,人流很旺。畢竟是中上環寫字樓區。
午市套餐好抵食,$68 起

椰子雞湯烏冬 $78

小食墨西哥粟米片配牛油果醬$55

跟餐薑汁撞奶,飲完個身好暖,薑汁好香。
黑糖珍珠鮮奶,甜度剛剛好。

一邊聊天一邊看著外面寬闊的景色,還有少少海景很舒服。

• 黑糖珍珠鮮奶
  • 薑汁撞奶
  • 椰汁雞湯烏冬
2021-12-05 34 views
健康主打 柔美系cafe~~~最近食得有少少heavy,12月聚會多咗,飲酒都多咗。星期六放假個人想食得清淡啲。~~~當然自己喺屋企煮就一定最健康,但係難得放假真係唔想自己煮,所以就嚟咗呢一間朋友推介嘅cafe,佢哋主打健康嘅西餐,食物以冇味精冇防腐劑無添加為主打。~~~主食:🍝慢煮雞胸茄汁意粉帶子忌廉意粉~~~我哋揀選左呢兩款意粉,雞胸非常嫩口,顏色也是粉粉的,看着非常健康,份量也非常多。~~~而另外一個主菜本來想叫原條蒲燒鰻魚炊飯,點知剛好當日售罄,所以就叫咗帶子忌廉意粉,好在帶子忌廉意粉味道也唔輸蝕,帶子新鮮嫩口,意粉裏面加入左大啡菇,整體濕潤,味道調味到位,不錯。🍽~~~主食加$30可以升級做套餐,包咗有雜菜湯:沙律/是日餐包同埋精選飲品,不得不說大家一定要試佢哋嘅是日餐包,香脆非常嘅蒜蓉包,令人一試難忘。🍞~~~雜菜湯就好足料,啖啖都係雜菜,好似屋企人煲比我嘅冇味精湯咁。最後佢哋嘅飲品亦都值得一試,士多啤梨茶裏面有粒粒士多啤梨果肉🍓,而烏龍茶裏面則有我最愛嘅燒仙草,睇得出餐廳用心調配。~~~November+ (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖
健康主打 柔美系cafe
主食:🍝
慢煮雞胸茄汁意粉
帶子忌廉意粉
~~~
November+ (上環)
上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖
與朋友行完山頂⛰️,佢帶我嚟呢間樓上小店,由兩位熱愛烹飪的女仔開設的,餐廳裝飾以白色為主,配以綠色盆栽🪴,微暖的冬日陽光投進餐廳,感覺清新溫暖。我點🥥椰子雞湯烏冬,飲🍓士多啤梨奶奶椰子雞湯帶點藥膳風味,湯底清甜,仲有杞子、紅棗配以彈牙嘅烏冬,食完暖心又暖胃。士多啤梨🍓奶奶,用新鮮士多啤梨及鮮奶打成,果味濃郁,我好鍾意。朋友就點咗🍝帶子蘑菇忌廉意粉,飲薑汁撞奶面層以幾隻煎得香口嘅帶子及火箭菜🌿點綴,賣相唔錯;扁麵粉掛滿忌廉汁,濃厚香滑,麵質口感彈性帶點煙韌,用心之作。增加杯飲得嘅薑汁撞奶,酸奶打得香滑,帶着淡淡的薑味,好啱而家秋冬嘅季節飲。 🍰Walnut Brownie最後我哋加咗個甜品,店主自家製,微溫的朱古力布朗蛋糕,唔係好甜,朱古力味濃,配以合桃,味道好夾。😋

我點🥥椰子雞湯烏冬,飲🍓士多啤梨奶奶

朋友就點咗🍝帶子蘑菇忌廉意粉,飲薑汁撞奶

🍰Walnut Brownie
2021-12-04
$150 (Lunch)
週末放假的關係,約母上大人到上環體驗晚會的感覺。唔想喺熙來攘往嘅大街同人迫,就選擇小巷內商廈頂樓嘅Cafe。由於母上大人11月生日,我就選擇左一間叫November嘅Cafe應節嘿嘿😁上環無限極廣場出口搭lift上嚟,直接過對面馬路往左手邊方向行,就見到永樂街小巷。睇落鋪仔細細,但裝修一啲都唔馬虎。Cafe內放滿綠植,喺呢片綠油油嘅地方進餐,真係特別心曠神怡。不得不提,喺上環商業大廈林立嘅地段能夠靜靜地從高處往下望,別有一番滋味。先講講食物質素,帶子蘑菇忌廉意粉$128價錢尚可接受,一上枱菇味濃郁撲鼻,媽咪都大讚正啊!用料豐富,帶子好大粒😱性價比不錯吧。至於我就想食清淡啲,店員推介椰子雞湯烏冬配日本慢煮蛋$78。果然冇介紹錯,全冇味精嘅椰子雞湯非常鮮甜,唔使至20分鐘就連湯底面全部食晒入肚啦!☺️飲品方面都好令人期待🥰左邊係桂圓薑母茶(適合女士們冬天進補),而右邊係熱情Orange(適合鍾意酸酸甜甜嘅朋友)飲品非常熱辣辣!💪🏼Cafe內其中一邊牆壁就有層次分明嘅盆栽,呢幅牆真係點打卡都靚😁餐牌選擇唔算非常多,但就樣樣都行精緻路線,簡簡單單喺上環慢活食一餐,其實已經係呢件賞心樂事。😊
睇落鋪仔細細,但裝修一啲都唔馬虎。

2021-12-02 39 views
同2位朋友一齊去上環一間清新文青西餐廳食lunch +慶祝生日~~我地叫左lunch set 3個主食~ 其中2個加左$30要飲品餐包同湯各一主食分別係慢煮雞胸茄汁意粉,椰子雞湯飯同埋是日意粉!是日意粉係三文魚忌廉意粉😬先講講蒜蓉餐包烤得好香口,雜菜湯樣子同味道健康椰子雞湯飯實在係其貌不揚~ 完全估唔到佢個椰子雞湯係咁好飲!有淡淡既椰香配上甜甜既湯,雞肉都好滑,湯飯還有金針同娃娃菜 健康!慢煮雞胸茄汁意粉既雞胸好香滑~ 可能係慢煮嘅關係,唔會變老,茄汁意粉都唔錯!三文魚忌廉意粉真心好好味~ 香滑既忌廉配上滑滑既三文魚桂圓飲品同拿鐵都好好味!+$30既朱古力香蕉蛋糕真係好好味,好香香蕉味,鬆軟香滑!餐廳職員友善服務細心,仲有海景可以望~ 性價比高的cafe

先講講蒜蓉餐包烤得好香口,雜菜湯樣子同味道健康

三文魚忌廉意粉真心好好味~ 香滑既忌廉配上滑滑既三文魚

桂圓飲品同拿鐵都好好味!

+$30既朱古力香蕉蛋糕真係好好味,好香香蕉味,鬆軟香滑!

餐廳職員友善服務細心,仲有海景可以望~ 性價比高的cafe
2021-12-01 22 views
<上環樓上Cafe>💕位於上環世瑛大廈這間Cafe於13/F 頂樓, 有點日系feel, 而且有一邊位置仲望到少少海景, 感覺清新舒服光猛😎Order左份<慢煮紐西蘭牛柳> ($168), 配上薯粒, 蒜蓉包及西蘭花. 份量大, 食到勁飽. 另外亦order左<帶子蘑菇忌廉意粉> ($138), 有約6大粒帶子, 配上蘑菇意粉味道很夾.天氣凍亦order了杯<薑汁撞奶>😎 好有薑味好飲.🥞餐廳: November+🍙地址: 上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室
<上環樓上Cafe>💕

天氣凍亦order了杯<薑汁撞奶>😎 好有薑味好飲.

🥞餐廳: November+
🍙地址: 上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301室
2021-12-01
$150 (Lunch)
2021-11-30 19 views
今日去咗上環新開嘅cafe #November+ 食午餐,因為之前幫襯過佢地飲品店都唔錯!😍 午餐嘅款式都幾多 + $30 有湯/沙律/餐包及精選飲品!椰子雞湯烏冬配慢煮日本蛋椰子雞湯是精髓,淡淡的椰子味,配雞湯很暖身,很適合這個天氣👍🏻  值得一讚的是烏冬煙煙靭靭,而且雞肉也非常大件!全日早餐非常豐富大份! 有香腸,煙肉,香脆蒜蓉牛油麵包,牛油大啡菇好juicy! 煙三文魚幾新鮮!雲朵蛋整得好靚,流心蛋黃,用了慢煮日本蛋 😍!沙律菜配菜都很爽脆!😋 薑汁撞奶口感香醇, 薑味很濃又暖身!😊 金磚炭焙烏龍有啫喱好特別,烏龍茶夠濃郁!👍🏻
椰子雞湯烏冬配慢煮日本蛋

全日早餐

薑汁撞奶
口感香醇, 薑味很濃又暖身!😊

金磚炭焙烏龍
有啫喱好特別,烏龍茶夠濃郁!👍🏻

2021-11-30 21 views
今天朋友之約去November+餐廳午餐。開設在上環永樂街樓上西餐廳。餐廳佈置以白色為主,配有綠色的植物,給人以舒適、閑靜的感覺。全日早餐有蔬菜色拉、大咖菇、蒜蓉包、三文魚、雞蛋,番茄、德國腸、培根品種非常豐富,色香味俱全。鰻魚飯,整條蒲燒鰻魚口感軟腍,炊飯含有鮮冬菇、蟲草花、栗子真材實料。餐後飲品更是讓我驚艷,士多啤梨奶奶口感豐滿。黑糖珍珠鮮奶,珍珠處理的非常好,令人回味。餐廳服務熱情,外賣自取還有八次優惠,是不錯的好選擇哦。以後還會光顧。
2021-11-29 23 views
話說要清緊Office啲雜物,當然要將寄存喺我到嘅嘢物歸原主,我都算唔話得,拎到去上環俾我朋友,順手屈佢請我食飯🤗呢間餐廳係新開嘅分店,佢哋本身係喺石門做飲品店。餐廳嘅裝修找小清新路線,木系嘅感覺加上今日陽光普照非常舒服,仲可以透過窗口望到海景。📌GRIILED EEL RICE原條蒲燒鰻魚炊飯 有雜菌、蟲草花同埋栗子嘅炊飯非常好食😋好有秋冬嘅感覺。配搭原條鰻魚,鰻魚厚身彈牙啖啖肉,用鰻魚醬汁撈埋啲炊飯度,就更加惹味。📌NEW ZEALAND FILET 紐西蘭牛柳 西蘭花薯仔同埋番茄仔,感覺非常之Fresh,牛柳非常之Juicy,切開仲係粉嫩嘅粉紅色。配埋香濃嘅蘑菇醬非常夾。加$30可以轉成套餐,餐包/ 沙律/ 餐湯三選一,然後再配一杯精選飲品。如果想飲嘅飲品唔係精選飲品個list度,補差價就可以飲你想飲嘅嘢。🧋鮮奶咖啡RAW SUGAR CAFFE LATTE因為做開手調飲品,佢哋嘅飲品都非常出色。Latte 香滑又朝濃濃咖啡香。☕️珍珠薑汁鮮奶茶GINGER FRESH MILK TEA WITH BUBBLE淡淡嘅鮮薑汁配上濃滑奶茶同彈牙珍珠。味道唔會太甜,另外佢仲有提供赤藻糖醇

📌GRIILED EEL RICE
原條蒲燒鰻魚炊飯

📌NEW ZEALAND FILET
紐西蘭牛柳

🧋鮮奶咖啡
RAW SUGAR CAFFE LATTE

☕️珍珠薑汁鮮奶茶
淡淡嘅鮮薑汁配上濃滑奶茶同彈牙珍珠。味道唔會太甜,另外佢仲有提供赤藻糖醇嘅茶飲系列,怕肥嘅朋友都可以一試。

2021-11-26 24 views
帶子蘑菇忌廉意粉 128椰子雞湯烏冬 78+$30 set- 特選飲品: 士多啤梨鮮茶/ 士多啤梨奶奶- 蒜蓉酸種包是日甜品: 朱古力布朗尼.呢間茶飲店自從開業起,已經係石門飲過好多次,最近係上環開樓上cafe分店 November+,環境好cozy仲見到海景!除咗石門店有嘅鮮果茶飲之外,呢度仲有主食同甜品添!.帶子蘑菇忌廉意粉嘅蘑菇忌廉汁係自家製,好有野菌嘅香味,仲食到粒粒蘑菇,忌廉汁都唔會好膩,意粉口感煙韌。而椰子雞湯烏冬都好有住家嘅味道,椰子雞湯真材實料而製,飲落好甜!Set仲包括餐包同餐飲,個蒜蓉包好有驚喜,sourdough外脆內韌好有咬口,蒜蓉好香。而飲品更加唔使講,特別係士多啤梨奶奶,好fresh好natural,不嬲都係我嘅至愛。最後仲有有好多腰果嘅chocolate brownie作結😆 大滿足~超飽!.總括黎講,地點方便,食物質素唔錯,坐得舒適,同朋友黎傾下計食個chill chill lunch唔錯呢😎
帶子蘑菇忌廉意粉 128
椰子雞湯烏冬 78
+$30 set
- 特選飲品: 士多啤梨鮮茶/ 士多啤梨奶奶
- 蒜蓉酸種包
是日甜品: 朱古力布朗尼

2021-11-26 63 views
November + 上環樓上cafe All day breakfast 全日早餐 $138材料豐富,包括有雲朵蛋、香腸、煙肉、煙三文魚、牛油大啡菇、沙律菜、蕃茄、蒜蓉時蘿牛油法包!椰子雞湯烏冬 $78除咗烏冬,亦可選擇飯!清甜嘅椰子雞湯,配上流心慢煮日本蛋及烏冬,唔錯!士多啤梨奶奶 $55用上新鮮士多啤及鮮奶製成嘅smoothie ,口感綿密香滑,味道酸酸甜甜,清新開胃!黑糖珍珠鮮奶 $45甜美嘅黑糖,香醇嘅鮮奶,再配上珍珠,好邪惡!
November + 上環樓上cafe

All day breakfast 全日早餐 $138

椰子雞湯烏冬 $78

士多啤梨奶奶 $55

黑糖珍珠鮮奶 $45

甜美嘅黑糖,香醇嘅鮮奶,再配上珍珠,好邪惡!
2021-11-22 454 views
好耐之前去石門有飲過佢地既茶飲,有follow佢地社交平台得知佢地會係上要開Cafe店!即刻衝去😬選址上環一幢不少美食臨立既大廈,頂層13樓景觀算是頗開揚仲有海景。Menu 食物由$68到$168都有,加$30有餐湯/沙律同精選飲品,或加$30 有是日甜品,好flexible。$138 All day breakfast 有齊香腸煙肉、smoked salmon,雲朵蛋好特別係蛋香製成既白雲,勁靚!加埋沙律、garlic bread、大蕃茄岩岩好。飲品因為想健康啲叫左金磚炭焙烏龍,金磚原來係自家製既茶啫喱,勁濃,食落啜住好有口感!下次好想試下佢既bagel呀—————————————————November+ (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch

—————————————————

November+ (上環)
上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #上環美食 #文青
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-11-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2021-11-22 119 views
拾壹月Chill在NovemberCafe椰子雞湯飯 配 薑汁撞奶清新溫暖的椰子雞湯飯適合口味清淡的人,無骨雞件就方便容易食用。溫熱的薑汁在明治牛奶中,為今天的下午茶帶上不少幸福。帶子蘑菇忌廉意粉 配 奇異果士多啤梨汁火箭菜在碟面,豐厚的忌廉汁和新鮮的帶子與蘑菇為配料,加上一杯甜酸(酸為主)的奇異果士多啤梨汁,喜歡西式的人應該覺得幾好味。綠化的環境,探望遠處的藍天白雲,在週末好好休息,活一個寫意寧靜的人生。November上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號鋪#November #拾壹月 #Chill #上環 #永樂街 #cafe #帶子 #蘑菇 #忌廉 #意粉 #椰子雞湯 #士多啤梨 #奇異果 #薑汁撞奶 #teatime #下午茶 #香港 #Hongkong #relaxing #kumamon #熊本熊 #傻鴨 #三傻 #villagekumamon
拾壹月Chill在NovemberCafe

椰子雞湯飯 配 薑汁撞奶
溫熱的薑汁在明治牛奶中,為今天的下午茶帶上不少幸福。

帶子蘑菇忌廉意粉 配 奇異果士多啤梨汁

November
上環永樂街1-3號世瑛大廈13樓1301號鋪

2021-11-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)