2024-08-21
收工到上環永安買新廚具,search到距離永安只係2分鐘步程既佢地,一開門便是小清新格局到處放有大大小小不同綠色植物 配合簡潔木系裝潢 一邊播著輕音樂,夜晚既上環人流唔算好多,可以感受到呢一帶氣息 坐得好放鬆舒服🦪即開生蠔佢地提供兩款生蠔可以揀 完全兩種特性,做緊半打$228優惠,不過最後都係每款點左2隻試下先,開蠔手勢唔錯,蠔全部都好新鮮 加兩滴檸檬汁已經足夠美味,BTW佢地cocktail sauce都幾有誠意 唔同坊間一般現成醬 自家調味 (無生蠔沾醬 只係獨立食左幾啖醬 是我個人喜歡的口味☺️)🦪Supreme $52pc口感清爽,海水味同蠔味都好濃郁,帶微微礦物味,下肚後會有少少甜味回出黎🦪OstraRegal $58pc蠔味亦香濃,肉質肥美飽滿 入口creamy,每一口都是滿滿鮮甜估唔到有cocktail/ mocktail/ wine list可以揀,signature用左6月-11月既英文來命名🤎November $78同店同名的cocktail搶我fo了,Menu介紹“November”=威士忌芝士奶蓋配黑糖鮮奶/咖啡 加入了Baileys,酒味同黑糖味唔會好強烈 Ba
🦪即開生蠔
🦪Supreme $52pc
🦪OstraRegal $58pc
🤎November $78
同店同名的cocktail搶我fo了,Menu介紹“November”=威士忌芝士奶蓋配黑糖鮮奶/咖啡 加入了Baileys,酒味同黑糖味唔會好強烈 Baileys個甜香味突出,奶蓋打得好細滑,是輕甜品的感覺 易入口的
🩷雜莓奶奶 Mixed Berries Smoothie $58
雜莓落得足料 新鮮的味道 屬於水果的酸酸感 好清新 refresh~
🐷夏威夷火炙黑毛豬腩卷 $198
豬腩卷平均約1cm厚,兩面煎成美美的金黃色,腩肉卷內的脂油成半溶狀態 充滿肉汁 肥美脆香,而每件都配上同樣經過烹煎的菠蘿片,焦化後的菠蘿 x 豬腩卷 解膩又增添層次,火喉同配搭都做得幾好,配菜上有心思...薯蓉面覆蓋著芝士 一口薯蓉再一口炒洋蔥 好味
🌶️麻辣卡邦尼意粉 $148
一上枱就見到煙肉鋪滿意粉面 都比得幾重手 最欣賞佢做到Carbonara精髓: 熄火後拌入生雞蛋黃👍🏻,拌勻後忌廉汁濃稀適中 用上扁意粉掛汁一流,入口滲出微微麻麻辣辣感 相對傳統卡邦尼更有個性又減少滯感
*收+1服務費
*坐得舒服 無用餐時限
*誠意小店,有心思又有質素,有老闆娘坐陣係唔同D😆