2024-01-31 16 views
因工作有時會外勤,亦可順勢四圍飲飲食食,這天來到大坑天后,見到有間印尼美食店,主打的是漢堡,深感興趣,決定一試😋😋點食物期間,點員十分健談,作為深入推介,亦談起小店開業初衷,原來其中一位老闆媽媽為印尼人,熱愛煮食,想向不同人士推廣印尼美食,於是成就了Number 8 Fusion 這間店!🍔🍔不說不知,原來因為印尼不少地區沿海,難有畜牧業,所以食物以油炸和風乾類型較多,所以店內有部分漢堡以吉列形式出售😍😍但不要以為吉列並不健康,Number 8 反而更追求食物質素!這間店自己烘焙麵包、自己切薯仔、不用漢堡扒等等…..都是對食物質素的追求,而小店更講究醬汁調製,莫怪食物如斯美味😋😋水滴手打撈麵🍜🍜特點是使用手工製作,為鴨蛋鹼水麵,所以比普通的麵條更有嚼勁,又不油膩!撈麵的配料有吉列蝦餅及吉列豬扒,份量十足,配上蒜粒等調味料,再加入生磨辣椒醬,十分美味可口😋😋水滴吉列魚堡🐠🐟它以魚排為主要成分,並配以新鮮的生菜和番茄,我再按店員推介,加了芥末沙律醬。魚排金黃酥脆,外層酥脆,內部鮮嫩多汁,口感豐富,味道鮮美。至於麵包方面,因為由小店親自烘焙,所以為水滴形狀,口感鬆脆,麵包味濃,別具特色!水滴

水滴手打撈麵🍜🍜

水滴吉列魚堡🐠🐟

水滴煎牛扒堡🐮🐮
由煎牛扒、生菜、番茄和醬汁組成,並放在水滴麵包中間。牛肉煎至外酥內嫩,搭配新鮮的生菜和番茄,口感豐富。我點了巴東醬調味,亦可配最適合黑醋與柚子汁,融合愧肉香和蔬菜的清新口感,充滿印尼風味!

印尼沙律🥗🥗
以沙角和青瓜為主要材料,搭配特製的醬汁,特點是口感清爽,味道平衡,並且提供了豐富的營養。青木瓜和黃瓜提供了爽脆的口感,適合作為輕食的健康之選!

Number 8最近更加設一個Mega漢堡挑戰賽,下次養精蓄銳,可以過來參加!

NUMBER 8 FUSION BURGER (大坑)
地址:大坑銅鑼灣道134號地舖
Number 8 Burger係一間位於大坑嘅東南亞風味漢堡店,就喺維園附近!最近呢間漢堡店就推出咗漢堡挑戰🍔 就係要喺八分鐘入面食完一個漢堡包嘅挑戰😳 活動做到年三十晚咋,貪玩嘅我當然要即刻去🥳呢間漢堡店嘅漢堡係全人手烘焙漢堡,醬汁仲係東南亞直送嘅,選擇非常多😍 我食咗嘅巨型漢堡就係吉列豬水滴漢堡,入面有成四塊吉列豬扒🐷 加入自家調配嘅惹味醬汁,仲有新鮮蔬菜、蕃茄、洋蔥等,好惹味㗎🥳 最後雖然我挑戰失敗,但都忍唔住食埋個包,因為佢係全自家製,新鮮熱辣出爐真係好香脆😋!除咗巨大化嘅漢堡,呢度都有正常同迷利漢堡選擇,適合同朋友開心share🥰除此之外,我仲飲咗杯印尼紅茶,呢杯茶係幾乎零咖啡因嘅,用傳統方式泡製的印尼紅茶,清甜可口好解渴㗎💕推薦大家嚟嘅話可以試埋個撈麵,入面有超多豬扒,而個麵底都係自家製,好香㗎😋

2024-01-30 8 views
大坑發現隱世食店雖然店舖雖小但五臟俱全漢堡多分三重size今次係比佢個 Number 8 MEGA 8分鐘挑戰吸引,擺低一蚊挑機,限時內食完就可以免費吃包同埋啲小禮物點知到現在為止未有人挑戰成功對自己有信心嘅朋友可以去挑戰吓。 個Mega吉列豬扒包個包係成個頭咁大麵包口感煙韌事關佢叫面包係由自己製造出邊係食唔到嘅麵包呈水滴形狀吉列豬外脆內軟好Juicy再配上佢哋秘製嘅醬汁而且佢嘅醬汁係用手打唔係機做可想而知每個包係幾用心製造包入邊仲配咗新鮮嘅生菜同蕃茄確實令人回味而印尼特色嘅青瓜沙葛沙律酸中帶辣相信喺出邊都食唔到十分清新開胃值得 一試。甜茶係印尼靚茶葉亦可以算是印尼的涼茶喺出邊真係好少飲到呢款味。
大坑發現隱世食店
雖然店舖雖小但五臟俱全

漢堡多分三重size

點知到現在為止未有人挑戰成功
對自己有信心嘅朋友可以去挑戰吓。

個Mega吉列豬扒包
而且佢嘅醬汁係用手打唔係機做可想而知每個包係幾用心製造
包入邊仲配咗新鮮嘅生菜同蕃茄確實令人回味

而印尼特色嘅青瓜沙葛沙律酸中帶辣
相信喺出邊都食唔到
十分清新開胃值得 一試。

甜茶係印尼靚茶葉
亦可以算是印尼的涼茶
喺出邊真係好少飲到呢款味。
2024-01-27 8 views
東南亞風味漢堡外賣店,全人手烘焙漢堡🍔醬汁由東南亞直送💁🏼‍♀️店內提供多款口味選擇,適合喜歡嘗試新口味的朋友👫🏼仔!見到店內還有8分鐘巨型漢堡挑戰賽!好有趣活動🍔巨型水滴型漢堡有三款不同的漢堡包款式可以,有迷利型,中型,巨型🍔,真係比較罕見咁巨型嘅漢堡!重量十足!兩塊厚實的牛排夾在自家烘焙的漢堡包中間,每一啖肉汁豐富!三重芝士薯條🍟薯條真係好重芝士嘅味道,脆卜卜熱辣辣🍟外脆內軟!最重要係加埋生蒜,好好味🤤印尼沙律🥗印尼沙律辣辣地,又清甜!入邊有青瓜🥒+沙東加同埋獨有嘅自家醬汁,非常特別~印尼甜茶🥤印尼甜茶好清甜,用傳統印尼紅茶方式炮製,好有清香花味道👅絕對係解膩之選。
見到店內還有8分鐘巨型漢堡挑戰賽!好有趣活動

🍔巨型水滴型漢堡
有三款不同的漢堡包款式可以,
烘焙的漢堡包中間,每一啖肉汁豐富!

三重芝士薯條🍟

印尼沙律🥗

印尼甜茶🥤
2024-01-26 10 views
喺大坑發現咗一間新burger。竟然係東南亞風味,十分之特別。外型亦同一般嘅burger唔同樣,包嘅形狀係水滴形,分為兩層。造型特別。醬汁除咗有黑醋、芝麻醬、柚子醬、照燒汁、芥末沙律醬之外,仲有特色東南亞醬汁,巴東醬、青咖喱醬、參巴醬,驚喜十足,啱晒鍾意試新口味嘅朋友。Burger 分左Mega,regular 同mini size。配菜分別有薯條,印尼沙律同埋印尼炸雞沙律。飲品方面有款印尼甜茶比較特別。Lunch 除咗burger,仲有扒飯同埋撈麵可以選擇。今次試咗套餐$84🥩水滴煎牛排堡漢堡烤得非常脆口,就算係外賣都保持到好脆。餡料有牛扒,蕃茄,生菜,芝士,黑醋汁。牛扒好淋身,唔會好韌。芝士都好香。🍟薯條份量好多,落左胡椒鹽好香口,而且係粗薯條。外脆內軟。外賣亦保持鬆脆。☕️凍啡咁有特色嘅小店,實在少有。之後都會再幫襯。餐廳仲搞咗個8分鐘challenge,俾$1 可以參加呢個比賽8分鐘內食晒一個吉列豬Mega ,同飲完一杯印度甜茶,如果完成唔到就要俾返個burger嘅錢。完成到就會記低時間上榜。大家有興趣都可以去試吓挑戰。
Lunch 除咗burger,仲有扒飯同埋撈麵可以選擇。

今次試咗套餐$84
🥩水滴煎牛排堡
🍟薯條
☕️凍啡

2024-01-25
$84 (Lunch)
2024-01-25 304 views
早幾日去大坑搵朋友👫佢介紹我哋食水滴形漢堡💧🍔聽個名就覺得好特別😋好想快啲試下🥰我哋買左外賣上屋企食😆🍔Number.8 主要係賣水滴形漢堡🍔店員姐姐好細心熱情❤️同我哋介紹佢哋嘅開店理念👌小店嘅媽咪係印尼華僑🇮🇩自家調制各款醬料配上漢堡😍餐牌有多款選擇☺️漢堡包仲有三個size ▶️Mini , Regular , Mega 🍔😋🍔水滴吉列豬堡套餐加$5可以升級三重芝士薯條🍟薯條份量好多✨即叫即炸🔥熱辣辣👌點埋芝士醬真係食到停唔到口🤭漢堡係自家制🫶🏻同坊間嘅好唔同☺️水滴形狀💧麵包好鬆軟🥰完全唔乾👍🏻Mega size 真係超級大個😱兩個人食完全好足夠🥰吉列豬扒一啲都唔細塊🐷有兩大塊😆仲要炸得好靚🔥加埋芝士🧀蕃茄🍅生菜🥬自家製醬汁✨成個配搭好惹味😋😋🍜水滴手打撈麵招牌必食撈麵🍜麵底自家製🫶🏻麵條彈牙幼身💕好煙韌👍🏻小朋友食都絕對冇問題👌入邊加左大量芽菜🥬仲都雞扒同蝦餅🍤好豐富😋拌醬汁好惹味✨😋☕️熱甜茶印尼涼茶☺️飲落甜甜地😚店員介紹有清熱功效✅💕佢哋嚟緊仲會推出8️⃣分鐘挑戰食完巨型漢堡🍔詳情留意佢哋IG 🥰
早幾日去大坑搵朋友👫

💕佢哋嚟緊仲會推出8️⃣分鐘挑戰食完巨型漢堡🍔
詳情留意佢哋IG 🥰
2024-01-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
最近喺大坑發現咗一間新開嘅漢堡店。最特別係佢哋基本上所有嘢都係自家製。麵同麵包都係自家製。誇張到連芝麻醬都係人手炒🤫。✨邪惡蒜香三重芝士比利時粗薯條 $35粗薯條外脆內軟,淋上極香嘅醬汁,除咗邪惡之外我諗唔到第二個形容詞🤣。最特別係佢唔係用蒜粉,而係生蒜。香得嚟有少少蒜辣,令人食到停唔到口。✨自選4件小漢堡$58煎牛排堡🍔吉列蝦堡吉列豬堡🍔大菇堡想試多幾款可以食mini burgers!佢哋連麵包同醬汁都係自家製。佢哋用原塊牛排,生熟度啱啱好,充滿肉汁。吉列蝦同吉列豬香脆唔油膩。大菇鮮味多汁,完全唔會單調過肉類漢堡。✨水滴手打撈麵 set $74麵條爽彈有蛋香,同平時包裝印尼撈完全唔同。除咗一般會有嘅炸蒜同炸乾蔥,仲有爽脆清甜嘅芽菜。加埋吉列雞胸肉,成個印尼撈多送到誇張!✨印尼沙律呢款有別於香港人比較熟悉嘅加多加多,佢係以蝦醬為主要調味料,辣得幾過癮。有清新嘅青瓜,亦都有甜甜地嘅沙葛。比起一般西式沙律更加啱亞洲人口味。✨熱情果茶佢哋用新鮮熱情果而唔係熱情果醬,味道更加清新自然,亦唔會有平時熱情果飲品嘅死甜。

✨邪惡蒜香三重芝士比利時粗薯條 $35

✨自選4件小漢堡$58
煎牛排堡🍔吉列蝦堡
吉列豬堡🍔大菇堡

✨水滴手打撈麵 set $74

✨印尼沙律

✨熱情果茶

大坑不嬲係一個充滿人情味嘅地方,估唔到呢間食店雖然新開都完全體現到濃濃嘅人情味。本身比佢個Number 8 MEGA 8分鐘挑戰吸引,擺低一蚊挑機,諗住喺限時內食完贏佢個包同埋啲小禮物,點知真係高估咗自己嘅實力! 對自己有信心嘅朋友可以去挑戰吓。 同店長傾偈之下先發現原來佢哋對食材十分嚴謹,製作亦非常用心,唔單止面包都手工工製佢, 撈麵,水果茶的材料都係自家製, 真係全副心機, 而且水果茶又用上印尼靚茶葉,喺出邊真係好少飲到呢款味。講返個Mega吉列豬扒包,個包係成隻手掌高, 麵包口感煙靭有厚度,好有細個食嗰啲真材實料麵包嘅感覺。吉列豬外脆內軟超級Juicy,配上佢哋秘製嘅醬汁,確實令人食完一啖又一啖,而且包入邊仲配咗新鮮嘅生菜同蕃茄,加上有印尼特色嘅青瓜沙律, 十分清新,值得一試。佢仲有唔同size 嘅burger 可以揀,我諗我下次會揀返Regular就夠啦

經過天后發現一間東南亞風味漢堡包小店好似幾正就入去試下,呢間好堡包店除咗有漢堡包之外仲有飯嗰啲食好神奇😂現場得一張枱可以坐其餘地方坐低食野,所以通常啲人嚟都係買外賣返去食,可以用QR code落單,呢間漢堡包可以選擇三款大細,最大嗰個份量有兩個漢堡包咁大真係大到黐線😂全部麵包都係自家烘焙,仲要麵包嘅外型係用水滴形狀獨家嘅標誌,用料十足,仲有依家做緊一月限定套餐可以選擇四至六個小型漢堡包套餐,仲可以選擇唔同醬料,呢度最出名嘅醬料全部都係自家製,店主堅持人手將材料磨成粉再製造醬料,同出邊嘅機器做爭好遠,所以佢都有八款醬料俾你選擇,其中三樣要加$3一款但都好值得推薦👍🏻店舖主打除咗漢堡包之外,仲有印尼手打麵,店主話每日最多15份,因為都係用人手製造工序繁覆所以都好多人會選擇,飲品方面推薦熱情果茶同埋蘋果茶兩款都好清新唔甜都好飲👍🏻我選擇咗巨型吉列豬肉漢堡:$81呢個漢堡包極度之大,估唔到份量咁大仲大過隻手掌🖐🏻同埋店主有一個挑戰,6分鐘之內食晒會送多一個大嘅漢堡包,漢堡包用料十足,入邊有四塊厚身吉列豬扒,吉列豬扒超厚切好滿足,麵包都好厚身食落去都有好飽嘅感覺😂個包食到一半已經好飽,如果抵食嘅
我選擇咗巨型吉列豬肉漢堡:$81
呢個漢堡包極度之大,估唔到份量咁大仲大過隻手掌🖐🏻同埋店主有一個挑戰,6分鐘之內食晒會送多一個大嘅漢堡包,漢堡包用料十足,入邊有四塊厚身吉列豬扒,吉列豬扒超厚切好滿足,麵包都好厚身食落去都有好飽嘅感覺😂個包食到一半已經好飽,如果抵食嘅人就可以選擇,我建議一般人選擇中size就OK唔好睇唔開揀最大😂
四款小型漢堡包🍔:$58
有兩款牛肉漢堡包、一款炸吉列蝦漢堡包、一款吉列豬扒漢堡包,牛肉都好好食好有牛味,而吉列蝦反而仲好食,要配合西柚醬汁撈埋一齊食,更加抵食蝦嘅鮮味,我會推薦呢款漢堡包👍🏻建議試埋巴東醬、參巴醬、青咖喱三款都好好食😋
水滴手打撈麵:$58
呢款手打撈麵係用人手製造,用咗八隻鴨蛋加埋人手壓制而成,所以面生活比較澀,同埋冇落水嘅原因只能做到撈麵,食起上嚟比較有濃郁嘅蛋味同埋麵身好易碎,配合自家製嘅辣醬食落更野味,不過有少少辣!份量亦都好十足👍🏻食個麵都好飽。
印尼沙律:$39
印尼沙律用上青瓜同埋沙東加埋自家製嘅醬溝埋一齊,鹹得來帶有清甜嘅感覺,岩晒啲健身嘅人士食😃

⭐️「凡購買漢堡套餐+$1 換購指定迷利漢堡」
⭐️ 「全單85折」

📍地址:NUMBER 8 (大坑)
大坑銅鑼灣道132-134號地舖
四款小型漢堡包🍔
印尼沙律
巨型吉列豬肉漢堡
四款小型漢堡包🍔
印尼沙律
巨型吉列豬肉漢堡
漢堡包看似款式多變但其實萬變不離其宗,不過大坑新店NUMBER 8主打的東南亞風味漢堡卻是前所未見,以外賣為主而店內亦只設有一張餐桌。各款漢堡定價親民,從麵包以至於醬料大部分食材都為自家製造,除了芥末沙律醬、黑醋汁、柚子醬、照燒汁及芝麻醬外亦可加$3選配別具東南亞風味的巴東醬、參巴醬或青咖哩。漢堡分為迷你、普通及大三種尺寸。水滴吉列蝦堡 ($55)三層麵包烘得焦脆並充滿牛油香,兩塊吉列蝦餅口感彈牙,再配以自家製柚子醬份外清爽。水滴吉列魚堡 ($49)吉列魚柳選配芥末沙律醬可謂天作之合,炸得外脆內軟而肉厚結實。水滴手打撈麵 ($48)印尼撈麵可算是家傳戶曉的平民美食,有別於大家耳熟能詳的「營多」,選用每日人手製作的鴨蛋鹼水麵,雖不及香港傳統竹昇麵爽彈但仍軟硬有致,味道方面亦比「營多」輕盈得多,加入辣醬後酸酸辣辣並帶淡淡蒜油香,再配上吉列蝦餅及吉列豬扒份量十足。迷你漢堡 ($54/4; $72/6)水滴吉列小蝦堡、水滴牛堡、水滴吉列小雞堡、水滴吉列小豬堡、水滴吉列小魚堡及水滴小菇堡六款口味任君選擇,雖說是「迷你」但其實依然份量十足,值得一提的是水滴牛堡會以原塊牛柳取代漢堡扒,真材實料。不過
漢堡分為迷你、普通及大三種尺寸。

水滴吉列蝦堡 ($55)
水滴吉列蝦堡

水滴吉列魚堡 ($49)
水滴吉列魚堡

水滴手打撈麵 ($48)
水滴手打撈麵

迷你漢堡 ($54/4; $72/6)
迷你漢堡
迷你漢堡
水滴吉列小蝦堡、水滴牛堡、水滴吉列小雞堡、水滴吉列小豬堡、水滴吉列小魚堡及水滴小菇堡六款口味任君選擇,雖說是「迷你」但其實依然份量十足,值得一提的是水滴牛堡會以原塊牛柳取代漢堡扒,真材實料。不過個人認為漢堡太大以致食用時難以一併嘗到所有層次,最後只能拆分為麵包歸麵包、沙律菜歸沙律菜、肉類歸肉類,反而弄巧反拙。
餐廳:Number 8 Burger (大坑)地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖大坑最近新開咗間東南亞風味漢堡外賣店——Number 8 Burger🍔,餐廳基乎所有食物都喺自家製,希望用盡無限嘅創意去製造無限嘅可能性♾️,比你一試佢哋主打與別不同嘅漢堡、撈麵同沙律🥗香港人一向鍾意性價比高嘅美食,餐廳推出多款全日餐、下午茶餐同飯餐,除咗滿足到唔同人嘅需要😋,仲比你可以用最抵嘅價錢食到最多嘅嘢,而我今次就叫咗呢個包主食、醬料、配菜同飲品各一款嘅全日餐✝️水滴吉列雞堡Set $76漢堡有3個size,跟餐喺regular size,亦可以加優惠價$10升級做mega size,面頭、中間、底層各一塊自家烘焙嘅漢堡麵包🥯,呈水滴形狀夠晒獨特💧,當中加咗雞蛋、奶同芝麻,仲搽上黃油,無論聞定食起上嚟都比一般出面嘅漢堡包香😌;所用嘅豬牛雞肉都喺原塊扒,因為坊間好多漢堡肉都唔知加咗咩餡料喺入面,餐廳希望每個食客食都食得放心啲,所以直接用扒去取代漢堡肉🤓;另外有多款東南亞直送嘅醬汁比你揀,擺脫食burger只喺得芥末同茄汁嘅concept,而我就揀咗柚子醬,清新香甜中和咗油膩感跟餐另外送咗個印尼雞胸沙
餐廳:Number 8 Burger (大坑)
地址:大坑銅鑼灣道132-134號地舖

✝️水滴吉列雞堡Set $76
漢堡有3個size,跟餐喺regular size,
呈水滴形狀夠晒獨特💧,

跟餐另外送咗個印尼雞胸沙律🥗,
除咗有切條嘅吉列雞胸扒之外🐔,
用咗香辣嘅印尼傳統沙律醬撈勻青瓜同沙葛粒🌶️,當中有蝦醬成份但一啲都唔油亦唔會好heavy,
相反食落微辣清甜又開胃,外面好少見到,值得一試👍

飲品叫咗杯熱情果茶,先將鮮果汁榨出嚟,再加埋整乾咗嘅熱情果肉放返落印尼紅茶當中浸泡而成,令熱情果嘅原味盡情咁散發出嚟

✝️水滴手打撈麵 $48
餐廳師傅人手手打嘅撈麵,每日朝頭早即整即日賣,因功序繁複所以限量每日只賣大約15份,由搓麵粉到將麵條整成最幼身狀態完全喺功夫同心機💗,
食落爽彈條條分明,加咗炸蒜、炸乾蔥同芽菜,食落更香更有層次感,仲有炸雞扒同蝦餅,會唔會豐富咗少少😍
2023-12-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)