2016-07-22 128 views
之前食過旺角分店覺得唔錯, 天氣咁熱, 一於入去食返個冰降溫。麻糬紅豆雪奶 $55豆粉好香, 雪花冰未夠幼細, 有淡淡奶味, 唔太甜, 連埋香甜紅豆蓉同煙韌麻糬, 簡單而好食!密瓜雪奶 $68密瓜雪花冰上面既密瓜粉偏甜左啲, 雪花冰底同樣比較淡, 奶濃啲就好啦, 密瓜香甜多汁, 仲有球密瓜味既雪糕, 食落幾清新。始終最鍾意呢度既豆粉冰, 下次要再嚟encore!
麻糬紅豆雪奶 $55
密瓜雪奶 $68

始終最鍾意呢度既豆粉冰, 下次要再嚟encore!
2016-07-22 114 views
韓文Nun(눈)是雪的意思。甜品店用Nun這個名字,正好解釋她是賣雪,即是雪奶(韓國的雪花冰)。女友人仍然沉醉於韓國之旅,於是今晚的甜品又再嚐韓國的雪了。雪花冰的選擇有很多,什麼味道都有!蜜瓜雪奶:原味的雪花冰上面鋪滿一層瓜爪味的粉,雪花冰非常幼滑軟綿,入口即溶。鋪在雪花冰上的是新鮮的蜜瓜,十分清甜多汁,充滿蜜瓜香味。整個雪花冰非常冰凍,賣相亦非常吸引,是消暑的佳品!荔枝沙冰:荔枝味道尚算清新,果味濃郁,甜味不會太重,是清新解渴之選。蜜糖花梨茶:食完凍野,要暖一暖胃,點了杯熱飲蜜糖花梨茶,梨味很香,配上蜜糖,味道很配合。
女友人仍然沉醉於韓國之旅,於是今晚的甜品又再嚐韓國的雪了。
雪花冰的選擇有很多,什麼味道都有!
蜜瓜雪奶
荔枝沙冰
蜜糖花梨茶

蜜瓜雪奶
蜜糖花梨茶
2016-07-22 87 views
真係聞名不如見面行完 time square shopping想食甜品第一時間想到 Nun因為 location 很近話咁快就到九點幾特別多人坐無虛席的排隊付錢後就要耐心等候見到電子牌震動就是有得食了Mango smoothie 韓式鮮芒果沙冰沙冰打得幼細新鮮芒果味香濃芒果都幾甜沙冰飲落好清涼~~~好冰凍特級邪惡 tiramisu Tiramisu 一上檯賣相好靚大大杯~~~旁邊都有strawberry伴著面層係滿滿的可可粉~~~淡淡既苦味又有雪糕和cream~~~質感像海綿蛋糕味道有層次Darian Sherbet 68榴槤白雪丸子雪奶~~~一早售罄所以改吃~~~~韓式特級香滑醉人草莓雪奶好多吃 strawberry 好 fresh加上 strawberry 醬酸酸甜甜好開胃喔低層的雪奶冰冰幾香滑是銅鑼灣吃甜品不錯的地方
真係聞名不如見面
又有雪糕和cream~~~質感像海綿蛋糕
味道有層次
Darian Sherbet 68
榴槤白雪丸子雪奶~~~一早售罄
所以改吃~~~~
韓式特級香滑醉人草莓雪奶
好多吃 strawberry 好 fresh
加上 strawberry 醬
酸酸甜甜好開胃喔
低層的雪奶冰冰幾香滑
是銅鑼灣吃甜品不錯的地方
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
  • 特級邪惡 tiramisu
2016-07-21 109 views
係銅鑼灣食完麻辣野,想搵d凍冰冰既甜品清涼番口腔,突然諗起一直未有機會去既Nun,就一於黎試下佢地既韓式刨冰先!👅出去買完嘢食會比部機你,一有嘢食就會震動提示你出去攞。韓式宇治金時紅豆雪奶($68),雖然款式花多眼亂,我都心思思諗左好耐,最後抹茶控都係揀番抹茶味,上面有一球抹茶雪糕同唔少抹茶粉,不過整體抹茶味唔算太濃,刨冰尚算幼滑,仲可以自行加上煉奶增加甜度。邪惡tiramisu韓式牛奶軟雪糕($55),總共有三層,底層同表面係牛奶雪糕,味道幾濃郁,中間係tiramisu同朱古力粉等,整體都幾夾,不過都幾甜。
出去買完嘢食會比部機你,一有嘢食就會震動提示你出去攞。
2016-07-19 107 views
好熱呀!來番杯透心涼的冰淇淋吧~夏天就是要任性,就是要吃雪糕,但隨隨便便去便利店買的甜筒/冰條已經滿足不了我巨大的慾望!最近與朋友去了一家雪糕甜品專門店,吃了性價比超高的新西蘭雪糕,吃到樂而忘返的我們在店子坐了大半天~店子鄰近時代廣場,擁有便利兼「當眼」的位置,所以不會行到成日濕透,當日見到吸引到不少人光顧喔!性價比超高的新西蘭雪糕抹茶丸子韓式牛奶軟雪糕 $45綠茶控最不能錯過的抹茶甜品,祕製軟雪糕入口軟滑奶濃,而且這一杯是有濃郁的抹茶甘香,配有多款豐富的配料,真是睇到目不暇給!紅豆蓉、威化棒、煙軔丸子,全都是我鐘意的!幻彩Macaron 韓式牛奶冰淇淋 $52撒上五顏六色的脆片後,這客冰淇淋賣相更誘人,亦配有威化條、三粒dice般小小的馬卡龍,想不到脆脆地又幾好吃。賣相和顏值超級無敵可愛,我會給101分呢~甜品控的我更喜歡內藏士多啤梨蓉,使甜度升溫,更甜密~韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 $68(可以加$18加大)但建議正常份量都已經十分足夠~這個是鎮店之寶,皆因這個雪奶冰盤被多件大大粒的密瓜包圍,水果的天然甜度早已虜獲我的心。若有甜控,更可以加入旁旁的煉奶,使雪冰食落更香甜和奶滑。另外有小
性價比超高的新西蘭雪糕
抹茶丸子韓式牛奶軟雪糕 $45
幻彩Macaron 韓式牛奶冰淇淋 $52
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 $68
(可以加$18加大)但建議正常份量都已經十分足夠~
另外有小食、麵食和熱騰騰的waffles,下次經過或許會當正餐呢!在餐牌翻翻,見到Macaron ice cream 售罄 ,真可惜!據我所知,旺角都有分店,唯有下次經過再試吧~
2016-07-18 1458 views
在弘Chirashi 吃完海鮮丼,每次都有只吃膩不飽的感覺,早就計劃好稍為走走散步,行到銅鑼灣胃口剛好容得下甜品。給Nun Korean Dessert一次機會,也給自己一次機會:首次嘗試韓式甜品!宇治金時紅豆雪奶($68)超滿意的水準甜品,灑上滿滿的綠茶粉,更配合一球綠茶雪糕,一看就知是綠茶控必吃選擇!綠茶粉香而不甜,取一點中間的紅豆蓉可增添甜度,似沙冰的綿花冰入口即溶,細緻滑溜。另外還配合一小杯煉奶,以備不夠甜時「自行加甜」。韓式焦糖香蕉窩夫 ($58)窩夫脆身,一切即碎,可惜略嫌燒焦,浪費了本來大好的窩夫。不算太甜的窩夫配上焦糖香蕉就剛好,香蕉表面燻上糖醬經烤熱,焦脆效果好看又好吃,配雪糕和Cream 為窩夫增加軟滑口感,而且份量有4片窩夫之多,是飽肚甜品也。黃金芒果韓式牛奶軟雪糕 ($52)所謂的「黃金芒果」,來到實有點失望,軟雪糕表面的黃金醬,與藥水味什幾近,不太討好,唯芒果夠熟又香甜,明知濕毒都忍不住多吃幾口。唯一與其他甜品店不同,Nun是似 food court 類的自助形式,選好甜品後,自行到收銀櫃下單付款,及後取得電子提示器,食物製作好提示器會震動提示客人自行到 co
早就計劃好稍為走走散步,行到銅鑼灣胃口剛好容得下甜品
宇治金時紅豆雪奶
宇治金時紅豆雪奶($68)
超滿意的水準甜品
綠茶粉香而不甜,取一點中間的紅豆蓉可增添甜度,
似沙冰的綿花冰入口即溶,細緻滑溜。
另外還配合一小杯煉奶,以備不夠甜時「自行加甜」。
韓式焦糖香蕉窩夫
韓式焦糖香蕉窩夫 ($58)

窩夫脆身,一切即碎,可惜略嫌燒焦,浪費了本來大好的窩夫。
不算太甜的窩夫配上焦糖香蕉就剛好,
香蕉表面燻上糖醬經烤熱,焦脆效果好看又好吃,
配雪糕和Cream 為窩夫增加軟滑口感,
而且份量有4片窩夫之多,是飽肚甜品也。
黃金芒果韓式牛奶軟雪糕
黃金芒果韓式牛奶軟雪糕 ($52)

所謂的「黃金芒果」,來到實有點失望,
軟雪糕表面的黃金醬,與藥水味什幾近,不太討好,
唯芒果夠熟又香甜,明知濕毒都忍不住多吃幾口。

選好甜品後,自行到收銀櫃下單付款,及後取得電子提示器,
食物製作好提示器會震動提示客人自行到 counter 取食物。
人流不多是出出入入拿甜品都不覺一回事,
但人多時場地較擠迫,出入座位要就不太容易。
甜品絕對值得再食,下次想試試韓式芒果意大利粉雪糕^^
2016-07-18
$60 (Last Night Supper)
宇治金時紅豆雪奶
韓式焦糖香蕉窩夫
黃金芒果韓式牛奶軟雪糕
2016-07-18 87 views
看起來很FANSY好靚呢,本身好想試下呢個,點知果日棉花糖機壞左冇得食,失望了。好呢,我地點左至愛嘅抹茶。抹茶味唔算濃,但都還好。冰末略為唔夠仔細,但冰嘅牛奶味都算香。按自己喜歡嗁甜度可以落D奶!WAFFLE外面香脆,多了士多啤梨酸酸甜甜,感覺冇咁甜膩。
按自己喜歡嗁甜度可以落D奶!
WAFFLE外面香脆,多了士多啤梨酸酸甜甜,感覺冇咁甜膩。
2016-07-15 41 views
因為朋友試食優惠 , 所以我同佢可以order 3款甜品。 3款呀! 你無睇錯呀。係三款呀! 食到我同朋友都飽死 XD先講甜品 , 我地order 佐焦糖窩夫 ,綠茶雪糕沙冰 同 芒果雪糕。食評睇圖片caption la^^ 再講環境,入面幾舒服。不過人多時有啲迫, 出去拎甜品時要叫唔該謝謝。返位時又要叫多次服務態度幾好, 有足夠職員招乎客人整體呢間甜品店值得推薦!

焦糖waffle

芒果雪糕

綠茶沙冰

服務態度幾好, 有足夠職員招乎客人

整體呢間甜品店值得推薦!
2016-07-15
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
焦糖waffle
綠茶沙冰
2016-07-11 108 views
其實我從沒有想過,韓式文化會有天從四方八面徹底攻佔香港,由劇集、音樂、衣著,以至食物,香港越多越多韓國足跡,不過此現象亦無甚麼不妥的地方,反正香港一向都匯聚多國文化,食物種類更是包羅萬有,才使香港成為國際都會。Nun Korean Dessert主打雪奶,亦即將牛奶雪成冰狀,再打碎成刨冰,不過吃起來會有陣陣奶香,比起傳統刨冰單靠外在醬汁來提味有意思得多。餐牌上的雪奶選擇多如繁星,款款都獨當一面各有賣點。到收銀處點餐後會得到一個震震機,一震~~~即代表可以去取餐了。韓式綠寶石蜜瓜香甜雪奶 $68看著已聞到陣陣蜜瓜飄香,置頂的新西蘭雲尼拿雪糕球真的與別不同,味淡但雲尼拿味細緻濃郁,配合輕盈如絲的雪奶入口感覺夢幻,愛好奶製品的人士定必大愛。韓式特級香濃邪惡Tiramisu雪奶 $68看外表就不覺有多邪惡了,雖然面頭有一大篤軟雪糕可以是致肥原因,不過貪吃的我一於少理,大口大口雪糕送進口中,而Tiramisu特色酒香就只有旁邊的小蛋糕才有,正合我這個不愛杯中物的女人。雖然這裡是以自助模式運作沒有收取加一服務費,不過侍應的積極性亦有待改進,食物質素上佳也要配合在今時今日也能被劉華稱得上足夠的服務態

餐牌上的雪奶選擇多如繁星,款款都獨當一面各有賣點。
韓式綠寶石蜜瓜香甜雪奶
韓式綠寶石蜜瓜香甜雪奶 $68
韓式特級香濃邪惡Tiramisu雪奶
韓式特級香濃邪惡Tiramisu雪奶 $68

雖然這裡是以自助模式運作沒有收取加一服務費,不過侍應的積極性亦有待改進,食物質素上佳也要配合在今時今日也能被劉華稱得上足夠的服務態度才能成為一間出色的餐廳的。

2016-07-09
$68 (Dinner)
韓式綠寶石蜜瓜香甜雪奶
韓式特級香濃邪惡Tiramisu雪奶
2016-07-10 118 views
同友人食完飯來食個甜品,意外地好食喎!order左個窩夫同韓冰兩樣都幾好食,個冰好綿,唔加奶都好食,好中意啲芝士蛋糕,同冰竟然好夾。個士多啤梨窩夫都好食,條邊啲jam好正,連窩夫食一流。值得一來!而且地點咁方便,食完飯過來都好方便。價錢又ok。下次應該會再來。
同友人食完飯來食個甜品,意外地好食喎!
order左個窩夫同韓冰
個士多啤梨窩夫都好食,條邊啲jam好正,連窩夫食一流。
Last Night Supper
2016-07-06 107 views
朋友鍾意食韓國野,啱啱去食完炸雞點少得再食甜品!一行四人可以叫幾款一齊試😋呢度除咗有甜品仲有小食,我地先叫左一份韓式魚片炒年糕$45看似細細碗嘅炒年糕份量唔小!韓式辣醬炒年糕十分惹味,較辣年糕十分煙韌而且配有好多魚片不錯之選👍🏻朋友係抹茶控,叫左韓式宇治金時紅豆雪奶$68以呢個價錢來講都幾抵食,抹茶味都幾濃,紅豆份量多,咬落都幾林而且幾甜,令每一口雪花冰都可以有配料👍🏻👍🏻最後一款係韓式oreo雪糕窩夫$62比想像中大份,窩夫未夠外脆內軟,如果更脆就更加好😋😋Oreo餅好脆,份量都足夠但整體未太突出,不過不失整體味道都唔差,而且款式都幾多選擇下次黎呢到都係食返喜歡既雪花冰😋😋
朋友鍾意食韓國野,啱啱去食完炸雞點少得再食甜品

一行四人可以叫幾款一齊試😋
呢度除咗有甜品仲有小食,我地先叫左一份韓式魚片炒年糕$45
韓式炒年糕
看似細細碗嘅炒年糕份量唔小!
韓式辣醬炒年糕十分惹味,較辣
年糕十分煙韌而且配有好多魚片
不錯之選👍🏻

朋友係抹茶控,叫左韓式宇治金時紅豆雪奶$68

最後一款係韓式oreo雪糕窩夫$62
韓式Oreo雪糕窩夫
韓式Oreo雪糕窩夫
比想像中大份,窩夫未夠外脆內軟,如果更脆就更加好😋😋
Oreo餅好脆,份量都足夠
但整體未太突出,不過不失

整體味道都唔差,而且款式都幾多選擇
下次黎呢到都係食返喜歡既雪花冰😋😋
2016-07-04 1208 views
就在時代廣場斜對面的韓式甜品店,位置方便。小店佈置簡單,以甜品作為掛畫,看得人食慾大增。選擇頗多,熱食有湯麵、年糕,餃子、炸雞等小食,甜品有雪糕吐司、窩夫、軟雪糕、雪奶和意粉雪糕。韓式魔鬼朱古力香蕉意粉雪糕粒粒雪糕就見過,意粉雪糕又是甚麼?原來是一堆雪糕,上枱時已開始融,拍完照急急吃。中間僅見到少許一條條狀,但實在溶得太快,吃多快也跟不上,變得一碟厚稠的液體。雪糕不是雪糕,像冷凍的液體忌廉。整道甜品,只有香蕉和士多啤梨算是可以。韓式紅寶石鮮雜莓雪奶加$10就有粉紅或藍色棉花糖。士多啤梨雪糕之下是帶奶味的冰,但完全不是韓式雪花冰的口感,似港式沙冰。雜莓醬未免下得太多,甜得誇張。無論雪糕還是冰,都溶得很快,不消一會便變成一碗淺粉紅的「湯」。值得一讚是其慷慨的新鮮藍莓和紅桑子。韓式芝士蛋糕焦糖窩夫都算厚身的窩夫烘得幾脆,外層帶甜,就像一層焦糖般又脆又甜。雖帶焦糖的甜亦欠蛋香,但甜度可以接受。忌廉上的芝士蛋糕,竟有驚喜。入口柔軟,慢慢化成濃稠而不太甜的芝士漿,跟消化餅底味道拼在一起,更是好吃,是整個下午茶唯一可以用「好吃」來形容的一樣。韓式魚片炒年糕年糕煙韌但不入味,或者是因為橙紅的汁本來也欠
韓式魔鬼朱古力香蕉意粉雪糕
韓式紅寶石鮮雜莓雪奶
韓式芝士蛋糕焦糖窩夫
韓式魚片炒年糕
年糕煙韌但不入味,或者是因為橙紅的汁本來也欠味道,只有辣。放涼後年糕更硬,是考驗牙力的時候了。
食物有待改善,但服務無可挑剔。落單的店員耐心地等猶疑不決的我下決定。小朋友吃得狼狽,店員立即送上濕紙巾,服務貼心,且笑容滿臉,態度親切。
2016-07-03
$86 (Tea)
2016-07-02 127 views
這晚在銅鑼灣區晚飯,一行三人飯未吃完已經紛紛商量着飯後在哪裏吃甜品,兩星期內已經吃了三次日本冰的我,立刻反對朋友提議冰類甜品,但由於剛剛吃完火辣辣四川菜,因此我的反對不被接立,幸好今次轉走韓風路線。天天喊著要減肥的我們又再搬出第二個胃,這次一行三人選擇了三款不同口味慢慢分享。綠寶石香甜蜜瓜雪奶三款冰之中這個感覺最清新,蜜瓜清甜,入口綿滑又不會過甜,另吃到刨冰中帶有少許蜂蜜的清甜味道,十分消暑。甜蜜蜜麻糬雪奶吃了好幾次麻糬刨冰,這算是我吃過最豐富最足料的一次,大量麻糬粉丶杏仁粒及杏仁片配上刨冰,再加上不會過甜的紅豆及麻糬,口感豐富,大愛!榴槤白雪丸子雪奶入座後突然見到季節限定的餐牌有榴槤口味,又難得我們三人臭味相投也是榴槤愛好者,立即想也不用想也order了這個。店主絕不吝嗇,榴槤肉佈整個刨冰內外,配上丸子又出奇地夾,吃過後大滿足!

綠寶石香甜蜜瓜雪奶
甜蜜蜜麻糬雪奶
榴槤白雪丸子雪奶
2016-06-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
2016-07-01 94 views
個日係銅鑼灣食完野 試左間新甜品鋪 呢間係韓式甜品鋪 食唔同既沙冰既當日太約8點多去到 唔使等位 坐到九點就開始要等位同朋友一人叫左一個沙冰試下 朋友叫左個Tiramisu 沙冰 好有驚喜 Tiramisu 味道好濃 酒味好香 又不會太甜咁熱既天氣 好透心涼 我試左個抹茶沙冰 都唔算太甜 但抹茶可以再濃d 但抹茶味好香 兩款冰都大大碗咁 食完都幾飽店員服務好好 不停幫你加水😁下次諗唔到食咩甜品 可以黎試試😁
個日係銅鑼灣食完野 試左間新甜品

兩款冰都大大碗咁 食完都幾飽
店員服務好好 不停幫你加水😁
下次諗唔到食咩甜品 可以黎試試😁
2016-05-26
$50 (Other)
2016-06-30 168 views
韓式透心涼-棉花糖雪糕吐司🍞($48)棉花糖同多士既配搭,永遠都唔會唔好食。多士夠厚,個嘴細啲都放唔落啊😂。熱辣辣既棉花糖岩岩焗起,真係拉絲拉到下世紀,配埋一大球曲奇雪糕,夠曬滿足。-韓式鋒芒畢露黃金雪奶🍨($68)芒果粒同埋芝士蛋糕配埋雪奶係有啲dry,所以仲有煉奶送埋一齊食就好好味,而且雪糕上而仲落左啲百香果汁,甜中帶酸,岩晒宜家既天氣食😋。但係芝士蛋糕,司令就覺得麻麻喇,因為芝士蛋糕食落好似有啲花生味,感覺怪左啲!-海洋荒島 🔵($42)杯野係荔枝味,中間係好似刨冰咁,真係消暑一流,而且仲有埋椰果,飲得又食得!而且仲放左雲呢拿雪糕🍦,對比杯野飲,司令更加欣賞既係佢個雪糕。雪糕入面有好多雲呢拿籽,雲呢拿味勁香呀,食糕亦都好綿密!
韓式透心涼
棉花糖雪糕吐司🍞($48)
韓式鋒芒畢露黃金雪奶🍨($68)
海洋荒島 🔵($42)