近年韓式餐廳係香港大行其道,好似所有餐廳只要加上「韓國」丶「韓風」丶「韓式」的字眼就等於係好食,其實呢個盲目的風氣我唔太認同。Nun Korean Dessert近排都幾出名,所以我都膽粗粗去試下。字治金時加紅豆沙冰其實係香港甜品間已經有超過10年的歷史,呢家宇治金時加煉奶同坊間的冇咩分別。雖然雪糕味道唔差,但係冇加芋圓,所以口感都好單調。紅豆用了十勝紅豆,都幾甜,但係同平時30蚊一個的宇治金時冇分別。一堆沙冰加上一堆芒果肉同雪糕,非常非常冇特別。因為冇紅豆,所以味道比字治金時更單調。唔加煉奶的話真係淡味到不能入口....絕對唔值55蚊...原價重要60幾蚊添
字治金時紅豆沙冰
芒果沙冰
Other Info. : 雖然我都知銅鑼灣租金唔便,但係一個沙冰收得55蚊都要有番咁上下質素先可以....絕對失望
2016-10-17
$55 (Tea)
2016-10-15 119 views
自上年去過韓國食過雪奶之後,一直好懷念那種甜絲絲又凍冰冰嘅感覺,經過銅鑼灣入嚟呢間韓式甜品試試。今次叫咗個原味麻薯雪奶,份量好多,但得面頭嗰層先有麻薯味道,食到中間已經要落煉奶,如果有下次多幾層麻薯粉就更好。

2016-10-13 62 views
星期日下午跟媽媽逛完街,入完貨,肚有點餓,是時候去high tea!距離時代廣場不遠有間韓式甜品店,每次經過都想試!地方不算大,這裡如果要點餐和取餐都要在counter。甜品種類很多,我是抹茶控,當然要試下這裡的人氣甜品-韓式宇治金時紅豆雪奶!另外還點了韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫!這裡除了甜品,還有多款小食,本來想試韓式炸雞搥,竟然沒有!於是我們再選過,所以決定揀韓式芝士波波球!韓式宇治金時紅豆雪奶賣相99分!大大的一碗,兩個人share最好!層次感十足的一款甜品!一球抹茶雪糕,雪糕的綠茶味是偏甜的,有綠茶味,下面有一層很甜很甜的紅豆,下面便是抹茶冰,超濃抹茶味,我十分喜歡!再下面便是雪奶,基本上是沒什麼味道的,可以加練奶吃!綠茶雪奶上還有很多杏仁片和原粒杏仁,每一啖口感都十分豐富!韓式芝士波波球外層的麵包糠頗脆,裡面有點像海鮮丸,中間不是很流心的芝士,有一點點芝心,如果加多一點芝士就好了,不過味道也不錯!韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫一個窩夫可以滿足多個願望,有一顆顆的cheese cake,新鮮士多啤梨,還有一球大大的草莓雪糕我們吃完芝士波才吃窩夫,都放了十分鐘,窩夫還是外脆內軟,粉漿做得
地方不算大,這裡如果要點餐和取餐都要在counter。

韓式宇治金時紅豆雪奶
賣相99分!大大的一碗,兩個人share最好!

韓式芝士波波球

韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫
我們吃完芝士波才吃窩夫,都放了十分鐘,窩夫還是外脆內軟,粉漿做得出式!草莓醬是偏酸的,正好中和了飽滯感!
2016-10-02
$70 (Tea)
  • 宇治金時紅豆雪奶
2016-10-07 88 views
韓風甜品^_^緊係食冰啦^_^夏天食的確透心涼款式選擇多^_^仲有個電子牌提示,可以取食物^_^方便合時芒果,十分甜,配冰食一流^_^再叫左個即製窩夫,配上雪糕,真係冷熱交流^_^都係一個不錯選擇
韓風甜品^_^緊係食冰啦^_^夏天食的確透心涼
款式選擇多^_^
仲有個電子牌提示,可以取食物^_^方便
合時芒果,十分甜,配冰食一流^_^
再叫左個即製窩夫,配上雪糕,真係冷熱交流^_^
都係一個不錯選擇
2K
2016-10-07 123 views
上次來吃不到榴蓮新品深深不忿,恰巧今天晚飯後提議到nun吃甜品,所以可以試了!晚飯過後時間,設有最低消費,我們一人點一樣。 韓式脆雞粒($45) 想不到甜品店也有韓式小食、粉麵供應。雞粒炸到卜卜脆,外脆內軟,醬汁又香又開胃,作小食一流!24D榴蓮白雪丸子雪奶($68) 上次吃不到的榴蓮雪奶今次終於吃到了。冰冰軟綿香滑,榴蓮味道尤為突出,榴蓮果肉份量很多,而且夠新鮮,還配上雲尼拿雪糕呢! 韓式開心樂園芒果奶昔($52) 新推出的芒果奶昔賣相夠曬吸睛,杯邊蓋滿了朱古力椰絲、杯上有多款裝飾,爆谷、餅乾、朱古力雪糕筒等,非常豐富,惟不夠香脆。
晚飯過後時間,設有最低消費,我們一人點一樣。

韓式脆雞粒($45)

24D榴蓮白雪丸子雪奶($68)

韓式開心樂園芒果奶昔($52)
2016-10-04
2016-10-07 88 views
呢排乜都韓風~~~見到有frd ig post相超吸引!閒日既20:30倒都已經full full地~ 呢到係自助形式~櫃枱點餐再櫃枱自己拎~見到餐牌真係樣樣都想食!!!雖然每種甜品都at least $50up但絕對唔貴~除左質素超高之外~份量絕對係二人份咁大份!特級邪惡Tiramisu韓式牛奶軟雪糕 ($55)專登揀個小巧型既甜品~點知都係好大份@@ 牛奶軟雪糕超香滑~~!唔係普通雲呢拿黎嫁~真係食到停唔到!雪糕下低係厚厚既Tiramisu~~好滑~可能食完上層雪糕相對較甜~更加突顯左Tiramisu種微微既苦澀! 正溫馨小提示 : 真係要兩個人share~唔係會太漏><”韓式Oreo雪糕窩夫 ($62)黎到真係雙眼發光~點解可以咁靚! 絕對係’ 真人’ 靚過上鏡!xd第一次係實物大過相片! 真係接近三份二張枱~所以其實62蚊真係唔貴~窩夫暖暖的~外脆內軟~!我係十級喜歡Cream的!每次都一定食哂! 但今次呢朵花花Cream實在係太巨型了!!!!!加埋雪糕同碎粉實在係太好食!!!BTW`呢到原來都有唔種類既熱食~閒日小聚唔想咁搞到咁夜又懶得走兩場既人呢到十分適合!
呢排乜都韓風~~~見到有frd ig post相超吸引!
閒日既20:30倒都已經full full地~
呢到係自助形式~櫃枱點餐再櫃枱自己拎~
見到餐牌真係樣樣都想食!!!

特級邪惡Tiramisu韓式牛奶軟雪糕 ($55)
專登揀個小巧型既甜品~點知都係好大份@@
牛奶軟雪糕超香滑~~!唔係普通雲呢拿黎嫁~真係食到停唔到!
雪糕下低係厚厚既Tiramisu~~好滑~
溫馨小提示 : 真係要兩個人share~唔係會太漏><”

韓式Oreo雪糕窩夫 ($62)
窩夫暖暖的~外脆內軟~!我係十級喜歡Cream的!
加埋雪糕同碎粉實在係太好食!!!
BTW`呢到原來都有唔種類既熱食~
閒日小聚唔想咁搞到咁夜又懶得走兩場既人呢到十分適合! 哈哈
非常推介~~性價比十級高~
2016-10-06 145 views
🔑  大大舊榴蓮肉😍 🔑————————————————————#榴蓮白雪丸子雪奶❄️ (HKD68)✔️👅:6.5/10✏️ 韓國雪奶冰上面撒滿榴蓮粉 還有甘甜醇香的榴蓮肉!😍 榴蓮份量慷慨❤️ 只是吃榴蓮已經值回票價~ 旁邊還有丸子圍繞🍡 最頂層的雲尼拿雪糕亦濃稠奶滑 只是奶冰本身偏淡略為遜色!————————————————————

🔑  大大舊榴蓮肉😍 🔑
————————————————————
#榴蓮白雪丸子雪奶❄️ (HKD68)
✔️👅:6.5/10
————————————————————
2016-10-02 59 views
士多啤梨沙冰 $45有啖啖士多啤梨果肉 但真係好甜!本身好口渴 不過呢杯野一啲都吾解渴不過份量好多 下次應該叫超少甜!上面好大舊cream 我怕油膩 所以我無食到仲有最頂既士多啤梨 幾新鮮
士多啤梨沙冰 $45
有啖啖士多啤梨果肉 但真係好甜!
本身好口渴 不過呢杯野一啲都吾解渴
不過份量好多 下次應該叫超少甜!
上面好大舊cream 我怕油膩
所以我無食到
仲有最頂既士多啤梨 幾新鮮
2016-10-02 152 views
今日係銅鑼灣行街 突然想食冰!係openrice搵到呢間 就黎試試!韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶見到滿滿的哈密瓜就覺得好想食了! 哈密瓜熟得來不會好淋! 又好甜密瓜粉和雪奶 有淡淡的密瓜味口感細滑 感覺清新 不會油膩!韓式五重奏-誘惑朱古力芝士蛋糕雪奶將朱古力粉和orea碎同下面的冰花撈均味道均勻 帶 絲絲甜味朱古力味不會好重 不會油膩 雪得冰凍的朱古力芝士蛋糕 淡淡的朱古力味 沒有油膩感不錯的甜品
今日係銅鑼灣行街 突然想食冰!

係openrice搵到呢間 就黎試試!
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶

見到滿滿的哈密瓜就覺得好想食了!

哈密瓜熟得來不會好淋! 又好甜

密瓜粉和雪奶 有淡淡的密瓜味

口感細滑 感覺清新 不會油膩!

將朱古力粉和orea碎同下面的冰花撈均

味道均勻 帶 絲絲甜味

朱古力味不會好重 不會油膩

雪得冰凍的朱古力芝士蛋糕

淡淡的朱古力味 沒有油膩感

不錯的甜品
2016-10-01 163 views
去銅鑼灣行街夜晚諗住去食飯,發現左呢間係利舞台附近嘅韓式小店,於是就入去試吓啦因為其實我行完街之後都仲係好早,大約六點半左右,店員話我知仲有下午茶餐不過最後都係單點左三樣小食第一個係雪奶呢個真係冇得頂!抹茶味超級濃而且有好多嘅小配料,例如杏仁,紅豆蓉等等等。特別既係佢既煉奶並唔係一般嘅煉奶,而係加左抹茶粉特製既煉奶,令成個雪奶仲重抹茶味。而雪奶做得非常好啲冰,打得非常綿,好細滑入口即化第二樣係奶昔奶昔有好多好多配料。有一粒芝士蛋糕,一啲軟糖士,多啤梨味百力支,朱古力脆脆粒,奶昔上面仲鋪左一層好厚嘅cream不過佢奶昔嘅質地冇我想像中咁杰,我會形容佢有少少似士多啤梨味嘅酸奶。第三樣係炸雞炸雞炸得好脆,旁邊醬汁唔係普通嘅番茄醬而係炸雞醬,酸酸甜甜咁加埋係炸雞上面一齊食完全唔覺得油膩,不過我覺得炸雞略嫌炸得太過火。
不過最後都係單點左三樣小食

第一個係雪奶

第二樣係奶昔
韓式彩虹世界草莓奶昔

第三樣係炸雞
炸雞

韓式彩虹世界草莓奶昔
炸雞
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Nun Korean Dessert.最愛「綠寶石」。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 香港人喜歡忙碌和變化,不喜歡讓自己閒下來, 每次自己手頭的工作做完了,都會想起甜品 在銅鑼灣走走看看,不知不覺就會找一家甜品店坐下 看到繽紛的顏色,總會令人異常興奮 和愛甜又愛韓風的好友看到「Nun Korean Dessert」 儘管人龍很長,仍然被呼喚入去了.... 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶(必食NO.1) 鮮甜的蜜瓜本來就是本小姐愛,加上蜜瓜雪糕和幼滑的綿冰就是爽上加爽 配有一小杯煉奶,甜蜜的奶香加入雪奶之中,味道更是令人回味 整體感覺:綠色的豆粉,色彩青青,吸引不少人的青睞! 韓式五重奏 朋友愛朱古力,這充滿朱古力粉、朱古力芝士CAKE、朱古力排的超強朱古力巨作 俘虜了朋友的心,在香滑的忌廉上加入朱古力粉 味道確是幼滑引人,雪奶又浸入了朱古力香氣,難怪好吃得停不下來 榴槤雪奶冰(新出品) 又是一道可圈可點之作,真.榴槤超香軟 上層的雲呢拿雪糕又加強了香滑程度 令人難以抗拒,下層的綿綿奶冰,又是配合得剛剛好 和朋友吃

雜感女生 好味日記

˚*•。Nun Korean Dessert.最愛「綠寶石」。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

香港人喜歡忙碌和變化,不喜歡讓自己閒下來,

每次自己手頭的工作做完了,都會想起甜品

在銅鑼灣走走看看,不知不覺就會找一家甜品店坐下

看到繽紛的顏色,總會令人異常興奮

儘管人龍很長,仍然被呼喚入去了....

韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶(必食NO.1)

配有一小杯煉奶,甜蜜的奶香加入雪奶之中,味道更是令人回味

整體感覺:綠色的豆粉,色彩青青,吸引不少人的青睞!

韓式五重奏

俘虜了朋友的心,在香滑的忌廉上加入朱古力粉

榴槤雪奶冰(新出品)

又是一道可圈可點之作,真.榴槤超香軟

上層的雲呢拿雪糕又加強了香滑程度

令人難以抗拒,下層的綿綿奶冰,又是配合得剛剛好

和朋友吃好甜品,不知不覺就渾身充滿幹勁

小評:

味道:★★★☆☆

環境:★★★☆☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★☆☆

抵食:★★★★☆
2016-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$68 (Last Night Supper)
  • 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
2016-09-30 121 views
接近九月尾天氣仲咁熱,於是就食左韓冰。韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶$68 加芝士蛋糕$6招牌雪奶當然不得不試蜜瓜味的雪糕口味清新配上新鮮鮮甜的蜜瓜自行調配煉奶的份量口感多層的雪奶好消暑韓式芝士焗年糕$48焗年糕味道唔帶辣,岩晒我厚既芝士層拉到絲,年糕煙韌而有口感,整體味道不錯韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫$62窩夫水準中上,加左cream,士多啤梨醬汁。如少點cream 及醬汁窩夫味會更出。朱古力味的芝士蛋糕味道一般,原味會較好。
接近九月尾天氣仲咁熱,於是就食左韓冰。
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶$68 加芝士蛋糕$6

招牌雪奶當然不得不試

蜜瓜味的雪糕口味清新

配上新鮮鮮甜的蜜瓜

自行調配煉奶的份量

口感多層的雪奶好消暑
韓式芝士焗年糕$48

焗年糕味道唔帶辣,岩晒我

厚既芝士層拉到絲,年糕煙韌而有口感,整體味道不錯
韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫$62

2016-09-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2016-09-27 62 views
約左朋友未夠鐘,最好就係食Tea啦!之前已經去過 Nun Korean Dessert,有信心,再去!咸㸃 - 韓式蒸餃子 - 5隻有食指般長的餃子整齊地排列在碟上。餃子皮薄,隱約透出粉橙色的泡菜。眼睛品嚐完畢,是吃的時候了!餃子皮薄身煙韌,泡菜豬肉饀料juicy,泡菜惹味,為清淡的蒸餃點睛。甜點 - 芒果雪糕厚多士 - 我的主菜!多士有1吋厚,上面有2圈軟雪糕般的忌廉,再鋪滿新鮮芒果和芒果醬,另加1球芒果雪糕伴碟。由頂開始切到多士底,所有toppings滲入厚多,多士脆,忌廉滑,果醬甜,太滋味了!可惜芒果粒有點酸,扣了分。多士㸃雪糕食,凍凍地暖暖地,又係一流!特飲 - 荔枝梳打 - 吃過甜品已經大滿足,來一杯清清的荔枝梳打,少少甜,荔枝味小啫哩粒彈彈。心情大好!
約左朋友未夠鐘,最好就係食Tea啦

韓式蒸餃子
芒果雪糕厚多士
荔枝梳打
2016-09-17
$100 (Tea)
芒果雪糕厚多士
荔枝梳打
2016-09-19 165 views
消暑首選大熱天時,最岩就係去游下水,消下暑。但係當你游到好攰成個人無晒力嘅時候係咪好想補充番身體嘅力量呢!咁你會揀去食個飯食碗面,定係食個甜品呢。我就一定會揀去一間甜品店坐喺度舒舒服服食刨冰,食下雪糕,飲番杯超冰涼嘅飲品,歎下享受下。(當然,大家可能會話,甘樣咪仲易肥,做完運動即刻吸收會超多!但係我。。。。一於有理無理,暵左先講!)人氣第一嘅蜜瓜刨冰--蜜瓜刨冰上面有好多蜜瓜,啲蜜瓜食落去好淋,好香甜,而且上面仲有啲綠色嘅蜜瓜粉,睇落去更靚,更色彩鮮豔。刨冰已經刨到好綿,入口有即溶嘅感覺,食嘅時候服務員就建議再加小小煉奶,食落去令到味道更加甜美,更好食。芒果奶昔--望到已經超靚!超級吸引!上面有五顏六色嘅唔同食品,有士多啤梨,朱古力,窩夫脆脆,仲有一個甜筒仔。 杯嘅邊邊都圍住溶朱古力同埋椰絲,令到成杯嘢更靚。講到味道,芒果奶昔唔係好傑嗰種,係比較流質,飲落去奶味比較重,入面會有少少芒果嘅味道。好明顯的飲得出係新鮮芒果汁嘅味道,唔係芒果精嘅味道,飲落去唔太甜味道啱啱好。點小得叫個吐司食下,平時我就中意食中間有麻薯喺中間嘅嗰種,但見拒呢種棉花糖雪糕吐司係人氣第一就試下,點知味道又唔錯喎,嗰
消暑首選

點小得叫個吐司食下,平時我就中意食中間有麻薯喺中間嘅嗰種,但見拒呢種棉花糖雪糕吐司係人氣第一就試下,點知味道又唔錯喎,嗰啲棉花糖焗到外面脆卜卜,入面就軟淋淋(好似去BBQ嗰陣時候烤嚟食咁樣外脆內軟)上面軟下面脆,雙重口感,仲有朱古力醬夾埋一齊食好脆,中意食甜嘅我,再加小小煉奶,正丫!
呢度除咗甜品食之外另外都會有啲鹹點嘅小食或者麵食,想飽肚d食個麵都仲得!再提一下呢度嘅形式係自助嘅形式,入到去餐牌就已經會放喺台面,揀選左自己想食嘅野嘅時候呢走到收銀枱嗰度點然後收銀員就會比一個圓形嘅響震器你,當震嘅時候,就自助去取,便可以。
每逢周六送畢細周生往興趣班後,總會有兩小時的空閒時間可四處逛逛街,吃過下午茶。今天也不例外,在這空閒時間與魚仔到 Nun Korean Dessert 品嚐甜品。 餐廳雖以甜品為主打,但也有少量鹹點麵食供應。炸雞是韓國菜的代表作之一,不能不試。這道韓式炸雞鎚,炸得乾爽利落,脆口微辣夠惹味。魚仔喜愛吃雞,人仔細細獨個兒吃掉了三件 (去皮) 炸雞,吸引度可見一斑。韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶是時令人氣甜品 No. 1。香滑的雪糕配上幼細的綿綿冰,是夏日消暑佳品,引入煉奶後,更多一份甜絲絲的感覺。配上的蜜瓜清甜多汁,與雪奶雪糕夾雜同吃膩感減輕了不少。 韓式芒果奶油雪糕吐司以厚多士作底,面上加上大量奶油忌廉及鮮芒果醬,整體甜度頗高,膩意不輕,只宜淺嚐或與他人分享。這杯海洋荒島,以蔚藍色的荔枝汽水作海洋,白色的香草雪糕球作荒島。荒島不會寂寞,因有兩條小魚 (啫喱糖) 時刻為伴。整杯飲品意境佳,賣相亦見吸引。筆者喜愛荔枝的果香,但稍稍覺得飲品甜了一點,蔚藍的海岸理應配上清新一點的感覺!
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
餐廳雖以甜品為主打,但也有少量鹹點麵食供應。炸雞是韓國菜的代表作之一,不能不試。這道韓式炸雞,炸得乾爽利落,脆口微辣夠惹味。魚仔喜愛吃雞,人仔細細獨個兒吃掉了三件 (去皮) 炸雞,吸引度可見一斑。
韓式炸雞鎚
韓式芒果奶油雪糕吐司
海洋荒島
[17/9/2016; Sat]
2016-09-17
$145 (Tea)
韓式炸雞鎚