2023-06-12 131 views
上次同朋友一大班人去食晚市,初頭以為位置在中上環一定好貴,個鋪位咁近地鐵站口,諗住啲野實唔慌平得去邊啦。點知啲野食落性價比勁高,叫啤酒飲又平,個場既感覺又舒服。掛住食食食有啲都唔記得影相,淨係記得個牛脷芯好軟好入味,個免治雞肉串連埋隻蛋好滑好好味,個魚鮫同西京燒真係好食到我唔識形容,仲有其他果啲我都真係影唔晒,總之就係正。有機會真係想同朋友去多次,收工過去一大班人食好野,嘆下生啤。XD😋😋😋

XD😋😋😋
2023-05-25
Dinner
Oasis位於上環與中環交界,是主打日式料理的居酒屋。居酒屋內在環境令我猶如身處於日本,有很多傳統日式的海報及裝置,打卡一流~絕對是上環OL Lunch time 快閃「日本」的好去處~Oasis是位於上環永和街的地舖。日式定食午餐有多款選擇, 而我就選了鹽烤鯖魚定食,都只是盛惠$88,以上環做日式料理的地舖來說,性價比超高~午市定食除了主食之外,還有沙律,湯, 飯,茶碗蒸,和甜品。鯖魚挺肥美的,茶碗蒸也很滑~整體來說,就是上環性價比超高的日式午餐定食!
Oasis位於上環與中環交界,是主打日式料理的居酒屋。

2023-05-08
$88 (Lunch)
  • 鹽烤鯖魚定食
呢間喺上環嘅「Oasis Kakurezato 隱の村」居酒屋主打熟食OMAKASE同埋串燒 餐廳牆上用咗日本特色街道同海報裝修🇯🇵 有好濃厚嘅日本feel😆🐱✻ 1人OMAKASE HKD298包括季節沙律、前菜(牛蒡漬、蘿蔔漬同蒜頭)、三款串燒、季節煮物、炸物、稻庭烏冬/茶漬飯、湯同埋甜品❣️是日季節煮物係汁煮牛肋肉~牛肋肉啖啖肉好軟熟而且好入味 蘿蔔都好淋🤍正是日炸物係炸雞 外脆內嫩滑又juicy✨點沙律醬一齊食好match 好食🤤三款串燒包括茄子、豬頸肉、同埋雞翼串燒全部都燒得好香 個人最鍾意佢嘅雞翼😋 主色可以揀稻庭烏冬或者茶漬飯我揀咗稻庭烏冬😋 烏冬煙靭飲埋麵豉湯之後有紅豆餡嘅煙韌芝麻大福做甜品 大滿足:3✻黑松露流心蛋 HKD22我哋另外叫咗黑松露流心蛋 蛋黃流心配埋黑松露好夾🖤

呢間喺上環嘅「Oasis Kakurezato 隱の

✻ 1人OMAKASE HKD298
1人omakase

是日季節煮物係汁煮牛肋肉~
牛肋肉啖啖肉好軟熟而且好入味
蘿蔔都好淋🤍正

是日炸物係炸雞 外脆內嫩滑又juicy✨
點沙律醬一齊食好match 好食🤤

三款串燒包括茄子、豬頸肉、同埋雞翼串燒
全部都燒得好香 個人最鍾意佢嘅雞翼😋

黑松露流心蛋

1人omakase
黑松露流心蛋
2023-04-18 49 views
今晚自己一個人食晚餐,享受下獨食嘅快樂😋去咗一間上環嘅隱世居酒屋,風格主要以日本特色街道同店舖作設計主題,感覺置身於日本居酒屋。餐牌上主打熟食Omakase,串燒及清酒、好適合同朋友飲番杯聊天聚餐。今日自己一個人點左份1人熟食Omakase $298/位,由前菜、煮物、串燒、炸物、湯同甜品都有、好豐富🤩好好獎勵一下自己!✦季節沙律、前菜~沙律菜新鮮。漬物酸酸微微好開胃,我最鍾意木魚醬蒜頭,本身我怕食原粒蒜頭的味道,用呢個方法醃製蒜頭🧄味道温和,甜甜地味道好特別。✦三點串燒~茄子,雞翼,豬頸肉燒汁茄子🍆味道甜甜地,燒得啱啱好,內𥚃仍保留水份。鹽燒雞翼大大隻,皮脆肉嫩。豬頸肉外脆內嫰,灑上黑椒帶少少辣,好惹味✦季節煮物~味增煮牛肋肉,煮得好入味好腍,牛味超濃。✦炸物~炸雞新鮮炸起,熱辣辣好香脆,皮薄多汁。✦日本烏冬~湯底好鮮甜✦湯~麵豉湯✦甜品~紅豆大福外層包住滿滿嘅芝麻好香口,外脆內軟嘅紅豆麻糬口感煙煙韌韌,不太甜!

✦三點串燒~茄子,雞翼,豬頸肉
✦季節煮物~味增煮牛肋肉,煮得好入味好腍,牛味超濃。
✦炸物~炸雞新鮮炸起,熱辣辣好香脆,皮薄多汁。
✦日本烏冬~湯底好鮮甜
✦湯~麵豉湯
2023-04-15
Dinner
【隱世串燒廚師發辦樣樣精彩】 #上環日本特色街道主題居酒屋。串燒廚師發辦 $298/位季節沙律、二點前菜三點串燒季節煮物炸物烏冬/茶漬飯吸物甜品之前食過呢間上環隱世居酒屋嘅午餐,性價比幾高!今次試埋佢晚市嘅招牌熟食Omakase,估唔到仲高質,值得推介大家一試!今次嘅季節煮物係清酒煮青口,青口鮮甜,個湯調節得啱啱好,酒味唔會太濃,我成個飲晒!炸物係炸雞,必須講我本身唔太鍾意食日式嘅炸雞,但呢間餐廳新鮮炸起,雞肉肉汁保留得好好,令我完全改觀!到咗主角串燒,今次廚師發辦咗雞翼,羊肉同冬菇。雞翼做到外皮非常咁脆,但入面就嫰而香,調味適中,有80分以上嘅水準;羊肉係日式串燒入面少見,佢唔似中式咁調味到好重口味,而係適度吊出羊嘅香味,鍾意羊肉嘅朋友都應該會鍾意師傅嘅手勢;最後串燒冬菇穩打穩紮主食二選一。個人覺得茶漬飯特別啲就揀咗,估唔到佢仲有配上三文魚,有啲驚喜。整體而言$298呢個價位食到呢個水準嘅日本熟食廚師發辦,個人係覺得CP值好高
【隱世串燒廚師發辦樣樣精彩】 #上環日本特色街道主題居酒屋

串燒廚師發辦 $298/位
季節沙律、二點前菜
季節煮物
炸物
烏冬/茶漬飯
吸物

2023-04-03 31 views
餐廳環境好日本風 幾有feel一個人食定係幾個朋友一齊嚟 都啱1人熟食Omakase $298/位由前菜、煮物、炸物串燒、主食、湯、甜品都齊晒好豐盛季節沙律、漬物三點串燒:-燒羊肉羊味好濃-鹽燒珍寶雞翼皮脆肉嫩 又juicy-汁燒冬菇季節煮物:淮山煮牛腩牛腩好淋好入味 有碗白飯就不得了炸物:炸雞好酥脆皮薄得嚟 又多汁 再點埋蛋黃醬 簡簡單單嘅好味日本鳥冬湯底好清甜 幾好飲唔覺意飲晒🫣湯:麵豉湯甜品:芝麻紅豆大福 紅豆好綿 唔太甜 唔錯唔錯
餐廳環境好日本風 幾有feel
一個人食定係幾個朋友一齊嚟 都啱

1人熟食Omakase $298/位
由前菜、煮物、炸物串燒、主食、湯、甜品都齊晒
好豐盛

甜品:芝麻紅豆大福
紅豆好綿 唔太甜 唔錯唔錯

2023-03-27
2023-03-28 35 views
🤤收工想食好少少 臨時又約唔到朋友仔可以試吓呢間係上環既日式居酒屋餐廳環境參考左日本特色街道同埋店舖黎設計佢哋歡迎一人用餐 對於Enjoy獨食既朋友非常friendly 👏🏻今次就試左佢地既一人熟食廚師發辦set✌🏻-前菜沙律及三款漬物 味道以酸甜為主非常開胃唐揚炸雞 新鮮熱辣辣 雞肉好滑好Juicy 當日三款串燒為豬頸肉、雞翼及茄子豬頸肉外脆內嫩 咬落去滿滿的肉汁雞翼係經典既鹽燒 加埋檸檬汁十分惹味😋茄子面頭鋪滿木魚絲 加埋醬汁燒甜甜地唔錯~-當日煮物係准山煮牛腩 好有日本家常菜feel😍准山鮮甜帶點爽脆 牛腩好腍好入味 食完成個人暖笠笠明太子茶漬飯 賣相好靚仔 明太子份量幾多尤其明太子既鹹香味經過清新既茶湯中和後成件事好夾最後加埋麵豉湯同埋甜品 食到好飽 🥳好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$298@1地址:Oasis Kakurezato 隠の村 上環永和街23-27號俊和商業大廈地下1號舖

🤤
收工想食好少少 臨時又約唔到朋友仔
可以試吓呢間係上環既日式居酒屋
餐廳環境參考左日本特色街道同埋店舖黎設計
今次就試左佢地既一人熟食廚師發辦set✌🏻
前菜沙律及三款漬物 味道以酸甜為主非常開胃
唐揚炸雞 新鮮熱辣辣 雞肉好滑好Juicy
當日三款串燒為豬頸肉、雞翼及茄子
豬頸肉外脆內嫩 咬落去滿滿的肉汁
雞翼係經典既鹽燒 加埋檸檬汁十分惹味😋
茄子面頭鋪滿木魚絲 加埋醬汁燒甜甜地唔錯~
當日煮物係准山煮牛腩 好有日本家常菜feel😍

價錢💰:~$298@1
地址:Oasis Kakurezato 隠の村
上環永和街23-27號俊和商業大廈地下1號舖
2023-03-27 26 views
一個人都可以盡興🎶上環有間居酒屋推出左一人熟食omakase,無論係想一個人享受metime或者同三五知己gathering, 我覺得呢間居酒屋都滿足到,餐廳裝修充滿日本風,牆上和風的海報、掛畫、清酒酒桶和小擺設營造出和式氣氛🎎🥬前菜胡麻醬沙律 - 小蕃茄.生菜.胡麻醬係最佳配搭牛蒡漬 - 口感爽口,帶甜,有少少醬油提味蘿蔔漬 - 酸酸甜甜,爽脆,係我最愛既漬物蒜頭漬 - 好特別的味道,爽口之餘味道溫和,冇蒜頭既辛辣但保留蒜香🧄🍢三點串燒鹽燒雞軟骨.鹽燒雞翼.汁燒茄子雞軟骨燒得香口,粒粒大小平均,有嚼勁雞翼好大隻,而且用上黑椒調味,燒烤後勁惹味茄子切成厚片,燒過後仍保持口感,唔會軟得太過分,加上醬汁帶微甜味,好好食🍲季節煮物磯煮鮑魚 - 係一道充滿心思既菜式,擺盤精美,而且鮑魚入口鮮嫩,肉質柔軟,廚師貼心把鮑魚切成3片,細細件比較容易入口,配上醬汁更加帶出鮑魚的鮮甜🤤🐤炸物 唐揚炸雞 - 新鮮熱辣入口外脆內軟,一咬之下雞肉肉汁充滿口腔🤤🍚茶漬飯茶漬飯味道清淡,正如可以清理口腔既味道,熱湯再配上紫菜和明太子,跟白飯拌勻更添風味,而且配有少少芥末係碗邊,清淡之餘帶少許衝擊😆🥣吸物 - 麵豉

🥬前菜
胡麻醬沙律 - 小蕃茄.生菜.胡麻醬係最佳配搭
牛蒡漬 - 口感爽口,帶甜,有少少醬油提味
蘿蔔漬 - 酸酸甜甜,爽脆,係我最愛既漬物

🍢三點串燒
鹽燒雞軟骨.鹽燒雞翼.汁燒茄子
雞軟骨燒得香口,粒粒大小平均,有嚼勁
雞翼好大隻,而且用上黑椒調味,燒烤後勁惹味

🍲季節煮物

🐤炸物

🍚茶漬飯

🥣吸物 - 麵豉湯
傳統麵豉湯有昆布同豆腐,味精濃而不膩,唔會過咸

🥄甜品 - 紅豆麻糬
最後既甜品完美結束今晚用餐,滿滿既芝麻包著軟糯既紅豆麻糬,香甜美味,煙煙韌韌,幾好食👍🏻

2023-03-25 663 views
OASIS,位於上環既日本風居酒屋,裝修以日本特色街道、店舖設計為主題,好有居酒屋感覺🎎主打串燒、煮物、日式熟食、清酒,仲有特色既熟食 Omakase,一個人獨食都得,亦都適合一班朋友聚餐😘一人OMAKASE,食之前加左錢配埋HOUSE SAKE,會拎一盤清酒杯俾你揀,再配返相應既德利(酒瓶)😍非常有HEART,店舖都有唎酒師既Cert,果然係專業清酒店💡HOUSE SAKE都用真澄既純米吟釀(如果無睇錯🤣)唔錯既香甜薰酒😎由漬物同沙律開始,沙律新鮮正常,漬物味道幾好又開胃,最正係蒜頭漬,甘甜好味🤤季節煮物:麵豉煮牛肋肉,牛味超濃,甜甜地煮法好突出到牛既味道👍🏻👍🏻好腍好好味,蔬菜都好腍好入味😄到炸物,炸雞,好酥脆,一啲都唔油,勁嫩滑,肉汁爆發,突出到日式炸物既風味🇯🇵串燒時間,擺盤精緻,茄子,外脆內軟,燒汁味濃,夾茄子好正😎鹽燒雞翼,好有鹽香,配啲檸檬汁,味道唔錯,清得黎惹味👍🏻羊肉串,肉嫩而帶焦香,配芥末醬好新鮮,幾特別,好味😋串燒果然係招牌菜,烏冬幼身彈牙,加埋麵豉湯同甜品,好完滿既一餐!💟

HOUSE  SAKE

鹽燒雞翼
燒羊肉
麵豉湯、烏冬
2023-03-24 23 views
Oasis Kakurezato 隠の村.呢間日式居酒屋主要以日本特色街道店舖作設計主題今次就揀左佢既1人熟食 Omakase都有幾多款野食包括沙律、前菜、串燒、季節煮物、炸物、稻庭烏冬/茶漬飯、吸物、甜品.季節沙律、前菜食剩指數:5/100季節沙律除左有生菜仲有醃左既冬菇絲沙律清爽前菜係3款漬物蘿蔔漬、牛蒡漬同蒜頭漬酸酸地幾開胃個人喜歡佢蒜頭漬既口感.季節煮物食剩指數:0/100今次既季節煮物係汁煮牛肉牛肉好腍好入味好有住家菜感覺.炸物食剩指數:0/100炸物係唐揚炸雞皮薄肉汁好多無好重既調味加沙律醬都夠.串燒食剩指數:2/100串燒有3串分別係羊肉、雞翼、茄子羊肉唔羶雞翼燒得皮好脆茄子有濃濃既燒汁幾惹味.茶漬飯食剩指數:2/100主食揀咗茶漬飯茶漬飯仲有明太子明太子既咸香配上淡淡既湯飯幾平衡.吸物食剩指數:0/100吸物即係湯咁解麵豉湯有豆腐昆佈簡單既日本味道.甜品食剩指數:10/100最後仲有兩舊大福抹茶外皮配奶皇餡外皮煙韌奶皇餡唔會太甜好滑.地址:上環永和街23-27號俊和商業大廈地下1號舖
[上環]Oasis Kakurezato 隠の村
季節沙律除左有生菜
仲有醃左既冬菇絲
沙律清爽
前菜係3款漬物
蘿蔔漬、牛蒡漬同蒜頭漬
酸酸地幾開胃
加沙律醬都夠
串燒
食剩指數:2/100
串燒有3串
分別係羊肉、雞翼、茄子
羊肉唔羶
外皮煙韌
奶皇餡唔會太甜好滑
地址:上環永和街23-27號俊和商業大廈地下1號舖
2023-03-24 42 views
今次係一個人食晚飯,享受下一人嘅浪漫💗去左一間上環的隱世日本風居酒屋,裝潢主要以日本特色街道同店舖🏯做主題,就好似真係去左日本一趟咁🇯🇵呢度主打熟食 Omakase、串燒🍢清酒🍶,好啱同三五知己喺度享受一番。★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍜1人熟食 Omakase $298🥢前菜 (牛蒡漬 蘿蔔漬 蒜頭漬)牛蒡漬、蘿蔔漬、蒜頭漬係通過用鹽來進行漬製,可以提取出食材嘅美味,再加入味噌或醋等調味料,味道更突出🥗季節沙律沙律菜及番茄用上麻醬,更開胃🥣煮物 - 牛肋肉散發出陣陣香氣嘅牛肋肉,煮得夠淋並帶有口感🍗炸物 - 炸雞炸雞的粉漿沒有過厚 咬落熱辣辣而且夠嫩滑多汁🍢串燒 - 羊肉 雞翼 茄子可惜的是我唔食羊,只咬了一小口但雞翼的外層脆,内裡啖啖肉,不錯。茄子🍆2大片厚切,而且非常多汁烏冬烏冬非常彈牙。🥧甜品 - 抹茶紅豆大褔日本傳統的大福 煙靭的外層,內裡充滿豆沙餡

🍜1人熟食 Omakase $298

🥢前菜 (牛蒡漬 蘿蔔漬 蒜頭漬)

🥗季節沙律

沙律菜及番茄用上麻醬,更開胃

🥣煮物 - 牛肋肉

散發出陣陣香氣嘅牛肋肉,煮得夠淋並帶有口感

🍗炸物 - 炸雞

炸雞的粉漿沒有過厚 咬落熱辣辣而且夠嫩滑多汁

🍢串燒 - 羊肉 雞翼 茄子

可惜的是我唔食羊,只咬了一小口
但雞翼的外層脆,内裡啖啖肉,不錯。
茄子🍆2大片厚切,而且非常多汁

烏冬

烏冬非常彈牙。

🥧甜品 - 抹茶紅豆大褔

日本傳統的大福 煙靭的外層,內裡充滿豆沙餡
2023-03-09 36 views
神奇的付款方式,所有帳單向上取整。店員說不收毫子,我提出我是付銀行卡,不是現金,但店員仍堅持要求支付向上取整的金額,堅持這是一家不收毫子的餐館。看來電子毫子也是毫子真是好神奇,不收電子毫子!享用美食有學到勤儉持家好方法!如果去不收一千港紙的鋪頭,是否買超過了一千用八達通就支付不到呀!因為說得很清楚不收一千元呀!咦,那超過一千收不收呢?不太清除需要問問這家店的店員。或許我見識太少,沒有理解到電子支付和現金其實是高度一致的。好神奇!
神奇的付款方式,所有帳單向上取整。
真是好神奇,不收電子毫子!
享用美食有學到勤儉持家好方法!

2023-03-09 24 views
所有帳單自動向上取整。店員說因為他們不收毫子,可以我是用銀行卡支付,不是付現金,但是店員還是堅持將帳單向上取整。連電子支付也不能付毫子的餐館,真的好神奇!!!致富靠取整,又學到了知識!真是推薦!
致富靠取整,又學到了知識!真是推薦!
👨🏻鍾意食串燒 🫶🏻🍢🍡今次搜尋到💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️上環新開嘅高質日式串燒店@oasis.k.sw 見到廚師發板套餐,樣樣試啲就叫咗✊🏻😹᪥𖧷_________________________𖧷᪥一人熟食Omakase [$298/位]麻醬沙律三點漬物|牛蒡|蒜頭|蘿蔔三點串燒|雞翼|雞片|茄子清酒煮青口唐揚炸雞海鮮茶漬飯麵豉湯紅豆麻糬➕加配 精選清酒 180ml [+$98]᪥𖧷________________________𖧷᪥呢個套餐性價比高💗👋🏻😆真係能做到飲飽食醉雖然無咩擺盤但味道處理不錯忍唔住又叫多幾串串燒😝鹽燒牛舌心 [$58]燒白鱔 [$68]自家製免治雞肉串 [$42]同樣高質💯除串燒外,唐揚炸雞炸得鬆脆有咬口而juicy😚🤩海鮮茶漬飯就比較清雅對重口味嘅我哋嚟講如果濃味一些更好👐🏻😽套餐甜品係紅豆麻糬表面滿滿芝麻,麻糬皮煙靭🫶🏻裡面有紅豆蓉😻係我鍾意嘅味道.🝮茶壼海鮮湯 [$68]湯料有蝦有蟹食材鮮味入晒落啲湯度👍🏻.🝮黑松露海鮮茶碗蒸 [$48]🝮黑松露溏心蛋 [$22]呢兩款黑松露菜式,我哋覺得必試❣️黑松露味齒頰留香茶碗蒸嫩滑🤭幾乎入口即溶溏心蛋係凍食嘅💖口味有層

👨🏻鍾意食串燒 🫶🏻🍢🍡
今次搜尋到💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️
上環新開嘅高質日式串燒店@oasis.k.sw
見到廚師發板套餐,樣樣試啲就叫咗✊🏻😹

᪥𖧷_________________________𖧷᪥

鹽燒牛舌心 [$58]
燒白鱔 [$68]
自家製免治雞肉串 [$42]

同樣高質💯

除串燒外,唐揚炸雞炸得鬆脆
有咬口而juicy😚🤩

海鮮茶漬飯就比較清雅
對重口味嘅我哋嚟講
如果濃味一些更好👐🏻😽

套餐甜品係紅豆麻糬
表面滿滿芝麻,麻糬皮煙靭🫶🏻
裡面有紅豆蓉😻係我鍾意嘅味道

🝮茶壼海鮮湯 [$68]
湯料有蝦有蟹

食材鮮味入晒落啲湯度👍🏻

🝮黑松露海鮮茶碗蒸 [$48]
🝮黑松露溏心蛋 [$22]

呢兩款黑松露菜式,我哋覺得必試❣️
黑松露味齒頰留香
茶碗蒸嫩滑🤭幾乎入口即溶
溏心蛋係凍食嘅💖口味有層次有wow✨✨

2023-01-27
2023-02-12 596 views
情人節當日, 真係唔想同人迫,所以我地提早出去慶祝, 見好多地方都有情人節套餐。 好不容易選擇了這間。 (5⭐️最高)整體5⭐️西班牙熟成火腿沙律🥗入口有種獨特既感覺, 熟成火腿, 味帶甘香, 食落有陣陣清新香味😚😚磯煮鮑魚將鮑魚切成兩至三片, 之後配上花型紅蘿蔔🥕、秋葵、粟米芯, 帶一種清新既感覺😋黑松露海鮮蒸蛋♨️熱辣辣我黑松露蒸蛋、 內有食材包括蓮子、 瘦肉、 蝦。 好特別的鮮味🥰櫻花蝦干豆腐揚尼款我最鍾意❤️, 外層用櫻芯包著, 炸至脆脆的金黃色, 有了小小辣醬, 好好味呀👍🏻💕銀雪魚西京燒香滑銀雪魚燒至金黃色, 低咬落仍有爆汁既感覺, 再加入沙律醬。 好特別呀🤤明蝦迷你梅素麵🍨加入了梅汁, 好特別, 好似開了個胃😎, 細細碗, 加入明蝦。滋味十足🤤茶壺海鮮湯👍🏻Presentation 做得好好, 壺中有蟹肉、 魚肉、蝦、瘦肉、 如加入青檸汁, 口感層次會推高一點😜脆炸雪糕🍨炸雪糕炸皮脆口, 加入朱古力🍫醬、 彩珠。 為情人節套餐加上完美的句號💕❤️House sake入口香純, 仲有得自選杯❤️❤️❤️

整體5⭐️

茶壺海鮮湯

脆炸雪糕🍨
脆炸雪糕

House sake
入口香純, 仲有得自選杯❤️❤️❤️
House  sake

西班牙熟成火腿沙律