2024-11-14 19 views
位於尖沙咀的海皇粥店,以其地道的粥品和經典的小吃而聞名,讓人不禁想起童年的美好回憶。我最近光顧了這家店,點了幾道經典菜品,體驗了豐富的味覺享受。首先,我嘗試了「懷舊嫩滑雞粥」。這碗粥的質地非常細膩,粥底滑順,搭配著嫩滑的雞肉,讓人感受到家的溫暖。每一口都充滿了古早的味道,讓我回憶起小時候的早餐時光。為了增添風味,我還配了一份煎堆,外酥內軟,甜而不膩,與粥品的清淡形成了完美的對比。另外,我還點了「海皇一品粥」。這款粥品不僅選用了新鮮的海鮮,還有豐富的配料,口感層次分明。粥底清香,海味濃郁,讓人欲罷不能。配上鮮蝦腸粉與油條,讓整體用餐體驗更加圓滿。鮮蝦腸粉滑嫩可口,油條則酥脆香口,兩者搭配得相得益彰。在飲品方面,我選擇了豆漿,溫暖可口,恰到好處地中和了粥品的味道,讓整頓餐更加豐富。總的來說,海皇粥店是一個讓人放鬆心情的好地方,無論是粥品還是小吃,都讓人感受到濃厚的懷舊氛圍和地道的美味。如果你在尖沙咀,絕對值得一試!

2024-10-17
$150 (Dinner)
2024-07-09 230 views
海皇粥充滿我學生時期嘅回憶,今日約咗中同睇電影🍿口淡淡又趕時間,就去咗海皇粥食一個快靚正嘅晚餐。估唔到尖沙咀都有咁抵食嘅粥麵店,裝修新穎,燈光光猛,座位坐得舒服,店員姐姐有禮貌又細心。粥品特餐皮蛋瘦肉粥配蝦米腸 我最愛的皮蛋瘦肉粥,粒粒皮蛋有咬口,皮蛋粥口感綿滑,面頭灑上花生和油炸鬼片,簡單美味。蝦米腸粉,多蝦米,真材實料,最緊要係混醬汁,自由添加!甜醬、麻醬、辣醬,通通都要,增添美味!酥炸雞扒肉燥配白飯 豆漿都係海皇粥嘅推介健康飲品,甜又有濃郁的豆香。酥炸雞扒酥脆可口,肉滑多汁,肉燥有台式風味,配白飯一流。蕃茄湯牛肉米線 一間舖頭滿足埋我食米線嘅慾望,香甜濃郁的蕃茄湯底,有鮮蕃茄配料,特別清新健康。滑牛肉味道濃郁。
粥品特餐
皮蛋瘦肉粥配蝦米腸
炸雞扒肉燥配白飯
豆漿
都係海皇粥嘅推介健康飲品,甜又有濃郁的豆香。
炸雞扒酥脆可口,肉滑多汁,肉燥有台式風味,配白飯一流。
蕃茄湯牛肉米線
$80 (Dinner)
  • 皮蛋粥
  • 蝦米腸
2024-07-01 175 views
自小有磨牙習慣嘅 #小秘書,因為唔聽醫生嘅話,最終搞到隻牙仔裂咗要做牙套😅 而嚟緊成個星期就只可以用左邊牙齒咀嚼嘅我,為咗減少口腔嘅壓力,我只好揀啲流質同軟身食物😏 麻醉過後小休3小時,終於可以去搵嘢食😉 咁啱診所附近開咗間「海皇粥店」,見佢舖面開得四四正正,一於試吓佢☺️餐牌上食物選擇唔少,除咗 #粥品 之餘,佢哋仲有 #麵餐、同 #家常便飯 套餐,咁朋友仔就唔使咁寡,可以自己揀佢嘅口味😉呢日我叫咗個「海皇一品粥餐」比自己🐟#海皇一品粥 - 粥料用咗 #魚片 同 #肉丸 做主打,另外仲落咗啲 #蝦仔、#油炸鬼 同 #花生粒,用料豐富🐽#叉燒腸粉 - 滑滑嘅 #米漿 做皮,加埋啲 #叉燒粒 做餡料,撈埋啲 #甜豉油 一齊食,份外有風味🥢#油炸鬼 - 新鮮炸起,好鬆脆🥛#凍豆漿 - 豆味十足,冰凍嘅口感,入口非常舒服而朋友就要咗個「五香肉丁煎蛋出前一丁餐」#五香肉丁煎蛋出前一丁麵 - #五香肉丁 配埋 #燶邊蛋,仲有大大碗嘅 #出前一丁麵,地度風味十足🤤有時真係唔使餐餐大魚大肉,間唔中簡簡單單一餐都唔錯喎😉📍 海皇粥店 (尖沙咀) 樂道23A號地舖

呢日我叫咗個「海皇一品粥餐」比自己
🥢#油炸鬼 - 新鮮炸起,好鬆脆
🥛#凍豆漿 - 豆味十足,冰凍嘅口感,入口非常舒服

而朋友就要咗個「五香肉丁煎蛋出前一丁餐」

有時真係唔使餐餐大魚大肉,間唔中簡簡單單一餐都唔錯喎😉

📍 海皇粥店 (尖沙咀) 樂道23A號地舖
2024-07-01
$60.5 (Lunch)
2024-10-20 57 views
最近去咗一間老字號嘅粥店食晚餐,好耐都冇食過叫咗個粥嘅套餐,南瓜海鮮肉碎藜麥粥,南瓜的甜香搭配海鮮的鮮味,加上肉碎的豐富口感和藜麥的細膩,整體口感濃稠且滑溜五穀雜輝糕五穀雜輝糕口感鬆軟,帶有淡淡的五穀香氣香煎芋絲糕,外皮香脆,內裡芋絲綿密且有嚼勁,芋香撲鼻而來凍豆漿清涼解渴,豆香濃郁,甜度適中雙併生滾粥(滑牛 & 鮮豬肉丸)滑牛嫩滑多汁,鮮豬肉丸彈牙鮮美,粥底綿滑濃郁,油條,油條外脆內軟,沾上粥底特別滋味鮮蝦腸粉,腸粉皮薄而滑溜,包裹著鮮甜的蝦肉,口感細膩
最近去咗一間老字號嘅粥店食晚餐,好耐都冇食過

五穀雜輝糕五穀雜輝糕口感鬆軟,帶有淡淡的五穀香氣

香煎芋絲糕,外皮香脆,內裡芋絲綿密且有嚼勁,芋香撲鼻而來

凍豆漿清涼解渴,豆香濃郁,甜度適中

油條,油條外脆內軟,沾上粥底特別滋味

鮮蝦腸粉,腸粉皮薄而滑溜,包裹著鮮甜的蝦肉,口感細膩
2024-10-02 74 views
📍海皇粥店 (樂道) (尖沙咀)尖沙咀樂道23A號地舖海皇喺香港都開咗好多年 ,今日想清一清粥係最好嘅選擇😁滑嫩雞粥米粒煮得恰到好處,口感順滑,雞肉鮮嫩,粥底清爽而不油膩,帶著淡淡的雞香😚配上外脆內軟的油條,香氣撲鼻而來,咬下去時的酥脆感讓人愉悅。搭配粥或單吃都非常合適,好味經典選擇😌叉燒腸粉腸粉的皮薄,包裹著香甜的叉燒,口感極滑。淋上醬油,味道甜鹹交織,讓人一口接一口😎蟲草花燒賣皮薄餡嫩,蟲草花的清香融入肉餡之中,增加了獨特的風味。每一口都能感受到新鮮的食材,吃起來既滿足又不油膩。🫰🏻🫰🏻香煎芋絲糕外焦裡嫩,芋頭的香甜與微脆的外皮形成鮮明對比,口感獨特。搭一點醬油,突顯其風味,食不停口😋黃金流沙包流沙餡料瞬間流出,甜而不膩,不知點解係食到有少少紅棗味🤣豆漿 豆味濃郁 ,就算唔係低糖都唔算好甜 🥳
📍海皇粥店 (樂道) (尖沙咀)
尖沙咀樂道23A號地舖

海皇喺香港都開咗好多年 ,今日想清一清粥係最好嘅選擇😁

滑嫩雞粥

叉燒腸粉

蟲草花燒賣

香煎芋絲糕

黃金流沙包
流沙餡料瞬間流出,甜而不膩,不知點解係食到有少少紅棗味🤣

豆漿
豆味濃郁 ,就算唔係低糖都唔算好甜 🥳
2024-09-24 72 views
📍海皇粥店😍果然係香港龍頭粥店👍😍~海皇一品粥😍一碗粥滿足晒六個願望🤪有蝦 ,雞絲,魚片,豬肉丸,蟹柳👍當中所有海鮮都勁新鮮😘另外豬肉丸非常好味🥳好想加多幾粒🤤~炸兩🥳油條炸得非常香脆🤪夠晒熱😍腸粉,質感亦都好正👍~炒麵😘同10年前食嘅味道一樣高質🥳果然係粥店嘅招牌👍勁有鑊氣🤪~蒸蘿蔔糕😍勁大嚿蘿蔔糕🤤仲要蒸得勁入味勁香😘順帶一提👍餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍有機會一定再黎食🥳📍港鐵尖沙咀站A1出口 步行約3分鐘 海皇粥店 (樂道) (尖沙咀)尖沙咀樂道23A號地舖
📍海皇粥店😍果然係香港龍頭粥店👍
😍

~海皇一品粥😍

另外豬肉丸非常好味🥳好想加多幾粒🤤

~炸兩🥳

油條炸得非常香脆🤪夠晒熱😍腸粉,質感亦都好正👍

~炒麵😘

同10年前食嘅味道一樣高質🥳果然係粥店嘅招牌👍勁有鑊氣🤪

~蒸蘿蔔糕😍

勁大嚿蘿蔔糕🤤仲要蒸得勁入味勁香😘

📍港鐵尖沙咀站A1出口 步行約3分鐘

海皇粥店 (樂道) (尖沙咀)

尖沙咀樂道23A號地舖
2024-09-17 120 views
呢排食嘅嘢都比較多、種類有唔同國家嘅菜式、所以今日想食返啲簡單嘅菜式晚餐!再加上食返啲充滿營養嘅晚餐補充體力!今次就選擇咗海皇粥店、聽到粥店通常都會諗起食粥比較簡單啲嘅嘢食!但係而家唔同咗呢度除咗有好食同埋好營養嘅粥之外、都開始有自家蒸飯!呢排都冇點樣食過魚類、就叫咗一個自家蒸飯套餐、呢度嘅鮮味蒸魚腩套餐除咗有個好大嘅魚腩之外、仲有一碗好大嘅白飯、好抵食!都想講一講呢個魚腩食落去好喜出望外!第一佢係即叫即蒸、雖然要時間等但係咁樣嘅食物先係最好食!魚腩除咗好滑唔多骨之外!佢嘅魚肉亦都好嫩滑!再加上用蒸魚豉油、芫荽、姜條、仲有香蔥等等配料去整呢條魚、食落去真係好香滑!非常開胃!最後當然唔少得就係佢嘅紅豆綠豆沙雙拼啊!除咗有凍同熱選擇之外、紅豆同綠豆沙混合埋一齊更加好食就好似食緊咋喳一樣!但係有非常足料!尖沙咀樂道海皇粥店

尖沙咀樂道

海皇粥店

2024-09-12 185 views
我細細個已經食開呢間連鎖粥店,係香港老字號嘅傳統廣東 粥品。我就最鍾意食佢哋嘅粥品同腸粉,今次帶咗一位從外國返嚟嘅朋友一齊食,等佢都可以懷緬一下!今次嚟到見到佢哋出咗一啲新嘅健康粥品套餐⭐南瓜海鮮肉碎藜麥粥套餐$48- 五穀雜糧糕同香煎芋絲糕再配熱豆漿⭐咖喱牛腩 配白飯$58即磨咖啡+$5⭐爆汁珍珠雞(2件)$18⭐仲可以+$20(星期三追加系列)叉燒腸粉- 星期一至五,各有不同追加嘅糸列全部食物新鮮夠熱,而且味道keep到水準,價錢仲非常大眾化,店員服務態度又非常殷勤有禮, 絕對系性價比十分高嘅港式美食!值得讚👍
今次嚟到見到佢哋出咗一啲新嘅健康粥品套餐
⭐南瓜海鮮肉碎藜麥粥套餐$48
- 五穀雜糧糕同香煎芋絲糕
再配熱豆漿
⭐咖喱牛腩 配白飯$58
即磨咖啡+$5
⭐爆汁珍珠雞(2件)$18
⭐仲可以+$20(星期三追加系列)叉燒腸粉
- 星期一至五,各有不同追加嘅糸列
2024-09-11
$75 (Lunch)
2024-09-03 31 views
想清下腸胃,食粥就最啱,海皇粥店係必選粥店。我地叫咗兩個及第粥餐 $54@呢碗粥用料十足,鮮肉丸、肉片、豬心、粉關、豬肚、豬肝一應俱全。粥底煲得好綿滑,唔會過頭黐口。啲內臟處理得啱啱好,完全冇腥味,豬肝嫩滑,豬肚有嚼勁,肉丸鮮味十足,咬落去仲有啲肉汁滲出嚟,食完一碗都唔係幾夠喉😆油菜生菜新鮮爽脆,配蠔油最好食。炒麵炒得乾爽,配埋啲豆芽同蔥,調味剛好,食落去好滿足。炸腸 $29蘸少少粥嚟食,真係絕配。熱豆漿 +$6豆漿香濃,飲落去好舒服,唔鐘意太甜嘅我就啱晒。
想清下腸胃,食粥就最啱,海皇粥店係必選粥店。
我地叫咗兩個及第粥餐 $54@

油菜
生菜新鮮爽脆,配蠔油最好食。

炒麵炒得乾爽,配埋啲豆芽同蔥,調味剛好,食落去好滿足。

炸腸 $29
蘸少少粥嚟食,真係絕配。

熱豆漿 +$6
豆漿香濃,飲落去好舒服,唔鐘意太甜嘅我就啱晒。
2024-08-30 53 views
有時餐餐食得太豐盛~都會想清清哋食吓粥😚😚是日嚟到呢間連鎖粥店用餐~座位舒適又有冷氣~仲可以一次過食哂想食嘅粥品、腸粉、蘿蔔糕添😛.✨生滾魚腩粥 $54熱辣粥底超綿😋魚腩肥美又新鮮~加入咗薑絲真係完全辟去所有魚腥味👍🏻👍🏻兼可自選一款免費嘅小食~我哋揀咗要✨蝦米腸🦐腸粉軟滑~仲食到粒粒蝦米~最正可以自己任添醬料;另外加配$6嘅凍豆漿~都香甜滑溜😙.✨鮮味蒸魚腩 配白飯 $65新鮮即叫即蒸🤩🤩魚腩肉厚嫩滑~伴有蔬菜🥦🥕營養豐富~仲附送熱豆漿(無糖)~有埋白飯連飲品係幾抵食!!.✨煎蘿蔔糕 $23煎得香脆可口🤟🏻🤟🏻惹味臘肉粒+濃厚蘿蔔味道非常配襯~個人口味鍾意落甜醬食😝😝
✨生滾魚腩粥 $54
✨鮮味蒸魚腩 配白飯 $65
✨煎蘿蔔糕 $23

2024-08-28 58 views
尖沙咀樂道海皇粥店環境真係很不錯,冷氣充足、乾淨好坐,座位都幾寬敞,感覺好舒適。做完運動適合輕食,海皇粥店絕對係一個好選擇,菜乾排骨粥夠晒大碗抵食,粥底綿滑,估唔到排骨份量都好足夠,大大塊排骨入味而且肉質晤錯。蝦米腸外皮薄滑,內餡鮮美,口感豐富。皮蛋瘦肉粥料足,皮蛋同瘦肉好夾,皮蛋質素晤錯。炒麵的口感彈牙,配料豐富,味道鮮香。炸腸外脆內嫩,粉皮細滑,入面油炸鬼香脆。凍綠豆沙消暑一流,清熱氣又好味。

蝦米腸外皮薄滑,內餡鮮美,口感豐富。

皮蛋瘦肉粥料足,皮蛋同瘦肉好夾,皮蛋質素晤錯。

炒麵的口感彈牙,配料豐富,味道鮮香。

炸腸外脆內嫩,粉皮細滑,入面油炸鬼香脆。

凍綠豆沙消暑一流,清熱氣又好味。

2024-08-22 57 views
偶爾看到海皇粥店有營養粥及家常便飯系列, 這天在尖沙咀就去食個健康晚餐低脂營養粥系列 $48有三款選擇, 我們選了栗子淮山排骨, 配豆漿, 也可選冬瓜茶或熱茶啡, 五穀雜糧糕及香煎芋絲糕營養粥粥底為紅米藜麥, 口感較為豐富, 足料好味, 糕點的質感及味道都很好家常便飯系列有八款選擇之多, 每款價錢不同, 我選了鮮味蒸魚腩配白飯 $65魚腩熟度剛好, 肉質鮮嫩肥美又入味, 吃得很滿足另外加了油菜$21 油菜為生菜, 新鮮爽口油炸鬼 $14原本想點牛脷酥, 但已賣曬, 就點了油炸鬼, 油炸鬼剪碎上桌, 賣相好看之餘吃起來亦很方便, 口感酥脆難得在尖沙咀可以吃個健康晚餐👍

低脂營養粥系列 $48

家常便飯系列有八款選擇之多, 每款價錢不同, 我選了
鮮味蒸魚腩配白飯 $65
魚腩熟度剛好, 肉質鮮嫩肥美又入味, 吃得很滿足

另外加了
油菜$21
油菜為生菜, 新鮮爽口

油炸鬼 $14

難得在尖沙咀可以吃個健康晚餐👍
2024-08-14 40 views
皮蛋瘦肉粥 - 呢碗皮蛋瘦肉粥真係一絕!皮蛋又香又滑,搭配細如絲既瘦肉,簡直金玉其外!一啖落肚,暖暖地chill住好舒服。煎蘿蔔糕 - 去到呢間,點都要試吓佢地嘅煎蘿蔔糕,啲鮮蘿蔔甜晒,煎到外脆內軟,幾乎不食不可!又夠膠,食落會黐牙。凍豆漿 -豆香濃郁,甜度恰到好處,飲落好清爽透心涼。不過冇幾許豆渣就更佳!呢個就係炎夏必飲良品。海皇一品粥 - 超勁!呢間海皇一品粥,海鮮豐富得嚇人,又彈牙又鮮甜,真係一流貨色。配合滑滑爛爛既粥底,簡直係人間極品。叉燒腸粉 - 佢地既叉燒腸粉真係出神入化!叉燒好鬆軟多汁,腸粉亦都幾QQ,拌埋特製醬汁就更加上癮。油條 - 油條炸得好香脆,又冇乜油膩感,真係好襯粥。做得有型又大份,一啖過會覺得好充實。不過個味有少少單一,不過配粥就無問題。凍冬瓜茶 - 夏日消暑必飲!呢間凍冬瓜茶一流,冬瓜味濃郁,又唔會太甜,飲落好清新爽口。

2024-08-03 52 views
喺尖沙咀突然想食粥同腸粉, 自自然然就會諗起呢間老字號「海皇粥店」! 見佢哋推出咗《低脂營養粥系列》, 紅米藜麥粥底配方, 感覺健康又飽肚, 所以叫咗一款嚟試吓~ 南瓜海鮮肉碎紅米藜麥粥都幾多料, 粥底綿滑, 裏面有八爪魚🐙、蟹柳、肉碎, 口感豐富!跟餐仲會配兩款中式煎糕, 不過當日已經售罄, 所以轉為配蘿蔔糕另外仲叫咗兩款腸粉, 分別係豬膶蛋石磨腸粉、粟米菜脯蛋石磨腸粉。腸粉口感滑溜有彈性, 再配埋一杯豆味香濃嘅凍豆漿, 飽肚感十足!

2024-08-03
$70 (Dinner)
2024-07-29 34 views
到尖沙咀購物,路過樂道一間粥店,見門前的餐牌“雞粥油炸鬼”很吸引,便入內嚐嚐。餐廳裝修光亮整潔,座位也頗舒適。餐牌上的選擇很多,“粥粉麵飯”都有,十分多樣化。「懷舊嫩滑雞粥」,一大碗粥,雞塊亦不少,雞肉嫩滑口感好,粥底綿滑美味,配上大大條油條,新鮮脆口。附送的豆漿豆味濃郁。「咖喱牛腩飯」,牛腩分量不少,肉質腍軟入味,咖喱香濃,香辣惹味。配上絲苗白飯,混合辣辣咖喱汁,相當合配。追加「牛肉腸」,無論是腸粉或是牛肉,都非常滑溜,牛肉調味不錯。「油條」,新鮮即炸,甘香脆口,用油條點咖喱汁,原來味道是相當好的。「咖啡」,餐飲咖啡也香濃足料。這裏的環境不錯,食物有質素,價錢實惠,是高性價比之選。

追加

「牛肉腸」,無論是腸粉或是牛肉,都非常滑溜,牛肉調味不錯。

「咖啡」,餐飲咖啡也香濃足料。

這裏的環境不錯,食物有質素,價錢實惠,是高性價比之選。
  • 懷舊嫩滑雞粥,咖喱牛腩飯,丰肉腸,油條