2019-12-29 1440 views
驚喜點心新出嘅流沙包!紫色外皮頂部灑咗啲金粉?唔知係咩整嘅塗鴉feel呢隻紫色加埋金色 好靚影完相即時攞隻試下揸係手軟軟地好舒服已經想像到食落口咩口感咬啖真係好鬆軟!而且流沙流動性好強,咬開即時「搖搖欲墜」,一個唔覺意就流咗落手。入口有蛋香,但唔係平時食到好甜好甜嘅流沙陷,味道剛好!不會太鹹或太甜!係今日最驚喜點心Ps:雞腳札嘅豬皮都唔錯平時唔鐘意食豬皮 豬皮好多時都有陣羶味? 但呢度整嘅豬皮唔會 冇嗰陣味 而且咬落軟較地 平時食嘅係爽啲 如果鐘意食彈牙口感嘅可能不太喜歡 不過我個人比較能接呢種 影完相之後望落好似…白糖糕 哈哈 幾可愛
驚喜點心

咬啖
係今日最驚喜點心

Ps:雞腳札嘅豬皮都唔錯

2019-11-17 4592 views
鱻,說得上是一個古字,從形而得知三魚是鮮味十足,所以讀音也就是'鮮';能用上此字作為店名,可見店主們在飲食及文學修養方面有一定的研究吧!近年來不少屋邨商場大肆翻新,令人感覺舒適優美,藉此提高消費意慾;這次有好友帶我到樂富商場的海鱻城正是如此!從樂富地鐵站出來,到商場二期是很近的路程;有好友帶路,經過一番上落的扶手電梯,一間頗有氣派的摩登酒樓就呈現在眼前;此華裝酒樓的店名招牌用三條環繞的魚做標誌,形意俱佳,並與店名的'鱻'字相呼應;能在這些細微處見心思,更令人期待此店的食物質素!內裡的裝修以白色為主調,配以海藍色為輔,盡是簇新潔淨的佈置,加上樓底頗高,餐檯之間的間隔很闊落,而且冷氣與抽風的調校恰到好處,給人安坐舒適的感覺!看看餐牌,可供選擇的菜式十分豐富多樣化,而且很多套餐組合也很實惠;與好友商議了一會,加上經理的推介,很快有了決定就馬上落單;餐前的小食花生,非尋常所見的油炸/焗花生,而是滷水豬腳花生,一種懷舊況味油然而至;滷水味已完全融入花生之中,花生的軟硬度又適中,喝著茗茶,與好友聊著天,等著上菜,這道小食是很好的點綴!據經理介紹此店的招牌燉湯(一爐火靚湯),屬精心之作,不落味精去烹

餐前小食
一爐火靚湯
據經理介紹此店的招牌燉湯(一爐火靚湯),屬精心之作,不落味精去烹調;熱燙濃稠的燉湯放在燉盅內,侍應遞上後一打開蓋,香氣撲鼻;
一爐火靚湯
燉湯火候十足,入口綿滑,南瓜蓉帶著其自身香氣及甜味,與雞腳的膠質,梅頭瘦肉提供的豐沛底味融合在一起,似奶滑般的質地滑入喉嚨,令人的味蕾感受為之著迷!
一爐火靚湯
燉湯的食材尚有餘味,蘸上甜醬油來吃還饒有其本身味道,尤其梅頭瘦肉依然帶點嫩滑感!

由經理推介的椒鹽南非鮑魚也是該店招牌菜之一;
椒鹽南非鮑魚
表面帶點酥脆而香口,胡椒與淮鹽的味道融於鮑魚的鮮味之中,再透過中間的綿潤質感提供了更佳的層次!

粉絲蒸鮮元貝
粉絲蒸鮮元貝,肉質豐美鮮甜的大元貝自是口感極佳,廚師們已將元貝橫切成兩份,方便入口細意品嚐!
粉絲蒸鮮元貝
猶以裙邊位,但覺其質地爽彈,十足的海洋氣息在味蕾上肆無忌憚地綻放!而最精華所在的粉絲,在炸蒜粒的加持下,吸收了醬汁與元貝的鮮味元素,在爽滑味濃中更討喜了味蕾,可堪厚重的回味!

芥未琥珀頂級牛柳粒
另一好戲碼,聚焦在--芥未琥珀頂級牛柳粒;
芥未琥珀頂級牛柳粒
能將辣味,甜味,鹹味,牛肉本味結合得層次兼備,味味俱圓,廚師們的功力可見一斑!爽脆的荷蘭豆,彈滑的白靈菇,脆口的酥炸合桃,全都有機結合在牛柳粒身上,與每種配粒相配都秀出不同滋味來,真是值得大讚!

蕃茄鮮耳浸腐竹
在最後上的蕃茄鮮耳浸腐竹中,又是令人熟悉的帶點懷舊的粵菜味道;能以較簡單的食材組合,有帶來香味的中國芹菜,提供更滋補養份的蟲草花,加上蕃茄,鮮雪耳及腐竹,能喝上一口集所有精粹的暖湯,令人從喉嚨到腸胃都感覺多麽的舒暢!
蕃茄鮮耳浸腐竹
鮮雪耳在物資短乏的年代是上等貨,現時多麽輕易的吃得到,足以印證的年代的美好!
蕃茄鮮耳浸腐竹
腐竹較彈牙且豆香豐溢不油膩,與暖湯同吃同喝,在味蕾上都表現出!

難得有這麽高雅舒服的環境,吃著一眾師傅們用心去炮製的精緻中菜,加上現時環境之下,這種有質素有底藴的食肆其實應多予支持,得以讓同檯的友人留住那滿意的笑容!
2019-10-30
$365 (Dinner)
餐前小食
2019-09-29 1274 views
今天朋友和我慶祝生日,突然間想起很久沒有吃過中菜,地鐵沿線經過樂富,就上去商場是但搵一間入去食,我地就入咗一間酒樓叫(海鱻城)試下~我地急不及待叫咗兩餸兩飯,首先叫咗一個花膠遼參燒翅,熱辣辣非常暖胃。花膠 軟熟有膠質,勁多魚翅,食到我地個個都䑛䑛脷。香芒鮮蝦球,蝦球爽口,配個汁甜甜地淡淡芒果味亦幾夾蝦肉,最特別就係煎炸咗成個籃子,跟住放d蝦球係上面,成個籃都食得㗎。石鍋一品炒飯,配料有貝柱,蝦仁,翠肉瓜及生菜,飯粒分明,香香的醬油味道,食完一碗立即再添!櫻花蝦炒飯,賣相也好討好,飯質感唔算硬有稍微淋身。味道好野味,櫻花蝦好細隻好多,味道濃郁。非常推介呢間酒樓,環境寬敞,食物一流!!
我地急不及待叫咗兩餸兩飯,
非常推介呢間酒樓,環境寬敞,食物一流!!
2019-09-28 950 views
近期已很少到㚈食飯,擔心碰到暴亂,有家歸不得,但是太久沒有每好友聊聊天,相約了在比較寧靜的地鐵站聚會,選了樂富海鱻城。6時到達現場,客人不多,環境光猛靜局,它有6人、12 人等套餐,價錢便宜。但沒有4人餐,所以我們叫了一個東星班、半隻文昌雞和一碟菜548元的組合。東星足有一斤,蒸到剛剛好,肉質不錯,文昌雞是小型版,但皮脆肉㜛,另外我們也選擇了黃金蝦球,賣相不錯,用彩色的脆籃盛著,蝦肉爽脆加上金沙的脆脆㚈皮,是佐酒之送。除組合的白菜仔外,亦點了山藥秋葵炒花膠。這餸則一般水準。完成這頓晚餐就覺得有口渴感覺,希望叫碗糖水潤潤,可惜選擇不多,全部都不太喜歡,只好找間甜品店繼續。埋單每位300元有找吃東星,也是不錯的選擇。
所以我們叫了一個東星班、半隻文昌雞和一碟菜548元的組合。
東星足有一斤,蒸到剛剛好,肉質不錯,
蝦肉爽脆加上金沙的脆脆㚈皮,是佐酒之送。除組合的白菜仔外,
2019-09-22 480 views
朋友住英國趁暑假回香港,幾年無見,約了出去食飯,傾談一下大家的近況。今次選擇了食中餐,因為想坐得舒服,又不用趕時,最好就是酒樓。今晚去了位於樂富廣場二期的嘅海鱻城,環境光猛又大,加上平日又不是太多人。沙拉一字骨,分量多又大件,味道不錯。彩椒淮山炒帶子,帶子爽口,顏色鮮艷。淮山夠健康👍另外叫咗兩隻蒜蓉粉絲貴妃蚌,好大隻,蒜蓉好香,味道鮮甜,海鮮夠新鮮。沖繩紫薯糕好香紫薯味,又甜又滑。今晚兩個人食叫多了一點,因為朋友話要打包比個仔食🤣

沙拉一字骨,分量多又大件,味道不錯。

彩椒淮山炒帶子,帶子爽口,顏色鮮艷。淮山夠健康👍

沖繩紫薯糕好香紫薯味,又甜又滑。

今晚兩個人食叫多了一點,因為朋友話要打包比個仔食🤣
2019-08-20
$340 (Dinner)
2019-09-17 524 views
老闆請食飯,成班同事食飯梗係唔少得海鮮啦😆先黎前菜,前菜又幾靚喎,而且仲好好味滷水鵝翼:炆得好入味,肉又好稔醬漬蘿蔔:蘿蔔好爽脆,醃得入味,係一味好開胃嘅前菜👍🏻👍🏻呢味前菜好特別,起初我唔知係乜東東...一試原來係馬蒂,配埋水蜜桃同醬汁,酸酸甜甜,好特別但又好夾😂椒鹽豆腐粒:外皮炸得香脆,內里又軟又滑重頭戲黎啦~象拔蚌剌身!滿一大盤😲口感爽口、彈牙,味道鮮甜,配埋wasabi一流🤤避風塘賴尿蝦:賴尿蝦勁大隻,配埋避風塘口味,正呀!真係好惹味😋😋😋唔知點解碟上仲有好大隻龍頭同龍尾做裝飾😂😂芝士龍蝦伊面:芝士味香濃,龍蝦肉彈牙,好邪惡但好好食😆😆陳皮蒸鮑魚:陳皮味好香,鮑魚炆得好腍餐廳嘅蒸魚都好好味,我哋叫咗一條三斤重嘅東星斑,廚師火候控制得好好,肉質勁滑
老闆請食飯,成班同事食飯梗係唔少得海鮮啦😆

先黎前菜,前菜又幾靚喎,而且仲好好味

滷水鵝翼:炆得好入味,肉又好稔

醬漬蘿蔔:蘿蔔好爽脆,醃得入味,係一味好開胃嘅前菜👍🏻👍🏻

椒鹽豆腐粒:外皮炸得香脆,內里又軟又滑

芝士龍蝦伊面:芝士味香濃,龍蝦肉彈牙,好邪惡但好好食😆😆

陳皮蒸鮑魚:陳皮味好香,鮑魚炆得好腍

2019-07-25
2019-09-13 496 views
今日行經樂富中心,裝修咗之後都未行過,開左好多新嘅鋪頭.行到B區見到有間酒樓,同朋友都好小食中菜,睇睇menu都唔錯,於是試下.入到去坐底左,睇左一陣menu就落單,我地叫左兩餸一湯一飯.上菜都好快喎.湯係姬松菌燉響螺,響螺嘅鮮味加埋姬松菌嘅香味令個湯好香同鮮甜,加埋雞同瘦肉,口感好豐富.石鍋一品炒飯,蝦同翠玉瓜為主,炒香再用石鍋上,熱辣辣好香口.碧綠炒雙蚌,貴妃蚌同珊瑚蚌好爽口彈牙,調味啱啱好唔會太咸,翠玉瓜都好新鮮爽口.彩椒椎山炒帶子,好香口夠鑊氣,椎山都好入味.每樣菜式都好有份量,材料都未見馬虎,真係抵食夾大件.下次再黎又多一個好嘅選擇
彩椒椎山炒帶子,好香口夠鑊氣,椎山都好入味.
2019-08-30
一行5人去食晚餐,選擇左呢間野,希望食好少少坐低點菜,十叫九吾應,場內食客得半場,明天有個待應行過,叫佢寫單,點知,直行直過,眼同耳都有事嗎?見吾到舉手?聽吾到叫?禁得服務態度有夠好。原本叫左半隻文昌雞$138,點知上台細過春鷄,雞胸得4件,好明顯俾人偷走左幾件雞,職員仲話半隻係更好啦!禁即叫加錢要一隻$268仲叫左黑椒牛仔骨煲$148,上菜得返1/3煲,肉得幾件配菜右少,吾講以為另一台食剩送過來叫左個海底椰燉鱷魚湯,幾好飲,但無鱷魚肉味。炸桶蠔上台好大隻,咬開一半是面粉都算,好多沙,一份$188,得5隻。其他野不過不失。
一行5人去食晚餐,選擇左呢間野,希望食好少少

叫左個海底椰燉鱷魚湯,幾好飲,但無鱷魚肉味。

其他野不過不失。
黑椒牛仔骨
一隻文昌鷄
海底椰鱷魚湯料
炸桶蠔
炸桶蠔
半隻文昌鷄
海底椰鱷魚湯料
2019-09-09 404 views
今日係老公姐姐,即我姑奶生日,佢住在樂富,放工同老公去同佢食餐飯,姑奶說她的商場有一間酒樓,叫海鱻城,飲茶和食晚飯都唔錯,我們就訂左枱今晚食飯。酒樓佔地都好大,製修設計時尚,座位寬敞,燈光明亮。脆皮潮連燒鵝:老公同佢家姐特別喜歡食燒鵝,當時少不了,燒鵝例牌,剛好是上段,佢地最愛的鵝胸,肉厚皮脆,沒有太多肥膏,肉質鮮嫩,皮帶少許鵝油香味,點些酸梅醬,十分惹味!當紅炸子雞半隻:即叫即炸,皮脆肉嫩又入味,還加了少許炸蒜,增加左香味。花膠北菰鵝掌煲:呢煲就真係值得推薦,上枱時熱騰騰,煲內發出沙沙聲,用材高質,大大塊花膠和鵝掌,又有大隻花菇。炆得好入味,花膠鵝掌林滑,花菇厚肉爽口,好好味!石鍋一品炒飯:份量也不少,用料有蝦仁、帶子、芥蘭粒,用特别調過味的醬油炒,飯粒粒分明有鑊氣,用石鍋盛載可以保持温度耐D,食完飯,石鍋還是熱的。
2019-08-27
  • 花膠北菰鵝掌煲
  • 脆皮潮連燒鵝
2019-09-02 361 views
記得小時候,星期日常常會一家人到樂富飲茶逛街到遊樂場玩,長大後就好少機會會到樂富,對上一次是大概兩年前,發現樂富變了少,今次因為探朋友,又再一次踏足~晚上朋友請客帶我們到附近酒樓吃飯,海鱻城是較高檔的海鮮酒家,價錢中上,環境舒適,食物質素不俗~姫松菌燉響螺menu上有幾款湯類,似乎不錯,點了一忠姫松菌燉響螺湯,四人分享~侍應為我們撈出湯料上碟,再把湯分給我們,睇落就十分足料~湯火喉足,味道濃,盡是響螺的清甜,真材實料~草莓意大利黑醋骨排骨外層香口,肉質鬆化,草莓黑醋汁酸酸甜甜好醒胃~香芒鮮蝦球"雀巢"盛載著8件大蝦,每人可分到兩件超滿足,大蝦外層炸漿薄,酥脆香口,大蝦是剛熟的程度而家很新鮮,所以非常爽嫩,香甜的芒果醬汁味道調教得很好,很推介這道菜~淮山秋葵炒花膠件花膠大件厚身,配上淮山秋葵,整道菜都很養生,惹味不油膩,絕對是女士恩物~

姫松菌燉響螺

侍應為我們撈出湯料上碟,再把湯分給我們,睇落就十分足料~

湯火喉足,味道濃,盡是響螺的清甜,真材實料~

草莓意大利黑醋骨
排骨外層香口,肉質鬆化,草莓黑醋汁酸酸甜甜好醒胃~

香芒鮮蝦球

淮山秋葵炒花膠件

2019-09-01 337 views
我見「雞煲翅」做緊大特價,和老公二人入去試吓。十分之足料,沒有多餘的調味,啲湯奶黃色,好味!我們的前菜是「豬腳仔」。非常入味,已㷛致軟身,有少許骨,但肉同埋骨可以好容易分開,真係想叫多碟!另外,我們也點了「鮮淮山秋葵炒花膠」。嗰啲「癡立立」嘅淮山和秋葵精華仍在,仍然可以嘗到!花膠也是煮至軟身,非常之容易咀嚼。雖然此食店的價錢比周圍的食肆高一些,但好材料及友善服務態度,(我皮膚容易敏感,有殼海鮮非常少食,但見海鮮江裏的魚蝦蟹,都非常之生猛!)足以令我哋覺得物有所值。
我見「雞煲翅」做緊大特價,和老公二人入去試吓。
十分之足料,沒有多餘的調味,啲湯奶黃色,好味!

我們的前菜是「豬腳仔」。

另外,我們也點了「鮮淮山秋葵炒花膠」。

2019-08-27
$350 (Dinner)
2019-08-30 371 views
今天朋友和我慶祝生日,突然間想起很久沒有吃過中菜,他找了一間不錯的酒樓,名宇好特別姬松茸燉響攞湯湯料有姬松茸,響攞,雞腳,豬肉及瑤柱,份量很多,但湯不油頻色清澈,喝一口香濃的海鮮燉湯味道,湯料亦非常美味令朋友吃過不停石鍋一品炒飯配料有貝柱,蝦仁,翠肉瓜及生菜,飯粒分明,香香的醬油味道,平常很少吃飯的我也吃了一碗碧綠炒雙蝆雙蝆新鮮爽脆,質感彈牙,火候控制得好好,翠玉瓜炒得不會過熟,放久了都不會出水彩椒淮山炒帶子新鮮淮山薄切時間控制得好,炒得片片我分明,如果過熟就會變成稀爛,帶子新鮮有彈性口感十足平常不會到酒樓晚膳的我,沒想過酒樓的菜色已經與時並進,種類多食材配搭新穎,扭轉兒時的記憶,到酒樓吃飯只有白切雞,蒸魚和冬菇蠔油扣生菜,現在我可以有很多選擇。

姬松茸燉響攞湯

石鍋一品炒飯

碧綠炒雙蝆

彩椒淮山炒帶子

2019-08-29
Celebration
Birthday
2019-08-29 222 views
The shopping mall at Lokfu is getting revamped again.I wished they hadn't touched because this is the second time it is getting revamped which means the first time wasn't good enough.It is such a nuisance for the elderly especially people with dementia.Evidently Ocean Fresh is successful as local TVB Celeb William Chak was there that night!I love my fish so we had fish, a side dish and dessert.The fish was just steamed with soy sauce topped with spring onions.The oil they used was fresh so it di

The oil they used was fresh so it didn't ruin the fish.

The pork in red beancurd sauce with lotus root slices was quite salty.
 The pan fried buns were a little different without the spring onions.
Finished with the sweet purple potato pudding.

The dessert is worth trying if you like purple potatoes as it contains real purple potatoes mixed into it.
2019-08-29 4136 views
早排經開樂富, 見到間中菜餐廳, 相比起傳統酒家, 似乎走年輕路線, 裝修時尚。知道爸爸喜歡食中菜又差不多生日, 就滿足下佢, book定位今晚一家人去食返餐!餐廳闊落, 坐得幾舒服先送上熱茶、前菜 (前菜 $20; 茶芥 $15/位)Menu有呢張精選菜式, 另外仲有另一本有食物圖既menu, 食物款式包括有海鮮、燒味、小炒等...不過飯類就只有兩款, 沒有炒粉麵。如果一大班人黎, 可以選擇坐VIP房, 更有多人圍餐供應。我地今晚人少少, 就散叫左幾樣:【魷魚鬚】HK$58沾上脆漿炸, 炸皮夠薄, 入口香脆, 魷魚爽口唔硬, 而且幾厚身~【冰燒三層肉】HK$88燒腩仔切成細細粒, 剛好一啖一舊, 香脆炸皮、油層、肉三合為一, 油層跟肉比例平均, 入口唔會覺得過份油膩, 點埋芥辣食, 味道更加提升。慢慢食, 脆皮還是脆脆的, 正!【沙拉汁脆蝦球】HK$138炸蝦球有薄薄既炸皮包住, 更有菠蘿伴碟, 蝦球跟菠蘿表面平均有沙拉汁包住, 剛上檯時少部份炸皮還是帶微脆, 後來索左D汁, 令蝦球既沙律味更加突出, 甜甜地.... 入面隻蝦鮮甜又爽口, 唔係死蝦質素, 份量都幾多, 菠蘿都是甜甜的

餐廳闊落, 坐得幾舒服

先送上熱茶、前菜 (前菜 $20; 茶芥 $15/位)

我地今晚人少少, 就散叫左幾樣:

【魷魚鬚】HK$58
魷魚鬚

【冰燒三層肉】HK$88
冰燒三層肉

【沙拉汁脆蝦球】HK$138
炸蝦球有薄薄既炸皮包住, 更有菠蘿伴碟, 蝦球跟菠蘿表面平均有沙拉汁包住, 剛上檯時少部份炸皮還是帶微脆, 後來索左D汁, 令蝦球既沙律味更加突出, 甜甜地.... 入面隻蝦鮮甜又爽口, 唔係死蝦質素, 份量都幾多, 菠蘿都是甜甜的~
沙拉汁脆蝦球

【燒鵝 (例)】HK$138
例牌份量應該是1/4隻鵝, 鵝皮幾香脆, 面層近脾位沒有太多肥油層雙連 (不過底下兩排比較油少少, 幾乎只可以食皮), 個皮係唔錯, 幾脆, 肉質juicy。
燒鵝 (例)

【芥末琥柏牛柳粒】HK$168
牛柳粒好林, 沒有筋連帶, keep到肉汁, 有荷蘭豆同埋大量菇炒起, 幾有穫氣, 菇有淡淡芥末味, 伴碟既nuts非常香脆可口, 無論主菜同伴碟的, 都非常驚喜好食! 值得推介!!
芥末琥柏牛柳粒

最後還有糖水贈送, 係椰汁西米雪耳糖水, 椰香味很重, 簡直係完美總結! 值得BOOKMARK encorn!!
2019-08-28
$280 (Dinner)
魷魚鬚
冰燒三層肉
沙拉汁脆蝦球
燒鵝 (例)
芥末琥柏牛柳粒
2019-08-28 181 views
放工後跟家人吃晚飯,選了這新開的酒樓試試。酒樓內光猛整潔,天花有很多魚的吊飾,果然店如其名。我家喜歡吃海鮮,所以這頓飯主要點的是海鮮類。姫松茸燉響螺$268一整盅材料十足,有很多響螺、姬松茸、瘦肉、雞腳和瑤柱。湯非常濃郁,很鮮甜,喝得出是真材實料,絕不會是味精湯。總共有八碗,我們都喝到一滴不剩。龍蝦套餐$498包括上湯焗波士頓龍蝦、椒鹽蒸鮮鮑和脆皮燒鵝皇。上湯波士頓龍蝦龍蝦新鮮,肉質爽滑,非常鮮味。上湯汁調味恰當,非常美味。如果加伊面底更滋味。椒鹽蒸鮮鮑做法新穎,先蒸熟鮑魚,然後用椒鹽炸香。鮑魚裙邊脆脆的,鮑魚身肉厚,稔得來有咬口,好味。脆皮燒鵝皇燒鵝髀皮香,不算太肥膩,肉質有咬口,配上酸梅醬吃很美味,如果燒鵝皮脆更好吃。姬松茸海參豆腐煲$158這道菜用砂鍋上很有鑊氣,海參肉厚,爽軟滑溜,豆腐炸過後炆煮入味。蝦球帶子蒸乳酪$138蒸蛋白香滑,用上湯芡汁調味不會過於清淡,蝦球爽口彈牙,帶子鮮味嫩滑。櫻花蝦炒飯$108炒飯粒粒分明,加入翠玉瓜粒和蝦粒很清爽。最吸引的是脆脆的櫻花蝦,拌入炒飯中香口美味。生煎包$28爸爸喜歡吃包,就點了生煎包。煎得香口,餡料豐富有肉汁,爸爸表示滿意。總體來說,

姫松茸燉響螺$268

上湯波士頓龍蝦

椒鹽蒸鮮鮑

脆皮燒鵝皇

姬松茸海參豆腐煲$158

蝦球帶子蒸乳酪$138

櫻花蝦炒飯$108

生煎包$28

總體來說,這酒樓食物有水準,價錢合理,我們已決定下次再光顧。