2025-03-15
大山日本料理 Oh Yama Japanese Restaurant 📍旺角西洋菜南街2W-2X號2樓我同朋友為咗慶祝相識三周年,於是齊齊請下晏假去玩去食。今次我哋揀咗喺旺角見面,貪佢多嘢食又多嘢行。因為全日都安排咗偽遊日本,午餐同晚餐都當然要食日本嘢啦!用定位搜尋日本餐廳,發現最近家樂坊有一間好評頗多、價錢又親民嘅日式餐廳,即使過咗午餐時段都好多人幫襯,於是就決定喺呢度開始「旅程」。 💰$78火炙薄燒A5和牛壽司 🐄坐落店員就推介我哋一試,火炙薄燒A5和牛壽司,睇相都見到好震撼,牛肉充滿油光,真係垂涎欲滴!朋友品嘗後話和牛片牛香四溢,入口即化嘅口感更令人一試難忘,最重要係肉質嫩滑、多汁、無筋,唧上濃香嘅醬汁,真係世界級好食! 💰$78火焰三色卷 🍣三色卷有帶子、吞拿同三文魚各兩件,小卷內包有青瓜、蟹柳、玉子等食材,層次分明,味道清新。卷物上嘅刺身經火炙燒過後,配搭日式鹹沙律醬同和風醬汁一齊食,更有油香。卷物賣相精美,而且可以一次過食到三款大路刺身,比一般壽司抵食! 💰$98鰻魚炒飯 🍚炒飯唔係乾身嗰種,但依然炒到粒粒就分明嘅感覺。鰻魚汁包裹住每一粒米飯,香蔥增加香氣,粒粒饅魚肉更加添
📍旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
💰$78
火炙薄燒A5和牛壽司 🐄
💰$78
火焰三色卷 🍣
💰$98
鰻魚炒飯 🍚
炒飯唔係乾身嗰種,但依然炒到粒粒就分明嘅感覺。鰻魚汁包裹住每一粒米飯,香蔥增加香氣,粒粒饅魚肉更加添美味。
💰$38
牛油果軟殼蟹手卷 🥑🦀
軟殼蟹炸得非常酥脆,牛油果夠新鮮creamy,口感一脆一軟,層次豐富,而且係即點即製,所以紫菜仲係脆卜卜,加埋沙律醬點綴,好味又抵食!